Sve je to lijepo i zanimljivo, no ... tema je
Terorizam u nas. Da li je moguće bar jednu temu održati u životu bez da se ista pretvori u tri METAteme ovog foruma: 1. Sirija, 2. rat u BiH i 3. unutarislamska trenja i trvenja? Da li se svijet prosječnog Bosanca i Hercegovca, ili možda je bolje reći Bošnjaka, zaista geografski i misaono sveo na ova tri pitanja?
Na forumu sigurno ima 100-injak tema sa sličnom tematikom (aktivnih ili arhiviranih). Metodom laičke opservacije, čini mi se da svjedočimo opsesivno-kompulsivnoj, gotovo manijakalnoj opsjednutosti temama koje nemaju nikakve veze sa stanjem 'ovdje i sad', širenju pandemičnog tematskog virusa u narodu poznatog kao Delirium Sirianum i poboljšanju rasta izvoza bliskoistočnih sukoba na Balkan kao osnovnoj ekonomskoj kategoriji. Usput da napomenem, neki dan mi neko reče kako mu je grupa Slovenaca otkazala novogodišnju turističku posjetu zbog 'terorizma'. Razmišlja li ko o ovim stvarima? Da izvinite, meni je mnogo bitnije šta neko s kim smo dijelili državu misli o nama, nego što me zanima šta neko u Saudijskoj Arabiji misli ili ne misli o Bosni i Hercegovini. Mi idemo u EU, ne idemo u Arapsku ligu. Zaboravite na patetiku i samoviktimizaciju (buuu, šmrc, oni nas ne vole), ovdje se, izmedju ostalog, radi i o
jedinoj funkcionalnoj grani privrede u BiH. Od have (i to zagadjene), patetike, historije i saudijsko-iranskih teoloških sukoba se ne živi.
Reče neko na ovoj temi kako nam treba autohtoni kozmopolitizam. Ne, ne treba nam autohtoni kozmopolitizam, njega smo oduvijek ili bar donedavno imali. Treba nam električni šok. Šokira me činjenice da se svaka tema, ali svaka, svede na rasprave koje podsjećaju na vremena Krstaških ratova - dakle, rat, religija i sukobljena plemena i sekte. Ako je to predominantni diskurs u glavi prosječnog Bošnjaka u 21.om vijeku, na ulasku u 21. poratnu godinu, crno nam se piše. Rekla bih da sve to zajedno negativno utiče na imunološki i ekonomski sistem Bosne i Hercegovine. I da se upravo u gorenabrojanom krije jedan od razloga
Terorizma u nas. Mentalno smo totalno izmješteni iz vremena i prostora u kojem živimo.