breuer wrote:nosara wrote:madridist wrote:
ovo je moglo proci samo u zatvorenom trzistu kakvo je bila jugoslavija ili kakva je sad sjeverna koreja,90% ovih fabrika nije bilo spremno za posao na otvorenom trzistu i na konkurenciju bilo kvalitetnijih firmi sa zapada bilo kineza koji su iskopirali i pm.
Zato mi ova slika u modernom svijetu i trzistu na kojemu danas npr. u BiH mozes kupiti u februaru papriku iz Maroka nema nikakvog smisla.
Sam taj pojam jugonostalgija mi je nekako stran.
Za cim zaliti?Za vremenom koje je bilo iluzija u svakom pogledu od bratstva i jedinstva do ekonomije bazirane na upumpavanju novca od raznih donatora/prijatelja/nesvrstanih i svrstanih koji su imali interes da jugoslavija ne ode na stranu rusije.
Nemam pojma ,mislim da najvise zale ljudi koji su u vrijeme jugoslavije bili u primeu zivota pa jednostavno zale za tim.
Svima bi nam bilo 100x bolje da smo 45-te zapali u ruke zapadnog bloka ..
Pa i jesmo, samo ti nisi kapacitet da to skontas...
I ne samo da nije kapacitet da skonta već i sam sebe laže govoreći da ove silne firme nisu radile vani

Kako to da onda imamo jako malo brendova (u odnosu na ilustraciju koju prikazujete) plasiranih na svjetsko trziste?
Kako to da je jos 1989 sam Ante Markovic rekao da ukoliko njegova reforma ekonomije prodje - 30% preduzeca ce se morati zatvoriti jer je nerentabilno?
Kako to da sve ove firme su imale toliko slabu produktivnost da se nije mogao otplatiti kredit MMF-u?
Kako to da je SFRJ bankrotirala jos 1983 godine i prestala placati kreditne obveznice?
Kako to da nezaposlenost 80-ih je rasla iz godine u godinu a odliv radne snage u zapadne drzave bio enorman?
Kako to da zivotni standard prosjecnog Jugoslovena opada nakon 1984 godine?
Drzava nije uspjela da rijesi ni energetski problem pocetkom osamdesetih kad su se pojavile suse i nije bilo dovoljno vodenog kapaciteta u hidrocentralama kako bi se mogla pokriti potreba elektricne energije.
Primjerice, ja pitam ove starije Svedjane sta ih asocira na Jugoslaviju i njihovi odgovori se sastoje od:
1. Tito
2. Turizam na Jadranu
3. Rat
Kad im spomenem da je njihova firma SKF imala fabriku u Vogosci - oni slegnu ramenima. Kad im spomenem da se njihov stari Caddy sastavio u Jugoslaviji (moram li spomenuti da Caddy uopste nije imao TAS-ovu oznaku naprijed) oni se zacude.
Oni malo bolje upuceni znaju i za Baltazara koji se nekada (a i sad povremeno) prikazivao na televiziji.