Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ramoni_sa

#751 Re: Zivot bez religije

Post by ramoni_sa »

Slažem se sa tobom da je bolje da budeš nevjernik nego licemjer, tj da se praviš vjernik a ustvari to nisi (munafik).
A glede kazne, ista kazna za male i velike "ribe". Do istrebljenja. Napominjem, ja ne kradem i ne žalim lopova.
irmanon

#752 Re: Zivot bez religije

Post by irmanon »

ramoni_sa wrote:Slažem se sa tobom da je bolje da budeš nevjernik nego licemjer, tj da se praviš vjernik a ustvari to nisi (munafik).
A glede kazne, ista kazna za male i velike "ribe". Do istrebljenja. Napominjem, ja ne kradem i ne žalim lopova.
Evo ja se divim i podrzajem "lopove" koji pljackaju druge lopove, tipa Robin Hood, sto je rijetkost. Ili npr. da opljacka neko banku, sekunde mi ih ne bi bilo zao. Jedino mi je zao kada neko pljacka obican narod, pa i bogatase koji su to posteno zaradili. Ja to ne cinim ali takvo mi je misljenje.
Chisum

#753 Re: Zivot bez religije

Post by Chisum »

ko je npr. ovu državu približio propasti sumnjivom privatizacijom ili bilo kojom drugom malverzacijom..odsjeć ruku i to ispred BBI centra ostalima za primjer.
Eki ispred BBI centra... bila bi to sjeca ruku na kucnom pragu. Sta bi nam Bake bez rukica...
Last edited by Chisum on 14/03/2013 20:38, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#754 Re: Zivot bez religije

Post by Chmoljo »

odr0n wrote:
Bila je jednom tema. Primitivni način rješavanja primitivnih problema je primitivizam, također i logička besmisao jer u slučaju npr. smrtne kazne, država bi sama prekršila zakon kojeg je postavila. Kao i sakaćenje koje će dodatno onesposobiti već nesposobnog čovjeka.
ljudska prava ima pojedinac sve dok ne zadire u prava drugih.

gdje je tu besmisao?

ako se držiš te logike, onda svaka primjena državne prisile jeste kršenje zakona koje je država postavila.
odr0n

#755 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Chmoljo wrote:
odr0n wrote:
Bila je jednom tema. Primitivni način rješavanja primitivnih problema je primitivizam, također i logička besmisao jer u slučaju npr. smrtne kazne, država bi sama prekršila zakon kojeg je postavila. Kao i sakaćenje koje će dodatno onesposobiti već nesposobnog čovjeka.
ljudska prava ima pojedinac sve dok ne zadire u prava drugih.

gdje je tu besmisao?

ako se držiš te logike, onda svaka primjena državne prisile jeste kršenje zakona koje je država postavila.
Niko nije rekao da je tu besmisao, međutim ako pojedinac prekrši pravo drugog, to ne znači da je tim činom izgubio ljudska prava, te da država može činiti šta joj je volja.

Ako nije bez određenog razloga, naravno da je i to kršenje zakona, te bi u tom slučaju i država odgovarala.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#756 Re: Zivot bez religije

Post by Chmoljo »

pa ti si to rekao.

rekao si da je logička besmisao smrtna kazna. a nije.

jer se smisao ljudskih prava ne završava na pravima, nego postoje i obaveze.
odr0n

#757 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Chmoljo wrote:pa ti si to rekao.

rekao si da je logička besmisao smrtna kazna. a nije.

jer se smisao ljudskih prava ne završava na pravima, nego postoje i obaveze.
Mješaš prisile i motive do kojih može doći u određenim situacijama. Ubistvo osim u slučaju odupiranja počinioca (oružano i sl.) da se suoči sa zakonom jedino može biti validna egzekucija što se tiče državne prisile, a da se počinioc bez ikakvih odupiranja suoči sa zakonom, ne bi bilo valjanih osnova da je država primjeni, u suprotnom bilo bi protuzakonito. Ta prisila se ne može mješati ni sa kaznama, koje ne smiju biti nehumane i omaložavajuće jer dolazi do kršenja ljudskih prava, a smrtna je na čelu jer se kosi sa pravom na život koji treba svima da bude osiguran.
Klitemnestraaa

#758 Re: Zivot bez religije

Post by Klitemnestraaa »

amazon wrote:Zasto Bog ne natjera ljude da svi vjeruju u njega jedinoga, jer svi vjernici kazu jedan je Bog, ili ih ima vise..zasto svi vjernici vjeruju da je njihov Bog jedini ispravni, a drugi su bezvezni..mogu tupiti danima, o nekakvim knjigama, prorocima, i sta ja znam vise o cemu..bio sam vjernik, ali kad vidim danasnje vjernike, mislim da bi svijet bolji bio da vjeruju u ljubav..sta mislite dragi vjernici gdje ce onaj covjek koji citav zivot cini dobro, nikog ne dira, ali ne vjeruje u vase Bogove, vec u samo ljubav prema svakom zivom bicu..gdje ce on..ma kad vidim kako vise tupite dragi vjernici. place mi se...
Slažem se, a pitanje je gdje će svećenici i hodže koji idu u crkvu/džamiju, mole/klanjaju svaki dan, a neće da te pokopaju bez 100 KM. A da ne pričamo o odzivima na humanitarne pomoći i sl. Ja sam agnostik i ne idem ni u jednu vjersku ustanovu (osim kao turista), ali se smatram dobrom osobom dokle god je pozitivan moj odnos prema ljudima, dakle nečemu stvarnom, nekome kome treba pomoći, a zraku se moliti, a ovamo prema ljudima zauzeti negativan stav, pljačkati ih na svakom koraku, to svako može. Danas je biznis biti vjerski službenik, bolju imaju platu za ono malo što k'o biva mole/klanjaju, nego neko ko rintači po cijeli dan.
odr0n

#759 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

Klitemnestraaa wrote:
amazon wrote:Zasto Bog ne natjera ljude da svi vjeruju u njega jedinoga, jer svi vjernici kazu jedan je Bog, ili ih ima vise..zasto svi vjernici vjeruju da je njihov Bog jedini ispravni, a drugi su bezvezni..mogu tupiti danima, o nekakvim knjigama, prorocima, i sta ja znam vise o cemu..bio sam vjernik, ali kad vidim danasnje vjernike, mislim da bi svijet bolji bio da vjeruju u ljubav..sta mislite dragi vjernici gdje ce onaj covjek koji citav zivot cini dobro, nikog ne dira, ali ne vjeruje u vase Bogove, vec u samo ljubav prema svakom zivom bicu..gdje ce on..ma kad vidim kako vise tupite dragi vjernici. place mi se...
Slažem se, a pitanje je gdje će svećenici i hodže koji idu u crkvu/džamiju, mole/klanjaju svaki dan, a neće da te pokopaju bez 100 KM. A da ne pričamo o odzivima na humanitarne pomoći i sl. Ja sam agnostik i ne idem ni u jednu vjersku ustanovu (osim kao turista), ali se smatram dobrom osobom dokle god je pozitivan moj odnos prema ljudima, dakle nečemu stvarnom, nekome kome treba pomoći, a zraku se moliti, a ovamo prema ljudima zauzeti negativan stav, pljačkati ih na svakom koraku, to svako može. Danas je biznis biti vjerski službenik, bolju imaju platu za ono malo što k'o biva mole/klanjaju, nego neko ko rintači po cijeli dan.
Nema to veze kakav je ko čovjek, ako si ateist pržit ćeš se u vječnoj vatri, tako odlučio dobri, pravedni, inteligentni diktator bog. :lol:
bosanka hercegovic

#760 Re: Zivot bez religije

Post by bosanka hercegovic »

Ljudski zivot bi bez religije izgubio svrhu postojanja. Religija omogucava covjeku da nadje potpuni mir u dusi, ako je neko godinama sljedbenik neke religije, a nije nasao mir onda slijedi religiju koja ga ne moze odvesti u «blizinu» Boziju... a svako od nas u dubini duse tuguje zbog odvojenosti od Izvora...niko od nas se nece sloziti da je misleca hrpa mesa i kostiju koja je stvorena bez svrhe i koja ce bespovratno nestati...
odr0n

#761 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

bosanka hercegovic wrote:Ljudski zivot bi bez religije izgubio svrhu postojanja. Religija omogucava covjeku da nadje potpuni mir u dusi, ako je neko godinama sljedbenik neke religije, a nije nasao mir onda slijedi religiju koja ga ne moze odvesti u «blizinu» Boziju... a svako od nas u dubini duse tuguje zbog odvojenosti od Izvora...niko od nas se nece sloziti da je misleca hrpa mesa i kostiju koja je stvorena bez svrhe i koja ce bespovratno nestati...
Neko ko tako razmišlja i shvata je ustvari izgubio svrhu postojanja i života. :lol:
bosanka hercegovic

#762 Re: Zivot bez religije

odr0n wrote:
bosanka hercegovic wrote:Ljudski zivot bi bez religije izgubio svrhu postojanja. Religija omogucava covjeku da nadje potpuni mir u dusi, ako je neko godinama sljedbenik neke religije, a nije nasao mir onda slijedi religiju koja ga ne moze odvesti u «blizinu» Boziju... a svako od nas u dubini duse tuguje zbog odvojenosti od Izvora...niko od nas se nece sloziti da je misleca hrpa mesa i kostiju koja je stvorena bez svrhe i koja ce bespovratno nestati...
Neko ko tako razmišlja i shvata je ustvari izgubio svrhu postojanja i života. :lol:
Ocito da mi nismo na istoj talasnoj duzini, i ne percipiramo postojanje na isti nacin. Sta je tvoja svrha postojanja ako je imas?
odr0n

#763 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

bosanka hercegovic wrote:
odr0n wrote:
Ocito da mi nismo na istoj talasnoj duzini, i ne percipiramo postojanje na isti nacin. Sta je tvoja svrha postojanja ako je imas?
Pa vidim da ti je glava u oblacima, što obično rezultira takvim izrečenim nebulozama i pitanjima. Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.
aldinjo

#764 Re: Zivot bez religije

Post by aldinjo »

malsal wrote:
aldinjo wrote:Jao kakvo ismijavanje vjere i vjernika od strane ateista,užas. :(
--
Religiju je puno bolje ismijavat nego ozbiljno shvatat.
I na osnovu cega religija trazi neko postovanje ??
Ljude (ukljucujuci i religiozne), opet treba postovat jer su ljudi...
Takve kao ti nema potrebe ismijavati jer ste već kao pojava smiješni,više vas treba žaliti.Neka vas Allah dž.š uputi na pravi put.
aldinjo

#765 Re: Zivot bez religije

Post by aldinjo »

Neko ko tako razmišlja i shvata je ustvari izgubio svrhu postojanja i života. :lol:[/quote]
Ocito da mi nismo na istoj talasnoj duzini, i ne percipiramo postojanje na isti nacin. Sta je tvoja svrha postojanja ako je imas?[/quote]

Pa vidim da ti je glava u oblacima, što obično rezultira takvim izrečenim nebulozama i pitanjima. Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.[/quote]
Ti ne odgovori na pitanje šta je svrha tvog postojanja,odgovor?
odr0n

#766 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

aldinjo wrote:Neko ko tako razmišlja i shvata je ustvari izgubio svrhu postojanja i života. :lol:
Ocito da mi nismo na istoj talasnoj duzini, i ne percipiramo postojanje na isti nacin. Sta je tvoja svrha postojanja ako je imas?[/quote]

Pa vidim da ti je glava u oblacima, što obično rezultira takvim izrečenim nebulozama i pitanjima. Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.[/quote]
Ti ne odgovori na pitanje šta je svrha tvog postojanja,odgovor?[/quote]

Jel ja pišem kineski il ti nešto nije jasno?
bosanka hercegovic

#767 Re: Zivot bez religije

Religious Fantastic wrote:

Svrha naseg postojanja je da obezbijedimo obilan i stabilan izvor prehrane za male bijele crve...

Kako duboko i mudro promišljanje o sebi kao živoj individui....zbog ovakve svrhe postojanja vrijedi se boriti u životu i živjeti.

I mali bijeli crvi percipiraju tebe, sigurno, na isti način .....ali ima jedna razlika između tebe i crva u lancu ishrane... ti nisi samo obilan mesni komad.....ti imaš nejestivi, nematerijlani, nepropadajući "dio" koji crvi nemaju, i zahvaljujući tom "dijelu" sebe ti možeš da odlučiš da te kremiraju ili da te balzamuju nekom hemijom pa da crvićima postaneš neukusan, ili..... imaš izbor......ali, u tom slučaju rizikuješ, jer gubiš svrhu postojanja... ako nema crva na kRaju, nema svrhe postojanja.... :-)
aldinjo

#768 Re: Zivot bez religije

Post by aldinjo »

odr0n wrote:
aldinjo wrote:Neko ko tako razmišlja i shvata je ustvari izgubio svrhu postojanja i života. :lol:

Jel ja pišem kineski il ti nešto nije jasno?[/quote]
Ti sam sebi nisi jasan!
odr0n

#769 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

aldinjo wrote:
odr0n wrote:
Pa vidim da ti je glava u oblacima, što obično rezultira takvim izrečenim nebulozama i pitanjima. Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.

Jel ja pišem kineski il ti nešto nije jasno?[/quote]
Ti sam sebi nisi jasan![/quote]

Ne pokušavaj vlastitu konfuziju drugima pripisivati, počev od samog postavljanja pitanja svrhe i smisla života, pa do mog jasnog odgovora.
bosanka hercegovic

#770 Re: Zivot bez religije

odr0n wrote:

Ne pokušavaj vlastitu konfuziju drugima pripisivati, počev od samog postavljanja pitanja svrhe i smisla života, pa do mog jasnog odgovora.
Odr0nila se konfuzija u @odr0nu.....pa misli da je jasan, a zapravo je konfuzan.....ni sam ne zna šta bi i Ko mu konfuziju odr0ni :wink:
odr0n

#771 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

odr0n wrote:

Odr0nila se konfuzija u @odr0nu.....pa misli da je jasan, a zapravo je konfuzan.....ni sam ne zna šta bi i Ko mu konfuziju odr0ni :wink:

Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.

Šta je ovdje konfuzno?
bosanka hercegovic

#772 Re: Zivot bez religije

odr0n wrote:
Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.[/i]

Šta je ovdje konfuzno?
Ne vidim po čemu je pitanje smisla i svrhe života nesmisleno.....i nije pitanje nesmisleno već je nesmislen onaj koji nema smislen odogovor..... ko smisao života nije tražio, taj nije ni živio....... tvoja konfuzija se ogleda u tome što se bojiš da monologiziraš o ovom esencijalnom pitanju, jer u tebi se sukobljavaju dva svijeta onaj Iskonski koji si dobio rodjem, i ovaj drugi koji živiš i u koji si sam upao spletom životnih okolnosti ......Izbjegavaš pitanje jer se bojiš odgovora, pa ubjeđuješ nas male forumaše da je to pitanje "za početak težak nonsens" :wink:
odr0n

#773 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

odr0n wrote:
Biti živ, a pitati šta je smisao i svrha života je za početak težak nonsens, naročito svih ostalih elemenata od kojih se život sastoji.[/i]

Šta je ovdje konfuzno?
Ne vidim po čemu je pitanje smisla i svrhe života nesmisleno.....i nije pitanje nesmisleno već je nesmislen onaj koji nema smislen odogovor..... ko smisao života nije tražio, taj nije ni živio....... tvoja konfuzija se ogleda u tome što se bojiš da monologiziraš o ovom esencijalnom pitanju, jer u tebi se sukobljavaju dva svijeta onaj Iskonski koji si dobio rodjem, i ovaj drugi koji živiš i u koji si sam upao spletom životnih okolnosti ......Izbjegavaš pitanje jer se bojiš odgovora, pa ubjeđuješ nas male forumaše da je to pitanje "za početak težak nonsens" :wink:
Hah... nesmisleno je jer mnogi neće ni biti, nit su bili u mogućnosti pitati to pitanje, nesmisleno je jer nećeš imati vremena milijarde godina pitati se nego samo mrvu toga, a ti bi da tražiš smisao života pored samog života, dok stojiš na plavoj tački u moru ničega, kakva tragikomedija čovječe. :-)
bosanka hercegovic

#774 Re: Zivot bez religije

Na putu nesmislenog ka
Smislenom nisu bitni mnogi koji su isli, idu i ici ce pod svodom nebeskim.......nisu bitne milijarde godina koje dolaze i prolaze...ovdje je bitan putnik kao jedinka ovdje i sada...jer proslost je nepromjenjivost, a buducnost neizvijesnost.....putnik jeste kaplja u moru....ali je sadzinom more....gledano ocima srca.....a ako sebe i svijet percipiramo samo ogranicenim osjetilima i vidimo samo materijalno onda si u pravu. Smetnja su odroni na Putu.....treba imati iskusnog vodica.
Great Cornholio

#775 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

bosanka hercegovic wrote: ko smisao života nije tražio, taj nije ni živio
Ne bih se složio, ko nije tražio smisao života taj nije imao potrebu da ga traži, život koji je živio nije ga "tjerao" da sebi postavlja pitanja tipa " Šta je smisao života?"
Post Reply