Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LBVIEW

#751 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by LBVIEW »

Johnzy wrote:
LBVIEW wrote: Ne znaci, ali nisu valjda Bosnjaci ti koji bi trebali voditi racuna i o "mentalnoj higijeni" Srba. Stihovi u kojima se poziva na "reprizu" zlocina se sasvim nomalno pjevuse ne samo na slavama i svadbama, vec i javno pred masom svijeta, uz patronat lokalnih vlasti i crkvenih velikodostojnika kao,npr.,jesenas u Bratuncu. :-)
Sto se tice revizionizma, to mozda vrijedu u Srbiji, ali ovdje u Bosni jasno je sta se tim okupljanjima cetnika zeli poruciti Bosnjacima.
Ti nisi Bošnjaci, ti si jedan komentator. Ne odnosi se post na Bošnjake, nego na komentatore koji sebi daju za pravo da dovode u pitanje antifašizam Srba kao naroda u Drugom svetskom ratu, ubacujući sve Srbe u četnički pokret, a pritom pravdajući kolaboracionizam u redovima sopstvenog naroda frazom da su morali, nisu znali, naivni. I ne, ne znači, to ćemo mi sami jednog lepog dana.
Naravno da nisam, ali nisi ni ti "Srbi" pa se, s razlogom, bunis protiv trpanja svih Srba u cetnike, kao i ja Bosnjaka u ustase,gdje pojedini forumasi svjesno manipuliraju onom Zerjavicevom procjenom o ucescu pojedinih naroda u kvislinskim formacijama. Niko ne spori kako Bosnjaka jeste bilo u ustasama, ali tvrdnje o tome kako su isti masovno prihvatili tu zlocinacku ideologiju nece proci. Neke oruzane formacije poput Hadziefendiceve legije formalno-pravno jesu bili u sastavu oruzanih snaga NDH, ali fakticki, na terenu, glavni zadatak je bio odbrana bosnjackih sela od ustanika. Jasno je i kako i zasto su se Srbi pobunili,ali ono sto mnogi na srpskoj strani ne zele vidjeti su zlocini nad Bosnjacima od strane ustanika,od Kulen Vakufa do Bilece, prema kojima se usmjerio gnjev zbog zlocina ustasa. I tu se pojavljuju likovi poput, sta ja znam, Huske Miljkovica, Hadziefendica i dr., koji stvaraju vojne formacije prvenstveno za odbranu bosnjackih sela, prihvatajuci oruzje od strane rezima. Mislim, sto su trebali raditi, mozda cekati ideolosku diferencijaciju ustanickih masa te cetnicki puc 42-e , pa da neki dezurni moralisti budu zadovoljni. :-) I onda se jos neki pitaju zasto nisu prisli partizanima, a ovi u koaliciji s cetnicima, a da stvar bude gora na pocetku je bio prilican broj onih koji nisu bili sigurni da li im vise pristaje kokarda ili petokraka, :-) To drugovi nikad nisu razjasnili do 90-tih, a one koji su htjeli poput Pasage Mandzica su "po kratkom postupku" izbacivali iz Partije i prisiljavali na pokajnicka pisma.
Sto se tice ovog "obecanja", "mi cemo to sami jednog dana", nisam neki optimista.Proslo je, hebi ha 20 godina od rata a na srpskim svadbama i slavama, a da stvar bude gora i javnim nacionalno-vjerskim manifetacijama pout one u Bratuncu, pjevuse se stihovi o "reprizi" klanja, od 7 do 77 godina. Da sad ne spominjem sasvim normalno zivljenje tik uz masovne grobnice. :oops:
wolf07

#752 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

LBVIEW wrote:
Johnzy wrote:
LBVIEW wrote: Ne znaci, ali nisu valjda Bosnjaci ti koji bi trebali voditi racuna i o "mentalnoj higijeni" Srba. Stihovi u kojima se poziva na "reprizu" zlocina se sasvim nomalno pjevuse ne samo na slavama i svadbama, vec i javno pred masom svijeta, uz patronat lokalnih vlasti i crkvenih velikodostojnika kao,npr.,jesenas u Bratuncu. :-)
Sto se tice revizionizma, to mozda vrijedu u Srbiji, ali ovdje u Bosni jasno je sta se tim okupljanjima cetnika zeli poruciti Bosnjacima.
Ti nisi Bošnjaci, ti si jedan komentator. Ne odnosi se post na Bošnjake, nego na komentatore koji sebi daju za pravo da dovode u pitanje antifašizam Srba kao naroda u Drugom svetskom ratu, ubacujući sve Srbe u četnički pokret, a pritom pravdajući kolaboracionizam u redovima sopstvenog naroda frazom da su morali, nisu znali, naivni. I ne, ne znači, to ćemo mi sami jednog lepog dana.
Naravno da nisam, ali nisi ni ti "Srbi" pa se, s razlogom, bunis protiv trpanja svih Srba u cetnike, kao i ja Bosnjaka u ustase,gdje pojedini forumasi svjesno manipuliraju onom Zerjavicevom procjenom o ucescu pojedinih naroda u kvislinskim formacijama. Niko ne spori kako Bosnjaka jeste bilo u ustasama, ali tvrdnje o tome kako su isti masovno prihvatili tu zlocinacku ideologiju nece proci. Neke oruzane formacije poput Hadziefendiceve legije formalno-pravno jesu bili u sastavu oruzanih snaga NDH, ali fakticki, na terenu, glavni zadatak je bio odbrana bosnjackih sela od ustanika. Jasno je i kako i zasto su se Srbi pobunili,ali ono sto mnogi na srpskoj strani ne zele vidjeti su zlocini nad Bosnjacima od strane ustanika,od Kulen Vakufa do Bilece, prema kojima se usmjerio gnjev zbog zlocina ustasa. I tu se pojavljuju likovi poput, sta ja znam, Huske Miljkovica, Hadziefendica i dr., koji stvaraju vojne formacije prvenstveno za odbranu bosnjackih sela, prihvatajuci oruzje od strane rezima. Mislim, sto su trebali raditi, mozda cekati ideolosku diferencijaciju ustanickih masa te cetnicki puc 42-e , pa da neki dezurni moralisti budu zadovoljni. :-) I onda se jos neki pitaju zasto nisu prisli partizanima, a ovi u koaliciji s cetnicima, a da stvar bude gora na pocetku je bio prilican broj onih koji nisu bili sigurni da li im vise pristaje kokarda ili petokraka, :-) To drugovi nikad nisu razjasnili do 90-tih, a one koji su htjeli poput Pasage Mandzica su "po kratkom postupku" izbacivali iz Partije i prisiljavali na pokajnicka pisma.
Sto se tice ovog "obecanja", "mi cemo to sami jednog dana", nisam neki optimista.Proslo je, hebi ha 20 godina od rata a na srpskim svadbama i slavama, a da stvar bude gora i javnim nacionalno-vjerskim manifetacijama pout one u Bratuncu, pjevuse se stihovi o "reprizi" klanja, od 7 do 77 godina. Da sad ne spominjem sasvim normalno zivljenje tik uz masovne grobnice. :oops:
@LBVIEW Svaka ti je na mjestu!

Osim toga, posto sam vise puta prozvan radi kojecega (da sve Srbe trpam u cetnike, da maksimalno isticem ucesce Bosnjaka u partizanima, kriv sam sto sam pomenuo i Mustafu Golubica koje je eto, krvnik NKVD-a......) da progovorim koju rijec u svoju odbranu. Prije svega nema veze sa zivotom tvrdnja da ja od Srba hocu napraviti cetnike, istrebljivace Jevreja, kvislinge itd. Ja samo kazem da se takve stvari jesu desavale kod Bosnjaka - ali i kod Srba. Jesu Bosnjaci pristupali na pocetku rata ustasama ali su i Srbi imali svojih "uspjeha" (Nedic, Ljotic, Musicki....), izvolite prebrojte jedne i druge ako hocete pa mi onda pricajte o sklonosti ovog ili onog naroda ka jednoj ili drugoj opciji. Sto se tice "judenfrei" price, nisam je ja izmislio vec se neko iz Beograda potrcao pohvaliti s tom cinjenicom jos 1941.g., kako i zasto - to rascistite mimo mene, kako rekoh, nisam to ja smislio. Ucesce Bosnjaka u partizanima je toliko koliko je, ni manje ni vece. Ja sam samo postavio pitanje kako je moguce da partizani iz podrucja juznog pomoravlja budu toliko gonjeni na svom terenu da jadnici bjeze cak u okolinu Tuzle gdje se srecu sa Tuzlanskim partizanskim odredom? Ovo valjda govori nesto o raspolozenju naroda u jednom i u drugom kraju bivse Jugoslavije i nemojte mi sad trunit kako opet ja nesto izmisljam, samo sam dao istorijske cinjenice na razmisljanje. Sto se tice Zenickog partizanskog odreda opet cinjenice. Sve je bilo spremno za ustanak na podrucju Srednje Bosne i onda je clan KPJ (Srbin po nacionalnosti) zajeb'o stvar i izdao sve, ne zato sto je uhapsen, mucen ili slicno vec zato sto je u stvari bio infiltriran u redove KPJ. Stvar djelimicno sredjuje Omer Maslic koji dolazi par mjeseci poslije pa se dize ustanak i u tom kraju drzave. Dakle, na vasa sranja o tome kako su pripradnici Tuzlanskog odreda koji je formiran 1943.g. "prvoborci" dao sam jedan obrnut primjer. Da li to znaci da su ova dva lika paradigma srpskog i bosnjackog nacionalnog korpusa? Naravno da ne, ali ako neko moze biti toliko maliciozan pa praviti cirkus od partizanskog odreda iz okoline Tuzle valjda onda i ja mogu dati jedno malo drukcije vidjenje stvari posebno zato sto je potkovano istorijskim podacima pa kome se svidja - svidja. Na kraju, par rijecio Mustafi Golubicu. Tacno je da je taj lik bio pripadnik zavjerenika koji su 1903. sa Apisom ubili kralja i kraljicu. Bio je ucesnik 1.S.R. na strani srpske vojske. Bio je i jedan od ljudi koji su angazovani u tzv. "Crvenom kamernom orkestru" koji je bio elitna grupa SSSR-a za borbu (a vrlo cesto i likvidaciju) protiv ideoloskog neprijatelja sirom Evrope i svijeta. Prica se da je Mustafa imao svoje prste u eliminaciji Trockog u Meksiku iako je egzekutor bio neki Talijan ako se ne varam. Sigurno je kidnapovao prvu facu belogardejaca u Francuskoj i otpremio ga za Moskvu gdje je osudjen i pogubljen. Drugim rijecima, tip zaista jeste bio neki vrsta Dzems Bonda SSSR-a. Glavu je izgubio u Beogradu 1941.g. Izdan je od nekoga u svom okruzenju i toliko je mucen od strane gestapoa da nije mogao ni sjediti kako treba da ga strijeljaju (o stajanju pogotovo nije bilo govora jer su mu polomili sve kosti). Cim su Rusi usli u Beograd 1944.g. prva stvar koju su uradili je da nadju mjesto gdje je Mustafa sahranjen, ekshumirali su ga i poslali posmrtne ostatke za Moskvu po Staljinovom naredjenju gdje je sahranjen uz najvise vojne pocasti kao sto i dolikuje generalu NKVD-a. E, sad ja vas pitam da li je nas odnos prema ovom covjeku u proslosti (a i danas) bio kako treba ili nije? Ogromna vecina ljudi nema pojma o kome je rijec kad mu izgovorite ime a sebe racunaju u neke nazovi poznavaoce istorije ex-YU naroda. I konacno, kad neko iskopa podatke o covjeku onda mu je lakse "prilijepiti" etiketu NKVD egzekutora (kao da nikad nista drugo nije radio u zivotu) nego kazati da je u pitanju prije svega antifasista, covjek koji je vjerujuci u jednu ideologiju platio glavom na vrlo surov nacin ali nije progovorio ni rijeci!
Martinez_

#753 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Nisi izmislio da se neko pohvalio Nemcima da je Beograd judenfrei već se nisi dovoljno informisao da je taj neko ko se pohvalio imenom i prezimenom Harald Turner, šef nemačke vojne uprave u Srbiji. A to tvojim tvrdnjama onda daje potpuno drugo značenje.

Rekao sam, to je redukovanje priče na činjenicu da se logor smrti Aušvic nalazio u Poljskoj. Pa sad eto, neupućenima na volju šta će iz toga zaključiti

Golubić je čovek Moskve od poverenja, hteo sam reći da nema naročite veze sa nama ovde niti narodnooslobodilačkim težnjama i pokretima na našem tlu. Inače je fascinantan lik u pitanju
wolf07

#754 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Martinez_ wrote:Nisi izmislio da se neko pohvalio Nemcima da je Beograd judenfrei već se nisi dovoljno informisao da je taj neko ko se pohvalio imenom i prezimenom Harald Turner, šef nemačke vojne uprave u Srbiji. A to tvojim tvrdnjama onda daje potpuno drugo značenje.

Rekao sam, to je redukovanje priče na činjenicu da se logor smrti Aušvic nalazio u Poljskoj. Pa sad eto, neupućenima na volju šta će iz toga zaključiti

Golubić je čovek Moskve od poverenja, hteo sam reći da nema naročite veze sa nama ovde niti narodnooslobodilačkim težnjama i pokretima na našem tlu. Inače je fascinantan lik u pitanju
Vidis, ja bi sad isto tako komotno mogao kazati da ti pokusavas sve sto je Bosnjacko, a pripada antifasizmu, gurnuti pod tepih, isto kao sto pokusavas pod tepih gurnuti sve srpsko ako nije bas antifasisticko.
Zasto je bitno ko se kome hvali da je Beograd judenfrei? Takvo sta se nije moglo sprovesti u djelo ako nije postojala kakva-takva podrska lokalnog stanovnistva i policijskog aparata. Neko je te Jevreje morao ocinkariti da se kriju ovdje ili ondje, nisu bas ni ti Nijemci dosli kao sveznajuci. Neko je tu ucestvovao i sa srpske strane, od svega je u cijeloj prici najmanje bitno ko je pomenutu izjavu dao i kome je upucena.
A sto se tice Mustafe, covjek je rodom iz BiH. Ubijen je u Beogradu od strane okupatora i sad tvrditi da nema veze sa nama ovdje je u najmanju ruku cudno. Pa nije bio tu u proljece 1941.g. da pripremi rusko oslobadjanje Beograda u jesen 1944.g. BTW, i njega je izdao neko od lokalnih "patriota", nisu Nijemci uopste znali da je taj covjek u BG dok neka pticica nije propjevala.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#755 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Domaci izdajnik »

wolf07 wrote:Neko je te Jevreje morao ocinkariti da se kriju ovdje ili ondje, nisu bas ni ti Nijemci dosli kao sveznajuci. Neko je tu ucestvovao i sa srpske strane, od svega je u cijeloj prici najmanje bitno ko je pomenutu izjavu dao i kome je upucena.
Naravno da je učestvovao glupo pitanje: ljotićevci, borbaši, kulturbundovci, komesarska vlada Milana Aćimovića, nedićevci....takmičili su se ko će dublje da se uvuče novom gazdi u guzu :mrgreen:
Martinez_

#756 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

wolf07 wrote:
Martinez_ wrote:Nisi izmislio da se neko pohvalio Nemcima da je Beograd judenfrei već se nisi dovoljno informisao da je taj neko ko se pohvalio imenom i prezimenom Harald Turner, šef nemačke vojne uprave u Srbiji. A to tvojim tvrdnjama onda daje potpuno drugo značenje.

Vidis, ja bi sad isto tako komotno mogao kazati da ti pokusavas sve sto je Bosnjacko, a pripada antifasizmu, gurnuti pod tepih, isto kao sto pokusavas pod tepih gurnuti sve srpsko ako nije bas antifasisticko.
Zasto je bitno ko se kome hvali da je Beograd judenfrei? Takvo sta se nije moglo sprovesti u djelo ako nije postojala kakva-takva podrska lokalnog stanovnistva i policijskog aparata. Neko je te Jevreje morao ocinkariti da se kriju ovdje ili ondje, nisu bas ni ti Nijemci dosli kao sveznajuci. Neko je tu ucestvovao i sa srpske strane, od svega je u cijeloj prici najmanje bitno ko je pomenutu izjavu dao i kome je upucena.
A sto se tice Mustafe, covjek je rodom iz BiH. Ubijen je u Beogradu od strane okupatora i sad tvrditi da nema veze sa nama ovdje je u najmanju ruku cudno. Pa nije bio tu u proljece 1941.g. da pripremi rusko oslobadjanje Beograda u jesen 1944.g. BTW, i njega je izdao neko od lokalnih "patriota", nisu Nijemci uopste znali da je taj covjek u BG dok neka pticica nije propjevala.

Ne pokušavam, o svim srpskim kvislinzima i njihovoj ulozi i zastupljenosti rado pišem ako je tema. Ali kao što Hitleru ne mogu staviti na teret zločin u Katinskoj šumi jer je prosto neko drugi odgovoran, ne mogu ni tim kvislinzima činjenicu da je Beograd judenfrei jer su to odradili Nemci. Naravno da je kolaboracije u obavljanju administrativnih poslova bilo ali ne bi ti verovao kako je to skupljanje Jevreja i u Srbiji a i u ostalim mestima, nažalost, lagano išlo.

Btw. ne znaš ko je ocinkario Golubića, a ne znam ni ja sa sigurnošću. ''Patriote'' sigurno nisu znale gde se takav čovek skriva. Puno toga ti je nažalost u domenu nagađanja i pretpostavki.
Domaci izdajnik

#757 Re: Bosnjaci u partizanima

Jevreje je bilo relativno lako skupiti, imali su svoje opštine, zajednice, društva i sl. u kojima su se družili i njegovali običaje a usput i bili uredno zavedeni u knjige. Jevreji na području Kraljevine Jugoslavije su se isticali kao trgovci, bankari, ljekari, advokati i sl. a pošto nije bilo antisemitskog raspoloženja nisu se nikada ni krili ni tajili svoje porijeklo. U nekim Evropskim zemljama je bila druga priča npr u Italiji i Poljskoj i donekle Rusiji su ih otvoreno mrzili pa su nisu toliko eksponirali. Iz Španije su protjerani još u 15 vijeku, a njihovi potomci (sefardi) su živjeli na našim prostorima i međusobno su pričali španski.
Martinez_

#758 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Lajavikrelac wrote:Jevreje je bilo relativno lako skupiti, imali su svoje opštine, zajednice, društva i sl. u kojima su se družili i njegovali običaje a usput i bili uredno zavedeni u knjige. Jevreji na području Kraljevine Jugoslavije su se isticali kao trgovci, bankari, ljekari, advokati i sl. a pošto nije bilo antisemitskog raspoloženja nisu se nikada ni krili ni tajili svoje porijeklo. U nekim Evropskim zemljama je bila druga priča npr u Italiji i Poljskoj i donekle Rusiji su ih otvoreno mrzili pa su nisu toliko eksponirali. Iz Španije su protjerani još u 15 vijeku, a njihovi potomci (sefardi) su živjeli na našim prostorima i međusobno su pričali španski.

Hteo sam reći da je za veliku većinu bilo dovoljno uputiti poziv: javi se tad i tad na tu adresu radi nekog popisa, ponesi minimalan prtljag. Ako ne dođeš, snosićeš ozbiljne posledice. I ljudi su se odazivali sami. Ionako niko nasvetu ništa nije znao a prve informacije cure tek koncem 1942
Domaci izdajnik

#759 Re: Bosnjaci u partizanima

Pa gdje god su nacisti došli Jevreji su bili dužni da se prijave i nose žutu traku sa Davidovom zvijezdom, inače će biti ubijeni (koja ironija :( ) Zatim su slijedile zabrane odlazaka u kafane i na javna mjesta, pa stvaranje getoa i deportacija u logore. Inače Njemci su bili veliki majstori obmane i veoma pedantni u rješavanju tzv "jevrejskog pitanja" do samog dolaska u logor i ulaska u gasne komore oni nisu znali da umiru i da će ih likvidirati (odlazak na tuširanje i dezinfekciju) a logori smrti su gledani s vana više ličili na neki fabrički kompleks nego na fabriku smrti, naime tako se i zvao Aušvic A.G. Farben fabrik ili tako nešto, a na ulazu piše rad oslobađa - Arbeit macht frei :-? Nikada nije bilo ni jauka ni panike u toku transporta u logore, razvrtavali su ljude sve uz muziku na zvučnicima :cry: Naime oni su se grozili divljačih metoda i prolivenja krvi kao što su to radile npr ustaše, oni su to čisto i bez buke jako efikasno odrađivali. A žrtve bi završile u krematorijumu i nema tijela, nema dokaza....sve čisto :oops: A za pokazivanje predstavnicima Crvenog krsta i sličnim komisijama su imali svojevrsna Potemkinova sela - Terezinštat u Češkoj, koji je izgledao kao mali gradić, sa bolnicom, školom, trgovinom, kafanom, sve čisto i uredno, majstorski uređeno da izgleda bajno pred dolazak komisija...potpuna istina se saznala tek 1944 po oslobađanju konc logora od Crvene armije i saveznika.
jon_jovi

#760 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by jon_jovi »

Marko Attila Hoare
Uvod: muslimanski put ka komunističkom trijumfu u Jugoslaviji

http://www.spiritofbosnia.org/bs/curren ... ugoslavia/
bossnjak

#761 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by bossnjak »

JEst Bošnjaka bilo u Handžar diviziji u Sjeveroistočnoj Bosni ali nakon pokolja u Srebrenici. Bošnjaci nisu imali neku svoju vojsku posebnu, bitno je samo bilo izvuć živu glavu i imat oružije kad te ko napadne. PA bilo ih je u 2 svjetskom ratu u Ustašama pa Četnicima onda kasnije u Handžar diviziji. SS- ovci su uzimali djecu od 17 godina imam jedan primjer i onda 43-na 44 je bio masovan prijelaz iz Handžarovaca u Partizane.
Image
ubiparipovic

#762 Evo naše djece - Drvar

Post by ubiparipovic »

Čitam kako neki podilaze mitomanskom stavu jednog naroda o bezrazložnosti napada na njih i kako su drugi skloni da ih kolju bez ikakva razloga.

E pa istina je malo kompleksnija.
Tog 27. srpnja 1941. je u Trubaru [1] ubijen drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor i veća skupina pripadnika njegove župe koji su se vraćali s hodočašća svetoj Ani u Kninskom polju.
Hodočasnički vlak je pri povratku zaustavljen nekih 18 km od Drvara. Svi hodočasnici su okrutno poubijani, a tijela su im bačena u jamu Golubnjaču.

Istog dana, orkestrirano je, uz iste metode etničkog čišćenja, izveden i napad na susjednu katoličku župu Bos. Grahovo, tako da slučajni preživjeli nakon pokolja u Drvaru ne mogu upozoriti susjede, odnosno da grahovljanski Hrvati ne mogu pobjeći nakon što doznaju što se dogodilo drvarskim Hrvatima.

Imena i prezimena svih poginulih nisu do kraja utvrđena; utvrđeno je 568 osoba koje za koje se poimence zna da su mučki ubijeni u tom zločinačkom napadu.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_kod ... rpnja_1941.
ubiparipovic

#763 Re: Evo naše djece - Drvar

Post by ubiparipovic »

Druga struja srpskih časnika, četnički orijentiranih, su nakon uspostave NDH nepromišljeno počinili zločine nad hrvatskim civilima razdoblju od 10. do 17. travnja u Mostaru i Čapljini.3
http://www.marijanmandic.com/index.php? ... &Itemid=34

1. Savo Skoko, Pokolji hercegovačkih Srba 1941.,Beograd, 1991., str. 11.
2. S.Skoko, navedeno djelo, str. 11.
3. S.Skoko, navedeno djelo, str. 11.
Last edited by ubiparipovic on 31/10/2014 12:51, edited 1 time in total.
ubiparipovic

#764 Re: Evo naše djece - Drvar

Post by ubiparipovic »

Međutim, sve do potkraj 80-tih godina, četnički zločini su bili jedna od tzv. tabu tema, o kojoj se jednostavno nije smjelo u bivšoj SFRJ znanstveno istraživati i pisati.Zato su ti zličini četnika jednostavno prešućivani ili tek usput deklarativno spominjani, bez konkretnih podataka pa i brojčanih pokazatelja. Nasuprot tome, o stradanjima, zločinima i genocidu nad Srbima u Bosni i Hercegovini (i Hrvatskoj) od ustaškog režima, već od g. 1941 . gotovo jedino se govorilo i pisalo, često u službi politike s netočnim i zlonamjernim tvrdnjama, napose o tobožnjoj genocidnosti hrvatskoga naroda. Tako su do sada izostala sustavnija i potpunija istraživanja ove problematike u cjelini. Tek s demokratskim promjenama od g. 1989. počelo se i u zemlji pisati o genocidu nad Hrvatima i Muslimanima te o stvarnim ljudskim gubicima na području bivše Jugoslavije u ratu g.1941.-1945.
To je jedan od razloga što, neposredno nakon proglašenja NDH, nailazimo i na prva masovnija ubojstva hrvatskog i muslimanskog pučanstva od strane četnika, te paljenje većeg broja kuća i cijelih sela u nekim područjima NDH. Tako su npr. četnički odjeli, koji su se nalazili u redovitoj vojsci Kraljevine Jugoslavije i bili namijenjeni za “specijalne akcije”, ili pojedini zapovjednici četnici u vojsci pri povlačenju, ubili su kraj Dervente od 11. do 13. IV. 1941. 17 civila Hrvata, od kojih je i 5 žena (nakon čega se četnički bataljun preko Doboja prebacio u Sarajevo gdje je razoružan od njemačke vojske, a četnici upućeni u zarobljeništvo u Njemačku) a na području Čapljine od 13. do 15. IV. ubili su 20 Hrvata i 5 Muslimana i zapalili 40 kuća te kraj Mostara 15. IV. ubili 5 civila Hrvata, od kojih 1 žena, i zapalili sela Cim i Ilići, nastanjena Hrvatima
http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot ... 1-1945-997
ubiparipovic

#765 Re: Evo naše djece - Drvar

Post by ubiparipovic »

Pokolj u Bosanskom Grahovu 27. srpnja 1941. je bio organizirani napad na područje rimokatoličke župe Bosansko Grahovo, s ciljem fizičkog istrjebljenja svih stanovnika u toj župi, mahom Hrvata katolika. Nakon tog napada, župa Bosansko Grahovo, kao i župa Drvar istog dana, u potpunosti je bila zatrta.
istog dana su u Bosanskom Grahovu i okolnim selima srpski ustanici (četnici i gerilski komunisti) ubili 62 Hrvata, a među to 62 je bilo 5 žena i 9 djece. Grahovskog župnika Jurja Gospodnetića su četnici zarobili i 10. kolovoza nakon okrutnog mučenja nabili na ražanj i pred njegovom majkom ga živog ispekli.
Tog dana je orkestrirano, uz iste metode etničkog čišćenja, izveden i napad na susjednu katoličku župu Drvar, tako da slučajni preživjeli nakon pokolja u Drvaru ne mogu upozoriti susjede, odnosno da grahovljanski Hrvati ne mogu pobjeći nakon što doznaju što se dogodilo drvarskim Hrvatima.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_u_B ... rpnja_1941.
Gojeni H

#766 Re: Evo naše djece - Drvar

Post by Gojeni H »

Sad ce @julisiz es grant i @radostan dan da rasprave u vezi s ovom temom.
seldzuk

#767 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

mjessto održavanje 1. zasjedanja ZAVNOBIH-a, koje je i nacionalni spomenik kulture, u jadnom stanju. ima i video
http://www.haber.ba/vijesti/bih/104351- ... video.html
seldzuk

#768 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

ploča koja obilježava taj dan
Image
sinuhe

#769 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by sinuhe »

A jeste dosadni sa ZAVNOBIH-om.
Ali zanimljiva stvar, po ovome kao da su zgradu demolirali saveznici a ne Srbi? Ko je demolirao muzej u Jajcu?
Stoner

#770 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

Sramota da se ovo obilježava kao dan državnosti zemlje koja postoji preko osam stoljeća.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#771 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote:Sramota da se ovo obilježava kao dan državnosti zemlje koja postoji preko osam stoljeća.
A sta nam ti predlazes kao dan drzavnosti :D
Stoner

#772 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

29. Avgust.

Povelja Kulina Bana. Prvi dokument koji svjedoči o državnosti naše lijepe domovine i uopšte jedan od najstarijih takvih pisanih dokumenata svih južnoslavenskih naroda.

Osim toga, to je ugovor o slobodnoj trgovini.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#773 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote:29. Avgust.

Povelja Kulina Bana. Prvi dokument koji svjedoči o državnosti naše lijepe domovine i uopšte jedan od najstarijih takvih pisanih dokumenata svih južnoslavenskih naroda.

Osim toga, to je ugovor o slobodnoj trgovini.
Da svjedoci o postojanju necega sto je bilo vlasnistvo (da ne kažem privatna prčija) krupnih feudalaca, a ne drzava u danasnjem smislu tog pojma. Bas prikladno za dan drzavnosti. :izet: Za neki drugi praznik, u svakom slucaju da.

25. Novembra je Bosna i Hercegovina definisana kao DRZAVA ravnopravnih naroda i ravnopravna sa ostalim clanicama Jugoslavije.
Stoner

#774 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

_BataZiv_0809 wrote:
Da svjedoci o postojanju necega sto je bilo vlasnistvo (da ne kažem privatna prčija) krupnih feudalaca, a ne drzava u danasnjem smislu tog pojma. Bas prikladno za dan drzavnosti. :izet: Za neki drugi praznik, u svakom slucaju da.

25. Novembra je Bosna i Hercegovina definisana kao DRZAVA ravnopravnih naroda i ravnopravna sa ostalim clanicama Jugoslavije.
Dakle, nekakvo okupljanje nekakvih komunista u šumi ima veći značaj od prvog pisanog dokumenta koji je dokaz o političkom i ekonomskom subjektivitetu ove zemlje. I to star par stotina godina. I to jedan od najstarijih i najbitnijih među svim Slavenima. Super.

I Hrvatska je imala ZAVNOH, pa se taj dan ne slavi kao dan državnosti. Normalno, koja normalna država bi sebi takvu sramotu dopustila, da slavi dan kada je postala dio neke druge državne zajednice.

Dan državnosti ili treba biti Povelja ili ovo što je sad Dan nezavisnosti , odnosno dan kad smo postali nezavisna republika i napustili SFRJ.
seldzuk

#775 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

Stoner wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Dakle, nekakvo okupljanje nekakvih komunista u šumi ima veći značaj od prvog pisanog dokumenta koji je dokaz o političkom i ekonomskom subjektivitetu ove zemlje. I to star par stotina godina. I to jedan od najstarijih i najbitnijih među svim Slavenima. Super.

I Hrvatska je imala ZAVNOH, pa se taj dan ne slavi kao dan državnosti. Normalno, koja normalna država bi sebi takvu sramotu dopustila, da slavi dan kada je postala dio neke druge državne zajednice.

Dan državnosti ili treba biti Povelja ili ovo što je sad Dan nezavisnosti , odnosno dan kad smo postali nezavisna republika i napustili SFRJ.
samo imamo jedan problemčić - nekako nam je povelja zaglavila kod rusa.
a što se tiče uvođenja praznika, to je čista sitnica: predloži se, usvoji se, čas posla.
nemaju slovenci i hrvati srbe i ovakve hrvate. ne znam bi li ga mogli uvesti i u federaciji, možda bi hrvati tražili da uvedemo nešto i u vezi kralja tomislava-pa zar se nije krunisao u duvnu.
Post Reply