super ti si nas idol! hajde sad razguli i pusti nas da radimo
TITO!!!
- stickitout
Najveci uspjeh im je bio sto su pojebali nekoliko hiljada nasih zena, dok su se pijani spremali za srijemski front, i odlazeci za Rusiju ostavili sirocad majkama na brigu.[/quote]Fair Life wrote:
Ovo jest istina!!! Vise su Rusi silovali po Vojvodini nego Svabe...
-
BigBoss
Ovo jest istina!!! Vise su Rusi silovali po Vojvodini nego Svabe...[/quote]stickitout wrote:Najveci uspjeh im je bio sto su pojebali nekoliko hiljada nasih zena, dok su se pijani spremali za srijemski front, i odlazeci za Rusiju ostavili sirocad majkama na brigu.Fair Life wrote:
Otkud znas da je istina???
-
BigBoss
Znam da je izginulo 20 miliona Rusa a ne znam koliko je partizana, par hiljada???? Sta ti mislis????Qler wrote:a i ti si bigboss strucnjak vidim.... jedini ti znas pravu historiju.
50 000 Amera izgide za vrijeme iskrcavanja u Normandiji za samo jedan dan.
Partizani su nas oslobodili, u stvari Tito nas je oslobodio. Hvala Tito.
- stickitout
Otkud znas da je istina???[/quote]BigBoss wrote:Ovo jest istina!!! Vise su Rusi silovali po Vojvodini nego Svabe...stickitout wrote:Najveci uspjeh im je bio sto su pojebali nekoliko hiljada nasih zena, dok su se pijani spremali za srijemski front, i odlazeci za Rusiju ostavili sirocad majkama na brigu.Fair Life wrote:
Daj nemoj biti neozbiljan molim te!!
- Qler
pa mozda smo mi pametnije ratovali... a u ostalo to bi ti volio da nas "niko" nije oslobodio.. pa da si ostao pod hitlerom i fasizmom mozda?! jel ti taj rezim vise odgovara?! ili sad uzivas pod americkom "demokratijom" ono sve je demokratkski kako mi kazemo?! ili da ti ovi sada seljaci, levati, papci kreteni i sta sve jos ne kradu hljeb... pred nosom... prije si bar za hljeba posteno imao.. a sad... vidis sta rade... za manje od pola godine... PDV, telefon, sad i struja nakon sto je poskupila sa PDV-om poslupljuje.. a znas sta ce se desiti kad poskupi struja? fino ces uzeti taj svoj komp zaradjen u ovoj demokratiji i prodati ga da mozes sebi kupiti pola kilje hljeba.. sve ces sijalice u kuci razbiti i sotaviti samo jednu od 45W da se vidis posrati na ovaj zivot i ovu demokratiju koja je tako bolja od TITA i njegovih 50 godina mraka... hebem mu ja sve ko upali svjetlo! i pusti nacio naliste da mi vode politiku!BigBoss wrote:Znam da je izginulo 20 miliona Rusa a ne znam koliko je partizana, par hiljada???? Sta ti mislis????Qler wrote:a i ti si bigboss strucnjak vidim.... jedini ti znas pravu historiju.
50 000 Amera izgide za vrijeme iskrcavanja u Normandiji za samo jedan dan.
Partizani su nas oslobodili, u stvari Tito nas je oslobodio. Hvala Tito.![]()
kako se uvijek ovako iznerviram kad mi dijasporci sole pamet... ko zadnji levat....
-
BigBoss
Pa prije mozda nije poskupljivala struja ali su iskljucivali pa su se morali pod dekama grijat.
A sta bi kad nije bilo ulja, faksa, nafte, pa mora da si imo stelu. Jesu dijasporci, samo nije mi Tito ovo dao. Dao mi je vrecu i lopatu. Hajd ne znam da li ga smijem opsovat, zato necu ne znam koji je stupanj demokratije na sajtu.
A sta bi kad nije bilo ulja, faksa, nafte, pa mora da si imo stelu. Jesu dijasporci, samo nije mi Tito ovo dao. Dao mi je vrecu i lopatu. Hajd ne znam da li ga smijem opsovat, zato necu ne znam koji je stupanj demokratije na sajtu.
- Qler
a to moj dedo sad ima ulja, faxa.. moze placati rezije... jel? jel ja sa 20 godina moram da radim 7 dana u sedmici da bi gurao svoje?! da nemam kako treba da izadjem navece sa rajom?! mozda je to pozitivna strana ove sadasnje demokratije? prije je i skolovanje i zdravstvo i sve bilo DZABA! a sad?! samo gledaju kako da te ogule?! i da se vratim na dedu
mog
on ima penziju 200KM.. nena nema nikako... za par FENINGA je prekoracio onaj limit da mu vlada da oko 10KM (DESET MARAKA) kao da ublazi udar PDV-a?! daj ba.... ja bi uzeo onih 10KM i ugurao Tihicu u supak pa dao Terzicu da pojede! hebla ih njihova demokratija... ovo je demokratija samo za ove seljake na vlasti... a mi je jos ocima nismo vidjeli... bar onakvu kakvom je ti predstavljas... u Titino doba... to je bila demokratija!
-
BigBoss
Malo si se zeznuo, radnicka plata je bila 100-150 maraka. Samo eto malo se stezo kais pa se moglo. Ne kazem da nismo imali, imo sam i ja svasta njesta.
Ali to je nas covjek stedio i radio, nije komunjara dosla pa dala evo ti nego za traku u fabriku pa udisi ljepilo.
A ja na ugalj pa lopatom izbacuj, sav crn dolazio kuci. Ali ja sam radio care za to, zaradjivo sam svojom kicmom i svojim znojem. Nije mi tvoj Tito dao ni te komunjare, tatini sinovi su uvijek imali vise, tata kupi ovo kupi ono. Ma bjezi.
Ali to je nas covjek stedio i radio, nije komunjara dosla pa dala evo ti nego za traku u fabriku pa udisi ljepilo.
A ja na ugalj pa lopatom izbacuj, sav crn dolazio kuci. Ali ja sam radio care za to, zaradjivo sam svojom kicmom i svojim znojem. Nije mi tvoj Tito dao ni te komunjare, tatini sinovi su uvijek imali vise, tata kupi ovo kupi ono. Ma bjezi.
- Qler
ee vidis tito i komunjare su ti dale posao... a sad ti meni reci kako da se moja rodica sa zvanjem dipl. psiholog zaposli? radila je kao kurir pa su je otpustili.... a imam dobrog havera zavrsio je politicke nauke... vec 2 godine nema nikako posla...
samo me to zanima? eto ako ti imas kakvu ideju kako da se covjek sa diplomom zaposli u ovoj drzavi?
a maticar na predsjednik....
samo me to zanima? eto ako ti imas kakvu ideju kako da se covjek sa diplomom zaposli u ovoj drzavi?
-
mosor1
Zivio, avicena! Clanak sam odmah pazljivo procitao i pogledao izvornik u Danima, samo nisam stigao sinoc u kasnu uru potanko odgovoriti. Imam nekoliko primjedbi:vatrogasac wrote: ...to je naslov....priča govori i objašnjava kasnije postupke kako Tita tako i njegovih bližih saradnika spram Bosne i Bošnjaka.....e jedino ako partizan Zulfikarpašić laže......tek kada je Leka zakačio i Tita počela su preispitivanja....
[...jesam avicena...stoji u profilu, a napomenuo sam u prvim postovima pod ovim nickom.....nisam redovan na sa-x ...otežano ulazim na stranicu....nešto ne vidim 'danas' duže vremena......]
1. Svjedocanstva ocevidaca vrlo su dragocjena, ali ne moraju biti do kraja objektivna. Recimo, prica 15-godisnje partizanke koja je u Focu stigla tek 2 godine poslije pokolja, i koja tu pricu prica 60 godina kasnije moze se bez mnogo vrijedanja svesti u rekla-kazala. Da se razumijemo, osnovne cinjenice su tocne, vjerujem da su one sudjelovale u asanaciji velikog broja posmrtnih ostataka Bosnjaka, mogu povjerovati i to da su partizani bili neskloni '44 potencirati pitanje tih zrtava, ali sve ostalo su spekulacije.
2. Sto se Zulfikarpasica tice, i on je (na srecu) o detaljima samog pokolja bio obavijesten tek iz druge ruke. Njegov izvjestaj datira iz pocetka, '42, kad su partizani jakim njemackim i cetnickim snagama bili protjerani iz Srbije i Crne Gore na malo podrucje koje su drzale ustase, cetnici i muslimanske milicije. To je vrijeme kad se partizanski (seljacki) odredi pocinju rasipati, u njima nastaju cetnicki pucevi, a lokalno stanovnistvo s nepovjerenjem i strahom gleda u tu novu vojsku. Pridobiti te siromasne ljude koji su se ovisno od nacionalnosti kolebali izmedu ustasa i cetnika mora da je bilo jako tesko, a uz nacelnu principijelnost, zahtijevalo je i kompromise. Samo sluzenje u cetnicima ili domobranima partizanima nije bilo dovoljno za likvidaciju, posto ni svi cetnici ni milicije nisu cinili zlocine. Ja znam da postoji jedna generalna odbojnost prema cetnicima, ali treba jasno reci da sve cetnicke skupine nisu bili iste, da su cesto bili mobilizirani i da je medu njima cesto bilo postenog svijeta, kao i kod muslimanskih milicija koje su bile cesto prisiljene suradivati s ustasama. Kljucni je Zulfikarpasicev "dokaz" prica o tom Straji Kocovicu, bivsem cetniku, kojeg on opet ne zna sam, nego cuje pricu od partizanske simpatizerke. Ja o tome Straji nigdje nisam nasao nikakvih podataka, ni na Googleu, ni po literaturi. Koliko znam, nije postao nikakav visoki partizanski oficir, niti narodni heroj. Vjerojatno je iste godine poginuo ili bio ubijen. O tome, uostalom treba konzultirati arhive. Ali kako rekoh, to je posao za historicare, a ne politicare i senzacionaliste.
3. Sto si uopce htio pokazati tom pricom? Da su partizani suradivali s cetnickim koljacima? Da su zanemarivali Bosnjacke zrtve? Jedini koji su se efikasno borili sa cetnicima bili su upravo partizani, oni su pobili barem 90% u ratu stradalih cetnika, a gonili su ih po zabitima i poslije rata, sve do 1954. Pogledaj malo srpske cetnicke sajtove - koliko ih to jos boli. Ali naivno inzistirajuci na svetacki cistoj slici partizana ti cinis gresku koju pripisujes Titovim apologetima. Rat je uvijek prljava, surova, krvava, ni po cemu plemenita rabota, a na nasim divljim prostorima pogotovo. A politika je uvijek pomalo pokvarena. Ipak, stoji cinjenica da su partizani u svemu ostali vecinom cisti, da su uspjeli omasoviti svoj pokret na humanim nacelima jednakosti i bratstva i pobijediti, i to nikakvi internetski revizionisti ne mogu osporiti.
Jer povijest se ipak uci iz knjiga, a ne sa kojekakvih "patriotskih" blogova i foruma.
P.S. Danas je odlucila odustati od corava posla i prestala aktivno sudjelovati na forumu
-
senada
DANI
Ništa kontra Tita
(...)
A Tito je danas življi i omiljeniji nego ijedan suvremeni političar. Kazuje to urbana narodna poezija: grafiti, i to širom SFRJ. Od onog poznatog Josip Broz - Dobar skroz preko varijacija na Dinu Dvornika: Ništa kontra Tita, do posljednjeg zagrebačkog primjera - naime, nekakva budala je na jednom zagrebačkom zidu napisala onu znanu glupariju: "Sveti Ante, ako si u stanju/ Uzmi Stipu, a vrati nam Franju". Nekoliko dana kasnije, duhoviti nepoznat netko je dopisao: "Sveti Ante, da se mene pita/ Uzmi oba, a vrati nam Tita".
©Copyright Dani 2001
Ništa kontra Tita
(...)
A Tito je danas življi i omiljeniji nego ijedan suvremeni političar. Kazuje to urbana narodna poezija: grafiti, i to širom SFRJ. Od onog poznatog Josip Broz - Dobar skroz preko varijacija na Dinu Dvornika: Ništa kontra Tita, do posljednjeg zagrebačkog primjera - naime, nekakva budala je na jednom zagrebačkom zidu napisala onu znanu glupariju: "Sveti Ante, ako si u stanju/ Uzmi Stipu, a vrati nam Franju". Nekoliko dana kasnije, duhoviti nepoznat netko je dopisao: "Sveti Ante, da se mene pita/ Uzmi oba, a vrati nam Tita".
©Copyright Dani 2001
- Salko sto je u vodu skako
druze tito nesto bi te pito
gdje je moje sa tavana zito????
gdje je moje sa tavana zito????
-
BigBoss
Pa ima pojedinaca samo sta vecina Hrvata misli to je nesto drugo. Ima i Srba u Hrvatskoj a i Bosnjaka muslimana koji vjerovatno zale za Titom. Treba isto razmisliti koliko je ta Jugoslavija Hrvatima uskracivala prava. Znaju Hrvati sta rade, nisu oni bas tako prevrtljivi kao sto se misli. A Bosnjo nikad nece znat ni ko je ni za sta stoji. To je bio i razlog zasto su bili svi zbunjeni situacijom u BiH 92-ge. Jedni su za Islam, drugi za Tita, treci za Srbe, cetvrti za Hrvate. Lijepi zapad. Haj vozdra.
Zasto je Beograd bio izgradjen, je li neko bio u Beogradu prije rata????? Kad ce Sarajevo biti toliko, za sto godina? Radilo se za njih, bolje slusajte pametne ljude nego sto zalite za starim sistemom.
Zasto je Beograd bio izgradjen, je li neko bio u Beogradu prije rata????? Kad ce Sarajevo biti toliko, za sto godina? Radilo se za njih, bolje slusajte pametne ljude nego sto zalite za starim sistemom.
- bosan
Sve kontam hocul sta napisat ili necu al eto ne da mi djavo mira .
Protivnik sam bilo kojeg oblika mrznje ,nasilja , diktature itd Komunizam je sto se mene tice diktatura i tu se nema sta raspravljat , po meni takodje jedan od torova izmedju ostalih . Komunisticke rezime nije niko unistio (ovdje se to uglavnom spominje kao djelo nacionalista),vec su unistili sami sebe.Sistem koji nije funkcionisao ,izlapio i zavrsio kako je zavrsio. Pogledajte jos te preostale zemlje sa komunistickim rezimima i priznajte sami sebi da li bi zeljeli zivjeti u tom uredjenju.Nostalgicari uglavnom zale za vremenom kad se malo radilo a puno odmaralo .Ja ih razumijem u potpunosti ,kome ne bi bilo dobro od drzave dobijes stan ,imas posao i samo cekas kad ce kakav praznik i teferic.Al nisu dobili svi u tom je problem .Nekom je cak i njegovo vlastito oduzeto.Dok su moji vrsnjaci uzivali po morima i odmorima ja sam raspuste provodio uz mjesalicu za beton jer moj rahmetli babo nije mogao vise cekat da mu neko rijesi stambeno pitanje. Hebiga lista se pravila po podobnosti i podmazivanjem . Ja te stvari nisam cuo vec dozivio.Ostarila guzica vec.I manite vise te price o pasosima . Putovala raja i uzivala .Al u kurcu.Pojedinci jesu nema govora bas kao i sad.Ostali kako ja znam su uglavnom "uzivali"svercajuci kafu i jeans.Pa bar vi stariji se trebate sjecat nestasica kafe ,ulja ,secera... Dok je rudar u Njemackoj vozao Mercedesa mi smo svercali kafu preko granica.Ko drogu jebote.Nije se zapad razvijo nosanjem stafeta vec rintacenjem .
Zato mi je nelogicno da poredite to Titovo vrijeme i ovo sad .Sto ne poredite Jugoslaviju sa nekom zapadnom zemljom. A vi je poredite sa ovom satrvenom ,porusenom ,opljackanom ,ne mogu reci ni drzavom.Koja je izabrala najveci sljam da vlada njom.Al ko nam je kriv kad mi shvatamo demokratiju tako sto cemo zaklat komsiju ,opljackat nekog ili Titi hebat sve po spisku. A ne shvatit kao mogucnost da sebi i svojoj djeci izaberemo bolju i srecniju buducnost. Stvarno smo jadni ako nam ponovo bude potreban coban.
Protivnik sam bilo kojeg oblika mrznje ,nasilja , diktature itd Komunizam je sto se mene tice diktatura i tu se nema sta raspravljat , po meni takodje jedan od torova izmedju ostalih . Komunisticke rezime nije niko unistio (ovdje se to uglavnom spominje kao djelo nacionalista),vec su unistili sami sebe.Sistem koji nije funkcionisao ,izlapio i zavrsio kako je zavrsio. Pogledajte jos te preostale zemlje sa komunistickim rezimima i priznajte sami sebi da li bi zeljeli zivjeti u tom uredjenju.Nostalgicari uglavnom zale za vremenom kad se malo radilo a puno odmaralo .Ja ih razumijem u potpunosti ,kome ne bi bilo dobro od drzave dobijes stan ,imas posao i samo cekas kad ce kakav praznik i teferic.Al nisu dobili svi u tom je problem .Nekom je cak i njegovo vlastito oduzeto.Dok su moji vrsnjaci uzivali po morima i odmorima ja sam raspuste provodio uz mjesalicu za beton jer moj rahmetli babo nije mogao vise cekat da mu neko rijesi stambeno pitanje. Hebiga lista se pravila po podobnosti i podmazivanjem . Ja te stvari nisam cuo vec dozivio.Ostarila guzica vec.I manite vise te price o pasosima . Putovala raja i uzivala .Al u kurcu.Pojedinci jesu nema govora bas kao i sad.Ostali kako ja znam su uglavnom "uzivali"svercajuci kafu i jeans.Pa bar vi stariji se trebate sjecat nestasica kafe ,ulja ,secera... Dok je rudar u Njemackoj vozao Mercedesa mi smo svercali kafu preko granica.Ko drogu jebote.Nije se zapad razvijo nosanjem stafeta vec rintacenjem .
Zato mi je nelogicno da poredite to Titovo vrijeme i ovo sad .Sto ne poredite Jugoslaviju sa nekom zapadnom zemljom. A vi je poredite sa ovom satrvenom ,porusenom ,opljackanom ,ne mogu reci ni drzavom.Koja je izabrala najveci sljam da vlada njom.Al ko nam je kriv kad mi shvatamo demokratiju tako sto cemo zaklat komsiju ,opljackat nekog ili Titi hebat sve po spisku. A ne shvatit kao mogucnost da sebi i svojoj djeci izaberemo bolju i srecniju buducnost. Stvarno smo jadni ako nam ponovo bude potreban coban.
-
BigBoss
Zavrsio sam i ja skolu u Bosni pa dobio sam poso-ali kao radnik. Dok srbo dovede seljaka u grad i da mu funkciju, stan, auto, 5-6 svalerki. Hebem komunizam. Izvinite na psovki ali moro sam.Qler wrote:ee vidis tito i komunjare su ti dale posao... a sad ti meni reci kako da se moja rodica sa zvanjem dipl. psiholog zaposli? radila je kao kurir pa su je otpustili.... a imam dobrog havera zavrsio je politicke nauke... vec 2 godine nema nikako posla...
-
senada
nije poenta u komunizmu nego u antifasizmu a Tito se borio i to vrlo uspjesno sa kleronacionalizmom koji nije nista drugo nego fasizam.BigBoss wrote:Zavrsio sam i ja skolu u Bosni pa dobio sam poso-ali kao radnik. Dok srbo dovede seljaka u grad i da mu funkciju, stan, auto, 5-6 svalerki. Hebem komunizam. Izvinite na psovki ali moro sam.Qler wrote:ee vidis tito i komunjare su ti dale posao... a sad ti meni reci kako da se moja rodica sa zvanjem dipl. psiholog zaposli? radila je kao kurir pa su je otpustili.... a imam dobrog havera zavrsio je politicke nauke... vec 2 godine nema nikako posla...