Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nema me tamo

#751 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by nema me tamo »

corei3 wrote:ja nigdje ne vidim luksuz, baš suprotno, sve veći raskol između niže i visoke klase. Banališem, ulicom prođe 10 golfova 2 i onda jedan Range Rover od 100k+ maraka. A ova za mobitele rasprava je smiješna. 1500KM dati za mobitel je samo kod nas luksuz

Još sa ratama smijesno..

To je to...
corei3

#752 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by corei3 »

nema me tamo wrote:
corei3 wrote:ja nigdje ne vidim luksuz, baš suprotno, sve veći raskol između niže i visoke klase. Banališem, ulicom prođe 10 golfova 2 i onda jedan Range Rover od 100k+ maraka. A ova za mobitele rasprava je smiješna. 1500KM dati za mobitel je samo kod nas luksuz

Još sa ratama smijesno..

To je to...
Pa ja nemogu ni to, na određeno sam, niko kredita neda
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#753 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by mk ultra »

corei3 wrote:
nema me tamo wrote:

Još sa ratama smijesno..

To je to...
Pa ja nemogu ni to, na određeno sam, niko kredita neda
telecom ti ne traži platnu listu, samo cips
nema me tamo

#754 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by nema me tamo »

I ima još takvih koji ti ne traže cini mi se posebno za namještaj i ostalo
corei3

#755 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by corei3 »

Mislio sam na ova auta od 100+k, to je meni fakat luksuz. Morao bih imati sve zivo u zivotu sredeno pa onda rahat iskesirati za bijesno auto. A ako su ova auta sto vidam na kredit onda je beze, jebiga nije mi to naupalo.
PeppermintSA

#756 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by PeppermintSA »

U Sarajevu uopšte nema luksuza.

Čak i guzonje i ratni/poratni profiteri ne plivaju u luksuzu, nego kriju svoj pokradeni kapital da čaršija ne bi pričala. Procenat takvih je minijaturan, dok su većina onih koje čaršija smatra bogatašima zapravo samo uhljebi neke srednje klase - zaposleni u javnoj upravi, nekakvi zamjenici direktora, uhljebljeni 'stručnjaci' visoke stručne spreme.

Suština je da mi u Sarajevu nemamo referentnu podlogu za uočavanje i prepoznavanje luksuza. Od pamtivijeka smo bili, u kontekstu Evrope, izrazito siromašna sredina. Najveći stepen društvenog blagostanja smo doživjeli u socijalizmu tokom kojeg, opet, nije postojao privatni luksuz, tako da smo stvarali surogate za luksuz - gledalo se koje se cigare puše, kakve se farmerke nose, da li se pije viski ili štok. Stariji se sjećaju onih špicastih, crno-bijelih šunjalica koje su svojedobno nosili naši šaneri i koje su bile statusni simbol u rangu Poršea na Zapadu.

Isto važi i sada, kada se pod luksuzom podrazumijeva skupi mobitel, skupi odjevni predmet neke eminentne marke, auto koje košta više od 30-ak hiljada KM ili ljetovanje/zimovanje van klasičnih, jeftinih turističkih ponuda uz odsjedanje u hotelu od više zvijezda. Ko je god imao doticaja sa Zapadom je svjestan da to nema veze sa luksuzom. Zapravo, ako pričamo o mobitelima, odnos zapadnih telekomunikacijskih provajdera prema istim je najbolji pokazatelj ovoga o čemu pričam. Potpišeš pretplatni ugovor i poklone ti koji god mobitel želiš uz neku, i za naše uslove, smiješnu naknadu. To je najobičnija, potrošna roba.

Sam grad uopšte nema luksuznu ponudu za razliku od, recimo, Beograda ili Zagreba - o Evropi da ne pričam. Nemamo luksuzne restorane, nemamo luksuzne radnje (za nas je Granoff ono što je vani Armani ili Chanel), nemamo uopšte kategorizaciju ugostiteljskih objekata, tek smo od nedavno, ulaskom kakvog-takvog arapskog kapitala, dobili prve hotele koji bi se mogli smatrati djelomično luksuznim.

Da se ne lažemo, kod nas se pod luksuzom podrazumijeva neko auto koje nije starije od 5-6 godina, dok je u mnogim zapadnim gradovima zabranjeno voziti auto koje starije od 5-6 godina.
dječak sa šibicama

#757 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by dječak sa šibicama »

pa da, to je luksu za nase standarde, auto od 20 milja... sto samo govori kako su nam standardi niski

kod nas je macdonalds eminentno mjesto, na zapadu u meku jedu homlesi i sirotinja
nema me tamo

#758 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by nema me tamo »

dječak sa šibicama wrote:pa da, to je luksu za nase standarde, auto od 20 milja... sto samo govori kako su nam standardi niski

kod nas je macdonalds eminentno mjesto, na zapadu u meku jedu homlesi i sirotinja

Istina samo što je kod njih Big mek dolar i nesto, a kod nas 5 marki :D
dječak sa šibicama

#759 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by dječak sa šibicama »

mozda je kod nas u big meku 100% junetina a ne 10% junetina: 90% soja kao kod njih :oops: :lol:
vješalica

#760 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by vješalica »

zato je nas svijet postavio standard da je prezderavanje i stalna posjeta u meku dostignuce 21. vijeka koje ih je snaslo
jos kad se sjetim forumske i javne histerije i blazenstva o samom dolasku navedenog garbage food-a u grad haha lakdrija ziva
Bullet Tooth Tony

#761 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Bullet Tooth Tony »

PeppermintSA wrote: dok je u mnogim zapadnim gradovima zabranjeno voziti auto koje starije od 5-6 godina.
:lol: :lol: :lol: :lol: dobar dio posta ti je istinit ali ti je ovo bomba samo takva :D
nema me tamo

#762 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by nema me tamo »

Bullet Tooth Tony wrote:
PeppermintSA wrote: dok je u mnogim zapadnim gradovima zabranjeno voziti auto koje starije od 5-6 godina.
:lol: :lol: :lol: :lol: dobar dio posta ti je istinit ali ti je ovo bomba samo takva :D

Procitao sam negdje da se kao ne smije vozati u uređenijim auto starije od 15 godina ili se lose sjecam
PeppermintSA

#763 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by PeppermintSA »

Bullet Tooth Tony wrote:
Dobro, možda ne baš 5-6 godina :D , ali...:

Barcelona:
Under a new plan announced this week, starting in 2019, cars built before 2001 and vans and trucks built before 1998 will not be allowed to drive in the city on weekdays. Furthermore, the age-limit will double every two years by which cars built in 2005 will be banned by 2021.
Pariz:
Passenger cars built before 1999 as well as motorized two-wheelers built before 2002 will be banned from driving in the city from 8 a.m. until 8 p.m. on weekdays.
Oslo:
In 2015, Oslo announced a plan to ban cars manufactured before 2010 from its city center by 2019.
London:
The mayor of London says the city will ban diesel cars by 2020 and cars manufactured before 2006 by 2021.
Brisel:
Brussels announced that diesel cars made prior to 2000 will be banned starting in 2018.
Nju Delhi:
No diesel vehicle over 10 years old and no petrol vehicle over 12 years old can ply in Delhi, rules NGT.
Prag:
Prague is banning the import of second-hand cars all togather by 2023!
Uber:
Must be 10 years old or newer (model year 2007) – Varies city to city.
Republika Irska:
There is a 6 year age limit on vehicles associated with new licences, be it private vehicles or wheelchair accessible taxis and wheelchair accessible hackneys.
Finska:
Finland only allows imports of second-hand cars not older than six years, while the age limit for first-time registered cars, imported or not, is eleven years.
Edin H.

#764 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Edin H. »

Kao npr. gdje? I na Zapadu ima krntija koiko hoces, istina ne kao u BiH, jer je teze proci tehnicki.

A, evo saf vidjeh da si iznad vec odgovorio, :D

A inicijativu za ukidanjem dizel vozila u BiH podrzavam. :oops:
Bullet Tooth Tony

#765 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Edin H. wrote:
Kao npr. gdje? I na Zapadu ima krntija koiko hoces, istina ne kao u BiH, jer je teze proci tehnicki.

A, evo saf vidjeh da si iznad vec odgovorio, :D

A inicijativu za ukidanjem dizel vozila u BiH podrzavam. :oops:
Ma sve will be ili is planned :-) ... ovo za irsku je za nove tablice .... naravno da ce biti zabranjeno u doglednom periodu ali sigurno ne za 5-6 godina :) :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#766 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote:
Ma dobro nemoj ni ti sad precerivati, Mek je eminentno mjesto studentima i posjetiocima iz provincije.
Fudo387

#767 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Fudo387 »

Bullet Tooth Tony wrote:
Ma bezveze, Amerika nema ni tehnicki pregled.
Moje prvo auto platio 200 dolara, noge mi propadale kroz pod.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#768 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo Flinston :lol:
Fudo387

#769 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Fudo Flinston :lol:
Ma jarane dobar bio, picio k’o lud, sestak.
Samo korozirao plaho, mercury topaz.
U njemu i vozacki zamal polozio, ovdje nema puno peripetija oko toga. Polozis testove, dovuces svoje auto i imas test voznju.
Ja nared’o kartona po podu da ga malo maskiram, u neka doba trebi sto je bila sa mnom da me testira, propade stikla i zaglavi joj se u onaj jebeni karton. Turn around, you failed.
Mamu joj. :twisted:
Kasnije od jarana pozajmio auto i polozio.
Bullet Tooth Tony

#770 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Fudo Flinston :lol:
Ma jarane dobar bio, picio k’o lud, sestak.
Samo korozirao plaho, mercury topaz.
U njemu i vozacki zamal polozio, ovdje nema puno peripetija oko toga. Polozis testove, dovuces svoje auto i imas test voznju.
Ja nared’o kartona po podu da ga malo maskiram, u neka doba trebi sto je bila sa mnom da me testira, propade stikla i zaglavi joj se u onaj jebeni karton. Turn around, you failed.
Mamu joj. :twisted:
Kasnije od jarana pozajmio auto i polozio.
:lol: :lol: :lol: :lol: .. sto nisi kakve gume stavio ...olako si shvatio to testiranje
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#771 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Garant se zagledo u gole noge te sto je bila u stiklama :D
Dope_Man

#772 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Dope_Man »

Mora da se zvala Jasmine i imala britanski naglasak :autic:
Fudo387

#773 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Fudo387 »

A zagledo sam se, baba zena, one sto nosaju marame od najlona na glavi. Cim sam progovorio odmah mi pocela srat, te nisam ja bas sigurna s tobom, ko si, sta si , odakle si...mrs u pm, k’o da cu te zenit jebo te, a ne napraviti dva kruga autom po ovoj vukojebini.
Al’ djaba, obori ona mene.
A sumaher, sumaher, spicicu zatvorenih ociju u rikverc i brze i bolje od nje dje ga ona pravo sa onim djozlucima ko dno od krigle ucera. :twisted:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#774 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Dope_Man wrote:Mora da se zvala Jasmine i imala britanski naglasak :autic:
Uhhhh bravo pajdara!!
ElRe

#775 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by ElRe »

U Sarajevu se nikad bolje nije zivjelo. Svi premium kafici i restorani su puni u bilo koje doba dana (dobro, ne racunajuci jutro), navece se ne moze naci mjesto. Voze se vrlo dobri automobili, mobilni telefoni. Prijatelj koji radi u jednoj prodavnici keramikre, parketa, laminata kaze da im najbolje prolaze oni proizvodi koji imaju srednju i visu srednju cijenu.
Post Reply