Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

Silent.Hunter

#751 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Silent.Hunter »

sRKi mouche wrote: 5. DALEKO I OD SREDNJE ŽALOSTI
Lukavac, Visoko, Kalesija, Livno, Kakanj, Banovići,Posušje,Derventa, Prnjavor, Mrkonjić Grad,Srebrenik
Kakanj daleko i od srednje žalosti?
jefferson

#752 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by jefferson »

bach wrote:
Kastanienallee wrote:Medju najjadnijim mjestima u BiH su i tri koja nedostaju kod tebe: Drvar, Glamoc i Bosansko Grahovo. Politika, vjestacko na/raseljavanje ovaca, realno premali/nistavan broj stanovnika koji uslovljava nikakav protok roba i usluga. Upravljanje resursima kao sa tudjom robom - podijeli za sicu i dovidjenja.
Ja vjerujema da je tako, ja tamo nisam nikada bio pa ne mislim da sam komp. da o tome pričam.

Od većih "jadnih" gradova ja bih izvojio Zenicu. Milim da su u Zenici ništo iole vrijedno nije izgradilo, osim Džannanovića koja zviždi pust. U Zenici nema baš ništa zanimljivo, ono da sebe stavimo u poziju čovjeka kojima viška para i vreman, ubaci ženu i dječicu u auto i ide u zenicu da troši pare. Neka zanimljiva radnja, hotel, restoran... Ništa

Korupcija o općinskoj administraciji ogromna. Mislima da nema mjesta u državi gdje je teže pokrenuti neki mali posao ili radnju. Prijatelji Zeničani su mi pričali da otvaranje trafiike na nekoj lokaciji bliže centru treba 20.000 M mita, za otvaranje neke veće trgovine i preko 50.000 KM. Načelniku i ljudima oko njega...

Zenica je tužan, siv i jadan grad. Popis će tek pokazati koliko se grad smanjio...
Jel ti gledas gradove koji otvaraju trzne centre ili gradove koji nesto proizvode?
Zenica ajro ima pokreiven uzov izvozom. Gradis e komplet nova magistrala kroz grad opcinskim parama i zaduzenjima, a ne od sadake kao u Sarajevu. Zenica konstano ulaze u sportske objekte za razliku od "metropole."
Drugo, dijete izvest? Jesil ti jaro vidio ikad Kamberovice Polje? Ja svoje dijete grant u trzni centar necu izvest, ali eto, izgleda da je Mercator neko mjerilo socijalnog zivota.
jefferson

#753 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by jefferson »

Moje misljenje je da je ovo najjadniji grad:
U PRILOG KLASNOJ BORBI GRADA BEZ SOLI Sarajevo je Tuzlanskom kantonu u deset godina otelo 370 milijuna maraka!

Ovo nije nacionalno obojena priča nego priča o tome tko je to pokrao radnike Tuzle zadnjih deset godina. Ovaj tekst nećete pročitati na portalima koji podupiru “klasnu borbu”. Štoviše bit će označen kao nacionalistički!

Gledajući u nedjelju federalnu TV, a prije toga načuvši da je na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, donošena Rezolucija o Bosni i Hercegovini u kojoj su dani važni principi za preuređenje Bosne i Hercegovine, kojom se potiče model federalizacije i decentralizacije zemlje, kojom su osuđeni svi oblici ekstremizma koji joj objektivno prijete, pa tako i oni koncepti koji zagovaraju unitarističku i centralističku državu, ali i oni koji se temelje na separatističkim idejama, Krug 99 bošnjačkih intelektualaca je Rezoluciju definirao kao glavnog uzročnika događanja naroda u Federaciji BiH.

Nadalje Rezolucija potiče na uvažavanje svih identiteta, da jedne druge priznamo u BiH, a ne na njihovo potiskivanje.

Šta je to tako za bošnjačke intelektualce nepravedno u ovoj rezoluciji? Zašto tako zlokobno zvuči EU prijedlog da u BIH više ne treba biti prakse da predstavnici jednog identiteta biraju predstavnike drugom identitetu, nema zatiranja drugog identiteta, nema neuvažavanja jedno-drugoga?

Čemu otpor tome? Nemojte to raditi, uništiti ćete BiH, posijati će te sjeme zla koje se neće nikada iskorijeniti.

Samo dva dana iza ove Rezolucije dogodio se narod, eskalacija nasilja, uništavanje imovine kako bi se skrenula pozornost sa Rezolucije, koja je prihvatljiva i onim sredinama iz kojih je krenula palež, uništavanje, nasilje nad policijom.

Međutim, prije nego što te sredine i počnu razmišljati što im Rezolucija donosi iz Čaršije su krenuli zahtjevi za ukidanje kantona jer su oni eto kao trošak, nastojeći prikriti glavni uzrok njihove osiromašenosti, a to je pljačka centralističke vlasti.

Tim zahtjevima centralista se pridružila i Narodna stranka Mesna Industrija Lijanovići, nastojeći „uvesti“ nerede i na njihovo područje. No u nadi da će uspjeti osigurati novačenje novih svježih mesara, ostali su kratkih rukava i time razljutili begove. Neuspjeh novačenja priznao je i najpoznatiji mostarski stari pravaš i mladi mesar Milić.

Sve to busanje o patriotizmu, prozivanje nekih snaga koje ne žele BiH, samo je magla iza koje se krije nešto potpuno drugo. Oni koji ne žele prihvatiti deklaraciju Europskog parlamenta nisu ni patrioti, ni dobronamjerni ljudi, žele BiH za sebe, žele BiH kao državu koja je prevaziđena, i koja nema nikakve budućnosti. Većina građana BIH takvu državu ne želi, žele normalnu europsku državu po principima spomenute deklaracije Europskog parlamenta.

Prihvaćanje ove deklaracije mrsi logiku centralista i potpuno raskrinkava interes sarajevske političke elite. Prihvaćanjem deklaracije remeti se raspodjela moći ne samo u etničko nacionalnom smisu nego u smislu decentralizacije i pravilne raspodjele prihoda na nivou cijele Federacije . Prostom matematikom ćemo u nastavku teksta dokazati ono što se cijelo vrijeme krije od prosvjednika u Tuzli, Bihaću, Zenici i Istočnom Mostaru. Matematika je neumoljiva i jasno dokazuje zašto se u Kantonu Sarajevo živi duplo bolje nego u ostatku Federacije. Ona uz to još dokazuje da majorizacija nad Hrvatima u BIH, čiji se kantoni dodatno pljačkaju, nije bila samo političko pravne naravi nego i ekonomska. Legalizirana pljačka koja se u zakon ucrtala pukim preglasavanjem. Iz dokumenta koji je pred Vama , nakon što ga shvatite, bit će Vam jasnije i zašto na KBC Mostar nema ljekova, zašto su nam Sveučilišta i škole siromašne i zašto za svu bijedu koja se događa i u hrvatskim kantonima ne možemo kriviti samo kantonalne razine vlasti. Tekst koji ćete pročitati pojasnit će Vam koja razina vlasti je rastrošna a koja održava socijalni mir. Kada pročitate ovaj tekst shvatit ćete da se suština pljačke džepova sbih građana od uvođenja PDV sustava događa na federalnom nivou!

Vjerojatno većem broju javnosti u BiH, a pogotovo u najbližem okruženju BiH nije jasno što je pozadina pljuvanja po jednom europskom standardu kao što je spomenuta deklaracija.

Naime diskriminirajućim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uređena je raspodjela javnih prihoda, prihoda koji pripadaju Federaciji BiH, kantonima i općinama.

Po tom Zakonu kriterij za raspodjelu prihoda između kantona se sastoji od četiri parametra:

broj stanovnika u kantonu 57%,
površina kantona 6%,
broj učenika u osnovnim školama 24%
broj učenika u srednjim školama 13%.

To vrijedi za sve kantone izuzev što mislite kojeg?

To vrijedi za sve kantone izuzev Kantona Sarajevo , kojem se svaki od parametara množi sa koeficijentom 2! Iako se broj 2 ne čini veliki radi se o razlici ogromnoj ko kuća.

Prevedeno to znači da jedan stanovnik u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 u ostalim kantonima, da jedan km2 u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 km2 u ostalim kantonima, da jedan učenik u sarajevskom kantonu vrijedi kao 2 u ostalim kantonima.

Takvom sistemskom pljačkom sarajevski kanton je teži godišnje oko 140 milijuna KM, a primjerice tuzlanski lakši za 37 milijuna, zenički za 30, bihaćki za 23, mostarski za 18, srednjobosanski za 20, zapadnohercegovački za 10-tak.

Dakle u 10 godina Sarajevo je gladnoj Tuzli otelo 370 milijuna KM a gladnoj Zenici 300milijuna KM. Zato nije čudno da prosvjednici u Tuzli i Zenici nose poderana odijela i trenirke a prosvjednici u Sarajevu Nike, Adidas patike i najnoviju kolekciju Zare!

Daljnjim prevodom ove informacije dobije se sljedeći podatak: Građani Bihaća, Tuzle, Mostara, Širokog, Orašja, Livna i Goražda, Travnika, građani svih tih kantona odvajaju od usta svoje djece kako bi novce donirali kantonu Sarajevo!

Pitamo bh patriote i „neovisne intelektualce“ Kruga 99, je li ovo pošteno i građanski je li ovo ta ravnopravnost građana na cijelom teritoriju BIH o kjojoj često govore? Da je donesen poseban zakon o Srebrenici pa da građani BIH sufinanciraju obnovu tog grada čovjek bi to najnormalnije razumio ali kako razumijeti da siromašni krajevi FBIH odvajaju za bogaćenje bogatog Sarajeva?

Obrazložite nam to mudre i sijede glave Krugova, FTV-ova i Saray medija. Je li ovo patriotizam ili se pod krinkom njega štiti jedan drugi plan – stvaranje neke nove metropole na račun rada drugih?

Sada zamislite da tuzlanski kanton dobije svake godine više 37 milijuna KM i tako 8 godina od uvođenja PDV-a, sigurno da oni osiromašeni radnici iz Tuzle, Zenice i ostalih gradova ne bi defilirali svako malo prema Sarajevu, nego bi Vlade ovih kantona sa tom silom para mogli sanirati sva ta poduzeća, povezati staž, osigurati zdravstvenu zaštitu i stvoriti uvjete za zapošljavanje mladih ljudi, koji bi ulicu zamijenili sa tvornicom. Možda bi u tom trenutku građani Tuzle hvalili premijera kantona i tražili raspuštanje federalne razine vlasti smatrajući je bespotrebnom?

Da ne govorimo koliki bi bio standard građana Federacije da se sav federalni proračun prepusti kantonima a Federacija ugasi? Oni koji su Tuzlake nagovorili da traže ukidanje kantona podvalili su im novog mačka u vreći. Gašenjem kantona Tuzla bi ostala bez 400 plaća manje u gradu a obveza plaćanja policije , sudstva, školstva i dalje bi ostala. S tim što bi sva administracija preselila u Sarajevo pa bi potrošnja u tom gradu porasla, kao i proračun Sarajeva jer bi tim ljudima doprinosi na plaće bili uplaćivani u Sarajevu

U toj ludosti ili pomahnitosti ulice oni osiromašeni radnici Tuzle umjesto da traže pravdu tamo gdje im je ukradena, u sarajevskoj čaršiji, oni ruše i pale ono što su im napravili roditelji i djedovi. Doduše, tome su kumovale i neke kantonalne vlade i poslanici u Parlamentu Federacije BiH iz tih kantona, koje su u ime „viših ciljeva“ dozvoljavale pljačku Sarajeva.

No vratimo se rezoluciji europskog parlamenta, čijom provedbom bi dobili i Tuzla i Zenica i Mostar i Bihać i Široki Brijeg, a sarajevska čaršija ne bi bila duplo vrjednija od njih. Lijepo bi bilo da i Široki Brijeg i Zenica imaju ledenu dvoranu, skijališta, bazene, dobro opremljene škole, gradski i međugradski promet kada nemaju aerodrom, dobre zaobilaznice i ostalu infrastrukturu, koja je temeljni uvjet za ozbiljnija investiranja domaćih i stranih investitora.

No principi o preuređenju Bosne i Hercegovine iz Rezolucije o Bosni i Hercegovini kojom bi se izgradilo pravednije društvo u BiH, ne podrazumijevaju pljačku jednog dijela u odnosu na ostale dijelove Federacije pa i BiH i zbog toga su bh „patrioti“ bijesni.

Možda je nakon ove elementarne matematike lakše razumjeti i ponašanje Milorada Dodiga i Republike Srpske, što neće u zagrljaj Sarajeva.

Dakle kada bi Zakon bio pravedan svi kantoni u FBIH bili bi bogatiji za 135 milijuna maraka a proračun kantona Sarajevo bio bi 200 milijuna umjesto 334 milijuna maraka.

Tada bi i ZHŽ kanton, i HBŽ kanton i HNŽ kanton mogao odvojiti godišnje po 10 milijuna maraka primjerice za Sveučilište u Mostaru i KBC Mostar. Ovako , ove godine to je mogao samo Kanton Sarajevo koji je samo za visoko sveučilište u Sarajevu, našim parama donirao 57 milijuna maraka. Toliko primjerice iznosi gotovo cijeli proračun ZHŽ-a. Ako ovo nije majorizacija što je?

Ovo je ujedno odgovor onima koji tvrde da je sav problem u kantonima i da su oni suvišni jer nisu u stanju financirati ništa. Hrvatski kantoni ne samo da su održivi nego bi mogli imati i razvojne proračune kao i Tuzlanski i Bihaćki da se nad njima ne radi financijska majorizacija. Mi plaćamo školarine sarajevskim studentima dok za Sveučilište u Mostaru ne možemo odvojiti niti milijun maraka godišnje. Mi plaćamo porodiljne naknade sarajevskim rodiljama dok svoje prijavljujemo po Hrvatskoj. Mi plaćamo dječje doplatke sarajevskoj djeci dok naša djeca dječje doplatke nemaju.

I onda nam mediji istog tog Sarajeva, mediji koje mi plaćamo da ih ne gledamo, prodaju maglu kako se moramo odreći kantona i ono malo povrata novca što dođe s Federalne razine poslati u Sarajevo gdje će biti sjedište administracije, blagostanje i potrošnja…

A sve dalje od tog begovata nek se snalazi.

U prilogu: Tabela koja prikazuje pljačku federalnih kantona od strane Kantona Sarajevo putem važećeg zakona
"metropola" koja se grebe od ostatka drzave, a ljeti ima redukciju vode!
Ali zato po autoru teme, dijete se moze izvest u trzni centar :lol: :lol:
jasko_ba

#754 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by jasko_ba »

jefferson wrote:Jel ti gledas gradove koji otvaraju trzne centre ili gradove koji nesto proizvode?
Zenica ajro ima pokreiven uzov izvozom. Gradis e komplet nova magistrala kroz grad opcinskim parama i zaduzenjima, a ne od sadake kao u Sarajevu. Zenica konstano ulaze u sportske objekte za razliku od "metropole."
Drugo, dijete izvest? Jesil ti jaro vidio ikad Kamberovice Polje? Ja svoje dijete grant u trzni centar necu izvest, ali eto, izgleda da je Mercator neko mjerilo socijalnog zivota.
:thumbup: Trudim se otici bar jednom mjesecno u Zenicu. Treba biti debil pa reci da je Nicaze jadan grad.
Labirint

#755 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Labirint »

Zenica :D
stup metropola

#756 Re: Odg: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by stup metropola »

Garantujem vam da je Novi Pazar razvijeniji grad od Zenice

Sent from my A800 using Tapatalk
neednolog

#757 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by neednolog »

Jesi li ti prijatelju bio u Gradišci???

Gradiška je daleko od oronule vjeruj mi. Ja sam iz BL i često sam u Gradišci. Taj grad je nekada živio od nekoliko velikih fabričkih postrojenja i od poljoprivrednog giganta "Mladen Stojanovic" iz Nove Topole. Danas je ta priča završena. Stala su postrojenja, privatizovana i raskućena. Ali Gradiška, kao granični prelaz je dobila jednu sasvim novu perspektivu i u njoj je privatni sektor itekako procvetao i zapošljava veliki broj ljudi. U tom gradu je nezaposlenos veoma niska, daleko niža od BiH prosjeka i Gradiška je sada interesantna jer je samo Sava dijeli od EU.

Veoma je bitno naglasiti da sela oko Gradiške nisu prazna, da se ljudi ipak bave poljoprivredom i da je Gradiška među razvijenijim opštinama u RS a i u FBiH.

Po meni je najsiromašniji istočni Mostar jer ono što sam tamo vidio nisam vidio u RS, koliko god bilo loše stanje u Kneževu ili u Zvorniku opet je bolje nego u Ist. Mostaru.
dust in the wind

#758 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dust in the wind »

ova tema je pokazala raznorazne komplekse, neargumentovane zakljucke, trollanje, sujetu... zrela je za zakljucavanje :D
dede merdzane

#759 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dede merdzane »

jasko_ba wrote: :thumbup: Trudim se otici bar jednom mjesecno u Zenicu. Treba biti debil pa reci da je Nicaze jadan grad.
Ma sta ce Zenica, da vidis Zvornik, to ti je velegrad :lol:
iz dna duše

#760 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by iz dna duše »

Pogledala sam temu, neke postove procitala... Gradiska, Lukavac... onaj ko kaze za ove gradove da su jadni, onda zaista nije u toku..... Lukavac jeste "jadan", kao i Zenica, zbog "prljave industrije", ali jadan kao grad, nije... Gradiska to uopste nije... Sem toga, nekako ne zelim da donosim pausalne oscjene na osnovu toga sto sam vidjela kroz prozor auta, prolazeci pored nekih gradova... Nekoliko godina sam intenzivno putovala u sve gradove, zbog prirode posla, kojim sam se bavila... Sjecam se da su na mene tada Mrkonjic Grad i Glamoc ostavili najtuzniji utisak...Ne znam, mozda se u zadnje vrijeme nesto promijenilo nabolje i u tim gradovima... Izgledalo je kao da je rat tek stao...ulice, zgrade, ljudi, prodavnice... Da, da ne zaboravim i Kalinovik....
Pozitivno me iznenadila Dubica. kada sam tamo prvi puta trebala da idem, mislila sam: Sta cu ja u "tamo nekoj Dubici :( ?! Ali, vec nakon prvog odlaska, nakon upoznavanja nekoliko osoba, setnje gradom...slika se promijenila za 360 stepeni.
Stoga, da bih donijela ocjenu o nekom gradu, moram ga prvo dobro upoznati...
A onaj ko je pomenuo "sjedenje ispred kuca i gledanje na cestu", pa u malim gradovima se drugacije zivi, laganije, nema se takvo sarenilo i (lazni?) sjaj, kao u vecim gradovima, gdje nam nije nista interesantno...
infernoslims

#761 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by infernoslims »

sRKi mouche wrote:Ne šalim se, ako ti je poznat Zvornik onda znaš da osim njegovih građana, svoje potrebe u istom nadomiruju i građani Malog Zvornika, Osmaka, Milića, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Šekovića. Doslovno sve one sredine koje su danas kilometrima iza Zvornika po svemu.
Zašto bi građanima Milića, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Zvornik bio toliko važan... Kakvih bolan 100K... što neko napisa, kroz taj grad toliko raje prođe sa autom za mjesec, a kamoli da im je potreban za svakodneno funkcionisanje. Svaki od ovih gradova su zasebne općine i sve poslove oni obavljaju u svom gradu... Zvornik se možda gradi, možda ima potencijala u industriji i bla bla... ali kada vidim onaj ogromni hram koji se gradi od neki dan u centru Zvornika pored glavnog glavnog puta.... to mi sve govori gdje taj grad ide. Grad koji je 1991 imao 60,71% bošnjaka, danas teško da igdje smiješ reći kako se zoveš i da je tvoja zemlja Bosna i Hercegovina, zemlja svih naroda....Znam sve to jer sam i ja među tih 60% koji su prije živjeli na Općini Zvornik.
kakavdanakneiskustvu

#762 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

Legollas wrote:Image

famozni jelah :D

neki ovo nazivaju jellah
Suzie Q

#763 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Suzie Q »

što se Tešnja tiče, pogledajte nedavno objavljene spiskove firmi duznika pa ćete vidjeti da je većina tih firmi u velikom dugu prema državi, najlakše se obogatiti neplaćanjem poreza i zakidanjem države.

drugo, bilo koji grad u ovoj državi od najvećeg do najmanjeg, je u doba godine kada su kiše, magle i zime - ružan, jadan i prljav, ali kad se sve zazeleni, pa se priroda probudi i sunce sija, svaki ima svoju ljepotu i draž. stoga je bespredmetno raspravljati o takvim stvarima na takav način.
hladan.preminger

#764 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by hladan.preminger »

sRKi mouche wrote: ...........................
Derventa ispred Sanskog mosta (ne živim u njemu). Jebem ga ja jesi ti normalan ikako?
sumirprimus

#765 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sumirprimus »

jedan je jelah...
tesanj se i vadi na jelah... :D
nekako mi je devedesetih najadnije bilo olovo,devedesetih mislim iza rata,oni oziljci na zgradama i drva za lozenje oko zgrada,ja mislim do skora se vidjelo...
strasni su mi bili i zvornik i bratunac..strasni su mi i dan danas...
vala ako cemo posteno i vogosca i kladanj su mi onako,a i doboj,zavidovici...
kljuc i petrovac ne mogu sudit jer nisam siguran da li sam bio u njima vise puta,il sam proletio ko kroz srednje?
sRKi mouche

#766 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sRKi mouche »

infernoslims wrote:
sRKi mouche wrote:Ne šalim se, ako ti je poznat Zvornik onda znaš da osim njegovih građana, svoje potrebe u istom nadomiruju i građani Malog Zvornika, Osmaka, Milića, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Šekovića. Doslovno sve one sredine koje su danas kilometrima iza Zvornika po svemu.
Zašto bi građanima Milića, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Zvornik bio toliko važan... Kakvih bolan 100K... što neko napisa, kroz taj grad toliko raje prođe sa autom za mjesec, a kamoli da im je potreban za svakodneno funkcionisanje. Svaki od ovih gradova su zasebne općine i sve poslove oni obavljaju u svom gradu... Zvornik se možda gradi, možda ima potencijala u industriji i bla bla... ali kada vidim onaj ogromni hram koji se gradi od neki dan u centru Zvornika pored glavnog glavnog puta.... to mi sve govori gdje taj grad ide. Grad koji je 1991 imao 60,71% bošnjaka, danas teško da igdje smiješ reći kako se zoveš i da je tvoja zemlja Bosna i Hercegovina, zemlja svih naroda....Znam sve to jer sam i ja među tih 60% koji su prije živjeli na Općini Zvornik.
Ovo kao da ja tebe pitam koliko je 2+2!

Vidi se da si kroz Zvornik jednom prošao.
Zašto? Zato što ima sve ono što pomenuti nemaju. Od bolnice, porodilišta, hemodijaliznog centra, bioskopa, Doma omladine, preko ugostiteljskih i trgovačkih radnji, pa sve do nekih drugih administrativnih stvari.

Uz to, dobar dio građana LJubovije, Loznice, Malog Zvornika radi u Zvorniku. Vidim lošat i je matematika. Opština Zvornik ima 64k stanovnika. Dodaš i sabereš lako je zaključiti, i ljudi iz Sapne su česti gosti.

Tvoja rečenica ".... sve poslove obavljaju u svom gradu" samo je potvrda neznanja, ne bih se bavio nepotrebnom diskusijom, jer osnovno znanje je ključ svega.

Što se ostalog tiče - kompleksi.
sRKi mouche

#767 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sRKi mouche »

hladan.preminger wrote:
Derventa ispred Sanskog mosta (ne živim u njemu). Jebem ga ja jesi ti normalan ikako?
Jesi li ti bio u Derventi i Sanskom Mostu? Reci mi bogati šta je ostalo od Sanskog Mosta? Ljuštura iz koje odlaze kao da se radi o ukletom mjestu gdje i kuga odavno napustila prostor. (popis će reći kako ima puno više stanovnika od slike na terenu) Suštinski propala sredina, nešto poput Rogatice ili Broda u Srpskoj.
dede merdzane

#768 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dede merdzane »

sRKi mouche wrote:
hladan.preminger wrote:
Jesi li ti bio u Derventi i Sanskom Mostu? Reci mi bogati šta je ostalo od Sanskog Mosta? Ljuštura iz koje odlaze kao da se radi o ukletom mjestu gdje i kuga odavno napustila prostor. (popis će reći kako ima puno više stanovnika od slike na terenu) Suštinski propala sredina, nešto poput Rogatice ili Broda u Srpskoj.
Zvornik ima 12.674 stanovnika
Sanski most - 19.745

De malo popusti brate.
rekla-kazala

#769 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by rekla-kazala »

Ako bi pitali sve ljude u BiH,.. gdje bi živjeli da imaju mogućnost izbora, broj glasova bi išao ovako:
Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Zenica, Brčko, Bijeljina, Bihać, Trebinje, Prijedor, Gradačac, Doboj, Živinice, ..i na začelju bi bile najmanje općine koje su udaljene od većih općina jer nude najmanje, to su Dobretići, B. Grahovo, Drvar, Kalinovik,..
Tu je negdje i istina gdje je život najjadniji.
hladan.preminger

#770 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by hladan.preminger »

sRKi mouche wrote:
hladan.preminger wrote:

Hajde bolan ne budali!
Nabavi naočale drugi put kad budeš išao.

Sanski Most propao, a Derventa jebeni Los Angeles postala.
So What!

#772 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by So What! »

sumirprimus wrote:jedan je jelah...
tesanj se i vadi na jelah... :D
nekako mi je devedesetih najadnije bilo olovo,devedesetih mislim iza rata,oni oziljci na zgradama i drva za lozenje oko zgrada,ja mislim do skora se vidjelo...
strasni su mi bili i zvornik i bratunac..strasni su mi i dan danas...
vala ako cemo posteno i vogosca i kladanj su mi onako,a i doboj,zavidovici...
kljuc i petrovac ne mogu sudit jer nisam siguran da li sam bio u njima vise puta,il sam proletio ko kroz srednje?
Ja ne kontam kako ljudi mogu pisati da se Tešanj vadi na Jelah, pa eto nikako. Prije svega Jelah je vazna raskrsnica s odlicnim potencijalom za širenje i činjenicom da je tu izbjeglo dosta ljudi iz Teslića nakon rata. Većina jelaške infrastrukture došla je upravo iz Tešnj tj. tešanjskog novca. Biznismeni koji ulažu u Jelah uglavnom dolaze iz okolnih tešanjskih sela.

Tešanj ima jedan problem da se nalazi na užasnom mjestu, ali zahvaljujući novcu kojeg ima, sve se radi da se napravi neko idejno rješenje da grad. Trenutno se u centru gradi, glavni gradski hotel i trebao bi biti završen do kraja godine. Osim toga, vjerovatno si zaboravio na Bukvu, koja je jedna od najjačih industrijskih zona u državi. Tu se nalazi jedan Mann Hummel (filteri), Enker (Svjećice), Pobjeda (pumpe), Contessa (tekstil), Socksmaker (čarape), Poslovni centar Ukus, Madi (piletina), Lin Pac (plastična ambalaža), Koteks (koža), Nord Ent (stolarija) i još jedno 15 kompanija tu postoji pored nabrojanih. I sve su izvoznici i bazirane su isključive na izvoz, kilometar ove industrijske zoen je praktički motor Ze-Do kantona.

Na Jelahu se od proizvodnje nalazi FAD (fabriak auto dijelova), AS (trgovački lanac, najveća industrija prehrane u BiH, kupili Klas prije par dana, na Jelahu je sjedište i od prozivodnje tu je samo KENT keksara), SSAM Plast (cerade) i još par kompanija, dok je ostatak trgovina, uslužne djelatnosti i transport. Kada bi se ostvarili, jelaški planovi za autonomiju za šta nema realno šanse, ta opština bi krahirala ekonomski vrlo brzo. Osim toga, Tešanj ima jake političare i jaku diplomatiju.

Nakon rata vodstvo opštine je uspjelo dobiti donacije za Bolnicu, Dom zdravlja, Vatrogasce, razne škole pa i za finasiranje privrede. Na posljednjem popisu Tešanj je imao 46.135 stanovnika, a realna cifra je 40 000 ako se izuzme dijaspora, a površina opštine iznosi 156 kilometara kvadratnih što daje gustoću stanovinštva od 296 stanovnika po kilometru kvadratnom, a jedna Zenica ima 73 751 stanovnika na površini od 558 kilometara kvadratnih što daje gustoću stanovništva od 206 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Još jedna ključna stvar je da autoput 5C prolazi kroz Tešanj i to će da ga učini vjerovatno jednim od budućih regionalnih centara BiH. I da ne bude da imam nešto protiv Jelaha, on je naš ponos, taj grad izgleda bolje od 80% gradova u BiH, i liči na neke zapadnoevropske (naravno manje) gradove. Pogotovo nakon što je urađena urbanistička reorganizacija reorganizacija.
stup metropola

#773 Re: Odg: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by stup metropola »

Buca Potok u Sarajevu definitivno

Sent from my A800 using Tapatalk
So What!

#774 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by So What! »

Image
Tešanj - čaršija, stari grad

Image
Tešanj - čaršija, stari grad