Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
Nekako s proljeća

#751 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Nekako s proljeća »

Image
Bosnian government soldiers enter the newly claimed village of Otis, some 10 miles south-west of Sanski Most, 23 September 1995., an area from where heavy fighting is reported. The Moslem forces are using the village as rest place for soldiers on the front lines and as a supplies depot.
Izvor: http://media.gettyimages.com/photos/bos ... id51991321

Image
122mm heavy artillery of the Bosnian government, in position near Sanski Most, 10 miles (15 kilometers), east of Banja Luka, opens fire at the Serb-controlled town of Prijedor, on October 13, 1995.
Izvor: http://cdn.theatlantic.com/assets/media ... 1423856542
Nekako s proljeća

#752 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Nekako s proljeća

#753 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Image
A weary soldier of the Bosnian Army Fifth Corps' elite 502 "Tigers" brigade rests against a wall before heading home October 14 after his unit captured a strategic town from separtist Serb forces in the last government offensive of the Bosnian war.
Izvor: http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I ... ren027.jpg
Nekako s proljeća

#754 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Image

Nekako s proljeća

#755 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Nekako s proljeća

#756 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Nekako s proljeća

#757 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Negdje 1997-me me u Sarajevu posjetio prijatelj, prije rata je živio u Bosanskoj Krupi.... koliko sam upamtio iz njegovog ratnog puta da je bio pripadnik jedinice ''Faraoni'' u okviru neke od brigada V Korpusa A RBIH. I tako, neka prijateljska šuplja o godinama iza nas, da bi u jednom momentu rekao nešto u ovom smislu : '' Vi se u Sarajevu vidim prepucavate ko se tokom rata rok'o a ko nije , a toga kod nas nema, kod nas su se svi rokali jer smo bili opkoljeni sa svih strana i druge nam nije bilo''.

Najvjerovatnije mu je ratni put bio vezan za ovu 511 brdsku brigadu iz video priloga.
Nekako s proljeća

#758 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Image
Pitar s Kariba

#760 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Pitar s Kariba »

Nekako s proljeća wrote:Image
Nisam siguran ali, čini mi se da su ovo pripadnici 7. korpusa, tačnije 17-te krajiške. Ili je neki kombinovani sastav 7. i 5.
Nekako s proljeća

#761 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

I ja sam mišljenja da je riječ o pripadnicima VII Korpusa A RBiH , vjerovatno u periodu kada su se spojile snage V I VII Korpusa. Dijelovi snaga iz MUPA-a BiH i armijskih jedinica iz Sarajeva su bili uključeni u operacije gore, to znaš i sam. Ona slika Rađe iz Gardijske brigade i komandanta Dudakovića je nastala pred planirani pravac ka Prijedoru. Ima fina hronologija događaja iz tog vakta, link: https://hamdocamo.wordpress.com/2012/10 ... -porazena/

''Jedinice Petog korpusa ARBiH 15. septembra ušle su u Bosanski Petrovac, 16. septembra u Ključ, a narednog dana i u Bosansku Krupu. U historijskom manevru iz srednje Bosne preko Bugojna, Kupresa, Livna i Bosanskog Grahova, u desetak kilometara dugoj koloni vozila, 20. septembra u Bosanski Petrovac stigla je 17. viteška krajiška brigada predvođena Fikretom Ćuskićem i Sakibom Forićem i tako je došlo do dugoočekivanog spajanja Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH.
Pitar s Kariba

#762 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Pitar s Kariba »

Nekako s proljeća wrote:I ja sam mišljenja da je riječ o pripadnicima VII Korpusa A RBiH , vjerovatno u periodu kada su se spojile snage V I VII Korpusa. Dijelovi snaga iz MUPA-a BiH i armijskih jedinica iz Sarajeva su bili uključeni u operacije gore, to znaš i sam. Ona slika Rađe iz Gardijske brigade i komandanta Dudakovića je nastala pred planirani pravac ka Prijedoru. Ima fina hronologija događaja iz tog vakta, link: https://hamdocamo.wordpress.com/2012/10 ... -porazena/

''Jedinice Petog korpusa ARBiH 15. septembra ušle su u Bosanski Petrovac, 16. septembra u Ključ, a narednog dana i u Bosansku Krupu. U historijskom manevru iz srednje Bosne preko Bugojna, Kupresa, Livna i Bosanskog Grahova, u desetak kilometara dugoj koloni vozila, 20. septembra u Bosanski Petrovac stigla je 17. viteška krajiška brigada predvođena Fikretom Ćuskićem i Sakibom Forićem i tako je došlo do dugoočekivanog spajanja Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH.
:thumbup:
Mislim da je ovaj sa kačketom Sakib Forić, tadašnji komandant 17-te.
sahara1428

#763 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by sahara1428 »

ATIF U AKCIJI BRZO HALILE CIJELI VOD... :izet:

ATIF I ŽABAC "PALI BJEŽI...."

5korpus

#764 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by 5korpus »

8:10

Pitar s Kariba

#765 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Pitar s Kariba »

Pitar s Kariba

#766 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Pitar s Kariba »

VCorp

#767 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by VCorp »

adinjo wrote:Pozdrav!

Zanima me gdje je i što je danas s Abdićem (čitaj izdajnikom) ?
Nije mi jasan um i razmišljanje autonomaša, da idu protiv svoje braće,komšija,prijatelja,rodbine ratovati.. Imate video na youtubu, gdje majka priča o tome kako je jedan njezin sin otišao u autonomaše,a drugi u Bužimsku brigadu.
Pušten je nakon 2/3 kazne pod uslovom da ne drži političke govore. Odmah prve sedmice je okupio desetak hiljada autonomaša govoru, naravno naša boračka udruženja su protestovala, preko političara se uputila protestna nota našem i hrvatskom sudstvu pa je kroz par sedmica i vraćen da leži u Puli. Odradio je par TV emisija dok je bio na slobodi, srao da može pokrenuti Agrokomerc ali nije baš pokazao nekog pokajanja za ono šta je uradio.

Mislim da se trenutno u Hrvatskoj vodi još jedan proces protiv njega i sina zbog nekakve muljaže sa parama i prebacivanjem istih iz firme na neke račune u Austriji ali nisam siguran sto posto, govorilo se da će dobiti i za to par godina.

Meni je lično želja da umre u zatvoru jer ako izađe na slobodu pa bude hodao po Krajini negdje će ga neko sigurno napasti i tek će onda biti tenzije kod nas. Inače taj dio naše historije i nije baš svakodnevna tema osim pred izbore kad stignu SDA patriote i onda se počne opet o tome. Zadnji put je bilo vruće kad su ubili momka na političkom skupu u Velikoj Kladuši, mislim kad bi ko prebio ili ubio Fikreta da bi morali slati vojsku u Krajinu :lol: :lol:

Dolazim u Bosnu nakon par mjeseci, jebada kama sutra sa hrvatskim granicnim policajcima i veli mi lik '' što je, jeste i vi krenuli na sabor '' a ja ono njemu kakav sabor i lik mi kaže izašao Abdić, eno Kladuša kao festival :lol: Guzve po gradu, lik mi dolazi i usmjerava me gdje da parking trazim, kaze ludilo, Babo otvara Agrokomerc a ja njemu rekoh sine a gdje bude parking za Zlatne Ljiljane a mali se nasmija i veli haj, haj Alijin prolazi :lol: :lol: :lol:
SkyLimit

#768 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by SkyLimit »

Četnici muslimanske vjeroispovjesti pale zastavu Armije RBiH

Od 1 : 50

undefined007

#769 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by undefined007 »

Je li neko znao šta je bilo sa ovim ljudima?

Qoom

#770 1992-1995, Genocidi i masovna ubistva nesrba u BiH

Post by Qoom »

.
Last edited by Qoom on 12/07/2016 10:36, edited 1 time in total.
Qoom

#771 1992-1995, Genocidi i masovna ubistva nesrba u BiH

Post by Qoom »

S obzirom da Sarajmen kao moderator, ne želi okarakterisati dešavanja u Biljanima kao genocid, pozivajući se na nepostojeću presudu koja tretira navedeno, te da je nakon moje opaske da minimizira genocid u Biljanima izostala reakcija, kao autor teme/posta iskoristio sam pravo da tekst o Biljanima izbrišem.
Dominion93

#772 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Dominion93 »

undefined007 wrote:Je li neko znao šta je bilo sa ovim ljudima?

Pročitao sam na više foruma da su živi razmijenjeni, vjerojatno bolje znaju ljudi iz te regije.
Qoom

#773 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Qoom »

Sarajmen wrote:Što nikako ne isključuje činjenicu da je u selu Biljani na području Općine Ključ , sredinom jula 1992. godine ,počinjen stravičan ratni zločin
Kao što sam i rekao u našoj komunikaciji, ista fraza "stravičan zločin" je korištena i za trovanje pasa u naselju Šip prije godinu, dvije.

Dakle, eksterminacija kompletnog sela Biljani kod Ključa su GENOCID, a ne samo zločin!
archi_a

#774 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by archi_a »

Koliko god teško bilo, moraju se prihvatiti sudske presude. Mogu se podizati nove optužnice, ako postoje dokazi i mora se čekati presuda i formulacija za svaki slučaj. Sve mimo ovoga vodi cirkusu koji na kraju krajeva već 21 godinu izvode secesionisti, đikani.
Qoom

#775 Re: Bihać / V Korpus A RBiH

Post by Qoom »

Sud i sudske presude su jedno i službena tijela su obavezna da prema njima zauzimaju stav slaganja ili osporavanja iste formalno-pravnim putem. Mi nismo službena tijela i imamo pravo javno i kritički dovoditi u pitanje sve što je u suprotnosti sa zdravim razumom.

Srebrenica je okarakterisana kao genocid jer je bila preočita da bi se mogla osporiti, a bi da je bilo imalo prostora da se negira. Treba biti budala i tvrditi suprotno. Dokaz ovakve tvrdnje je Tomašica, Ahmići i ostala slična mjesta koja su se desila na cijeloj teritoriji gdje je ustaško-četnička noga kročila. Tamo se NIJE "desio" genocid zato što je zaboga neko presudio da ne bi trebao da bude. A namjera je identična kao i u Srebrenici.

Biljani, za koje sam saznao prije desetak dana, su samo jedan primjer oko kojeg se evo sporimo, a realno ne bi smjeli jer stvari moramo nazvati pravim imenom, GENOCID!
Post Reply