Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
al_akhisari wrote:
...čovječe, napiši roman, ovjekovječi događaj
Ma često se ne sjećam mnogih stvari, valjda onaj odbrambeni mehanizam ... skoro me drug ubjeđivao da sam bio sa njim u nekoj akciji koje se ja nikako ne mogu sjetiti ... a i bolje je tako. Kad bismo se svega sjećali iz tog perioda, poludjeli bismo načisto.
fragmeti i gubitak vremenskog okvira...svi dobro znamo šta je to PTSP
hebga tako je to bilo ..u mojoj brigadi se komandni kadar mahom preko kreveta utvrđivao
Nedavno sam po drugi put u životu bio u selu Tihovići iznad Vogošće. To je lijepo selo iznas fabrike Pretis iz kojeg se centar grada vidi kao na dlanu. Agresor je selo zauzeo četvrtog jula 1992. i počinio strašan zločin ubivši 32 civila: Onoliko koliko znam, stanovnici su imali nešto oružja i bombi na početku rata, ali su ih predali radi mira sa komšijama.
Samo jedan pogled sa obronaka ovog brda dovoljan je i laiku da shvati koliko je vojno - strateški značaj ovog seoceta koje se vidi iz centra Sarajeva.
U to vrijeme, prije napada agresora na ovo selo, sa porodicom sam bio u Brezi, nakon što smo sa rođacima nekoliko mjeseci lutali od nemila do nedraga po raznim mjestima od Kiseljak, Visokog, Ilijaša, do Breza. Inače, sam i Vogošće. Tada sam imao 11 godina.
Civili iz sela Tihoviči sklonili su se u Brezu. Kod kuće su ostali muškarci da čuvaju kuće. Ipka, bar jednom sedmično su dolazili "preko brda" do svojih porodica, kojima su donosili hranu, jer je u siromašnoj, rudarskoj Brezi vlada oskudica. Dolazili su i vraćali se traktorima.
Znači, od sela Tihovići do prilične udaljene Breze se moglo doći nekako, nekakvim putem se moglo doći na slobodnu teritoriju. Ovo selo se praktično nalazi uz ogradu Pretisa, sa druge strane ograde se nalazi Donji Hotonj - Fočanansak ulica, takođe slobodna teritorija. Između te dvije slobodne teritorije udaljenost je bila nekoliko stotina metara zračne linije. Da je su oni koji vodili ovu državu imali zrno soli u svojoj glavi, Sarajevo je već u rano ljeto 1992 moglo biti deblokirano. Ne vjerujem da su oni koji su tada vodili TO BiH, grad Sarajevo i R BiH imali pojma kako se zove selo čije se kuće naziru u daljini, sa prozora zadnjih spratova Predsjedništva BiH.
Sudbina sela Tihovići samo je prsten u lancu priča koje govore o bestijalnosti nešeg neprijatelja, te našoj naivnosti i nesposobnosti, neorganiziranosti, kratkovidosti, sitnim interesima. Ovdje prvenstveno mislim na one koji su navodno vodili "narod" i vojsku koji je proistekla iz tog istog naroda.
Sredinom ili u droj polovini aprila 1992. neprijetelj je zauzeo policijsku stanicu u Vogošći, praktično bez borbe. Naši policajci su pobjegli kao zadnje vagine. Vidjeli smo ih kako blijedi kao krpe trče kroz Omladinsku i trče prema Hotonju.
Početkom maja 1992. neprijatelj zauzima selo Svrake kod Semizovca, upotrijebivši i avione. Stanovnike hapse i zatvaraju u logor. Zanimljivo, na drugoj strani u Semizovcu život je tekao "normalno", šta god to značilo. Radile su neke radnje, Bošnjaci su ispijali kafe, dok su im sugrađane batinali u kasarni udaljenoj 50 metara.
Krajem maja. agresor napada i palin selo Krše, koje dominira Vogošćom, te Vog. petljom.
Krajem maja, neprijatelja zauzima Bioču, kod Ilijaša, a početkom juna Ahatoviće ( općna Novi grad) . Ahatovići i Bioča su "selo preko brda" i međusobno su povezani seoskim putevevima, a povezani su i sa općinom Visoko i Kiseljakom. Početkom rata je tim putevima u Sarajevo preko Stupa, u Sarajevo dostavljeno nešto oružja.
U junu zauzimaju sela u dolini Bosne, kod Ilijaša, Luka, Kadarići, Lješevo. Sjećam se jedne scene kada je napadnuto Lješevo. U Brezi su radili kafići, a u njima su sjedili lokalni manekeni ( beretka na glavi, uniforma i treba koju miluje). Na pitanje nekoga zašto ne pomognu Lješevu ( tamo se izduže dima iznada sela i čuje pucnjava), manakeni sa liljanon na na beretki su rekli.
- To nije naša opština, šta mi imamo s tim
Tako su razmišljali Bošnjacu u ljeto 1992. "Neće nas". Ahaaa
Neprijatelj je u augustu 1992. takođe bez borbe zauzeo selo Gora iznad Semizovca. U jesen 1992. padaju brojna sela u gornjem dijelu Ilijaške općine. Padaju sela oko sokoca, Olova... Pričali su mi ljudi da su u Olovu takođe radile kafane...Neće njih...
Krajem okobra ili novembra 1992. neprojatelj će zauzteti mjesto Misočakod Ilijaša... U decembru će ne drugpj strani pasti Otes...
Zašto je ovo sve moralo biti ovako... Zašto je neko dopustio da neprijatekj skoro bez borbe zauzme tako značajne i strateški važene tačke oko Sarajeva? Jesu li stvarno ljudi koju su vodili TO bili tako nesposobni i vojnički nepismeni. Zašto smo kao narod, ako već nismo imali mnogo oružja, zašto nismo imali pameti. Zašto je savaka opština, svako selo i selo imalo "svoju vojsku" i vodilo svoj nekakav rat. Imali ste tako situaciju da Visočani ne žele pomoći Ilijaš jer ih smatraju seljacima, Vogošćani se nisu htjeli uvezati sa Ilijašanima ( šta ćemo mis papcima iz Ilijaša), a ono što naziva centrom Sarajeva odvijek je zaziralo od svega što tukene ne Vogošće. Šta će oni, seljaci iz Vogošće....
Neprijatelj je to jako dobro znao. Znao da smo neorganizirani i podijeljani i to su odlično iskoristili...
O čemu su u to vrijeme razmišljali oni koji su vodili ovi zemlju i Grad, ako su uopšte razmišljali o nečemu. Na interetu postoje transkripti predsjedništva BiH iz čjeta 1992. Tamo raspravljalo o nekakvim kamionima, o tome kome koga postaviti na čelo PTT -a, Jerko Doko i Alija Delimustafić se svađaju čija je policija u državi... Stjepan Kljujić puši lulu, a Alij Izetbegovića jednom spominje Faletiće i to ne imenom nego kao "ono neko skladište".
O Vogošći, Ilijašu, Semizovcu, Ahatovićima ili tamo nekim Tihovićima nije bilo ni spomena.
vau. nisam znao da je toliko sela/mjesta u vogoscanskoj i ilijaskoj opstini bilo neokupirano do ljeta pa i do jeseni 92. ja sam nesto konto da je to u aprilu-maju 92. vec sve bilo poklopljeno.
Mlad si i poprilično zelen.Bez uvrede.Tihovići su bili iznad strateški važne fabrike Pretis i četnici su to imali na umu kad su napali grad i državu.Tihovići su bili smetnja i potencijalna opasnost po fabriku.To da su mještani Tihovića išli u Brezu??? pa se vraćali a ona udaljena 15 km vazdušne linije - puteva nigdje...malo mi je čudno.Trebalo je preći nekoliko brda pa glavnu komunikaciju...ali,ako je to bilo i moguće uraditi nekim šumskim putem,četnici su to upratili,budi siguran a sa mještanima Tihovića mogli su dovesti i pomoć pa napasti fabriku ili je onesposobiti,zapaliti skladišta itd.Poljine su bile prekoputa a tamo artiljerija.
Bošnjaci nisu planirali rat.Zato smo i prošli kao bos po trnju.Da smo ga planirali i da nas je vodio neki pametan čovjek a ne Alija,prvo što bi uradili je zauzimanje Faletića i Pretisa.Sad je kasno nakon svega i lako je biti general poslije bitke.Kad je sve počelo,ja u svom ulazu na Alipašinom polju nisam znao šta se dešava u drugoj zgradi,nismo smjeli izaći kad zapuca.A kamoli da kontamo šta se dešava na Jarčedolima ili u Hotonju.
PM72 wrote:Mlad si i poprilično zelen.Bez uvrede.Tihovići su bili iznad strateški važne fabrike Pretis i četnici su to imali na umu kad su napali grad i državu.Tihovići su bili smetnja i potencijalna opasnost po fabriku.To da su mještani Tihovića išli u Brezu??? pa se vraćali a ona udaljena 15 km vazdušne linije - puteva nigdje...malo mi je čudno.Trebalo je preći nekoliko brda pa glavnu komunikaciju...ali,ako je to bilo i moguće uraditi nekim šumskim putem,četnici su to upratili,budi siguran a sa mještanima Tihovića mogli su dovesti i pomoć pa napasti fabriku ili je onesposobiti,zapaliti skladišta itd.Poljine su bile prekoputa a tamo artiljerija.
Bošnjaci nisu planirali rat.Zato smo i prošli kao bos po trnju.Da smo ga planirali i da nas je vodio neki pametan čovjek a ne Alija,prvo što bi uradili je zauzimanje Faletića i Pretisa.Sad je kasno nakon svega i lako je biti general poslije bitke.Kad je sve počelo,ja u svom ulazu na Alipašinom polju nisam znao šta se dešava u drugoj zgradi,nismo smjeli izaći kad zapuca.A kamoli da kontamo šta se dešava na Jarčedolima ili u Hotonju.
Ne ljutim se. Mada je moja generacija 30 godišnjaka poprilično oronula. Heheheh
Ja sam čovjek koji voli historiju i smatram da nije sramota znati ono što si ono što se dešavlo u prošlosti vlastitog naroda.
Takoše smatram da kao dalji rođak ubijenih stanovnika Tihovića imam pravo postavljati ovakva forumska pitanja. Što se tiče komunikacije Tihovići - Breza u ljeto, ja ne znam kuda se ona odvijala tačno, ali ponavljam da sam seljane iz tog mjesta viđao u Brezi.
Inače, kraj "iza Tihovića, u nekakvom truglu Vogošća - Breza - Olovo je u prvoj polovini 92. je bio poprilično naš. Inače se radi o dosta šumovitom kraju koji je praktično nemoguće kontrolirati. Tako da ni srbi nisu imali efektivnu kontrolu nada saobraćajnicom Semizovac Srednje.
A ko nas je vodio, dobro je da ima iko živ od Bošnjaka...
Sto rece PM72 mlad is i zelen, ljudi iz Tihovica da bi dosli u Brezu morali su proci preko SAO Ilijasa, tacnije rejona Ravnog Nabozica presli rijeku Misocu i preko Crvenog Brda (Slobodna teritorija) dolazili u Brezu, znaci trebali bi ici sve sumom kojom nije bilo sumskih puteva.
Lakse je bilo doci u Brezu nego u Sarajevo.
Zadnje slobodno selo koje su cetnici zauzeli je Crna Rijeka na platou Nisicke visoravni (koje se "branilo" svercom sa cetnicima)1993 , a prije toga su u novebru 1992 su jedva zauzeli selo Misoca da je bilo MTS-a i da mlinar iz ustikoline i omiljeni alijin logisticar nije trazio 2000DEM po komadu zolje mozda bi i to selo odbranilo.
Sto mi je jos zametlao je "... život je tekao "normalno", šta god to značilo. Radile su neke radnje, Bošnjaci su ispijali kafe.." pa sta ako su se ispijale kafe, kafe su se ispijale kada je arkan "oslobadjao" Bijeljinu, kafe su se ispijale kada je "Saban" rusio branu, kafe su se ispijale kada su cetnici uletili u selo Ravno. Neki vrli politicar i vodja naroda je govorio za rat je potrebno dvoje, pa ti skontaj ko je to govorio.
Ja ne znam gdje si ti bio ili kuda si se kretao ali cetnici su imali odlicnu kontrolu puta Semizovac - Srednje sve tamo do 1994 kada su nasi izasli na Mosevacko bro i PAM-om malo smetali cetnicima. Tad je opet oslobodjena Crna RIjeka i jos neka sela Ilijaske opstine, Okruglica, i jos neka sela Vareske opsitne.
I samo da napomenem, 25.05.1992 Muslimani su se mogli komotno kretati po Ilijasu, sve tamo do Juna kada su napali selo Misoca, i ostala sela sa vecinskim Muslimanskim stanovnistvom, Donja Luka (muskarci odvezeni u salu srednje skole kasnije razmijenjeni, neki strijeljani i spaljeni u visokoj peci u zeljezari), Bioca ( takodje zatvoreni u srednjoj skoli, neki strijeljani na biockom mostu), Ljesevo (vecina je uspijela pobjeci oni koji nisu su strijeljani na ljesevskom mmezarju), Kadarici (takodje pohapseni razmjenjeni, neki strijeljani na kadarickom mostu)... Jedino je Misloca pruzila otpor. To su sela koja su u "blizini" grada Ilijasa, e slicnose desilo i sa ostalim selima (prema Srednjem).
...Odgovor na tvoje pitanje, razlog sto su ta sela prosla tako, je losa procjena i nepripremanje za rat od strane bosnjacke populacije.
Zbog toga se desilo, da sela koja su bila vojno i strateski neodbranjiva, nisu iseljena uz zive glave, kao mjestani Bradica iznad Vogosce koji su otisli u Brezu, nego su ostavljena i samo se cekala akcija agresora, potpomognutih raznim dobrovoljcima.
Nedavno sam po drugi put u životu bio u selu Tihovići iznad Vogošće. To je lijepo selo iznas fabrike Pretis iz kojeg se centar grada vidi kao na dlanu. Agresor je selo zauzeo četvrtog jula 1992.
četnička sijela mještana u mahalama Blagovca i Tihovića su bila već početkom iste godine
to, da je agresor zauzeo zvuči i previše ozbiljno...
milojicabrzi wrote:...Odgovor na tvoje pitanje, razlog sto su ta sela prosla tako, je losa procjena i nepripremanje za rat od strane bosnjacke populacije.
Zbog toga se desilo, da sela koja su bila vojno i strateski neodbranjiva, nisu iseljena uz zive glave, kao mjestani Bradica iznad Vogosce koji su otisli u Brezu, nego su ostavljena i samo se cekala akcija agresora, potpomognutih raznim dobrovoljcima.
Super da si spomenuo Brezu. I ti tvrdiš da se iz Bradiča moglo do Breze. Naravno da se moglo.
Evo čitam knjižirunu Rasima Delića Lice i naličje rata ( uz mnogo mašte Delićeve) ima i nekakve statistike koja može biti korisna za raspravu. Tako RD kaže da je do sredine JUNA 70 posto teritorije Ilijaša bilo u našim rukama. Vjerujem da je podatak relativno tačan. Ako su "naši" kontrolirali Lješevo, Kadariće, Luku, Misoču, Vlaškovo, Nabožić. Korita, Taračin do, Tisovik, Crnu Rijetku, G. Čevljanoviće, Ivančiće, Vrutke, Solakoviće, Medojeviće, Crnu Rijeku...
Kaljina, Knežina
. U svojoj knjizi Gagula se na indirektan način dotakao i mentaliteta bošnjačkog naroda, kao i njegove naivnosti i vjerovanja svojim komšijama koji ih onda pokolju, što se iz generacije u generaciju ponavlja. U ovoj agresiji mnoge je na Sokocu koštala naivnost, a posebno Bošnjake sela Novoseoci, koji su potpisali Srbima lojalnost i mirno živjeli do 21. septembra 1992. godine kada su došle srpske snage i ubile oko 45 ljudi.
Dakle, postojala je nekakva sloboda teritorija od Visokog, preko Breze Nabožića i tamo negdje do Sokolačke općine, skoro do Romanije...
Druga je stvar što tu nije bilo nikakve uvezanosti, nikakve komande... Ništa. Općina Ilijaš ( ne ona kojom je šefovao Ratko Adžić) sa nekakvim štabom TO bila je u Brezi. Ne u Misoči, Ne u Lješevu ili C. rijeci. Nego u Brezi. Na sigurnom...
milojicabrzi wrote:...Odgovor na tvoje pitanje, razlog sto su ta sela prosla tako, je losa procjena i nepripremanje za rat od strane bosnjacke populacije.
Super da si spomenuo Brezu. I ti tvrdiš da se iz Bradiča moglo do Breze. Naravno da se moglo.
Evo čitam knjižirunu Rasima Delića Lice i naličje rata ( uz mnogo mašte Delićeve) ima i nekakve statistike koja može biti korisna za raspravu. Tako RD kaže da je do sredine JUNA 70 posto teritorije Ilijaša bilo u našim rukama. Vjerujem da je podatak relativno tačan. Ako su "naši" kontrolirali Lješevo, Kadariće, Luku, Misoču, Vlaškovo, Nabožić. Korita, Taračin do, Tisovik, Crnu Rijetku, G. Čevljanoviće, Ivančiće, Vrutke, Solakoviće, Medojeviće, Crnu Rijeku...[/size]
Kaljina, Knežina
. U svojoj knjizi Gagula se na indirektan način dotakao i mentaliteta bošnjačkog naroda, kao i njegove naivnosti i vjerovanja svojim komšijama koji ih onda pokolju, što se iz generacije u generaciju ponavlja. U ovoj agresiji mnoge je na Sokocu koštala naivnost, a posebno Bošnjake sela Novoseoci, koji su potpisali Srbima lojalnost i mirno živjeli do 21. septembra 1992. godine kada su došle srpske snage i ubile oko 45 ljudi.
Dakle, postojala je nekakva sloboda teritorija od Visokog, preko Breze Nabožića i tamo negdje do Sokolačke općine, skoro do Romanije...
Druga je stvar što tu nije bilo nikakve uvezanosti, nikakve komande... Ništa. Općina Ilijaš ( ne ona kojom je šefovao Ratko Adžić) sa nekakvim štabom TO bila je u Brezi. Ne u Misoči, Ne u Lješevu ili C. rijeci. Nego u Brezi. Na sigurnom...
Da ovo je 100% tacno, ali takodje moras shvatit da su to bila ne tako bogata sela, da je SDA u tim selima prodavala kalasnjikov za 2000DEM bez municije, moras shvatiti da su ova sela na pocetku bila otpisana od strane bosnjacke politike, Novembar 1992 ceniti napadaju Misocu sa 12 tenkova, ne znam da li znas kolika je Misoca, hajd da kazem da je to teritorija povrsine Dobrinje od kruznog toka do RS-a pa do trola okretaljke i nazad do kruznog toka, zove se Visoko da se posalju zolje kaze alijin logisticar moze 2000DEM po komadu. U Kasarni u Misoci su bili srpski rezervisti od novembra 1991i goriva kooiko ti Bog hoce, moras shaviti da su sva ta sela bila okruznena srpskim selima, osim MIsoce koja je imala izlaz uz kanjon rijeke Misoce do Breze. Vec sam napisao da je jedino Misoca pruzala ozbiljniji otpor, prof Omer Hasecic ( posljeratni direktor srednje skole u Ilijasu) je vodio dnevnik granatiranja, dnevni prosjek 400 komada, najvise u danu 2000 komada, pa u Julu 1992 zarobljavanje jednog od prvih tenkova. Ali opet bi da napomenem mislim da tad jednostavno bosnjakoj eliti nije bilo u interesu da ilijaska Muslimanska sela ostanu odbranjena plus moras takodje shvatiti da je vecina komandnih struktura tad bilo usko povezano sa SDA.
Samo da dodam, o cinjenici da je Misoca bila, ne trn nego balvan cetnicima u oku, govori situacija da su sve kuce nakon sto su opljackane minirane i srusene iako im je trebalo mjesta da smjestanj njihovih izbjeglica iz Breze, Kanja, Visokog....
Kad neko kaže da je 70 ili 30% neke teritorije bilo u "našim" rukama,mora prvo razumjeti da to nije bilo ni "naše ni njihovo" nego NIČIJE.Do početka juna 1992 na Sarajevskom ratištu si mogao proći kroz Grbavicu ili Ilidžu,bez većih problema pod uslovom da izbjegavaš kontrolne punktove.Polovinom juna obruč je zatvoren,iskopane tranšeje,bunkeri i formirana linija.Tek poslije su četnici mogli da se posvete neutralisanju džepova koji su ih ugrožavali.Samo,malo mi je sumnjiva priča kako je na Misoču svakoga dana padalo po 400 granata (prosječno) a najviše 2000 za jedan dan.Toliko nije padalo na kompletnom sarajevskom ratištu ali hajde...
'' Na Igmanu i oko Igmana vođene su neprekidne borbe promjenjivog inteziteta i uspjeha. Tokom 1992. godine branioci R BiH su imali inicijativu i ostvarivali zapažene rezultate oslobađajući značajan prostor na i oko Igmana: Golo brdo, Obeljak i Stupnik iznad Hadžića, Stratište, Gonju i Donju Presnenicu, Srijenću i Staru goru, a potom Trnovo i Rogoj.
U proljeće i ljeto 1993. godine VRS-e u sklopu zamisli i operacije za potpunu blokadu i zauzimanju Sarajeva, uz nadmoć u živoj sili i borbenoj tehnici, uspijeva ovladati Grepkom, Rogojem, Trnovom, Treskavicom, Bjelašnicom i dobrim dijelom
Igmana, prijeteći potpunom blokadom Sarajeva .
Odbrambene snage Igmana, uz pomoć snaga koji izlaze iz Sarajeva kroz tek prokopan tunel ispod piste Sarajevskog aerodroma i snaga iz srednje Bosne, zaustavljaju agresora na Malom polju, sa jedne i Ajšniku i Trešnjivom brdu, sa druge strane.Na taj način sprječavaju potpunu blokadu Sarajeva''
Admir_1984 wrote:može li neko nešto više o odbrani Igmana 1992, neki dan gledma na tv-u obilježavanje 21-e godine od te bitke
Jedinice Oružanih snaga RBiH na prostoru Igmana tokom jula 1992. oslobodile su Straište i Golo brdo, a 31. jula i 1. avgusta, pojačane Krajišnicima iz sastava 7. brigade, zauzele prevoj Rogoj i oslobodile Trnovo.
matematicar_teski wrote:zamislite samo da je armija RBih reci cemo imala generale kao njemacke vojske,a ne glupane podruamse
Njemacki generali su vodili jedinice koje su minimalno dvije godine vjezbali da budu u stanju izvrsiti zadatke. Njemacki generali su imali vise skole za taj posao nego neki komadanti jedinica razreda.
matematicar_teski wrote:zamislite samo da je armija RBih reci cemo imala generale kao njemacke vojske,a ne glupane podruamse
Njemacki generali su vodili jedinice koje su minimalno dvije godine vjezbali da budu u stanju izvrsiti zadatke. Njemacki generali su imali vise skole za taj posao nego neki komadanti jedinica razreda.
O tome govprim i ja, vojna akademija pa iskustvo pa general. Kod nas u ratu, ovaj automehanicar , nek bude zapovjednik motorizovane brigade zna oko auta . Ovaj bio poljoprivrednik stocar, nek bude diverzant. A o generalima da ne pricamo
Tako je, no opet Njemacka vojska se od poraza od Francuza 1809 spremala za sljedeci rat. Nisu nikad poceli rat na vrat na nos. JNA je imala i vojnu akademiju i skolovane oficire (Bobetko je recimo zavrsio najvise skole) no dozivila je totalni raspad sistema. TO nije ni zamisljenja kao visokoskolovana profesionalna vojska koja za 6 sedmica treba da ispija vino u Parizu nego kao formacija automehanicara i stocara.
Inace pogledati samo cinove generala prije rata i bice mnogo toga jasno. Nije ni cudo da je 7. korpus bio prvi koji je odradio ozbiljnu ofanzivnu akciju.
Jesi li razmišljao o nametnutom embargu na naoružanje međunarodno priznate države i njene Armije? .
Jesam
Razmišljaj još malo i istražuj koliko je, u vrijeme odbrane Igmana u ovom periodu, rezervi MTS-a A RBiH bilo u GLOC-u Visoko.Razmisli i o otvaranju fronta sa HVO-om i AP Z.Bosna . Razmisli i o tada iznenadnoj posjeti francuskog Predsjednika Miterana. Opsada je nakon te posjete mogla da se nastavi , samo se malo humanitarna pomoć popravila ...
Još jednom ponavljam, izučite ukupno stanje i okolnosti u tom vremenu. Naših propusta jeste bilo, nikada to neću osporavati, ali u svim tim okolnostima...jbg-a, tako je kako je.
Dijelovima sarajevskih jedinica, krajišnicima i 7 muslimanskoj, kapa do poda. Gazije.
PM72 wrote:Kad neko kaže da je 70 ili 30% neke teritorije bilo u "našim" rukama,mora prvo razumjeti da to nije bilo ni "naše ni njihovo" nego NIČIJE.Do početka juna 1992 na Sarajevskom ratištu si mogao proći kroz Grbavicu ili Ilidžu,bez većih problema pod uslovom da izbjegavaš kontrolne punktove.Polovinom juna obruč je zatvoren,iskopane tranšeje,bunkeri i formirana linija.Tek poslije su četnici mogli da se posvete neutralisanju džepova koji su ih ugrožavali.Samo,malo mi je sumnjiva priča kako je na Misoču svakoga dana padalo po 400 granata (prosječno) a najviše 2000 za jedan dan.Toliko nije padalo na kompletnom sarajevskom ratištu ali hajde...
Bolje vjerovati nego provjeravati.
Ma ja kao sto kazes 70% teritorije, a stvarno nije bilo ni 10% pod kontrolom TO. Sto se brojki tice samo prenosim (da bolje kazem brojane su detonacije, e sad detonacije cega...), eto ako i prepolovimo ipak je to ogorman broj za tako malu teritoriju. Ali ne bi rekao da su brojke daleko od istine jer su oni morali uzeti Misocu zbog vode, vodozahvatna zona je odma malo visocije uz rijeku Misocu, a linije TO su bile 50m od kasarne u kojoj je jos uvijek bilo puno goriva.
Ako je pomenuti profesor to brojao,onda je sve jasnije.Dođe praga pa složi rafal sa rasprskavajućom municijom a to je odmah 50-tak "detonacija".Sve ostalo su špekulacije da ne kažem izmišljotine.
madner wrote:Ne razumijem sta ti nije jasno. TO je bio kakav je bio, jer politicki vrh se do kraja nadao da moze izbjeci rat.
Da je bio uvezan, pod jedinstvenom komandom, sa sredstvima veze i jedinicama koje mogu tako operisati, bio bi nesto drugo.
to i jest problem što je potlitički vrj pokušavao izbjeći rat. trebali su naoružavti TO i pripremati se za rat a politički sve raditi da do rata nedodje