Pa, de reci kako si ti shvatio?zagortenej wrote:Pa bas zato sto nije dobro prevedeno imamo pogrešno razumijevanje. I itekako je bitnom_l wrote:@zagortenej
@kroksica
Nije poenta da li se prevodi kao salat ili ruku'.
Helem, mene zanima kako ispostovati ovaj dio ajeta, tj. namaz obavljati u dzematu pozivajuci se samo na Kur'an. Da li lokalno imam odredi koliko zajedno klanjati rekata, na dnevnoj osnovi, treba li uopce imam i da li je to zajednica odredjenog broja ljudi koji opet klanjaju pojedinacno po svom shvatanju, ili...
Islam - pitanja i odgovori
-
m_l
#751 Re: Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#752 Re: Islam - pitanja i odgovori
@m_i
"Uistinu, salat odvraća od razvrata i ružnog".(29:45)
je li ovo istina?
je li ovo istina?
Last edited by zagortenej on 30/03/2015 21:00, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#753 Re: Islam - pitanja i odgovori
Namaz... ili šta već, a slične suštine... je vrlo bitan. Ali bez nekih stvari je forma bez suštine, skoro bezvrijedni pokreti, kao omotač "oko" vakuuma... ili gore.m_l wrote:?RNG_25 wrote:Najbitnija stvar u Islamu nije namaz...
Nijjet, vjera u sve propise, a zatim prakticni dio propisa dokle se dobaci...?
- Kroksica
#754 Re: Islam - pitanja i odgovori
Klanja se za imamom, koliko god da on klanja, klanjas i ti. On uci Kur'an, ostali sute i slusaju ga te rade ono sto i on radi. Imas ajete koji upucuju na to, malo procitaj.m_l wrote:@zagortenej
@kroksica
Helem, mene zanima kako ispostovati ovaj dio ajeta, tj. namaz obavljati u dzematu pozivajuci se samo na Kur'an. Da li lokalno imam odredi koliko zajedno klanjati rekata, na dnevnoj osnovi, treba li uopce imam i da li je to zajednica odredjenog broja ljudi koji opet klanjaju pojedinacno po svom shvatanju, ili...
- Towelie
#755 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kroksica wrote:Klanja se za imamom, koliko god da on klanja, klanjas i ti. On uci Kur'an, ostali sute i slusaju ga te rade ono sto i on radi. Imas ajete koji upucuju na to, malo procitaj.m_l wrote:@zagortenej
@kroksica
-
m_l
#756 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hajde deKroksica wrote:Klanja se za imamom, koliko god da on klanja, klanjas i ti. On uci Kur'an, ostali sute i slusaju ga te rade ono sto i on radi. Imas ajete koji upucuju na to, malo procitaj.m_l wrote:@zagortenej
@kroksica
Znam sta i koliko se spominje u ajetima. Spominje se namaz kao obaveza, kijam, ruku', sedzda, dijelovi dana u kojima se namaz obavlja, farz dijelovi abdesta. Ali da ne bi imam jedan dan sa kijama isao direkt na sedzdu, a drugi dan izmedju ubacio i ruku', a dzematlije svoju koncentraciju bacale na formu, umjesto sustinu, pitajuci se koji li je sljedeci pokret, tu je nas voljeni poslanik, s.a.w.s., i njegova praksa, najbolji ucitelj koji je zemljom hodio, za kojeg se kaze da je bio Kur'an koji hoda.
''Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' – a Allah prašta i samilostan je.'' (Ali Imran, 31)
Allah dž.š., kaže: „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59)
A slavis li bajrame?
- Kroksica
#757 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa bravo! Kur'an koji hoda.m_l wrote:Hajde deKroksica wrote:Klanja se za imamom, koliko god da on klanja, klanjas i ti. On uci Kur'an, ostali sute i slusaju ga te rade ono sto i on radi. Imas ajete koji upucuju na to, malo procitaj.m_l wrote:@zagortenej
@kroksica
Helem, mene zanima kako ispostovati ovaj dio ajeta, tj. namaz obavljati u dzematu pozivajuci se samo na Kur'an. Da li lokalno imam odredi koliko zajedno klanjati rekata, na dnevnoj osnovi, treba li uopce imam i da li je to zajednica odredjenog broja ljudi koji opet klanjaju pojedinacno po svom shvatanju, ili..., pauza za rucak pola sata, pomislis mogu obaviti podne, dodjes, a imam odlucio dva'es rekata, a mog'o je i jedan.
![]()
Znam sta i koliko se spominje u ajetima. Spominje se namaz kao obaveza, kijam, ruku', sedzda, dijelovi dana u kojima se namaz obavlja, farz dijelovi abdesta. Ali da ne bi imam jedan dan sa kijama isao direkt na sedzdu, a drugi dan izmedju ubacio i ruku', a dzematlije svoju koncentraciju bacale na formu, umjesto sustinu, pitajuci se koji li je sljedeci pokret, tu je nas voljeni poslanik, s.a.w.s., i njegova praksa, najbolji ucitelj koji je zemljom hodio, za kojeg se kaze da je bio Kur'an koji hoda.![]()
''Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' – a Allah prašta i samilostan je.'' (Ali Imran, 31)
Allah dž.š., kaže: „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa', 59)
A slavis li bajrame?
Ne slavim Bajram ali ga obiljezavam.
- Kroksica
#758 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto ne bi bilo? Kad ima kojom se nogom u kucu ulazi, ovo je nekako za ocekivat.Towelie wrote:Ovo ima u hadisima.
-
m_l
#759 Re: Islam - pitanja i odgovori
A zasto obiljezavas, ako ti je ta rijec draza, bajram? Da nisi mozda kontradiktorna, jer kazes da slijedis SAMO Kur'an?Kroksica wrote:Pa bravo! Kur'an koji hoda. Naravno da je Poslanikova praksa da mi danas klanjamo onako kako klanjamo, medjutim to je prenoseno tradicijom jok hadisima. Ili narod 200 godina nakon Poslanika nije ni klanjao pa poceli kad je Buharija sakupio zbirku? Sta je s nasim nanama i dedama? Kako su oni klanjali, nisu znali da postoji Buharija i njegova kolekcija . Na kraju krajeva, kako si ti nauci(o)la klanjati? I jesu li svi hadisi koji govore o namazu sahih? Ima onaj ajet u kojem su Poslaniku date instrukcije o predvodjenju dzemata, pokusaj ga naci, malo ga prostudiraj, posluzi se raznim prijevodima jer, k'o sto rece Zagor, prijevodima se zna potkrasti i koja greskica.
Nije ni Kur'an odmah zapisan, pa sumnjas li i u njega?
I naravno da niko ne tvrdi da su SVI hadisi sahih.
Nemam namjeru vise oko ovoga raspravljati, svako ce svoje breme nositi. Tebi tvoje, meni moje.
Selam!
- zagortenej
#760 Re: Islam - pitanja i odgovori
@kroksicezagortenej wrote:@m_i
je li ovo istina?
Kako ti razumiješ ovaj ajet? Moze i na pp
- Kroksica
#761 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa preslo mi u naviku i ne vidim nista lose u fiesti poslije Ramazana i sl. Obiljezavanje bajrama ne utice na moja vjerska uvjerenja.m_l wrote:A zasto obiljezavas, ako ti je ta rijec draza, bajram? Da nisi mozda kontradiktorna, jer kazes da slijedis SAMO Kur'an?Kroksica wrote:Pa bravo! Kur'an koji hoda. Naravno da je Poslanikova praksa da mi danas klanjamo onako kako klanjamo, medjutim to je prenoseno tradicijom jok hadisima. Ili narod 200 godina nakon Poslanika nije ni klanjao pa poceli kad je Buharija sakupio zbirku? Sta je s nasim nanama i dedama? Kako su oni klanjali, nisu znali da postoji Buharija i njegova kolekcija . Na kraju krajeva, kako si ti nauci(o)la klanjati? I jesu li svi hadisi koji govore o namazu sahih? Ima onaj ajet u kojem su Poslaniku date instrukcije o predvodjenju dzemata, pokusaj ga naci, malo ga prostudiraj, posluzi se raznim prijevodima jer, k'o sto rece Zagor, prijevodima se zna potkrasti i koja greskica.
Nemam namjeru vise oko ovoga, svako ce svoje breme nositi. Tebi tvoje, meni moje.
Selam!
Kur'an je sastvljen i zapisan u vrijeme Poslanika.
Kako onda klanjas ako nisu svi hadisi koji govore o namazu sahih? Je li se vodis laznim hadisima kad je rijec o namazu?
Alejkumuselam
- Kroksica
#762 Re: Islam - pitanja i odgovori
Eh sad, ne znam da li zelis moje razumjevanje "salat-a" ili cjelokupnog ajeta.zagortenej wrote:@kroksicezagortenej wrote:@m_i
je li ovo istina?
Kako ti razumiješ ovaj ajet? Moze i na pp
- zagortenej
-
kerima1
#765 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja sve saznala isla se druzit sa Kroksicom na privatDexx1 wrote:
- Kroksica
#766 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dexx1 wrote:
-
m_l
#767 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da ne ostane nedoreceno, moram se ispraviti, mislila sam reci da je Kur'an sabran tek poslije, a ne zapisan. Mea culpa. I pored zapisa, najvjerniji cuvari Kur'ana bili su hafizi.Kroksica wrote:Pa preslo mi u naviku i ne vidim nista lose u fiesti poslije Ramazana i sl. Obiljezavanje bajrama ne utice na moja vjerska uvjerenja.m_l wrote:
A zasto obiljezavas, ako ti je ta rijec draza, bajram? Da nisi mozda kontradiktorna, jer kazes da slijedis SAMO Kur'an?
Nemam namjeru vise oko ovoga, svako ce svoje breme nositi. Tebi tvoje, meni moje.
Selam!
Kako onda klanjas ako nisu svi hadisi koji govore o namazu sahih? Je li se vodis laznim hadisima kad je rijec o namazu?
Alejkumuselam
Bajram nije samo baklava, vec mnogo vise, to je sunnet koji sadrzi niz propisa ciji korijeni sezu od poslanika, s.a.w.s, a koje ti odbacujes. Malo je licemjerno nesto obiljezavati, a ne priznavati.
I govorila sam opcenito o hadisima o namazu, akcenat je na SVI, kao sto sam i navela u prethodnom postu, a osoba ciju pravnu skolu slijede i bosanski muslimani je imala jako rigorozne kriterije sto se tice istih:
.Ebu Hanifii kriteriji pri primanju i prenošenju hadisa bili su, doista, rigorozni. Ovom prilikom spomenut ćemo
samo neke:
a) Da ne oponiraju Kur'anu. Ako su predaje oponirale jasnom tekstu Kur'ana on je takve predaje ostavljao i nije ih
uopće koristio.
b) Da ne oponiraju općepoznatom sunnetu.
e) Da ne oponiraju sličnom hadisu.
d) Da ravija ne postupa suprotno hadisu koji prenosi
e) Da niko od prethodnih stručnjaka u hadisu nije kritikovao taj hadis.
t) Da hifz/memorij prenosioca hadisa bude konstantna od momenta kada je hadis čuo do momenta predaje hadisa
drugome
g) Da se predaja u odnosu na druge ne karakterizira po bilo kakvim dodacima, bilo u lancu prenosilaca ili tekstu hadisa!
-
5 0 5
#768 Re: Islam - pitanja i odgovori
citam negdje danas, da je muhamed danas ziv, sigurno bi bio isil-ovac. moje je pitanje, sta mislite, da li bi bio ili ne bi? koji bi "tip" muslimana bio suvremeni muhamed?
- Towelie
#769 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne znam koji bi bio tip, ako tako uopste mozemo kazati, ali znam da isilovac ne bi bio sigurno. Setih se sad jedne izjave nekog od isil babuna: Da je Muhamed danas ziv, on bio dao prisegu Bagdadiju.5 0 5 wrote:citam negdje danas, da je muhamed danas ziv, sigurno bi bio isil-ovac. moje je pitanje, sta mislite, da li bi bio ili ne bi? koji bi "tip" muslimana bio suvremeni muhamed?
-
m_l
#770 Re: Islam - pitanja i odgovori
5 0 5 wrote:citam negdje danas, da je muhamed danas ziv, sigurno bi bio isil-ovac. moje je pitanje, sta mislite, da li bi bio ili ne bi? koji bi "tip" muslimana bio suvremeni muhamed?
Onaj koji bi BRANIO svoju vjeru, zivot, cast i imetak. Dostojanstveno, ovako:
1. “Do not kill any child, any woman, or any elder or sick person.” (Sunan Abu Dawud)
2. “Do not practice treachery or mutilation.(Al-Muwatta)
3. Do not uproot or burn palms or cut down fruitful trees.(Al-Muwatta)
4. Do not slaughter a sheep or a cow or a camel, except for food.” (Al-Muwatta)
5. “If one fights his brother, [he must] avoid striking the face, for God created him in the image of Adam.” (Sahih Bukhari, Sahih Muslim)
6. “Do not kill the monks in monasteries, and do not kill those sitting in places of worship. (Musnad Ahmad Ibn Hanbal)
7. “Do not destroy the villages and towns, do not spoil the cultivated fields and gardens, and do not slaughter the cattle.” (Sahih Bukhari; Sunan Abu Dawud)
8. “Do not wish for an encounter with the enemy; pray to God to grant you security; but when you [are forced to] encounter them, exercise patience.” (Sahih Muslim)
9. “No one may punish with fire except the Lord of Fire.” (Sunan Abu Dawud).
10. “Accustom yourselves to do good if people do good, and to not do wrong even if they commit evil.” (Al-Tirmidhi)
-
5 0 5
#771 Re: Islam - pitanja i odgovori
zasto mislis da ne bi? zar se i u njegovo vrijeme nije unistavalo sve sto nije islamsko. zakoni koje isil koristi poprilicno dolaze iz muhamedovog doba. mislis li da bi mu vise odgovaralo sekularno uredjenje, npr.?Towelie wrote: Ne znam koji bi bio tip, ako tako uopste mozemo kazati, ali znam da isilovac ne bi bio sigurno. Setih se sad jedne izjave nekog od isil babuna: Da je Muhamed danas ziv, on bio dao prisegu Bagdadiju.
-
m_l
#772 Re: Islam - pitanja i odgovori
Koliko su stare one statue sto je ISIL zdrobio? Koje vojske su prezivjele?5 0 5 wrote:zasto mislis da ne bi? zar se i u njegovo vrijeme nije unistavalo sve sto nije islamsko. zakoni koje isil koristi poprilicno dolaze iz muhamedovog doba. mislis li da bi mu vise odgovaralo sekularno uredjenje, npr.?Towelie wrote: Ne znam koji bi bio tip, ako tako uopste mozemo kazati, ali znam da isilovac ne bi bio sigurno. Setih se sad jedne izjave nekog od isil babuna: Da je Muhamed danas ziv, on bio dao prisegu Bagdadiju.
- Kroksica
#773 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ja vjerujem da je bio i sastavljen i zapisan za vrijeme poslanika. Mozda ga je bas Poslanik i pisao. Mit o nepismenom Muhamedu je smijesan.m_l wrote:Da ne ostane nedoreceno, moram se ispraviti, mislila sam reci da je Kur'an sabran tek poslije, a ne zapisan. Mea culpa. I pored zapisa, najvjerniji cuvari Kur'ana bili su hafizi.Kroksica wrote: Pa preslo mi u naviku i ne vidim nista lose u fiesti poslije Ramazana i sl. Obiljezavanje bajrama ne utice na moja vjerska uvjerenja.
Alejkumuselam
Bajram nije samo baklava, vec mnogo vise, to je sunnet koji sadrzi niz propisa ciji korijeni sezu od poslanika, s.a.w.s, a koje ti odbacujes. Malo je licemjerno nesto obiljezavati, a ne priznavati.
I govorila sam opcenito o hadisima o namazu, akcenat je na SVI, kao sto sam i navela u prethodnom postu, a osoba ciju pravnu skolu slijede i bosanski muslimani je imala jako rigorozne kriterije sto se tice istih:
.Ebu Hanifii kriteriji pri primanju i prenošenju hadisa bili su, doista, rigorozni. Ovom prilikom spomenut ćemo
samo neke:
a) Da ne oponiraju Kur'anu. Ako su predaje oponirale jasnom tekstu Kur'ana on je takve predaje ostavljao i nije ih
uopće koristio.
b) Da ne oponiraju općepoznatom sunnetu.
e) Da ne oponiraju sličnom hadisu.
d) Da ravija ne postupa suprotno hadisu koji prenosi
e) Da niko od prethodnih stručnjaka u hadisu nije kritikovao taj hadis.
t) Da hifz/memorij prenosioca hadisa bude konstantna od momenta kada je hadis čuo do momenta predaje hadisa
drugome
g) Da se predaja u odnosu na druge ne karakterizira po bilo kakvim dodacima, bilo u lancu prenosilaca ili tekstu hadisa!
Ne valja stavljati nekome rijeci u usta i na osnovu toga ih vrijedjati. Nije cool.
Sad imamo i 3rd party, Ebu Hanifu. Preslatko. Tebi treba Ebu Hanifa da ti potvrdi da danasnji namaz nije proturijecan Kur'anu? Sta je sa ostale tri-cetiri pravne skole? Kojom su oni analogijom dosli do zakljucka o formi namaza? Ili jednostavno, geldajuci u sve te skole mozemo zakljuciti ono sto ja vazim citavo vrijeme - nije bitno kako ko klanja - bitno je da se velica Stvoritelj iz dubine duse?
- Towelie
#774 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne bi zato sto je dobar deo stvari koje isil radi posledica povrsnog razumevanja ajeta i hadisa. A on ih je razumeo najbolje od svih ljudi. Uostalom, proucavajuci siru Poslanika saws prvo sta covek pomisli jeste milost, proucavajuci ovo sto isil radi prvo na sta covek pomisli je strah i gadjenje.5 0 5 wrote:zasto mislis da ne bi? zar se i u njegovo vrijeme nije unistavalo sve sto nije islamsko. zakoni koje isil koristi poprilicno dolaze iz muhamedovog doba. mislis li da bi mu vise odgovaralo sekularno uredjenje, npr.?Towelie wrote: Ne znam koji bi bio tip, ako tako uopste mozemo kazati, ali znam da isilovac ne bi bio sigurno. Setih se sad jedne izjave nekog od isil babuna: Da je Muhamed danas ziv, on bio dao prisegu Bagdadiju.
-
m_l
#775 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne stavljam ja tebi nista u usta, sama si rekla da ti je Kur'an dovoljan, da ne priznajes sunnet. A bajrami jesu sunnet.Kroksica wrote:
Ne valja stavljati nekome rijeci u usta i na osnovu toga ih vrijedjati. Nije cool.Nigdje nisam rekla da ne priznajem Bajram, samo sam spomenula da nije od krucijalne vaznosti za moju vjeru.