Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
tandmand

#751 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by tandmand »

Streptokok wrote:
tandmand wrote: To je navodno Alija I. nudio Tudjmanu, s tom razlikom da se Z. Hercegovina pripoji Hrvatskoj.
a krivoustom malo izgleda bilo
Bivši ministar vanjskih poslova dr Mate Granić napominje da nije prisustvovao ni jednom razgovoru na kojem bi bilo reči o ustupanju dela teritorija BiH Hrvatskoj, no da je sudelovao u pregovorima o unutrašnjoj podeli BiH. 'Prisustvovao sam razgovorima u Ženevi sredinom januara 1994. godine kada su Alija Izetbegović i Haris Silajdžić nudili Tuđmanu da se Hrvatima prepusti sve južno od Prozora, no Tuđman to nije prihvatio radi srednje Bosne. Početkom 1994. godine Izetbegović i Silajdžić ozbiljno su razgovarali o unutrašnjoj podeli BiH i mogućem razgraničenju Hrvata i Bošnjaka u okviru tri republike u BiH'. Sredinom januara 1994. godine još se razgovaralo o mogućem konačnom razgraničenju Hrvata i Bošnjaka unutar BiH, a onda su on (ministar Granić) i specijalni Klintonov izaslanik Čarls Redman, 'na jednoj večeri u Ženevi', dogovorili model Federacije, koji su predočili Tuđmanu i Klintonu, a onda i Silajdžiću i Izetbegoviću. Od tada se razgovaralo isključivo o Federaciji BiH, 'što je rezultiralo Vašingtonskim sporazumom', zaključio je Granić. Predsednik Stipe Mesić izjavio je da je i njemu Tuđman govorio o tome da mu Izetbegović nudi zapadnu Hercegovinu, no kada je on o tome pitao Izetbegovića da mu je ovaj odgovorio da se radilo 'o neobaveznoj ponudi koja je trebala ispitati Tuđmanove namere'. Mira Babić-Šuvar
Mister Yes

#752 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote: Bitno je, zato sto ih to determinise kao nenacionaliste. Neko kome je ok navijati za Srbiju kada igra protiv Norveske, nema mjesta u tvojim kategorijama.
Ja navijam za Srbiju kada igra protiv Norveške.

Nisi u pravu drugar. Ona moja definicija apsolutno precizno definiše tri društva koja imamo u BiH. Da li navijaš za BiH kada se takmiči sa susjedima. Nepogrešiv test.
_BataZiv_0809 wrote:Ja ih znam koliko hoces. Mozda sam se pogresno izrazio, a radi se o bh Hrvatima koji navijaju i za BiH i za Hrvatsku i Srbima u istom maniru za BiH i Srbiju.
Kada igraju međusobno? Apsolutno nemoguće. Makar malo, makar podsvjesno će navijati ili za BiH ili za susjeda.
_BataZiv_0809 wrote:Fudbal je metafora. Moglo se reci, ljudi koji boli *urac za nacionalizmom.
Uzmi bilo koji sport opet ne mijenja stvar. Eto ne mora ni sport. Recimo neko koga apsolutno ne zanima niti jedan sport. Recimo neka žena. Onda će je zanimati Eurovizija pa će navijati da pobjedi predstavnik BiH ili će radije da pobjedi predstavnik susjeda. Ne mora biti ni Evrovizija. Može biti bilo kakva manifestacija na kojoj učestvuju predstavnici BiH i nekog susjeda.

Nema greške. U odnosu na svaku susjednu zemlju možeš imati samo jedan od dva stava. Draža ti je od tvoje vlastite zemlje ili ti je tvoja vlastita zemlja draža.
_BataZiv_0809 wrote:Ti strahovi su nametnuti politickom manipulacijom.
Ti strahovi su sasvim realni. Privatnik Mehmedalija, inače član SDA, neće u svojoj firmi zaposliti Slobodana ili Radovana. To je tako.
_BataZiv_0809 wrote:Teritorijalni preustroj uopce nije garant da cemo zivjeti u funkcionalnijoj drzavi.
Nije garant ali jeste preduslov.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#753 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote: Ja navijam za Srbiju kada igra protiv Norveške.

Nisi u pravu drugar. Ona moja definicija apsolutno precizno definiše tri društva koja imamo u BiH. Da li navijaš za BiH kada se takmiči sa susjedima. Nepogrešiv test.
Ne moze biti nepogresiv test (mada vidim da se volis razmetati epitetima koji laskaju tvom pisanju :D ) kada je ustanovljen na pogresnoj premisi. Puno vise od 3 drustva imamo.

Mister Yes wrote:Kada igraju međusobno? Apsolutno nemoguće. Makar malo, makar podsvjesno će navijati ili za BiH ili za susjeda.
Kakve veze ima sto malo naginju? Opet ne spadaju ni u jednu od tvojih kategorija.
Mister Yes wrote:Uzmi bilo koji sport opet ne mijenja stvar. Eto ne mora ni sport. Recimo neko koga apsolutno ne zanima niti jedan sport. Recimo neka žena. Onda će je zanimati Eurovizija pa će navijati da pobjedi predstavnik BiH ili će radije da pobjedi predstavnik susjeda. Ne mora biti ni Evrovizija. Može biti bilo kakva manifestacija na kojoj učestvuju predstavnici BiH i nekog susjeda.

Nema greške. U odnosu na svaku susjednu zemlju možeš imati samo jedan od dva stava. Draža ti je od tvoje vlastite zemlje ili ti je tvoja vlastita zemlja draža.
Mogu biti drage podjednako, kako vec rekoh.
Mister Yes wrote:Ti strahovi su sasvim realni. Privatnik Mehmedalija, inače član SDA, neće u svojoj firmi zaposliti Slobodana ili Radovana. To je tako.
Ja evo znam Nenada koji radi u firmi koja je SDA gradjevinac za bilo koji poduhvat u Zenici.
Mister Yes wrote:Nije garant ali jeste preduslov.
Mozda, ali ne nuzno.
Mister Yes

#754 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote:
Mister Yes wrote:
_BataZiv_0809 wrote:A vi stvarno mislite da je RS-u bolje biti u Srbiji, nego u Bosni i Herceovini? Ko da bi tamo imali ove ingerencije :-)
Šta će im ingerencije ako su dio Srbije? Da se Srbi štite od drugih Srba? :-)
Ingerencije donose novac, vlast, moc odlucivanja i prosperitet. Ja vidim da je u tvojoj percepciji svaki motiv nacionalisticki, ali vjeruj uvijek je lova u pitanju.

Sto npr. Sarajevo ne da ingerencije glavnog grada Federacije Mostaru ili Tuzli?
Kako to niko nije objasnio pokojnom Dragiši Cvetkoviću? :?
Šta uradi crni Dragiša (zamalo). Izgleda da Banja Luka samo Hitleru može zahvaliti što nisu potpali pod čizmu Srbije. Uh, umalo su se izvukli :-?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#755 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote: Kako to niko nije objasnio pokojnom Dragiši Cvetkoviću? :?
Šta uradi crni Dragiša (zamalo). Izgleda da Banja Luka samo Hitleru može zahvaliti što nisu potpali pod čizmu Srbije. Uh, umalo su se izvukli :-?
Ne znam. Ali znam da je Dodiku bolje biti predsjednik entiteta u Bosni, nego biti (eventualno) gradonacelnik u Srbiji.
Mister Yes

#756 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

zlajaBHF wrote:MISTER YES, mozes li napisati ukratko, kako ti vidis buducnost BiH?
Sve zavisi od velikih sila i njihovih interesa i dogovora.

Moja prognoza:
Bude li rata doći će do raspada zemlje pri čemu će Srbi dobiti manje od današnje RS a Hrvati eventualno zapadnu Hercegovinu. Ne bude li rata nakon izvjesnog vremena ukinut će se kantoni i napraviti treći entitet koji će obuhvatati zapadnu Hercegovinu i Posavski Kanton.
SaraFina

#757 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
Ne znam. Ali znam da je Dodiku bolje biti predsjednik entiteta u Bosni, nego biti (eventualno) gradonacelnik u Srbiji.

Pa Srbi Prečani tj ovi naši bosanski su protiv pripajanja Srbiji i to velika većina ..

Oni zele zasebne drzave ali dvije RS i Srbiju.
SaraFina

#758 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

Mister Yes wrote:
zlajaBHF wrote:MISTER YES, mozes li napisati ukratko, kako ti vidis buducnost BiH?

Moja prognoza:
Bude li rata doći će do raspada zemlje pri čemu će Srbi dobiti manje od današnje RS a Hrvati eventualno zapadnu Hercegovinu. Ne bude li rata nakon izvjesnog vremena ukinut će se kantoni i napraviti treći entitet koji će obuhvatati zapadnu Hercegovinu i Posavski Kanton.

Hoćeš da kazeš da će omjer teritorije biti podijeljen kako?

U procentima :D
filosofman

#759 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by filosofman »

Mister Yes wrote:

.
Sve je u geografskom položaju teritorija?! Zašto, evo link:

http://pescanik.net/perspektive-bosnjac ... ike-u-bih/

Nikog nije briga u svijetu, ali "pat pozicija" sve održava.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#760 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote: Pa Srbi Prečani tj ovi naši bosanski su protiv pripajanja Srbiji i to velika većina ..

Pa to sam i kazao. Citaj malo temu.
SaraFina

#761 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote: Pa Srbi Prečani tj ovi naši bosanski su protiv pripajanja Srbiji i to velika većina ..

Pa to sam i kazao. Citaj malo temu.

I ja sam potvrdila..

Plus taj teritoriji RS bi bio slijepo crijevo neke nove velike Srbije.
filosofman

#762 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by filosofman »

filosofman wrote:
Mister Yes wrote:

.
Sve je u geografskom položaju teritorija?! Zašto, evo link:

Nikog nije briga u svijetu, ali "pat pozicija" sve održava.
U tekstu na linku:

Autor teksta Bojan Bajić je nešto napisao i o rasporedu teritorija, pa kome nije mrsko neka pročita.Nisu ključne "velike svjetske sile", već raspored teritorija, svojevrsna " teritorijalna pat pozicija".
Last edited by filosofman on 30/11/2014 23:51, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#763 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

SaraFina wrote:
I ja sam potvrdila..

A bas Srbiji treba teritorija cije otcjepljenje ne bi priznao niko, osim Rusije i novih 150 000 nezaposlenih.
Novak20

#764 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Novak20 »

Mister Yes wrote:
Novak20 wrote:Patrioizam koji se ogleda kroz sportsko navijanje samo je mali dio sistema vrijednosti jednog čovjeka, naroda ili nacije.

Možeš iskreno navijati za BiH a biti najveći kriminalac koji gleda da krade od države ili reprezentacije u koju se kune. Time se direktno i indirektno ruši država, ideja, moral pojedinca, snaga naroda.....
Sistem vrijednosti u BiH ogleda se upravo u potkradanju države, lopovluku i peksinluku svake vrste nevezano za pripadnost ili navijačke sklonosti. Zato jesmo tu gdje jesmo.

Ako neko misli da je lakše otjerati Srbe i Hrvate nego izgraditi vlastiti sistem vrijednosti u kome bi se svi građani BiH osjećali komotno, vjerovatno je u pravu.
Samo ne znam čemu radovanje.
Lopova i kriminalaca ima u svakoj zemlji svijeta. Protiv njih se boriš uređenim sistemom pravosuđa i uopšte uređenom državom. Ali kada jedan dobar dio stanovništva odbija tvoju državu i želi da djelovi tvoje države pripadnu susjednim državama onda imaš puno veći problem. Prije svega ti saboteri će spriječiti da imaš uređenu državu pa će time još više istaći probleme sa kriminalom.

Probleme sa kriminalom možeš rješiti sa nekoliko zakona. Problem da ti haman pola stanovnika u državi više voli susjedne države ne možeš riješiti tako brzo.
Mi imamo zakone, felerične doduše ali ni to ne bi bio problem da imamo svijest i sistem vrijednosti koji podrazumijeva provođenje istih na putu prema uređenoj državi. Švicarcima recimo to nije problem jer imaju tu žicu koja nama fali.
Mogu shvatiti da neko vidi krivca i sabotera u svima drugima osim u sebi jer je tako najlakše pravdati nesposobnost, kriminal, korupciju...... koja na kraju krajeva podriva državu i slabi bošnjački narod kao i druga dva.
Probaj naprimjer sebi objasniti ko je od Srba ili Hrvata sabotirao pomoć za Bošnjake ugrožene od poplava i dio nje dijelio pred izbore. Ili kako to da niko nikad nije odgovarao za privredni kriminal, lopovsku privatizaciju, nabavku vozova koji trunu na šinama i td...

Tvoja država je naša država, zakovana u ovim granicama a za koga će ko navijati nije bitno dok plaća porez, ne radi protiv zakona i ne pravi sra.. S tim da mu država garantuje zaštitu imovine i prava a ne dvostruke kriterije na svim dijelovima zemlje.

U ovom momentu, za opstanak BiH, ja bih sve snage usmjerio na ulazak u EU i NATO, borbu protiv kriminala i korupcije od glave do repa i provedbu zakona a ne na čekanje rezultata popisa i demografskih predviđanja.
palermo

#765 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by palermo »

SaraFina wrote:

Pa Srbi Prečani tj ovi naši bosanski su protiv pripajanja Srbiji i to velika većina ..

Ma jok bona, ni blizu istine
SaraFina

#766 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

_BataZiv_0809 wrote:
SaraFina wrote:
I ja sam potvrdila..

A bas Srbiji treba teritorija cije otcjepljenje ne bi priznao niko, osim Rusije i novih 150 000 nezaposlenih.

Na da u pravu si.

RS bi bila samo dodatni uteg na ledjima Srbiji.
SaraFina

#767 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

palermo wrote:
SaraFina wrote:

Ma jok bona, ni blizu istine

Nego? Misliš RS je jedina srpska pirova pobjeda devedesetih i jedva čekaju da ove Bosance prigrle u svoje granice? :D
Mister Yes

#768 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote: Kakve veze ima sto malo naginju? Opet ne spadaju ni u jednu od tvojih kategorija.
Spadaju naravno. Ako neko naginje na Srbiju makar i malo taj sigurno ima problem sa sistemom vrijednosti koji baštini većinska zajednica u njegovoj zemlji (Bošnjaci) i sasvim sigurno bi radije da njegov dom i njegov grad budu dio Srbije a ne dio BiH u kojoj su Bošnjaci većina.

U svakom slučaju tih koji "malo" naginju nema ni 1%
_BataZiv_0809 wrote:Ja evo znam Nenada koji radi u firmi koja je SDA gradjevinac za bilo koji poduhvat u Zenici.
Izuzeci samo potvrđuju pravilo. Bitna je percepcija a sasvim je jasno kakvoj se budućnosti nada Srbin u Sarajevu ili Bošnjak u Banja Luci. Nikakvoj. Gledaće da svoje djete pošalje na faks u grad gdje su njegovi većina.
Mister Yes

#769 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote:
Može biti predsjednik Srbijanske Autonomne pokrajine Krajina? To ti nije palo na pamet? :D

U svakom slučaju ako Dodik ili bilo koji drugi pojedinac bude stao na put stogodišnjem projektu Velike Srbije dobiće par metaka u stomak i gotovo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#770 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Kakve veze ima sto malo naginju? Opet ne spadaju ni u jednu od tvojih kategorija.
Spadaju naravno. Ako neko naginje na Srbiju makar i malo taj sigurno ima problem sa sistemom vrijednosti koji baštini većinska zajednica u njegovoj zemlji (Bošnjaci) i sasvim sigurno bi radije da njegov dom i njegov grad budu dio Srbije a ne dio BiH u kojoj su Bošnjaci većina.

U svakom slučaju tih koji "malo" naginju nema ni 1%
_BataZiv_0809 wrote:Ja evo znam Nenada koji radi u firmi koja je SDA gradjevinac za bilo koji poduhvat u Zenici.
Izuzeci samo potvrđuju pravilo. Bitna je percepcija a sasvim je jasno kakvoj se budućnosti nada Srbin u Sarajevu ili Bošnjak u Banja Luci. Nikakvoj. Gledaće da svoje djete pošalje na faks u grad gdje su njegovi većina.
Sto se tice ovih prvih, vjeruj da je moguce da je nekome draga Srbija,a da ne mora biti da bi kucu tamo preselio (npr. ima djevojku u Beogradu :D )

Sto se tice drugih, ti si rekao da nema nijedan, a ja sam naveo primjer, koji uopce nije usamljen.
palermo

#771 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by palermo »

SaraFina wrote:

Nego? Misliš RS je jedina srpska pirova pobjeda devedesetih i jedva čekaju da ove Bosance prigrle u svoje granice? :D
Jakako, pa zato su ratovali. Ne misliš zar da su ratovali zbog opstojnosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini :D
Mister Yes

#772 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Mister Yes »

_BataZiv_0809 wrote: Sto se tice drugih, ti si rekao da nema nijedan, a ja sam naveo primjer, koji uopce nije usamljen.
Apsolutno netačno. Čak šta više fino sam napisao:
Mister Yes wrote: I tu su strahovi od drugih itekako zastupljeni. Slobodan i Milorad se boje da će teško dobiti posao u Sarajevu a Ahmed i Nedžad se boje da će teško dobiti posao u Banja Luci. I što je najgore, i jedni i drugi su vjerovatno u pravu. Danas još i nekako (dok su tu raznorazne međunarodne organizacije). Ali u budućnosti će biti sve teže i teže. Ne nemoguće ali svakako dovoljno teško da ima psihološki uticaj na ljude da radije idu "svom jatu".
Obrati pažnju na boldirano. Teško je burazeru komunicirati sa tobom kad ne obraćaš pažnju na detalje. Svako malo se moramo baviti onim što nisam rekao a što ti misliš da sam rekao umjesto da se bavimo temom.

Evo i gore prije toga. Ti mene ubjeđuješ da može biti neko kome je draga Srbija a ja ti sam kažem da je i meni draga Srbija. Napisah da navijam za Srbiju kad igra protiv nekih drugih reprezentacija. Recimo moj redosljed bi bio BiH, Hrvatska, Italija, Srbija. Znači mene ubjeđuješ da ja postojim. :D Ali ne kontaš poentu. Meni je draga Srbija ali mi je draža BiH. Sva je poenta u tome kome je najdraža BiH. Broj takvih dobićemo i kada izađu rezultati popisa po jeziku. Mi naime pričamo Bosanski :izet:
SaraFina

#773 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by SaraFina »

palermo wrote:
SaraFina wrote:

Jakako, pa zato su ratovali. Ne misliš zar da su ratovali zbog opstojnosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini :D

Ratovali su Srbi i u RSK a takodje i na Kosovu.
Pa ništa od tih teritorija. Medjutim slazem se da je srpska politika negativan faktor i direktno miješanje u politiku medjunarodno priznate drzave BiH.
palermo

#774 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by palermo »

SaraFina wrote:

Ratovali su Srbi i u RSK a takodje i na Kosovu.
Pa ništa od tih teritorija. Medjutim slazem se da je srpska politika negativan faktor i direktno miješanje u politiku medjunarodno priznate drzave BiH.
Pa ne pričamo o rezultatima nego o želji. Valjda ne sumnjaš da su Srbi koji su živjeli u RSK ili Kosovu htjeli biti sastavni dio srpske države. Što bi drugačije mislili u RS-u.

Odakle vam samo ta ideja da bi RS htio biti zaseban država ako bi mao mogućnost ujedinjenja sa Srbijom. To je samo ubleha koju neki pokušavaju prodati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#775 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

Mister Yes wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Sto se tice drugih, ti si rekao da nema nijedan, a ja sam naveo primjer, koji uopce nije usamljen.
Apsolutno netačno. Čak šta više fino sam napisao:
Mister Yes wrote: I tu su strahovi od drugih itekako zastupljeni. Slobodan i Milorad se boje da će teško dobiti posao u Sarajevu a Ahmed i Nedžad se boje da će teško dobiti posao u Banja Luci. I što je najgore, i jedni i drugi su vjerovatno u pravu. Danas još i nekako (dok su tu raznorazne međunarodne organizacije). Ali u budućnosti će biti sve teže i teže. Ne nemoguće ali svakako dovoljno teško da ima psihološki uticaj na ljude da radije idu "svom jatu".
Obrati pažnju na boldirano. Teško je burazeru komunicirati sa tobom kad ne obraćaš pažnju na detalje. Svako malo se moramo baviti onim što nisam rekao a što ti misliš da sam rekao umjesto da se bavimo temom.

Evo i gore prije toga. Ti mene ubjeđuješ da može biti neko kome je draga Srbija a ja ti sam kažem da je i meni draga Srbija. Napisah da navijam za Srbiju kad igra protiv nekih drugih reprezentacija. Recimo moj redosljed bi bio BiH, Hrvatska, Italija, Srbija. Znači mene ubjeđuješ da ja postojim. :D Ali ne kontaš poentu. Meni je draga Srbija ali mi je draža BiH. Sva je poenta u tome kome je najdraža BiH. Broj takvih dobićemo i kada izađu rezultati popisa po jeziku. Mi naime pričamo Bosanski :izet:
Ni ti mene uporno ne shvatas ili pogresno tumacis, ali evo sublimirat cu u jednu recenicu: U BiH postoji vise od 3 grupe koje si ti naveo!
Post Reply