Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#751 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kakavdanakneiskustvu »

Fudo387 wrote:
Arteta wrote:Inace, napisao si kako je Jugoslavenska liga jaca od Italijanske.Italijanska liga je najbolja evropska kosarkaska liga svih vremena.Dala je najvise titula Eurolige od kojih su samo dvije nakon raspada SFRJ.
Ne znam sad za kompletnu statistiku, ali je rahmetli nam drzava nekih zadnjih desetak godina prije raspada bila NBA za italijansku ligu.
Prvo je Cibona napravila seriju, pa Jugoplastika, pa Partizan.
O reprezentativnom nivou je jos smijesnije raspravljati, nabiju im 40 razlike u prvih deset minuta i onda se ostatak utakmice zajebaju.

pretjeruješ,talijanski klubovi su u tih desetak godina osvoijili 5 titula prvaka evrope,da je tako kako ti tvrdis tih titula ne bi bilo,mozda smo bili NBA za spansku ligu
kakavdanakneiskustvu

#752 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:kdn nisam rekao da je sramota, sta ti je jbt isto si dijete :D

Nego ove fabrike gradjene gdje ne treba pa to ruzno izgleda :-D

jbg,tako mi nekako to izgledalo
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#753 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:jbg,tako mi nekako to izgledalo
Vidim pratis kosarku. Kakva je bila Zenica-Metalno u jugo ligi?
5 0 5

#754 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Arteta wrote:
Ali pazi, najbolji filmovi i najbolje pjesme su snimane kako bi ismijavale rezim, i oni su to dobro zakamuflirali da ovi ne skontaju.
Za te filmove su zasluzni isto koliko su i ucesnici rata u Vijetnamu zasluzni za "Apocalipse now! ili "Full metal jacket" jer da nisu ubijali nebi onda ovi snimili antiratne filmove.

Zabranjeno Pusenje je prije rata bilo kaznjeno jer je Nele slucajno rekao "Crko Marsal", a sad smijes pisati sta hoces, ako to nije napredak ne znam sta je.
ako je drzava bila jedini producent, a ti od tih para napravis antidrzavni film, kako je moguce da dobijes opet pare da napravis jos jedna antidrzavni film. eto, ti kazs, zakamuflirali su. uredu. znaci da su ljudi u vlasti koji su davali pare bili toliko naivni da to nisu mogli vidjeti.

dacu ti jedan primjer. nedzad ibrisimovic je dobio setoaprlisku nagradu za roman koji je napisao. sa tom plaketom je dobio i stan koji ga je stambeno situirao za cijeli zivot. u tom stanu je i umro. dobio je i pare od kojih je mogao i zivjeti bezbrizno neko vrijeme. na taj nacin je vlast stimulirala mladog talentovanog knjizevnika da napreduje u svojoj karijeri. sta su dobili ovogodisnji dobitnici iste nagrade? kako ih drzava stimulise?

kako je zabranjeno pusenje kaznjeno? volio bih to znati. jesu ih zatvorili na goli otok? jesu li im zabranili rad? jesu li im cenzurirali pjesme? zabranjivali koncerte?

nemoj biti naivan. danas je lako cenzurisati umjetnika. jednostavno mu ne das nikakav stimulans i on ce propasti. izaberes par pogodnih koji dobijaju projekte. od osamostaljivanja drzave nema nijednog filma koji kritizira vlast, na nacin na koji su to radili umjetnici za vrijeme sfrj.
tito je dozvoljavao kritiku na sebe, ne zbog toga sto je bio naivan i nije vidio zakamufliranu kritiku, nego zbog toga jer je znao da takva kritika njega ne moze nastetiti. ali je dobijao tapsanje kod zapadnjaka zbog tih sloboda koje je davao umjetnicima. no, on je znao koliko je bitno za narod i drzavu imati ljude koji su unaprijedjivali svijest ljudi. dok danas isto tako znaju "prednosti" zaglupljivanja i zatucanja ljudi. zbog toga nema novog pozorista ali se potrosi brdo para za manifestacije koje suzavaju svijest gradjana. pa tako dijete koje ne moze posjetiti muzej, ne moze ni znati istorijske vrijednosti koje njegova nacja posjeduje. daj mu listic iz kladionice, daj mu pistolj ili noz u ruke. daj mu garancije da nece biti kaznjen za kriminal. daj mu ksenofobicni strah od drugih i drugacijih. i imas to sto imas.

usput, tvrdim da velika vecina danasnje mladezi niti zna ko je nedzad ibrisimovic, niti zna o kojem je romanu rijec, niti je roman procitao.
kakavdanakneiskustvu

#755 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:

mislis na celik,igrali jednu sezonu u prvoj ligi,sezona 89-90 cini mi se,sto pitas?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#756 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Vječnik :thumbup:

P.S. Najblizi kritici ovog rezima je "Gori Vatra" Pjera Zalice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#757 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

mislis na celik,igrali jednu sezonu u prvoj ligi,sezona 89-90 cini mi se,sto pitas?
Zar nismo imali dva kluba? Celik i Zenica Metalno, pa su se ujedinili nekad prije 12-13 godina.
kakavdanakneiskustvu

#758 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:

Zar nismo imali dva kluba? Celik i Zenica Metalno, pa su se ujedinili nekad prije 12-13 godina.

celik je prije rata bio u prvoj ligi jednu sezonu,a imali smo dva kluba,samo sto slabije pratim nasu ligu poslije rata
Leons

#759 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Sto bi drzava stimulisala umjetnost?

Kreativni procesi nekog pojedinca nisu posljedica drzavnih poticaja.

Glupo je da se uzimaju novci poreznih obveznika pa da se slusaju Deen, Rizo Ruza gleda LZN i slicno. Pola tih "umjetnika" ne mrda kurcem citav dan, pjano napuseno i sad ih treba radna snaga finansirati.

MA MRS U PICKU MATERINU!!!

Andric, Johny Cash i Kubrick se radjaju.
piupiu

#760 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

5 0 5 wrote:
kako je zabranjeno pusenje kaznjeno? volio bih to znati. jesu ih zatvorili na goli otok? jesu li im zabranili rad? jesu li im cenzurirali pjesme? zabranjivali koncerte?
Posredno. Karajlić tvrdi da im godinu dana im niko nije htio napraviti koncert. Sejo kaže da im je to bio najbolji PR i da je omladinska štampa spasila situaciju, ali da je bilo vrlo napeto, s privodjenjima, da se nisu pojavljivali na TV-u, itd ... Bilo je i ono s 'fašističkim rodjendom', o tome je Hemon pisao - on je bio na rodjendanu, ako se dobro sjećam. Ibrišimović je znao završiti u 'apsani kad se napije pa počne lajati protiv Tita. Bilo je, naravno da je bilo. :wink: Ima i sada, samo se bolje pakuje i drugačije 'djeluje' na nepodobne.
5 0 5

#761 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Leons wrote:Sto bi drzava stimulisala umjetnost?

Glupo je da se uzimaju novci poreznih obveznika pa da se slusaju Deen, Rizo Ruza gleda LZN i slicno. Pola tih "umjetnika" ne mrda kurcem citav dan, pjano napuseno i sad ih treba radna snaga finansirati.

a sta je andric radio da prezivi? da nije radio kao konobar dok je pisao knjige. svaka normalna drzava na svijetu financira umjetnost. zasto ne spalimo zemaljski muzej jer na uopste ne treba. zavrsimo s tom pricom. zasto ne napravimo kockarnicu u zgradi narodnog pozorista. svakako zjapi prazan, dok je interes za kockanjem ocito veliki. sta ce nam umjetnicke akademije. fali na shopping centara. najlakse je porobiti zatucan narod. narod ciji vokabular ne odskace od "mrs u picku materinu".
kakavdanakneiskustvu

#762 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:

kakve to ima veze sa temom?
piupiu

#763 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

A, voliš li reći "Mi Bosanci imamo Nobelovca?" ... ono, kao da smo ga svi mi zajedno proizveli i hranili?
5 0 5

#764 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

piupiu wrote: Posredno. Karajlić tvrdi da im godinu dana im niko nije htio napraviti koncert. Sejo kaže da im je to bio najbolji PR i da je omladinska štampa spasila situaciju, ali da je bilo vrlo napeto, s privodjenjima, da se nisu pojavljivali na TV-u, itd ... Bilo je i ono s 'fašističkim rodjendom', o tome je Hemon pisao - on je bio na rodjendanu, ako se dobro sjećam. Ibrišimović je znao završiti u 'apsani kad se napije pa počne lajati protiv Tita. Bilo je, naravno da je bilo. :wink:
uredu. vjerujes li da bi danas bilo drukcije da neko pocne na koncertu izjavljivati, crko alija? da li bi taj mogao napraviti koncert u sarajevu? cisto sumnjam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#765 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Nikakve. Naumpalo mi da te pitam :-?
kakavdanakneiskustvu

#766 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
Nikakve. Naumpalo mi da te pitam :-?
:thumbup:
Arteta

#767 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote:
Arteta wrote:
Ali pazi, najbolji filmovi i najbolje pjesme su snimane kako bi ismijavale rezim, i oni su to dobro zakamuflirali da ovi ne skontaju.
Za te filmove su zasluzni isto koliko su i ucesnici rata u Vijetnamu zasluzni za "Apocalipse now! ili "Full metal jacket" jer da nisu ubijali nebi onda ovi snimili antiratne filmove.

Zabranjeno Pusenje je prije rata bilo kaznjeno jer je Nele slucajno rekao "Crko Marsal", a sad smijes pisati sta hoces, ako to nije napredak ne znam sta je.
ako je drzava bila jedini producent, a ti od tih para napravis antidrzavni film, kako je moguce da dobijes opet pare da napravis jos jedna antidrzavni film. eto, ti kazs, zakamuflirali su. uredu. znaci da su ljudi u vlasti koji su davali pare bili toliko naivni da to nisu mogli vidjeti.

dacu ti jedan primjer. nedzad ibrisimovic je dobio setoaprlisku nagradu za roman koji je napisao. sa tom plaketom je dobio i stan koji ga je stambeno situirao za cijeli zivot. u tom stanu je i umro. dobio je i pare od kojih je mogao i zivjeti bezbrizno neko vrijeme. na taj nacin je vlast stimulirala mladog talentovanog knjizevnika da napreduje u svojoj karijeri. sta su dobili ovogodisnji dobitnici iste nagrade? kako ih drzava stimulise?

nemoj biti naivan. danas je lako cenzurisati umjetnika. jednostavno mu ne das nikakav stimulans i on ce propasti. izaberes par pogodnih koji dobijaju projekte. od osamostaljivanja drzave nema nijednog filma koji kritizira vlast, na nacin na koji su to radili umjetnici za vrijeme sfrj.
tito je dozvoljavao kritiku na sebe, ne zbog toga sto je bio naivan i nije vidio zakamufliranu kritiku, nego zbog toga jer je znao da takva kritika njega ne moze nastetiti. ali je dobijao tapsanje kod zapadnjaka zbog tih sloboda koje je davao umjetnicima. no, on je znao koliko je bitno za narod i drzavu imati ljude koji su unaprijedjivali svijest ljudi. dok danas isto tako znaju "prednosti" zaglupljivanja i zatucanja ljudi. zbog toga nema novog pozorista ali se potrosi brdo para za manifestacije koje suzavaju svijest gradjana. pa tako dijete koje ne moze posjetiti muzej, ne moze ni znati istorijske vrijednosti koje njegova nacja posjeduje. daj mu listic iz kladionice, daj mu pistolj ili noz u ruke. daj mu garancije da nece biti kaznjen za kriminal. daj mu ksenofobicni strah od drugih i drugacijih. i imas to sto imas.

usput, tvrdim da velika vecina danasnje mladezi niti zna ko je nedzad ibrisimovic, niti zna o kojem je romanu rijec, niti je roman procitao.
Mislim da su bili kaznjeni tako sto nisu mogli sivrati godinu dana ili nesto slicno.
U SFRJ se u filmu i muzici kritizirala vlast ali ovi nisu znali za to ili su mislili da je to nesto malo kako bi to Nele rekao "dadnes im nesto iznad zita, a da ono ispod zita prodje"
Istina, danas se takvi filmovi ne mogu smisliti ni u BiH ni Srbiji ni Hrvatskoj jer nema rezima kao nekad.

https://www.youtube.com/watch?v=8VzBQZjGM6E

Danas istina se snima jako malo filmova i ono sto se snimi su losi.
21.stoljece je sto se tice filma najgore stoljece u Svijetu pa ne vidim kako bi mi nesto mogli dobro snimati.
Dosta filmova u 21.stoljecu su presnimljeni filmovi od prije 30 ili 40 godina jer se nema kreativnosti, ali eto ni to nije opravdanje zbog cega se kod nas snima ovoliko malo filmova i nema opravdanja, a glavni je razlog i za to budzetsko rasipanje pare.
Nisam za to da se daje novac iz budzeta za film, mozda treba davati neke podsticaje ali ni blizu koliko bi neki htjeli.
Mi ocigledno ne znamo ni rasipati novac iz budzeta.
Leons

#768 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

5 0 5 wrote:

a sta je andric radio da prezivi? da nije radio kao konobar dok je pisao knjige. svaka normalna drzava na svijetu financira umjetnost. zasto ne spalimo zemaljski muzej jer na uopste ne treba. zavrsimo s tom pricom. zasto ne napravimo kockarnicu u zgradi narodnog pozorista. svakako zjapi prazan, dok je interes za kockanjem ocito veliki. sta ce nam umjetnicke akademije. fali na shopping centara. najlakse je porobiti zatucan narod. narod ciji vokabular ne odskace od "mrs u picku materinu".
Pa taj prazan muzej i jeste posljedica ponude i potraznje. Nikoga to ne interesuje i to je to. Porazavajuca cinjenica al to je realnost nazalost.
Poenta je da ne mozes Andricu doci i reci evo ti pare napisi nam Na Drini cuprija ili nekom mladom rezisercicu snimi nam Dom za vesanje. Ne ide to tako. Andric je jeo pokvarene konzerve da bi opisao ukus istih.

Ne treba rusiti pozorista i muzeje, to je barbarizam, ali treba ih privatizirati. Svaki " umjetnik" treba kao i svako drugi na trzistu rada da odgovara za svoja djela, da bude podlozan nagradi i kazni trzista(publike) a sve dok je u drzavnom krilu to nije moguce.
Arteta

#769 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote:
piupiu wrote: Posredno. Karajlić tvrdi da im godinu dana im niko nije htio napraviti koncert. Sejo kaže da im je to bio najbolji PR i da je omladinska štampa spasila situaciju, ali da je bilo vrlo napeto, s privodjenjima, da se nisu pojavljivali na TV-u, itd ... Bilo je i ono s 'fašističkim rodjendom', o tome je Hemon pisao - on je bio na rodjendanu, ako se dobro sjećam. Ibrišimović je znao završiti u 'apsani kad se napije pa počne lajati protiv Tita. Bilo je, naravno da je bilo. :wink:
uredu. vjerujes li da bi danas bilo drukcije da neko pocne na koncertu izjavljivati, crko alija? da li bi taj mogao napraviti koncert u sarajevu? cisto sumnjam.
Mozda ne znas li to "Crko Marsal" se nije odnosila na Tita nego na pojacalo za gitare.
Leons

#770 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

piupiu wrote:
A, voliš li reći "Mi Bosanci imamo Nobelovca?" ... ono, kao da smo ga svi mi zajedno proizveli i hranili?
Ne volim. Nobelovac je Ivo Andric zbog svojih individualnih kvaliteta a ne sto je moj zemljak.

Ne postujem nekog Sibirca samo zato sto je sa istog geografskog podrucja kao Tolstoj.
5 0 5

#771 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Arteta wrote:
Mislim da su bili kaznjeni tako sto nisu mogli sivrati godinu dana ili nesto slicno.
U SFRJ se u filmu i muzici kritizirala vlast ali ovi nisu znali za to ili su mislili da je to nesto malo kako bi to Nele rekao "dadnes im nesto iznad zita, a da ono ispod zita prodje"
Istina, danas se takvi filmovi ne mogu smisliti ni u BiH ni Srbiji ni Hrvatskoj jer nema rezima kao nekad.

21.stoljece je sto se tice filma najgore stoljece u Svijetu pa ne vidim kako bi mi nesto mogli dobro snimati.
Dosta filmova u 21.stoljecu su presnimljeni filmovi od prije 30 ili 40 godina jer se nema kreativnosti, ali eto ni to nije opravdanje zbog cega se kod nas snima ovoliko malo filmova i nema opravdanja, a glavni je razlog i za to budzetsko rasipanje pare.
Nisam za to da se daje novac iz budzeta za film, mozda treba davati neke podsticaje ali ni blizu koliko bi neki htjeli.
ma ja znam da svaki parking ispred bilo kojeg ministarstva ima bar deset parkiranih pasata. jedan pasat je jedan umjetnik, godinu dana. drugi pasat je godisnji budzet za zemaljski muzej. treci pasat je kulturnoumjetnicko drustvo koje cuva nase kulturno blago. cetvrti pasat je kino sala, recimo u novom gradu. opstini u kojoj zivi pola stanovnistva a nema pisljivu kino salu. pa da im bar otvore one sale koje smo izgradili u vrijeme socijalizma. to su sad speca zapisala. i tako dalje i tako dalje.
Arteta

#772 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Leons wrote:
5 0 5 wrote:

Pa taj prazan muzej i jeste posljedica ponude i potraznje. Nikoga to ne interesuje i to je to. Porazavajuca cinjenica al to je realnost nazalost.
Poenta je da ne mozes Andricu doci i reci evo ti pare napisi nam Na Drini cuprija ili nekom mladom rezisercicu snimi nam Dom za vesanje. Ne ide to tako. Andric je jeo pokvarene konzerve da bi opisao ukus istih.

Ne treba rusiti pozorista i muzeje, to je barbarizam, ali treba ih privatizirati. Svaki " umjetnik" treba kao i svako drugi na trzistu rada da odgovara za svoja djela, da bude podlozan nagradi i kazni trzista(publike) a sve dok je u drzavnom krilu to nije moguce.
Slazem se, ali samo djelimicno.
Mislim da bi trebalo uvesti porez na sund i tako prikupljati pare od necega sto se predstavlja kao umjetnost ali nije umjetnost kao npr.turbo folk, reality show i slicne stvari, a od novca koji se zaradi od poreza davati podsticaje mladim umjetnicima kako bi mogli od neceg poceti.
Arteta

#773 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote:
Arteta wrote:

ma ja znam da svaki parking ispred bilo kojeg ministarstva ima bar deset parkiranih pasata. jedan pasat je jedan umjetnik, godinu dana. drugi pasat je godisnji budzet za zemaljski muzej. treci pasat je kulturnoumjetnicko drustvo koje cuva nase kulturno blago. cetvrti pasat je kino sala, recimo u novom gradu. opstini u kojoj zivi pola stanovnistva a nema pisljivu kino salu. pa da im bar otvore one sale koje smo izgradili u vrijeme socijalizma. to su sad speca zapisala. i tako dalje i tako dalje.
GOdisnji budzeta je mislim milion i po ojra.
Leons

#774 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

A ko je mjerodavan da odlucuje sta je sund a sta ne?

Zasto oporezivati nekoga jer se bavi necime cime voli, pjevanjem turbofolka npr. To je pljacka i represija drzave nad pojedincem. Niko mene ne tjera da slusam turbofolk. Niko mi ne zabranjuje da slusam Mozarta.

Ko moze uprijeti prstom i reci e ovo je dobra a ovo losa umjetnost. Sta ako neko ne uziva ni u iednom obliku umjetnosti.

Umjetnici nisu retardirana djeca od pet.godina, sami biraju svoj put i nema smisla da ih drzava miluje jer bi neko od njih mogao bitti nesta.
5 0 5

#775 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Leons wrote: Pa taj prazan muzej i jeste posljedica ponude i potraznje. Nikoga to ne interesuje i to je to. Porazavajuca cinjenica al to je realnost nazalost.

nije istina. dacu ti svoj primjer. kada sam bio jos u osnovnoj skoli, isao sam u kino koje je bilo u domu kuluture. skoro svaka mjesna zajednica je imala jedan u sarajevu. to mi je otvorilo zainteresovanost za filmsku umjetnost. kasnije sam mogao ici u kina u centru grada. bilo ih je na svakom cosku. isli smo kao djeca organizovano gledati predstave. navika koja mi je ostala i danas. drzava mora financirati umjetnike. i to masovno. iz tih velikih grupa kasnije se istaknu kusturice ili andrici. svaki ucenik osnovne skole mora obici zemaljski muzej. mora biti clan biblioteke. trebao bi se baviti sportom. a drzava mora stimulirati talente i financirati projekte od kojih ce cijelo drustvo imati koristi.

naravno da su pozorista neposjecena, kada nemaju podrsku. ako pozoriste ne napravi 20 predstava godisnje, kako ce jedna ili dvije predstave odrzavati kvalitet i interes? nikako. niko nije bogom dan umjetnik ili sportista. na talentu se mora raditi. uzmi naseg tenisera culica. dobio je kurac iza usiju od svoje drzave, pa je bio primoran da igra pod hrvatskom zastavom. danas je on hrvatski teniser. rodio se u bosni i hercegovini.
Post Reply