Ti o tome ne treba da brineš, to radi država. Ako imaju E-Card, onda sigurno nema problema. Nema šanse da ti firma, ako je imalo ozbiljnij, ne bi uplačivala penziono. To je obaveza. Sve ide automatski i sve je informatički povezano. Svaki poslodavac u principu, prvo mora da poplača ono što treba državi (dakle socijalno, zdravstveno, sigurno, itd), pa tek onda tebi prebacuje netto platu.dodo2811 wrote:Moze li mi tko reci gdje mogu provjeriti dali mi poslodavac uplacuje doprinose,mirovinsko i socijalno,ja sam radim a svi u obitelji smo dobili e-card sto bi trebalo znaciti da zdravstveno uplacuje ali neznam za mirovinsko.Ako slucajno ne uplacuje dali bi dobio na kucnu adresu kakvu obavijest,cuo sam da bih trebao dobivati svaki mjesec doma lohnzetel.
Naravno da možeš. U tom slučaju, tvoje je samo da uzmeš ugovor od poslodavca i predočiš ga AMS-u, kako bi ti izdali radnu dovzolu. Sve trajeki nekih 5 do 8 sedmica.darko bec wrote:Pozdrav
Interesuje me da li sa pasosem Republike Hrvatske mogu konkurisati i dobiti radnu dozvolu uz napomenu da sam posao fakticki vec dobio. Ili mi uopste ne treba radna dozvola? Radi se o Becu! Unapred hvala...
Nisu ni one loša opcija, ali bolje ti je direktno aplicirati za posao, jer si mnogo više zaštićen/a zakonom.silva wrote:Slala sam mailove na oglase za posao u Amstettenu za neke firme i odgovorile su mi neke agencije za zaposlavanje koje se zovu TTI Personaldienstleistung GmbH i Trenkwalder Personaldienste GmbH.Dali je neko imao iskustva sa tim agencijama?
Procedura je kod mene bila slijedeća (općina Novo Sarajevo):Sodom1 wrote:Ako neko zna da mi kaze ,objasni kako ide procedura s nasom ambasadom u vezi dobijanja putnih isprava za novorodjence. Hvala
1) Uzeo sam međunarodni rodni list za dijete iz nadležnog magistrata u Austriji
2) Dokument sam poslao mami putem pošte u Sarajevo
3) Onda je izvadila u PU Novo Sarajevo uvjerenje o kretanju za mene i suprugu (traje sedam dana)
4) Također je izvadila uvjerenje o državljanstvu za mene i suprugu u Općini Centar
5) Sve je te papire predala u Općini Novo Sarajevo, gdje su joj izdali Naknadni upis u knjigu rođenih i Uvjerenje o državljanstvu za novorođenče
6) Nakon toga je otišla do CIPS-a na Grbabvici (Shopping) i tamo prijavila dijete
7) Meni je onda poštom poslala bosanski rodni list za dijete, uvjerenje o državljanstvu i cipsovu prijavnicu za malog (prijavnica doduše nije trebala)
9) Otišli tamo sa dijetetom, napravili pasoš i to je to
Sve je trajalo nekih mjesec dana. Ovo je za općinu Novo Sarajevo. Čuo sam drugačija iskustva od osoba iz drugih općina. Zato je najbolje da se raspitaš. Sve možeš da završiš i preko ambasade u Beču, ali traje negdje oko pola godine.