nemezis wrote:Ove podudarnosti koje se iznose jesu interesantne, da ne kažem fascinantne. Ne znam da li je neko ozbiljno analizirao ovo u skladu sa naučnim principima. Ali, @cackalica, to nije DOKAZ. Čak i ako su svi navedeni podaci tačni, to nije DOKAZ da je kuran božija riječ. Zar ne misliš da je dovoljan JEDAN netačan podatak u kuranu da bude jasno da nije? Nemoj, molim te, odgovarati da nema netačnih podataka jer ih ima, ali ih ti ignorišeš. Zar je stvarno nemoguće za dvadeset godina ciljano posložiti tekst da postoje ove podudarnosti? Zašto se po potrebi poziva na razvoj nauke u islamskom svijetu a istovremeno se Muhamed predstavlja kao "nepismeni trgovac". Kako trgovac može biti nepismen? Bio trgovac i nije mogao naučiti pisati? Kako su drugi naučili? Ponekada se ljudi iz tog perioda predstavljaju kao pećinski ljudi! Ništa nisu znali dok kuran nije došao! Niko nije znao brojati do 365? Šta je vama!
Druga stvar, ako kuran predstavlja božiju riječ i to je ono što je došlo od boga, odakle potiču sve Muhamedove izjave koje se uzimaju kao propis. Kako on, nepismeni trgovac, odjednom postade toliko mudar da daje upute kako treba živjeti, da presudjuje, da vodi u borbu...
Ove podudarnosti koje se iznose jesu interesantne, da ne kažem fascinantne.
jesu fascinante kad znas da je opce poznato i svako ziv znao da Muhammed nije znao citati ni pisati, pa su ga nevjernici optuzivali da mu pomazu drugi ljudi. i sta sve nisu optuzivali, od ludjaka do vracara itd. druga stvar uospte nisu imali Kuran u papirnoj formi za vrijeme objave, nego su pisani na razne komade od zivotinjske koze, kostiju, kamenja, suhog lisca i poneki papir, tek poslije Muhammedove smrti prebacen je Kuran sa raznih materijala u papirnu knjigu. Io ne samo ton ego gledaj u kojoj su situaciji bili Muhammed i njegov narod, bili muceni, proganjani, ubijani, nisu imali sta da jedu a da se bakcu oko ovakvih stvari. Imali to smisla pisati pisati knjigu u podrum dok je rat i kodirati je sa naucnim cinjenicama koje nisu poznate pa ih poslije 1400 godina ljudi otkriju, a ti iz podruma bez papira i kompijutera u glavi sastavio. Imali to smisla, Allah sam kaze ova knjiga je od mene, a da muhamemd nesto doda od sebe u Kuranu bio bi odmah ubijen od strane Allaha, cak sta vise njemu je bilo cini mi se zabranjeno da nauci da cita i pise kako ljudi nebi mogli reci on to sam pise i sastavlja.
eh sad sebi postavi pitanje ko je to mogao bez kompijutera, pretrazivaca, digitrona i papira da uglavi ovako sve sastavis , jer Muhammed je znao cijeli Kuran napamet. znaci moras da vodis evidenciju na hiljade stvari gdje se koja nalazi i ne samo to nego povezati to sa naucnim cinjenicama.
Ne znam da li je neko ozbiljno analizirao ovo u skladu sa naučnim principima
jesam ja, pitaj sta te ineteresuje
Čak i ako su svi navedeni podaci tačni, to nije DOKAZ da je kuran božija riječ.
Postavlja
Zar ne misliš da je dovoljan JEDAN netačan podatak u kuranu da bude jasno da nije? Nemoj, molim te, odgovarati da nema netačnih podataka jer ih ima, ali ih ti ignorišeš.
Mozeli ovako, ako si siguran u to sto tvrdis kao sto ja tvrdim da ih nema jer sam dugo godina studirao Kuran, pozovi citrav ovaj forum na hiljade ljudi ako treba, udruzite se zajedno, i pocnite traziti tako zvane greske, a ma svaku do jedne cu vam jasno objasniti sta i kako ide i vidjet ces da nema gresaka.
Sam to Allah nazanacava u Kuranu
(81) A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.
Zar je stvarno nemoguće za dvadeset godina ciljano posložiti tekst da postoje ove podudarnosti?
Nemoguce, evo dat cu ti samo jedan primjer ko je od njih mogao znati tacno koliko je od sjevernog pola do mekke, pa od mekke do juznog pola, rijec mekka je postavljena u samo jednom ajetu u Kuranu na mjestu koji je ratio od 1,61111 dok isto toliko je omjer od sjevernog pola pa do mekke i mekke juznog pola.
Hajde ti vodi ratove, vlada glad medju narodom i nemas kompijutera ni papira i pocni u glavi sastavljati sva ta Kuranska cuda. Ako uspijes onda mozemo konstatovati da tro nije dokaz da je Kura nod Boga.
Nije dzabe Allah rekao:
„Reci: - Kad bi se svi ljudi i džinni udružili da sačine jedan ovakav Kur'an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugima pomagali.“ (El-Isra', 88)
Kako trgovac može biti nepismen? Bio trgovac i nije mogao naučiti pisati? Kako su drugi naučili? Ponekada se ljudi iz tog perioda predstavljaju kao pećinski ljudi! Ništa nisu znali dok kuran nije došao! Niko nije znao brojati do 365? Šta je vama!
Kao sto ti kazem, nije znao pisati jer bi ga optuzili da je on pisem, nebi govorili da ga uci drugi , cak sta vise Allah upravo to govori kako psolanik Muhammed nije ni citao ni pisao knjige prije Kurana
Allah kaze za tu muhammedovu nepismenost.
a dokaze Naše samo nevjernici osporavaju. /47/ Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao, inače, posumnjali bi oni što laži govore. /48/ A to su ajeti jasni, u srcima su onih kojima je razum dat, a Naše ajete samo nepravedni osporavaju."/49/
Druga stvar, ako kuran predstavlja božiju riječ i to je ono što je došlo od boga, odakle potiču sve Muhamedove izjave koje se uzimaju kao propis. Kako on, nepismeni trgovac, odjednom postade toliko mudar da daje upute kako treba živjeti, da presudjuje, da vodi u borbu
Pa ako je Muhamemd odbijao informacije od Boga preko strane andjela /gabriela/dzibrila sta je onda cudno.
Znalo se desiti, ljudi ga pitaju nesto a nije objavljeno nista o tome, pa kaze im da sacekaju da pita Dzibrila, a ni dzibril Nije znao nista pa je rekao da saceka dok nepita Allaha, pa je tek Allah objavio o toj pitanoj stvari. Ti da bi zakljucio da je Kuran bozija rijwec moras studirati Kuran i u kakvim je okolnostima dosao pa ces tek onda shvatitit da je to od Boga a ne od Ljudi.
Cak sta vise Allah sam kaze u Kuranu da ce u buducnosti pokazati svjoe dokaze a evo mi imamo sd kompijutere i sva ostala pomagala da to otkrijemo.