Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
archi_a
#751 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Namjenska ide mimo vojne reforme. Ja sam za razvoj i jednog i drugog i optimističan sam po ovim pitanjima. Mora i kod nas konačno krenuti naprijed. Ne mogu svi biti lopovi. 
-
krater
#752 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
archi_a wrote:Namjenska ide mimo vojne reforme. Ja sam za razvoj i jednog i drugog i optimističan sam po ovim pitanjima. Mora i kod nas konačno krenuti naprijed. Ne mogu svi biti lopovi.
-
archi_a
- Klavikula
#754 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nedzo je jak ko zemlja 
-
155_mm
#755 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
ovo za mlaznu avijaciju mislim da je pretjerano. ali je u pravu za to da je za BiH jedina opcija modernizacija postojeceg oruzja. srecom pa za oklop i helikoptere koji posjeduje OS BiH ima dobrih modernizacija u svijetu.Klavikula wrote:Nedzo je jak ko zemlja
uz modernizovane M60, M113 i UH-1 trebalo bi jos dodati nekoliko samohodnih haubica tockasa dalekog dometa ciju proizvodnju su najavili ovi u BNT za ovo ljeto. ali vjerovatno zbog krize u entitetskoj vladi koja je trebala pomoci realizaciju je sve stalo.
nego Nedzo pominje 43 tenka M60 a poznato je da su amerikanci donirali 45. izgleda da su bilmezi izgubili dva tenka negdje na poligonu.
-
archi_a
#756 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Morate da priznate da je tekst poučan i pregledan. Poređenja radi, Slovenija plaća Italiji oko 30-35 mil. € godišnje za usluge airpolicing-a. To je oko 350 mil. € za 10 god. U našem slučaju, obzirom da smo teritorijalno veći, to će biti i skuplje. Ulaskom u pakt, nema hoću neću, moraš. Prema ovoj računici mi bi smo u samo dvije godine mogli da otplatimo 4-5 ovih aviona i time ispoštujemo donju granicu Nato standarda za osiguranje svoga neba. Uz pomenuto nerazumno trošenje sredstava od strane političara i regulisanja ovog problema, ovi navodi mi se ne čine tako nerealnim.
-
muzicar_iz_parka
#757 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nije tačno to za plaćanje: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/15 ... -eura.htmlarchi_a wrote:Morate da priznate da je tekst poučan i pregledan. Poređenja radi, Slovenija plaća Italiji oko 30-35 mil. € godišnje za usluge airpolicing-a. To je oko 350 mil. € za 10 god. U našem slučaju, obzirom da smo teritorijalno veći, to će biti i skuplje. Ulaskom u pakt, nema hoću neću, moraš. Prema ovoj računici mi bi smo u samo dvije godine mogli da otplatimo 4-5 ovih aviona i time ispoštujemo donju granicu Nato standarda za osiguranje svoga neba. Uz pomenuto nerazumno trošenje sredstava od strane političara i regulisanja ovog problema, ovi navodi mi se ne čine tako nerealnim.
Slično je i sa Albanijom koja nema avijaciju za to.
Trošak aviona (kad već maštamo o avijaciji) nije samo cijena za koju se kupe avioni, dosta košta održavanje, obuka pilota, puno veće cifre od toga šta ti navodiš.
Posmatrajući dešavanja u susjednoj Hrvatskoj, ne vjerujem da će se nakon ulaska u NATO previše promjeniti u trošenju na vojsku, čak mislim da će se smanjiti čitava vojska još više, jer im jednostavno ne treba.
-
L u c i f e r
-
Juliuscezar
#759 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ali zar avioni ne trebaju biti nadzvucni za ovo
- Klavikula
#760 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
slazem se da je remont i modernizacija postojece tehnike jedina opcija, ali cijena od 4 miliona po tenku je za nas previsoka, osim ako se lova nece izdvajati posebno iz budzeta za te namjene, sto je malo vjerovatno, ili da to bude neka vrsta donacije.155_mm wrote:ovo za mlaznu avijaciju mislim da je pretjerano. ali je u pravu za to da je za BiH jedina opcija modernizacija postojeceg oruzja. srecom pa za oklop i helikoptere koji posjeduje OS BiH ima dobrih modernizacija u svijetu.Klavikula wrote:Nedzo je jak ko zemlja
uz modernizovane M60, M113 i UH-1 trebalo bi jos dodati nekoliko samohodnih haubica tockasa dalekog dometa ciju proizvodnju su najavili ovi u BNT za ovo ljeto. ali vjerovatno zbog krize u entitetskoj vladi koja je trebala pomoci realizaciju je sve stalo.
nego Nedzo pominje 43 tenka M60 a poznato je da su amerikanci donirali 45. izgleda da su bilmezi izgubili dva tenka negdje na poligonu.
mi sa ovim budzetom i njegovom raspodjelom ne mozemo modernizovati 43 komada M60 A3 TTS na standard M60T SABRA Mk II ni za 20 godina a vjerovatno i vise.
-
muzicar_iz_parka
#761 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ovaj se ponaša kao da nam je BDP 100 milijardi $ a ne nekih 17.archi_a wrote:Jasan i pregledan tekst autora Nedžada Ahatovića![]()
Čuj modernizacija M-60 od 4+ miliona $ po komadu, a npr. na "rasprodaji" ima čak takoreć "novih" Leopard 2A6 za 2 miliona € po komadu, nešto stariji ali puno bolji Leopard 2a5 se sigurno može dobiti za 1 mil do 1,5 mil $ po komadu. Poželjan je remont koji produžava život ovome šta imamo, ali je suludo davati tolike novce u modernizaciju kad možeš za manje pare kupiti kud i kamo bolje. Pitanje hoće li biti para i za obično održavanje.
Moguće da se nešto para može izvući od NATO-a prilikom ulaska, ali je do sad nepoznato to o "pristupnim fondovima", sigurno pomješao gdin sa EU, sve što se kupuje države članice uzimaju o svom trošku, otud i velika razlika u prosječnoj opremljenosti između pojedinačnih članica.
Od bivših država Varšavskog Pakta koje su sada u NATO jedino je Poljska ozbiljno opremljena, dosta ostalih je po brojnosti naoružanja u nekim segmentima (npr. broj tenkova i oklopnjaka) čak ispod onoga šta BiH ima na papiru.
O avijaciji neću ni komentarisati, skup je to sport, naravno bilo bi poželjno vremenom imati do nekih 10 transportnih helikoptera, to nam stalno treba.
edit: Još jedan link o cjeni dobrih polovnih tenkova i ostale tehnike, Švabe prodale Poljacima više nego dovoljno da dođeš do Berlina za 2 hefte: http://www.army-technology.com/news/new ... my-4273253
-
archi_a
#762 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Za ovaj demat nisam znao. Hvalamuzicar_iz_parka wrote:Nije tačno to za plaćanje: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/15 ... -eura.htmlarchi_a wrote:Morate da priznate da je tekst poučan i pregledan. Poređenja radi, Slovenija plaća Italiji oko 30-35 mil. € godišnje za usluge airpolicing-a. To je oko 350 mil. € za 10 god. U našem slučaju, obzirom da smo teritorijalno veći, to će biti i skuplje. Ulaskom u pakt, nema hoću neću, moraš. Prema ovoj računici mi bi smo u samo dvije godine mogli da otplatimo 4-5 ovih aviona i time ispoštujemo donju granicu Nato standarda za osiguranje svoga neba. Uz pomenuto nerazumno trošenje sredstava od strane političara i regulisanja ovog problema, ovi navodi mi se ne čine tako nerealnim.
Slično je i sa Albanijom koja nema avijaciju za to.
Trošak aviona (kad već maštamo o avijaciji) nije samo cijena za koju se kupe avioni, dosta košta održavanje, obuka pilota, puno veće cifre od toga šta ti navodiš.
Posmatrajući dešavanja u susjednoj Hrvatskoj, ne vjerujem da će se nakon ulaska u NATO previše promjeniti u trošenju na vojsku, čak mislim da će se smanjiti čitava vojska još više, jer im jednostavno ne treba.
U svakom slučaju, Slovenija na neki način mora otplatiti dio troškova za policing, mimo onog osnovnog izdvajanja kao kotizacije u savezu.
Apsolutno si upravu da sama cijena koštanja aviona nije jedina i da na to idu i ostali troškovi.
Meni je tekst dobar jer donosi osnovne informacije o minimumu uslova koje članica prilikom pristupanja savezu mora ispuniti. Autor je i sam naveo da će neminovno doći do još jednog smanjenja profesionalnih lica u os-u.
Ovo oko aviona i zaštite vlastitog neba mi je više bilo zanimljivo gledajući kroz prizmu nerealnog i bezobraznog gutanja sredstava od strane državnog aparata. Govori se o milijardama.
P.s. Gdje je ins i šta bi sa njegovim tvrdnjama o "značajnijoj" isporuci vojne tehnike u ovoj godini ?
Btw. naletih na jos jednom forumu, ovaj put o policijskim snagama, na neke tvrdnje o znacajnijoj isporuci oklopnih sredstava od strane Turske vojske za potrebe nasih os.
Tvrdnja mi je još "uvjerljivija" jer dolazi od osobe koja je očigledno neko ko Bosnu i Hercegovinu baš i ne voli toliko.
-
muzicar_iz_parka
#763 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Tekst je prenapuhan, jer te "minimalne uslove" koje on navodi ne ispunjava dosta članica NATO-a, ne vidim zašto bi to onda trebalo važiti u slučaju BiH.archi_a wrote:
Za ovaj demat nisam znao. Hvala![]()
U svakom slučaju, Slovenija na neki način mora otplatiti dio troškova za policing, mimo onog osnovnog izdvajanja kao kotizacije u savezu.
Apsolutno si upravu da sama cijena koštanja aviona nije jedina i da na to idu i ostali troškovi.
Meni je tekst dobar jer donosi osnovne informacije o minimumu uslova koje članica prilikom pristupanja savezu mora ispuniti. Autor je i sam naveo da će neminovno doći do još jednog smanjenja profesionalnih lica u os-u.
Ovo oko aviona i zaštite vlastitog neba mi je više bilo zanimljivo gledajući kroz prizmu nerealnog i bezobraznog gutanja sredstava od strane državnog aparata. Govori se o milijardama.
P.s. Gdje je ins i šta bi sa njegovim tvrdnjama o "značajnijoj" isporuci vojne tehnike u ovoj godini ?
Btw. naletih na jos jednom forumu, ovaj put o policijskim snagama, na neke tvrdnje o znacajnijoj isporuci oklopnih sredstava od strane Turske vojske za potrebe nasih os.
Tvrdnja mi je još "uvjerljivija" jer dolazi od osobe koja je očigledno neko ko Bosnu i Hercegovinu baš i ne voli toliko.
Ni baltičke države nemaju svoju avijaciju, pa im nadzor vrše partneri iz NATO-a. Nije zaštita zračnog prostora samo interes zemlje članice nego i saveza u cjelini, posebno ako se članica graniči sa državom koja nije član NATO-a.
-
archi_a
#764 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Mislio sam na ostale uslove, koje definitivno moraš imati. Obezbjeđen smještaj za prijateljske jedinice, specijalne jedinice u slučaju potrebe, rotacije i oficirski kadar u glavnim sjedištima Nato-a, deklarisanu brigadu za brzo djelovanje, Abho, uvezane i obezbjeđene magacine opreme i municije, injžinjeriju i transportne jedinice, mobilne bolničke baze, etc. To je definitivno i nije prenapuhano. To je minimum.
Ne o airpolicing-u (o ovome sam uvažio i prihvatio tvoje argumente)......
Ne o airpolicing-u (o ovome sam uvažio i prihvatio tvoje argumente)......
- Klavikula
#765 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
kad smo vec kod tenkova, Poljaci su Leopard 2A4 kupili od Svaba za oko milion eura po komadu.
-
archi_a
- gospodja profiterka
#769 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Kakvih "lidera"? Starješina.
-
archi_a
#770 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
MINISTARSTVO ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINEgospodja profiterka wrote:Kakvih "lidera"? Starješina.
Projekat "Odabir lidera za budućnost" - Novi sistem odabira i obuke oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je ključna aktivnost reforme odbrane koju su 2013. godine uveli Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH, uz pomoć Ureda vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu i NATO štaba u Sarajevu.
Cilj novog procesa odabira je podmladiti oficirski kadar Oružanih snaga BiH biranjem najboljih visokoobrazovanih vođa iz društva kroz odabir koji je transparentan, oslobođen korupcije i baziran strogo na zaslugama kandidata. Proces odabira prve generacije kandidata za oficire.
- gospodja profiterka
#771 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ma kakve vođe i lideri, riječ je o odabiru starješinskog kadra. E bože...archi_a wrote:MINISTARSTVO ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINEgospodja profiterka wrote:Kakvih "lidera"? Starješina.
Projekat "Odabir lidera za budućnost" - Novi sistem odabira i obuke oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je ključna aktivnost reforme odbrane koju su 2013. godine uveli Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH, uz pomoć Ureda vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu i NATO štaba u Sarajevu.
Cilj novog procesa odabira je podmladiti oficirski kadar Oružanih snaga BiH biranjem najboljih visokoobrazovanih vođa iz društva kroz odabir koji je transparentan, oslobođen korupcije i baziran strogo na zaslugama kandidata. Proces odabira prve generacije kandidata za oficire.
-
archi_a
#772 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
halooooo, čujemo li seeeee ?
Ljudi koji su osmislili, finansirali ili pomogli, pokrenuli pilot tako ga nazvali. Hoćemo li sad tri stranice nakucati u ubjeđivanju?
Znači
Ljudi koji su osmislili, finansirali ili pomogli, pokrenuli pilot tako ga nazvali. Hoćemo li sad tri stranice nakucati u ubjeđivanju?
Znači
- gospodja profiterka
#773 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nisu bolan, nisu ga oni tako nazvali. Finansijeri, odnosno Britanci su ga nazvali "leader selection", a ovi preveli odabir lidera/vođa. Pa pobogu, šta je to lider/vođa u vojsci kod nas?archi_a wrote:halooooo, čujemo li seeeee ?![]()
Znači
-
archi_a
#774 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
A šta radi oficir ??? Uglavnom je nadređen, jel tako ? Znači, vođa ? Ili je možda lider ?
Odustajem......
Odustajem......
- gnjev
#775 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Archi provalio si se ....