"Aspekt"
Super si ovo postavio . Upao si u klopku kao levat a glumis profesora . U Mexicu su okupatori macem i ognjem utjerali spanski jezik . To se ne moze porediti sa Bosnom jer Turci ( za 500 god ) nisu htjeli silom da uvedu turski nego je ostao bosanski . Kosovo nije nikad bilo drzava . to je presedan . To se ne moze porediti sa Bosnom . Svicarska se pogotovo ne moze porediti sa bosnom jer je nastala udruzivanjem kantona . Ljudi su unijeli svoje kantone i napravili drzavu . Srbi i Hrvati nisu nista donijeli iz Hrvtaske i srbije da bi mogli nositi . Osim onoga sto imaju medju nogama . Takodje zapmati da su svi ljudi u svicarskoj Svicarci po nacinalnosti a ne Njemci , Talijani ili Francuzi kako se cesto govori da bi se napravila usporedba sa BiH . Takodje ti mogu reci da sam bio u Bernu prosle godine i da ljudi tamo govore svicarsko njemacki . To su mi oni sami rekli . I na kraju krajeva ako Austrijanci govore njemacki zasto onda i Srbi i Hrvati u BiH ne bi govorili bosnaski . Oni ga i govore .
Nigdje ja nisam upao, samo sam poentirao na onoj ''logici''.
Nećemo o postancima jezika. Meksiko, Švica, Austrija i sl. Radi se o zasebnim i specifičnim primjerima, od kojih je svaki priča za sebe ...nemoj se ljutiti, ali pokušavaš učiti babu kako se prave djeca...i neću o tome više.
Nego ovo:
I na kraju krajeva ako Austrijanci govore njemacki zasto onda i Srbi i Hrvati u BiH ne bi govorili bosnaski .
mislim, pričamo o prežvakanim stvarima, i uopće se neću truditi da te razuvjeravam.
Zamisli kontra prijedlog: Zašto ne bi ljudi koji za sebe govore da se koriste Bosanskim jeziukom svoj jezik zvali kao i do prije dvadesetak godina - Srpskohrvatski. A i jesu jako slični, samo što nema onog nepotrebnog H. Je li tako?
Mislim, jezim se od priče o jezicima. Neka svatko svoj jezik naziva kako hoće, a i neka to isto pravo ne spori drugima.
ps Ne znam to za Brezu i Vakuf pojma nemam da li uopce tamo ima Hrvata . ako ima ja bih dao sve i svoj rucak ali nikakve entitete i podjelu Bosne . Hej gdje ces bolan dijeliti drzavu haj podijeli Francusku ili Njemacku ako imas muda
Ja niti u jednom svom postu nisam spominjao nikakvu podjelu ničega. niti mi to pada na pamet. Ja samo iznosim neka svoja opažanja, i znam ih plastično izraziti.
Druga je stvar što me ti doživljavaš na poseban način (ima vas nekoliko) i trudiš se da mi prišiješ neke osobine koje ja jednostavno nemam. To se u sociologiji naziva predrasuda, koje nerijetko vuku korijen iz stereotipova (kojih mašala ima ovdje na forumu). Mislim da ti ipak fali malo više poznanstava s ''drugačijim'' ljudima, koji ne misle isto kao ti. Svakako, pod tim mislim s normalnim i saburli ljudima (kakav sam i sam

). Naučio bi lakše kontrolirati, to jest dozirati neke svoje predrasude, i općenito bio bi interesantnija osoba.
Niko ne granice niti u tim granicama neke drzave i entitete . Niko na svijetu . Svako gleda da se prosiri a ti bi mene suzavo . Sjeti se Knina i Martica . OluuuuuuuuuuuuJJJJJJJJJaaaaaaaaaaaaaaaaa i neka je kada hoce drzavu u drzavi i praviti veliku Srbiju . Ko ih yebe .Samo ne znam kako neko u BiH moze traziti ono sto nikada nikome dao u Srbiji ili Hrvatskoj . A odgovor je samo jedan . Sila . 1992 imali ste silu . A sila i nepravda padaju . Padaj silo i nepravdo !
Pa dobro, ako mora oluja - oluja. Samo da ne boli i da ne traje dugo