(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
basicm

#751 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by basicm »

Ima ljudi koji ni pod razno nece jesti ispred postaca, iz postovanja prema njemu. Ima ljudi koji ce se izviniti ili traziti dozvolu da jede, zapali ili kafu popije, iz postovanja takodje, a onda postac iz postovanja naravno da dozvolu i svi zadovoljni.
A ima i smeca...
Dozer

#752 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Ma sve to stoji. Ja prvi postaca upitam da li mu smeta da zapalim i sl., ali to ne radim zato sto je on postac, nego jer sam takav prema svakome u situacijama gdje se po necemu razlikujemo. Npr., ako znam da neko ne pusi, ja cu uljudno upitati da li mu smeta ako zapalim, a ukoliko smo u nekom zatvorenom prostoru mimo naseg licnog.
Ako odem kod nekoga kod koga se u kuci ne pusi, logicno da necu pusiti. Izaci cu na balkon ili prozor, zapaliti, i gotova stvar.
Ali, isto tako, kada taj dodje kod mene, onda uredno pusim i ne trazim dozvolu za to.
Bodkin

#753 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

Ima i smeca koji ce pricati o cafirima, o dzenetu i dzehenemu, o iftaru i smecu koje ne posti ispred nevjernika. Jebiga svega ima
DaysleepeR

#754 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

basicm wrote:Ima ljudi koji ni pod razno nece jesti ispred postaca, iz postovanja prema njemu. Ima ljudi koji ce se izviniti ili traziti dozvolu da jede, zapali ili kafu popije, iz postovanja takodje, a onda postac iz postovanja naravno da dozvolu i svi zadovoljni.
A ima i smeca...
ima ljudi i koji uzmu godišnji pa poste s mirom a ne smaraju ostale sa svojim srkletom i nervozom te novootkrivenim imanom tokom ramazana
ultima_palabra

#755 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

Jbg, ispade sad šerijatska policija legitimiše po gradu koga vide da ne posti. Smanjite ribu :D

U Sarajevu ne bi čovjek mogao skontati da je Ramazan kad ne bi znao.
pink floydd

#756 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

više licemjernosti sam vidio kod pojedinaca ovde nego kod onih na koje sam mislio kad sam otvarao temu

jučer sjedim s jaranom jednim, on ne pije ovaj mjesec. Ja naravno hladnu jednu uzeo sebi, on se oblizuje i hiljadu puta ponavlja "joj kad će više proć da i ja počnem pit". :-)
DaysleepeR

#757 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

ultima_palabra wrote:Jbg, ispade sad šerijatska policija legitimiše po gradu koga vide da ne posti. Smanjite ribu :D

pogledaj malo komentare na članak o pucnjavi na koncertu Jale u BG, malo malo pa "tako mu i treba kad nastupa za ramazan". nekako je i hip hop našao put do vjerskih knjiga i zabrana nastupanja uživo...

stvar je u mentalitetu i pretjerivanju, traženja i od sebe i od drugih da se radi nešto što nema potrebe da se radi
ultima_palabra

#758 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

DaysleepeR wrote:
ultima_palabra wrote:Jbg, ispade sad šerijatska policija legitimiše po gradu koga vide da ne posti. Smanjite ribu :D

pogledaj malo komentare na članak o pucnjavi na koncertu Jale u BG, malo malo pa "tako mu i treba kad nastupa za ramazan". nekako je i hip hop našao put do vjerskih knjiga i zabrana nastupanja uživo...

stvar je u mentalitetu i pretjerivanju, traženja i od sebe i od drugih da se radi nešto što nema potrebe da se radi
Kad bih komentare na portalima smatrao relevantnim za bilo šta, odavno bih prebivao na Jagomiru.

Pune bašte, piva na svakom drugom stolu... a nisam vidio da je neko nekome došao da pametuje kako to ne valja. Eh, ako neko ima takve mudrace u svom društvu, onda je već sam kriv.
Dozer

#759 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

pink floydd wrote:više licemjernosti sam vidio kod pojedinaca ovde nego kod onih na koje sam mislio kad sam otvarao temu

jučer sjedim s jaranom jednim, on ne pije ovaj mjesec. Ja naravno hladnu jednu uzeo sebi, on se oblizuje i hiljadu puta ponavlja "joj kad će više proć da i ja počnem pit". :-)
I tako njih, brat-bratu, 70%. E - to je zalosno.
Hebi ti taj post u kojem se, fol, ciste tih nekakvih mjesec dana od alkohola, a onda se za Bajram raznesu da ne znaju ni kako se zovu...
Mislim...sta je poenta?
basicm

#760 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by basicm »

Dozer wrote:
pink floydd wrote:više licemjernosti sam vidio kod pojedinaca ovde nego kod onih na koje sam mislio kad sam otvarao temu

I tako njih, brat-bratu, 70%. E - to je zalosno.
Hebi ti taj post u kojem se, fol, ciste tih nekakvih mjesec dana od alkohola, a onda se za Bajram raznesu da ne znaju ni kako se zovu...
Mislim...sta je poenta?
Poenta je da je bar nesto vjere u njemu ostalo, ipak se strpi mjesec dana iz nekog razloga. To je bolje nego pustiti sve niz vodu.
Shvatam ja dosta vasih postova se vrti oko toga, ali vjersko uvjerenje ne mora biti 0 i 1, moze biti veoma malo i manifestovati se jednom ili dvaput godisnje, ali dok god je to uradjeno iz unutrasnje pobude, smatra se vjerom.
Ajatolah_

#761 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Ajatolah_ »

DaysleepeR wrote:

Pa ako ćeš se voditi "uf, vidim klixovcima se ne sviđa ako pijem za ramazan, nema druge nego da prestanem", onda ok... nek' i tebi onda bude ramazan, šta ću ti ja. :zoka:
Ja znam da ja nastavljam sa svojim normalnim životom, jedem gdje bih i inače jeo, izađem standardno par puta sedmično na pivu - u uobičajenim terminima.
Mislim, da se ne lažemo, naravno da ima ljudi koji će te gledati ovako ili onako zbog toga, ima ih i previše - ali ne vidim kako bih se doveo u situaciju da mi njihovo mišljenje bude relevantno u životu... Osim neke iznimne situacije gdje je takva osoba neko kome se baš ne smiješ zamjeriti, vjerujem da velika većina može bez problema izignorisati te gluposti.

Doduše, ima kafića koji ne toče pivo u toku ramazana. :roll: :run:
DaysleepeR

#762 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

Ajatolah_ wrote: Pa ako ćeš se voditi "uf, vidim klixovcima se ne sviđa ako pijem za ramazan, nema druge nego da prestanem", onda ok... nek' i tebi onda bude ramazan, šta ću ti ja. :zoka:
Ja znam da ja nastavljam sa svojim normalnim životom, jedem gdje bih i inače jeo, izađem standardno par puta sedmično na pivu - u uobičajenim terminima.
Mislim, da se ne lažemo, naravno da ima ljudi koji će te gledati ovako ili onako zbog toga, ima ih i previše - ali ne vidim kako bih se doveo u situaciju da mi njihovo mišljenje bude relevantno u životu... Osim neke iznimne situacije gdje je takva osoba neko kome se baš ne smiješ zamjeriti, vjerujem da velika većina može bez problema izignorisati te gluposti.

Doduše, ima kafića koji ne toče pivo u toku ramazana. :roll: :run:
ma ja samo pišem vezano za temu, ne na osnovu ličnih iskustava. da se pretjeruje - pretjeruje se. da se svake godine stavlja sve veća presija - stavlja. što se mene tiče, ja popodne odo na more, dok nema nikog, jer đe'š na more za ramazan.
mirzaaa33

#763 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Bilo bi zgodno da je u Kur'anu barem jedna sura posvećena bodovanju dobrih i loših djela pa da otprilike znamo na čemu smo.
Odbacivanje alkohola - 10000 bodova
Odbacivanje alkohola samo za ramazan - 1000 bodova
Jedan dan posta - 100 bodova
Post za 27. noc - 100000 bodova jer tako opisuju taj čin
Pet sura napamet - 100 bodova
Čitav Kur'an napamet - 10000 bodova
Klanjanje dženaze umrlom - 100 bodova
ultima_palabra

#764 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

Kod mene nekakvo suprotno iskustvo... nikad se manje Ramazan nije osjetio u gradu u zadnjih 15-20 godina.
MUNAFIK

#765 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by MUNAFIK »

hakazvaka wrote:
MUNAFIK wrote:Hoces li to baš sad ti i da rastabiriš kako je u Islamu bit peder OK... WTF...

Imam prijatelje katolike i oni NIKADDDDD ne bi ispred postaca jeli bilo sta i to mozes mislit samo iz POSTOVANJA i kulture... i to je dovoljno da se zna ko je ko i kakav... Sve ostalo je šuplja kojom se opravdava svoj idiotizam. Pa kad neko ne moze da pije kolu radi nekih razloga a voli je... U mijoj raji kola se nije pila pred tom osobom... Valjda je to OK... Naravno mogli smo rec ko ga j... Imam ja pravo... Ali imati pravo i OBRAZ nisu uvijek iste stvari.
Nije isto kada neko ne moze piti kolu iz zdravstvenih razloga, pa ga ispostujete, i kada neko ne zeli da jede iz vjerskih uvjerenja...
Znaci problem je nekoga ispostovati radi njegovih vjerskih uvjerenja, jer ? Koja logika... Ovdje vec pocinje neki kompleks u osobi...
mirzaaa33

#766 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Nije problem, većina to i ispoštuje, većinu stvari ali kada neko nije u mogućnosti da ispoštuje nije to uvreda prema vjerniku. Isto tako ako to ne poštuje neko s kim nisi toliko blizak ne vidim problem.
Trebalo bi postojati i poštovanje od strane vjernika, da on insistira sam na tome da drugi mogu i pojesti i popiti i da nije nikakav problem, da se oni što ne poste ne osjećaju gladno i žedno i neugodno. Treba imati razumijevanja i da ne ustanu svi ujutro da se najedu i napiju. Dobar dio vjernika to i radi.
DaysleepeR

#767 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

MUNAFIK wrote:
Znaci problem je nekoga ispostovati radi njegovih vjerskih uvjerenja, jer ? Koja logika... Ovdje vec pocinje neki kompleks u osobi...
a reci ti meni što bi mene uopšte trebalo da interesuje ko je vjernik a ko nije. je li to stvar opšteg dobra? nije. lična stvar iz ličnih ubjeđenja za ličnu korist. zašto bi bilo ko drugi morao da bude pažljiv ili svjestan nečijih uvjerenja.
Vitezanin

#768 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Vitezanin »

Tema je super i govori puno o ljudima koji žive na Balkanu i diče se poštovanjem ovog ili onog, a u principu nemaju pojma.

Uz dužno poštovanje, tvoj jaran je tipični primjer vjernika u BiH, a ovo se odnosi na sve vjere. Ovako VELIKA većina ljudi u BiH doživljava vjeru. Mene iskreno boli briga, neka ljudi rade šta hoće, ali ono što je dno dna je da upravo ovakvi prebacuju ljudima kad ne poste ili ne slijede neku vjeru ili kad ljude gledaju sa strane ako jedu u njihovom društvu dok oni poste. Ja ne znam je li ovo nekoga vrijeđa ili ne, ali fakat ne razumijem to. Zašto bih se ja trebao kriti ili ne jesti samo zato ako neko posti, pa zar ti ljudi svakako ne poste za sebe?? Ne razumijem argumente "Radi respekta", kakvog respekta? Je li nečiji post ugrožen ukoliko neko drugi ne posti?

Katolici, neki, 40 dana prije Uskrsa poste i tu se ljudi odreknu nečega 40 dana, cigare, alkohol, čokolada, nije bitno, ili poste petke. Cijelo to vrijeme broje kako ne mogu izdržati i da jedva čekaju da prođe post. Osim toga, narokaju se za Uskrs. Pa jebote, ovakvi će reći "pa danas se posti, kako možeš jesti". :shock: :shock:

Znači, ne podnosim ovo.

#sorry
pink floydd

#769 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

mirzaaa33 wrote:Nije problem, većina to i ispoštuje, većinu stvari ali kada neko nije u mogućnosti da ispoštuje nije to uvreda prema vjerniku.
Upravo to sam htio da kažem. Nema veze je li u mogućnosti ili nije, zašto se to odmah podrazumijeva kao uvreda ako neko ne poštuje ono što ti poštuješ.

Ja jučer sijeno kupio čitav dan i konačno završio, došao kući u hladovinu i hoću da pijem kafu. Amidža mi pomagao i sad je i on tu logično, i navalio da idemo u kuću piti kafu i jesti, poste ljudi vidjet će ko kako mi jedemo i pijemo :-)
baja

#770 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by baja »

Postim i nit kome pričam, nit koga interesuje...lična je stvar. Postim i znam otići s nekim na kafu (da je on popije), nije problem.
Nije mi jasno o kakvoj presiji ljudi pričaju, jer u ovom gradu Ramazan se realno i ne osjeti..osim kad pukne top i gužve na tabiji i čaršiji u sami iftar.
Dozer

#771 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Zapravo, na ovoj temi se najbolje vidi svo licemjerje danasnjeg BH drustva, nametnutih "moralnih" nacela koja se naslanjaju na vjere, iskrivljeno poimanje svega toga zajedno, a ponajvise - pracenje nekakvog "main stream-a" radi okoline.

Puno ljudi se nesto upinju da budu i rade nesto sto im ne godi, a samo radi okruzenja. U stvari, ovdje je vrlo ocito koliko ljudi, pogotovo oni koji su, kao, vjernici, brinu o tome sta ce reci okolina. Da li je to samo radi mahalskog mentaliteta, radi interesa (tipa, rade negdje gdje je sef vjernik, ili "vjernik", pa da im se sta ne zamjeri rade sto i on), ili naprosto da bi bili "in", ne znam.
Ali, kako god - ne valja.
Ne valja ni po pitanju vjere, ni po pitanju etnije...

Budite, ljudi, ono sto jeste, ono sto osjecate da jeste, radite ono sto volite i zelite, i kada volite i zelite. Manite se zivota radi drugih, pa ma ko oni da su...
Na kraju ce(mo)te ionako umrijeti sami. Uzivajte u zivotu i svemu onome sto nudi, a manite se laznog morala, nametnutih pravila i slijedjenja necega sto vam ne godi i sto vas zaista ne zanima.
DaysleepeR

#772 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by DaysleepeR »

pa eto još bitnije, po rezultatima popisa koja je CIA objavila 41% ljudi u BiH se izjašnjava kao muslimani vjernici. koliko od tih je ovako usputnih uz ramazan a koliko je pravih 24/7 vjernika... a često se ovdje može pročitati i uživo čuti "99% bošnjaka su vjernici i treba sve biti prilagođeno potrebama vjernika"...

fakat je vrijeme malo da se prestane sa šupljom
Raigor Stonehoof

#773 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Raigor Stonehoof »

Dozer wrote:Zapravo, na ovoj temi se najbolje vidi svo licemjerje danasnjeg BH drustva, nametnutih "moralnih" nacela koja se naslanjaju na vjere, iskrivljeno poimanje svega toga zajedno, a ponajvise - pracenje nekakvog "main stream-a" radi okoline.

Puno ljudi se nesto upinju da budu i rade nesto sto im ne godi, a samo radi okruzenja. U stvari, ovdje je vrlo ocito koliko ljudi, pogotovo oni koji su, kao, vjernici, brinu o tome sta ce reci okolina. Da li je to samo radi mahalskog mentaliteta, radi interesa (tipa, rade negdje gdje je sef vjernik, ili "vjernik", pa da im se sta ne zamjeri rade sto i on), ili naprosto da bi bili "in", ne znam.
Ali, kako god - ne valja.
Ne valja ni po pitanju vjere, ni po pitanju etnije...

Budite, ljudi, ono sto jeste, ono sto osjecate da jeste, radite ono sto volite i zelite, i kada volite i zelite. Manite se zivota radi drugih, pa ma ko oni da su...
Na kraju ce(mo)te ionako umrijeti sami. Uzivajte u zivotu i svemu onome sto nudi, a manite se laznog morala, nametnutih pravila i slijedjenja necega sto vam ne godi i sto vas zaista ne zanima.
:thumbup: koliko ih znam takvih...
basicm

#774 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by basicm »

pink floydd wrote:
mirzaaa33 wrote:Nije problem, većina to i ispoštuje, većinu stvari ali kada neko nije u mogućnosti da ispoštuje nije to uvreda prema vjerniku.
Upravo to sam htio da kažem. Nema veze je li u mogućnosti ili nije, zašto se to odmah podrazumijeva kao uvreda ako neko ne poštuje ono što ti poštuješ.

Ja jučer sijeno kupio čitav dan i konačno završio, došao kući u hladovinu i hoću da pijem kafu. Amidža mi pomagao i sad je i on tu logično, i navalio da idemo u kuću piti kafu i jesti, poste ljudi vidjet će ko kako mi jedemo i pijemo :-)
Eh, tu smo, amidza je odgojen na jedan nacin, na onaj na koji smo se ponosili, a tebe odgaja nesto drugo
Dosadno mii

#775 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dosadno mii »

pink floydd wrote:
Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.
Evo ja ne pijem za Ramazan (ni za Bajram, nit jedem svinjetinu), al' inače znam da pijem alkohol povremeno.
I što sam ja tačno sebična? Licemjerna?
Post Reply