Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#751 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Namjenska ide mimo vojne reforme. Ja sam za razvoj i jednog i drugog i optimističan sam po ovim pitanjima. Mora i kod nas konačno krenuti naprijed. Ne mogu svi biti lopovi. :bih:
krater

#752 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

archi_a wrote:Namjenska ide mimo vojne reforme. Ja sam za razvoj i jednog i drugog i optimističan sam po ovim pitanjima. Mora i kod nas konačno krenuti naprijed. Ne mogu svi biti lopovi. :bih:
:bih: :bih:

:thumbup:
archi_a

#753 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

OS BiH, usputno

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Klavikula

#754 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

Nedzo je jak ko zemlja :D
155_mm

#755 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

Klavikula wrote:Nedzo je jak ko zemlja :D
ovo za mlaznu avijaciju mislim da je pretjerano. ali je u pravu za to da je za BiH jedina opcija modernizacija postojeceg oruzja. srecom pa za oklop i helikoptere koji posjeduje OS BiH ima dobrih modernizacija u svijetu.
uz modernizovane M60, M113 i UH-1 trebalo bi jos dodati nekoliko samohodnih haubica tockasa dalekog dometa ciju proizvodnju su najavili ovi u BNT za ovo ljeto. ali vjerovatno zbog krize u entitetskoj vladi koja je trebala pomoci realizaciju je sve stalo.
nego Nedzo pominje 43 tenka M60 a poznato je da su amerikanci donirali 45. izgleda da su bilmezi izgubili dva tenka negdje na poligonu. :D
archi_a

#756 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Morate da priznate da je tekst poučan i pregledan. Poređenja radi, Slovenija plaća Italiji oko 30-35 mil. € godišnje za usluge airpolicing-a. To je oko 350 mil. € za 10 god. U našem slučaju, obzirom da smo teritorijalno veći, to će biti i skuplje. Ulaskom u pakt, nema hoću neću, moraš. Prema ovoj računici mi bi smo u samo dvije godine mogli da otplatimo 4-5 ovih aviona i time ispoštujemo donju granicu Nato standarda za osiguranje svoga neba. Uz pomenuto nerazumno trošenje sredstava od strane političara i regulisanja ovog problema, ovi navodi mi se ne čine tako nerealnim.
muzicar_iz_parka

#757 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by muzicar_iz_parka »

archi_a wrote:Morate da priznate da je tekst poučan i pregledan. Poređenja radi, Slovenija plaća Italiji oko 30-35 mil. € godišnje za usluge airpolicing-a. To je oko 350 mil. € za 10 god. U našem slučaju, obzirom da smo teritorijalno veći, to će biti i skuplje. Ulaskom u pakt, nema hoću neću, moraš. Prema ovoj računici mi bi smo u samo dvije godine mogli da otplatimo 4-5 ovih aviona i time ispoštujemo donju granicu Nato standarda za osiguranje svoga neba. Uz pomenuto nerazumno trošenje sredstava od strane političara i regulisanja ovog problema, ovi navodi mi se ne čine tako nerealnim.
Nije tačno to za plaćanje: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/15 ... -eura.html

Slično je i sa Albanijom koja nema avijaciju za to.

Trošak aviona (kad već maštamo o avijaciji) nije samo cijena za koju se kupe avioni, dosta košta održavanje, obuka pilota, puno veće cifre od toga šta ti navodiš.
Posmatrajući dešavanja u susjednoj Hrvatskoj, ne vjerujem da će se nakon ulaska u NATO previše promjeniti u trošenju na vojsku, čak mislim da će se smanjiti čitava vojska još više, jer im jednostavno ne treba.
L u c i f e r

#758 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by L u c i f e r »

archi_a wrote:OS BiH, usputno

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
:thumbup: :bih:

Ps
Image
:izet: :izet: :izet:
Juliuscezar

#759 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

Ali zar avioni ne trebaju biti nadzvucni za ovo
Klavikula

#760 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

155_mm wrote:
Klavikula wrote:Nedzo je jak ko zemlja :D
ovo za mlaznu avijaciju mislim da je pretjerano. ali je u pravu za to da je za BiH jedina opcija modernizacija postojeceg oruzja. srecom pa za oklop i helikoptere koji posjeduje OS BiH ima dobrih modernizacija u svijetu.
uz modernizovane M60, M113 i UH-1 trebalo bi jos dodati nekoliko samohodnih haubica tockasa dalekog dometa ciju proizvodnju su najavili ovi u BNT za ovo ljeto. ali vjerovatno zbog krize u entitetskoj vladi koja je trebala pomoci realizaciju je sve stalo.
nego Nedzo pominje 43 tenka M60 a poznato je da su amerikanci donirali 45. izgleda da su bilmezi izgubili dva tenka negdje na poligonu. :D
slazem se da je remont i modernizacija postojece tehnike jedina opcija, ali cijena od 4 miliona po tenku je za nas previsoka, osim ako se lova nece izdvajati posebno iz budzeta za te namjene, sto je malo vjerovatno, ili da to bude neka vrsta donacije.

mi sa ovim budzetom i njegovom raspodjelom ne mozemo modernizovati 43 komada M60 A3 TTS na standard M60T SABRA Mk II ni za 20 godina a vjerovatno i vise.
muzicar_iz_parka

#761 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

archi_a wrote:Jasan i pregledan tekst autora Nedžada Ahatovića :bih:
Ovaj se ponaša kao da nam je BDP 100 milijardi $ a ne nekih 17.
Čuj modernizacija M-60 od 4+ miliona $ po komadu, a npr. na "rasprodaji" ima čak takoreć "novih" Leopard 2A6 za 2 miliona € po komadu, nešto stariji ali puno bolji Leopard 2a5 se sigurno može dobiti za 1 mil do 1,5 mil $ po komadu. Poželjan je remont koji produžava život ovome šta imamo, ali je suludo davati tolike novce u modernizaciju kad možeš za manje pare kupiti kud i kamo bolje. Pitanje hoće li biti para i za obično održavanje.

Moguće da se nešto para može izvući od NATO-a prilikom ulaska, ali je do sad nepoznato to o "pristupnim fondovima", sigurno pomješao gdin sa EU, sve što se kupuje države članice uzimaju o svom trošku, otud i velika razlika u prosječnoj opremljenosti između pojedinačnih članica.
Od bivših država Varšavskog Pakta koje su sada u NATO jedino je Poljska ozbiljno opremljena, dosta ostalih je po brojnosti naoružanja u nekim segmentima (npr. broj tenkova i oklopnjaka) čak ispod onoga šta BiH ima na papiru.

O avijaciji neću ni komentarisati, skup je to sport, naravno bilo bi poželjno vremenom imati do nekih 10 transportnih helikoptera, to nam stalno treba.

edit: Još jedan link o cjeni dobrih polovnih tenkova i ostale tehnike, Švabe prodale Poljacima više nego dovoljno da dođeš do Berlina za 2 hefte: http://www.army-technology.com/news/new ... my-4273253
archi_a

#762 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

muzicar_iz_parka wrote:
archi_a wrote:Morate da priznate da je tekst poučan i pregledan. Poređenja radi, Slovenija plaća Italiji oko 30-35 mil. € godišnje za usluge airpolicing-a. To je oko 350 mil. € za 10 god. U našem slučaju, obzirom da smo teritorijalno veći, to će biti i skuplje. Ulaskom u pakt, nema hoću neću, moraš. Prema ovoj računici mi bi smo u samo dvije godine mogli da otplatimo 4-5 ovih aviona i time ispoštujemo donju granicu Nato standarda za osiguranje svoga neba. Uz pomenuto nerazumno trošenje sredstava od strane političara i regulisanja ovog problema, ovi navodi mi se ne čine tako nerealnim.
Nije tačno to za plaćanje: http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/15 ... -eura.html

Slično je i sa Albanijom koja nema avijaciju za to.

Trošak aviona (kad već maštamo o avijaciji) nije samo cijena za koju se kupe avioni, dosta košta održavanje, obuka pilota, puno veće cifre od toga šta ti navodiš.
Posmatrajući dešavanja u susjednoj Hrvatskoj, ne vjerujem da će se nakon ulaska u NATO previše promjeniti u trošenju na vojsku, čak mislim da će se smanjiti čitava vojska još više, jer im jednostavno ne treba.
Za ovaj demat nisam znao. Hvala :thumbup:
U svakom slučaju, Slovenija na neki način mora otplatiti dio troškova za policing, mimo onog osnovnog izdvajanja kao kotizacije u savezu.
Apsolutno si upravu da sama cijena koštanja aviona nije jedina i da na to idu i ostali troškovi.
Meni je tekst dobar jer donosi osnovne informacije o minimumu uslova koje članica prilikom pristupanja savezu mora ispuniti. Autor je i sam naveo da će neminovno doći do još jednog smanjenja profesionalnih lica u os-u.
Ovo oko aviona i zaštite vlastitog neba mi je više bilo zanimljivo gledajući kroz prizmu nerealnog i bezobraznog gutanja sredstava od strane državnog aparata. Govori se o milijardama.

P.s. Gdje je ins i šta bi sa njegovim tvrdnjama o "značajnijoj" isporuci vojne tehnike u ovoj godini ?
Btw. naletih na jos jednom forumu, ovaj put o policijskim snagama, na neke tvrdnje o znacajnijoj isporuci oklopnih sredstava od strane Turske vojske za potrebe nasih os.
Tvrdnja mi je još "uvjerljivija" jer dolazi od osobe koja je očigledno neko ko Bosnu i Hercegovinu baš i ne voli toliko. :-D
muzicar_iz_parka

#763 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

archi_a wrote:
Za ovaj demat nisam znao. Hvala :thumbup:
U svakom slučaju, Slovenija na neki način mora otplatiti dio troškova za policing, mimo onog osnovnog izdvajanja kao kotizacije u savezu.
Apsolutno si upravu da sama cijena koštanja aviona nije jedina i da na to idu i ostali troškovi.
Meni je tekst dobar jer donosi osnovne informacije o minimumu uslova koje članica prilikom pristupanja savezu mora ispuniti. Autor je i sam naveo da će neminovno doći do još jednog smanjenja profesionalnih lica u os-u.
Ovo oko aviona i zaštite vlastitog neba mi je više bilo zanimljivo gledajući kroz prizmu nerealnog i bezobraznog gutanja sredstava od strane državnog aparata. Govori se o milijardama.

P.s. Gdje je ins i šta bi sa njegovim tvrdnjama o "značajnijoj" isporuci vojne tehnike u ovoj godini ?
Btw. naletih na jos jednom forumu, ovaj put o policijskim snagama, na neke tvrdnje o znacajnijoj isporuci oklopnih sredstava od strane Turske vojske za potrebe nasih os.
Tvrdnja mi je još "uvjerljivija" jer dolazi od osobe koja je očigledno neko ko Bosnu i Hercegovinu baš i ne voli toliko. :-D
Tekst je prenapuhan, jer te "minimalne uslove" koje on navodi ne ispunjava dosta članica NATO-a, ne vidim zašto bi to onda trebalo važiti u slučaju BiH.

Ni baltičke države nemaju svoju avijaciju, pa im nadzor vrše partneri iz NATO-a. Nije zaštita zračnog prostora samo interes zemlje članice nego i saveza u cjelini, posebno ako se članica graniči sa državom koja nije član NATO-a.
archi_a

#764 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Mislio sam na ostale uslove, koje definitivno moraš imati. Obezbjeđen smještaj za prijateljske jedinice, specijalne jedinice u slučaju potrebe, rotacije i oficirski kadar u glavnim sjedištima Nato-a, deklarisanu brigadu za brzo djelovanje, Abho, uvezane i obezbjeđene magacine opreme i municije, injžinjeriju i transportne jedinice, mobilne bolničke baze, etc. To je definitivno i nije prenapuhano. To je minimum.
Ne o airpolicing-u (o ovome sam uvažio i prihvatio tvoje argumente)......
Klavikula

#765 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

kad smo vec kod tenkova, Poljaci su Leopard 2A4 kupili od Svaba za oko milion eura po komadu.
archi_a

#766 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image
archi_a

#767 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image
archi_a

#768 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

OS BiH, odabir lidera

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
gospodja profiterka

#769 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by gospodja profiterka »

Kakvih "lidera"? Starješina.
archi_a

#770 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

gospodja profiterka wrote:Kakvih "lidera"? Starješina.
MINISTARSTVO ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE
Projekat "Odabir lidera za budućnost" - Novi sistem odabira i obuke oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je ključna aktivnost reforme odbrane koju su 2013. godine uveli Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH, uz pomoć Ureda vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu i NATO štaba u Sarajevu.
Cilj novog procesa odabira je podmladiti oficirski kadar Oružanih snaga BiH biranjem najboljih visokoobrazovanih vođa iz društva kroz odabir koji je transparentan, oslobođen korupcije i baziran strogo na zaslugama kandidata. Proces odabira prve generacije kandidata za oficire.
gospodja profiterka

#771 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

archi_a wrote:
gospodja profiterka wrote:Kakvih "lidera"? Starješina.
MINISTARSTVO ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE
Projekat "Odabir lidera za budućnost" - Novi sistem odabira i obuke oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je ključna aktivnost reforme odbrane koju su 2013. godine uveli Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH, uz pomoć Ureda vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu i NATO štaba u Sarajevu.
Cilj novog procesa odabira je podmladiti oficirski kadar Oružanih snaga BiH biranjem najboljih visokoobrazovanih vođa iz društva kroz odabir koji je transparentan, oslobođen korupcije i baziran strogo na zaslugama kandidata. Proces odabira prve generacije kandidata za oficire.
Ma kakve vođe i lideri, riječ je o odabiru starješinskog kadra. E bože... :facepalm:
archi_a

#772 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

halooooo, čujemo li seeeee ? :lol:
Ljudi koji su osmislili, finansirali ili pomogli, pokrenuli pilot tako ga nazvali. Hoćemo li sad tri stranice nakucati u ubjeđivanju?
Znači :roll:
gospodja profiterka

#773 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

archi_a wrote:halooooo, čujemo li seeeee ? :lol:
Ljudi koji su osmislili, finansirali ili pomogli, pokrenuli pilot tako ga nazvali. Hoćemo li sad tri stranice nakucati u ubjeđivanju?
Znači :roll:
Nisu bolan, nisu ga oni tako nazvali. Finansijeri, odnosno Britanci su ga nazvali "leader selection", a ovi preveli odabir lidera/vođa. Pa pobogu, šta je to lider/vođa u vojsci kod nas?
archi_a

#774 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

A šta radi oficir ??? Uglavnom je nadređen, jel tako ? Znači, vođa ? Ili je možda lider ? :razz:
Odustajem......
gnjev

#775 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by gnjev »

Archi provalio si se ....
Post Reply