Sirija vol. 2

Locked
gospodja profiterka

#751 Re: Sirija vol. 2

Post by gospodja profiterka »

sarajevoxxxx wrote:Erdogan:Glavni razlog nasilja i terorizma u našem regionu je Asadov režim koji je usmrtio 380 000 osoba.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0076805908
Pa kako je pravedniče? Jesi li nam živ? Spajaš li kakve žice? Podmazuješ cijevi?
sarajevoxxxx

#752 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Erdogan:Nema razlike između ISIL-a i YPG-a
zvizdan

#753 Re: Sirija vol. 2

Post by zvizdan »

arzuhal wrote:
zvizdan wrote:
Ako cemo pravo, nesto se ne sjecam da je, naprimjer, Turska ili Saudija ponudila vojne snage koje ce se boriti protiv ISIL-a i Nusre na tlu, nije vala ni Amerika ni Francuska. Kako god neko to dozivljavao, upravo momci iz tog Hezbollaha (i Kurdi, s druge strane)) ginu po Siriji boreci se protiv degenerika koji su dosli i odavde da bi stvorili ne znaju ni oni bas sta. Mozes ti to tumaciti ovako ili onako, ali to su cinjenice. Dok su svima puna usta price o borbi protiv ISIL-a, Nusre i slicnih, sasvim je ocito ko se stvarno i bori. E sad, ako je tvoj problem s Hezbollahom u sustini ipak to sto su siije, onda je malo bezveze da drugima pricas o sektastvu. I nemoj, molim te, samo poceti s pricom: sta ce oni u Siriji, oni su iz Libana, i slicno, jer valjda znas da je takva prica deplasirana.
Ne, ja nemam problem sa Hezbollahom zato što su šiije, nego će možda stanovnici Sirije, a koji najvećim dijelom nisu¸šiije, imati problem s njima, kao što, evo bezze primjer, alevije već sad u Damasku protestuju što im Hezbollah nameće 'vjerska pravila' igre.
Ja ne navijam za stranu osim ako to nije obični narod, bilo sunije ili šiije, bilo Ukrajinci ili Rusi, kao što sam volio da i sukob Ukrajinaca i Rusa prestane čim prije, dok im se nije desila kakva Srebrenica ili Prijedor, pa da kasnije rane nikako da zarastu, tako sam za mir u Siriji, što prije, svjestan svih razlika i različitosti. Zato u tom zamišljenom protektoratu vidim 'zaštitnike' svih tih grupa, vjerskih ili etničkih.

Mislim da, ma kako se nekome činila jedino ispravnom i navijao za to, pobjeda Asada, uz podršku Hezbollaha i iranskih jedinica i generala (jer tek onda jačaju neki utjecaji u regionu) neće ići u neko trajno rješenje nego obrnuto, do pojave još gore stvari od današnjeg ISIL-a...Zato bih volio to preduprijediti...
De, molim te, cuj "mozda ce imati problema". Nece. Pa Hezbollah ima i krscanski bataljon u svom sastavu, cak i bataljon druza. Zna se, uostalom, odlicno kakav je stav vecine krscana u Libanu o Hezbollahu. A da ce pokrovitelji zla zvanog ISIL, Nusra, i razni drugi qurci-palci, pokusavati medijski eksploatirati sve sto mogu da ih ocrne, nista novo. Pa i ovom forumu par njihovih lokalnih propagandista to radi.

Stvari su jako proste: valja unistiti ISIL, Nusru i sve koje dijele slicnu ideologiju a nose pusku. Ali satrati ih u temelj. Potruditi se da poraz docekaju s puno vise mrtvih nego prezivjelih. A onda se moze pricati o buducnosti Sirije.
gospodja profiterka

#754 Re: Sirija vol. 2

Gospodja profiterka: Nema razlike između ISIL-a i Erdogana.
zrakomlat

#755 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

sarajevoxxxx wrote:Erdogan:Glavni razlog nasilja i terorizma u našem regionu je Asadov režim koji je usmrtio 380 000 osoba.

Ih, kad smo to propustili 130 000 nastradalih ljudi, ovdje stalno spominjete cifru od 250.

A google translate kaže da ih je nakav lav usmrtio
Bos
# Sham News Network - Erdogan: Glavni uzrok tragedije terorizma u našem regionu je lav koji je ubio 380.000 svog zemljaka sistema
Hr
# Sham News Network - Erdogan: Glavni uzrok tragedije terorizma u našoj regiji je lav koji je ubio 380 tisuća njegovih sunarodnjaka sustava
Sr
# Шам Невс Нетворк - Ердоган: Главни узрок трагедије тероризма у нашем региону је лав који је убио 380 хиљада његовог земљака система
Da nije onaj Cecil, što se onomad pričalo da ga je upuco onaj zubar iz amerike. Živ je Cecil umro nije, false flag
jao_situacije

#756 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

gospođo nemoj se raspravljati sa savom, gubiš vrijeme :mrgreen:
RepublikanskaGarda

#757 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

gospodja profiterka wrote:Gospodja profiterka: Nema razlike između ISIL-a i Erdogana.
:D
gospodja profiterka

#758 Re: Sirija vol. 2

jao_situacije wrote:gospođo nemoj se raspravljati sa savom, gubiš vrijeme :mrgreen:
Nije meni mrsko. Meni je savo drag. Naši smo.
sarajevoxxxx

#759 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Erdogan:Asad čini državni terorizam, a oni koji ga pomažu saučesnici su u tom zločinu, i snose odgovornost za zivote koje je oduzeo.
madner

#760 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

gospodja profiterka wrote:
madner wrote:
gospodja profiterka wrote: Tim bolje. Oporavak može početi odmah.
Ne moze, jer je to pobjeda zasnovana na MTSu i diplomatskoj podrsci.

Znaci da nema kriticnu masu u narodu. I onda to moze samo voditi u jednu policijsku drzavu, gdje ce izvuci zakljucak da je greska bila liberalizacija pod mladjim Asadom.

No profitirat ce Evropa, bice dosta Sirijskih restorana sirom iste.
Čitaš li ti šta ja pišem? Nema nikakve "kritične mase" odmah nakon sukoba. Neophodan je period oporavka, presabiranja, introspekcije. Glasati može samo mentalno zdrav čovjek.
Policijska država nije smak svijeta, ja sam se rodila i odrasla u takvoj. Kad dođe trenutak za to, ode policijska država u špajz. Najvažnije je da izluđeni narod Sirije ne izglasa svoju propast kao mi što smo. Ne vjerujte plaćenim kolumnistima koji pokušavaju razdvojiti našu sudbinu od sirijske. I ja bih svašta radila za te pare.
Do mene je, ja o Siriji, ti o nama.
gospodja profiterka

#761 Re: Sirija vol. 2

Do tebe je sine, definitivno.
jao_situacije

#762 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

gospodja profiterka wrote:
jao_situacije wrote:gospođo nemoj se raspravljati sa savom, gubiš vrijeme :mrgreen:
Nije meni mrsko. Meni je savo drag. Naši smo.
sretno ti :zoka:
gospodja profiterka

#763 Re: Sirija vol. 2

Hajte spavat, valja radit sutra.
sarajevoxxxx

#764 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Svi oni koji pomažu YPG i ne distanciraju se na isti način od ISIL-a I YPG-a, na ovaj ili onaj način podržavaju terorizam.
jao_situacije

#765 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

moja gospođo mnogima na ovoj temi je sutra neradni dan
madner

#766 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Savo protiv Baba Jaga, sta fali i malo zakasniti na posao. :D
gospodja profiterka

#767 Re: Sirija vol. 2

madner wrote:Savo protiv Baba Jaga, sta fali i malo zakasniti na posao. :D
Haj ne kenjaj. :D
Laku noć.
Kikibombona

#768 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

gospodja profiterka wrote: Ne nije!!! To su uvezena pitanja! Ne mogu vjerovati da ste toliko zagrizli. Sirijci dijele jednu sudbinu svugdje osim u Siriji. Kad im se ohlade rane i sami će znati da je to tako. Primio si se na ružnu propagandu. Trenutno je za Sirijce najbolje da im se desi ono što se nama nije desilo: da se vrate na početnu tačku, onaj dan prije sukoba, ono jutro kad su htjeli skuhati kafu, prdnuti dobro i otići na posao. I onda glasati.

Vi dječaci svašta naučite o politici, a ništa ne naučite o ljudima.

Što se tiče drugog dijela posta, Al-Nusru, Islamski front, Ansar al Islam i ostale treba staviti izvan zakona međunarodnim sporazumom. To mora biti početna tačka.
Vasa suptilnost i intuicija su precijenjene! Kada god sam bio optuzen za prevaru, optuzba je bila lazna. Tako sam se uvjerio da je ono 'zena zna' mit. :D

Dijele sudbinu?
Tesko, Profiterko...

Vecina izbjeglica koje idu ka zapadu su suni Arapi i u znatnooo manjem broju Kurdi. U izbjeglickim kampovima Arapi i Kurdi su odvojeni jedni od drugih. Kada se sretnu, neko obicno fasuje. U Libanu su sija i suni Arapi odvojeni jedni od drugih. A kada se sretnu, obicno se pomarisu.

Vecina ljudi se ne moze resetovatovati na nacin kao sto predlazes. Mozda mozis ti, mozda mogu ja, ali vecina ne moze... Evo, zasto se mi ne resetujemo. Proslo je dosta od rata, zasto sada ne promijenimo nesto?

Sirijski rat je deset puta gori i komplikovaniji od naseg. Zasto mislis da se moze sve zaboraviti?

Kurdi imaju osjecaj da ih je bivsi rezim terororisao, nipodastavao... U jednoj godini im je uzeto 100 000 drzavljanstava. Iako zive na najbogatijem dijelu Sirije, bili su najsiromasniji u cijeloj drzavi. Kamara je toga na sto se zalo.

Evo sta je danas napisaojedan njihov novinar

Kurdish children take lessons for 1st time in Kurdish, something not allowed under Assad. Qamishlo, Rojava.

Image

Oni zele autonomnu regiju, sirijski Kurdistan. To je najmanje sto zele. Zalazu se za jedinstvenu i demokratsku Siriju, ali da imaju kontrolu nad jednim dijelom zemlje. Prvo to pa izbori.

Druzi imaju isto tako svoje zahtjeve. Mozda i Asirci imaju neke.

Sta sa sunitima i njihovih milion frakcija?
Siiti?

Profiterko, nije se ratovalo radi neke lutke, pa da sada kazu, 'ma hajde, neka lutka bude zajednicka, svi se mozemo igrati zajedno'. Ratovalo se za naciju, vjeru, za zivotni prostor, za slobodu, za bolji zivot, za svasta nesto...

Aj ti sad ubjedi nekoga da ce onaj ko je ratovao protiv njega sutra pravedno vladati ako dobije izbore!?
Challenger__

#769 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Za*ebi priču Kiki. Suniti, aleviti, šiiti, Druzi itd su itekako zastupljeni u SAA i srodnim (NDF/milicije) formacijama. SAA i vlada u Damasku jesu i multietničke i multikonfesionalne.

_____

Uglavnom, Rusi su dobro oštetili transportne kapacitete ISIL-a, a javno su prozvali "pojedine članice G20 grupe" da imaju donatore koji sponzorišu ISIL. Na terenu se nanose veliki udarci ISIL-u i drugim terorističkim formacijama a u toku je i proces emancipacije "patriotske opozicije". Na terenu se stvari mijenjaju u korist zemlje Sirije, a na štetu terorista i njihovih vanjskih sponzora.

Sve u svemu, situacija je neuporedivo bolja nego prije 30. septembra ove godine.
sarajevoxxxx

#770 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
Aj ti sad ubjedi nekoga da ce onaj ko je ratovao protiv njega sutra pravedno vladati ako dobije izbore!?
Asad i ekipa prvo neka odgovaraju za zločine. Neka snose odgovornost za silne masakre i mučenja, a nakon toga eto im neka se dogovaraju sa opozicijom. Realno po sirijskim zakonima odnosno režimskim Asad i bar 50 ljudi bi po kratkom postupku obješeno, a hiljade ili desetine hiljada građana svaki trag bi im se izgubio. To je bilo nakon Hame, šta bi njima opozicija trebala uraditi da se vlada po njihovim pravilima nakon ovih silnih zločina i ubijanja civila.

Ali eto Bože moj, ne treba se spuštati na nivo trenutno najvećih monstruma, djecoubica, i zlocinaca današnjice. Suđenje i dugogodišnja robija za sve one koji su odgovorni za one silne masakre, sasvim dovoljno.
sarajevoxxxx

#771 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Novi težak dan za režim u Homsu.Najmanje 18 režimskih vojnika poginulo u borbama u blizini Mehina u selima Al Hades i Al Hader.
Challenger__

#772 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

:lol:

Abu Faraj i Huwwarin su vraćeni pod kontrolu SAA i vlade u Damasku. ISIL je izgubio kontrolu nad ta dva mjesta.
Challenger__

#773 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kurdi uništavaju ISIL u desetinama.
SDF stormed 121 regiment, tens of bodies scattered on the battlefield YPG Snipers hunting Daesh terrorists
Kakav jad, kakva mizerija... Kakvo besramno poniženje, nemam riječi. Ubijaju "lavove" kao komarce. Sad mi je jasno što onaj pjeni na YPG večeras.
sarajevoxxxx

#774 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Sirijska mreža za ljudska prava ( SNHR ):

- Ukupan broj civila koje je usmrtio sirijski režim od početka revolucije je 180 879
- Ruske snage su odgovorne za smrt 263 civila
- Opozicija 2669
- ISIL je odgovoran za smrt 1712 sirijskih civila
- Nusra front 347
- Međunarodna koalicija 251
- YPG 379

Izvor:SNHR

-Podaci se odnose na period od marta 2011. pa do kraja oktobra 2015.U navedene podatke ne ulazi broj poginulih vojnika ili pripadnika naoružanih grupa niti broj onih civila koji su poginuli a čiji je identitet nepoznat, niti oni civili čije ime ne obuhvata ime, prezime, i ime oca.

#شام | حصيلة لعدد الشهداء والقتلى المدنيين فقط منذ بداية الثورة حسب إحصائية نشرتها الشبكة السورية لحقوق الانسان.
قتلت القوات الحكومية 180879 مدنيا، بينما قتلت القوات الروسية 263، أما قوات المعارضة 2669 مدنيا، بينما قتل تنظيم الدولة 1712 مدنيا، وقتلت جبهة النصرة 347 مدنيا، بينما قتلت قوات التحالف 251 مدنيا، أما قوات الحماية الشعبية الكردية فقتلت 379 مدنيا.
- المصدر : الشبكة السورية لحقوق الإنسان.
- الفترة : من منتصف آذار 2011 إلى نهاية تشرين الأول 2015.
- الأرقام لا تشمل العسكريين أو المسلحين ولا تشمل المدنيين مجهولي الهوية، ولا تشمل المدنيين القتلى غير الموثقين بالإسم الثلاثي.

Last edited by sarajevoxxxx on 19/11/2015 23:51, edited 1 time in total.
DuckZz

#775 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Maystor wrote:
DuckZz wrote:
Maystor wrote:Raketom koja košta 60 000 $ uništen bager koji košta 6 000 $. Nije ni čudo što vehabije zabranjuju matematiku u školama :lol:
Raketom koja košta 25 000 uništili bager od >40 000. Koliko košta ljudski život ? Haj sad izbaljezgaj nešto i stavi 5 smajlija.
De mi nađi taj komatsu bager od 6 000 da ga uzmem sebi, tebi i još trojici forumaša.
Predstavljaš se kao novinar, a gramatiku ne znaš. Pišeš o raketama o kojima pojma nemaš. Podučavaš nas matematici koja ne postoji nigdje osim kod tvojih poslodavaca.
Ovo za bager je zajebancija ako nisi skonto, ali činjenica je da je sigurno jeftiniji od rakete koja ga je pogodila. Oficijelna cijena tow rakete je 60000 $, a saudijska vehabija je plaćala domaćinski 70000 $. Kupili su 15700 komada za 1.1 milijardi dolara (umiješ li podijeliti to dvoje?)
http://www.reuters.com/article/2013/12/ ... tpdoQBi.97

:lol:
Nije tačno.
Izvrćeš cinjenice jer misliš da razgovaraš sa osobom koja trolla po temi kao tvoji domari, ali ne očekuj da ću napisat "glup si" i samo razgulit sa iste.

Ne postoji oficijelna cijena TOW-a, samo fiktivna koja varira od ugovora do ugovora. Šta je to TOW, sam projektil, lanser, dodatna oprema.... ?
Pišeš da je po tebi cijena <>60 000, jer si podijelio cijenu koju je KSA Amerima platila za 15 700 predmeta prije par godina i dobio bi broj od 63 000. Tačnije dobio si broj 70 000, ali cijena nije bila 1,1 već broj bliži milijardi. Na linku se govori samo o projektilima.
Ne znaš da je KSA kupila najnovije verzije, 2B i 2AE i određen broj 2A. U cijenu ulaze lanseri i dodatna oprema, optika, zamjenski dijelovi, termalni ciljnik, postolje .... u detaljnim izvještajima sve ovo iznad ulazi u cijenu, a na linku to ne piše jer misle da to nikoga ne zanima mnogo, a i ne treba što se mene tice.

TOW projektili koje pobunjenici dobijaju su starije verzije (A), višak zalihe KSA koju zamjenjuje novim projektilima. Slicnu stvar su "dobile" Pesmerge prije par godina od Francuske ili Njemačke, nebitno. Kada se sve oduzme i doda, cijena samog TOW "projektila" kojeg pobunjenici koriste u Siriji je negdje od 15 000 do 25 000. Ti projektili su kupljeni bog zna kad, tako da se cijena ne može odrediti u trenutnom vremenu i situaciji gdje KSA dobija nova, a baca stara oružja, ali iznad 25 000 sigurno nije, slobodno pitaj nekoga tko se razumije u oružja i prati dešavanja u Siriji od početka.

I ogromna je ta komedija kada neko napiše "Potrošili oružje od 25k da bi uništili blablabla kakvi maloumnici" a ti isti pobunjenici ne daju ni feninga za ono što koriste u Siriji, dobiju 500 komada i ubijaju vojnike koji se nalaze u tenkovima, bagerima, vozilima, helikopterima. Koja je cijena života tih vojnika ? Dok na drugoj strani Rusija dnevno potroši 6 miliona na avanturu u Siriji, i pri tome ima dovoljno obraza da napiše kako gađa položaje ISIL-a na XY mjestu, a uspostavi se da su ustvari gađali 250km udaljenu lokaciju, i skroz drugu grupu. Na ovo imam pravo staviti smajli " :lol: ". Vrijedilo je potrošit 250 000 za 2 minute propagande, država za primjera, sad ima mnogo takvih, ali ovo je jedan primjer imperijalističke politike.
Koliko Irak, Iran, Hezbollah ... troše na vojnike i svoju opremu u Siriji ?
Last edited by DuckZz on 20/11/2015 00:01, edited 4 times in total.
Locked