Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#751 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

:mrgreen:
Opet ja sa svojim mahnitim muzičkim izričajima.

Dark Cabaret
:mrgreen:

Dark cabaret je prvi put došao u fokus moderne publike sa izdanjem Projekt Recordsa -Projekt Presents: A Dark Cabaret
Osim Tiger Lillies kao prvih predstavnika ovog žanra, Dresden Dolls, Stolen Babies, Birdeatsbaby (dva potonja pak spadaju u novi val dark cabareta, te imaju vuše elemenata punka, dok se Lillies i Dresden Dolls više svrstavaju i teatarski dark cabaret) i i još par bendova.
U tekstovima možete čuti i reference na prostituciju, bestijalnost i ostale pojave od kojih se puritanci ježe.
Dresden Dolls kao jedan od popularnijih predstavnika koji sebe svrstavaju u "Brechtian punk cabaret" u želji da se odmaknu od toga da ih labeliraju kao goth, su jedan vizuelni u slušni dragulj.

Dresden Dolls je bostonski duo Amande Palmer (inače žene Neila Gaimana :cry: :twisted: koji je trebao biti moj, ali avaj), "zadužene" za vokale, klavir, ukulele itd., te Briana Viglionea na bubnjevima, ostalim udaračkim instrumentima, back vokal itd.

Vizuelno njihov stil je mješavina cabareta i punka, sa dramatičnom šminkom, odjećom out of this time i nestandardnim sviranjem instrumenata.

Ako želite nešto divlje, seksualno pomaknuto i divljački, a da se ipak osjećate classy uz zvuke klavira, te pobunjenički uz glasne vokale i bubnjeve, toplo predlažem Dresden Dolls. :mrgreen:

dale cooper

#752 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Dresden Dolls znam...i volim. :-D
Bloo
Globalna šefica

#753 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Dresden Dolls znam...i volim. :-D
bubnjara bih molestala :oops1:
dale cooper

#754 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:Dresden Dolls znam...i volim. :-D
bubnjara bih molestala :oops1:
To i nisam morao znati. :|
Bloo
Globalna šefica

#755 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
To i nisam morao znati. :|
evo jedna sličica mala da izbrišeš da prizor iz glave :mrgreen: :run:
Image
dale cooper

#756 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Jesus wept. :run:
Bloo
Globalna šefica

#757 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Jesus wept. :run:
:thumbup:
Ommadawn

#758 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Čini mi se da sam nešto ovako čuo kada sam prvi put išao u Bosnu poslije rata. Putovao sam autobusom, upoznao sam neku cool raju, jedna djevojka, vidjevši da slušam neku drugačiju muziku a ne narodnjake i Merlina - velikodušno mi je posudila svoj CD-walkman i CD-ove da preslušam i kažem svoje utiske.
Al' da me jebeš ne mogu se sjetiti kako se izvođač zvao. A i nije se bilo baš prisebno, s obzirom da sam dijelio mjesto s nekim dedom koji me svakih pola sata nudio konjakom "De momak potegni, trebaće ti".
Bloo
Globalna šefica

#759 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Ommadawn wrote:Čini mi se da sam nešto ovako čuo kada sam prvi put išao u Bosnu poslije rata. Putovao sam autobusom, upoznao sam neku cool raju, jedna djevojka, vidjevši da slušam neku drugačiju muziku a ne narodnjake i Merlina - velikodušno mi je posudila svoj CD-walkman i CD-ove da preslušam i kažem svoje utiske.
Al' da me jebeš ne mogu se sjetiti kako se izvođač zvao. A i nije se bilo baš prisebno, s obzirom da sam dijelio mjesto s nekim dedom koji me svakih pola sata nudio konjakom "De momak potegni, trebaće ti".
:lol: :lol: :lol:
meni se to ne desava
nego budem prisiljena da slusam folk obrade bijelog dugmeta i vjecni hit spijuni su među nama kvare nasu idealnu vezu :cry:
dale cooper

#760 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
Ommadawn wrote:Čini mi se da sam nešto ovako čuo kada sam prvi put išao u Bosnu poslije rata. Putovao sam autobusom, upoznao sam neku cool raju, jedna djevojka, vidjevši da slušam neku drugačiju muziku a ne narodnjake i Merlina - velikodušno mi je posudila svoj CD-walkman i CD-ove da preslušam i kažem svoje utiske.
:lol: :lol: :lol:
meni se to ne desava
nego budem prisiljena da slusam folk obrade bijelog dugmeta i vjecni hit spijuni su među nama kvare nasu idealnu vezu :cry:
To je gore nego biti mučen od Pinheada. :-?
Bloo
Globalna šefica

#761 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote: nego budem prisiljena da slusam folk obrade bijelog dugmeta i vjecni hit spijuni su među nama kvare nasu idealnu vezu :cry:
To je gore nego biti mučen od Pinheada. :-?[/quote]

il da u tuzli u bus uđe pjano koji izađe tek u kladnju, sa dvolitarkom, štucavicom i dobacivanjem :D
dale cooper

#762 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote: il da u tuzli u bus uđe pjano koji izađe tek u kladnju, sa dvolitarkom, štucavicom i dobacivanjem :D
(Mis)adventures of Bloo. :D
Bloo
Globalna šefica

#763 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Bloo wrote: il da u tuzli u bus uđe pjano koji izađe tek u kladnju, sa dvolitarkom, štucavicom i dobacivanjem :D
hoće to kad krene čovjek pprema vama gore na sjever :mrgreen:
dale cooper

#764 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
hoće to kad krene čovjek pprema vama gore na sjever :mrgreen:
Kao kad Londončanin dođe u Manchester. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#765 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Da nastavim sa svojom fiksacijom - stariji sijedi pjevači koji pjevaju na francuskom

Arno :mrgreen:
Sijedi čudak iz Belgije koji nakon raspada najpoznatijeg belgijskog rock benda iz 80tih TC Matic, kreće solo vodama.
Ako volite hrapave glasove koji pjevaju na francuskom, facu a la David Lynch poslije orgije i spore mazne ritmove, te izvrsne gitarske momente, recitacije i istinsku emociju u svakoj riječi, onda poslušajte Arnoa, te uživajte u malo drugačijoj šansoni :D

btw, opetovano slušanje izaziva želju za ispijanjem alkojola kojoj se teško oduprijeti :mrgreen:

dale cooper

#766 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Da nastavim sa svojom fiksacijom - stariji sijedi pjevači koji pjevaju na francuskom

Sijedi čudak iz Belgije koji nakon raspada najpoznatijeg belgijskog rock benda iz 80tih TC Matic, kreće solo vodama.
Ako volite hrapave glasove koji pjevaju na francuskom, facu a la David Lynch poslije orgije i spore mazne ritmove, te izvrsne gitarske momente, recitacije i istinsku emociju u svakoj riječi, onda poslušajte Arnoa, te uživajte u malo drugačijoj šansoni :D

btw, opetovano slušanje izaziva želju za ispijanjem alkojola kojoj se teško oduprijeti :mrgreen:

Bome, bolje znaš prodati od mene. :D
Bloo
Globalna šefica

#767 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
learned from the best :kakoste: :mrgreen:

Dale S Thompson i forumske gonzo kritike
dale cooper

#768 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Bloo wrote:
dale cooper wrote:
learned from the best :kakoste: :mrgreen:

Dale S Thompson i forumske gonzo kritike
Danke. :kakoste: :kiss: :D
Ommadawn

#769 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Bloo wrote:Da nastavim sa svojom fiksacijom - stariji sijedi pjevači koji pjevaju na francuskom

Ovo je fantasticno!! Meni se pravo svidja.
Vidjet cu ako stignem veceras da ti postavim nesto slicno, mada je iz Danske - grupa Gasolin´ koja je djelovala tokom 70-ih godina. Krajem 70-ih su se raspali i nisu vidjeli ni cvonjka od svoje muzike a izdali su nekoliko vrhunskih albuma, sve zbog zajebancije oko autorskih prava. Bivsi clanovi benda su bili primorani uzimati druge poslove, neki cak i svirati na ulici - pa ipak, pjevac i dusa grupe Kim Larsen je kasnije napravio uspjesnu solo karijeru.
Moj prijatelj Danac je imao priliku da ga sretne - kaze da je tip toliko opusten i raja da je to neopisivo te mi je zivotna zelja da ga upoznam. Navodno ima i neki restoran ili bar negdje u Danskoj.
Ommadawn

#770 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

Danska grupa Gasolin i pjesma "Hva gör vi nu, lille du" (Sta da radimo sad, malo moje) izvedba uzivo 1976. Meni jedna od najboljih pjesama, kritika drustva i zivota uopste. Svedjani je nazivaju i danskom himnom.

Prevod:
Dosao sam na svijet u sali 5
Otac mi je bio lud, majka normalna
I kad su ga odvezli u ludnicu
Rece mi mati tad
"sta da radimo sad, malo moje"

Isao sam u skolu dugo godina
Zavrsio u fabrici, dobio cir na stomaku
A onda jednog dana, sef me izbaci van
"Zbog cega to, malo moje"

Vrijeme je prolazilo a i ja sa njim
Selio sam iz grada u grad
A gradske ptice* pjevale su tad
"Gdje cemo dalje, malo moje"

A onda jedan dan odem do ministra i kazem
"Hej ti, skini te noge sa stola i kapu sa glave
Zar ne vidis, da sve ovo ide do vraga?
Sta cemo sad, barabo stara?"

On se samo nasmijao i rekao mi
Samo ti mozes ici dovraga
Eh tako cemo sad, malo moje
Da bas tako.

*gradske ptice je metafora za prostitutke
Bloo
Globalna šefica

#771 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

@Ommadawan

tek sad preslušah :thumbup:
dobar rock i iznimno su slušljivi
samo izgledaju šega
dale cooper

#772 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Moram priznati da sam što se tiče onoga što se zove noise muzika popriličan diletant. Znam neke
osnove, ali nikada nisam ulazio u mnogo dublje istraživanje ovoga žanra. Međutim jedan album
mi je ostao u trajnom sjećanju i postao jedan od favorita iz ranih 2000-tih. Riječ je o albumu
Sheer Hellish Miasma od Čikaškog muzičara Kevina Drumma. Teško je riječima opisati ovaj
čisti auralni napad na čula, koji više podsjeća na silu prirode, nego na muzički album.
Kada ga slušate na maksimalnoj jačini (što je preporučljivo) imate osjećaj da se nalazite
usred najgore sniježne oluje svih vremena ili na horizontu događaja crne rupe sa nasilnim
silama koje pokušavaju da vas rastrgaju. Ja sam ga u par navrata slušao i u potpunom mraku
što je dalo dodatnu (zastrašujuću) dimenziju. :D Crni cover albuma i inicijali sa gothic fontovima
ne podsjećaju slučajno na neke black metal covere. Zastrašujuća snaga i intenzitet ovoga albuma
su u mnogo čemu ekvivalent black metalu.

medvjed23

#773 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

mene to podsjeća na industrijal, kakav je bio u početku, prije nego što su mu trent i ekipa dodali radio-friendly elemente..

neki raspršen, nekomponovan zvuk koji se može slušati, ali ne izaziva oduševljenje :D
dale cooper

#774 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Da, industrial ima neke zajedničke elemente sa noiseom.
Bloo
Globalna šefica

#775 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Za ovaj bend nemam sta reci osim da pogledate spot :mrgreen:
Electric Six
Danger!danger!High voltage
http://m.youtube.com/watch?v=2a4gyJsY0mc
Post Reply