hAZNADAR wrote:
To je toliko pogubno da bi nas moglo ukopati. Saka budala moze uraditi bilo sta zbog cetnika, cionista, ustasa, imperijalista, komunista,.... po svijetu - za sve postoji opravdanje i svaki normalan komentar koji podsjeti na razum naidje na salvu mahalskog patriotizma gdje se spomenuti podsjeti na njihove zlocine i proglasi izdajnikom, bezkicmenjakom, plasljivcem, kompleksasem,... - i ljudi vremenom krenu okretati glavu od domaceg ekstremizma, primitivizma,.. jer znaju da ce biti verbalno lincovani.
Mislim da sam samo ja taj pojam beskicmenjastva ubacio u diskusiju. Medjutim, kada sam ga spomenuo, nisam prvenstveno mislio na kriticare navijackog ponasanja, nego na
sebe samog. Sebe, iz nekih proslih vremena, kada je political correctness vodio u autocenzuru.
Sjecas li se mozda da smo ja i ti prije nekih godinu i po, imali ovdje na forumu jedan kratak, ali intezivan fajt. Radilo se o teniskom mecu izmedju Dzumhura i Berdycha, Australian Open. Tada su se nasi navijaci na stadionu ponasali za moj ukus preopusteno i taj stav sam na civilizovan nacin iznio....Harmonika, sevdalinke, dreka, cika, neotesanost i maksimalno skretanje paznje na sebe. Samo je falilo janje na raznju za kompletan ugodjaj. Ti si tada meni htio da oduzmes BiH-drzavljanstvo i pravo da se osjecam Bosnjakom. Osim toga si mi, iako obozavam sevdalinku, spocitavao da se sramotim svog kulturnog nasljedja....

. ALI AVAJ, dvije teme dalje si, na nekoj temi o finom ponasanju i - na moje opste cudjenje - zastupao stavove identicne mojima....
Tako da sam skonto da si harmonikas, ili imas nekakve veze sa harmonikom i da si zato moju "kritiku harmonike" na terenu shvatio licno, pardon - kao izdaju Bosnjastva....
E, vidis, na ovoj temi smo zamijenili tadasnje uloge. Ja sam ovaj put, i u odredjenom kontekstu, na strani navijaca, jer su se u sumi ponasali solidno, uzmemo li brizantnost politicke pozadine koju Izrael kao drzava stvara.
Hmmm....Dakle, Haznadare, sta se to promijenilo toliko u tebi da neprikladno ponasanje na teniskom terenu pozdravljas i ljudima kojima se to nije svidjelo ne priznajes pravo na pripadnost bosnjackom narodu, dok ponasanje fudbalskih navijaca (a tada sam upravo to naveo – da je takvo ponasanje na fudbalskom stadionu OK) preksinoc kritikujes i nazivas - pazi sad – divljastvom, seljaklukom, extremizmom...itd.
Koju sam to komponentu previdio u dramaticnom preokretu tvoga svjetonazora?
Strah od Izraela? Da neki daleki „prijatelj“ iz carobnog sesira ne izvuce rijec „antisemit“ i ukalja nas?
Sta ces sada....opet o divljastvu nastaviti (?), pokusati retoricki da se izvuces ili ces iskreno razmisliti o sebi?