Sarajevo u Ratu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#751 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Zajebavas se, ili si fakat ozbiljan?

I dalje nam pricas propagandnu bajku u koju su te ocito ubijedili. Niko nije napao Dom JNA, nego je napad krenuo iz Doma, a iz nastavka ce ti biti i jasno da je tako, inace se ti ljudi ne bi predali tamo gdje su se predali, nego bi i dalje bili u Domu.
Ja tebe nemam sta ubjedjivati - imas snimke od 02.05. na kojima se jasno vide tenkovi na Skenderiji, jedan i sa ralicom da rasciscava put. I niko ih nije ni sprijecio da dejstvuju, nego jesu pucali, i to redom - po zgradi predsjednistava, po zgradi opstine, po zgradi suda, po zgradi poste, po Narodnom pozoristu, a jedan tenk je prosao i nize, do pozorista, i pucao prema Titovoj ulici (i taj snimak imas na YT, kada tenkovska granata pogadja stub zgrade u Titovoj ulici), i onda se brze-bolje vratio nazad kada ga je spicila OSA. Nazalost, rikosetirala je od njega.

Svi ti tenkovi su se povukli sa Skenderije kada ste pokusali preci most i kada je zapaljen PinzGauer na sred njega, + kada su vam povaljeni vojnici koji su iskakali iz kamiona na mostu. Bilo je jos povaljenih na platou Skenderije, u pokusaju pretrcavanja prema Predsjendistvu iz pravca Tekije, gdje su ih istovarili iz par BVP-a.

Istovremeno, BOV iz Doma JNA, sa spomenutim nislijama, krenuli su Obalom prema Narodnom pozoristu (25 ih je islo sa BOV-om, a 11 je krenulo ulicom Djure Djakovica), i onda je bio izrafalan kod danasnjeg ulaza u ASU (pored danasnjeg restorana Dr.Food), pa je zbrisao rikvercom u taj prolaz, a pjesadija (njih 25) ja usla za njim tu, i onda su s te, zadnje strane, usli u diskoteku Theatar, u manju prostoriju u pozadini.
Oni sa donje strane su pod vatrom pobjegli u kino Djuro Djakovic, danasnji BKC. I svi su tu zaglavili. BOV je srokan handovkom, imali su par ranjenih od metaka ispaljenih sa coska prolaza, i onda su se predali (tu sam hajrovo onaj dobri kratki maskirni pancir, sa dvije kevlarske ploce, i jedan TT 7,62 :D).
djes_ba

#752 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by djes_ba »

nisam ovo ranije vidio ovdje
zilog

#754 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

goran16v wrote:
Nedobrovoljac wrote: Uh! Mene ne možeš ubjediti u tu priču, a sumnjam i da mogu ja tebe u svoju.
Ti ovo predstavljaš kao sinhronizovan napad iz Doma JNA i oklopa preko Grbavice, a vrlo dobro znaš da su to dva odvojena incidenta. Odnosno, prvo je doslo do napada PL i TO na Dom Vojske, a oklop je krenuo u ispomoć.
Objasni mi šta je spriječilo oklop da dejstvuje, ako su već krenuli sa tom namjerom?
Ma kako da ne, branili su Dom JNA po Dj. Dakovicu (jel i to Dom JNA???) i ulicama 100-200m od doma, a sasvim slucajno su istovremeno transporteri i pinzgaueri izbili na Obalu, a tenk preko Vrbanje na Skenderija most dok se to jutro nicim izazvana sama zapalila Posta na Obali. :lol: :lol: :lol:
Tvoji su postovi uvreda za inteligenciju zdravog covjeka.
Dozvoli da ti ja objasnim sta je sprijecilo oklop da djeluje ili da budem prezicniji zasto su se 2 transportera i tenk pod komandom kapetana Marka Labudovica uhvatili noge:
1. Zato sto je jedan tenk odmah na Vrbanji zavrsio karijeru
2. Zato sto je sve sto je preslo Skenderiju pretvoreno u prah i pepeo
3. Zato sto je Labudovic i sam skontao da u gradu, gdje su vas pohvatali i potamanili ko zeceve, sa tenkom moze samo sebi cijev u guzicu da nabije i da ce ga expresno popusiti i on ako se odmah ne uhvati noge.
Mislim da je OVIM sve receno.

Svakako da je postojao plan zauzimanja predsjednistva i uzeg centra (koji je tenkoprohodan). Sablon se iz aviona vidi: sitne carke oko doma JNA, diverzija (paljenje poste), ulazak oklopa i pjesadije...
Da je bilo meko, naredni korak bi bio uvezivanje sa kasarnom MT i kraj price.
Kada su sprzeni, vadiona je bila da se islo u pomoc domu JNA. Naravno, nece reci isli smo da zauzmemo cenar grada. :lol:
Ta se prica, teoretski, mogla i prodati, da nije bilo paljenja poste na Obali.

Postoji argument da je JNA mogla, a imala je, poslati puno vecu kolonu tenkova. Zasto nije?
Poslije Hrvatske, u JNA je zavladao panican strah od zarobljavanja tenkova. Najizlozeniji su bili tenkovi u koloni, na prostoru koji je moguce zaprijeciti. Sprze se prvi i posljednji, a posade iz sredine same pobjegnu. Da nije bilo protivoklopa i ovih 4-5 bi bilo dovoljno.
goran16v

#755 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

@zilog

Ama jasno je k'o dan, artiljerijski udari od ranih sati, napad iz Doma JNA, pokreti oklopa i ljudi iz kasarni u Lukavici i Nedjaricima, paljevina Poste, Elektroprivrede, Alijin dolazak, previse toga se desilo sinhronizovano u istom danu da bi bila puka slucajnosti. Po njima su stvari iz 2. maja puke slucajnosti, ali zato su 2. i 3. maj isti stvar i sve je to Dobrovoljacka! To su price price za idiote, kako onih koji ih pricaju, tako onih koji vjeruju u njih.
Meni ce samo jedna stvar vezana za ta 2 dana ostati misterija, da li su unaprijed isplanirali i Alijno hapsenje kao dzoker za izvlacenje iz grada i razmjenu ako im propadne akcija tog dana ili su se sjetili da pokupe Aliju tek kad im je bilo jasno da su ga popusili i da iz kasarni i komande II V.O. nece tako lako zivi i zdravi izaci.
Strah od masovnog slanja tenkovskih kolona bez podrske pjesadije nije zavladao u HR nego u SLO kad su umisljeni generali JNA na Janeze poslali kolone tenkova, ali se nisu sjetili da ih oni nece bas cekati skinutih gaca i nego su ih poskidali k'o na World of Tanks.
U svakom slucaju od svoje sramote da su ga ko zadnji levati popusili 2. maja sad pakuju i 2. i 3. maj u istu kutiju i zbrajaju zrtve pa ih prodaju pod Dobrovoljacku ne bi li malo oprali tu bruku, ali ih je u tome najvise *ebo ovaj intervju:

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome kol'ko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vreme je jednom da se kaže tačno, a to mogu samo ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela... Znači, šest osoba je stradalo od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, što ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke nešto je najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to obelodanim. Novosti nisu smele, Politika - ma ni govora. Televizija Srbije - ma ni govora. Radio Beograd - ma kakvi. Do dan-danas.”

— general Milutin Kukanjac, zapovednik konvoja JNA u povlačenju iz Sarajeva
fantom slobode

#756 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by fantom slobode »

Naravno da je sve jasno...mislili su da mogu sve, da ce to brzo biti sve njihovo. Sad posto su ga fino poflautali za Sarajevo dolaze i brabonjaju po netu i ostalim medijima zeleci da predstave ono sto im je propaganda utuvila na mjesto gdje se odlazu mitovi i legende :lol: :lol: :lol: :lol: Cak i nakon 20 godina trune ne bi li ikog uvjerili da su imali ikakav validan argument za sva zla sto su napravili.

Barbari, sumnjaci, ubice svojih komsija, neki ubice svog rodnog grada puni kompleksa i frustracija neostvarenim....Fali smile :povracamiseodtakvihjadova: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#757 Rat u Sarajevu

Post by Chmoljo »

zaboravio na ovu temu totalno :) ovdje nastavite... :)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#758 Re: Rat u Sarajevu

Post by pici »

ja bi voliJo kad bi se javili podrumašHi i rekli kako im je bilo...mislim da znamo komletnu sliKu o ratnim dogadjanjima...poseban osvrt na trezorašHa :mrgreen:
julisiz es grant

#759 Re: Sarajevo u Ratu

Post by julisiz es grant »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ratne-fo ... /130926085

Dino Merlin :D , Rizo Hamidović, Kemo Monteno, Žera, Juka, Josip Pejaković, Gljiva, Stjepan Kljuić pred isljednikom, obučen po najnovijem modnom kriku :D ....i mnogi drugi.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#760 Re: Sarajevo u Ratu

Post by Matijevic_Vlado »

julisiz es grant wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ratne-fo ... /130926085

Dino Merlin :D , Rizo Hamidović, Kemo Monteno, Žera, Juka, Josip Pejaković, Gljiva, Stjepan Kljuić pred isljednikom, obučen po najnovijem modnom kriku :D ....i mnogi drugi.
jel ovo pivo ispred hadzijice :mrgreen: ?
julisiz es grant

#761 Re: Sarajevo u Ratu

Post by julisiz es grant »

Matijevic_Vlado wrote:
julisiz es grant wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/ratne-fo ... /130926085

jel ovo pivo ispred hadzijice :mrgreen: ?
Aha :D
drift

#762 Re: Sarajevo u Ratu

Post by drift »

Zasto se ovoliko pise o tome da su dogadjaji 2/3.05.92. pokusaj napada JNA na Sarajevo?
Cinjenica je da su sve ove konstrukcije i rekonstrukcije tih dogadjaja upravo samo to - necije konstrukcije. Takih konstrukcija moze xy da se napravi. Dok ne budu javnosti dostupni dokumenti iz JNA arhiva mozemo samo se razbijati po forumima sta se tu desilo. A JNA arhiva iz tog perioda ce biti dostupna javnosti za nekih 30ak godina. Do tad... Sukob dvije vojske u ratu ...
Last edited by drift on 29/09/2013 13:36, edited 2 times in total.
akcid

#763 Re: Sarajevo u Ratu

Post by akcid »

drift wrote:Zasto se ovoliko pise o tome da su dogadjaji 2/3.05.92. pokusaj napada JNA na Sarajevo?

Ima tu jos pitanja: recimo zasto su na skenderiji sprzena dva saniteta iz zasjede? BTW, da li neko zna kako je to uradjeno, moglo se naci verzija da je to kao pustena neka struja iz tramvajskog kabla?

Izašao Krajišnik, i odmah vaskrsnule teme o ratu u Sarajevu, posebno o Dobrovoljačkoj. :-)

@drifte, odgovori na tvoja pitanja davno su napisani, pročitaj - http://www.klix.ba/forum/tacan-broj-pog ... 3#p8606673

Imaš i ovdje temu - http://www.klix.ba/forum/dobrovoljacka- ... 2#p9153762
Last edited by akcid on 29/09/2013 12:26, edited 1 time in total.
drift

#764 Re: Sarajevo u Ratu

Post by drift »

Fala, procitat cu :thumbup:
Last edited by drift on 29/09/2013 13:28, edited 1 time in total.
akcid

#765 Re: Sarajevo u Ratu

Post by akcid »

drift wrote:Fala, al ko bi to sve procitao... mislim 34 stranice shuplje :D
Čitaj! Zar trebamo svake godine, kako kome padne na pamet i kako kome zatreba iniciranje tih događaja, pisati o istoj stvari.

Uostalom, i predmet "Dobrovoljačka" je na sudu, tamo se donose najrelevantnije odluke, ne ovdje, i ne u interesnim grupama.
drift

#766 Re: Sarajevo u Ratu

Post by drift »

.
Last edited by drift on 29/09/2013 13:30, edited 1 time in total.
fantom slobode

#767 Re: Sarajevo u Ratu

Post by fantom slobode »

a sta tek reci za sva tvoja pitanja.... :lol: :lol: :lol: :lol: oni su dosli da zauzmu skupstinu opcine Centar.... :lol: :lol: :lol: da bi promijenili izgled rodnih listova... :lol: :lol: :lol: ali eto nije im uspjelo :lol: :lol: :lol: :lol:
drift

#768 Re: Sarajevo u Ratu

Post by drift »

fantom slobode wrote:
a sta tek reci za sva tvoja pitanja.... :lol: :lol: :lol: :lol: oni su dosli da zauzmu skupstinu opcine Centar.... :lol: :lol: :lol: da bi promijenili izgled rodnih listova... :lol: :lol: :lol: ali eto nije im uspjelo :lol: :lol: :lol: :lol:
ok razumio, povlacim rijec ;-)
muha_sa

#769 Re: Sarajevo u Ratu

Post by muha_sa »

fantom slobode wrote:
hotjeli su i na kafu u "Becki" al se predomisliše kod doma armije.
goran16v

#770 Re: Sarajevo u Ratu

Post by goran16v »

akcid wrote: Uostalom, i predmet "Dobrovoljačka" je na sudu, tamo se donose najrelevantnije odluke, ne ovdje, i ne u interesnim grupama.
Na kom sudu je taj predmet? Koliko ja znam vise sudova, pocev od Haga i ukljucjujuci one u Becu i Londonu je odbacilo poksaje idiota iz vlasti RS i SRB da slucaj od Dobrovoljacke kao napad na legitimnu vojnu metu preokrenu u ratni zlocin.
trambusek88

#771 Re: Sarajevo u Ratu

Post by trambusek88 »

uglavnomja wrote:
Black swan wrote:jest čudno bez auta :cry:

negdje krajem 95. pocelo se ozbiljno pricati o miru ... i obican narod poceo vaditi ostatke auta iz garaza, koliko je ostalo citavo, kupovati akumulatore i tad je bila uzivancija. sve ulice u gradu dvosmjerne, ni jedne zabrane nije bilo, a mozda par stotina auta :D
Kad se već spominju auta, sjećam se da od početka rata pa možda do 94 ili čak 95 nisam vidio ni jednog fiću da voza Dobrinjom, viđao sam ih sam samo uništene po ulicama.

Bila je priča o podizanja spomeniku "dvojki". kad je švabo podigo spomenik tom autu, trebao bi i bošnjo.
Od stotina uništenih automobila na DBR2 pamtim samo jednu crvenu dvojku sa Hella maskom (4 kockasta fara) koja je bila ublizini obdaništa na D2, ubrzo je sa te dvojke skinuto sve što valja i ostala je samo školjka. Znači dvojkama je bilo teško dohakati. Sjećam se jedne teget plave što je vozala bez ijednog stakla, čini mi se da je koristila Dobrinjska brigada.

Nadam se da nisam previše off, to su neka moja sjećanja vezana za aute a bio sam malac u ratu, 4 god. na početku.
dvotonac

#772 Re: Sarajevo u Ratu

Post by dvotonac »

Svaka cast pokretacu teme.Pratim vas!
holowey

#773 Re: Sarajevo u Ratu

Post by holowey »

trambusek88 wrote:
Kad se već spominju auta, sjećam se da od početka rata pa možda do 94 ili čak 95 nisam vidio ni jednog fiću da voza Dobrinjom, viđao sam ih sam samo uništene po ulicama.
skoro sve i jedan fico kojem je motor bio u ok stanju je pretvoren u agregat (sirom grada), tako da ih je tesko bilo vidjeti u voznji, posebno jer je lakse bilo doci do nafte nego do benzina pa je bilo logicno vise vidjeti dvica i drugih dizelasa nego fica
zilog

#774 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

goran16v wrote:@zilog

Ama jasno je k'o dan, artiljerijski udari od ranih sati, napad iz Doma JNA, pokreti oklopa i ljudi iz kasarni u Lukavici i Nedjaricima, paljevina Poste, Elektroprivrede, Alijin dolazak, previse toga se desilo sinhronizovano u istom danu da bi bila puka slucajnosti. Po njima su stvari iz 2. maja puke slucajnosti, ali zato su 2. i 3. maj isti stvar i sve je to Dobrovoljacka! To su price price za idiote, kako onih koji ih pricaju, tako onih koji vjeruju u njih.
Meni ce samo jedna stvar vezana za ta 2 dana ostati misterija, da li su unaprijed isplanirali i Alijno hapsenje kao dzoker za izvlacenje iz grada i razmjenu ako im propadne akcija tog dana ili su se sjetili da pokupe Aliju tek kad im je bilo jasno da su ga popusili i da iz kasarni i komande II V.O. nece tako lako zivi i zdravi izaci.
Strah od masovnog slanja tenkovskih kolona bez podrske pjesadije nije zavladao u HR nego u SLO kad su umisljeni generali JNA na Janeze poslali kolone tenkova, ali se nisu sjetili da ih oni nece bas cekati skinutih gaca i nego su ih poskidali k'o na World of Tanks.
U svakom slucaju od svoje sramote da su ga ko zadnji levati popusili 2. maja sad pakuju i 2. i 3. maj u istu kutiju i zbrajaju zrtve pa ih prodaju pod Dobrovoljacku ne bi li malo oprali tu bruku, ali ih je u tome najvise *ebo ovaj intervju:

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome kol'ko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vreme je jednom da se kaže tačno, a to mogu samo ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela... Znači, šest osoba je stradalo od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, što ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke nešto je najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to obelodanim. Novosti nisu smele, Politika - ma ni govora. Televizija Srbije - ma ni govora. Radio Beograd - ma kakvi. Do dan-danas.”

— general Milutin Kukanjac, zapovednik konvoja JNA u povlačenju iz Sarajeva
U HR su jos znali poslati kolonu tenkova - Vukovar. Mislim da u BiH nisu pokusavali.

Sto se tice Alijinog hapsenja, mislim da bi velika sramota i propust KOS-a i DB-a Srbije bila da to nisu isplanirali, pogotovo ako su planirali ulazak u centar grada. Imali su sigurnu informaciju kada je otisao, gdje je bio i kada se vraca. I za polu-profesionalce bi to bila djecija igra. Informacija da ce ga 99% imati u rukama tog dana je komotno mogla biti okidac za napad 2. maja.
Pitam se samo ko je "prodao" Aliju tog dana. Stranci, koji su ga strapali u avion i drzali u neznanju, neki KOS-ov kontakt sa aerodroma u Lisabonu, ili neko iz "nase" delegacije (malo vjerovatno)? Mozemo samo nagadjati.
goran16v

#775 Re: Sarajevo u Ratu

Post by goran16v »

holowey wrote:
trambusek88 wrote:
skoro sve i jedan fico kojem je motor bio u ok stanju je pretvoren u agregat (sirom grada), tako da ih je tesko bilo vidjeti u voznji, posebno jer je lakse bilo doci do nafte nego do benzina pa je bilo logicno vise vidjeti dvica i drugih dizelasa nego fica
Moj drug iz jedinice je odnekud izvukao svog zutog ficu i registrovao ga na ljiljan table vec nekad 94-e ili 95-e.
Post Reply