Naravno da nisam, ali nisi ni ti "Srbi" pa se, s razlogom, bunis protiv trpanja svih Srba u cetnike, kao i ja Bosnjaka u ustase,gdje pojedini forumasi svjesno manipuliraju onom Zerjavicevom procjenom o ucescu pojedinih naroda u kvislinskim formacijama. Niko ne spori kako Bosnjaka jeste bilo u ustasama, ali tvrdnje o tome kako su isti masovno prihvatili tu zlocinacku ideologiju nece proci. Neke oruzane formacije poput Hadziefendiceve legije formalno-pravno jesu bili u sastavu oruzanih snaga NDH, ali fakticki, na terenu, glavni zadatak je bio odbrana bosnjackih sela od ustanika. Jasno je i kako i zasto su se Srbi pobunili,ali ono sto mnogi na srpskoj strani ne zele vidjeti su zlocini nad Bosnjacima od strane ustanika,od Kulen Vakufa do Bilece, prema kojima se usmjerio gnjev zbog zlocina ustasa. I tu se pojavljuju likovi poput, sta ja znam, Huske Miljkovica, Hadziefendica i dr., koji stvaraju vojne formacije prvenstveno za odbranu bosnjackih sela, prihvatajuci oruzje od strane rezima. Mislim, sto su trebali raditi, mozda cekati ideolosku diferencijaciju ustanickih masa te cetnicki puc 42-e , pa da neki dezurni moralisti budu zadovoljni.Johnzy wrote:Ti nisi Bošnjaci, ti si jedan komentator. Ne odnosi se post na Bošnjake, nego na komentatore koji sebi daju za pravo da dovode u pitanje antifašizam Srba kao naroda u Drugom svetskom ratu, ubacujući sve Srbe u četnički pokret, a pritom pravdajući kolaboracionizam u redovima sopstvenog naroda frazom da su morali, nisu znali, naivni. I ne, ne znači, to ćemo mi sami jednog lepog dana.LBVIEW wrote: Ne znaci, ali nisu valjda Bosnjaci ti koji bi trebali voditi racuna i o "mentalnoj higijeni" Srba. Stihovi u kojima se poziva na "reprizu" zlocina se sasvim nomalno pjevuse ne samo na slavama i svadbama, vec i javno pred masom svijeta, uz patronat lokalnih vlasti i crkvenih velikodostojnika kao,npr.,jesenas u Bratuncu.![]()
Sto se tice revizionizma, to mozda vrijedu u Srbiji, ali ovdje u Bosni jasno je sta se tim okupljanjima cetnika zeli poruciti Bosnjacima.
Sto se tice ovog "obecanja", "mi cemo to sami jednog dana", nisam neki optimista.Proslo je, hebi ha 20 godina od rata a na srpskim svadbama i slavama, a da stvar bude gora i javnim nacionalno-vjerskim manifetacijama pout one u Bratuncu, pjevuse se stihovi o "reprizi" klanja, od 7 do 77 godina. Da sad ne spominjem sasvim normalno zivljenje tik uz masovne grobnice.