jer , jbga, njemu nije jasno otkud ti problemi u gradu, djelovao je praaavo iznenadjen , ko je to sve ove godine dozvolio i napravio
Magla u Sarajevu , visegodisnji problem
- mayab
#751 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ne se sekirati, prosle subote S.Efendić rekao da će rješavati te probleme, samo dok OPET pobijede na izborima i on postane premijer KS
,
jer , jbga, njemu nije jasno otkud ti problemi u gradu, djelovao je praaavo iznenadjen , ko je to sve ove godine dozvolio i napravio

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#752 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
počela je dežurna birtija za kronere
ložiti lišće grančice ivericu i smeće iz kante
truje čitavo naselje da se pijandure ugriju
još drže otvorena vrata
ložiti lišće grančice ivericu i smeće iz kante
truje čitavo naselje da se pijandure ugriju
još drže otvorena vrata
- amar1994
#753 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-saraj ... /181019153
Peking :24 miliona stanovnika
Sarajevo : 275 hiljada stanovnika
PS.samo daj cumura,sto vise semafora i visokih zgrada

Peking :24 miliona stanovnika
Sarajevo : 275 hiljada stanovnika
PS.samo daj cumura,sto vise semafora i visokih zgrada
- Haris.ba
#754 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Vidite kako se nasa vlast brine. Sto manje fabrika radi zdravlja.
- AmiĐa_Idriz
#755 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Joge poćeraj, spremimo se još malo
- JanuaryJones
- oldtajmer
#757 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
jbg sta znam meni ovo godi,valjda je evolucija ucinila svoje pa ja kad odem na planinu hocu da padnem u nesvijest od cistog zraka
- Haris.ba
#758 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ma dobra stvar za penzioni i zdrastveni sistem. Manje će biti starih insana.oldtajmer wrote:jbg sta znam meni ovo godi,valjda je evolucija ucinila svoje pa ja kad odem na planinu hocu da padnem u nesvijest od cistog zraka
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#759 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
ko se žali na ovo?JanuaryJones wrote:https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... nas/316102
žališ se na nešto protiv čega sam radiš
- Haris.ba
#760 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Nekako ovako?

- problemnatravunu
#761 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ja nekako prvo od svog nosa dobijem informacije o zraku, tako , recimo sinoc oko pola deset na AP, C faza, smrdi po loženju, uglja i "govana" rekao bih!
Dakle, glavni problem u zimskom periodu je LOŽENJE bez kontrole, svega i svačega, auti tek sporedna stvar, svakako niko ne vozi auto 24 sata dnevno, a grije kuću stalno!
Ko će od vlasti pokazati hrabrost i upustiti se u borbu sa ugljem i drugim krutim gorivima ????
Dakle, glavni problem u zimskom periodu je LOŽENJE bez kontrole, svega i svačega, auti tek sporedna stvar, svakako niko ne vozi auto 24 sata dnevno, a grije kuću stalno!
Ko će od vlasti pokazati hrabrost i upustiti se u borbu sa ugljem i drugim krutim gorivima ????
- Haris.ba
#762 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
A kako bi se to borili? Recimo, jedan kandidat za načelnika iz Naše stranke je predlagao da se iz budžeta subvencionira kupovina peći na pelet.problemnatravunu wrote:Ja nekako prvo od svog nosa dobijem informacije o zraku, tako , recimo sinoc oko pola deset na AP, C faza, smrdi po loženju, uglja i "govana" rekao bih!
Onda, pogledaš detaljnije i te peći za Sarajevo nisu rješenje. Bi bile bolje od uglja i drva - ali i te peći zagađuju.
Plin isto nije rješenje. Zbog - cijene. Hoćemo subvencionirati grijanje plinom? Po kojem kriteriju? Pa svako koga znam ko ima plinsku instalaciju u kući, i koristi je uglavnom samo za toplu vodu i eventualno kuhanje. Za grijanje ide kotao na čvrsta goriva.
Kako natjerati čitava nova naselja individualnih stambenih objekata da prestanu ložiti ugalj i drva? Subvencionirati uvođenje toplana u kuće? Pa da ti vlast određuje kada će paliti i gasiti grijanje?
Ostaje struja. Ali, opet je problem cijena. Kod nas nisu primjereni za većinu kuća centralni sistemi klime. Plus ako ti treba jači priključak košta ko da si željezara i aluminij kombinovano.
- nepass1
#763 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Nece niko, neki dan covjek ganja penziju, nije ni star. Vuce bolovanje mjesecima.
Inspektor, nekom zavrnuo kaznu, ubili Boga u njemu. Ne smije ni da ode na posao a kamo li izadje na teren.
Inspektor, nekom zavrnuo kaznu, ubili Boga u njemu. Ne smije ni da ode na posao a kamo li izadje na teren.
-
KIseljak12
#764 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Nek udare porez na maloprodajni ugalj, ko na cigare i duhan.
Onda ce imati svercere uglja pored svercera duhana, pa nek i njih malo ganjaju.
Nisu pusaci ti koji uzrokuju zagadjenje na gradskom nivou nego "lozionicari".
- bude
#765 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Pa sta treba, da se patimo k'o ova skandinavska sirotinja
-
Naslovnica
#766 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Imam osjećaj da ćemo izginuti od smoga ove sezone, kao onomad prije dvije godine kada sunca nije bilo mjesec dana.
- Haris.ba
#767 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
http://zrak.ekoakcija.org/sarajevo
5 oC
1m/s I 96%
Sarajevo
Indeks kvaliteta zraka: 153
Nezdrav
PM2.5: 60
Upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.
24.10.2018 - 09h
5 oC
1m/s I 96%
Sarajevo
Indeks kvaliteta zraka: 153
Nezdrav
PM2.5: 60
Upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.
24.10.2018 - 09h
-
dorkcic
#768 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Prema stranici i aplikaciji AirVisual, u ovom trenutku smo peti najzagađeniji grad na svijetu:

Najveće zagađenje je izgleda u blizini mjerne stanice na Otoci, indeks 173.

Najveće zagađenje je izgleda u blizini mjerne stanice na Otoci, indeks 173.
- triconja
#769 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Zenica kofol najzagadjenija

-
Naslovnica
#770 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Odavno je u Sarajevu veće zagađenje nego u Zenici.triconja wrote:Zenica kofol najzagadjenija![]()
![]()
- holowey
#771 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
jutros vise smrdi na izgorenu plastiku/gumu (poput onog ratnog smoga) nego na klasicni smog od cumura kakav pamtim od prije rata...
- mk ultra
#772 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
koje je rješenje za grijanje?KIseljak12 wrote:Nek udare porez na maloprodajni ugalj, ko na cigare i duhan.
- Haris.ba
#773 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Iznijeti problem na plenum da se raspravi.mk ultra wrote:koje je rješenje za grijanje?
- mk ultra
#774 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
ne mogu plenumaši riješiti problem koji je počeo prije 25 godina pa i više
oni bi vjerovatno predlozili toplovod Kakanj - Sarajevo
plin na granici iskoristenja
toplane (pa i toplovod koji bi dosao) pokrivaju 30% grada, šta sa ostalim ljudima? tih 30% što toplane drže ionako je na plinu
drva su dobra opcija, ali je tu svakav lobi uzeo maha (opet sebični polupismeni polusvjet)
država može zabraniti i ugalj i gume i sve, ali MORA ponuditi alternativu, koju ne mogu ponuditi.
tako da, bilo je lijepo kad su vam je legalizovali, sad bi da vam i riješe problem koji su napravili jer su vam dopustili ono što ste sami otpočeli i tražili
e pa ne može
zato, nek narod vidi šta je demokratija na njihov način donijela. jednostavno, ne postoji pravo žalbe u ovom slučaju, nikoga.
oni bi vjerovatno predlozili toplovod Kakanj - Sarajevo
plin na granici iskoristenja
toplane (pa i toplovod koji bi dosao) pokrivaju 30% grada, šta sa ostalim ljudima? tih 30% što toplane drže ionako je na plinu
drva su dobra opcija, ali je tu svakav lobi uzeo maha (opet sebični polupismeni polusvjet)
država može zabraniti i ugalj i gume i sve, ali MORA ponuditi alternativu, koju ne mogu ponuditi.
tako da, bilo je lijepo kad su vam je legalizovali, sad bi da vam i riješe problem koji su napravili jer su vam dopustili ono što ste sami otpočeli i tražili
e pa ne može
zato, nek narod vidi šta je demokratija na njihov način donijela. jednostavno, ne postoji pravo žalbe u ovom slučaju, nikoga.
- Haris.ba
#775 Re: Prva mjera pripravnosti - smog!
Ma ja se zafrkavam sa plenumom.
Jer ni ja ne znam sta je rjesenje. Tj.rjesenja. Mora se ici na vise nacina. Od zabrana, subvencija, pa i nekih inovacija. A i prepisivanja. Mnogo prepisivanja od uspjesnih svjetskih prica.
Dodje mi da besplatno napravim studiju spalionice smeca koja bi bila u Smiljevicima i davala subvencionirano grijanje kucama na podrucju Zuci i Huma. A onda skontam gdje zivim....
Problem glavni su individualni stambeni objekti. I stvarno ne znam kako to rijesiti.
Izgleda da je na kraju rjesenje zivjeti izvan Sarajeva. Ja volim dati primjer Beverli Hilsa i doline Los Andjelesa. Tako ce biti i u Sarajevu. Ko ima para bice na nakom brdu sa uredjenom komunalnom infrastrukturom - ako mora biti u Sarajevu. Na kraju, skontace se da je lakse odseliti gdje je vec sredjena ekologija. Pa onda preko foruma davati punu podrsku Sarajlijama.
Jer ni ja ne znam sta je rjesenje. Tj.rjesenja. Mora se ici na vise nacina. Od zabrana, subvencija, pa i nekih inovacija. A i prepisivanja. Mnogo prepisivanja od uspjesnih svjetskih prica.
Dodje mi da besplatno napravim studiju spalionice smeca koja bi bila u Smiljevicima i davala subvencionirano grijanje kucama na podrucju Zuci i Huma. A onda skontam gdje zivim....
Problem glavni su individualni stambeni objekti. I stvarno ne znam kako to rijesiti.
Izgleda da je na kraju rjesenje zivjeti izvan Sarajeva. Ja volim dati primjer Beverli Hilsa i doline Los Andjelesa. Tako ce biti i u Sarajevu. Ko ima para bice na nakom brdu sa uredjenom komunalnom infrastrukturom - ako mora biti u Sarajevu. Na kraju, skontace se da je lakse odseliti gdje je vec sredjena ekologija. Pa onda preko foruma davati punu podrsku Sarajlijama.