dustaban wrote:Opet ja!
Dakle nije ovo nikakvo otkrice, ja i jesam i nisam agnostik. To sam davno objasnio, sve zavisi sto je Bog?!
Ako je Bog ovo kako ga religije (a pogotovo Chagalj!) tumaci, ja sam naravno ateista.
Ali, kako god okrenes, tamo gore ima nesto nama neobjasnjivo! Pa cak ako sve ove teorije... zakrivljenog prostora, struna, crvotocine... uzmemo kao naucne, a jos uvijek se, naglasavam, radi tek o hipotezama, postavlja se pitanje - kakva je razlika izmedju naucne teorije o paralelnim svjetovima i shortcut-ima izmedju njih sa religijskom pricom o razmicanju mora i prelasku sa jedne obale na drugu?!
Dakle i mi ateisti moramo priznati da jos nismo niti blizu spoznavanja Velike Misterije.
Religija je vidjela "slobodan prostor" i uletila sa svojim projektom koji je traganje za Bogom - Kreatorom Univerzuma preusmjerio u strah od Boga, a sve sa ciljem da se taj strah iskoristi kako bi ovozemaljski "bozji strazari" zavladali ljudima.
I, kako vidimo, u tome su potpuno uspjeli. Vjera u Boga je sasvim ustuknula pred vjerom u religiju.
I, eto, to je odgovor na pitanje zasto i KOME je potrebna religija.
Razlika je u tome sto se religijske price tipa razmicanje mora vezu uz nadnaravno/bozansko/paranormalno kako god hoces, ostale teorije ne mozemo svrstati u istu skupinu koliko god nevjerovatne djelovale. Kazem nadnaravno jer se tim pricama ide direktno protiv odredjenih prirodnih zakona za koje znamo kako funkcionisu. Naucne hipoteze ne mogu biti naucne ako se krsi nesto sto je provjereno tacno, pa mogu biti veoma cudne i komplikovane, ali i jednostavne. U suprotnom se radi o masti.
Koncept boga je neprihvatljiv ateistima, ne vidim nikakvo objasnjenje koje moze to poreci.
Uvijek mi je bilo interesantan odgovor "Ne znam, agnostik sam." na pitanje "Da li vjerujes u boga?"

. Pa niko ne zna i ne pita se "Znas li?"

.