Moze li rock preziviti kod nas ?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
So What!

#751 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

broj dva wrote: 10/10/2023 14:01
geralt wrote: 19/07/2023 16:52 Rock u svijetu nije umro vec evoluirao u nesto drugo sto je mojoj generaciji neprepoznatljivo. Danasnji nasljednici starih megapopularnih rock bendova su Ed Sheeran, Billie Eilish i Imagine Dragons.

Modernom tinejdzeru je Metallica isto ko mojoj generaciji Elvis Presley ili Sinatra, nesto sa cim ne osjecaju nikakvu licnu poveznicu. Bice uvijek fanova Metallice ali ce zanr dozivjeti sudbinu jazza - niche muzika koju slusa 1-2 procenta populacije u klubovima u koje niko osim njih ne zalazi.

I to je sasvim normalno da se razumijemo, svidjalo se nama ili ne.
Ed, Bilie i Imagine ne mogu biti nasljednici. Jeste da su iz nekog meni neshvatljivog razloga popularni ali granice se ne prelaze tek tako...
Ako cemo pricati o nasljednicima metala onda je valjda spomenuti Deafhaven, System of a down, Cattle decapitation, Blut Aus Nord (777 - the desantification im je odlican) i ostali noviji metal bendovi.
Ne moze Ed nasljedit Tom Arayu sve da hoce. Bez obzira koliko albuma proda.
:D

So What!

#752 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Popriličnu buru je izazvao ovaj panel i iskreno odlična stvar, jer scena je do te mjere uspavana, da ako ništa malo mahalanja može probuditi nekakav interes za istu.

Od učesnika panela, upoznat sam sa radom dvoje ljudi, Arnela Šarića - Sharana i Vanje Solakovića, ostala dva učesnika su mi nepoznata.

Sharan je čovjek čiji rad iznimno poštujem, čije tekstove skoro 15 godina redovno čitam i zaista neko ko je imao šta reći na ovo sve i ono što je najvažnije i rekao je manje - više sve čime se slažem, ali je pri tom pogubio živce i pomalo kulturu dijaloga u ovom slučaju, što iskreno nisam očekivao.

Vanju sam upratio ovako po društvenim mrežama, slušao sam mu i bend Činčilu. Na društvenim mrežama mega-iritantan svojim nastupom, bend mu je pravi solidnu muziku, kao panelista daleko više kulturan i simpatičan pa sam promjenio mišljenje o njemu, ali i dalje demonstracija nezrelosti i poprilično ograničena izlaganja bez neke jake poente.

Sara Pandurević, za mene apsolutni anonimus, radi se o nekoj vizuelnoj umjetnici koja se od valjda relativno nedavno bavi i nekom savremenom muzikom. Lijepo je kad neko ima muda i samopouzdanja, ali u suštini ništa nije rekla, pokušavala je ispasti cool sa nekim izjavama i zaista zauzela je mjesto nekom kvalitetnijem potencijalnom sagovorniku ovdje.

Darin Mazalović - predstavnik novih snaga, mlad momak 20 godina, javio se videolinkom iz Berlina jer tamo je na Erasmusu. Skromno je iznio nekoliko solidnih stavova, ali pucao mu je video-link i nekako je ostao gotovo neprimjetan ovdje. Bolje bi možda bilo da su doveli nekog ko je fizički mogao biti prisutan.

Publika, legendarna, pravi show nastaje kad počinju pitanju, koja ustvari postanu izlaganja okupljenih. Najbolje izlaganje, Keno Brutala, jedan zaista pismen i realan čovjek, koji uz to jedini trenutno i organizuje nekakve metal evente u Sarajevu. Ovo ostalo, totalni show.

Komentari na YouTube, užasni, nije baš panel bio toliko loš koliko ljudi pokušavaju Zadrugu da naprave od toga, ali eto nek se nešto dešava.

Tople preporuke zaista, ko ima vremena, pa valjda neko napravi highlights video.

frit_i_frut

#753 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by frit_i_frut »

Jedno filozofsko pitanje:

Da li su, i ako su zasto su, Brkovi manje popularni u Sarajevu nego u "regiji" ukljucujuci i Dodikstan?

Ajd' malo i da ozivimo temu.
problemnatravunu

#754 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by problemnatravunu »

Može biti da su popularniji u Dodikistanu jer im u bendu svira gitaru Banjalučanin Igor Paspalj
mali_balon

#755 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by mali_balon »

frit_i_frut wrote: 20/04/2025 23:27 Jedno filozofsko pitanje:

Da li su, i ako su zasto su, Brkovi manje popularni u Sarajevu nego u "regiji" ukljucujuci i Dodikstan?

Cim zasviraju u grand produkciji, tj bilo koji njihov show postat ce mega popularni i kod nas
Ludzak

#756 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Ludzak »

frit_i_frut wrote: 20/04/2025 23:27 Jedno filozofsko pitanje:

Jer je satanska muzika. Pošto su Sarajlije uber muslimani, oni su više okrenuti ka Grandu, i srpskim cajkama.
Messier

#757 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Pusti da svira,nemam vremena za ples

sve je bilo, sve je proslo
Messier

#758 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Messier

#759 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Ekipa sa Dobrinje, Elci, glas i bas,Azra na klavijaturama, Djidji Jankelic na bubnju.ne znam ko svira ritam gitaru.

visio sam u SGLU, u to predratno doba
Messier

#760 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Messier

#761 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

to je vrijeme Mizara i Miladojke ju nid.

i dolazi rat,Damir brat Nevesinjac i ulazimo u novu i novu pricu o muzici.

saltece vas sto valja,jebi ga,podlegli ste mnogi.

drago mi je da ste sretni sa svojim izborima
Messier

#763 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

s ovim haharima nece.

ja sam sa Zuci nakon 15 dana sisao do Sloge, sviro damir s protestom, sviro stukan sa almanahom,sviro lezi majmune,doma i kompanija,svirao jebeni sikter, svirao ded bag, sviralo milion nekih ljudi, a gine se van.

dabogda se zaratilo,da se zasvira, da mi ne svira po vilsu sabanijada
Messier

#764 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Messier

#765 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

a u tom trenutku,sa 18,ne osjecas se glupo sto vodis likove iz Kvadranta i sa Otoke, lokalne bjezace, trpas ih u kamion,da ti kopaju rovove.

jebeni vjeciti filozofi,o svemu i o svu

neki novi klinci, sjecam se u cda 3 dana,3 koncerta pusenja,sljedeci vikend stulic 3 dana, pa ide ekv 3 svirke.
sve se zavrti,i furas na more
Messier

#766 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

dosta vise leda,sad je na drugog reda.

sjajan stih
Messier

#767 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

a ovo je ustvari apologetija prema ovome.
jbg nema tog klipa kraja iz filma "ne okreci se sine"

kolko pamtim,stari se zvao Novak Novak, malac odrastao u ustaskoj mladezi ,i stari dodje po njega, partizan, i bjeze iz Zga.
a to je dramaturgija,on klinca oslobadja koji bjezi u sumu, u slobodu,a stari gine,ubijaju ga ustaski drugovi.

mislim da ova pjesma ima veze sa tim, trci i ne okreci se.
tome i crvene zastave na kraju spota
Messier

#768 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Messier

#769 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

Messier

#770 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

malo i brane pred spavanje

defender46

#771 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by defender46 »

Messier

#772 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Messier »

novac je napravljen od putra
kad drzim ga u dzepu on se rastopi do jutra
Post Reply