Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
filozofija

#751 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

dodo2811 wrote:Moze li mi tko reci gdje mogu provjeriti dali mi poslodavac uplacuje doprinose,mirovinsko i socijalno,ja sam radim a svi u obitelji smo dobili e-card sto bi trebalo znaciti da zdravstveno uplacuje ali neznam za mirovinsko.Ako slucajno ne uplacuje dali bi dobio na kucnu adresu kakvu obavijest,cuo sam da bih trebao dobivati svaki mjesec doma lohnzetel.
Ti o tome ne treba da brineš, to radi država. Ako imaju E-Card, onda sigurno nema problema. Nema šanse da ti firma, ako je imalo ozbiljnij, ne bi uplačivala penziono. To je obaveza. Sve ide automatski i sve je informatički povezano. Svaki poslodavac u principu, prvo mora da poplača ono što treba državi (dakle socijalno, zdravstveno, sigurno, itd), pa tek onda tebi prebacuje netto platu.
darko bec wrote:Pozdrav
Interesuje me da li sa pasosem Republike Hrvatske mogu konkurisati i dobiti radnu dozvolu uz napomenu da sam posao fakticki vec dobio. Ili mi uopste ne treba radna dozvola? Radi se o Becu! Unapred hvala...
Naravno da možeš. U tom slučaju, tvoje je samo da uzmeš ugovor od poslodavca i predočiš ga AMS-u, kako bi ti izdali radnu dovzolu. Sve trajeki nekih 5 do 8 sedmica.
silva wrote:Slala sam mailove na oglase za posao u Amstettenu za neke firme i odgovorile su mi neke agencije za zaposlavanje koje se zovu TTI Personaldienstleistung GmbH i Trenkwalder Personaldienste GmbH.Dali je neko imao iskustva sa tim agencijama?
Nisu ni one loša opcija, ali bolje ti je direktno aplicirati za posao, jer si mnogo više zaštićen/a zakonom.
Sodom1 wrote:Ako neko zna da mi kaze ,objasni kako ide procedura s nasom ambasadom u vezi dobijanja putnih isprava za novorodjence. Hvala
Procedura je kod mene bila slijedeća (općina Novo Sarajevo):

1) Uzeo sam međunarodni rodni list za dijete iz nadležnog magistrata u Austriji
2) Dokument sam poslao mami putem pošte u Sarajevo
3) Onda je izvadila u PU Novo Sarajevo uvjerenje o kretanju za mene i suprugu (traje sedam dana)
4) Također je izvadila uvjerenje o državljanstvu za mene i suprugu u Općini Centar
5) Sve je te papire predala u Općini Novo Sarajevo, gdje su joj izdali Naknadni upis u knjigu rođenih i Uvjerenje o državljanstvu za novorođenče
6) Nakon toga je otišla do CIPS-a na Grbabvici (Shopping) i tamo prijavila dijete
7) Meni je onda poštom poslala bosanski rodni list za dijete, uvjerenje o državljanstvu i cipsovu prijavnicu za malog (prijavnica doduše nije trebala)
8) Rezervisali smo putem E-maila termin u BH ambasadi u Beču
9) Otišli tamo sa dijetetom, napravili pasoš i to je to

Sve je trajalo nekih mjesec dana. Ovo je za općinu Novo Sarajevo. Čuo sam drugačija iskustva od osoba iz drugih općina. Zato je najbolje da se raspitaš. Sve možeš da završiš i preko ambasade u Beču, ali traje negdje oko pola godine.
Sodom1

#752 Re: Zivot u Austriji

Post by Sodom1 »

filozofija wrote:
dodo2811 wrote:Moze li mi tko reci gdje mogu provjeriti dali mi poslodavac uplacuje doprinose,mirovinsko i socijalno,ja sam radim a svi u obitelji smo dobili e-card sto bi trebalo znaciti da zdravstveno uplacuje ali neznam za mirovinsko.Ako slucajno ne uplacuje dali bi dobio na kucnu adresu kakvu obavijest,cuo sam da bih trebao dobivati svaki mjesec doma lohnzetel.
Ti o tome ne treba da brineš, to radi država. Ako imaju E-Card, onda sigurno nema problema. Nema šanse da ti firma, ako je imalo ozbiljnij, ne bi uplačivala penziono. To je obaveza. Sve ide automatski i sve je informatički povezano. Svaki poslodavac u principu, prvo mora da poplača ono što treba državi (dakle socijalno, zdravstveno, sigurno, itd), pa tek onda tebi prebacuje netto platu.
darko bec wrote:Pozdrav
Interesuje me da li sa pasosem Republike Hrvatske mogu konkurisati i dobiti radnu dozvolu uz napomenu da sam posao fakticki vec dobio. Ili mi uopste ne treba radna dozvola? Radi se o Becu! Unapred hvala...
Naravno da možeš. U tom slučaju, tvoje je samo da uzmeš ugovor od poslodavca i predočiš ga AMS-u, kako bi ti izdali radnu dovzolu. Sve trajeki nekih 5 do 8 sedmica.
silva wrote:Slala sam mailove na oglase za posao u Amstettenu za neke firme i odgovorile su mi neke agencije za zaposlavanje koje se zovu TTI Personaldienstleistung GmbH i Trenkwalder Personaldienste GmbH.Dali je neko imao iskustva sa tim agencijama?
Nisu ni one loša opcija, ali bolje ti je direktno aplicirati za posao, jer si mnogo više zaštićen/a zakonom.
Sodom1 wrote:Ako neko zna da mi kaze ,objasni kako ide procedura s nasom ambasadom u vezi dobijanja putnih isprava za novorodjence. Hvala
Procedura je kod mene bila slijedeća (općina Novo Sarajevo):

1) Uzeo sam međunarodni rodni list za dijete iz nadležnog magistrata u Austriji
2) Dokument sam poslao mami putem pošte u Sarajevo
3) Onda je izvadila u PU Novo Sarajevo uvjerenje o kretanju za mene i suprugu (traje sedam dana)
4) Također je izvadila uvjerenje o državljanstvu za mene i suprugu u Općini Centar
5) Sve je te papire predala u Općini Novo Sarajevo, gdje su joj izdali Naknadni upis u knjigu rođenih i Uvjerenje o državljanstvu za novorođenče
6) Nakon toga je otišla do CIPS-a na Grbabvici (Shopping) i tamo prijavila dijete
7) Meni je onda poštom poslala bosanski rodni list za dijete, uvjerenje o državljanstvu i cipsovu prijavnicu za malog (prijavnica doduše nije trebala)
8) Rezervisali smo putem E-maila termin u BH ambasadi u Beču
9) Otišli tamo sa dijetetom, napravili pasoš i to je to

Sve je trajalo nekih mjesec dana. Ovo je za općinu Novo Sarajevo. Čuo sam drugačija iskustva od osoba iz drugih općina. Zato je najbolje da se raspitaš. Sve možeš da završiš i preko ambasade u Beču, ali traje negdje oko pola godine.
Hvala ti na iscrpnom odgovoru. Imam jos jedno dodatno pitanje,vidio sam na web stranici od nase ambasade da postoji nekakav putni list s kojim se moze preci granica,on mi nekako je jako povoljan jer trazi manje papirologije a i BRZE bude gotovo.
Ako ima neko informacija o ovom putnom listu neka napise. Hvala
Bilki

#753 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

putni list ili ti pasovan sluzi za jednokratno putovanje u maticnu zemlju, sa njim se ne mozes vratiti niti putovati u druge zemlje, samo nuzni transfer do domovine, neznam dali se moze primjeniti na novorodjence jer ono jos nije upisano u knjigu drzavljana
Sodom1

#754 Re: Zivot u Austriji

Post by Sodom1 »

Bilki wrote:putni list ili ti pasovan sluzi za jednokratno putovanje u maticnu zemlju, sa njim se ne mozes vratiti niti putovati u druge zemlje, samo nuzni transfer do domovine, neznam dali se moze primjeniti na novorodjence jer ono jos nije upisano u knjigu drzavljana
Ono sto stoji na web stranici je da trebaju kopije pasosa roditelja i rodni list i 2 slike i rok vazenja je 30 dana,meni je to i potrebno da se novorodjence vrati u BiH onda natanane laganini ganjati pasos i ostalo.
Zvacu u ponedeljak ambasadu da vidim sta kazu,mada sam cuo da su mrljavi jako,a nasa posla.
Ako su roditelji drzavljani BiH logicno je da i novorodjence po automatizmu dobija isto drzavljanstvo
dodo2811

#755 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

zna li netko gubi li se pravo na djecji prestankom radnog odnosa.Sad trenutno ja radim i djecji je na mene ali planiram se preseliti i raditi u drugoj susjednoj zemlji stim da bi zena i djeca ostala u At.Zena je nezaposlena a klinci idu u skolu.Dali je dovoljno da samo djecji prebacim na zenu ili cemo ga izgubiti.
dodo2811

#756 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

I jos nesto bih molio.Imam jednogodisnju radnu dozvolu koju je za mene trazio poslodavac,obavezuje li njega ta radna dozvola da me mora drzati zaposlenog godinu dana jer primjecujem da mu posao u zadnje vrijeme bas neide,dosta fusa i nije na dobrom glasu a fali mi jos par mjeseci do slobodnog radnog trzista.
Bilki

#757 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

ima tu milion caka nekih oko radnih dozvola, naj bolje ti je da odes direktno u AMS i raspitas se, za djeciji neznam, zovi finanzamt i saznat ces. kako mislis ici u drugu zemlju raditi a nisi stekao radnu dozvolu u austriji, pazi i kada je steknes imas ogranicenje koliko moras raditi da bi je produzio, ako nisi dobar sa njemackim jezikom, javi se na pp ja cu nazvati i raspitati se sta te interesuje
Op3r4t0r

#758 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

dodo2811 wrote:I jos nesto bih molio.Imam jednogodisnju radnu dozvolu koju je za mene trazio poslodavac,obavezuje li njega ta radna dozvola da me mora drzati zaposlenog godinu dana jer primjecujem da mu posao u zadnje vrijeme bas neide,dosta fusa i nije na dobrom glasu a fali mi jos par mjeseci do slobodnog radnog trzista.
Ne obavezuje ga, ti radnom dozvolom dobijas samo mogucnost da radis kod njega, a inace on je tebi mogao dati otkaz vec prvi mjesec da je to zelio.
fatality

#759 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

Op3r4t0r wrote:
dodo2811 wrote:I jos nesto bih molio.Imam jednogodisnju radnu dozvolu koju je za mene trazio poslodavac,obavezuje li njega ta radna dozvola da me mora drzati zaposlenog godinu dana jer primjecujem da mu posao u zadnje vrijeme bas neide,dosta fusa i nije na dobrom glasu a fali mi jos par mjeseci do slobodnog radnog trzista.
Ne obavezuje ga, ti radnom dozvolom dobijas samo mogucnost da radis kod njega, a inace on je tebi mogao dati otkaz vec prvi mjesec da je to zelio.
A isto tako, ako on tebi u prvoj godini da otkaz ti automatski moras nazad u BiH. CIsto da ne mislis da mozes ostat i trazit novi posao

sa fontela
armminn

#760 Re: Zivot u Austriji

Post by armminn »

Drug kod mene zavrsio ekonomski fakultet.Perfektno njemacki zivio tamo.Ne moze da ode jer kaze mora studirati tamo da bi dobio posao ? sa svojim faxom tu nema sta u Austriji traziti ..KOJE SU njegove opcije ???

Za mene : fizioterapeut sam,poznavanje jezika a2 nivou ..da li mogu sta probati ? imam tamo familiju da oni nadju diretno poslodavnaca itd..moje opcije
POMOC :D hvala ljudi bas ste raja nadam se da ce te procitati :)
padobranac1234

#761 Re: Zivot u Austriji

Post by padobranac1234 »

armminn wrote:Drug kod mene zavrsio ekonomski fakultet.Perfektno njemacki zivio tamo.Ne moze da ode jer kaze mora studirati tamo da bi dobio posao ? sa svojim faxom tu nema sta u Austriji traziti ..KOJE SU njegove opcije ???

Za mene : fizioterapeut sam,poznavanje jezika a2 nivou ..da li mogu sta probati ? imam tamo familiju da oni nadju diretno poslodavnaca itd..moje opcije
POMOC :D hvala ljudi bas ste raja nadam se da ce te procitati :)

javi se na p.p.
pirmin

#762 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

355.643 nezaposlene osobe
10,1% vise u poredjenju sa augustom 2013

Teska vremena ali opet, od nafake se ne moze pobjeci tako da, ko ima dobro
zanimanje a ima volju moze i mora probati.
sheilak

#763 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

pirmin wrote:355.643 nezaposlene osobe

kako je audi mali? :D

a jesu teska vremena, ali znas kako ja uvijek kazem...neka je i 200m2, samo da imam gdje glavu spustiti. :D
pirmin

#764 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

sheilak wrote:
pirmin wrote:355.643 nezaposlene osobe

kako je audi mali? :D

a jesu teska vremena, ali znas kako ja uvijek kazem...neka je i 200m2, samo da imam gdje glavu spustiti. :D
Boze, posalji mi znak! :mrgreen:

:D
sheilak

#765 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

Image

:D :kiss:
fatality

#766 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

Tesko bome i u tudjini, borba iz dana u dan i otimacina za komad hljeba.

sa fontela
staradis

#767 Re: Zivot u Austriji

Post by staradis »

Vidi vidi belaja
armminn

#768 Re: Zivot u Austriji

Post by armminn »

heheeh ima li neko konkretno da objasni ? :)
fatality

#769 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

armminn wrote:heheeh ima li neko konkretno da objasni ? :)
Izvini curila mi kada u dnevnoj sobi, pa sam se morao posvetit tome da mi se ne daj Boze neko ne oklizne i polomi, samo mi i taj belaj treba. Evo napravih,dobro je sad, dichtung neki bio loma u kvaru. Sta te konkretno zanima ?

sa fontela
Sodom1

#770 Re: Zivot u Austriji

Post by Sodom1 »

Za nekog ko bude citao i ko bude u istoj situaciji kao ja da zna iz PRVE RUKE kako stvari stoje.
Izganjao sam taj famozni putni list za novorodjence.Bilo je potrebno:
Pasosi oba roditelja
2 slike
internacionalni rodni list(odmah traziti u magistratu internacionalni jer ako se ne napomene oni ti dadnu automatski oba ne nemackom,prva 2 su gratis a svaki naredni se placa 9,2€)
Meldezettel od bebe
(sve ovo kopirano ,kopije se predaju)
Traze i od roditelja vize naravno kopirane,ako ne onda kopirane Meldezettel
Popuni se zahtev.
OBA roditelja i BEBA moraju biti na salteru kod njih da nas vide
Kosta sve 27 €
Moze se platiti karticom kod njih ili se ode u postu ili u banku s uplatnicom.
Ovo je jako bitno :izdavanje traje od dan pa do 2 sedmice.Kako im se neka stvar digne tako i rade.
Naravno jako su neljubazni i nekulturni i bahati na salterima ,sto kazu nasa posla.Ali eto ja sam bio raspolozen i nisam se dao bezze nervirati.Jer znam kakvi su nasi ljudi tj. nasa govna. Sto kazu sevap bi bio ih se natuci .
Za one koji ne znaju kako funkcionise sa naplacivanjem parkinga ,tu gde je nasa ambasada ,posto je to neka blaue zone,parking se placa.
Ali automata za naplacivanje nema i nema.Pitao jednog lika kaze parking karte se kupuju na TRAFICI. Jedan sat kosta 2 €.Ja kupio tri listica,sta znam koliko cu ostati.
Ovi se listici moraju popuniti,fino hemijska i krizas sat dan mesec godina.
To je to nadam se da ce neko imati koristi od ovog sto sam napisao ,ako nista bar ce znati sta ga ceka.
genius17

#771 Re: Zivot u Austriji

Post by genius17 »

Pozdrav svima! Trebala bih jednu informaciju, naravno vezanu za odlazak iz BiH.
Pročitala sam čitavu temu, ali nisam pronašla odgovor na svoje pitanje.

Suprug mi ima HR papire, završena srednja škola-mašin bravar(nikada se nije bavio tim poslom), radi kao trgovac 10 godina.
Ja sam završila srednju školu za kozmetičara, i time se bavim 5 godina, a imam i završen fakultet(4 godine) za fizioterapeuta, ali nisam radila taj posao jer nemam vezu da se zaposlim :twisted:

Ono što mene zanima je sledeće: znam da muž ima pravo da boravi u Austriji, ali nema pravo da se zaposli. Koliko sam ja shvatila, da bi dobio radnu vizu, poslodavac treba da ga zaposli i prijavi. Kolike su šanse da on nađe posao, s obzirom da nema određeni posao, tj.ne radi ono za šta je školu završio? Na koji način bi mogao da se zaposli? Ako razumijete moje pitanje, ne može da se prijavi na biro, a niti da ide od poslodavca do poslodavca..

Onda ono što me još zanima, na koji način(ako bi uspio da nađe posao), kako bih ja i naše dijete mogli da dođemo živjeti u Austriju? Znam i za opciju da bih mogla da upišem master, ali to mi otpada jer je dijete malo i ne bih baš mogla da učim još makar 2 godine, dosta mi je bilo 4 godine :lol:

Da li bih ja, s obzirom na to da imam iskustva u poslu sa kojim se trenutno bavim, imala šanse da nađem posao, pa makar i na crno(ako je to moguće :D )

I da, da napomenem, njemački jezik znam tj. znam se sporazumjeti. Živjela sam 7 godina u Njemačkoj, pa je još dosta toga ostalo u glavi :) a muž ide na kurs koji je priznat od strane Goethe instituta.

Zaboravila sam napisati, živimo u BiH, ja sam rođena u Hrvatskoj ali nemam prava na njihovo državljanstvo. Dakle imam BiH dražvljanstvo kao i naše dijete. Ali sam isto tako saznala da, naše dijete ima pravo na HR papire na osnovu mog supruga.

Hvala unaprijed.
Op3r4t0r

#772 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

genius17 wrote:Pozdrav svima! Trebala bih jednu informaciju, naravno vezanu za odlazak iz BiH.
Pročitala sam čitavu temu, ali nisam pronašla odgovor na svoje pitanje.

Suprug mi ima HR papire, završena srednja škola-mašin bravar(nikada se nije bavio tim poslom), radi kao trgovac 10 godina.
Ja sam završila srednju školu za kozmetičara, i time se bavim 5 godina, a imam i završen fakultet(4 godine) za fizioterapeuta, ali nisam radila taj posao jer nemam vezu da se zaposlim :twisted:

Ono što mene zanima je sledeće: znam da muž ima pravo da boravi u Austriji, ali nema pravo da se zaposli. Koliko sam ja shvatila, da bi dobio radnu vizu, poslodavac treba da ga zaposli i prijavi. Kolike su šanse da on nađe posao, s obzirom da nema određeni posao, tj.ne radi ono za šta je školu završio? Na koji način bi mogao da se zaposli? Ako razumijete moje pitanje, ne može da se prijavi na biro, a niti da ide od poslodavca do poslodavca..

Onda ono što me još zanima, na koji način(ako bi uspio da nađe posao), kako bih ja i naše dijete mogli da dođemo živjeti u Austriju? Znam i za opciju da bih mogla da upišem master, ali to mi otpada jer je dijete malo i ne bih baš mogla da učim još makar 2 godine, dosta mi je bilo 4 godine :lol:

Da li bih ja, s obzirom na to da imam iskustva u poslu sa kojim se trenutno bavim, imala šanse da nađem posao, pa makar i na crno(ako je to moguće :D )

I da, da napomenem, njemački jezik znam tj. znam se sporazumjeti. Živjela sam 7 godina u Njemačkoj, pa je još dosta toga ostalo u glavi :) a muž ide na kurs koji je priznat od strane Goethe instituta.

Zaboravila sam napisati, živimo u BiH, ja sam rođena u Hrvatskoj ali nemam prava na njihovo državljanstvo. Dakle imam BiH dražvljanstvo kao i naše dijete. Ali sam isto tako saznala da, naše dijete ima pravo na HR papire na osnovu mog supruga.

Hvala unaprijed.
Cinjenica da on ima hrvatski pasos mu za posao kao sto i sama znas nista ne znaci. Vecu bi sansu za naci posao imala ti od njega iz razloga sto on za skolu koju je zavrsio nema nikakvog iskustva, a za ono sto radi vec godinama ne treba radnika.

S druge strane ti bar imas iskustvo za ono sto mozes potvrditi i diplomom (srednje skole) tako da cak imas vise sanse, a kolike su vam sanse nikad necete saznati ako ne probate :roll:
genius17

#773 Re: Zivot u Austriji

Post by genius17 »

Hvala puno na odgovoru. Da znam da to sto on ima HR papire ne nosi nikakvu prednost. Samo ne znam kako bih ja mogla, na koji nacin, da nadjem tamo posao. I htjela sam da navedem jedan primjer. Imam poznanicu koja je u istoj situaciji kao ja. Muz ima HR papire, dijete ima na osnovu oca, a ona je dobila radnu vizu na 5 godina na osnovu djeteta. Inace je Njemacka u pitanju. A muz joj je zavrsio, cini mi se, Sumarski fak.ali radi na gradjevini. Da li tako nesto postoji i u Austriji, mislim na vize?
Mjesanac

#774 Re: Zivot u Austriji

Post by Mjesanac »

Da li se kupovinom udjela u firmi ili osnivanjem firme automatski dobija dozvola za boravak?
fatality

#775 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

Mjesanac wrote:Da li se kupovinom udjela u firmi ili osnivanjem firme automatski dobija dozvola za boravak?
Automatski ne, imaju uslovi koje moras ispunit. Ja sam prosli mjesec osnovao firmu u Becu i malo sam bakcao oko toga. Doduse ja sam ranije bio u Austriji i imao RWR-Plus (Schlüsselkraft) sad ne znam kako fercera ako dolazis odozdo.A sad kad razmislim, mislim da to nije ni moguce ako nisi prethodno (na neki nacin)boravio u Austriji. Firmu da bi osnovao treba ti viza a vizu hoces opet da dobijes na osnovu firme - koka/jaje problem. Al to samo na glas razmisljam, ne uzimaj zdravo za gotovo :)

sa fontela
Post Reply