Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
sarajovasi

#751 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by sarajovasi »

A Sam Stup I Stupsko brdo I citav kraj je licio ko Vukovar
PM72

#752 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Godine prolaze a sjećanja su sve mutnija.Faca se sjećam ali imena nikako.Sjećam se neprekidnog fijuka granata i eksplozija po kućama i zgradama.Zamišljao sam četničku artiljeriju po Ilidži i Osjeku kao scenu iz filma Neretva kad mokrim krpama i dekama pokrivaju usijane cijevi.Pitao sam se tada,koliko još miliona granata imaju na raspolaganju - yebo im pas mater.U jednom momentu sam brojao po tri detonacije u sekundi.Mora i to prestati,potajno smo mislili ali iza toga idu oklopi...

U jednom momentu je prestalo i sve utihnulo.Poneki pucanj i rafal.Duboko u mrak.Rijeka ljudi tumara livadama,plaču,kukaju i mole.Žene sa djecom,nane i babe,neko nosi torbu a neko kese i cekere.Prolaze pored nas i blagosiljaju."Nek' vam je Bog na pomoći",dobaci nam neko a ja se sjetih Raše i njegove izjave kako je " i Bog u ovom mandatu Srbin".Znali smo da je ujutro nastavak i da su prve linije prema Ilidži već pale.Ušli smo u neku prostoriju i zalegli.Nema prozora,sve poizbijano.Hladno i sa vrlo malo snjega.Minus steže a ja zalegao na nekakav sto,samo da nisam na golom podu.Pod glavu stavi gas masku,skupio se u klupko i ko fol zaspao.Nije to spavanje nego stanje slično pijanstvu,od umora,straha,neizvjesnosti i iščekivanja smrti oči se same sklapaju.Kad je nakon sat-dva neko dreknuo "ustaj,brzo izlazite",ja sam se složio sa stola kao pokošen,ne mogu nogu ispraviti koliko sam se smrzao.Pa trči,pa se šunjaj,ništa ne vidiš,ne znaš ni gdje ideš.Neko reče - vraćamo liniju prema Ilidži.Nije ni svanulo kako treba-krenula je kanonada.Da nas dokusure i istjeraju do rijeke.Jukini dobro stradali a borili se kao lavovi.Dosta ih je ostalo u tranšejima kod spomenika.Vojna policija u onim mandarina unifomama također.Lasta osakaćena.Ne znaš ni ko je gdje ni dokle je ko.Nigdje tranšeja niti bunkera a krmci siju granate ko da sipaju rižu.Mrtve ne kupiš,pomaži ranjenim i civilima što se povlače.

Formirali smo drugu liniju do rijeke.Sve ravno - jebeš Vojvodinu.Pomišljao sam tada,valjda neće odmah nastaviti jer bi nas otjerali do Stupa.Srećom,zabavili su se pljačkom kuća i stanova i auta iz garaža.A ostalo im je u onim garažama u bijelim zgradama bar tridesetak dobrih auta.Morali su i oni malo predahnuti.Mene zapao bunker u garažama neke građevinske firme,GP Bosna čini mi se.Još mi kažu-tamo je dobro.Prođeš kroz halu,pored kanala za auta i "razrahatiš" se u bunkeru koji je neka kancelarija u kojoj si povalio ormar i napravio puškarnicu.Odmah si uz rijeku,vrbe okolo pa cesta i ograda energoinvesta.Ne vidiš bunkere od granja i ograde ali znaš da su tu.Čuješ ih.Osjetiš.Imaju neki reflektor koji osvjetljava sve okolo.Uzmem tromblon u namjeri da ga pošaljem na taj reflektor.Samnom u tom bunkeru je moj kolega i još dvojca vojnika koji su se više bojali nas nego četnika.Ne daju mi da pucam,ko biva,ne mogu pogoditi taj reflektor jer je u nekoj rupi i ima foliju koja odbija svjetlost prema nama.I da im ne navlačim mobu na leđa,dosta je bilo pucnjave.Meni krivo radi smrti i ranjavanja drugova koje sam nosio do nekakvog kedija pa se još počnem svađati i glasno raspravljati s njima dvojcom.Oni se tresu ko đerđef,imaju po desetak metaka i par bombi.Vele da su tu nekoliko dana,nisu imali smjenu jer je izginula...

Smirim se,sjednem,izvadim dvije konzerve što sam imao i kutiju cigara.Jebem ti život.Pomislim,Bože,ima li te? Što li je meni ovo trebalo? Mogao sam i ja,kao mnogi,igrati karti u stanici,fol pokrenuo mi se geler ili dobio enterokolitis.Mogao sam otići kod Cige pa čuvati skladište u Halilovićima.Ili još bolje,biti na radnoj obavezi ili se uvaliti u UN,imao sam dobru vezu.Na dijasporu nisam tada ni pomišljao jer mi je bliži bio grob na pomoćnom stadionu nego Hrvatska ili Njemačka.

U tom momentu bi mi bilo lakše da me neko natjerao da uzmem pušku.Imao bi kome psovati.Javio se momak dobrovoljno :-) .

Kad sve saberem i oduzmem,nije mi žao.Često se sjetim momka iz Leptirica koji je na Otesu dobio par metaka direktno u pluća i borio se par dana da preživi.Nije uspio.Bio je jak,lijep,mlad.Kažu,do zadnjeg metka je ostao da štiti izvlačenje ljudi iz Otesa.Navodno je imao sijač i ostao bez municije kad su ga pokosili.

Eto,to su moje misli,21 godinu poslije.Ne zamjerite ako sam bio opširan i dosadan.
trocadero

#753 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

Добар, добар :thumbup:
taxidriver

#754 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by taxidriver »

Neka je vjecni rahmet,mir i slava svim suborcima koji dadose svoje zivote na Otesu.
AEQ_77

#755 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by AEQ_77 »

Rahmet i slava svim borcima koji poginuse na otesu.

Da citiram francuskog filozofa VOLTAIRE

KO OPRASTA ZLOCIN I SAM POSTAJE SAUCESNIK U ISTOM.
karanana

#756 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by karanana »

goran16v wrote:
Dozer wrote:Ovaj bunker s PAM-om u ambulanti je bio na prvom spratu, a zgrada je imala samo prizemlje i taj sprat. E sad, da li je to zaista bila ambulanta prije rata, fakat ne znam. Ali i meni su domaci s tog terena tada rekli da jeste, pa je i ja tako zovem. To je ona prva zgrada, manja, s plavim bojama na sebi i koja se vidi i sa glavne ceste. Desno od ulaza u Energoinvest.
Jednom prilikom smo to probali sprziti zoljom, ali bezuspjesno. Pogodili smo zid tik ispod ivice prozora, ali izgleda da je tu bilo toliko vreca da ni tenkovska ne bi sale prosla....
Da li mislis na ovu zgradu oznacenu plavom bojom (cosak je viri na slici bunkera)? U tom djelu bila je jos jedna zgrada prizemlje + sprat koja je izgledala kao stambena kuca na 4 vode (ozanacena narandzastom) ali je srusena ove godine. Bunker koji vidi na slikama je oznacen zelenom bojom. Vezano za ovo pitanje na temi ima i ovaj komentar.
"Postao/la veljaca dana 08/01/2013 12:19
Ambulanta nije ovo - nego je to zgrada skroz u dnu desno od ove oznacene."

I po ovome ambulanta je zgrada oznacen plavom bojom.

Image
jesu linije ostale ovakve do kraja rata ili su oni presli rijeku i dosli do hladnjace? kao da sam negdje procitao da je bilo borbi pred samom hladnjacom. to mozda sa gornje strane od azica.

vjecna slava palim i poginulim braniocima otesa. pokojnog karla i. i njegovu familiju sam poznavao.

ima li iko priblizan broj poginulih u ta 3-4 dana? sigurno je veliki, vjerovatno trocifren.
Dozer

#757 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Ostale. Na ovoj liniji sa slice se nista nije desavalo do kraja. Sa strane Dogloda jeste, ali se nije doslo nikad do hladnjace.
trocadero

#758 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

PM72 wrote: Formirali smo drugu liniju do rijeke.Sve ravno - jebeš Vojvodinu.Pomišljao sam tada,valjda neće odmah nastaviti jer bi nas otjerali do Stupa.Srećom,zabavili su se pljačkom kuća i stanova i auta iz garaža.A ostalo im je u onim garažama u bijelim zgradama bar tridesetak dobrih auta.Morali su i oni malo predahnuti..
Да, остало би тих аута доста више да их покојни Боро Станишић видјевши шта се ради није скршио транспортером.
Скрхао свако које је могао и које му се нашло на путу , на десетине, а ови што су их "кресали" искакали из њих наглавачке.
PM72

#759 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Trocadero,
Jedno pitanje.Jesu li u tom napadu bile kakve jedinice iz Srbije,tipa arkanovci? To te pitam jer su vojnici koji su na Otesu zarobili jednog prijeratnog gazdu sa Ilidže imali srbijanski naglasak.Došli su do njegove kuće i tačno su znali ko je u pitanju i kad im je dao 100 000 DM u kešu,jedan od njih mu je rekao da je s tim parama otkupio glavu.Natovarili su ga na neki traktor i doveli do Ilidže.Poslije su ga razmjenili preko Kobiljače.S tim čovjekom sam pričao poslije rata a radi se o gazdi kafane (nebitno)...Imao je i mercedesa kojeg su odvukli.

Jukini su najviše stradali do nekog tipa što se popeo na krov (ili balkon) kuće i ispalio Osu među njih.To se dešavalo oko spomenika.
selimdelimiter

#760 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by selimdelimiter »

Ova tema je odlicna. Zanimljivo je vidjeti gdje su bile linije i kako se ratovalo i kad povezem kakav je pakao bio u Otesu...
Danas zivim u Otesu, a zivio sam tamo i prije rata i bio sam tu za vrijeme napada.
Ja sam 1986. godiste tako da se malo toga sjecam, sjecam se konstantnog granatiranja i to da smo morali biti u podrumu po cijele dane i da je mnogo ljudi iz okolnih kuca i zgrada bilo kod nas u zgradi. Valjda je bila najniza pa zato i najsigirnija (zgrada od zute od fasadne zigle) slicne kao one u u viktoriji, mislim da moja zgrada jedina nije gorila. Sjecam se da je stari navece prije pada Otesa dosao po nas i rekao da moramo bjezati. Bjezali smo preko nekih livada u pravcu Azića i sjecam se da su iznad nas pucale neke svijetlece granate. Uspjeli smo nekako doci do stupa gdje su nas neki ljudi autom prebacili do neke skole na Cengic vili ja mislim al nisam siguran.
Interesanto da je neko spominjao Ljubisu Kalasa, on je zivio u mojoj zgradi imao je dvije kcerke Marija i Vedrana mi smo se ko djeca igrali. Ustvari sjećam se su većina komšija bili srbi. Preko puta Kalasa je zivio Mićo kazu da je bio tenkista.
Stari nikad ne prica o tome a bio je cijeli rat na tim ratistima Otes, Azici, Stup. Ne znam koja je jedinica bio ne smijem ga ni pitati, mislim da je 102. Mozda ga neko od vas zna, mozda se zajedno bili na liniji.
Kako citam ovu vasu pricu imam predstavu kroz sta je prolazio 4.godine i sta je prezivio i da hvala Bogu da je ziv, jer je cudo zivu glavu bilo izvuci iz ovog kroz sta ste svi vi prosli.
PM72

#761 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Jel stanuješ u onoj zgradi od žute fasadne cigle gdje je bila picerija (u ratu smo tu jeli) ili preko puta nje? Između je bio nekakav pijesak, mašine i mješalice.
sarajovasi

#762 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by sarajovasi »

selimdelimiter wrote:Ova tema je odlicna. Zanimljivo je vidjeti gdje su bile linije i kako se ratovalo i kad povezem kakav je pakao bio u Otesu...
Danas zivim u Otesu, a zivio sam tamo i prije rata i bio sam tu za vrijeme napada.
Ja sam 1986. godiste tako da se malo toga sjecam, sjecam se konstantnog granatiranja i to da smo morali biti u podrumu po cijele dane i da je mnogo ljudi iz okolnih kuca i zgrada bilo kod nas u zgradi. Valjda je bila najniza pa zato i najsigirnija (zgrada od zute od fasadne zigle) slicne kao one u u viktoriji, mislim da moja zgrada jedina nije gorila. Sjecam se da je stari navece prije pada Otesa dosao po nas i rekao da moramo bjezati. Bjezali smo preko nekih livada u pravcu Azića i sjecam se da su iznad nas pucale neke svijetlece granate. Uspjeli smo nekako doci do stupa gdje su nas neki ljudi autom prebacili do neke skole na Cengic vili ja mislim al nisam siguran.
Interesanto da je neko spominjao Ljubisu Kalasa, on je zivio u mojoj zgradi imao je dvije kcerke Marija i Vedrana mi smo se ko djeca igrali. Ustvari sjećam se su većina komšija bili srbi. Preko puta Kalasa je zivio Mićo kazu da je bio tenkista.
Stari nikad ne prica o tome a bio je cijeli rat na tim ratistima Otes, Azici, Stup. Ne znam koja je jedinica bio ne smijem ga ni pitati, mislim da je 102. Mozda ga neko od vas zna, mozda se zajedno bili na liniji.
Kako citam ovu vasu pricu imam predstavu kroz sta je prolazio 4.godine i sta je prezivio i da hvala Bogu da je ziv, jer je cudo zivu glavu bilo izvuci iz ovog kroz sta ste svi vi prosli.
Da bila je 102, i bolje da ti ne prica.Mislim da se to ne moze ni ispricati!!
Dozer

#763 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Oni su, koliko se sjecam, bas dobro nagrabusili u Azicima, zajedno sa HVO-om...
sarajovasi

#764 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by sarajovasi »

Dozer wrote:Oni su, koliko se sjecam, bas dobro nagrabusili u Azicima, zajedno sa HVO-om...
I to pravo. a HVO???!!!. To je posebna prica. Krali su bicikla da brze bjeze. Dosta mi je tu raje zaginulo. Odrali su nas pragama i tenkovima
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#765 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Woody »

Koliko se ja razumijem u ginekologiju, 102-a mtbr je osnovana tek početkom (menščini u februaru) 93-e. To je u ta doba mogla biti samo 2-a mtbr (viteška), odnosno pripadnici 1-og samostalnog bataljona i pripadajućih četa TO-a. Svaku ispravku prihvatam - star sam i sjećanje me ne služi baš... ;-)
selimdelimiter

#766 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by selimdelimiter »

PM72 wrote:Jel stanuješ u onoj zgradi od žute fasadne cigle gdje je bila picerija (u ratu smo tu jeli) ili preko puta nje? Između je bio nekakav pijesak, mašine i mješalice.
Ne, to je zgrada kod betonare sad je tu igraliste, ja sam na desnom skretanju (kad ides iz Pejtona) prije te zgrade na kraju onog velikog parkinga. Kad pomislim kroz sta je stari proso jebote dobro je normalan ikako...
Last edited by selimdelimiter on 10/12/2013 14:31, edited 1 time in total.
sarajovasi

#767 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by sarajovasi »

Woody wrote:Koliko se ja razumijem u ginekologiju, 102-a mtbr je osnovana tek početkom (menščini u februaru) 93-e. To je u ta doba mogla biti samo 2-a mtbr (viteška), odnosno pripadnici 1-og samostalnog bataljona i pripadajućih četa TO-a. Svaku ispravku prihvatam - star sam i sjećanje me ne služi baš... ;-)
Tada smo bili Leprtirice. Pa je od tih ceta formirana 102-a mtbr (nazovi mtbr, imala par kamiona :))
Sta ti bi?

#768 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

sarajovasi wrote:
Woody wrote:Koliko se ja razumijem u ginekologiju, 102-a mtbr je osnovana tek početkom (menščini u februaru) 93-e. To je u ta doba mogla biti samo 2-a mtbr (viteška), odnosno pripadnici 1-og samostalnog bataljona i pripadajućih četa TO-a. Svaku ispravku prihvatam - star sam i sjećanje me ne služi baš... ;-)
Tada smo bili Leprtirice. Pa je od tih ceta formirana 102-a mtbr (nazovi mtbr, imala par kamiona :))
Tacnije, 102mtbr je nastala nekad tokom/nakon borbe za Azice (opsteg rasula) krajem Februara 93. Fuzionisale se 1. motorizovana (bataljoni/odredi: Leptirice sa CVile, Omer Maslic sa Malte, mislim "Bratstvo Jedinstvo"-Socijalno,Zmaj od Bosne sa Kos.brda i nesto raje sa MarinDvora gdje je i bila komanda 1.mtbr brigade ) i 3 motorizovana (bataljoni,jedinice: Stup1/Otes,Stup 2, dio Svrakino/C faza. Usput je pridodan i Rikijev bataljon Jukinih Vukova sa Cvile2. Uglavnom fromirana su bila 4 bataljona. To je bila 102mtbr :izet:
Naravno odmah po formiranju pocelo je i osipanje iz brigade( nazovi bjezanija :run: ) jer je Stup tada bio zivahan front sa svjezim sjecanjem na Otes, Azice, Pijacnu....
trocadero

#769 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by trocadero »

PM72 wrote:Trocadero,
Jedno pitanje.Jesu li u tom napadu bile kakve jedinice iz Srbije,tipa arkanovci? To te pitam jer su vojnici koji su na Otesu zarobili jednog prijeratnog gazdu sa Ilidže imali srbijanski naglasak.Došli su do njegove kuće i tačno su znali ko je u pitanju i kad im je dao 100 000 DM u kešu,jedan od njih mu je rekao da je s tim parama otkupio glavu.Natovarili su ga na neki traktor i doveli do Ilidže.Poslije su ga razmjenili preko Kobiljače.S tim čovjekom sam pričao poslije rata a radi se o gazdi kafane (nebitno)...Imao je i mercedesa kojeg su odvukli.

Jukini su najviše stradali do nekog tipa što se popeo na krov (ili balkon) kuće i ispalio Osu među njih.To se dešavalo oko spomenika.
Нешто ми утањило ове године са Отесом, ваљда "испуцали "ветерани све током прошле :D

Бар колико ја знам није било у то доба никакве јединице из Србије! Било је нешто мало тих Србијанаца код Брнета...и покоји још понегдје.
Није ми познато то са тим газдом...а и не вјерујем и да би неке са стране наши локални кримоси пустили да им покупе кајмак а да немају бар неког тала у томе.
У неком посту од раније тачно си набројао све наше јединице у нападу на Отес, са изузетком Мише Маунаге наравно!

Изгледа да је "удри брате не жали гранате" заиста био код вас на Отесу :D
Ех да га ми не " ослободисмо " ко зна какве би Љубе борбене пјевао :josipalisac:
PM72

#770 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Trocadero,

Ljubiša Kalas je pjevao "udri brate ne žali granate" a ta pjesma mu je prisjela tek 1994/1995 kad je zalutao u Butmir.Mišo Maunaga je bio tenkista,čak je i napravio neku pjesmu o njima.Dobro se sjećam njegovog intervjua u kome se falio kako "nije mogao pucati u muslimanske bunkere jer su bili nisko pa je morao zalijetati tenk i kad zakoči - ispali granatu".E sad,jel lagao ili pričao istinu,ti bolje znaš.Vidio sam tog jada par puta u gradu,maskirao se dobro,reko bi čovjek da je neki mahalaš sa Vratnika.Zvjera uokolo,sav smušen valjda misli da će ga neko presresti i prebiti.Ma neće ga niko niti je kome interesantan.Meni nije promakao jer pamtim face kao malo ko. :thumbup:

Ovo za gazdu je živa istina.Nije se plaho kofrčio,da ga sretneš još bi mu udjelio.Da nije bio takav,Jukini bi ga očerupali još za njihove vladavine.
aldinjo

#771 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

Kakva je uloga bila direktora SIPA-e u ratnoj Ilidži?
ob433

#772 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by ob433 »

sarajovasi wrote:
Dozer wrote:Oni su, koliko se sjecam, bas dobro nagrabusili u Azicima, zajedno sa HVO-om...
I to pravo. a HVO???!!!. To je posebna prica. Krali su bicikla da brze bjeze. Dosta mi je tu raje zaginulo. Odrali su nas pragama i tenkovima
to si bio tu pa si gledao kako hapaju bickile ? e što ne mogu na rende kora ...
Dozer

#773 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Jos samo da mi je znati odakle su hapali te bicikle....
A dole, u Azicima, jeste bila neka 102....a koja, nemam pojma. Vjerovatno ta mbr. Oni su cuvali lijevo krilo linije zajedno sa HVO, prema Otesu, a izmedju njih i Otesa je bilo oko 300m livade. Te kuce su prve pale, a onda smo mi ostali u ostrom klinu dubokom nekih 100m, sto ce reci da nam se uslo iza ledja.
ob433

#774 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by ob433 »

ma to ti kazem ,bio sam tu , s hvo je bilo nesto vikićevih kao protiv oklop ,jer hvo isti nije imao...što pamtim da je prvi put negdje u noći lupam iza 22h počelo granatiranje , ono bas nigdje veze ,do tada je bar noć bila mirna ,a nama smjena došla pod granatama , au kako sam se noge uhvatio ,a ujtro je već bio kraj ...
Dozer

#775 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Fulio si ti tu nesto jer Azici nisu trajali jendu noc, nego 3 noci i 2 dana :)
Pocelo granatiranje prvu noc, pa onda se rokalo cijeli naredni dan, pa se onda sunjalo i medjusobno upadalo drugu noc, pa opet rokanje sljedeci dan, i tek trecu noc je pala ta linija lijevo na kojoj si bio. ;)
Vikicev PO je bio na cosku linije prema Energoinvestu, dok je ostatak te strane linije, prema skoli i Otesu, bio cuvan od 102 i HVO.
Post Reply