A očekivana životna dob je bila 20-tak godina... Ah taj dobri stari srednji vijekTesla10 wrote:Kralj Tvrtko I je za mene najvažniji Bošnjak od svih gore navedenih. Za vrijeme njegove vladavine, Bosna je bila u pravome smislu država, i tada nismo dozvoljavali da nas neko ugnjetava i ponižava. Imali smo jaku vojsku, bili smo prava zemlja na Balkanu koja je koristila vatreno oružje, imali smo izlaz na more i još mnogo toga.
Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- cyprus
#751 Re: Najbitniji Bosnjak
- Hrulj
#752 Re: Najbitniji Bosnjak
Neki ljudi imaju vece ciljeve u zivotu od jela, pila i sexa.cyprus wrote:A očekivana životna dob je bila 20-tak godina... Ah taj dobri stari srednji vijekTesla10 wrote:Kralj Tvrtko I je za mene najvažniji Bošnjak od svih gore navedenih. Za vrijeme njegove vladavine, Bosna je bila u pravome smislu država, i tada nismo dozvoljavali da nas neko ugnjetava i ponižava. Imali smo jaku vojsku, bili smo prava zemlja na Balkanu koja je koristila vatreno oružje, imali smo izlaz na more i još mnogo toga.
Ti ocigledno ne
- cyprus
#753 Re: Najbitniji Bosnjak
Naravno, najveći životni cilj tadašnjeg stanovništva je bio ne fasovat kuguHrulj wrote:Neki ljudi imaju vece ciljeve u zivotu od jela, pila i sexa.cyprus wrote:A očekivana životna dob je bila 20-tak godina... Ah taj dobri stari srednji vijekTesla10 wrote:Kralj Tvrtko I je za mene najvažniji Bošnjak od svih gore navedenih. Za vrijeme njegove vladavine, Bosna je bila u pravome smislu država, i tada nismo dozvoljavali da nas neko ugnjetava i ponižava. Imali smo jaku vojsku, bili smo prava zemlja na Balkanu koja je koristila vatreno oružje, imali smo izlaz na more i još mnogo toga.
Ti ocigledno ne
- Hrulj
#754 Re: Najbitniji Bosnjak
Ocigledno ne, jer su se usudili uraditi nesto vise od pukog prezivljavanja.cyprus wrote:
Naravno, najveći životni cilj tadašnjeg stanovništva je bio ne fasovat kuguZa jelo, ako se šta nađe - dobro je, ako ne, preguro je Bošnjo svašta... Dočim sexa nikad nije falilo
Zato su nesto i postigli u zivotu.
A sada bi kukavice i dezerteri nas da uce kako se zivi i radi cega.
- cyprus
#755 Re: Najbitniji Bosnjak
Hrulj wrote:Zato su nesto i postigli u zivotu.
Odoh, crću
- A1fa
#756 Re: Najbitniji Bosnjak
Kako može potomak Beogradskih muslimana biti Bošnjak?radostan dan wrote:samo su ti prva dva bošnjaci.
- Hrulj
#757 Re: Najbitniji Bosnjak
Ako nisi znao, Bosnjaci su raseljivani i naseljivani od strane Turske na razne Balkanske prostore, ukljucujuci i beograd.A1fa wrote:Kako može potomak Beogradskih muslimana biti Bošnjak?radostan dan wrote:samo su ti prva dva bošnjaci.
-
theTruePath
#758 Re: Najbitniji Bosnjak
Pa gotovo jedna trecina bosnjaka su doselili iz srbije,tzv muhadziiri
- Hrulj
#759 Re: Najbitniji Bosnjak
A prije toga odselili tamo.theTruePath wrote:Pa gotovo jedna trecina bosnjaka su doselili iz srbije,tzv muhadziiri
I?
- madner
#760 Re: Najbitniji Bosnjak
To je standardna zivotna dob do circa 1700, zasto to spominjes?cyprus wrote:A očekivana životna dob je bila 20-tak godina... Ah taj dobri stari srednji vijekTesla10 wrote:Kralj Tvrtko I je za mene najvažniji Bošnjak od svih gore navedenih. Za vrijeme njegove vladavine, Bosna je bila u pravome smislu država, i tada nismo dozvoljavali da nas neko ugnjetava i ponižava. Imali smo jaku vojsku, bili smo prava zemlja na Balkanu koja je koristila vatreno oružje, imali smo izlaz na more i još mnogo toga.
-
theTruePath
#761 Re: Najbitniji Bosnjak
Hrulj wrote:A prije toga odselili tamo.theTruePath wrote:Pa gotovo jedna trecina bosnjaka su doselili iz srbije,tzv muhadziiri
I?
Jesi li siguran u to? ne treba idealizirati
Bilo je begova i bogatih bosnjaka koji su odselili tamo da bi vladali,medjutim bilo je i dosta seljaka nizeg staleza koji su dosli kao muhadziri iz Srbije u Bosnu,oni sigurno nisu otisli vec su islamizirani u Srbiji,i tako da su srpski muslimani
Recimo Izetbegovici su moguce dosli iz Bosne u Beograd,ali cisto sumnjam da je seljak Mahmut iz sela u blizini Beograda na primjer
Zasto je tesko prihvatiti da nismo svi porijeklom bosnjaci? pa nisu ni u Bosni srbi srbi ako idu dovoljno daleko,sto je onda tesko priznati da medju nama ima srpskih muslimana
- madner
#762 Re: Najbitniji Bosnjak
Otkud ti podatak o jednoj trecini? 
- Hrulj
#763 Re: Najbitniji Bosnjak
Ne idealiziram.theTruePath wrote:Hrulj wrote:A prije toga odselili tamo.theTruePath wrote:Pa gotovo jedna trecina bosnjaka su doselili iz srbije,tzv muhadziiri
I?
Jesi li siguran u to? ne treba idealizirati
Bilo je begova i bogatih bosnjaka koji su odselili tamo da bi vladali,medjutim bilo je i dosta seljaka nizeg staleza koji su dosli kao muhadziri iz Srbije u Bosnu,oni sigurno nisu otisli vec su islamizirani u Srbiji,i tako da su srpski muslimani
Recimo Izetbegovici su moguce dosli iz Bosne u Beograd,ali cisto sumnjam da je seljak Mahmut iz sela u blizini Beograda na primjer
Zasto je tesko prihvatiti da nismo svi porijeklom bosnjaci? pa nisu ni u Bosni srbi srbi ako idu dovoljno daleko,sto je onda tesko priznati da medju nama ima srpskih muslimana
Prosto, Turci su postavljali na upravljacke polozaje u pokorenoj Bosni, Hrvatskoj, Srbiji, Madjarskoj. Zajedno sa upraviteljima, ala age, spahije, begovi itd.. isli su i njihovi askeri, koje su bili duzni obezbjediti, ilitiga Bosnjaci posto sumnjam da je beg iz pofalica isao u gaziantep da skupi vojnike.
-
theTruePath
#764 Re: Najbitniji Bosnjak
Ja i dalje sumnjam,znam da su neki gradovi formirani od muhadzira iz Srbije,citavo Podrinje je bilo nastanjeno od muslimana iz Srbije ,ne vjerujem da ih je bilo toliko da su otisli u Srbiju s begovima.Vecina tih izbjeglica su bili srpski muslimani koji veze nisu imali s Bosnom
- Hrulj
#765 Re: Najbitniji Bosnjak
theTruePath wrote:Ja i dalje sumnjam,znam da su neki gradovi formirani od muhadzira iz Srbije,citavo Podrinje je bilo nastanjeno od muslimana iz Srbije ,ne vjerujem da ih je bilo toliko da su otisli u Srbiju s begovima.Vecina tih izbjeglica su bili srpski muslimani koji veze nisu imali s Bosnom
Haha.
Prvo, Bosnjaci, iako su muslimani su bili podlozni, na svoj vlastiti zahtjev, devsirmi.
Kao pouzdaniji su postavljani na polozaje moci na Balkanu a Bosnjaci su takodjer izvozeni u ostale drzave evrope, da se tako izrazim.
Krajina je naprimjer postala Bosnjacka tek nakon pada Budima, kada se Bosnjaci koji su otisli u Madjarsku, Liku, Klis itd.. se vracaju u Bosnu zbog protjerivanja.
Isto to se desilo u Srbiji.
Prvo su protjerani iz vecine mjesta u onih 6 nahija radi kojih se Husein pobunio.
Kada je tih 6 nahija, tj uzice i ostali gradovi uz Bosnu, bili predani Srbima, Bosnjaci su opet potjerani.
Tada si dobio i pobunu Huseinovu i ostale dogadjaje..
-
theTruePath
#766 Re: Najbitniji Bosnjak
Ma hajde samo ti nastavi idealizirati historiju,ja vjerujem da je to cista glupost,bilo je i toga sigurno,ali sad tvrditi da su SVI bosnjaci je zesca glupost
- Hrulj
#767 Re: Najbitniji Bosnjak
Jesu krajisnici Bosnjaci?theTruePath wrote:Ma hajde samo ti nastavi idealizirati historiju,ja vjerujem da je to cista glupost,bilo je i toga sigurno,ali sad tvrditi da su SVI bosnjaci je zesca glupost
Problem je sto vi samo gledate odakle su dosli, a ne otkud ih tamo.
Krajisnici onda nisu Bosnjaci, oni su dosli iz madjarske i hrvatske.
To sto su tamo otisli sa Suljom u 16. stoljecu to necemo gledati naravno
-
theTruePath
#768 Re: Najbitniji Bosnjak
Dokaz`? ja mislim da ce prije biti da su krajisnici islamizirani hrvati
- Hrulj
#769 Re: Najbitniji Bosnjak
Hahaha.theTruePath wrote:Dokaz`? ja mislim da ce prije biti da su krajisnici islamizirani hrvati
Pogledaj koji se jezik govorio u Madjarskoj tada pored Turskog
Islamizacija se nije provodila jer nije bila u interesu Osmanske vlasti.
Krajisnici su Bosnjaci koji su napustili Bosnu sa Sulejmanom, zivjeli u Madjarskoj stotinu i vise godina i onda protjerani u Bosnu opet.
Zato su i tako ljuti
-
theTruePath
#770 Re: Najbitniji Bosnjak
Haha kad smo kod toga.Primjetim skroz razlicite mentalitete medju bosnjacima razlicitih djelova Bosne,kao da su razlicita naroda,srednja Bosna je pobozna,Podrinje tradicionalno a Krajina ljuta i patriotska,krajisnici mi lice na sandzaklije
- Hrulj
#771 Re: Najbitniji Bosnjak
Krajisnici su ljuti tradicionalno upravo zbog tog protjerivanja.theTruePath wrote:Haha kad smo kod toga.Primjetim skroz razlicite mentalitete medju bosnjacima razlicitih djelova Bosne,kao da su razlicita naroda,srednja Bosna je pobozna,Podrinje tradicionalno a Krajina ljuta i patriotska,krajisnici mi lice na sandzaklije
Gomila ih je nasilu pokrstena ako nisu mogli pobjeci, gomila ubijena, i oni su bili glavna struja u Bosni za ratove protiv Austrije i povratka tih teritorija.
-
theTruePath
#772 Re: Najbitniji Bosnjak
Sve na ledjima jadnih krajisnika,bas ih zahebao geografski polozaj 
- Hrulj
#773 Re: Najbitniji Bosnjak
Jok, oni ce iz perucice ici do Bihaca da ucestvuju u pogranicnim okrsajimatheTruePath wrote:Sve na ledjima jadnih krajisnika,bas ih zahebao geografski polozaj
-
theTruePath
#774 Re: Najbitniji Bosnjak
I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani
Gdje si Mujo Hrnjica
Gdje si Mujo Hrnjica
- Hrulj
#775 Re: Najbitniji Bosnjak
Izdajica ima svuda i..?theTruePath wrote:I onda zamisli od takvog naroda nastadose Kladuscani![]()
Gdje si Mujo Hrnjica