brewer wrote:heckler wrote:Ipak je najbolje onaj tvoja prva metoda, za 200 maraka lonaca i plastike sve napraviti pa ako ne ide ili dodije donirati sljedecem pacijentu i idemo dalje.
ne samo to. prva metoda je najbolja, posebno za početnike jer samo na taj način se može shvatiti proces i sve ostalo.
Mislim da za 200KM nema šanse započeti baviti se ovim hobijem. Govorim zbog svojih troškova
koje sam imao, možda neko može nešto manje uložiti u zavisnosti šta već posjeduje od opreme.
Mislim da je realnije da na kraju košta između 500 i 700 KM za početak, dalje slijedi nadogradnja
opreme.
Nabrojaću sve potrebno, pa vi možete cijene sami dodati kako bi odredili koliko će vas koštati.
1. Lonac za kuhanje min 25l, poželjno 33l (50-120 KM)
2. Plinska boca (60-110KM)
3. Kuhalo za plinsku bocu (55KM)
4. Frižider za ukomljavanje preko 25L (30KM)
5. Dodatni elementi za prilagodbu frižidera (oko 20KM)
5. Bakarna cijev dužine minimalno 6m, profil 12mm (50KM)
6. Šlauf (20-30KM)
7. Mlin (proizzvoljno kako se snađete, mene je koštalo oko 80KM)
8. Menzura, aerometar, termometar sa pošrarinom (50-100KM)
9. Bure za pretakanje od 50L oko 50KM
10. Crijeva za pretakanje oko 10 KM
11. Fermentor najmanje 3kom, može i sa jednim , ali onda možete kuhati samo
jednom mjesečno i dobiti samo 18L piva ako je lonac od 25L.
Ja imam 3 kom, po 34litra, cijena po 35KM/KOM.
12. Airlockovi oko 10KM, 3kom
13. Bazni slad 50KG, 65KM, sa gorivom mnogo više košta (iz sarajeva dodatnih 100KM)
14. Hmeljovi, 5-8 vrsta oko 50KM
15. Kvasci 1kom 6km, sa poštarinom izadje oko 8KM po kesici prosječno
16. Specijalni sladovi bez kojih se ne može sa poštarinom koštaju papreno, mogu desetine
i stotine km, na veće količine. Najisplativije je otići u Zagreb, u beershop i preuzeti, ali
za to treba gorina oko 160KM ako se ide iz Sarajeva.
17. sredstva za sterilizaciju opreme 20-30KM
Ovo sam ja nabavio, i sada mogu bez problema praviti piva, ne znam kako bih to radio
da makar jedan dio opreme fali...