On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

JohnnyS

#751 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by JohnnyS »

Doktori imaju veće plaće (ne dovoljno velike, ali nije tema... :D ) od navedenih i na specijalizaciju mogu godinu dana nakon polaganja državnog ispita, moguće da ni ostali podaci nisu baš najtočniji
Tirkiz

#752 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Tirkiz »

DoZeN wrote: Mi se stari razumijemo u mnogome,samo sto ti neces da priznas ili ne znas kako se uspjeva na zapadu?
Da li kod nas doctor bez posla hoce da ide da zalijeva cvijece? ili da cisti krovove? ili da voda pse?
Da li kod nas neka koja je zavrsila ekonomski fakultet hoce da ide u fabriku na traku i da stoji 8 sati na nogama?
Nemoj me zezati, znam ljude po Semberiji u ljetna doba puna tri mjeseca kopaju za 25 KM po danu, ili idu nasi ljudi po CG ili Hrvatskoj i konobarisu.
Nedavno Maca kaze u jednom intervju kako je u zlatna doba Sarajeva istovarao pune vrece secera i kakao-a u ZORI, da li znas kako su ljudi 65 i prije zivjeli u Sarajevu,pogotovo oni koji su se doselili s Romanije,Foce i ostalih mjesta u Sarajevo?
I svi se pozenili gotovo i stvorili porodice,a poceli kao postanari .
Vi stari zaboravljate da vise nije ni 1975 ni 1988 ni 1990 nego 2014 godina.

nema vise ni tih vreca secera, ni kakaoa...ni ZORE ni Sarabona...a kako stvari stoje uskoro vise ni Energoinvesta...Enegopetrola...
a ti sto kopaju po Semberiji za 25 KM -- koliko to traje - 3-4 mjeseca...Sta poslije?...sta sa ostalih 8-9 mjeseci...mozda da stavite te ljude na Stand by...cisto da vegetiraju do sljedece sezone...bilo u Semberiji, Dalmaciji ili Crnoj Gori.
E vala ako si dosao do tacke u kojoj ti je Maca idejni vodja...onda nemamo vise o cemu pisati...
ti slusaj sta Maca govori, a ja odoh dalje.

JohnnyS wrote:Doktori imaju veće plaće (ne dovoljno velike, ali nije tema... :D ) od navedenih i na specijalizaciju mogu godinu dana nakon polaganja državnog ispita, moguće da ni ostali podaci nisu baš najtočniji
Mozda je pripravnicka plata doktora u Sarajevu veca od moje koju sam naveo...ali moj prijatelj je u Traviku radio za 580 kao pripravnik...a da bi otisao na specijalizaciju mora odredjena bilo Bolnica ili Dom zdravlja da raspise konkurs za dodjelu specijalizacije.(jer specijalizacija kosta :D ) e onda dolazi pitanje KO SVE MOZE dobiti specijalizaciju...to valjda znas da nemoze bas svako na specijalizaciju.
Šveđanin

#753 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Šveđanin »

DoZeN wrote:
Šveđanin wrote:Internet nije statusni simbol. Internet je svakodnevna potreba.. Vjerujem da ima onih kojima je to skupo, ali opet kažem, internet danas nije luksuz.
U Somaliji i Zimbabwe,Kambodzi nije
A? :?

Koliko ja znam Bosna je dio evropske civilizacije, to je evropska zemlja i treba da naginje ka evropskim tokovima. Kakve veze ima Somalija sa bilo čime u ovoj temi.
Bambi_na_kofeinu

#754 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bambi_na_kofeinu »

DoZeN wrote: U Somaliji i Zimbabwe,Kambodzi nije
I tako...
Neko se nekad borio za radnička prava, pravo na rad, pravo na obrazovanje, to sindikati, to štrajkovi, to pregovori, dogovori...belaj samo tako, mrve glave padale.
Onda dođe 2014. i lik hladno kaže u Somaliji rade za šaku riže te zašto ne bi ljekar radio na traci.

Jebote.
Šveđanin

#755 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Šveđanin »

Dajte ljudi, ne uspoređujte se sa raznoraznim plemenima. U Bosni koliko god da je loše, nikada neće doći do nivoa Somalije.. Jel treba? Nedaj bože, nikad.

Zahvaliti se onome gore što je Bosnu smjestio u Evropu i početi se ugledati na razvijene zemlje.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Alfons Kauders

#756 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

Tirkiz wrote:Osamostaljivanje u BiH gledano kroz dimenziju zvanja
Doktor medicine : fakultete zavrsen sa 25 godina zivota...pripravnicki staz(ukoliko odmah nadje poslodavca) 1 godina – plata pripravnika 580KM – zaokruzimo na 600KM, nakon godinu dana i pozenog pripravnickog ispita koji se naravno placa...plata novopecenom doktoru raste na 800KM(godisnja zarada 9600KM), nakon 3 godine rada pruza se prilika za specijalizaciju u trajanju 2,5-3 godine. Nakon povratka sa specijalizacije doktor ima platu 1100-1300KM i 33 godine zivota i onda prica kruzi okolo : Vidi ga 33 godine i nema nista—nije se osamostalio.
Magistar farmacije : fakultet zavrsen sa 24 godine zivota....pripravnicki staz 6 mjeseci – plata pripravnika 0KM (nula KM) – polaganje pripravnickog ispita...i trazenje zaposlenja...sa dobrom srecom nadje posao pocetna plata 800-900KM
Veterinar: fakultet zavrsen sa 25 godine...posao u privatnoj mesnoj industriji plata 600 KM
Ekonomista: zavrsen Ekonomski fakutet u Sarajevu- posao: privatana firma – plata 550 KM
E sad idemo malo protabiriti one sa srednjom skolom.
Konobar u Trznom centru FIS – Vitez – plata 350 KM
Prodavacica na kasi – Trzni centar FIS Vitez – plata 450KM
Radnik u pogonu proizvodnje - Trzni centar FIS Vitez – plata 550KM – 600KM
Prevent „Gorazde“ radnik za sivacom masinom – fixno 500KM
Prevent „Gorazde“ radnik za peglom – 500 - 600KM
Bekto „Gorazde“ radnik u proizvodnji- 800-900KM – radno vrijeme 07-21 sat
Emka „Gorazde“ radnik – fix 550 KM
I evo na kraju onaj Smetljar : bivse komunalno preduzece u Travniku – smetljar: plata 600 KM- u ovo je uracunat i nekakav bonus zato sto se izlazu stidu i tako nesto slicno.

E sad neka mi neko objasni kako uzeti kredit od 100 000 za stan i na koji nacin ga vracati?
PRIMJER VISINE MJESEČNIH ANUITETA
ROK OTPLATE (GODINA)
5 10 15 20 25

50.000 974 563 431 368 332
70.000 1364 789 603 515 465
100.000 1949 1127 862 736 665
150.000 2926 1690 1293 1103 997
200.000 3897 2254 1724 1471 1329
250.000 4872 2817 2154 1839 1662
300.000 5846 3380 2585 2207 1994
IZNOS KREDITA (KM) ANUITET U KM

Drugi par gaca je ako si „guzonjin“ sin... u tom slucaju te zaposle u BH Telecom i onda si sa srednjom medicinskom skolom, kao na nekakvom servis telefonu i imas platu 1500-1800 i zaboli te...ili si sa zavrsenom gimnazijom i neuspjelim pokusajem studiranja uspjeli ubaciti da budes vozac kakvog ministirica u vladi i imas platu 1600+ kojekavi dodatci li treca opcija s obzirom da si malo nabildan uspio si dobiti posao u policiji, a tek nakon toga otici u policijsku skolu na Vraca...u tim slucajevima i nije tesko da se „osamostalis“.

fino si ti to druze izracuno... samo jos kad bi kupovina nekretnine bila mjerilo samostalnosti... a nije

samo sto to mnogi ne kontaju, pa ispada da je svako ko ima 35 godina a nema 1/1 nekretninu zadnji klosar... imas i za to temu - cijene nekretnina... no to ovdje nije tema...

baska sto kod tebe ispade da niko s fakultetom ne zaradjuje milju, kamoli oni sa SSS... a u sarajevu prosjecna plata 1030 maraka... dakle nesto ne stima

a sto se tice telecoma i uvaljivanja... pa et... u tuzli obespravljeni i jadni omladinac spali dvije zgrade, a imao je posao u tom jebenom telecomu - pa mu nije valjalo... a mati i otac mu takodjer rade za fine pare (sud, cementara cini mi se)... i sad trazi azil... jer mu nije bilo dobro

jebo ba takva ocekivanja, znaci treba svako u prvih 10 godina radnog staza rijesiti stambeno pitanje, imati porodicu, auto itd... samo sto to NIGDJE nema i sto bi to znacilo da imamo jaci standard i socijalnu mobilnost od ostatka Evrope
ultima_palabra

#757 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:fino si ti to druze izracuno... samo jos kad bi kupovina nekretnine bila mjerilo samostalnosti... a nije

samo sto to mnogi ne kontaju, pa ispada da je svako ko ima 35 godina a nema 1/1 nekretninu zadnji klosar... imas i za to temu - cijene nekretnina... no to ovdje nije tema...

baska sto kod tebe ispade da niko s fakultetom ne zaradjuje milju, kamoli oni sa SSS... a u sarajevu prosjecna plata 1030 maraka... dakle nesto ne stima

a sto se tice telecoma i uvaljivanja... pa et... u tuzli obespravljeni i jadni omladinac spali dvije zgrade, a imao je posao u tom jebenom telecomu - pa mu nije valjalo... a mati i otac mu takodjer rade za fine pare (sud, cementara cini mi se)... i sad trazi azil... jer mu nije bilo dobro

jebo ba takva ocekivanja, znaci treba svako u prvih 10 godina radnog staza rijesiti stambeno pitanje, imati porodicu, auto itd... samo sto to NIGDJE nema i sto bi to znacilo da imamo jaci standard i socijalnu mobilnost od ostatka Evrope
Fakat ne znam odakle to razmišljanje... jedino ako nije ostalo iz prošlog sistema. A i tad se nisu stanovi davali tek tako... stari je dobio stan u 35oj nakon 11 godina staža, a bio je rukovodilac i jedan od nekoliko VSS u firmi od nekoliko hiljada ljudi.
Alfons Kauders

#758 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:fino si ti to druze izracuno... samo jos kad bi kupovina nekretnine bila mjerilo samostalnosti... a nije

Fakat ne znam odakle to razmišljanje... jedino ako nije ostalo iz prošlog sistema. A i tad se nisu stanovi davali tek tako... stari je dobio stan u 35oj nakon 11 godina staža, a bio je rukovodilac i jedan od nekoliko VSS u firmi od nekoliko hiljada ljudi.
jebi ga - nove generacije su odrasle na bajkama, a ne sjecaju se onog sistema, pa svi kontaju da je to bila neka utopija...

moji su dobili stan nakon desetak godina rada, 50 i kusur kvadrata... onda su ih nakon 7-8 godina "apgrejdovali" na 83 kvadrata...:D oboje bili VSS u jakim firmama, jebeno dobre poslove imali... ja sam spram njih zadnja kita bio i ostao :D

al eto, danas omladina konta da trebaju nekim cudom imati svoj stan bez marke duga do 35te, i to je kao sasvim normalno... kad ih pitas gdje to ima u evropi... muk...
Alfons Kauders

#759 Re: Odg: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

veze s vezom wrote:
McMoy wrote:
veze s vezom wrote:znaci da trazim momka koji ima svoj stan :D

edit: il vise stanova :D i kucu koju ce naslijediti :D
A šta ti donosiš u miraz? :)
2 kuce i 2 stana.
da imas vikendicu na jahorini, sad bi te zaprosio :D
WildRedRose

#760 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

de ljudi pisite krace postove. tad bih ih i procitala, ovako.. tesko, tesko :roll: :mrgreen:
ultima_palabra

#761 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by ultima_palabra »

Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote: Fakat ne znam odakle to razmišljanje... jedino ako nije ostalo iz prošlog sistema. A i tad se nisu stanovi davali tek tako... stari je dobio stan u 35oj nakon 11 godina staža, a bio je rukovodilac i jedan od nekoliko VSS u firmi od nekoliko hiljada ljudi.
jebi ga - nove generacije su odrasle na bajkama, a ne sjecaju se onog sistema, pa svi kontaju da je to bila neka utopija...

moji su dobili stan nakon desetak godina rada, 50 i kusur kvadrata... onda su ih nakon 7-8 godina "apgrejdovali" na 83 kvadrata...:D oboje bili VSS u jakim firmama, jebeno dobre poslove imali... ja sam spram njih zadnja kita bio i ostao :D

al eto, danas omladina konta da trebaju nekim cudom imati svoj stan bez marke duga do 35te, i to je kao sasvim normalno... kad ih pitas gdje to ima u evropi... muk...
Sad ću starog nazvati i reći mu koji je levat bio... oženio se i dijete dobio pod kirijom, bruka :mrgreen:
Bluemore

#762 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bluemore »

DoZeN wrote:
satira wrote:svaki dan naucim nesto novo..

kao npr. danas, procitah da je internet i mogucnost konektovanja na isti statusni simbol
cuj imas za internet a nemas para da kupis stan , stvarno smo nesposobni :roll:
Ne
Pitanje je sta su parametri po kojem mjeris siromastvo u drustvu,znam mnogo ljudi u BIH zive i kazu:Ko hoce da radi,nadje uvjek posla.
Naravno da u BIH nije sjajna situacija i da mnogi zive ispod prosjeka, ali ima i gorih slucajeva i zemalja
U Sarajevu,Banja Luci,Bijeljini,Zenici,Gorazdu,Trebinju se pristojno zivi,bolje nego u Rudom,Rogatici,Loparama,Kladnju,Olovu,Varesu.
Ja sam kupio smece kada sam dosao u stranu zemlju,koliko bi vas sutra to radilo u Sarajevu? da imate svoj djeparac?
da li bi ti to isto uradio u Sarajevu ili negdje drugo u Bih? da imas djeparac?
Alfons Kauders

#763 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote: Fakat ne znam odakle to razmišljanje... jedino ako nije ostalo iz prošlog sistema. A i tad se nisu stanovi davali tek tako... stari je dobio stan u 35oj nakon 11 godina staža, a bio je rukovodilac i jedan od nekoliko VSS u firmi od nekoliko hiljada ljudi.

Sad ću starog nazvati i reći mu koji je levat bio... oženio se i dijete dobio pod kirijom, bruka :mrgreen:
moj ne samo da je bio levat, vec koristeci logiku nase zlatne mladezi - nije volio ni djeda i nenu... :D jer je s 15 godina otisao od kuce, u skolu... i danas mi sere kako nije imao sat, kako ga je budila gazdarica, kako nije imao za hrane ni za voza... :-) i onda je jos kreten odgojio sina koji se isfuro sa 19... mati isto budala, pocela raditi sa 19, i usput studirala... i oboje su studirali van bih, umjesto da su budale cekale da se ovdje otvore fakulteti i da ih neko fino zamoli da idu u skolu i da rade

sramota fakat, totalno smo poremecena porodica... :D cuj radile budale... i odlazile od kuce da idu u skolu, pa da rade jer nisu imali love da studiraju redovno... bas nenormalni ljudi... a tada inace tekli med i mlijeko - pocetkom sezdesetih svaka kuca u bosni imala televizor, struju, auto itd... :D svaka mahala imala fakultet, manjak radne snage i visak stambenog prostora... idila ba, citala djeca kako je bilo... vjerovatno iz onih istih propagandnih pamfleta kojima smo se mi smijali... koji imbecili

blago se nama s nasom omladinom... imamo generaciju invalida nesposobnih za rad i zrtvovanje, i po svemu sudeci tu generaciju cemo hraniti dok ne krepu na kafama i u kladionicama...
krater

#764 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by krater »

WildRedRose wrote:de ljudi pisite krace postove. tad bih ih i procitala, ovako.. tesko, tesko :roll: :mrgreen:
:thumbup: :kiss:
Jokericious

#765 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Jokericious »

Ja recimo vec sada imam stan. Ali naravno da je naslijedjen. I Trenutno mi ne pada na pamet da idem iz kuce. Sta cu sam? Mlad sam jos.

A nerviraju me ovi sto govore nesto a dobili sve servirano. Gotovo niko nije u mogucnosti da sam sebi kupi stan prije tridesete. Lako je pametovati drugima kada sam dobijes sve servirano.
nightvision

#766 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by nightvision »

Ne da mi se citati svih 30+stranica ali i ovo sto sam pregledao otprilike je sve receno sto se moze reci. Samo je pitanje ko je u kom taboru i sve je to subjektivno i individualno od slucaja do slucaja. Cinjenica je da bi bilo idealno da se covjek moze osamostaliti cim prije a pogotovo ne docekati 35tu kuci sa starcima. Cinjenica je i da danas manje nego ikada ljudi imaju priliku da to urade. Nije nikad sve crno i bijelo, pa ni ovo. Neki ljudi se osamostale tek uz pomoc roditelja. Ili tek nakon stupanja u brak. Drugi opet nisu samostalni ni kada zive sami. Nije samostalan neko ko zivi sam a ne zna jaje ispeci i prljav ves nosi kuci materi da ga opere. A neki su opet samostalni i kad zive s roditeljima, pogotovo ako imaju odvojeni sprat kuce. Tako da, nit' mozemo hvaliti sve koji su samostalni, nit' mozemo kuditi sve koji nisu. A sto se tice zena koje ce zaobici momka samo zato sto isti u 35 zivi s roditeljima, ako je to jedini razlog, blago kuci koju takve zaobidju.
DoZeN

#767 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by DoZeN »

Bambi_na_kofeinu wrote:
I tako...
Neko se nekad borio za radnička prava, pravo na rad, pravo na obrazovanje, to sindikati, to štrajkovi, to pregovori, dogovori...belaj samo tako, mrve glave padale.
Onda dođe 2014. i lik hladno kaže u Somaliji rade za šaku riže te zašto ne bi ljekar radio na traci.

Jebote.
Posto rado citam tvoje postove ovde, ja znam da ti mozes bolje ;-)
Jesam rekao da je jedan nas doktor iz Kosevske bolnice otisao u Holandiju i tamo sisao travu, cistio lisce i cesljao pse i macke, isto tako znam iz slucaj iz Srebrenice kada je majka jedne djevojcice rekla da nece da joj kcerka radi u hladnjaci punoj malina,jer joj kcerka ima ekonomski fakultet.
Znaci moze doktor da se ponizi,ali kcerka ne moze?
Izvini, ali morati ces da zaboravis na sindikate i ono da posvadjas se u fabrici, i onda te radnicki savjet vrati na posao,da od ukupnih 8 sati dnevno ti radis aktivno 4 sata sto se moglo vidjeti pred sami rat u Zraku,Pretisu itd
Tog vremena vise nema i nece se ponoviti.
Medjutim kada bi ovu temu izmjestili iz danasnje BIH i donjeli je u sredjene zemlje i bolje ekonomije,onda mi umjesto pljuvanja onih koji su tako zgrozeni sto djevojke ne zele da vide kako on mora da zivi sa roditeljima jer ne moze da renta stan ili da samostalno zivi od plate, onda bi mogli vidjeti kako neko ko vozi kamion po USA,Canadi ili Evropi nema sanse sa djevojkom koja ide na fakultet ili je zavrsila isti i sada radi u svojoj struci.
Mozda su postovi BadCopy malo radikalni,ali u njima ima mnogo istine :wink:
Nekome je lakse da zivi sa izgovorom,a nekome ne-kazem ti ja
Alfons Kauders

#768 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

DoZeN wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
I tako...

Jebote.
Posto rado citam tvoje postove ovde, ja znam da ti mozes bolje ;-)
Jesam rekao da je jedan nas doktor iz Kosevske bolnice otisao u Holandiju i tamo sisao travu, cistio lisce i cesljao pse i macke, isto tako znam iz slucaj iz Srebrenice kada je majka jedne djevojcice rekla da nece da joj kcerka radi u hladnjaci punoj malina,jer joj kcerka ima ekonomski fakultet.
Znaci moze doktor da se ponizi,ali kcerka ne moze?
Izvini, ali morati ces da zaboravis na sindikate i ono da posvadjas se u fabrici, i onda te radnicki savjet vrati na posao,da od ukupnih 8 sati dnevno ti radis aktivno 4 sata sto se moglo vidjeti pred sami rat u Zraku,Pretisu itd
Tog vremena vise nema i nece se ponoviti.
Medjutim kada bi ovu temu izmjestili iz danasnje BIH i donjeli je u sredjene zemlje i bolje ekonomije,onda mi umjesto pljuvanja onih koji su tako zgrozeni sto djevojke ne zele da vide kako on mora da zivi sa roditeljima jer ne moze da renta stan ili da samostalno zivi od plate, onda bi mogli vidjeti kako neko ko vozi kamion po USA,Canadi ili Evropi nema sanse sa djevojkom koja ide na fakultet ili je zavrsila isti i sada radi u svojoj struci.
Mozda su postovi BadCopy malo radikalni,ali u njima ima mnogo istine :wink:
Nekome je lakse da zivi sa izgovorom,a nekome ne-kazem ti ja
"nije vam odgovaralo da svi budemo jednaki i da vise nema ovakvih razlika medju ljudima"

jednostavno idealizam i ideologija... nismo svi rodjeni ni bogati ni siromasni, ni manekeni ni grobovi, ni sposobni ni nesposobni... i zivot nije fer, vjerovali ili ne... a vecina omladine ne vjeruje, jer su im draze bajke u kojima svako treba imati kravatirani posao, stan iz reklama za kredite, dvoje djece, cuku, gotivno auto sa 5 zvjezdica na NCAP-u i tako dalje

ne dragi moji... neko ce uvijek raditi "prljave" poslove, neko nece imati love za stan iz reklama, neko ni za brak i djecu, neko ce uspjeti, neko nece... i ne omladinci, stvarnost nije ono sto gledamo na TV-u, vec ono sto gledamo oko sebe...

zao mi je sto moram razocarati mnoge, ali zivot nije sapunica... sama cinjenica da je odraslim ljudima to potrebno naglasiti sve objasnjava
Alfons Kauders

#769 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Alfons Kauders »

nightvision wrote:Ne da mi se citati svih 30+stranica ali i ovo sto sam pregledao otprilike je sve receno sto se moze reci. Samo je pitanje ko je u kom taboru i sve je to subjektivno i individualno od slucaja do slucaja. Cinjenica je da bi bilo idealno da se covjek moze osamostaliti cim prije a pogotovo ne docekati 35tu kuci sa starcima. Cinjenica je i da danas manje nego ikada ljudi imaju priliku da to urade. Nije nikad sve crno i bijelo, pa ni ovo. Neki ljudi se osamostale tek uz pomoc roditelja. Ili tek nakon stupanja u brak. Drugi opet nisu samostalni ni kada zive sami. Nije samostalan neko ko zivi sam a ne zna jaje ispeci i prljav ves nosi kuci materi da ga opere. A neki su opet samostalni i kad zive s roditeljima, pogotovo ako imaju odvojeni sprat kuce. Tako da, nit' mozemo hvaliti sve koji su samostalni, nit' mozemo kuditi sve koji nisu. A sto se tice zena koje ce zaobici momka samo zato sto isti u 35 zivi s roditeljima, ako je to jedini razlog, blago kuci koju takve zaobidju.
tako je - jer ipak ima metar ljudi koji se trude koliko mogu, ali jebe ih startna pozicija... i da, ima dosta ljudi u tim godinama koji bukvalno nose ta zajednicka domacinstva na plecima - sto ce reci "samostalniji" su i odgovorniji od mnogih koji imaju svoj krov nad glavom

to onda nema veze sa zaobilazenjem radi karaktera i radnih navika, vec radi trazenjem para... nije isto, ni blizu...
WildRedRose

#770 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by WildRedRose »

Alfons Kauders wrote:
nightvision wrote:Ne da mi se citati svih 30+stranica ali i ovo sto sam pregledao otprilike je sve receno sto se moze reci. Samo je pitanje ko je u kom taboru i sve je to subjektivno i individualno od slucaja do slucaja. Cinjenica je da bi bilo idealno da se covjek moze osamostaliti cim prije a pogotovo ne docekati 35tu kuci sa starcima. Cinjenica je i da danas manje nego ikada ljudi imaju priliku da to urade. Nije nikad sve crno i bijelo, pa ni ovo. Neki ljudi se osamostale tek uz pomoc roditelja. Ili tek nakon stupanja u brak. Drugi opet nisu samostalni ni kada zive sami. Nije samostalan neko ko zivi sam a ne zna jaje ispeci i prljav ves nosi kuci materi da ga opere. A neki su opet samostalni i kad zive s roditeljima, pogotovo ako imaju odvojeni sprat kuce. Tako da, nit' mozemo hvaliti sve koji su samostalni, nit' mozemo kuditi sve koji nisu. A sto se tice zena koje ce zaobici momka samo zato sto isti u 35 zivi s roditeljima, ako je to jedini razlog, blago kuci koju takve zaobidju.
tako je - jer ipak ima metar ljudi koji se trude koliko mogu, ali jebe ih startna pozicija... i da, ima dosta ljudi u tim godinama koji bukvalno nose ta zajednicka domacinstva na plecima - sto ce reci "samostalniji" su i odgovorniji od mnogih koji imaju svoj krov nad glavom

to onda nema veze sa zaobilazenjem radi karaktera i radnih navika, vec radi trazenjem para... nije isto, ni blizu...
Vala, covjek objasnio. kratko, ali jasno da ne moze jasnije. svaka cast na post !! :thumbup:
Bluemore

#771 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Bluemore »

Bluemore wrote:
DoZeN wrote:
satira wrote:svaki dan naucim nesto novo..

kao npr. danas, procitah da je internet i mogucnost konektovanja na isti statusni simbol
cuj imas za internet a nemas para da kupis stan , stvarno smo nesposobni :roll:
Ne
Pitanje je sta su parametri po kojem mjeris siromastvo u drustvu,znam mnogo ljudi u BIH zive i kazu:Ko hoce da radi,nadje uvjek posla.
Naravno da u BIH nije sjajna situacija i da mnogi zive ispod prosjeka, ali ima i gorih slucajeva i zemalja
U Sarajevu,Banja Luci,Bijeljini,Zenici,Gorazdu,Trebinju se pristojno zivi,bolje nego u Rudom,Rogatici,Loparama,Kladnju,Olovu,Varesu.
Ja sam kupio smece kada sam dosao u stranu zemlju,koliko bi vas sutra to radilo u Sarajevu? da imate svoj djeparac?
da li bi ti to isto uradio u Sarajevu ili negdje drugo u Bih? da imas djeparac?
faust79

#772 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by faust79 »

Alfons Kauders wrote:

Sad ću starog nazvati i reći mu koji je levat bio... oženio se i dijete dobio pod kirijom, bruka :mrgreen:[/quote]

moj ne samo da je bio levat, vec koristeci logiku nase zlatne mladezi - nije volio ni djeda i nenu... :D jer je s 15 godina otisao od kuce, u skolu... i danas mi sere kako nije imao sat, kako ga je budila gazdarica, kako nije imao za hrane ni za voza... :-) i onda je jos kreten odgojio sina koji se isfuro sa 19... mati isto budala, pocela raditi sa 19, i usput studirala... i oboje su studirali van bih, umjesto da su budale cekale da se ovdje otvore fakulteti i da ih neko fino zamoli da idu u skolu i da rade

sramota fakat, totalno smo poremecena porodica... :D cuj radile budale... i odlazile od kuce da idu u skolu, pa da rade jer nisu imali love da studiraju redovno... bas nenormalni ljudi... a tada inace tekli med i mlijeko - pocetkom sezdesetih svaka kuca u bosni imala televizor, struju, auto itd... :D svaka mahala imala fakultet, manjak radne snage i visak stambenog prostora... idila ba, citala djeca kako je bilo... vjerovatno iz onih istih propagandnih pamfleta kojima smo se mi smijali... koji imbecili

blago se nama s nasom omladinom... imamo generaciju invalida nesposobnih za rad i zrtvovanje, i po svemu sudeci tu generaciju cemo hraniti dok ne krepu na kafama i u kladionicama...[/quote]
Kolika je bila kirija 60,70,80-tih a kolika je sad? Kolika je bila plata u SFRJ a kolika je sad? Da ne pričamo da su se onda stanovi dobijali a da se danas debelooo plaćaju. Kako da neko ko radi za 500-600 km ( a takvih je danas podosta ) da bude podstanar u bilo kom većem mjestu? Mani se SFRJ i onog uređenja jer su ta vremena prošla.
MedenoSrce

#773 Re: Odg: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by MedenoSrce »

A iz cega su se finansirali ti stanovi sto su se “dobijali“
Hajlac

#774 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Hajlac »

Zovem se Zelena wrote:Na stranu šala, sada jedan ozbiljan komentar.

Da su naši roditelji, ili većina njih, gledali ko šta ima, s kim živi, šta jeste a šta nije, pola nas ne bi danas pisalo kojekakve gluposti ovdje.

Ja sam zagovornik toga da kroz život treba u dvoje, skupa. Niko od nas nije bogom dan. Moji uskoro slave zlatni pir, vjenčali se pravo mladi, za kašike nisu imalí, jeli iz jednog tanjira. Ali borili se, napravili 2 kuće, pravo pogurali i sestru i mene...

Sigurno je da ima prednosti ako jedno od nas dvoje ima stan, ali da ću pobjeći od lika zato što nema svoj stan... Definitivno ne ako ima plan da to promjeni i aktivno radi na tome. Šta fali malo uštediti, malo kredita, pa u dvoje... :-)
A to je takođe bio period Velike depresije, kao sada? Hau jes nou.
Period post-WWII je bio uzletni period "zelene revolucije" i "bejbi buma", kada se čitav svijet razvijao i bujao. Stanovi i radna mjesta su se štancali kao na pokretnoj traci, zahvaljujući petrohemijskoj revoluciji u industriji i poljoprivredi. Nespojivo s današnjim trajnim padom proizvodnje nafte i balonom od 7+ milijardi oportunista koji puca po šavovima.

Miješate kruške i jabuke; bavite se trivijalnim/sitnim aspektima.

Ne vidite u kojim mi to besperspektivnim vremenima živimo! Tj. ne želite - prirodni odbrambeni mehanizam.

Na djelu je sažimanje industrijske civilizacije pa posljedično sve manje smisla ima ekspanzija u smislu rasta stanovništva(novi stanovi vs. zadovoljavanje onim postojećim i kompromisi koji dolaze s tim).

Samo se vi zavaravajte Al Shitijima, Tibrama, Bosmalima i sličnim proizvodima tzv. Balona nekretnina.
Krediti će za sve više ljudi postajati neotplativi a onda idu deložacije, gašenje tržnih centara itd.

Dalekovidni su oni koji se vode kompromisima, skromnošću i stezanjem kaiša a budale koje lete visoko kreditima za stanove nažalost nisko će pasti.
Evo me k'o prorok :lol:

Kakav crni komfor, hedonizam i osamostaljivanje. Prolaze ta vremena iz 20-og vijeka.
Ali uzalud ova priča sve dok svi na koži ne osjete ovaj vještački usporeni(IMF, WB) krah ekonomsko-ekološki neodrživog sistema.
Hajlac

#775 Re: On živi sa roditeljima? Preskoci njega

Post by Hajlac »

DoZeN wrote:
lavorpunvode wrote:
moj komentar na temu je da, ne da nije nista cudno sto i ljudi s 30+ zive s roditeljima u zajednici dok se ne ozene, vec mi je to sasvim normalna stvar. Druga stvar je momenat kad se neko takav, dal to bila zena il muskarac odluci da stupi u brak s nekim. kada do toga dodje, onda lijepo sa izabranikom/izabranicom nadjes stan, skupa ga otplacujete, zivite, uzivate, ma ljepota.
U nekim svojim razmisljanjima, ranije, bila mi je ok i varijanta potpuno zajednickog zivota s roditeljima nekog od bracnih partnera, ali mislim da sada vise ne bih htjela to, da se o meni konkretno radi. Kad se nadje dvoje normalnih ljudi, sve se brate moze dogovoriti i srediti, a narocito pobjeci od roditelja, i jednih i drugih.
jah,nije to uvjek tako
Ja znam za primjer osobe koji ima dvospratnu kucu,zivi sam sa majkom,djevojka mu zeli da on napusti tu kucetinu i da idu u podstanare iako on ima veoma prosjecnu platu.
Sta se to promjeni kada se ozenis? Znam 10 meksikanaca/arapa/vijetnamaca zive u jednoj kuci po nekoliko generacija,i ustede tako novaca.
Ne kazem da podrzavam zivot u zajednici
,nego kao ok je dok se ne ozenis/udas,a posle nije? Mozes i kod mame ili kod punice ako ti je potaman ;-)
Ti mozes roditelje da izdrzavas i iz drugog grada ili da im pomognes
Ama ljudski rod desetinama hiljada godina(!!!) živi u zajednicama šire porodice a ovo pre*eravanje traje pišljivih 100tinjak g. u gradovima i 50ak u manjim mjestima/selima.
Bilo je lijepo dok je trajalo...
Post Reply