Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- madesa
#752 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jimmy McNulty wrote:Radio 3 mjeseca na gradjevini kada sam srednju zavrsio, radno vrijeme od 7 do 3
Plata fantastična, najviše što sam dobio 220 maraka na ruke, to je bila druga plata, prva je bila 130 maraka i 120 maraka u nekim bonovima da ih potrosim u nekoj prodavnici gdje Argeta 7 maraka, poslije trećeg mjeseca dao otkaz i treću platu nisam nikad dobio jer kako reče dao sam otkaz 2 dana prije kraja mjeseca i neda mi je. A laže, tačno odradio 31 dan
![]()
Ako ništa bar sam upozno jednog kolegu na poslu i sad smo dobri haveri, eno kaze svaki drugi mjesec dobivaju platu, kako se šefu ćefne i stalno im prijeti otkazima itd... jednom mi došla žena od gazde, galami na mene, vrijeđa me a ja neku lopatu držim u ruci, već sam vidio sebe kako je lopatom koljem mamu joj seljačku ali nekako preduram sve to... zadnji mjesec dana u depresiji teškoj bio, konstantno ponizavanje od hazde, šefovi ništa ne rade samo s kafe na kafu a mi ko robovi koji grade Keopsovu piramidu.
Svjestan sam da nisam materijal za fakultet, ali poslije toga upišem pravni, eto druga sam godina, nekako guram, imam hvala bogu odličnu podršku roditelja i sestre koji me baš vuku i tjeraju da ga završim.
Elem, bolje džaba ležat nego džaba radit, ne bih više trpio onakva ponižavanja za siću, radije bih umro od gladi.
- _mufljuz_
#753 Re: Jadi nas nezaposlenih
imao sam tamo negdje 1999 slicnu situaciju - radio sam kod nekog "obrtnika" za 10-15 marki dnevnice - ne sjecam se dobro mislim da je bilo ipak 10 a majstori su imali 15. i tako jebi ga dodje vakat - meni dozlogrdilo 2-3 mjeseca gradjevine slomljen prilicno fizicki sjeban - sjecam se da nisam odgled'o do kraja Bayern - Mancester od umora...i hocu da dam otkaz jer negumo vise fizicki - a vala i psihicki sam bio poprilicno ujeban... pitam ga ja da mi da zaostatak - i kao on meni daje - a ja vidim fali nekih 100-150 maruna (citavih pola mjeseca grbacenja)...odem kuci da skontam sta i kako obzirom da sam na prvu izbroj'o do 20 (ustvari sam bio picka) - a htio sam da ga likvidiram bez pardona i krenem ja opet nazad ovaj put odlucan da mu polomim sve - i stari i stara pa nemoj pa sta cu ja ako odes u tvorza...sjebu me totalno - opet podvijem rep... a zao mi jebo majku svoju - odlez'o bih ga sretan s pjesmom.....madesa wrote:Jimmy McNulty wrote:Radio 3 mjeseca na gradjevini kada sam srednju zavrsio, radno vrijeme od 7 do 3
Plata fantastična, najviše što sam dobio 220 maraka na ruke, to je bila druga plata, prva je bila 130 maraka i 120 maraka u nekim bonovima da ih potrosim u nekoj prodavnici gdje Argeta 7 maraka, poslije trećeg mjeseca dao otkaz i treću platu nisam nikad dobio jer kako reče dao sam otkaz 2 dana prije kraja mjeseca i neda mi je. A laže, tačno odradio 31 dan
![]()
Ako ništa bar sam upozno jednog kolegu na poslu i sad smo dobri haveri, eno kaze svaki drugi mjesec dobivaju platu, kako se šefu ćefne i stalno im prijeti otkazima itd... jednom mi došla žena od gazde, galami na mene, vrijeđa me a ja neku lopatu držim u ruci, već sam vidio sebe kako je lopatom koljem mamu joj seljačku ali nekako preduram sve to... zadnji mjesec dana u depresiji teškoj bio, konstantno ponizavanje od hazde, šefovi ništa ne rade samo s kafe na kafu a mi ko robovi koji grade Keopsovu piramidu.
Svjestan sam da nisam materijal za fakultet, ali poslije toga upišem pravni, eto druga sam godina, nekako guram, imam hvala bogu odličnu podršku roditelja i sestre koji me baš vuku i tjeraju da ga završim.
Elem, bolje džaba ležat nego džaba radit, ne bih više trpio onakva ponižavanja za siću, radije bih umro od gladi.
-
mali_balon
#754 Re: Jadi nas nezaposlenih
_mufljuz_ wrote:
imao sam juce jedan uvodni razgovor za posao L1 IT podrske u Verizonu - plata je malo reci strasna - jos je Verizon strasna firma - i nije nimalo skrt prema svojim zaposlenicima - bio sam iskren prema njoj koliko sam imao nekad platu i iskreno pitao je li se uklapam u predvidjeni budzet - zena iskreno rece jos vecu predvidjenu cifru - ja se slozio- samo takav razgovor imao letio je bukvalno - engleski britanski - jer je zvala iz baze u Engleskoj - pa cu imat razgovor sa lokalnim HRom iduce sedmice - pa bog mu dusa mu - pa mi drzi fige...
Hajd nek je sa srecom pa da nam dodjes ovdje da se odjavis sa teme tako sto ces se pohvaliti kako si dobio posao, ako Bog da.
- Melanholik
#755 Re: Jadi nas nezaposlenih
i ja sam imala sličnu prošle godine, nisu htjeli da plaćaju i kad sam dala otkaz, umanjili dug za pola + rekli da će platiti jednog dana, ako bude bolje stanje. otišao otac dole da im sve polupa, odmah se promijenila priča, "ipak smo se mogli dogovoriti"._mufljuz_ wrote:imao sam tamo negdje 1999 slicnu situaciju - radio sam kod nekog "obrtnika" za 10-15 marki dnevnice - ne sjecam se dobro mislim da je bilo ipak 10 a majstori su imali 15. i tako jebi ga dodje vakat - meni dozlogrdilo 2-3 mjeseca gradjevine slomljen prilicno fizicki sjeban - sjecam se da nisam odgled'o do kraja Bayern - Mancester od umora...i hocu da dam otkaz jer negumo vise fizicki - a vala i psihicki sam bio poprilicno ujeban... pitam ga ja da mi da zaostatak - i kao on meni daje - a ja vidim fali nekih 100-150 maruna (citavih pola mjeseca grbacenja)...odem kuci da skontam sta i kako obzirom da sam na prvu izbroj'o do 20 (ustvari sam bio picka) - a htio sam da ga likvidiram bez pardona i krenem ja opet nazad ovaj put odlucan da mu polomim sve - i stari i stara pa nemoj pa sta cu ja ako odes u tvorza...sjebu me totalno - opet podvijem rep... a zao mi jebo majku svoju - odlez'o bih ga sretan s pjesmom.....
mislim da ti je to bila greška, više bi se njemu isplatilo da ti plati koliko tražiš, nego da mu napraviš veću štetu i odeš u zatvor. opet se nekako novac prežali, ali ne taj nečiji bezobrazluk i iskorištavanje ljudi.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#756 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma ja sam jedan dan otišao dole, pun bijesa, kontam razbit ću ga, tad sam imao 18 god, reko prvo mi je djelo dobit cu uslova ali sreća nije bilo tog gazde a ni žene mu u firmi. Htio ići stari da ga mariše, a otac mi je baš ters čovjek kad neko dirne na porodicu, pa sam na kraju molio ga da ne ide kontam ode mi otac u zatvor jbt ubit će ga namrtvo...
- vješalica
#757 Re: Jadi nas nezaposlenih
KCUS uskoro planira uposliti 120 radnika,vec je izasao konkurs za bibliotekara.
Pa eto koga zanima nek uprati.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#758 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nadam se da nećeš dugo čekati na drugi posao....jebem li im pleme prokleto, sve živo i mrtvo što hoda i puže sa tendencijom da će jedan dan prohodati, kapitalističko_mufljuz_ wrote:dobio otkaz frisko prekjuce... stao ispred svog radnika u firmi da se prestane sa maltretiranjem - popusih otkaz...
kostala me labrnja....
sad mi je lutrija za prezivljavanje...
eto toliko
- _mufljuz_
#759 Re: Jadi nas nezaposlenih
ne znam sta bih ti rekao jaro - ja sam davno u mnogo jacoj IT firmi imao kvartalni tzv "performance review" razgovorcic sa svojim "menadzerom" (sto je zapadnjacka sofisticirana abrevijacija za sefa, bossa, jebaca matere u timu ili firmi) gdje je moj menadzer u IT firmi koja je stara 150 godina i koja je izmislila automatizaciju procesa i masina - trazio da pisemo reporte na papiru hemijskom pa sam mu rekao - da moze komotno da nam podijeli kamene ploce i dlijeta pa da djeljamo kamenje i tako pravimo zapise - obzirom da je vrlo malo razlike izmedju kamenog doba u kojem je on i onog koje nam trazi da ispostujemo....Lajavikrelac wrote:Nadam se da nećeš dugo čekati na drugi posao....jebem li im pleme prokleto, sve živo i mrtvo što hoda i puže sa tendencijom da će jedan dan prohodati, kapitalističko_mufljuz_ wrote:dobio otkaz frisko prekjuce... stao ispred svog radnika u firmi da se prestane sa maltretiranjem - popusih otkaz...
kostala me labrnja....
sad mi je lutrija za prezivljavanje...
eto toliko
imao bih prica i prica da ispricam ali ce ispast da kukam a to ne zelim - samo mogu reci tesko se mladima danas - danas ili moras biti totalno bez casti i ljudskosti i nimalo humano bice da uspijes, ili moras biti fakat kliker hipergenij ili tobolac da te svak baca i suta a i tu moras biti bez casti i samopostovanja da zaradis koju kintu....
ono sto mogu reci otvoreno je da blage veze nema sa zivotom to sto studiras - ako ne vodi prakticnom rezultatu i tzv outcom-u tj output-u..... jedino da je diploma oksfordska, sorbona, harvard, yale i sl....
jedino bih mogao preporuciti mladima da studiraju medicinu, stomatologiju (strasan je profit u stomatologiji), inzinjering automatizacije i elektromehanike, informatiku u smislu programiranja i strukturiranja SW, kao i fakultete koji izucavaju energetsko-tehnicko-inzinjerski sektor.... tj bilo koji faks gdje mozes dobiti poziv iz vana u BIH da radis....
nista drugo ne garantuje ili ima vrlo male sanse za uspjeh... a to je bacanje vremena...
- _mufljuz_
#760 Re: Jadi nas nezaposlenih
kasno se jebenom kajat i nad prolivenim mljekom plakat....Melanholik wrote:i ja sam imala sličnu prošle godine, nisu htjeli da plaćaju i kad sam dala otkaz, umanjili dug za pola + rekli da će platiti jednog dana, ako bude bolje stanje. otišao otac dole da im sve polupa, odmah se promijenila priča, "ipak smo se mogli dogovoriti"._mufljuz_ wrote:imao sam tamo negdje 1999 slicnu situaciju - radio sam kod nekog "obrtnika" za 10-15 marki dnevnice - ne sjecam se dobro mislim da je bilo ipak 10 a majstori su imali 15. i tako jebi ga dodje vakat - meni dozlogrdilo 2-3 mjeseca gradjevine slomljen prilicno fizicki sjeban - sjecam se da nisam odgled'o do kraja Bayern - Mancester od umora...i hocu da dam otkaz jer negumo vise fizicki - a vala i psihicki sam bio poprilicno ujeban... pitam ga ja da mi da zaostatak - i kao on meni daje - a ja vidim fali nekih 100-150 maruna (citavih pola mjeseca grbacenja)...odem kuci da skontam sta i kako obzirom da sam na prvu izbroj'o do 20 (ustvari sam bio picka) - a htio sam da ga likvidiram bez pardona i krenem ja opet nazad ovaj put odlucan da mu polomim sve - i stari i stara pa nemoj pa sta cu ja ako odes u tvorza...sjebu me totalno - opet podvijem rep... a zao mi jebo majku svoju - odlez'o bih ga sretan s pjesmom.....
mislim da ti je to bila greška, više bi se njemu isplatilo da ti plati koliko tražiš, nego da mu napraviš veću štetu i odeš u zatvor. opet se nekako novac prežali, ali ne taj nečiji bezobrazluk i iskorištavanje ljudi.
da izvines...
u svakom slucaju jos jedan sektor koji ima puno prodje i uspjeha je sektor sive ekonomije prisilne naplate dugova i otimanja imovine da se naplate dugovi...
znam licno lika koji do prije 10tak godina nije imao nista a sad recimo radi tako da zapljeni npr za dug od 25 hiljada eura Audi RS6 Biturbo koji normalno kosta mozda i 100 000€ - vukovi siti ovce iskasapljene - taj kome je uzeto vozilo - miran sto se rijesio lihvara a tuzan jer je za malo izgubio puno, a vukovi nakrmljeni momacki....
taj sektor sam zaboravio navest - ali za to moras imati ljude, uticaj, jeben imidz i puno logistike...
- _mufljuz_
#761 Re: Jadi nas nezaposlenih
nisam nikad bio qrcwit pa ne bih bio ni tad da corlucim ljudima - ali ako uleti taj posao bila bi mi i dzamija i apoteka - plata za lokalne uslove sasvim dobra - rijesio bih se nekih dugova koje sam nagomil'o i tako...mali_balon wrote:_mufljuz_ wrote:
imao sam juce jedan uvodni razgovor za posao L1 IT podrske u Verizonu - plata je malo reci strasna - jos je Verizon strasna firma - i nije nimalo skrt prema svojim zaposlenicima - bio sam iskren prema njoj koliko sam imao nekad platu i iskreno pitao je li se uklapam u predvidjeni budzet - zena iskreno rece jos vecu predvidjenu cifru - ja se slozio- samo takav razgovor imao letio je bukvalno - engleski britanski - jer je zvala iz baze u Engleskoj - pa cu imat razgovor sa lokalnim HRom iduce sedmice - pa bog mu dusa mu - pa mi drzi fige...
Hajd nek je sa srecom pa da nam dodjes ovdje da se odjavis sa teme tako sto ces se pohvaliti kako si dobio posao, ako Bog da.
trudio sam se biti isti i kad nemam i kad imam - a mislim da je to u nacelu ispravna stvar a kako ce dalje da bude samo Onaj gore zna....ja vise pojma nemam.
- Domaci izdajnik
#762 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma nije ni to sretna solucija_mufljuz_ wrote:znam licno lika koji do prije 10tak godina nije imao nista a sad recimo radi tako da zapljeni npr za dug od 25 hiljada eura Audi RS6 Biturbo koji normalno kosta mozda i 100 000€ - vukovi siti ovce iskasapljene - taj kome je uzeto vozilo - miran sto se rijesio lihvara a tuzan jer je za malo izgubio puno, a vukovi nakrmljeni momacki....
Jedino štangla pa da mu lomiš prst po prst
- _mufljuz_
#763 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma otice kaškai za ispod cijene sigurno - tako se moze naplatit - jedna velika greska kod nas je sto su stvari inace precijenjene i zacijenjene i ti nemas para za obrt - dok je bilo jeftino - vrtila se i lova i zivot - a sad sve bogovo zacijenjeno svak bi da zaradi ljeba preko pogace za sekundu.... ne ide...Lajavikrelac wrote:Ma nije ni to sretna solucija_mufljuz_ wrote:znam licno lika koji do prije 10tak godina nije imao nista a sad recimo radi tako da zapljeni npr za dug od 25 hiljada eura Audi RS6 Biturbo koji normalno kosta mozda i 100 000€ - vukovi siti ovce iskasapljene - taj kome je uzeto vozilo - miran sto se rijesio lihvara a tuzan jer je za malo izgubio puno, a vukovi nakrmljeni momacki....drugar mi je do nedavno imao dva auta i kombi pred kućom koje je zaplijenio u ime dugova, ne može izvući lovu ni za živu glavu....i kad je stavio da ih prodaje nude zamjene za druga auta, daske, fosne, lonce, katance, šporete, piliće
užas i propast
A jedan od auta bio Nissan Qashqai star 4 godine....
Jedino štangla pa da mu lomiš prst po prst
imao sam jednog poznanika koji se trudio biti drugar al samo je jedna obicna papcina u nizu - imao on kao kombi i kao prodavao ga - idu mjeseci i mjeseci - ja mu 'ladno kazem da nece dobit nista tako - jer autu pada cijena svakim mjesecom sto ga ne proda - i psolusa me na koncu i bude dobar kes - da obrne biznis ponovo...ja glupan se nasao da njega savjetujem i pomognem a ljepo me zavrne kad sam trebao radit servis kod njega - onako "jaranski" ispod bubrega mi naplatio.
- Domaci izdajnik
#764 Re: Jadi nas nezaposlenih
Opet to je auto koje i kad daješ bagatelno košta 20+ milja...toliko keša danas ima samo u trezoru narodne banke
Jednostavno, nema keša...lik je dobio dva stana u preklapanje duga za firmu, al kako da plati radnike i državu
jedino da čupa ciglu po ciglu i daje im 
- _mufljuz_
#765 Re: Jadi nas nezaposlenih
kazem ti moras auto dat i za 15 - 10 - 5 ako ne ide - to je kapital koji propada...Lajavikrelac wrote:Opet to je auto koje i kad daješ bagatelno košta 20+ milja...toliko keša danas ima samo u trezoru narodne bankeJednostavno, nema keša...lik je dobio dva stana u preklapanje duga za firmu, al kako da plati radnike i državu
jedino da čupa ciglu po ciglu i daje im
nekretnine isto tako ako hoces prodat a ne ide prodaja spustas cijenu.... dzaba je to je princip ekonomije i to je tako....
zivimo zvjerski kapitalizam.... mi imamo veliku gresku i inace svaka zemlja - da nekretnina koja stoji i ne upotrebljava se stoji neoporezovana do neke mjere - jer u BIH postoje lageri stanova i nekretnina koji imaju zacementiranu cijenu a nista se s tim ne cini - mrtav kapital neoporezovan i beskoristan - ne mora to biti u hiljadama KM godisnje al eto dalo bi se namirit par miliona vise nekim simbolicnim porezima npr u visini mjesecne najamnine kao godisnji penal....
moja stara u ratu je imala skovano 10 vreca x 50kg brašna kad je zenica bila doslovno opkoljena - nema ni muhi izac ni uc...
rece mi kako mi je htjela dotageljat nov novcat kawasaki ZXR za 50kg ali nije imala srca da to uradi, nit je imala pojma koliko ce trajati ratno okruzenje....
zamisli kawasaki ZXR koji je kostao mozda 15-20 hiljada DEM za vrecu brasna.... brutalno i okrutno al jarane dzaba je...
Last edited by _mufljuz_ on 22/12/2013 14:51, edited 2 times in total.
- Domaci izdajnik
#766 Re: Jadi nas nezaposlenih
Obrni-okreni opet ovaj moj ide na glavu..
on bar ima koliko-toliko neku etiku i kodeks ponašanja ovo kod nas je budibogsnama 
Meni je đilkoš prije par godina kad je spucala kriza nudio Porsche 922 mislim, onaj za Čemeriku ne ovaj sa Audi motorom za 5000 KM
kad sam vidio da trebam dići kredit za četiri gume...sebi ga prodaj 
Ma koji kapitalizamzivimo zvjerski kapitalizam....
Meni je đilkoš prije par godina kad je spucala kriza nudio Porsche 922 mislim, onaj za Čemeriku ne ovaj sa Audi motorom za 5000 KM
- _mufljuz_
#767 Re: Jadi nas nezaposlenih
ja sam se sjebo kad sam cuo da u danskoj auto davanja iznose 180%....Lajavikrelac wrote:Obrni-okreni opet ovaj moj ide na glavu..
Ma koji kapitalizamzivimo zvjerski kapitalizam....on bar ima koliko-toliko neku etiku i kodeks ponašanja ovo kod nas je budibogsnama
al zato imaju jake zeljeznice, metroe, biciklomete, ha ja...
socijalna a kapitalisticka drzava...
-
mali_balon
#768 Re: Jadi nas nezaposlenih
vješalica wrote:KCUS uskoro planira uposliti 120 radnika,vec je izasao konkurs za bibliotekara.
Sta se prica, koja stranka moras biti, gdje stele ganjati.
- dufa
#769 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dobro bi doslo vise informacija o ovom poslu i mene interesuje nesto vise ako neko zna.mali_balon wrote:vješalica wrote:KCUS uskoro planira uposliti 120 radnika,vec je izasao konkurs za bibliotekara.
-
mali_balon
#770 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma ja mislim da je to produzivanje ugovora, hajde da ga nazovemo, stalno zaposlene raje koja vec radi na raznoraznim vrstama ugovora.dufa wrote:Dobro bi doslo vise informacija o ovom poslu i mene interesuje nesto vise ako neko zna.mali_balon wrote:vješalica wrote:KCUS uskoro planira uposliti 120 radnika,vec je izasao konkurs za bibliotekara.
Tako je do sad bilo kada izadju konkusi sa velikim brojem pozicija. Osim ako ne otvaraju kompletno neku novu bolnicu.
Last edited by mali_balon on 22/12/2013 22:58, edited 1 time in total.
- vješalica
-
mali_balon
#772 Re: Jadi nas nezaposlenih
Znaci "prazne" pozicije, sada samo ganjati kome pare dati ili stele 
-
gidra
#773 Re: Jadi nas nezaposlenih
pa zna se ko drži zdravstvomali_balon wrote:Znaci "prazne" pozicije, sada samo ganjati kome pare dati ili stele
- Nisrin
#774 Re: Jadi nas nezaposlenih
mali_balon wrote:Znaci "prazne" pozicije, sada samo ganjati kome pare dati ili stele
Imam nekoliko kolegica na KCUSu, vecina ih ima samo srednju skolu, rade na ugovore i da, za njih je raspisan konkurs
Znaci, dobit ce stalno zaposlenje...vecina ovih konkursa su za vec zaposlene, ustvari 99.9% konkursa u "javnim institucijama"
- drndalo
#775 Re: Jadi nas nezaposlenih
Broj 2.
Strucni saradnik za bibliotecke poslove... Smjer engleski jezik...?
Strucni saradnik za bibliotecke poslove... Smjer engleski jezik...?