Sarajevo City Center
- BadCopy
#751 Re: Sarajevo City Center
U svakoj radnji 2 do 10 ljudi u zavisnoti od velicine.Restorani vjerovatno vise.Konzum jos vise.
1000 je ok,
Od zla oca od gore matere
1000 je ok,
Od zla oca od gore matere
-
freakapotamus
#752 Re: Sarajevo City Center
........
Last edited by freakapotamus on 31/07/2017 14:31, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#753 Re: Sarajevo City Center
Mora da neke skrivene guzovače ipak ima."Ovo je naš poklon Sarajevu", kazao je Al-Shidi
-
VjecitiStudent
#754 Re: Sarajevo City Center
Znači, svi prihodi od najma sada idu gradu Sarajevu?sekvenc1 wrote:Sta se cudite sto je rekao da je ro "poklon Sarajevu"?VjecitiStudent wrote:Mora da neke skrivene guzovače ipak ima."Ovo je naš poklon Sarajevu", kazao je Al-Shidi
...
- Hajvan
#755 Re: Sarajevo City Center
Znači, volim gledati ovu mizeriju kako se pati gledajući ovaj "odvratni" objekat na mjestu nekad "velelebnih" i oronulih baraka koje nikom nisu služile 
-
freakapotamus
#756 Re: Sarajevo City Center
..............
- OldMayor
#757 Re: Sarajevo City Center
Ma takvom cifrom barataju. Nebitno eto neka je 1000, ali u pitanju su privatne firme, koje nemaju nikakvu obavezu da raspisuju konkurse, ako im to nije potrebno. Zato mozda i nije bilo pretjerano puno oglasa, jer se to sve rjesava interno.KatarinaKosaca wrote:Gdje su bili konkursi za ovih 1000-15000 radnih mjesta?Ništa nigdje ne vidjeh, a čitam puno
![]()
A, sad, ja nisam od onih koji sve negiraju i ništa im ne valja. Dapače. Volim da se gradi i pravi. Ipak, za razliku od svega do sad, ali baš svega, ovaj mi je komplex napravio neki čudan tunel na Merin Dvoru na koji nisam navikla. Tako da bih bila sretnija da je, na primjer, napravljen zanatski centar, ili sklop poslovnih prostora niskog zdanja, da i dalje Marin Dvor ostane sa onim otvorenim pogledom na Vraca. Ovako imam osjećaj da se i klima promijenila. Nekako mi je prevelika razlika. Naravno da je to moj subjektivni doživljaj, ali nisam čula urbaniste šta kažu po tom pitanju.
Ne znam radis li u privatnoj firmi, ali to kod nas (a svugdje i u svijet) ide preko preporuke. Znaci ja radim u firmi, trazi se covjek, kazem direktoru imam tog i tog poznanika. Dodje covjek ako se svidi vlasniku dobije posao. Vecina poslova se tako dobije. Tek kad se tako to interno ispuca, onda se ide na oglase. Pa evo koliko imamo banaka jbt, a na prste mozes izbrojati oglase za posao.
Najgore je sto i u javnim ustanovama se ovako dijele poslovi.
-
VjecitiStudent
#758 Re: Sarajevo City Center
U takvom poređenju čak i Tibra ili Švrakino imaju izvanredan prolaz.Hajvan wrote:Znači, volim gledati ovu mizeriju kako se pati gledajući ovaj "odvratni" objekat na mjestu nekad "velelebnih" i oronulih baraka koje nikom nisu služile
- OldMayor
#759 Re: Sarajevo City Center
Zasto se ne uklapa?freakapotamus wrote:Joj jesmo svi bukvalci u pm.Hajvan wrote:Znači, volim gledati ovu mizeriju kako se pati gledajući ovaj "odvratni" objekat na mjestu nekad "velelebnih" i oronulih baraka koje nikom nisu služile
Naravno da svi želimo i više volimo da se izgradi nešto novo i lijepo, nego da gledamo u barake. Neka se gradi, nek napreduje. Treba i onaj dio dalje prema Skenderiji srediti, ružno je vidjeti srušene zgrade u centru grada, što jest jest. Mislim da to niko ne spori. Mislim i da niko nije lud da zagovara fabriku na mjestu SCC-a.
Al da se onakav, limeni, ogroman i ružan objekat (govorim samo o shopping dijelu) ne uklapa u Marijin dvor i arhitekuru okolo, pa brate, valjda i je svakom normalnom jasno. (Opet, unutra izgleda fantastično.) I to je čitav problem, barem meni.
Mislim ok imas svoje misljenje, o ukusu se ne raspravlja. Ali ne kontam sta bi ti ondje da naprave? Austrougarsku zgradu jel?
Meni se bas lijepo uklopio. I ne kontam pricate isto ko da je zaklonio svu juznu stranu jbt. Ima jedan visi dio koji je u liniji i visini parlamenta i nizi dio koji je u visini okolnih zgrada. Ispred su ostavili trg i otvoren pogled.
Nisam ni ja arhitekta, ali po mom misljenju odavno se neka gradjevina nije ljepse uklopila u sredinu, a mogli su arapi veoma lako ondje gruhnuti sta su htjeli, napraviti kic...ali nisu. Opet se vodilo racuna o okolini.
I ako cemo iskreno ovaj objekat se sto puta bolje uklopio od one novogradnje Dvor. Koja je bijela i sljasti medju onim oronulim zgradama.
- simbabimba
#761 Re: Sarajevo City Center
Ko je bio, ima li prodavnica igracaka?
-
misaoni
#762 Re: Sarajevo City Center
Je li neko ulazio u garaze?
Jel se plaća? Koliko?
Jel se plaća? Koliko?
-
freakapotamus
#763 Re: Sarajevo City Center
.........
- OldMayor
#764 Re: Sarajevo City Center
Koji je to projekat? Vidi, i ja da se pitam, ja bih najradije ondje ostavio livadu. Park sa klupama, cvijece, drvece.
Ali...ono je centar grada, pa realno i centar drzave. Lokacija je super atraktivna. U svim vecim gradovima, ovakvi centri su u centru.
Objekat jeste gromada, ali opet su ga kolko tolko uklopili. I ne znam sta je zaklonio? Ponavljam, stanovi koji su okrenuti ka jugu bit ce zaklonjeni minimalno. Prolazio sam danas onuda i ne znam, meni je ok.
Ne kontam o kakvoj vi klaustrofobiji pricate i to na Marijin Dvoru, koji je sav nabijen i klaustrofobican.
Prodjite eto pored ulicom Valtera Perica i okolnim ulicicama, pa cete vidjeti sta je klaustrofobija i zaklonjenost.
Mislim nakon Tibrinih zgrada na Stupu, smijesno je bilo kojoj gradjevini ista prigovoriti.
Ali...ono je centar grada, pa realno i centar drzave. Lokacija je super atraktivna. U svim vecim gradovima, ovakvi centri su u centru.
Objekat jeste gromada, ali opet su ga kolko tolko uklopili. I ne znam sta je zaklonio? Ponavljam, stanovi koji su okrenuti ka jugu bit ce zaklonjeni minimalno. Prolazio sam danas onuda i ne znam, meni je ok.
Ne kontam o kakvoj vi klaustrofobiji pricate i to na Marijin Dvoru, koji je sav nabijen i klaustrofobican.
Prodjite eto pored ulicom Valtera Perica i okolnim ulicicama, pa cete vidjeti sta je klaustrofobija i zaklonjenost.
Mislim nakon Tibrinih zgrada na Stupu, smijesno je bilo kojoj gradjevini ista prigovoriti.
- DaffyDuck
#765 Re: Sarajevo City Center
Znaci, smanjili smo kriterije pa sve sto se radi poredimo sa Tibrom?OldMayor wrote:Koji je to projekat? Vidi, i ja da se pitam, ja bih najradije ondje ostavio livadu. Park sa klupama, cvijece, drvece.
Ali...ono je centar grada, pa realno i centar drzave. Lokacija je super atraktivna. U svim vecim gradovima, ovakvi centri su u centru.![]()
I da, objekat je visine 74 metra na lokaciji na kojoj je regulacionim planom najveca dozvoljena visina 21m. Da hoce vec jednom zavrsiti u zatvoru oni koji su potpisali i Tibru i Al shidi i sve sto se u ovom gradu radi guzovace krseci propise.
-
freakapotamus
#766 Re: Sarajevo City Center
.........
- O'zone
- Globalni moderator
#767 Re: Sarajevo City Center
Koliko znam otvara se picerija "Montana" odnosno isti je gazda što drži onu u Kovačićima.freakapotamus wrote:Mislim da sam i neku piceriju vidio.black wrote:vidio sam slasticarnu, onda nake turske pite i slicno, hamburgeri i ostale varijacije na temu, paste, ali i par nedovrsenih kutaka za koja ne znam sta ce nuditifreakapotamus wrote:
Pripremaju se "restorani", moglo bi ih par u par dana biti otvoreno, ali ne znam šta nude.
-
ins
#768 Re: Sarajevo City Center
Bullshit! Pricas o stvarima o kojima pojma nemasDaffyDuck wrote:
I da, objekat je visine 74 metra na lokaciji na kojoj je regulacionim planom najveca dozvoljena visina 21m.
Ako se vec pozivas na njega, mogao si prethodno pogledati RP...
- Hajvan
#769 Re: Sarajevo City Center
ne znam da li namjerno dezinormišeš, ali ti je komentar maliciozan.DaffyDuck wrote: I da, objekat je visine 74 metra na lokaciji na kojoj je regulacionim planom najveca dozvoljena visina 21m. Da hoce vec jednom zavrsiti u zatvoru oni koji su potpisali i Tibru i Al shidi i sve sto se u ovom gradu radi guzovace krseci propise.
izvod iz RP-aSpratnost novoplaniranih objekata je h (max) = 21 m, odnosno visina novoplaniranih objekata ne smije preći visinu sljemena objekta “Halid Dvor”, izuzev vertikalnog akcenta u sjeverozapadnom
dijelu lokaliteta sa visinom h = SP 18
U Kvadrantu B na građevinskim parcelama označene kao B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B11 i B12 planirana max. BGP se može rasporediti tako da 60% od ukupne BGP može biti namjene poslovni sadržaji, a 40% od ukupne BGP može biti namjene stanovanje. Za stanovanje normativ za garažno mjesto je 1 stan – 1 garažno mjesto.
ovaj sjeverozapacni lokalitet je SCC toranj…
Last edited by Hajvan on 21/03/2014 15:34, edited 1 time in total.
-
ins
#770 Re: Sarajevo City Center
Svi ostali gradovi imaju svoje centre izgradjene prije 100 godina, jedino je Sarajevo dobilo ovakvu priliku da dobije novi gradaski centar u centru zahvaljujuci greski AU urbanista koji su tu napravili industrijski blok.freakapotamus wrote:
Pa nije baš da se ovakvi centri grade u samom centru grada. Uglavnom su u centru shopping ulice (high streets) a veliki shopping centri se gradi na periferiji ili u mnogo manje naseljenim naseljima.
Pronadji na webu sta je jos Neidhart 1950-ih pisao i crtao o cuvenom Kvadrantu B na Marijin dvoru
-
StupskaBitanga
#771 Re: Sarajevo City Center
Ko je bio u SCC imam nekoliko pitanja
Jel ima sniženje u Zari muških kožnih jakni ili u njihovim radnjama i dokad je radno vrijeme?
Jel ima sniženje u Zari muških kožnih jakni ili u njihovim radnjama i dokad je radno vrijeme?
- OldMayor
#772 Re: Sarajevo City Center
A na dvoranu mislis, koliko znam koncertna dvorana ce se graditi. E sad kad, boga pitaj.
I valjda se dvorana treba graditi pored, a ne na mjestu SCC. Isto tako je i na mjestu novogradnje Dvor planiran poslovni objekat, a svi vidimo sta je napravljeno.

To za shopping centre se ne bih bas slozio. U onim gradovima u kojima sam ja bio na zapadu, bas ovakvi centri su u sred grada. Naravno ima i onih ogromnih mallova koji su van grada na milion m2 jedan-dva sprata i udri hodaj. Ali ovakvi lusksuzni shopping centri su ti svugdje u centru.
Ja opet kazem, da onaj visoki dio ne zaklanja puno. Pa kako je ljudima ciji su stanovi okrenuti sjeveru jbt. Ako je okrenut stan jugu, vise od pola dana ce bit osuncan, sta hoces vise jbt.
I takodjer ovi ispred SCC-a su mogli koje drvo posadit na onaj trg, biljku ili bilo sta. Kad se onaj beton usije na ljeto...uf.
I valjda se dvorana treba graditi pored, a ne na mjestu SCC. Isto tako je i na mjestu novogradnje Dvor planiran poslovni objekat, a svi vidimo sta je napravljeno.

To za shopping centre se ne bih bas slozio. U onim gradovima u kojima sam ja bio na zapadu, bas ovakvi centri su u sred grada. Naravno ima i onih ogromnih mallova koji su van grada na milion m2 jedan-dva sprata i udri hodaj. Ali ovakvi lusksuzni shopping centri su ti svugdje u centru.
Ja opet kazem, da onaj visoki dio ne zaklanja puno. Pa kako je ljudima ciji su stanovi okrenuti sjeveru jbt. Ako je okrenut stan jugu, vise od pola dana ce bit osuncan, sta hoces vise jbt.
I takodjer ovi ispred SCC-a su mogli koje drvo posadit na onaj trg, biljku ili bilo sta. Kad se onaj beton usije na ljeto...uf.
-
freakapotamus
#773 Re: Sarajevo City Center
......
Last edited by freakapotamus on 31/07/2017 14:29, edited 1 time in total.
-
ins
#774 Re: Sarajevo City Center
Po meni, SCC na bilo koji nacin ne ugrozava (nadam se) buducu Koncertnu dvoranu, vec naprotiv zajedno sa Parlamentom i Vijecem ministara je "podupire"
Meni je najveci problem sto je naknadnom izmjenom RP dozvoljeno ubacivanje stanova u ostale objekte oko Kotromaniceve, cime se stvorio teren za promasaje poput zgrade Dvor
Meni je najveci problem sto je naknadnom izmjenom RP dozvoljeno ubacivanje stanova u ostale objekte oko Kotromaniceve, cime se stvorio teren za promasaje poput zgrade Dvor
Last edited by ins on 21/03/2014 15:50, edited 1 time in total.
-
stup metropola
#775 Re: Sarajevo City Center
koliko god da zaposljava ljudi nece doprinijeti gradu kao sto to radi tibra
inace za sve jos neobavjestene, tibra ce se nakon sto zavrsi sa radovima na stupu preseliti na socijalno, blizu merkatora, 100 % tacna informacija
inace za sve jos neobavjestene, tibra ce se nakon sto zavrsi sa radovima na stupu preseliti na socijalno, blizu merkatora, 100 % tacna informacija