Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Fudo387

#751 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Idriz wrote:
prog321 wrote:Hoćeš da kažeš da će frustracije mladih, neobrazovanih bijelaca za 5 godina nestati kada Hillary bude presjednik?

Oni su srž srednje klase. Oni su ta Amerika o kojoj svako priča . Koja je bila uzor drugim drzavama po svojim uspjesima.
Rast Bernija i Trumpa je uzrok ekonomskih frustracija u toj zemlji. Nije to nastalo iz ničega da bi nestalo kao magla.
Ne padaj na spin o neobrazovanima. I obrazovani ne postizu sta ocekuju. Shvatas. U tome je poenta, kapital drzi manje od 1 % ljudi i medju njima ima jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako puno neobrazovanih, ali hej, imaju dionice i svaka 3 mjeseca dodje cek od dividende a da pojma nemaju gdje je ta firma u kojoj imaju dionice ni cime se bavi, niti ista znaju u zivotu osim da trose dok drugi rintaju.
Kupi pasa i ti dionice i rizikuj. Sto bi morao znati gdje je firma u koju si investirao? Ha, ja
I prst u uho, da nista ne razmislja, para sama kapa. :D :lol:
Gojeni H

#752 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
90-ih nekoliko Amerikanaca u Lukavcu pocese investirati u ono dot-kom ludilo. I naravno ide para na paru, svi su sretni ... a, kad se ruzicasti snovi skrsise. Izgubise ljudi po 100 milja zelenih preko noci.
Fudo387

#753 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:
90-ih nekoliko Amerikanaca u Lukavcu pocese investirati u ono dot-kom ludilo. I naravno ide para na paru, svi su sretni ... a, kad se ruzicasti snovi skrsise. Izgubise ljudi po 100 milja zelenih preko noci.
Zajebana je to rabota, oni koji su, kako veli idriz neobrazovani i nemaju pojma u sta ulazu pare, obicno zavrse k'o ta ekipa iz Lukavca.
Ustvari, cesto zavrse i oni koji znaju kako to funkcionise, jebi ga...kocka, a karta je kurva. :D
hzsa22

#754 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by hzsa22 »

Ja_Ja wrote:
hzsa22 wrote:A niko od vas ne racuna da bi Hilary mogla otpast u junu zbog optuznice za tajne dokumente? Tek bi tad cirkus nastao.
Ma kakvo padanje, pa vuku je po medijima i kongresnim komisijama svako malo u vezi Bengazija i tih dokumenata i ne mogu joj nista. Za Bengazi i farsu koju prave sa Hillary treba da odgovara onaj Gebelovski supak Trey Gowdy, koji se teatralno baca u trans tokom svake istrage. Znaju oni da su puni gluposti zato i ne idu dalje od tih saslusanja. Da su imali nesto do sada, optuzili bi oni nju.
Od lika koji je poprilicno visokorangiran u State Departmentu cuh da se tokom 6-7 mjeseca ocekuje optuznica. Valjda je Hilary dok je bila Secretary of State za istu stvar teretila dvojicu duznosnika te su na kraju i optuzeni.
jeza u ledja

#755 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote: U slucaju da prihvatimo tvoju tezu da je ovo slucajnost, onda moras objasniti nekoliko stvari:
1. Zasto Trump nije bio u pocetku uspjesan u kampanji jer je celebrity
2. Korelaciju rasta njegovog ratinga i rasistickih izjava
3. Radikalizaciju i desnice i ljevice u zadnjih 7 godina, odnosno zasto se to bas sada desava
Pa je li ti mislis da je Trump prvi koji je koristio takvu retoriku? Pa pogledaj kakvi su se ljudi sve kandidovali u prethodnim izborima. Proguglaj malo recimo Toma Tancreda iz Colorada, koji je bio kandidat 2008e. Ili mnogo poznatiju Michele Bachmann. Ili boga pitaj kakvih je jos kretena bilo na marginama republikanskih predizbora. Niko od njih nije imao ni priblizno uspjeha kao Trump. Postoji razlog za to.
Radikalizacija o kojoj govoris se moze gledati iz vise uglova, a desava se zbog vise faktora od kojih su neki namjerno konstruisani i eksploatisani. Neki su godinama, decenijama proturani i pazljivo njegovani da bi postali ovo sto su sad.
Ono sto ja govorim je da je cilj ovakvih predsjednickih kandidata danas da pronadju stavke u glavama ljudi koje mogu eksploatisati. Znaci one male klice nezadovoljstva (ako one vec nisu jasno vidljive) i da ih onda amplificiraju do daske. Objasne ljudima sta je u stvari problem, zbog cega su nezadovoljni necim, bilo cim, i onda im serviraju razna rjesenja. Tu onda vise nije prica da li taj problem stvarno postoji, da li je on toliko bitan, da li je problem u stvari u necem drugom, da li je taj problem uopste rjesiv, da li ga ta taj odredjeni kandidat moze rijesiti i koji su na kraju nacini da se on rijesi.
Neki drugi kandidat moze doci i uopste ne pricati o tim problemima, vec o necemu drugom, ili ako se vec prica o istom preformulisati to u neki sasvim drugi problem sa drugim rjesenjima. Sa tim i takvim kandidatom i sa javnim diskursom koji prati njegovu kampanju stvari koje bi se sa ovim prvim kandidatom stavljale u prvi plan bi ovdje bile potpuno marginalizirane, ne bi se uopste o tome ni pricalo, a debate bi se vodile o necem sasvim lijevom.

U stvari najbolji odgovor bi ti bio ovaj. Zamisli da se Trump nije uopste kandidovao. Po tvojoj teoriji, nasao bi se neko drugi ko bi automatski pricao o istim stvarima i na isti nacin, ili bi Cruz, Rubio i ostali imali drukciju retoriku.

I na kraju ne mislim da su Trump i Sanders "slucajnost". Ako sam upotrijebio taj izraz onda sam pogrijesio. No mislim prije da su pobjednici izbora kandidati koji uspjesno formiraju diskurs, uvecaju navodne probleme i uspjesno objasne ljudima kako te probleme rijesiti.

Da to NIJE tako, tj. da nam se konstantno ne serviraju gluposti, mi nikada ne bi pricali o imigrantima na ovaj nacin, nikada ne bi diskutovali o navodnim genetski ugradjenim rasnim razlikama, nikada ne bi pricali o a priori neprijateljskim religijama i slicno. Kada bi neko to spomenuo, bio bi javno lincovan od strane medija i ostalih kandidata i marginalizovan. Ali kad ti imas lobije koji KROJE i OBLIKUJU misljenje javnog mnijenja do te mjere da stvaraju imaginarne neprijatelje onda dobijas i situaciju gdje je ta javnost lako radikalizovana kada se figurativno stane na gas. Sad, sto tada lako izgubis kontrolu to je druga prica.

To je sto se tice Trumpa.

Sto se tice Sandersa, jeste, ima neke slicnosti medju glasacima, ali ona je kao sto rekoh manja nego sto se to predstavlja. Popularnost ideja koje on propagira je narasla kroz pokrete tipa Occupy, koji su pak nastali zbog ekonomske recesije prije 8 godina. Neki od tih ljudi koji osjecaju da su left out su otisli na njegovu stranu jer primarno krive Wall Street, kapitalisticki sistem, free market i sve sto uz to ide, a drugi, oni malo gluplji, su otisli na Trumpovu stranu jer za te probleme primarno krive imigrante, teroriste, Kinu, Rusiju, itd. No popularizacija Sandersovih ideja je takodje narasla zbog globalizacije protoka informacija, gdje ljudi uvidjaju da socijalizam, tj. socijaldemokracija evropskih zemalja i nije tako losa stvar. Komunizma kao neke babaroge vise nema i ljudima je normalnije stavljati ove ideje u javni diskurs. Na primjer, druga i treca generacija Kubanaca na Floridi ima mnogo "ljevlje" politicke stavove nego njihovi roditelji (Rubio je izuzetak :D). Medjutim, da Sandersa nema, ne bi se pojavio neko drugi ko bi pricao o socijalizmu, mislim, pricalo bi se o slicnim stvarima, ali na taj bas nacin ne. Ja ne znam nijednog politicara koji sebe deklarise socijalistom osim njega. Stoga, i njegov uspjeh je takodje plod kampanje samog Sandersa i njegovih stavova.

Potencijali za razne ideje su uvijek tu u glavama glasaca. Medjutim, potrebna je prava osoba u pravo vrijeme da te ideje formira i iskoristi. Napravi kampanju da je nebo zeleno, skupi dovoljno ljudi na pravim pozicijama, i za 5 godina ces imati 30 miliona ljudi koji ce govoriti da je nebo zeleno.
klavirdžija

#756 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Ovi izbori su skoro pa skroz ogolili stvarnu Ameriku. Nema tu previše naknadne radikalizacije, važniji je faktor da su polupismeni redneci sada jako bitan politički faktor. To je proces koji traje od 70-ih godina, počeo je kada su republikanci otkrili da najkonzervativniji sloj, uglavnom polupismen i jako vjerski nastrojen (vidi prevashodno pod "bible belt") maltene jedva da i glasaju na izborima od državnog značaja. Nakon toga su se dobro uvezali sa njihovim podobro korumpiranim predvodnicima (raznoraznom popadijom na žeton i sličnima), koji od tada svoje stado buvalno pimpaju republikancima. Najočitiji primjer je Reaganov izbor za predsjednika, mada je naravno još i recimo Nixon koketirao s ovima.

Pošast se zatim polako proširila, a okolnosti su im išle na ruku.

Ono što je po meni stvarno zabrinjavajuće nisu republikanci (ovaj trend je odavno lako predvidljiv, ne bi me iznenadilo ni da na sljedećim izborima Hulk Hogan bude kandidat), nego demokrate i njihov glupav, nekoordiniran odgovor na taj proces. Ako je Bernie to, nahebali su i Ameri, ali bogami i mi ostali.
prog321

#757 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

U svom ekonomskom planu Sanders ima više dodirnih tačaka sa Trumpom nego sa Hillary.
Kako neko može pomisliti da neće biti prelazaka ??
Gojeni H

#758 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Neki zaista smatraju da za republikance i likove kakvi su Trump i Cruz uglavnom glasaju nepismeni hilbilis i treiler vajt tres met ovisnici?
Anfakin bilivabl.
Ja_Ja

#759 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Gojeni H wrote:Neki zaista smatraju da za republikance i likove kakvi su Trump i Cruz uglavnom glasaju nepismeni hilbilis i treiler vajt tres met ovisnici?
Anfakin bilivabl.
Ne vjerujem da neko smatra da su ekskluzivni predstavnici njihovih glasackih tijela (pogotovo Cruzovi), neki hilibilis ili trejler vajt traš, ali jedan dobar dio sigurno jeste. Veci pak dio jesu rasisti, fašisti, i druga mraka, koje ima podosta na 300+ miliona ljudi u demokratskoj zemlji u kojoj mozes da budes sta zelis i jos da to i propovjedas. Ima tu svega i svacega, bas kao i svugdje.

Na se nadovezem i na pashu:
Isto tako je zrela za ljevicu, ali Bernie nije adekvatan kandidat. Bernijeva glavna kontribucija je da ce utabati put tom novom. Nikad vise socijalist nece biti tabuu, priroda tabua je da jednom kaj je razbijen prestaje biti tabuu.
Dakle i Trump i Sanders su po mom neminovni.
Amerika je po meni davno vec bila zrela za ljevicu, kao sto je zrela i da se razjebe ovaj dvo-partijski sistem gdje privilegovani kolo vode. I sigurno da je Berni izvukao social-demokratiju i pojam socijalizam iz hladno-ratovske perspektive i gurno je u "mainstream". Ono sto ja mislim jeste da ce Bernie utabati put pokretu za koji se nadam da ce biti slican Tea Party-u, a koji ce u Kongres uvesti niz socio-demokratski kandidata koji ce utabati put za 10-12 godina nekom novom Berniu koji ce tada imati podrsku iznutra kakvu ima npr. Cruz. Eh to je dan za koji se vrijedi boriti i dozivijeti ga u USA!
klavirdžija

#760 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by klavirdžija »

Polarizacija svakim danom sve veća, što je u stvari najveći problem ovdje.

I "desni" i "lijevi" jako, skoro pa jednako nerealni, dok zemlja polako tone. To je ono što zabrinjava, ostalo su detalji.
jeza u ledja

#761 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:Neki zaista smatraju da za republikance i likove kakvi su Trump i Cruz uglavnom glasaju nepismeni hilbilis i treiler vajt tres met ovisnici?
Anfakin bilivabl.
Odgovorio ti je On_On.
walk_M-A-N

#762 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by walk_M-A-N »

Čuj.
Ostali idu na poklonjenje, Killary naravno prva.
http://www.salon.com/2016/03/18/bernies ... next_week/
Bernie’s bold move: Sanders only candidate to skip AIPAC pro-Israel conference
Sanders is the only presidential candidate who is Jewish.
Donald Trump and Hillary Clinton are headlining the conference. Fellow GOP presidential candidates Ted Cruz and John Kasich will also be speaking.
Clinton and Cruz have both expressed die-hard support for Israel. Hillary wrote an open letter in November promising to reaffirm the U.S.’s “unbreakable bond with Israel — and Benjamin Netanyahu,”
I Killary naravno čvrsto uz zločinački Izrael, kako drugačije
http://theantimedia.org/hillary-aipac-speech/

Nevjerovatno, baš navode vodu na njen mlin, kao što je davno rečeno, čitav cirkus sa Trump om najviše koristi njoj:
http://www.theguardian.com/us-news/2016 ... ry-clinton
Last edited by walk_M-A-N on 22/03/2016 22:20, edited 2 times in total.
Gojeni H

#763 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Anfakin bilivabl.
Odgovorio ti je On_On.
:D
Gojeni H

#764 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Ja_Ja wrote:
Ne vjerujem da neko smatra da su ekskluzivni predstavnici njihovih glasackih tijela (pogotovo Cruzovi), neki hilibilis ili trejler vajt traš, ali jedan dobar dio sigurno jeste. Veci pak dio jesu rasisti, fašisti, i druga mraka, koje ima podosta na 300+ miliona ljudi u demokratskoj zemlji u kojoj mozes da budes sta zelis i jos da to i propovjedas. Ima tu svega i svacega, bas kao i svugdje.
Koliko je "dobar dio"?
Onda ce predsjednicki izbori pokazati da su fasisti jedan ogroman broj stanovnistva, zar ne?

Za Trumpom poskakuju razni tipovi, ali je i velik broj lakrdijasa.
Americko drustvo je drustvo zabave, a Trump je tu priznacemo nenadjebiv. Njegov uspjeh nije nikakva greska.

Iza Cruza na drugoj strani je krema americkog drustva, sve sive eminencije iza raznih udruzenja poduzetnika, privatnih donatora univerzitetima, itd.

Da skratim, Trump donosi zabavu, Cruz donosi pravu politiku.

Da i ja sta progovrim za Sandersa ... bez obzira sto smo znali da Sanders ne moze nista ozbiljno uraditi na izborima, njegov pocetnicki uspjeh je ipak iznenadjenje i razbijanje leda. Za ovo mu se mora odati priznanje, mada ce mnogo proljeca proci prije nego sto americka javnost prihvati nekoga kao njega za predsjednika.
Ja_Ja

#765 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Gojeni H wrote:
Ja_Ja wrote:
Koliko je "dobar dio"?
Onda ce predsjednicki izbori pokazati da su fasisti jedan ogroman broj stanovnistva, zar ne?

Za Trumpom poskakuju razni tipovi, ali je i velik broj lakrdijasa.
Americko drustvo je drustvo zabave, a Trump je tu priznacemo nenadjebiv. Njegov uspjeh nije nikakva greska.

Iza Cruza na drugoj strani je krema americkog drustva, sve sive eminencije iza raznih udruzenja poduzetnika, privatnih donatora univerzitetima, itd.

Da skratim, Trump donosi zabavu, Cruz donosi pravu politiku.

Da i ja sta progovrim za Sandersa ... bez obzira sto smo znali da Sanders ne moze nista ozbiljno uraditi na izborima, njegov pocetnicki uspjeh je ipak iznenadjenje i razbijanje leda. Za ovo mu se mora odati priznanje, mada ce mnogo proljeca proci prije nego sto americka javnost prihvati nekoga kao njega za predsjednika.
Mislim da je makar 20% njegove podrske to bijelo smece. A najmanje 40% su rasisti, fasisti, nacionalisti, itd., ostatak su Evandzelisti :), a zasto ni oni sami ne znaju.

A Cruz ni na papiru nije vidio tu kremu americkog drustva. Pa on se jadan bori i nogama i rukama da ga proguraju i podrze a ta krema ga ne moze ni organski podnijeti. Tek sada nakon ispadanja Rubia ce se vidjeti gdje ide ta krema, jer su do sada podrzavali njega. Moje je misljenje da je ta opcija GOP nesto trezvenija i da ce podrzati Kasicha.

I jedan i drugi su daleko od prave politike, sa bitnom razlikom; Trump je kao sto si rekao zabavljac i ja se slazem s tom konstatacijom, dok je Cruz manijakalan tip koji bi bez razmisljanja poceo neki novi krstaski rat pa i treci svjetski.

Slazem se za Sandersa. Ovim ne pojavljivanjem na AIPAC-u je sam sebi zabio noz u ledja jer ovdje sve zidovi kontrolisu pa i to ko je predsjednik.
Last edited by Ja_Ja on 22/03/2016 12:31, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#766 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote: Iza Cruza na drugoj strani je krema americkog drustva, sve sive eminencije iza raznih udruzenja poduzetnika, privatnih donatora univerzitetima, itd.
Ovo te fakat diskvalifikuje iz ozbiljne rasprave.

Mislim nije da treba ocekivati od nekog ko ne zivi u SAD (kako pretpostavljam?) da zna sve detalje, ali ovo sto si napisao ne moze nikako biti dalje od istine.
Gojeni H

#767 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
Gojeni H wrote: Iza Cruza na drugoj strani je krema americkog drustva, sve sive eminencije iza raznih udruzenja poduzetnika, privatnih donatora univerzitetima, itd.
Ovo te fakat diskvalifikuje iz ozbiljne rasprave.

Mislim nije da treba ocekivati od nekog ko ne zivi u SAD (kako pretpostavljam?) da zna sve detalje, ali ovo sto si napisao ne moze nikako biti dalje od istine.
Mislim da je jedan dio elite definitivno iza Hillary, ali je drugi dio definitivno iza Cruza i kao sto je Ja_ja rekao Rubia.
Vidjecemo sada sta ce desiti, odnosno gdje ce ici ovaj dio podrske.

Ne zivim u Americi, ali se nekad nacuditi ne mogu jednom dijelu vas koji 20-25 godina zivite u Americi a jos niste naucili ni kako razmislja americki narod ni prosjecni glasac. Ja sam s Amerikancima radio dugi niz godina (i danas radim s manjim brojem) , vidio kako zive, razmisljaju i glasaju.
Sve je dio prilicno jednostavne formule sa povremenim manjim odstupanjima tipa Sanders.
prog321

#768 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Po tvojoj priči radio si (ili radiš) sa južnjacima.
Ali oni nisu reprezentativan primjer cijele Amerike.
Jug i redneci nemaju skoro ništa zajedničko sa onim Amerima na istočnoj i zapadnoj obali.

Misljenja sam da ovi naši sa 20+ godina tamo znaju više :-D .
jeza u ledja

#769 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ma jok ba, on zna vise.
Ja_Ja

#770 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Danas kod GOP-a na jelovniku Arizona (58) i Utah (40) za ukupno 98 delegata. Arizona je "winner takes all", Utah propocionalno, sa pragom od najmanje 15%.

Kod Demokrata Arizona (75), Idaho (23) i Utah (33) za ukupno 131 delegata. U svim drzavama se delegati alociraju propocionalno osvjenom broju glasova.
Gojeni H

#771 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Po tvojoj priči radio si (ili radiš) sa južnjacima.
Ali oni nisu reprezentativan primjer cijele Amerike.
Jug i redneci nemaju skoro ništa zajedničko sa onim Amerima na istočnoj i zapadnoj obali.

Misljenja sam da ovi naši sa 20+ godina tamo znaju više :-D .
Posteno. Za Sandersa smo vidjeli, dalje je pred nama.
sigh

#772 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Sanders je btw uzeo izbore u inostranstvu. Neki su to protumacili kako ameri u svijetu vide Bernijevu politiku na djelu, pa zele da on pobjedi kako bi se mogli vratiti nazad :-D
Ja_Ja

#773 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

sigh wrote:Sanders je btw uzeo izbore u inostranstvu. Neki su to protumacili kako ameri u svijetu vide Bernijevu politiku na djelu, pa zele da on pobjedi kako bi se mogli vratiti nazad :-D
A drugi da je lahko tudjom cu..m gloginje mlatit.
Idriz

#774 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Teddy Cruz predlizio da se patrolira muslimanskim komsilucima iz predostroznosti. To je GOP mainstream alternativa Trumpu.
Ja_Ja

#775 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Evo CNN objavi da Trump nosi Arizonu. Sve delegate, 58.

Isto tako objavise da Hillary nosi Arizonu. 61% vs 36% trenutno.
Post Reply