Okupatorske zastave na Bobovcu
-
Kitrona
#751 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
-
pemanapemani
#752 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Nije novokomponovan, ali u vremenu o kojem se vodi polemika nije bio hrvatski, a to ne želiš prihvatiti.Kitrona wrote:Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
Bio je bosanski i katolički, a od 19. stoljeća hrvatski.
Bosanski apsurd - bosanski Hrvati spočitavaju Bošnjacima krađu imena Bošnjak, a sami su ga se odrekli i prihvatili hrvatstvo.
Bošnjaci spočitavaju Hrvatima što nisu ostali Bošnjaci, a muslimanska elita u 19. stoljeću nije htjela da čuje za bošnjaštvo. (do 1993. nije postojala ozbiljna inicijativa za vraćanje imena Bošnjak)
-
prog321
#753 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Naravno da su Hrvati novokomponovani jer nisu postojali dok nisu dobili svjest tamo negdje u 16 stoljecu..
Nabijas izvore sa wikipedije, a svi su oni vec dokazani laznim.
Kao famozni kralj Tomislav kojem se ne znam ni gdje je vladao, ni kad je krunisan niti u kojoj tacno godini.
Imas proizvoljne izjave iz sumnjivih izvora koje spominju njegove ime.
Vec smo rekli da su Ljetopisi Popa Dukljanina zbir lazi.
'Historia Salonitana' je nekoliko puta dokazana da ima prepavljene ili prekrizene informacije. Od Hrvatskih povjesnicara iz 19 stoljeca naravno.
Spisi Papinih pisama o vladarima trebaju da imaju opise titule, mjesto vladavine, ko gdje i kako.
A ne iz proizvoljnog naziva izmisljati citavu jednu historiju naroda koji nije postojao.
Srpska mitomanija izgleda ima jos sta da nauci od Hrvata.

Kao famozni kralj Tomislav kojem se ne znam ni gdje je vladao, ni kad je krunisan niti u kojoj tacno godini.
'Historia Salonitana' je nekoliko puta dokazana da ima prepavljene ili prekrizene informacije. Od Hrvatskih povjesnicara iz 19 stoljeca naravno.
Spisi Papinih pisama o vladarima trebaju da imaju opise titule, mjesto vladavine, ko gdje i kako.
A ne iz proizvoljnog naziva izmisljati citavu jednu historiju naroda koji nije postojao.
Srpska mitomanija izgleda ima jos sta da nauci od Hrvata.
- duh_sa_sjekirom
#754 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Nijedan od tvojih navedenih razloga ne daje nikakvu logičku poveznicu hrvatske državne zastave i srednjovjekovnog bosanskog kralja.Kitrona wrote:duh_sa_sjekirom wrote:Vratite se temi.
Dakle, može li neko od vrlih povijesničara/historičara, temeljem fakata, objasniti vezu između hrvatskih šahovnica i srednjovjekovnog bosanskog kralja Tvrtka? U kojoj su, dakle, uzročno-posljedičnoj vezi hrvatska trobojnica sa šahovnicom i kralj srednjovjekovne bosanske države? Hvala unaprijed.
Po mome:
1.) Povijesni - Hrvati su prisutni na tlu BiH odavno prije nego što to službena bošnjačka historiografija želi priznati. Za dokaz tome prilažem hrvatske toponime po Bosni, prezimena ljudi ali i činjenice oko kojih nema spora da su neki hrvatski plemići u određenim povijesnim razdobljima vladali Bosnom.
2.) Sadašnji - bosanski katolici su se većinski pretopili u Hrvate. A sami su zadržali najviše simbola srednjovjekovne bosanske državnosti i kulture.
Da li su to dovoljni razlozi da Hrvati BiH mogu istaknuti zastave sa šahovnicom nek presudi svako po sebi.
Simbole koje danas čuvaju bosanski Hrvati (tj. nekadašnji bosanski katolici) su trobojka i šahovnica a to nisu Trtkovi simboli.
Dajkle, jedino opbjašnjenje je da bi hrvatske trobojke i šahovnice trebale upućivati na zaključak da je Tvrtko bio Hrvat?
- cyprus
#755 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Tvrtko je bio Ostali 
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#756 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
I koja je razlika izmedju tebe i @Kitrona??? skoro pa nikakva cim mozes napisati nebulozu da Hrvati nisu postojali do 16 stoljecaprog321 wrote:Naravno da su Hrvati novokomponovani jer nisu postojali dok nisu dobili svjest tamo negdje u 16 stoljecu..
Srpska mitomanija izgleda ima jos sta da nauci od Hrvata.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#757 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Golemo, oba mi ocahrasno38 wrote: "Interesantan je podatak da se na obali rjeèice Bukovice, u samoj blizini Bobovca, nalazi mezarje Šehitluci, mezarje šehida izginulih pri osvajanju Bobovca. Na ovom mjestu godinama su održavana dovišta, ali su ovu tradiciju prekinule komunistièke vlasti. Vjernici su dovište prenijeli na brdašce Braniè, takoðer smješteno u blizini Bobovca, ali su komunisti zabranili i ovo dovište. "
Sreca pa ovo nisu pisali ni Hrvati ni Srbi.....
-
hizo ramidovic
#758 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
pa najveci asurd u svemu ovome je da kralja bosanske drzave velicaju i svojataju pristalice tzv hr hb i podanici mate bobana, dakle upravo oni koji su radili ognjem i macem na razvaljivanju i nestajanju tvrtkove bosanske drzave.pemanapemani wrote:
Nije novokomponovan, ali u vremenu o kojem se vodi polemika nije bio hrvatski, a to ne želiš prihvatiti.
Bosanski apsurd - bosanski Hrvati spočitavaju Bošnjacima krađu imena Bošnjak, a sami su ga se odrekli i prihvatili hrvatstvo.
Bošnjaci spočitavaju Hrvatima što nisu ostali Bošnjaci, a muslimanska elita u 19. stoljeću nije htjela da čuje za bošnjaštvo. (do 1993. nije postojala ozbiljna inicijativa za vraćanje imena Bošnjak)
- hrasno38
#759 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
_BataZiv_0809 wrote:Golemo, oba mi ocahrasno38 wrote: "Interesantan je podatak da se na obali rjeèice Bukovice, u samoj blizini Bobovca, nalazi mezarje Šehitluci, mezarje šehida izginulih pri osvajanju Bobovca. Na ovom mjestu godinama su održavana dovišta, ali su ovu tradiciju prekinule komunistièke vlasti. Vjernici su dovište prenijeli na brdašce Braniè, takoðer smješteno u blizini Bobovca, ali su komunisti zabranili i ovo dovište. "
Sreca pa ovo nisu pisali ni Hrvati ni Srbi.....
- asurbanipal
#760 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
A trenutno se nalazimo u 21.-om vijeku...madner wrote:Hrvatska mitomanija, gdje zelje iz 19 stoljeca preslikavaju u historiju 11.
- hrasno38
#761 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Pogresno........ tu drzavu su razvalili Turci ili osmanlije kako god hoceshizo ramidovic wrote:pa najveci asurd u svemu ovome je da kralja bosanske drzave velicaju i svojataju pristalice tzv hr hb i podanici mate bobana, dakle upravo oni koji su radili ognjem i macem na razvaljivanju i nestajanju tvrtkove bosanske drzave.pemanapemani wrote:
Nije novokomponovan, ali u vremenu o kojem se vodi polemika nije bio hrvatski, a to ne želiš prihvatiti.
-
Bodkin
#762 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Hrvatski element postoji od 19. stoljecaKitrona wrote:Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
-
hizo ramidovic
#763 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
govorim o zemlji bosni opcenito.hrasno38 wrote:Pogresno........ tu drzavu su razvalili Turci ili osmanlije kako god hoceshizo ramidovic wrote: pa najveci asurd u svemu ovome je da kralja bosanske drzave velicaju i svojataju pristalice tzv hr hb i podanici mate bobana, dakle upravo oni koji su radili ognjem i macem na razvaljivanju i nestajanju tvrtkove bosanske drzave.
a cuo sam negdje da mate boban nije zivio u 13. vijeku...
- Leons
#764 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Naravno da postoji hrvatski etnos u BiH. To se prostom logikom da zakljuciti ako se uzme u obzir koliko je mala prvobitna Bosna a da je Hrvatska susjedna zemlja. Osvajanjem i sirenjem granica obuhvata se i drugi narod. Dosta Hrvata ovdje je takodjer doslo iz drugih zemalja, neki su etnicki, neki asimilirani.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#765 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
basje fino da zemlja bosna ima vako mladije i pametnije ljudi stose usve razumiju i pojasne nama kojise nerazumijem uoto fala ti hizo ramidovicu dobarsi covijekhizo ramidovic wrote: govorim o zemlji bosni opcenito.
-
Kitrona
#766 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Ne znam sto mislis pod hrvatskim ali on se nikad nije izjasnjavao Hrvatom. Jednom se proglasio kraljem hrvatskih krajeva(cini mi se) i to je sve u tom smislu (pored spomenutoih rodbinskih veza).pemanapemani wrote:Nije novokomponovan, ali u vremenu o kojem se vodi polemika nije bio hrvatski, a to ne želiš prihvatiti.Kitrona wrote:Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
Bojim se da danasnju situaciju preslikavamo na ondasnje vrijeme. Od Tvrtka sigurno ne mozes ocekivati da je "ustaševao" ako si to očekivao...
Ja nekako pronalazim objašnjenje za to u čisto pragmatičnim stvarima. Katolici u Bosni su izgubili pozicije. Neko drugi je postao gospodar a ono što je dodatno otežavalo postupak stapanja je što je islamska kultura prilično različita od njihove. U takvoj situaciji kad si na neki način ipak građanin drugog reda za očekivati je da ćeš se pouzdati u nekog sebi sličnom.Bosanski apsurd - bosanski Hrvati spočitavaju Bošnjacima krađu imena Bošnjak, a sami su ga se odrekli i prihvatili hrvatstvo.
-
Kitrona
#767 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Slažem se. Logično je da se susjedni narodi medjusobno "pretapaju", prelaze sa jedne strane na drugu i slično. Pogotovu u srednjem vijeku kad "graničarske službe" i nije bilo. Postojale su "carine" na putevima ali mimo puteva svako je mogao prelaziti kako je htio.Leons wrote:Naravno da postoji hrvatski etnos u BiH. To se prostom logikom da zakljuciti ako se uzme u obzir koliko je mala prvobitna Bosna a da je Hrvatska susjedna zemlja. Osvajanjem i sirenjem granica obuhvata se i drugi narod. Dosta Hrvata ovdje je takodjer doslo iz drugih zemalja, neki su etnicki, neki asimilirani.
-
Kitrona
#768 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Bodkin wrote:Hrvatski element postoji od 19. stoljecaKitrona wrote:Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
Objasni ovo:
http://www.panoramio.com/photo/66220835
http://www.haber.ba/vijesti/politika/99 ... video-foto
https://www.bhtelecom.ba/imenik_fizicka_lica.html
(upiši Hrvat)
Last edited by Kitrona on 28/10/2015 13:41, edited 1 time in total.
-
Kitrona
#769 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Wikipedija je tu taksativno a pored svake tvrdnje imas i reference na literaturu.prog321 wrote:Naravno da su Hrvati novokomponovani jer nisu postojali dok nisu dobili svjest tamo negdje u 16 stoljecu..
To je razumljivo, npr. o madjarskom kraljevstvu ima cak i manje izvora od hrvatskih u 11. stoljecu. Zasto? Jednostavno, neki vladari nisu polagali nista na zapisivanje. Bili su ratnici, a pismene su dozivljavali kao šonje koji im nisu potrebni. U biti jedini u to doba koji su nesto zapisivali su bili Franci i Papa.Kao famozni kralj Tomislav kojem se ne znam ni gdje je vladao, ni kad je krunisan niti u kojoj tacno godini.
Ne u potpunosti. Cinjenica je da je godiste nastanka "Ljetopisa popa Dukljanina" autenticno tj. dokazano je da je nastao u vremenu za koje se tvrdi. Sama cinjenica da da je prohrvatski nastrojeno dokazuje da je postojala neka snaga koja je to htjela tj. nesto je htjelo prikazati Hrvate mocnima i rasprostranjenima.
Ako Hrvata nije bilo nigdje - zasto bi netko uopce isao pisati promotivne propagandne tekstove o njima?
Nisam upoznat sa ovim. Moze koji izvor?'Historia Salonitana' je nekoliko puta dokazana da ima prepavljene ili prekrizene informacije.
Srpska mitomanija izgleda ima jos sta da nauci od Hrvata.![]()
Aha, dakle Hrvati nisu postojali. U isto vrijeme srednjovjekovni izvori se trude da ih opisu a oni u isto vrijeme - ne postoje
-
hizo ramidovic
#770 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
lose kopiras druze bato_BataZiv_0809 wrote:basje fino da zemlja bosna ima vako mladije i pametnije ljudi stose usve razumiju i pojasne nama kojise nerazumijem uoto fala ti hizo ramidovicu dobarsi covijekhizo ramidovic wrote: govorim o zemlji bosni opcenito.
ilse popravljaj ilse nejavljaj
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#771 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
bidnutču tvoji šegrthizo ramidovic wrote: lose kopiras druze bato
-
hizo ramidovic
#772 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
jasamti sam svoi majstor_BataZiv_0809 wrote:bidnutču tvoji šegrthizo ramidovic wrote: lose kopiras druze bato
-
Bodkin
#773 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Hoces da kazes da je dokaz da je bilo nacionalnih hrvata i prije njihovo prezime? Dakle srba nema ni danas onda u bosni jer nema niko da ae preziva srbin? Nema onda ni njemaca ni prusa jer sam sad isao na stranicu njemackog telekoma i nema niko da se preziva po nacionalnosti. Garant sve imigrantiKitrona wrote:Bodkin wrote:Hrvatski element postoji od 19. stoljecaKitrona wrote:Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
Objasni ovo:
http://www.panoramio.com/photo/66220835
https://www.bhtelecom.ba/imenik_fizicka_lica.html
(upiši Hrvat)
-
Kitrona
#774 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Mislim da ne možemo govoriti kako su se Hrvati "pojavili" u BiH u 19. stoljeću. Ovo je na tragu šovinističkog bullying-a.
Pored spomenutih džamije i prijeratnog cijelog naselja Hrvatin, sela kod Banovića, hrvatske toponime nalazimo i drugdje.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrva%C4%8 ... or,_BiH%29
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrva%C4%8 ... A1,_BiH%29
http://hrvacani.byethost4.com/
Pored spomenutih džamije i prijeratnog cijelog naselja Hrvatin, sela kod Banovića, hrvatske toponime nalazimo i drugdje.
http://lukavac.ba/mjesne-zajednice/MJESNA ZAJEDNICA HRVATI – Tahir Begić, predsjednik
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrva%C4%8 ... or,_BiH%29
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrva%C4%8 ... A1,_BiH%29
http://hrvacani.byethost4.com/
Izgleda mi, medjutim, da će u našem slučaju bliže istini biti predanje o porijeklu muslimanske porodice Hrvati, nedaleko od Rudog u Sokolovićima, čija se tradicija o porijeklu ove porodice, kako ju je zabilježio O. Zuhrić35, podudara sa ispitivanjima A. Luburića, po kome je pleme Rvati živjelo u doba Kosova u zaseoku Rvačevu u sjeverolstočnom dijelu Nikšićkog polja, pa se zbog nekog ubistva cijelo pleme odselllo36. Uzimajući u obzir navedeno, Hrve i Bajići u Žepi bi mogli zaista biti pripadnici starijeg sloja stanovništva.
http://rogatica-bih.blogspot.ba/2011/02 ... n-i-s.htmlTako u zaseoku Hrvati kod Rudog, u Sokolovićima, živi „pleme Hrvati” gdje ih jo oko deset porodičnih zajednica. Oni su morali seliti (ispitivač ne kaže odakle, ali naglašava da se njihovo predanje podudara sa pisanjem A. Luburića, koji spominje bratstvo Rvati u Drobnjaku) zbog nasilja; jedan dio je ostao kod Rudog, a drugi su se naselili oko Visokog ili Tuzle6. Muslimnnski rod Hrvati živi u istoimenom selu, u Žuljima u sarajevskom srezu7. Risto Jeremić navodi u svome radu stanovnike seoskih mahala pod imenom “Arvati” na Spreči, pod Konjuhom u općinama Babunovići i Sladnoj, te zaseok “Arvačići” u općini Kalesiji srez zvornički. Svi oni tvrde da su im preci doselili iz Hrvatske (“od Arvata”)8.
-
pemanapemani
#775 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu
Kitrona wrote:Ne znam sto mislis pod hrvatskim ali on se nikad nije izjasnjavao Hrvatom. Jednom se proglasio kraljem hrvatskih krajeva(cini mi se) i to je sve u tom smislu (pored spomenutoih rodbinskih veza).pemanapemani wrote:Nije novokomponovan, ali u vremenu o kojem se vodi polemika nije bio hrvatski, a to ne želiš prihvatiti.Kitrona wrote:Krivo si me shvatio. Ne svojatam Bosnu kao hrvatsku nego samo kazem da u njoj postoji, izmedju ostalih i hrvatski element i da nije 'novokomponovan'
Bojim se da danasnju situaciju preslikavamo na ondasnje vrijeme. Od Tvrtka sigurno ne mozes ocekivati da je "ustaševao" ako si to očekivao...
Ja nekako pronalazim objašnjenje za to u čisto pragmatičnim stvarima. Katolici u Bosni su izgubili pozicije. Neko drugi je postao gospodar a ono što je dodatno otežavalo postupak stapanja je što je islamska kultura prilično različita od njihove. U takvoj situaciji kad si na neki način ipak građanin drugog reda za očekivati je da ćeš se pouzdati u nekog sebi sličnom.Bosanski apsurd - bosanski Hrvati spočitavaju Bošnjacima krađu imena Bošnjak, a sami su ga se odrekli i prihvatili hrvatstvo.
To bi bilo logično da pričamo o 16. stoljeću. Hrvati su se odrekli bošnjaštva u 19.stoljeću kada je Turska prodala Bosnu AU monarhiji, koja je bila katolička. Tako da obrazloženje "gubljenjem pozicija i netko drugi gospodar" možemo okačiti mačku o rep.
Posebno ako uzmemo u obzir da je ta ista AU monarhija forsirala bošnjaštvo skoro 20 godina.