Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#751 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Ma ne mogu Ljubicice :D

Ali, hajde...ostavicu Chaglja da i dalje vjeruje da je 19+7=25 Image

Iskreno, i mene zanima odgovor na pitanje - koja je svrha religija u danasnjem svijetu?
Mislim, svim mi to manje-vise znamo - interes, pare i moc, jasno. Ali mene zanima sta o tome kazu pravi vjernici...
Chagalj

#752 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

iz mnostva Kur'anskih bisera brojcanih cuda je i ovaj

>>>>>>>>>U suri 18 u ajetu 9 pocinje prica o mladicima u pecini pa traje sve do ajeta 26, u ajetu 25 se spominje da su ostali 309 godina u pecini, od pocetka price pa sve do rijeci 309 ima upravo 309 rijeci.<<<<<<<<<

jeli ovo slucajno mozda? drugo pitanje ako su po vama zaista ljudi pisali Kuran, zasto nisu rekli ista o ovim Kur'anskihm finesama? Kakva je poenta napraviti ovako nesto i presutiti, pa tek nakon 1400 godina da se otkrije to pomocu kompijutera???

ako mi nevjerujete evo vam orginalni tekst Kur'ana kopirajte i stavite u microsoft word pa ce vam sam prebrojati 309 rijeci

أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحَابَ الْكَهْفِ وَالرَّقِيمِ كَانُوا مِنْ آيَاتِنَا عَجَبًا
إِذْ أَوَى الْفِتْيَةُ إِلَى الْكَهْفِ فَقَالُوا رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
فَضَرَبْنَا عَلَىٰ آذَانِهِمْ فِي الْكَهْفِ سِنِينَ عَدَدًا
ثُمَّ بَعَثْنَاهُمْ لِنَعْلَمَ أَيُّ الْحِزْبَيْنِ أَحْصَىٰ لِمَا لَبِثُوا أَمَدًا
نَّحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ نَبَأَهُم بِالْحَقِّ إِنَّهُمْ فِتْيَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَزِدْنَاهُمْ هُدًى
وَرَبَطْنَا عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ إِذْ قَامُوا فَقَالُوا رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَن نَّدْعُوَ مِن دُونِهِ إِلَٰهًا لَّقَدْ قُلْنَا إِذًا شَطَطًا
هَٰؤُلَاءِ قَوْمُنَا اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ آلِهَةً لَّوْلَا يَأْتُونَ عَلَيْهِم بِسُلْطَانٍ بَيِّنٍ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنِ افْتَرَىٰ عَلَى اللَّهِ كَذِبًا
وَإِذِ اعْتَزَلْتُمُوهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ إِلَّا اللَّهَ فَأْوُوا إِلَى الْكَهْفِ يَنشُرْ لَكُمْ رَبُّكُم مِّن رَّحْمَتِهِ وَيُهَيِّئْ لَكُم مِّنْ أَمْرِكُم مِّرْفَقًا
وَتَرَى الشَّمْسَ إِذَا طَلَعَت تَّزَاوَرُ عَن كَهْفِهِمْ ذَاتَ الْيَمِينِ وَإِذَا غَرَبَت تَّقْرِضُهُمْ ذَاتَ الشِّمَالِ وَهُمْ فِي فَجْوَةٍ مِّنْهُ ذَٰلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ مَن يَهْدِ اللَّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِ وَمَن يُضْلِلْ فَلَن تَجِدَ لَهُ وَلِيًّا مُّرْشِدًا
وَتَحْسَبُهُمْ أَيْقَاظًا وَهُمْ رُقُودٌ وَنُقَلِّبُهُمْ ذَاتَ الْيَمِينِ وَذَاتَ الشِّمَالِ وَكَلْبُهُم بَاسِطٌ ذِرَاعَيْهِ بِالْوَصِيدِ لَوِ اطَّلَعْتَ عَلَيْهِمْ لَوَلَّيْتَ مِنْهُمْ فِرَارًا وَلَمُلِئْتَ مِنْهُمْ رُعْبًا
وَكَذَٰلِكَ بَعَثْنَاهُمْ لِيَتَسَاءَلُوا بَيْنَهُمْ قَالَ قَائِلٌ مِّنْهُمْ كَمْ لَبِثْتُمْ قَالُوا لَبِثْنَا يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قَالُوا رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَا لَبِثْتُمْ فَابْعَثُوا أَحَدَكُم بِوَرِقِكُمْ هَٰذِهِ إِلَى الْمَدِينَةِ فَلْيَنظُرْ أَيُّهَا أَزْكَىٰ طَعَامًا فَلْيَأْتِكُم بِرِزْقٍ مِّنْهُ وَلْيَتَلَطَّفْ وَلَا يُشْعِرَنَّ بِكُمْ أَحَدًا
إِنَّهُمْ إِن يَظْهَرُوا عَلَيْكُمْ يَرْجُمُوكُمْ أَوْ يُعِيدُوكُمْ فِي مِلَّتِهِمْ وَلَن تُفْلِحُوا إِذًا أَبَدًا
وَكَذَٰلِكَ أَعْثَرْنَا عَلَيْهِمْ لِيَعْلَمُوا أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَأَنَّ السَّاعَةَ لَا رَيْبَ فِيهَا إِذْ يَتَنَازَعُونَ بَيْنَهُمْ أَمْرَهُمْ فَقَالُوا ابْنُوا عَلَيْهِم بُنْيَانًا رَّبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قَالَ الَّذِينَ غَلَبُوا عَلَىٰ أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيْهِم مَّسْجِدًا
سَيَقُولُونَ ثَلَاثَةٌ رَّابِعُهُمْ كَلْبُهُمْ وَيَقُولُونَ خَمْسَةٌ سَادِسُهُمْ كَلْبُهُمْ رَجْمًا بِالْغَيْبِ وَيَقُولُونَ سَبْعَةٌ وَثَامِنُهُمْ كَلْبُهُمْ قُل رَّبِّي أَعْلَمُ بِعِدَّتِهِم مَّا يَعْلَمُهُمْ إِلَّا قَلِيلٌ فَلَا تُمَارِ فِيهِمْ إِلَّا مِرَاءً ظَاهِرًا وَلَا تَسْتَفْتِ فِيهِم مِّنْهُمْ أَحَدًا
وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَٰلِكَ غَدًا
إِلَّا أَن يَشَاءَ اللَّهُ وَاذْكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلْ عَسَىٰ أَن يَهْدِيَنِ رَبِّي لِأَقْرَبَ مِنْ هَٰذَا رَشَدًا
وَلَبِثُوا فِي كَهْفِهِمْ ثَلَاثَ
Chagalj

#753 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Ma ne mogu Ljubicice :D

Iskreno, i mene zanima odgovor na pitanje - koja je svrha religija u danasnjem svijetu?
Mislim, svim mi to manje-vise znamo - interes, pare i moc, jasno. Ali mene zanima sta o tome kazu pravi vjernici...
nepravi se budala, niko ovdje netvrdi 19+7 =25, niti je uopste bilo rijeci o tome.
sigh

#754 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

šatirana_ljubičica wrote:Šta hoćeš da kažeš? :roll:
Da je Islam preuzeo obiljezja paganskih kultura putem priznavanja atrubuta Isusa. Npr. musliman mora vjerovati da je Isus dizao ljude iz mrtvih, lijecio slijepce, bolesne i paralizovane dok bukvalno iste, znaci ni trunku drugacije, sposobnosti i moci nalazimo kod Asklepijusa. I ti mitovi su bili dostupni tim ljudima. Cak neki naucnici tvrde da cuda u to vrijeme za te ljude uopste nisu bila toliko izvanredna kako za nas danas. Smatrale su se sastavnim dijelom realnosti. Eh sad zamisli kako danas vjernici slobodno interpretiraju realnost i ono sto znamo, sta mislis kako su tadasnji ljudi sve to tumacili kada im je nedostajalo znanje koje mi danas posjedujemo. :-D
vatrogasac

#755 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: Iskreno, i mene zanima odgovor na pitanje - koja je svrha religija u danasnjem svijetu?

Zar ne vidiš da u svim segmentima gdje se čovjek ogriješio o prirodni Božiji zakon da je krenulo loše? Juče, danas, a tako će biti i sutra.
šatirana_ljubičica

#756 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

:stidljiva: ja bih rekla....Ljubav...apsolutna ....ali glede samog priznavanja Boga u kontekstu religije, a praksa religije i njena potreba ..o tome bih mogla nadugo i naširoko
animals

#757 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

nesto mi je drugo zapelo za oko..
u vasim postovima su uvijek ponavlja jedno te isto slovo--
slovo a...zar to nije malo cudno :D ko da vase postove pise svevisnji..
mislim da sam na pragu velikog otkrica :D samo dok jos provjerim koliko puta, pa to podjelim sa brojem 2.. :D :D
na kraju se od toga dobije RMK, a RMK je radnicko metalurski kombinat..odkud je svevisnji znao da ce to
nastati 1600 godina poslije njegove knjige u Zenici.. :D :D :D meni je to dokaz.. :D :D :D
šatirana_ljubičica

#758 Re: Zašto je potrebna religija?

sigh wrote:
Da je Islam preuzeo obiljezja paganskih kultura putem priznavanja atrubuta Isusa. Npr. musliman mora vjerovati da je Isus dizao ljude iz mrtvih, lijecio slijepce, bolesne i paralizovane dok bukvalno iste, znaci ni trunku drugacije, sposobnosti i moci nalazimo kod Asklepijusa. I ti mitovi su bili dostupni tim ljudima. Cak neki naucnici tvrde da cuda u to vrijeme za te ljude uopste nisu bila toliko izvanredna kako za nas danas. Smatrale su se sastavnim dijelom realnosti. Eh sad zamisli kako danas vjernici slobodno interpretiraju realnost i ono sto znamo, sta mislis kako su tadasnji ljudi sve to tumacili kada im je nedostajalo znanje koje mi danas posjedujemo. :-D

Ali, otkad su to obilježja paganskih kultura?
Leo_alfa

#759 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

dustaban wrote:Opet ja!

Dakle nije ovo nikakvo otkrice, ja i jesam i nisam agnostik. To sam davno objasnio, sve zavisi sto je Bog?!
Ako je Bog ovo kako ga religije (a pogotovo Chagalj!) tumaci, ja sam naravno ateista.
Ali, kako god okrenes, tamo gore ima nesto nama neobjasnjivo! Pa cak ako sve ove teorije... zakrivljenog prostora, struna, crvotocine... uzmemo kao naucne, a jos uvijek se, naglasavam, radi tek o hipotezama, postavlja se pitanje - kakva je razlika izmedju naucne teorije o paralelnim svjetovima i shortcut-ima izmedju njih sa religijskom pricom o razmicanju mora i prelasku sa jedne obale na drugu?!

Dakle i mi ateisti moramo priznati da jos nismo niti blizu spoznavanja Velike Misterije.

Religija je vidjela "slobodan prostor" i uletila sa svojim projektom koji je traganje za Bogom - Kreatorom Univerzuma preusmjerio u strah od Boga, a sve sa ciljem da se taj strah iskoristi kako bi ovozemaljski "bozji strazari" zavladali ljudima.
I, kako vidimo, u tome su potpuno uspjeli. Vjera u Boga je sasvim ustuknula pred vjerom u religiju.

I, eto, to je odgovor na pitanje zasto i KOME je potrebna religija.
Razlika je u tome sto se religijske price tipa razmicanje mora vezu uz nadnaravno/bozansko/paranormalno kako god hoces, ostale teorije ne mozemo svrstati u istu skupinu koliko god nevjerovatne djelovale. Kazem nadnaravno jer se tim pricama ide direktno protiv odredjenih prirodnih zakona za koje znamo kako funkcionisu. Naucne hipoteze ne mogu biti naucne ako se krsi nesto sto je provjereno tacno, pa mogu biti veoma cudne i komplikovane, ali i jednostavne. U suprotnom se radi o masti.
Koncept boga je neprihvatljiv ateistima, ne vidim nikakvo objasnjenje koje moze to poreci.
Uvijek mi je bilo interesantan odgovor "Ne znam, agnostik sam." na pitanje "Da li vjerujes u boga?" :mrgreen:. Pa niko ne zna i ne pita se "Znas li?" ;-).
sigh

#760 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

šatirana_ljubičica wrote:
sigh wrote:

Ali, otkad su to obilježja paganskih kultura?
Preciznije obiljezja paganskih vjerovanja i mitova odnosno obiljezja bogova u koje su ljudi vjerovali prije Isusa. :-D Kao sto mi danas gledamo na anticka vjerovanja, tako ce ljudi u dalekoj buducnosti gledati na danasnje monoteisticke religije. Cisto kao nonsens.
šatirana_ljubičica

#761 Re: Zašto je potrebna religija?

Pa da vjerovatno će i biti tako, ali Bog zna šta je ispravno vjerovanje bilo.Ovo se odnosi samo na vjernike, naravno.
vatrogasac

#762 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

sigh wrote: Preciznije obiljezja paganskih vjerovanja i mitova odnosno obiljezja bogova u koje su ljudi vjerovali prije Isusa. :-D Kao sto mi danas gledamo na anticka vjerovanja, tako ce ljudi u dalekoj buducnosti gledati na danasnje monoteisticke religije. Cisto kao nonsens.
Da li postoji mogućnost da je monoteizam kroz po-vijest čovjeka bio glavni put dok sve ovo ostalo sporedne stranputice? Zar i danas u okviru monoteizma se ne stvaraju još razni pravci bliži ili dalji izvornom učenju koje tamo nekada u vremenu budućem neko može zbog sličnosti uzeti kao izvor monoteizma?
nasa

#763 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

vatrogasac wrote:
Dozer wrote: Iskreno, i mene zanima odgovor na pitanje - koja je svrha religija u danasnjem svijetu?

Zar ne vidiš da u svim segmentima gdje se čovjek ogriješio o prirodni Božiji zakon da je krenulo loše? Juče, danas, a tako će biti i sutra.
I sama vjera je prirodna potreba covjeka.Covjek ne djeluje iskljucivo za sadsnjost, djelovanje covjeka itekako je uslovljeno ocekivanjima u buducnosti, sasvim prirodno je onda da se tako ponasa i spram zivota.Radimo danas za sutra jednako kao sto zivimo ovaj svijet za onaj svijet.
vatrogasac

#764 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

nasa wrote:
vatrogasac wrote:

I sama vjera je prirodna potreba covjeka.Covjek ne djeluje iskljucivo za sadsnjost, djelovanje covjeka itekako je uslovljeno ocekivanjima u buducnosti, sasvim prirodno je onda da se tako ponasa i spram zivota.Radimo danas za sutra jednako kao sto zivimo ovaj svijet za onaj svijet.
Da....ono što je čak suština ateisti ne prihvataju pa sam tako uprostio na samo dunjalučki dio koji nije isto nevažan.
nasa

#765 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

sigh wrote: Preciznije obiljezja paganskih vjerovanja i mitova odnosno obiljezja bogova u koje su ljudi vjerovali prije Isusa. :-D Kao sto mi danas gledamo na anticka vjerovanja, tako ce ljudi u dalekoj buducnosti gledati na danasnje monoteisticke religije. Cisto kao nonsens.
Pusta zelja :D daleko od istine.Paganske religije nisu evoluirale u monoteizam vec su prekinute pojavom monoteizma, ne znam koga ocekujes da se pojavi u buducnosti i prekine monoteisticke ali analogija ti ne stima.
Dozer

#766 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Chagalj wrote:

nepravi se budala, niko ovdje netvrdi 19+7 =25, niti je uopste bilo rijeci o tome.
Prethodna stranica, prvi post, slika sa citatima - Isa i Adem su spomenuti po 25 puta, prvo po 7, pa onda jos po 19.
Ti si to postirao drug moj, ne ja...
Leo_alfa

#767 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

vatrogasac wrote:Da....ono što je čak suština ateisti ne prihvataju pa sam tako uprostio na samo dunjalučki dio koji nije isto nevažan.
Bas tako?
nasa

#768 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

vatrogasac wrote:
nasa wrote:
vatrogasac wrote:
Da....ono što je čak suština ateisti ne prihvataju pa sam tako uprostio na samo dunjalučki dio koji nije isto nevažan.
Naravno.Jednako kao sto mi obavljamo posao i zbog razloga koji su danas prisutni ali i zbog onih koje donosi buducnost npr.zbog plate ili vjezbamo da bi u buducnosti bili spremniji itd.tako i cijeli zivot zivimo i zbog svega sto on donosi ali i zbog onog svijeta...Covjek ne djeluje iskljucivo na osnovu onog sto sigurno zna vec itekako su ukljucena ocekivanja, predvidjanja, vjera....tako je to sasvim prirodno i kad govorimo o samom zivotu.
šatirana_ljubičica

#769 Re: Zašto je potrebna religija?

nasa wrote:
Pusta zelja :D daleko od istine.Paganske religije nisu evoluirale u monoteizam vec su prekinute pojavom monoteizma, ne znam koga ocekujes da se pojavi u buducnosti i prekine monoteisticke ali analogija ti ne stima.

Naso ja mislim da će možda biti baš tako..jer znaš da se kaže da će pred pojavu Dedžala i u njegovo vrijeme biti ogromne zablude, ko zna u šta će tad ljudi vjerovati pa će povjerovati da je Dedžal sam Bog.Osim izuzetaka naravno....Ali biće svijet u debelom haosu to je sigurno.. :(
nasa

#770 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pa nisi skontala, npr.paganska uvjerenja predislamskih arapa nisu evoluirala u monoteizam vec se radilo o Objavi koja je prekinula njihova uvjerenja i u direktnom suceljavanju ih eliminisala...
Ocekivanje Dedzala jeste slicno ali ne radi se o ocekivanoj evoluciji monoteizma vec upravo o onom sto se vec desilo tj.da je iskrivljena vjera ili napustanje iste dovelo do intervencije od strane Boga.
Iako licno nemam bas jasnu ideju o ocekivanju Dedzala ali to je druga tema.
sigh

#771 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nasa wrote:
Asclepius dize ljude iz mrtvih, lijeci bolesne, vjerovalo se u njega prije pojave Isusa. Dobijamo u novom testamentu sliku Isusa kao covjeka sto dize ljude iz mrtvih i lijeci bolesne. Islam prizanje cuda Isusa kao ovakve. Zar nije cito ? I da napomenem, pored Asclepiusa bilo je jos vise paganskih mitova i bogova sa istim karakteristikama Isusa prije njegove pojave. Kazem vam, izucite arapsku civilizaciju prije pojave Islama, izucite sta je bilo prije pojave Isusa i lahko cete primjetiti obrazac. Irelevatno je pitanje monoteizma. Ne kazem ja da sama vjera nije evoluirala u nesto kompleksnije. Ali izvori i temelji se trebaju provjeriti. Ako se to ne uradi, dobijamo argumente iz ignorancije :wink:
Chagalj

#772 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:
Chagalj wrote:

Prethodna stranica, prvi post, slika sa citatima - Isa i Adem su spomenuti po 25 puta, prvo po 7, pa onda jos po 19.
Ti si to postirao drug moj, ne ja...
nisi razumio sta se hoce reci, ili mozda nije dobro objasnjeno

do ajeta gdje se spominje da su Adem i Isa isti su spomenuti 7 puta
do sure 19, Sura Marija/Marjam (majka isusova) Isa/Isus i Adem su spomenuti 19 puta
Image
Image

a ne 19+7 =25 kako si to ti odmah zaletio da pokusas ismijavati bez da tacno vidis sta je na stvari. :-)
šatirana_ljubičica

#773 Re: Zašto je potrebna religija?

nasa wrote:pa nisi skontala, npr.paganska uvjerenja predislamskih arapa nisu evoluirala u monoteizam vec se radilo o Objavi koja je prekinula njihova uvjerenja i u direktnom suceljavanju ih eliminisala...
Ocekivanje Dedzala jeste slicno ali ne radi se o ocekivanoj evoluciji monoteizma vec upravo o onom sto se vec desilo tj.da je iskrivljena vjera ili napustanje iste dovelo do intervencije od strane Boga.
Iako licno nemam bas jasnu ideju o ocekivanju Dedzala ali to je druga tema.

Da, shvatam to ali bez obzira, ne kažem ni ja da će evoluirati monoteizam, nego da jednostavno baš kao što i sama kažeš, nemamo jasnu sliku o tim danima Dedžala pa samim tim sam se i složila sa sighom.
nasa

#774 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Ma to nikakve veze nema s cinjenicom da su poslanici pa i Isus djelovali u okolini koja ih nije prihvatila rasirenih ruku vec sasvim suprotno, znaci ne radi se o nekoj vrsti evolucije religijskih uvjerenja sto si ti sugerisao onom recenicom u kojoj kao ocekujes da ce buducnost donijeti novi pogled na monoteisticke religije ili svojevrsnu evoluciju u koj ce nama iste biti smijesne, to nije bio slucaj sa paganskim tako da ti ta analogija ne stima.Ustvari mi danas svjedocimo razlicitim interpretacijama jedne te iste religije i s vremenom razlike se umnozavaju i udaljavaju od izvora.Isto se desilo u proslosti....
Prijasnja religijska uvjerenja su sadrzavala dosta slicnosti sa kasnijim monoteistickim iz razloga sto se radi o istom Izvoru.Dosta slicnosti ces naci i medju samim poslanicima, ne vidim zasto bi po tebi monoteizam bio uvjherljivji da je dozivljen, tumacen i objasnjen sasvim drugacije od svega onog to je bilo ranije...Bilo je poslanika i prije Isusa...
vatrogasac

#775 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

nasa wrote:pa nisi skontala, npr.paganska uvjerenja predislamskih arapa nisu evoluirala u monoteizam vec se radilo o Objavi koja je prekinula njihova uvjerenja i u direktnom suceljavanju ih eliminisala...
A uz to poznato je da su predislamski Arapi čak neke meleke pretvorili u božanstva za koje su čuli od Ibrahima a.s. i molili im se do Muhammeda a.s. kao idolima. Isus se nije molio svojim prijateljima dok danas imamo pojavu da ljudi se mole ljudima ili traže njihovo zagovorništvo paleći im svijeće oko ikona. Sličnih pojava ima i kod nekih sufijskih tarikata koji su izašli iz islama. Čisti monoteizam je kao rijeka i samo je na izvoru čist dok daljim tokom prima čak i fekalije.
Locked