Austro-Ugarska je svojevremeno više od dvije decenije svim silama bila uprla da u BiH ojača bošnjačku naciju i identitet, međutim ...Kaligula I wrote:...slažem se da je toga bilo i sa zapada i sa istoka...no, to je nepotpuna istina...naime, ima i druga strana medalje, a ta je da se za ime 'Bošnjak' nije niko dovoljno zalagao i borio...kamo sreće da se u tome uspjelo, danas bi mi bili Albanija...ovdje se ne šalim, nego ozbiljno mislim...Albanci su se održali na okupu i pored činjenice da su vjerski podijeljeni kao i mi, a to jeste na muslimane, pravoslavce i katolike...prema tome bošnjaštvo je izdano od svih bh religija, a ne samo od pravoslavaca i katolika...moraš priznat da se ni muslimani nisu bog zna kako oznojili i pretrgli u svojoj borbi za ime Bošnjak...prema tome odgovornost za izdaju je na svima...čak i Austrija, ne da je zabranjivala, nego je podsticala stvaranje jedne nacije(bošnjačke) sa tri religije(muslimanske , pravoslavne i katoličke), ali tu povoljnost muslimani nisu skoristili...hizo ramidovic wrote:sa jedne strane ime 'bosnjak' svjesno se zatiralo i osporavalo, i sa istoka i sa zapada, dok se istovremeno sa druge strane vrsila asimilacija bosanskog pravoslavnog i katolickog stanovnistva u redove srba/hrvata, i to sve sa ciljem da se bosna prikaze kao zemlja u kojoj nema nikakvog autohtonog stanovnistva vec samo srbi i hrvati te da se ta zemlja u pogodnom historijskom trenutku podijeli. djelioci bi imali cistu situaciju, domace stanovnistvo bi izrazilo zelju za pripajanjem matici i to bi bilo to...bez ispaljenog metka i kapi prolivene krvi, bosna bi saptom pala
Prvi tekst na ovu temu objavio sam u Osloboðenju još 30. maja 1968. Sve što sam od tada napisao i objavio o historiji i književnosti Muslimana ili Bošnjaka i danas potpisujem. Niko od nas tada nije izmislio ime Musliman, koje je kao narodna oznaka bilo u općoj upotrebi već skoro jedno stoljeće. Još od kraja 19. stoljeća sve bošnjačke političke, kulturne pa i privredne akcije i organizacije nose muslimansku oznaku. Podsjetit ću vas da su se prve bošnjačke političke stranke, osnovane 1906. odnosno 1908, zvale Muslimanska narodna organizacija, Muslimanska napredna (samostalna) stranka itd. Isti je slučaj bio sa bošnjačkim, odnosno muslimanskim kulturnim i privrednim institucijama, kao što su bile čitaonice, razni klubovi i društva, banke i zemljoradničke zadruge itd. Nadam se da znate kojim su redom dalje osnivane bošnjačke političke i kulturne ustanove pod muslimanskim imenom. Nisam smatrao 1992. da će promjena ili, bolje reći, zamjena imena Musliman imenom Bošnjak zaustaviti agresiju i genocid. Prvi ugovor sa izdavačem o pisanju Historije glasio je na Historija Bosanskih Muslimana. Tek sa ustavnim izmjenama 1994-95, kojima je naziv Bošnjak postao ustavnom kategorijom, promijenio sam, na traženje izdavača, naslov knjige u Historija Bošnjaka. Logično je da kao graðanin, profesor prava i legalista poštujem Ustav zemlje čijoj državno-pravnoj historiji već generacijama učim studente. Zamislite da sam zadržao prvobitni naslov knjige koja je stigla do polica svih velikih biblioteka u svijetu. Šta bi bila posljedica? Ustav države govori da u BiH, meðu ostalima, žive Bošnjaci, a jedan njen graðanin kaže da se oni ne zovu tako. Nažalost, čovjek se ponekad naðe u situaciji da se pravda što je živ.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... rvju.shtml