RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#751 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Moras platiti uplatnicom, ne mozes dati racun od struje i s njim platiti.
wewa

#752 Re: RTV taksa

Post by wewa »

Dozer wrote:
wewa wrote:
duboka_misao wrote:Dosao mi je racun za struju za vikendicu na kojoj nemam TV, kome da se obratim da se ukine ta stavka? jel oni moraju izlazti na teren da vide da ja nemam tu TV ?
zvala ja nekidan za roditelje, ista situacija.

treba kopirati posljednji racun za el. energiju, u opcini ovjeriti izjavu o neposjedovanju prijemnika na datoj adresi i poslati postom na adresu RTV BiH, odjel za RTV taksu.
E svasta....

Zar nije jednostavnije samo ne platiti tih 7,5 KM? A, ako se neko nekada i pojavi, samo mu se pokaze da tu ne postoji TV.
kad su roditelji penzioneri, onda radis kako je penzionerima jednostavnije :)
channel10

#753 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

wewa wrote:
duboka_misao wrote:Dosao mi je racun za struju za vikendicu na kojoj nemam TV, kome da se obratim da se ukine ta stavka? jel oni moraju izlazti na teren da vide da ja nemam tu TV ?
zvala ja nekidan za roditelje, ista situacija.

treba kopirati posljednji racun za el. energiju, u opcini ovjeriti izjavu o neposjedovanju prijemnika na datoj adresi i poslati postom na adresu RTV BiH, odjel za RTV taksu.
Ma ne budalite ljudi. Najefikasniji nacin slanja u pm ove iz RTV je placanje ovim uplatnicama u EP. Svaki ulazak u raspravu sa njihovim sluzbenicima, svaka komunikacija sa njima bilo postom ili preko papira ide u korist njima. Kad ti njima dostavis papir u kojem pise da nemas tv-a, ti si se ebo za sva vremena. Samo to treba hladno iskulirati i placati ovim uplatnicama.

Treba napraviti pritisak na udruzenje potrosaca koje treba tuziti EPBIH-a i RTV zbog ovoga sto rade jer je ovo cista diskriminacija korisnika usluga EPBIHa. Fino je gore neko objasnio. Sve para sto ses kupi, to se dijeli na RTVBIH, FTV i RTRS. Eto pa finasirajte RTRS.

Severina, ne siri dezinformacije. Prvo sa ovom uplatnicom, pa jos spominjes placanje u posti. Koja ce budala placati posti proviziju,ako moze dzaba u EP?!
channel10

#754 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

starii wrote:bio maloprije u poslovnici alipasina, onaj rtv inkasant plasi penzionere da moraju placati ili ce platiti kaznu a oni sluđeni ko muhe:), uredno stoje uplatnice za placanje samo struje
Image

ovakve su uplatnice bile i prije desetak godina kad se placalo isto preko struje, dobro se sjecam jer sam i tada samo struju ispunjavao...
dosta je nelogicnosti vezano da ovakvo placanje od toga da elektroprivreda prosljeđuje podatke kupaca drugoj firmi, pa da samo odredeni gradani placaju, pa do dokazavinja o posjedovanju tv...mislim da ovo sve moze pasti na sudu...
A ko je pozvan na sud? Ljudima dolaze samo izvrsenja nakon presudbe. Niko ni ne zna da je tuzen. Samo dodje presuda, pa ti sad vidi koga ces roknuti. Sudskog sluzbenika koji je donio presudu ili sudiju koji je sve to presudio.
cassius

#755 Re: RTV taksa

Post by cassius »

starii wrote:bio maloprije u poslovnici alipasina, onaj rtv inkasant plasi penzionere da moraju placati ili ce platiti kaznu a oni sluđeni ko muhe:), uredno stoje uplatnice za placanje samo struje
Image

ovakve su uplatnice bile i prije desetak godina kad se placalo isto preko struje, dobro se sjecam jer sam i tada samo struju ispunjavao...
dosta je nelogicnosti vezano da ovakvo placanje od toga da elektroprivreda prosljeđuje podatke kupaca drugoj firmi, pa da samo odredeni gradani placaju, pa do dokazavinja o posjedovanju tv...mislim da ovo sve moze pasti na sudu...
eto sve sto treba je, na sifru tu na obje strane napisat onaj srednji broj s racuna.

Gdje je Adresa, napisat ime i prezime

i na ukupno napisat umanjen iznos za 7, 5 km.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#756 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

channel10 wrote:
Severina, ne siri dezinformacije. Prvo sa ovom uplatnicom, pa jos spominjes placanje u posti. Koja ce budala placati posti proviziju,ako moze dzaba u EP?!
Nemoj da me vuces za jezik. Placam u banci ili posti, kada nemam vremena, ili mi nije usput otici do EP. Zbog toga kazem da moze standardna uplatnica i da cu prije platiti 2KM provizije banci, nego rtv taksu.
Last edited by un1ted on 27/09/2017 15:08, edited 1 time in total.
odmor

#757 Re: RTV taksa

Post by odmor »

channel10 wrote:
Image

A ko je pozvan na sud? Ljudima dolaze samo izvrsenja nakon presudbe. Niko ni ne zna da je tuzen. Samo dodje presuda, pa ti sad vidi koga ces roknuti. Sudskog sluzbenika koji je donio presudu ili sudiju koji je sve to presudio.
Dodje ti presuda ali ti fino ispod pise da imas pravo zalbe (15 dana kolko se sjecam). Mog su oca jednom "za vodu" tako tuzili odnosno presudili, pa je upucena zalba gdje se islo na raspravu kao da je neko ubistvo u pitanju. Uglavnom slucaj smo dobili. Mozda nije bitna stvar, ali hocu reci da ta njihova "prva presuda" nije neponistiva. Nakon presude u nasu korist, sudija je mog oca jos pito da li zeli da pokrene postupak "za povredu casti" :roll:
channel10

#758 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

un1ted wrote:
channel10 wrote:
Nemoj da me vuces za jezik. Placam u banci ili posti, kada nemam vremena, ili mi nije usput otici do EP. Zbog toga kazem da moze standardna uplatnica i da cu prije platiti 2KM provizije banci, nego rtv taksu.
Ne moraš platiti RTV taksu u EP jer imaju i oni uplatnice koje je lakše popuniti nego običnu u bilo kojoj banci/posti i ustediti te dvije marke. Da ne govorimo ko ima vise računa.
channel10

#759 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

odmor wrote:
channel10 wrote:
Image

Dodje ti presuda ali ti fino ispod pise da imas pravo zalbe (15 dana kolko se sjecam). Mog su oca jednom "za vodu" tako tuzili odnosno presudili, pa je upucena zalba gdje se islo na raspravu kao da je neko ubistvo u pitanju. Uglavnom slucaj smo dobili. Mozda nije bitna stvar, ali hocu reci da ta njihova "prva presuda" nije neponistiva. Nakon presude u nasu korist, sudija je mog oca jos pito da li zeli da pokrene postupak "za povredu casti" :roll:
Kako sam čuo od drugih ljudi, samo im dodju ljudi da plijene stvari ili penzionerima odbiju od penzije pa se ti slikaj.
Znaci niti znaš da te tuži niti prisustvujes "sudjenju". Samo dobiješ presudu pa vidi sta ćeš. To nema nigdje na svijetu.
Beaverknight

#760 Re: RTV taksa

Post by Beaverknight »

http://zurnal.info/novost/20703/ako-ne- ... roprivredu

Koja je politička stranka stala u odbranu svog naroda???

Niti jedna :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#761 Re: RTV taksa

Post by kakavdanakneiskustvu »

.
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 28/09/2017 11:11, edited 1 time in total.
gidra

#762 Re: RTV taksa

Post by gidra »

Plaćajte đe hoćete i koliko hoćete, banke, EP šalteri, pošte itd. Ako je račun sa taksom 62 KM, slobodno platite 50 KM.
Ključno je da nikada ne budete u dugu nakon 2 pristigla računa i opomene više od cca 40 KM.
40 KM je naknada za ponovno uključenje nakon isključenja, sve dok vam je dugovanje manje od ove naknade ne mogu vas isključiti.
Dozer

#763 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

channel10 wrote: Kako sam čuo od drugih ljudi, samo im dodju ljudi da plijene stvari ili penzionerima odbiju od penzije pa se ti slikaj.
Znaci niti znaš da te tuži niti prisustvujes "sudjenju". Samo dobiješ presudu pa vidi sta ćeš. To nema nigdje na svijetu.
E da mi je vidjeti tog nekog zapljenjivaca na vratima :D
un1ted

#764 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Ako ima dokument sa pecatom, mozes se samo skloniti u stranu i pustiti da iznosi sta mu je volja :)
Dozer

#765 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Jasta radi :lol:
un1ted

#766 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Ti si fakat nekad bas kontradiktoran. Pozivas se na zakon, a kad se taj isti zakon provodi, onda ne vrijedi ako tebi ne odgovara :? :?
Dozer

#767 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Netacno.
Pozivam se na zakon, to je tacno, i uvijek cu se pozivati na svaki zakon, i postovati ga, ali - ako vazi za sve.

Ovaj ne vazi za sve u drzavi, a tice se drzavnog javnog servisa. Dakle, zasto bih ja, ili ti, ili bilo ko drugi ovdje izigravao budalu i placao nesto za sta vecina ne placa nista?

Da ne pricamo o oportunitetnom trosku, tj. da je tih 90 KM godisnje =
jedne cipele/tene za nekoga u kuci ili
90 hljebova ili
70L mlijeka ili
knjige za skolu ili
70 piva od 0,5L ili
1, a mozda i dvije jakne za djecu ili
rezervoar goriva ili, ili, ili, ili...

Dakle, sve drugo sto vrijedi tih 90 maraka ima svoju stvarnu upotrebnu vrijednost. Koja je vrijednost RTV takse? Za sta nam to uopste sluzi? Koja je korist od toga za nas?
Nema je, ne postoji.

Jedina svrha svega toga je odrzavanje preko 1000 zaposlenih u toj konstrukciji zvanoj JS, a to me, iskreno, ne zanima jer od toga niko osim njih, i stranaka koje to guraju, nema ama bas nikakve koristi.
un1ted

#768 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Nisam išao na to, ako pratiš temu, znaš i sam da ne plaćam rtv taksu, niti ću plaćati. Moj odgovor se odnosio na to, da ako imaju sudsku presudu i nalog za pljenidbu ne možeš ništa, barem ne zakonski. Možeš pokazati mišiće, ali ako nemaš nekoga u zaleđini onda ćeš dodatno najebati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#769 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Baš me interesuje, Dozeru, dođe ti sudski izvršioc sa papirom, presuđen ti za dug od n-KM zbog neplaćanja takse, ti radiš šta? Zatvoriš mu vrata pred nosom? Pozoveš se na zakon? Ozbiljno?!
Dozer

#770 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Zatvorim mu vrata. A onda se sudimo do besvijesti.
Ako bi bio nekakva sila i nesto pokusao silom...jbg... Pokusaj upada u moje privatno vlasnistvo, a ja to branim svim raspolozivim legalnim sredstvima, a u to spada i legalno oruzje (mada, taj bi morao biti bas zajeban da me natjera na oruzje, ili bi morao imati nesto u rukama, ili bi ih moralo biti vise od 3).
I savrseno me ne bi zanimalo sto je i ako je murija tu.
I onda se opet tuzimo i sudimo do besvijesti.

Ali, vjeruj, do ovoga svakako nikad ne bi doslo, jer niko nije budala da rizikuje toliko radi nekakve RTV takse. Suvise je PTSP-a u ovom gradu, i oni to vrlo dobro znaju.

Ja bih bas volio cuti za slucaj u kojem su nekome dosli na vrata (a da nije penzioner) i nesto odnijeli iz kuce....
Tomahawk11
Globalni moderator

#771 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Ja još nisam čuo da je postupio neko kao ti što bi u situaciji kad dođe do pljenidbe.
Dozer

#772 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Ja jos nisam cuo da su nekome dosli u pljenidbu.
A ni da su nekome dosli u pljenidbu prije nego je dobio presudu.
Kao ni da se to desilo, a da taj neko nije prije toga obavijesten o pokretanju postupka ukoliko se ne izvrsi uplata dugovanja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#773 Re: RTV taksa

Post by Tomahawk11 »

Ne govorim za RTV taksu, govorim uopšteno za pljenidbu.
TouringBiker
Grijem se na: Struju

#774 Re: RTV taksa

Post by TouringBiker »

BH televiziju (SVE kanale), isto kao i srpske ili hrvatske prestao sam gledati onog trena prije 20 godina kad sam nabavio satelitsku, Gledam samo strane, a ova domaća sr.nja i ne mogu gledati jer nemam ni antenu ni kablovsku. Pa eto, ako treba prodacu i TV i kupiti mjesto njega veliki kompjuterski monitor, i gledati preko njega. A TV odjaviti s tom potvrdom iz općine. Pa neka mi pošalju nekog u kontrolu. "Imaš TV"? "Nemam - provjerite"
Dozer

#775 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Ovo je tema o RTV taksi, ali sto se mene tice, pljenidba svake vrste bi se zavrsavala isto.
U moje privatno vlasnistvo moze uci samo onaj koga ja pustim unutra.
Post Reply