Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#751 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Vjerovao ti ili ne ja sam ovu priču u makar 4 verzije pročitala na još DVA foruma.

Kralj Aleksandar je samo novi zaplet za vas neupucene. Docicemo do sindikalnih ljetovanja za dan DVA ...
Očekujem očitovanje no ubijedjena sam da se o istoj osobi radi. Detektiram ga uvijek :D
A ti ćeš se ispričati :D

I ovdje je trajno baniran pod drugim nickom.
ferratilis

#752 Re: Jugonostalgija...

Post by ferratilis »

Amerikanci o bivšoj Jugi...

DZONPI

#753 Re: Jugonostalgija...

Post by DZONPI »

Kako ba neces zalit.Ja za Poljaka i Ceha bio kralj a sad on fol Evropa a djesmo mi.Eto netreba ti vise.Ko nije zivio u to doba nema pojma kako je bilo a bilo je med i mlijeko.Sve si imo pod milim bogom.Bilo je i tad raje ono nije imalo sve ali nije bilo bjede bio si osiguran siguran.Jeste vidjeli ljepote u ovom videu.E ja sam te ljepote vidio uzivo a ove generacije to dozivljavaju drukcije kroz pricu evo ko recimo sto ja pricam.neznam kako ali meni je bilo predobro i ja jesam Jugonostalgicar.Priznat nije grjeh.
DZONPI

#754 Re: Jugonostalgija...

Post by DZONPI »

Kako ba neces zalit.Ja za Poljaka i Ceha bio kralj a sad on fol Evropa a djesmo mi.Eto netreba ti vise.Ko nije zivio u to doba nema pojma kako je bilo a bilo je med i mlijeko.Sve si imo pod milim bogom.Bilo je i tad raje ono nije imalo sve ali nije bilo bjede bio si osiguran siguran.Jeste vidjeli ljepote u ovom videu.E ja sam te ljepote vidio uzivo a ove generacije to dozivljavaju drukcije kroz pricu evo ko recimo sto ja pricam.neznam kako ali meni je bilo predobro i ja jesam Jugonostalgicar.Priznat nije grjeh.
ferratilis

#755 Re: Jugonostalgija...

Post by ferratilis »

Sve dok strani mediji i kojekakvi "borci za istinu" ovako zauzimaju strane, nikad se ništa neće promijeniti
Mister Yes

#756 Re: Jugonostalgija...

Post by Mister Yes »

cyprus wrote: Srbija sa CG i BiH (autonomne pokrajine manje više) u svom sastavu bi bila jasan dominantan faktor u SFRJ... I to bi odmah od početka uzrokovalo tenzije između centripetalne Srbije i centrifugalnih ostalih... I onda se druga Jugoslavija u nacionalnom pogledu maltene ne bi razlikovala od prve... I šest republika je stvoreno sa razlogom... Ne da bi se napakostilo Srbima, nego da bi ideja Jugoslavije bila održiva što je duže moguće...
Eh da, zaboravih da upitam. Ako je trebalo stvoriti tolike republike kako Srbi ne bi bili previše dominantni u Jugoslaviji, zar nije po istoj logici danas potrebno stvoriti treći entitet da Bošnjaci ne bi bili previše dominantni u BiH?

Prošle godine u BiH je rođeno 4.000 Hrvata, 8.500 Srba i 16.500 Bošnjaka. Bošnjaci već sada mogu ako žele potpuno izbaciti Hrvate iz vlasti. Dovoljno je da se nosioci listi SDA u kantonima (inače arapskih imena) izjasne kao Hrvati i to je gotova priča. E da nam je vratiti KPJ da ih pitamo treba li nam treći entitet u BiH :?
stakasa

#757 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

ferratilis wrote:Amerikanci o bivšoj Jugi...

Nikome u Jugi nije bilo ko ovom frajeru. Vahin kafic, Sportske, setnja... O jedan dan pismo iz USA ambasade - napusti zemlju, bice rat
stakasa

#758 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote: Srbija sa CG i BiH (autonomne pokrajine manje više) u svom sastavu bi bila jasan dominantan faktor u SFRJ... I to bi odmah od početka uzrokovalo tenzije između centripetalne Srbije i centrifugalnih ostalih... I onda se druga Jugoslavija u nacionalnom pogledu maltene ne bi razlikovala od prve... I šest republika je stvoreno sa razlogom... Ne da bi se napakostilo Srbima, nego da bi ideja Jugoslavije bila održiva što je duže moguće...
Eh da, zaboravih da upitam. Ako je trebalo stvoriti tolike republike kako Srbi ne bi bili previše dominantni u Jugoslaviji, zar nije po istoj logici danas potrebno stvoriti treći entitet da Bošnjaci ne bi bili previše dominantni u BiH?

Prošle godine u BiH je rođeno 4.000 Hrvata, 8.500 Srba i 16.500 Bošnjaka. Bošnjaci već sada mogu ako žele potpuno izbaciti Hrvate iz vlasti. Dovoljno je da se nosioci listi SDA u kantonima (inače arapskih imena) izjasne kao Hrvati i to je gotova priča. E da nam je vratiti KPJ da ih pitamo treba li nam treći entitet u BiH :?
Bosnjaci su pobjedeni i ponizeni. Nije isto. Drzi se teme - Jugoslavija
prog321

#759 Re: Jugonostalgija...

Post by prog321 »

Ovaj Mister Yes je zesci salonac.
Kao po najvećim direktivama SANU brine ga sto Bošnjaci vise zegu od ostalih :-D
spreca

#760 Re: Jugonostalgija...

Post by spreca »

Mister Yes wrote:

Znaci morat cemo malo preko drine da se prosirimo na ravna polja
Danguba

#761 Re: Jugonostalgija...

Post by Danguba »

Nemam nekih narocitih razloga da zalim za bivsom nam drzavom.
Razumijem i one koji su u njoj zivjeli dobro.

I odmah da rascistimo, ovo sada sto imamo je karikatura od drzave ali je ipak vise volim. Vrijeme ce uciniti svoje pa da i ona postane normalna drzava.
The BEN10

#762 Re: Jugonostalgija...

Post by The BEN10 »

Mister Yes wrote:Prošle godine u BiH je rođeno 4.000 Hrvata, 8.500 Srba i 16.500 Bošnjaka. Bošnjaci već sada mogu ako žele potpuno izbaciti Hrvate iz vlasti. Dovoljno je da se nosioci listi SDA u kantonima (inače arapskih imena) izjasne kao Hrvati i to je gotova priča. E da nam je vratiti KPJ da ih pitamo treba li nam treći entitet u BiH :?
Srbi su inače svake godine u minusu cca 5 000 stanovnika, Hrvati par hiljada. Samo su Bošnje u plusu.
prog321

#763 Re: Jugonostalgija...

Post by prog321 »

Pa podijelite svoje zene Bosnjacima. Da ih oplodimo kad vi ne znate :-D

Natalitet Srbije je bio u plusu dok su bili pod Turskom vlascu .
stakasa

#764 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

prog321 wrote:Pa podijelite svoje zene Bosnjacima. Da ih oplodimo kad vi ne znate :-D

PS. Da dodam:
Natalitet Srbije je bio u plusu dok su bili pod Turskom vlascu 8-)
Vakat kljucat temu
prog321

#765 Re: Jugonostalgija...

Post by prog321 »

U pravu si.

Cim je pocelo sa zaljenjem sto unuci Dobrice Cosica ne znaju zigu, tema je otisla do djavola. :-D
Muhamed Đakmić

#766 Re: Jugonostalgija...

Post by Muhamed Đakmić »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”

» prog321

mjesec dana

Predugo smo pokušavali fino, ne ide. Nastavi li se rasprava u istom pravcu, znate gdje ćete biti upućeni.
berenice

#767 Re: Jugonostalgija...

Post by berenice »

Ja sam ´81. ... imala, ´nači, nekih 11 godina kad je rat počeo. Ja i volim i ne volim Jugoslaviju. Volim ljude kao ljude odakle god da su, pa makar to i Srbi bili :P

Sjećam se pomalo nekih stvari, ali mei je u glavi puno više sranja kad pomislim na pojam Jugoslavija. Naslušala sam se i ovih i onih priča starije raje ili politički aktivnije raje - sve je nAkvo zamagljeno.

Uglavnom, nisam nostalgična. JebAo državu! Bilo koju!
madner

#768 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

Napokon nesto novo. Za kralja i otadzbinu je postalo vec demode.
nosara

#769 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

madridist wrote:Image
ovo je moglo proci samo u zatvorenom trzistu kakvo je bila jugoslavija ili kakva je sad sjeverna koreja,90% ovih fabrika nije bilo spremno za posao na otvorenom trzistu i na konkurenciju bilo kvalitetnijih firmi sa zapada bilo kineza koji su iskopirali i pm.
Zato mi ova slika u modernom svijetu i trzistu na kojemu danas npr. u BiH mozes kupiti u februaru papriku iz Maroka nema nikakvog smisla.
Sam taj pojam jugonostalgija mi je nekako stran.
Za cim zaliti?Za vremenom koje je bilo iluzija u svakom pogledu od bratstva i jedinstva do ekonomije bazirane na upumpavanju novca od raznih donatora/prijatelja/nesvrstanih i svrstanih koji su imali interes da jugoslavija ne ode na stranu rusije.
Nemam pojma ,mislim da najvise zale ljudi koji su u vrijeme jugoslavije bili u primeu zivota pa jednostavno zale za tim.
Svima bi nam bilo 100x bolje da smo 45-te zapali u ruke zapadnog bloka ..
Pa i jesmo, samo ti nisi kapacitet da to skontas...
Mister Yes

#770 Re: Jugonostalgija...

Post by Mister Yes »

nosara wrote: Pa i jesmo, samo ti nisi kapacitet da to skontas...
:-) Da jesmo ne bi prošlog februara žrtve tranzicije palile i žarile po Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. Ne bi jer ne bi ni bilo tranzicije. Ne bi bilo privatizacije. Jasno je da mi nismo bili dio kapitalističkog zapada i samo lud čovjek može tvrditi da jesmo. A čovjek je pričao o privredi i zapadu u tom smislu.
madner

#771 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

Realno, dok smo bili dio zapadne (poslje WWI do WWII) sfere, bili smo zadnja rupa na svirali sto se tice GDP po glavi u Evropi.

Nikako ali nikako nismo mogli uci u zapadnu sferu, cak i da su cetnici pobjedili partizane, sa Crvenom Armijom bi dosla i nova vlada.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#772 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

madner wrote:Realno, dok smo bili dio zapadne (poslje WWI do WWII) sfere, bili smo zadnja rupa na svirali sto se tice GDP po glavi u Evropi.

Nikako ali nikako nismo mogli uci u zapadnu sferu, cak i da su cetnici pobjedili partizane, sa Crvenom Armijom bi dosla i nova vlada.
Ajde ti to nekima objasni.... :roll:
Mister Yes wrote: Da jesmo ne bi prošlog februara žrtve tranzicije palile i žarile po Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. Ne bi jer ne bi ni bilo tranzicije. Ne bi bilo privatizacije. Jasno je da mi nismo bili dio kapitalističkog zapada i samo lud čovjek može tvrditi da jesmo. A čovjek je pričao o privredi i zapadu u tom smislu.
Ne bi. Bili bi dio sovjetskog bloka 1000%, samo zahvaljujući Titovoj politici oni su prošli u nastupanju kroz YU, inače bi i ostali tu kao i u ostalim zemljama istočnje Evrope. Bili bi u najbolju ruku kao Rumunija i Bugarska, a plafon kao Grčka da smo bili u kapitalizmu. A to nije za pohvalu pošto su bili skoro kao Albanija do pada hunte 1975. a posljedice ulaska u EU i izgradnje vidimo danas - dužni i Bogu i narodu.
breuer

#773 Re: Jugonostalgija...

Post by breuer »

nosara wrote:
ovo je moglo proci samo u zatvorenom trzistu kakvo je bila jugoslavija ili kakva je sad sjeverna koreja,90% ovih fabrika nije bilo spremno za posao na otvorenom trzistu i na konkurenciju bilo kvalitetnijih firmi sa zapada bilo kineza koji su iskopirali i pm.
Zato mi ova slika u modernom svijetu i trzistu na kojemu danas npr. u BiH mozes kupiti u februaru papriku iz Maroka nema nikakvog smisla.
Za cim zaliti?Za vremenom koje je bilo iluzija u svakom pogledu od bratstva i jedinstva do ekonomije bazirane na upumpavanju novca od raznih donatora/prijatelja/nesvrstanih i svrstanih koji su imali interes da jugoslavija ne ode na stranu rusije.
Nemam pojma ,mislim da najvise zale ljudi koji su u vrijeme jugoslavije bili u primeu zivota pa jednostavno zale za tim.
I ne samo da nije kapacitet da skonta već i sam sebe laže govoreći da ove silne firme nisu radile vani :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#774 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

Ommadawn

#775 Re: Jugonostalgija...

Post by Ommadawn »

breuer wrote:
nosara wrote:
I ne samo da nije kapacitet da skonta već i sam sebe laže govoreći da ove silne firme nisu radile vani :-)
Kako to da onda imamo jako malo brendova (u odnosu na ilustraciju koju prikazujete) plasiranih na svjetsko trziste?
Kako to da je jos 1989 sam Ante Markovic rekao da ukoliko njegova reforma ekonomije prodje - 30% preduzeca ce se morati zatvoriti jer je nerentabilno?
Kako to da sve ove firme su imale toliko slabu produktivnost da se nije mogao otplatiti kredit MMF-u?
Kako to da je SFRJ bankrotirala jos 1983 godine i prestala placati kreditne obveznice?
Kako to da nezaposlenost 80-ih je rasla iz godine u godinu a odliv radne snage u zapadne drzave bio enorman?
Kako to da zivotni standard prosjecnog Jugoslovena opada nakon 1984 godine?

Drzava nije uspjela da rijesi ni energetski problem pocetkom osamdesetih kad su se pojavile suse i nije bilo dovoljno vodenog kapaciteta u hidrocentralama kako bi se mogla pokriti potreba elektricne energije.

Primjerice, ja pitam ove starije Svedjane sta ih asocira na Jugoslaviju i njihovi odgovori se sastoje od:
1. Tito
2. Turizam na Jadranu
3. Rat

Kad im spomenem da je njihova firma SKF imala fabriku u Vogosci - oni slegnu ramenima. Kad im spomenem da se njihov stari Caddy sastavio u Jugoslaviji (moram li spomenuti da Caddy uopste nije imao TAS-ovu oznaku naprijed) oni se zacude.

Oni malo bolje upuceni znaju i za Baltazara koji se nekada (a i sad povremeno) prikazivao na televiziji.
Post Reply