beobasket wrote:TAFKAP wrote:Jutros na jutarnjem programu prvog programa njemacke drzavne televizije (ARD) reportaza, kako poslovnici njemckih starackih domova idu po Balkanu (u ovom slucaju Nis) u potragu za strucnim kadrom za posao njegovatelja/-ice:
http://www.daserste.de/information/poli ... n-100.html
Ova rijec strucni kadar i njegovateljica idu skupa kao kiseli krastavci i Eurokrem, bez uvrede bilo kome ko trenutno radi ovaj posao. Njegovateljica je neko ko cisti guzicu starcima, presvlaci, sprema im postaljinu i ceslja kosu, te pomogne oko hane... sta tu od posebne skole treba, ali iskreno? I ja koji sam njemacki u skoli pratio jednim okom dok sam drugim spavao placem od smijeha kad sam procito Pflegekräfte-Casting, haman kao Popstar-Casting, mogu jos napraviti reality tv serijal. Mogle su Svabe ovaj problem rijesiti davnih dana samo da nisu noliki broj protjerali 1998. Ovo ga malo dodje pljuj pa lizi. I opet je sve do kada odnosno kada se val prevali, kada plate mozda pocnu ici gore, mozda vise Njemaca hoce raditi ovaj posao i sta onda? Sut karta u Nis?
beobasket » 24/03/2017 19:56
anonimni clan wrote:
beobasket wrote:
Zar nije njegovateljica pomocno osoblje, bar u brdo clanaka po novinama se povlaci da njegovateljica obavlja bas ovo sto sam opisao? Ako je ovo posao pomocnog osoblja, sta je onda posao njegovateljice ako skolovanje traje tri godine? Ranije se napisao kako nije rijec o medicinskoj sestri. Znaci sa ljekovima, zurnalom i terapijama nema posla.
Nije...... Njegovatelj-ica je strucno lice skolovano za obavljanje njege starih i iznemoglih. Imaju oni i drugih poteskoca osim sto kake u pelenu i sto se ne mogu sami pocesljati i pesvuci.... To je malo kompleksnija oblast nego sto se cini.
Znaci neka vrsta maserke odnosno fizoterapije, vidi drug ja sam u zdravstvenom polju pa zato pitam, jer taj sloj nemamo u Danskoj kad su u pitanju staracki domovi. Odnosno nije mi poznat u zdravstvu nasem osim termina fizoterapeut, koji nije nikako povezan direktno sa starackim domovima. Zato pokusajem malo razjasniti sam sebi sta zapravo imate odnsno o cemu je rijec, jer sam citao neke clanke u kojima se ispostavilo kako je rijec o poslu (pretezno) koji sam opisao. Zato pitam, da li njegovateljica ima ikakvu odgovornost kada su ljekovi i kartoteka u pitanju, ili da li ima pravo primiti zadatak od medicinske sestre po istom pitanju?
beobasket u ranijem postu sam ti sugerirao da si prije "lupanja" glupih komentara PRVO prevedes znacenje onoga sta komentarises , pa si potvrdio svoje neznanje njem.jezika i svoju glupost.
beobasket » 19/03/2017 21:37
Onda je do mene a njemacki nisam nikada volio.

Zato te i ovaj puta molim prevedi si znacenje onoga o cemu komentarises , inace ispadas , ne samo neznalica i glupak , nego i maliciozna osoba

.
Prouci Krankenpflegegesetz u Njemackoj i strucnu kvalifikaciju zanimanja koje komentarises .
Krankenschwester/Gesundheits- und Krankenpfleger-in = medicinska sestra /medicinski tehnicar
Kinderkrankenschwester / Gesundheits‐ und Kinderkrankenpflegerinn = pedijatrijska sestra / tehnicar
Altenpfleger-in = gerijatrijska sestra / tehnicar
Koliko doista moras biti glup da si iz Bosne i Hercegovine , navodno , zivis i radis u Danskoj a komentarises strucnu kvalifikaciju zanimanja u Njemackoj bez da uopce znas njemacki jezik

?!
S razlogom postavljam sebi pitanje da li si ti uopce zavrsio i osnovnu skolu i da li od pranja zahoda i pisanja polupismenih i netacnih komentara po ovom portalu posjedujes bilo koju drugu vjestinu ?! Na nacin kao ti , ne izrazava se ni jedna obrazovana osoba !
Znaci neka vrsta maserke odnosno fizoterapije, vidi drug ja sam u zdravstvenom polju pa zato pitam, jer taj sloj nemamo u Danskoj kad su u pitanju staracki domovi.
U nastavku , evo ti objasnjenje tvojih LAZI , ali na njemackom jeziku pa si prevodi , ako vec izigravas sveznalicu - lazova

!!!
Eine eigenständige Ausbildung zum Altenpfleger gibt es europaweit übrigens nur in Deutschland und in Österreich - in anderen europäischen Staaten ist etwa eine Zusatzqualifikation wie beispielsweise in der Schweiz zum geriatrischen Fachkrankenpfleger erforderlich.
http://www.pflegewiki.de/wiki/Altenpflege
Durch Beschluss des Bundestages vom Juli 2003 wurde das alte Krankenpflegegesetz von 1985 abgelöst. Am 1. Januar 2004 trat das neue Krankenpflegegesetz in Kraft, welches die neue Berufsbezeichnung für zukünftig staatlich geprüften Krankenpflegekräfte mit sich bringt. Die neue Bezeichnung hat somit die alten Berufsbezeichnungen Krankenschwester und Krankenpfleger abgelöst. Nach altem Gesetz staatlich geprüfte Pflegekräfte dürfen die alte Berufsbezeichnung weiterführen.
Die neue Ausbildungs- und Prüfungsverordnung gliedert die Ausbildung zukünftig in 2100 Theorie- und 2500 Praxisstunden. Sie wird weiterhin an den Krankenhäusern angeschlossenen Krankenpflegeschulen durchgeführt, deren Leitung zukünftig über ein abgeschlossenes Hochschulstudium verfügen muß. Die Rolle der Praxisanleiter wird gestärkt, sie müssen über mindestens zwei Jahre Berufserfahrung und über eine berufspädagogische Zusatzausbildung im Umfang von mindestens 200 Stunden verfügen. Integrierte Ausbildungen werden möglich, in denen die Auszubildenden sich nach einer Orientierungsphase für eine Spezialisierung in Richtung Krankenpflege oder Kinderkrankenpflege entscheiden können - ein erster Schritt in Richtung generalisierte Pflegeausbildung. Das Mindestalter für Auszubildende ist weggefallen. Der Unterricht orientiert sich vermehrt an fächerübergreifenden Lernfeldern. Der Lehrstoff wird auch in Lernbereichen wie Anatomie, Chirurgie, Innere Medizin vermehrt durch Lehrer für Pflegeberufe vermittelt, externe ärztliche Dozenten verlieren hier an Bedeutung.
Allerdings trifft die „Berufsbezeichnung Krankenschwester oder auch-Gesundheits- und Krankenpflege die beruflichen Inhalte und die fachliche Qualifikation der Pflegeberufe (Gesundheits -und Kinderkrankenpflege, Gesundheits -und Krankenpflege, Altenpflege) nicht mehr wirklich“. [2]
http://bundesrecht.juris.de/krpflg_2004 ... 10003.html
http://www.pflegewiki.de/wiki/Krankenpflegegesetz
https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q= ... LgwRT2rTUA
https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q= ... Ek4lraZ1Fg