Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Mister Yes

#751 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Ne postoji. Ljudi su suštinski bliže onom što je islam nego pola hodža, odnosno, jako ih je teško optužiti za iskrivljeno ili deformisano tumačenje islama jer je vehabijsko shvatanje službeno i u recimo Saudijskoj Arabiji, u kojoj je, je li, i Meka.
Samo u jednom dijelu Saudijske Arabije. Ukupno 23% u Saudijskoj Arabiji. Ne na području Meke i Medine:

Image
shibonja

#752 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by shibonja »

NIN wrote:
shibonja wrote:Cuj,NIN,volim te chitat,ne zamjeri ako sam ushao u zonu sumraka,slazem se sa tobom u 90 posto stvari,jednostavno ja sam kako kazu usamljeni vuk,sam protiv svih,hebesh lovac,i jezera, panorame nase TZ,tu sam gdje sam ,i ti si tu gdje si,ja samo jashem sam,ne hebem zivu silu i kontriram iz meraka,jer nema para koje me mogu kupit,a vidim ni tebe,sa srecom druze sa veselom facom i lijepim osmijehom ;-) :bih:
:thumbup:

Ne zamjeram nista jer nisam u toj zoni sumraka, vjeruj! Kad smo vec kod fotografija, vjeruj da su ih pokrali, taj isti Faraon i ta Mladina, fotografije koje sad krase TV7, bez imalo nadoknade. Ali, ja sam tu ispao idiot, vjerujuci da ce me ispostovati... Pravno, ne mogu nista naplatiti niti se boriti s njima jer se nisam ogradio, naravno, vjerujuci njima na rijec. Sad sam pusiona!

A i ja sam po prirodi kontras, tako da smo u dosluhu, na istoj frekvenciji! :thumbup:
ije

Vidi,nekad davno sam te vidio na nekoj fotki sa faraonom,i tu sam mozda donio neke pogresne zakljuckhe,necu ulazit u detalje,jer nisam od onih debilchina koje vole iz mrava pravit slona,ostani dosljedan sebi,i budi sto si bio prije 20 i kusur godina,jer takvog te pamtim i chuj sad ovo (volim),
Fotke su ti super,nastavi tako,za mene si kralj fotografije.....ko zna mozda se nekad dovoljno oduzmem da se i upoznamo jos jednom(ponovo),cuvaj se NIN :thumbup:
Mister Yes

#753 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
I te koji su ga napali treba uhvatiti i kazniti, nisu spajdermeni. Ne možeš sad svakog sa bradom tretirati kao prijetnju.
I zašto još nisu uhapšeni? Kakvu poruku šalje naša država (u ovom slučaju dio države to jest USK) ako ih ne hapsi? Nemoj mi samo reći da ih ne mogu naći :roll:
Mister Yes

#754 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Naravno da mogu. To ti je kao da kažeš da ne možeš svakog sa kokardom tretirati kao prijetnju.
Pa je li prorok Muhamed rekao da treba puštati bradu ?
:lol:
parangal_

#755 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by parangal_ »

haha, cuj evropljani se rijesili krscanskog fundamentalizma tako sto su im dali pravo glasa?! ovo samo elementarno neobrazovana osoba moze da izjavi.

pa crkva je stotinama godina palila ljude na lomaci ako su rekli da je zemlja ravna a kamoli sta drugo. niko osim njih i njihovog misljenja stotinama godina nije imao pravo glasa! zato se to i zove mracno doba ili ti "dark ages".

ne. evropljani su se "fundamentalista" rijesili kroz prosvjetljenje i obrazovanje, kroz kritiku vjerske dogme i nauku. zato se ovo zove "age of reason"

naucnici poput darvina koji su objasnili kako prirodni svijet funkcionise su slomili zube ublehasima i revolucije poput francuske koje su postavile temelje civilnog drustva i slobode govora protiv vjere su raskrinkali fundamentaliste kao budale.

kod nas je rezon tabu tema a vjerska dogma stvar finog ponasanja.

nije cudo onda da idemo nazad u mracno doba.
Last edited by parangal_ on 27/01/2015 00:04, edited 1 time in total.
shibonja

#756 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by shibonja »

Darvine,de ziv bio objasni ovim sitnogzuba kako ide evolucija :D
Mister Yes

#757 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Prosječan IQ je 100. Vjerovati da će ljudi sami prepoznati budale može samo neko ko ne razumije da su ljudi velikom većinom glupi. Treba ih poštedjeti radikalnih učenja a nikako izlagati istim. Doduše danas, u vrijeme interneta, to je praktično nemoguća misija.
Skijaš

#758 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Ne postoji. Ljudi su suštinski bliže onom što je islam nego pola hodža, odnosno, jako ih je teško optužiti za iskrivljeno ili deformisano tumačenje islama jer je vehabijsko shvatanje službeno i u recimo Saudijskoj Arabiji, u kojoj je, je li, i Meka.
Samo u jednom dijelu Saudijske Arabije. Ukupno 23% u Saudijskoj Arabiji. Ne na području Meke i Medine
Ta karta samo pokazuje gdje je koja ekipa brojnija. Iznad svih je ovaj vehabija :

http://en.wikipedia.org/wiki/Custodian_ ... ly_Mosques

The first Saudi king to assume the title was Fahd bin Abdul Aziz in 1986.[1] King Fahd replaced the term "His Majesty" with "Custodian of the Two Holy Mosques". The reigning king, Salman bin Abdulaziz Al Saud, took the same title after the death of King Abdullah, his half brother, on January 23, 2015.
NIN

#759 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by NIN »

shibonja wrote:
NIN wrote:
shibonja wrote:Cuj,NIN,volim te chitat,ne zamjeri ako sam ushao u zonu sumraka,slazem se sa tobom u 90 posto stvari,jednostavno ja sam kako kazu usamljeni vuk,sam protiv svih,hebesh lovac,i jezera, panorame nase TZ,tu sam gdje sam ,i ti si tu gdje si,ja samo jashem sam,ne hebem zivu silu i kontriram iz meraka,jer nema para koje me mogu kupit,a vidim ni tebe,sa srecom druze sa veselom facom i lijepim osmijehom ;-) :bih:

Ne zamjeram nista jer nisam u toj zoni sumraka, vjeruj! Kad smo vec kod fotografija, vjeruj da su ih pokrali, taj isti Faraon i ta Mladina, fotografije koje sad krase TV7, bez imalo nadoknade. Ali, ja sam tu ispao idiot, vjerujuci da ce me ispostovati... Pravno, ne mogu nista naplatiti niti se boriti s njima jer se nisam ogradio, naravno, vjerujuci njima na rijec. Sad sam pusiona!

A i ja sam po prirodi kontras, tako da smo u dosluhu, na istoj frekvenciji! :thumbup:
ije

Vidi,nekad davno sam te vidio na nekoj fotki sa faraonom,i tu sam mozda donio neke pogresne zakljuckhe,necu ulazit u detalje,jer nisam od onih debilchina koje vole iz mrava pravit slona,ostani dosljedan sebi,i budi sto si bio prije 20 i kusur godina,jer takvog te pamtim i chuj sad ovo (volim),
Fotke su ti super,nastavi tako,za mene si kralj fotografije.....ko zna mozda se nekad dovoljno oduzmem da se i upoznamo jos jednom(ponovo),cuvaj se NIN :thumbup:
Nemoj se oduzimat, a vidimo se svakako... ako nam prilike dopuste, jel'... :)
shibonja

#760 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by shibonja »

[quote="NIN""]
NIN wrote:

ije

Fotke su ti super,nastavi tako,za mene si kralj fotografije.....ko zna mozda se nekad dovoljno oduzmem da se i upoznamo jos jednom(ponovo),cuvaj se NIN :thumbup:[/quote]

Nemoj se oduzimat, a vidimo se svakako... ako nam prilike dopuste, jel'... :)[/quote]

Makar u Divanu :thumbup: :D
babanovac

#761 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by babanovac »

Iskljucivost... dobro NIN napisa...
Oni nece "gledati pravo", ostavljajuci drugima da praktikuju religiju kako su navikli. Nema tu liberalizma. Kada dovoljno ojacaju, za 20 ili 40 godina, dinamitom ce ukloniti tekiju u Blagaju. Jerbo, tekija vrijedja muslimane, koliko i Charlie Hebdo, od ugla gledanja zavisi, je li...
Kako se ne smatram muslimanom, prvobitno sam smatrao da je pitanje salefija iskljucivo stvar IZ-a. A IZ, kao i sve druge bosanske institucije nema kicmu. Uocivsi djelovanje pomenute grupe, kroz udruzenja studenata i ucenika, na mijenje u javnim obrazovnim ustanovama, shvatio sam da "politicki aktivni - agresivni islam" nije unutrasnje pitanje IZ-a, nego citavog drustva.
PeppermintSA

#762 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by PeppermintSA »

parangal_ wrote:licemjerno je i krajnje nedemokratski nekoga kaznjavati ili stigmatizirati zbog vjere. ko ce biti sljedeci? jehovini svjedoci? satanisti?

prema religiji treba imati jedinstven stav. tj. u bosni i svakoj civilizovanoj drzavi ona mora biti maksimalno "privatizirana", tj. stvar za svacija 4 zida. kao sex. nista javno. u francuskoj u javnu skolu ni lancic sa krstom ne mozes nositi ni pokrivati se ni nista. to kuci radi do mile volje.

kod nas se vjerske zajednice raskalasile. rade sta im se cefne. sve, svaka pora i javnog i privatnog zivota im se prilagodjava.

i onda kad se pojavi neko malo drugaciji odjednom opasan, ovakav, onakav. normalno, kad glavni vrac hoce da bude jedina vjestica u gradu.

nama fale sekularni intelektualci ateisti poput dawkinsa, hitchensa i drugih koji ce neukim masama fino da objasne da su to bajke, civilizovano, kroz javnu debatu i kritiku dogme. neki hodza ili pop nek mu isto tako civilizovano i argumentirano odgovori - pa ko prikupi vise simpatija. djeca treba da cuju i argument protiv religije a ne da im se pere mozak ko da smo u 12 vijeku. ali moramo biti otvoreno drustvo jednako za vehabije, nas nevjernike i ostale.

ovako kako stvari stoje glavne vjerske zajednice drze cijelo drustvo za jaja i rade sta hoce i iznad su zakona.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
PeppermintSA

#763 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by PeppermintSA »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
PeppermintSA wrote:Ja ne mogu da vjerujem da neko tvrdi da su 2015. godini opasniji Četnici od vehabija :-) :-) :-)

Ja od 1995. godine nisam vidio Četnika, a Vehabije viđam svaki dan. Kud će vam banalniji primjer. BiH je zemlja u kojoj postoje tri odvojena društva u kojima su druge nacije na nivou statističkih grešaka. Vama Četnici isadoše babaroge. Šta god da se spomene, odmah se iz naftalina vade Četnici i nana Fata Orlović. :-)

Jedina prava opasnost su Vehabije, budući da su jedine one među nama. Ako je za vas veća opasnost neko hipotetičko, nemoguće prekrajanje granica od mogućnosti da neka bradata spodoba digne Altu u vazduh, onda imate teški problem.
Rezultate te ideologije viđamo svaki dan. I danas 2015. se prekopavaju grobnice i identificiraju mrtvi koji su pobijeni od strane te četničke ideologije. I u Hrvatskoj fali još par hiljada koje nikada nisu našli. Relativizirati ideologiju četnika mogu samo oni koji je podržavaju tak da vam je priča providna.

Kao što rekoh, sa vehabijama će se BH muslimani morati obračunati samo je pitanje cijene.
Viđamo i rezultate WWII - bilo direktno ili indirektno, no konkretni problemi iz te epohe više nisu relevantni. Grobnice nisu opasnost, već su činjenično stanje. Guranje te priče u prvi plan, a negiranje problema s vehabijama je eskapizam.

Neposredna četnička opasnost naprosto ne postoji. Nema više Četnika po Grbavici, nema više teškog naoružanja iznad Sarajeva, nema više stotine hiljada Bošnjaka i Hrvata po gradovima u kojima postoje četnički odredi. Rat je doveo do potpune segregacije triju naroda, tako da su, kao što sam rekao, druge nacije na nivou statističkih grešaka u svakom djeliću BIH. Da li je to dobro? Mislim da nije, gledajući kroz civilizacijsku prizmu, ali to je realno stanje na terenu. Postoje većinski srpska mjesta, postoje većinski bošnjačka mjesta i postoje većinski hrvatska mjesta. Naprosto nema uslova za realnu konfrontaciju i upravo zato od rata na ovamo nije ni bilo naročitih međuetničkih izgreda. Toliko smo podijeljeni na terenu da je nacionalno pitanje postalo irelevantno po svačiju bezbijednost, te jedino služi za dnevnopolitička naglabanja.

Samim tim tzv. opasnost od Četnika se isključivo svodi na priču ''šta su oni nama radili prije 25 godina'', ''oni hoće da se odcijepe'' itd. Te teze naprosto ne predstavljaju neposrednu opasnost po ikog, dok ujedno stvaraju tampon zonu između običnog puka i nemogućnosti vladajuće oligarhije da dovede do poboljšanja života prosjećnog čovjeka.

Drugim riječima, u trenutnoj konstalaciji odnosa u BiH, apsolutno najveća opasnost po Bošnjake jeste svaka anahrona i negativna pojava u Bošnjaka. Nakon toga imaš 15 praznih mjesta, pa tek onda priče o RS-u, četnicima, Herceg-Bosni itd. Islamizam, vehabije, bošnjački tajkunizam i ratno/postratno profiterstvo, neoosmanizam... su jedine stvarne opasnosti za nekog ko živi u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Zavidovićima, Maglaju... Ko to ne vidi ili je slijep, ili je glup, ili je nacionalist, ili je pripadnik vladajuće bande. Nema pete opcije.

Neposredna opasnost leži u Vehabijama. Oni se kreću među nama, oni premlaćuju, postavljaju bombe i naprosto su geopolitikom i demografskim okolnostima u poziciji da predstavljaju opasnost. Ne može nikad priča o odcijepljenju RS-a biti veća opasnost od bradonje koji stanuje 100 metara od tebe i spreman je ratovati u Siriji, a poslije se vratiti kući i minirati policijsku stanicu pored koje tvoje dijete možda bude išlo u školu.

Prestanite više od Četnika praviti babaroge, jer ih je pregazilo vrijeme i danas su isključivo folklorno društvo. Ne može naša najveća preokupacija biti srpski nacionalizam, kada je on ''tamo daleko'', dok je kod nas prisutan naš nacionalizam, koji je jednako štetan, kao i naš vjerski fundementalizam, koji je najštetniji po nas same.
Last edited by PeppermintSA on 27/01/2015 02:42, edited 1 time in total.
zgembomaratonac

#764 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by zgembomaratonac »

PeppermintSA wrote:Neposredna četnička opasnost naprosto ne postoji.

PeppermintSA

#765 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by PeppermintSA »

zgembomaratonac wrote:

Ja to ne vidim kao opasnost. Evo, sjedim i ispijam kaficu u mom lijepom šeheru i zaboli me neka stvar ko i kako maršira po Srbiji ili kakva se ''kulturnoumjetnička'' društva okupljaju u Višegradu. Oni su dobili tu svoju tvorevinu i samo se njome bakću. Ponavljam, ovdje vlada stanje potpune segregacije triju naroda. Kako će onda doći do konfrontacije?

S druge strane, nije mi svejedno kad na ulici vidim Vehabiju u majici IS-a.
Mister Yes

#766 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

PeppermintSA wrote: Viđamo i rezultate WWII - bilo direktno ili indirektno, no konkretni problemi iz te epohe više nisu relevantni. Grobnice nisu opasnost, već su činjenično stanje. Guranje te priče u prvi plan, a negiranje problema s vehabijama je eskapizam.

Neposredna četnička opasnost naprosto ne postoji. Nema više Četnika po Grbavici, nema više teškog naoružanja iznad Sarajeva, nema više stotine hiljada Bošnjaka i Hrvata po gradovima u kojima postoje četnički odredi. Rat je doveo do potpune segregacije triju naroda, tako da su, kao što sam rekao, druge nacije na nivou statističkih grešaka u svakom djeliću BIH. Da li je to dobro? Mislim da nije, gledajući kroz civilizacijsku prizmu, ali to je realno stanje na terenu. Postoje većinski srpska mjesta, postoje većinski bošnjačka mjesta i postoje većinski hrvatska mjesta. Naprosto nema uslova za realnu konfrontaciju i upravo zato od rata na ovamo nije ni bilo naročitih međuetničkih izgreda. Toliko smo podijeljeni na terenu da je nacionalno pitanje postalo irelevantno po svačiju bezbijednost, te jedino služi za dnevnopolitička naglabanja.

Samim tim tzv. opasnost od Četnika se isključivo svodi na priču ''šta su oni nama radili prije 25 godina'', ''oni hoće da se odcijepe'' itd. Te teze naprosto ne predstavljaju neposrednu opasnost po ikog, dok ujedno stvaraju tampon zonu između običnog puka i nemogućnosti vladajuće oligarhije da dovede do poboljšanja života prosjećnog čovjeka.

Drugim riječima, u trenutnoj konstalaciji odnosa u BiH, apsolutno najveća opasnost po Bošnjake jeste svaka anahrona i negativna pojava u Bošnjaka. Nakon toga imaš 15 praznih mjesta, pa tek onda priče o RS-u, četnicima, Herceg-Bosni itd. Islamizam, vehabije, bošnjački tajkunizam i ratno/postratno profiterstvo, neoosmanizam... su jedine stvarne opasnosti za nekog ko živi u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Zavidovićima, Maglaju... Ko to ne vidi ili je slijep, ili je glup, ili je nacionalist, ili je pripadnik vladajuće bande. Nema pete opcije.

Neposredna opasnost leži u Vehabijama. Oni se kreću među nama, oni premlaćuju, postavljaju bombe i naprosto su geopolitikom i demografskim okolnostima u poziciji da predstavljaju opasnost. Ne može nikad priča o odcijepljenju RS-a biti veća opasnost od bradonje koji stanuje 100 metara od tebe i spreman je ratovati u Siriji, a poslije se vratiti kući i minirati policijsku stanicu pored koje tvoje dijete možda bude išlo u školu.

Prestanite više od Četnika praviti babaroge, jer ih je pregazilo vrijeme i danas su isključivo folklorno društvo. Ne može naša najveća preokupacija biti srpski nacionalizam, kada je on ''tamo daleko'', dok je kod nas prisutan naš nacionalizam, koji je jednako štetan, kao i naš vjerski fundementalizam, koji je najštetniji po nas same.
To je to :thumbup:
Banksy

#767 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Banksy »

PeppermintSA wrote:
To su lažne dileme. Opasnost je i jedno i drugo.
To što se danas suočavamo s agresivnim vehabizmom ne znači da srpski nacioanlizam spava, i obratno.
Također, ne postoji mjerni isntrument koji bi mogao precizno izmjeriti šta je veća opasnost po BiH.
I primjedba da ''četnici'' nikad nisu bili tek folklorno društvo, pa nisu to ni danas, nažalost.

edit: odličan Zlatko Dizdarević sinoć, šteta što danas njegovo znanje nije bolje iskorišteno ...
Last edited by Banksy on 27/01/2015 12:16, edited 1 time in total.
Mister Yes

#768 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Mister Yes »

Četnici-opasni kad je rat
Vehabije-opasni kad je mir

Da li je sad rat ili mir?

Eto ti mjernog instrumenta.
Banksy

#769 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Banksy »

Vjerujem da inteligentnije analogije primjenjuju u prvom osnovne ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#770 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by _BataZiv_0809 »

zgembomaratonac wrote:

Ako je opasnost okupljanje krmaka od po 150 kg i balavurdije, onda smo sigurni :thumbup:
Hafis

#771 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Hafis »

Banksy wrote:
PeppermintSA wrote:
To su lažne dileme. Opasnost je i jedno i drugo.
To što se danas suočavamo s agresivnim vehabizmom ne znači da srpski nacioanlizam spava, i obratno.
Također, ne postoji mjerni isntrument koji bi mogao precizno izmjeriti šta je veća opasnost po BiH.
I primjedba da ''četnici'' nikad nisu bili tek folklorno društvo, pa nisu to ni danas, nažalost.
Mislim kad se već razvodnjava da i ja malo natankam. Znači nije red sve svaljivati isključivo na jedan nacionalizam.
Ne treba zaboraviti ni hrvatski i bošnjački nacionalizam koji su svaki na svoj način također veoma opasni i destruktivni po BiH.
Dalje tu je i problem Dodika, Sutorine, nepriznavanja Bosanaca u ustavu, dvije škole pod jednim krovom, četnička ikonografija na pojedinim manifestacijama, SIPA, Thompsonovi koncerti, presuda Sejdić-Finci i mnoštvo drugih problema koji zaslužuju jednaku pažnju kao i tendencije koje se javljaju u vehabijskom pokretu.

Znači samo sabura, jedno po jedno...duga je godina.
insomnia78

#772 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

PeppermintSA wrote:
zgembomaratonac wrote:

Evo, sjedim i ispijam kaficu u mom lijepom šeheru i zaboli me neka stvar ko i kako maršira po Srbiji ili kakva se ''kulturnoumjetnička'' društva okupljaju u Višegradu.
Ubo si u srz problema
Zato smo, dobrim dijelom tako zestoko, sa tolikim brojem poklanih i "ispusili" 92-e i desice nam se opet, neka "druga" u to nema sumnje
Zato nam se desavaju vehabije a moguce je da ce nam se desiti i nekakvo "proljece"
Bosanski fenomen
Bosnjo vidi i zna organizatore svih revolucija atentata, padova aviona i teroristickih napada u svijetu al ne zna vidjeti kad mu komsija o glavi radi
spreca

#773 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by spreca »

insomnia78 wrote: Ubo si u srz problema
Zato smo, dobrim dijelom tako zestoko, sa tolikim brojem poklanih i "ispusili" 92-e i desice nam se opet, neka "druga" u to nema sumnje
Zato nam se desavaju vehabije a moguce je da ce nam se desiti i nekakvo "proljece"
Bosanski fenomen
Bosnjo vidi i zna organizatore svih revolucija atentata, padova aviona i teroristickih napada u svijetu al ne zna vidjeti kad mu komsija o glavi radi
Zna on dobro sta prica......kad bude vrijeme ode on na Pale,golema je romanija :mrgreen:
dobojlija81

#774 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by dobojlija81 »

Cherry-Cherry

#775 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Cherry-Cherry »

Neće nas vehabije dirati. Za rat je potrebno dvoje. :-D :oops: :mrgreen:
Locked