Zasto ste napustili BiH?
-
Bodkin
#751 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nemojte zajebavati. CDG je sasvim ok. Jedino je kurcev onaj novi daleki terminal. I problem je sto nemaju topli kroasan. Jebo tu francusku
- Gojeni H
#752 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bodkin wrote:Nemojte zajebavati. CDG je sasvim ok. Jedino je kurcev onaj novi daleki terminal. I problem je sto nemaju topli kroasan. Jebo tu francusku

Pa gdje nadje na pariskom aerodromu sta da se pojede osim onih cigli sto ih zovu bajatim sendvicima?
- jeza u ledja
#753 Re: Zasto ste napustili BiH?
Gojeni H wrote:Kako je Sarajevo povezano sa KL-om? Sa Turskom da, ali nije ranije bilo letova za Dubai.jeza u ledja wrote:Sta ne kontas? Povezanost Sarajeva sa BI, Malezijom, Turskom, itd je bila veca od kad znam za sebe. Sto ekonomski, sto evo sad i turisticki. Evo Al Dzazira je otvorila sjediste za Balkan u Sarajevu, ne u Beogradu, Zagrebu, i slicno.Gojeni H wrote: Boldirano ne kontam, odnosno ne znam.
U periodu 2003. do mozda 2006. Kuvajt je sa Beogradom bio povezan direktnim letom ... s Bosnom nikad. Ali ovo ima vise veze sa JAT-om i bivsom zemljom.
Sha ba?
Govorim o ekonomskim i kulturnim vezama.
- exliberal-ex
#754 Re: Zasto ste napustili BiH?
mogli bi da promjenimo ime teme...aerodromi all about
kao sto neko rece poredi se aerodrom u Sarajevu koji opsluzuje mali grad i malu drzavu sa mnogo vecim aerodromima...
ajde da i ja dodam par rijeci o aerodromima...kud svi turci tu i mali mujo
prvo iz Toronta...gta regija ima stanovnika ko i bosna ako ne i vise i sve do prije par mjeseci povezanost aerodroma sa centrom je bila...haman nikakva osim limo kompanija koje su imale flat rate oko 50 $+ po voznji, da bi koristio gradski morao si cekat autobus koji je vozio ono jednom u sat...pa te onda prebaci do subway-a pa onda idi gdje hoces...sad su uveli direktnu liniju aerodrom union station ali su na pocetku udarili cijenu 25 $ po voznji...i fercerao je par mjeseci ali je popunjenost bila ispod 5 %...digla se frka sad su spustili cijenu upola pa je bolje...ja jos uvijek nekoristim to jer prvo trebam da se prebacim do union station pa da onda ganjam voz....parking je prvensteno za ljude koji dolaze sa malo vece udaljenosti pa oni koriste te park and fly opcije sto je oko 70 -100 dolara za 7 danau zavisnosti na kojem si parkingu ...onaj parking sto je do terminala je 3,5 $ pola sata...
NY-La gvardia....ko da sam na autobuskoj stanici u Sarajevu, sve usko, non stop rade neke construction, prljavo...guzva...ko je bio moze da potvrdi..za prevoz do grada imate taxi flat rate oko 30 $ ako se nevaram ili uzmete one male autobuse koji ti naplati oko 10 $ do central station...pa onda presjedas u drugi koji te izbaci do hotela...
Pariz...jeste ogroman ali meni nije toliko komplikovan ali su mi trazili za taksi do grad 100 eura..!, uzeo autobus jer zeljeznica nije radila...10 E
London...Ludnica....
Amsterdam, najodvratniji carinski sluzbenici...mini nacisti...meni uzeo pasos pa gleda od povecalom jel moja slika ili je krivotvoren...dobra stvar uzmes voz do amsterama za 3 eura..
Rim....ko i sva italija kompletno neorganizovano, ja pratio znakove i skontam da sam izasao ali nisam podigao prtljag..ajde nazad , kaze moras na ovu carinsku kontrolu tamo bruka ljudi koja je uradila isto tako... carinik puse od muke ali samo jedan radi.... ali imaju Da Vinci voz do centra, 20 minuta do zeljeznice stanice...ako neces taksi je flat 50 E do hotela..
San Fracisko..nista posebno isto ko i Vegas...LA...ogroman......da nenabrajam vise...
U sustini sarajevski aerodrom je mali aerodrom slabo povezan sa drugim aerodromima i dosta skup za koristit, da su letovi jeftiniji bilo bi vise i turista i tad bi se dalo raspravljat i o autobuskoj linij i ostalim stvarima ali .....
kao sto neko rece poredi se aerodrom u Sarajevu koji opsluzuje mali grad i malu drzavu sa mnogo vecim aerodromima...
ajde da i ja dodam par rijeci o aerodromima...kud svi turci tu i mali mujo
prvo iz Toronta...gta regija ima stanovnika ko i bosna ako ne i vise i sve do prije par mjeseci povezanost aerodroma sa centrom je bila...haman nikakva osim limo kompanija koje su imale flat rate oko 50 $+ po voznji, da bi koristio gradski morao si cekat autobus koji je vozio ono jednom u sat...pa te onda prebaci do subway-a pa onda idi gdje hoces...sad su uveli direktnu liniju aerodrom union station ali su na pocetku udarili cijenu 25 $ po voznji...i fercerao je par mjeseci ali je popunjenost bila ispod 5 %...digla se frka sad su spustili cijenu upola pa je bolje...ja jos uvijek nekoristim to jer prvo trebam da se prebacim do union station pa da onda ganjam voz....parking je prvensteno za ljude koji dolaze sa malo vece udaljenosti pa oni koriste te park and fly opcije sto je oko 70 -100 dolara za 7 danau zavisnosti na kojem si parkingu ...onaj parking sto je do terminala je 3,5 $ pola sata...
NY-La gvardia....ko da sam na autobuskoj stanici u Sarajevu, sve usko, non stop rade neke construction, prljavo...guzva...ko je bio moze da potvrdi..za prevoz do grada imate taxi flat rate oko 30 $ ako se nevaram ili uzmete one male autobuse koji ti naplati oko 10 $ do central station...pa onda presjedas u drugi koji te izbaci do hotela...
Pariz...jeste ogroman ali meni nije toliko komplikovan ali su mi trazili za taksi do grad 100 eura..!, uzeo autobus jer zeljeznica nije radila...10 E
London...Ludnica....
Amsterdam, najodvratniji carinski sluzbenici...mini nacisti...meni uzeo pasos pa gleda od povecalom jel moja slika ili je krivotvoren...dobra stvar uzmes voz do amsterama za 3 eura..
Rim....ko i sva italija kompletno neorganizovano, ja pratio znakove i skontam da sam izasao ali nisam podigao prtljag..ajde nazad , kaze moras na ovu carinsku kontrolu tamo bruka ljudi koja je uradila isto tako... carinik puse od muke ali samo jedan radi.... ali imaju Da Vinci voz do centra, 20 minuta do zeljeznice stanice...ako neces taksi je flat 50 E do hotela..
San Fracisko..nista posebno isto ko i Vegas...LA...ogroman......da nenabrajam vise...
U sustini sarajevski aerodrom je mali aerodrom slabo povezan sa drugim aerodromima i dosta skup za koristit, da su letovi jeftiniji bilo bi vise i turista i tad bi se dalo raspravljat i o autobuskoj linij i ostalim stvarima ali .....
- Gojeni H
#755 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ni s tim se ne mogu sloziti, iako neke stvari idu nabolje. Stranci su znali Jugoslaviju, a samo rijetki Bosnu, Hrvatsku, Makedoniju ...jeza u ledja wrote:
Sha ba?
SR Jugoslavija a kasnije Srbija je na ime nekadasnje Jugoslavije kupila kajmak. Naravno i tome je dosao kraj.
- madner
#756 Re: Zasto ste napustili BiH?
Ne bas, jos uvijek debelo koriste bivsu reputaciju.
- jeza u ledja
#757 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pogledaj samo koliko je Energoinvest imao projekata u bliskoistocnim zemljema i Maleziji. Jeste, to je zbog Nesvrstanih, ali generalno i za vrijeme Jugoslavije postojala je posebna veza upravo sa Bosnom i to ciljano. To sto neko iz tog doba i iz tih zemalja nije znao sta je Bosna to je nebitno.Gojeni H wrote:Ni s tim se ne mogu sloziti, iako neke stvari idu nabolje. Stranci su znali Jugoslaviju, a samo rijetki Bosnu, Hrvatsku, Makedoniju ...jeza u ledja wrote:
Sha ba?
SR Jugoslavija a kasnije Srbija je na ime nekadasnje Jugoslavije kupila kajmak. Naravno i tome je dosao kraj.
Takodje, evo za primjer, neko mi je jednom rekao, nekad davno se odlucilo da studij za orjentalistiku ili kako se to vec zvalo upravo otvori na Univerzitetu u Sarajevu, znaci ne u Zagrebu, ne u Beogradu.
A veze izmedju Malezije, Irana, Turske, Pakistana pa eto i Saudije, Katara, Kuvajta, UAE, Libije i nezavisne BiH, od rata pa nadalje, valjda ne treba objasnjavati?
Na kraju poplava turista i investitora iz Zaljevskih zemalja u BiH posljednjih godina je sama po sebi dovoljan dokaz tih veza. Ti ljudi dolaze u Sarajevo s razlogom, isto kao sto odlaze u Bejrut.
- jeza u ledja
#758 Re: Zasto ste napustili BiH?
CDG je najgori veliki aerodrom na kojem sam bio. Zadnji put kad sam bio dole, to neki autobusi, to neki sekjuriti checks (mislim da su imali security check na izlazu iz aviona, mislim wtf?Bodkin wrote:Nemojte zajebavati. CDG je sasvim ok. Jedino je kurcev onaj novi daleki terminal. I problem je sto nemaju topli kroasan. Jebo tu francusku
Neko spomenu besplatni wifi, bogami, vecina aerodroma i dalje ga nema vec se naplacuje, sto u Americi, sto u Evropi.
Neko takodje spomenu kafu na Ataturku u Istanbulu (koji je tu negdje po losini kao i CDG
La Guardia, neko spomenu, taj bi aerodrom stavio kao treci u ovoj listi najgorih, mada to nije veliki aerodrom. Oni neki redovi u onim nekim tunelima/mostovima, vjecite kolone, ne do bog nikome. Tipican primjer zastarjelog i prenapucenog aerodroma.
Aerodrom u Moskvi
Najbolji aerodrom od ovih velikih u Evropi mi je Schipol, bas mi je bilo milina tamo odspavati, otici u muzej
Od ovih ezgoticnih, najljepse i najcudnije iskustvo mi je bilo na aerodromu Khangra, podno Himalaja). Ono udjes u zdradu prodjes sekjuriti i vec si u terminalu. Ima samo jedan let, i puste te da hodas po pisti prije toga. Napolju sunce, neko egzoticno cvijece, a ispred tebe Himalaji. A prije toga security, i sad, moras izvadit sve iz carry on. Mi imali puno nekih kablova, punjaca i adaptera za kamere, laptope, telefone i to. I on sad vadi ono jedno po jedno, i pise u teku
Inace stvarno ne mislim da je SJJ odron. Obicno ne sjedam na kafu tamo ili nesto, nervira me sjedenje oko ljudi koji puse u zatvorenom. Jedino pravo lose iskustvo mi je bilo sa rezervacijom divljeg rent-a-cara, frajer se uopste nije pojavio
-
Bodkin
#759 Re: Zasto ste napustili BiH?
Mogao bi mod zadnjih par stranica prebaciti na novi topic?
Otisli smo od teme, a i ova je zanimljiva.
- Bluemore
#760 Re: Zasto ste napustili BiH?
apsidejzi wrote: No s druge strane, kako vrijeme prolazi, ja bih da pobjegnem odavde. Od ove frke trke. Pokusavam da nadjem ekonomsku neovisnost i onda bih se vratio dole. Mrsko mi po citav dan pricati na stranim jezicima. Nekad dodjem na forum i napisem kilometarski post kao ovo sada samo da izbacim iz sebe misao kako treba. Razrahatim se![]()
![]()
![]()
- Gojeni H
#761 Re: Zasto ste napustili BiH?
Pada to Miki.madner wrote:Ne bas, jos uvijek debelo koriste bivsu reputaciju.
Bezveze primjer ali eto ... Nekada su imali cini mi se Nicola's ili jednu od onih kuca sto prodaju odijela u po Marina soping centra (ooogroman centar) u Kuvajt Sitiju, nekada su bili jedini sa ovih prostora sa JAT-om, nekada se nama na "Bosna" vracalo pitanjem "Jugoslavija?" ...
Sad se kupuju kuce po Bosni, ide se da se malo none smoce na Bosni, da djeca vide najljepse planine i rijeke na dunjaluku i da skontaju da pijesak ne pokriva svu planetu, salata bijeljinske (ili brcanske?) Save na policama u Dubaiju, Zlatna dzezva i Ovako proizvodi, Vispakove strudle, ...

- Bluemore
#762 Re: Zasto ste napustili BiH?
oo sta vam je vise sa ovim aerodromima, kroasanima i kafama, niste valjda zato napustili bih?
- jeza u ledja
#763 Re: Zasto ste napustili BiH?
Jesmo, samo zato.Bluemore wrote:oo sta vam je vise sa ovim aerodromima, kroasanima i kafama, niste valjda zato napustili bih?
- Bullet Tooth Tony
#764 Re: Zasto ste napustili BiH?
Oprase j*** ih aerodromBluemore wrote:oo sta vam je vise sa ovim aerodromima, kroasanima i kafama, niste valjda zato napustili bih?
- uglavnomja
#765 Re: Zasto ste napustili BiH?
nekad u mracno jednoumno doba jatovog monopola vozio je jatov autobus vise puta dnevno, znam da je prolazio pored pozorista, dzabni bus, samo pokazes aviJonsku kartu na ulazu ...
isto ko i sad
isto ko i sad
-
TRANCE
#766 Re: Zasto ste napustili BiH?
Kad smo kod aerodroma, zar je normalno da aerodromi u Tirani, Prištini i Skoplju imaju duplo više putnika godišnje i linija od aerodroma u Sarajevu? Em manje, em siromašnije države od BiH. Zar je normalno da nema direktnih letova za London, Pariz, Frankfurt i Amsterdam, najveće aerodrome u Europi?
-
Bodkin
#767 Re: Zasto ste napustili BiH?
Nije. Zahvali uhljebimaTRANCE wrote:Kad smo kod aerodroma, zar je normalno da aerodromi u Tirani, Prištini i Skoplju imaju duplo više putnika godišnje i linija od aerodroma u Sarajevu? Em manje, em siromašnije države od BiH. Zar je normalno da nema direktnih letova za London, Pariz, Frankfurt i Amsterdam, najveće aerodrome u Europi?
-
KENJAC
#768 Re: Zasto ste napustili BiH?
Stara narodna poslovica kaze " Sve se moze kad se ode" !
-
palermo
#769 Re: Zasto ste napustili BiH?
Lijepo rečeno.Gojeni H wrote:
Uglavnom, sto se tice dijaspore iz 90-ih, ali cak i onih koji su otisli poslije, ... ti ljudi se bave kreditima za kucu (ili su je vec stekli) u zemlji gdje se nalaze, djecom i njihovim studijima. Njihova djeca su sada Amerikanci, Nijemci, Svedjani, itd.
Nekima mozda nece goditi, ali ti su ljudi zauvijek izgubljeni za Bosnu. Malo do istog mentaliteta o kojem govoris, a malo i do zivotne nuzde ... zivot ne stoji, kako u Bosni tako i vani ... nista se ne moze gumicom izbrisati. Svi zive posljedice svojih odluka, i oni koji su ostali i oni koji su otisli.
Ja bih samo na ovo dodao i da nerazumjevanje između "vas" i "nas" postaje sve dublje i jače. I ova dirljiva rasprava o aerodromima je baš onako ilustrativna. Mi (dakle oni koji žive u BiH) kao branimo sarajevski aerodrom nikako ne shvaćajući zašto ne možete prihvatiti činjenicu da nije sve tako crno kao što pišete, a vi (koji imate nove domovine) opet se ubiste od objašnjavanja da je aerodrom u Beču bolji od sarajevskog
Malo sam ovo pojednostavio,naravno da bi se moglo ići i dalje u elbaoraciju, ali niti imam sada vremena, a niti je u konačnici uopšte i bitno
-
statixx
#770 Re: Zasto ste napustili BiH?
Bila je nekad linija do Amsterdama, letio sam sa BH Airlines.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#771 Re: Zasto ste napustili BiH?
Koje godine, i na sta mislis, prije gasenja?jefferson wrote: Ali nista nece prevazici JAT par godine prije gasenja.
- Connaisseur Karlin
#772 Re: Zasto ste napustili BiH?
moze,da se i ja raspricam o aerodromimaBodkin wrote:Mogao bi mod zadnjih par stranica prebaciti na novi topic?
- Connaisseur Karlin
#773 Re: Zasto ste napustili BiH?
palermo,sta se desilo s radarom ?palermo wrote:Lijepo rečeno.Gojeni H wrote:
Uglavnom, sto se tice dijaspore iz 90-ih, ali cak i onih koji su otisli poslije, ... ti ljudi se bave kreditima za kucu (ili su je vec stekli) u zemlji gdje se nalaze, djecom i njihovim studijima. Njihova djeca su sada Amerikanci, Nijemci, Svedjani, itd.
Nekima mozda nece goditi, ali ti su ljudi zauvijek izgubljeni za Bosnu. Malo do istog mentaliteta o kojem govoris, a malo i do zivotne nuzde ... zivot ne stoji, kako u Bosni tako i vani ... nista se ne moze gumicom izbrisati. Svi zive posljedice svojih odluka, i oni koji su ostali i oni koji su otisli.
Ja bih samo na ovo dodao i da nerazumjevanje između "vas" i "nas" postaje sve dublje i jače. I ova dirljiva rasprava o aerodromima je baš onako ilustrativna. Mi (dakle oni koji žive u BiH) kao branimo sarajevski aerodrom nikako ne shvaćajući zašto ne možete prihvatiti činjenicu da nije sve tako crno kao što pišete, a vi (koji imate nove domovine) opet se ubiste od objašnjavanja da je aerodrom u Beču bolji od sarajevskog. Valjda to tako ide u životu, mi branimo ono što osjećamo kao naše, vi branite ono što osjećate da je sada vaše. Ništa čudno niti nelogično......
Malo sam ovo pojednostavio,naravno da bi se moglo ići i dalje u elbaoraciju, ali niti imam sada vremena, a niti je u konačnici uopšte i bitno
-
prog321
#774 Re: Zasto ste napustili BiH?
Znači, nakon 10 stranica konačno smo zaključili da SJJ nije odron odrona?
Uvijek ima gorih
I nije taksi uopšte skup. 5 minuta vožnje trola na Dobrinji. 10 minuta tramvaj na Stupu.
Teško da ćete naći bolje i ekonomičnije riješenje
Pogotovo na inim aerodromima s brda s dola u nedodjiji.
Ps. Pariz sigurno medju najlošijim.
Namjerno ignoriraju engleski jezik. Kao neki mangupi
Nešto
Uvijek ima gorih
I nije taksi uopšte skup. 5 minuta vožnje trola na Dobrinji. 10 minuta tramvaj na Stupu.
Nešto
- Connaisseur Karlin
#775 Re: Zasto ste napustili BiH?
Za mene je svaki aerodrom interesantan slucaj za analizuprog321 wrote:Znači, nakon 10 stranica konačno smo zaključili da SJJ nije odron odrona?
Uvijek ima gorih![]()
Nešto