Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
-
Kuro-sawa
#751 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Mujo i Haso našli raspravljati o tome šta je nebuloza... 
-
ponos
#752 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kuro gdje si bio na crti bojišnice prema balijama?Kuro-sawa wrote:Mujo i Haso našli raspravljati o tome šta je nebuloza...
-
Kuro-sawa
#753 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:Kuro gdje si bio na crti bojišnice prema balijama?Kuro-sawa wrote:Mujo i Haso našli raspravljati o tome šta je nebuloza...
Nigdje. Bio sam prehlađen u to doba.
-
juzna_strana
#754 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Duhovito,mora se priznati. Liska prava..
Ipak bolje vam ide brojanje novorodjene djece po forumu,tu ste azurni pravo..
trollovi..
trollovi..
-
ponos
#755 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Pa šta je izgleda da ti prehlada još nije prošla?Kuro-sawa wrote:ponos wrote:Kuro gdje si bio na crti bojišnice prema balijama?Kuro-sawa wrote:Mujo i Haso našli raspravljati o tome šta je nebuloza...
-
Kuro-sawa
#756 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
juzna_strana wrote:Duhovito,mora se priznati. Liska prava..
trollovi..
Ja ji vala, nisam nikad brojo. Uvijek sam raspolozen za ozbiljnu pricu a kad mi ulete sa pricom da ce Hrvati nestati ili da ce pokrenuti rat da nas istrijebe onda je samo pola moje krivice sto razgovor ode u nezeljenom smjeru.
Nije to ni prvi a ni zadnji puta da ljudi i narodi imaju nerazumijevanje. Zato su pametniji i od tebe i od mene rekli da treba prvo pocistiti ispred svoga praga. Za legalan i legitiman zahtjev kroz institucije BiH za koji su vec potpis stavili vasi predstavnici ovaj prijeti da ce biti rata i niko ni da trepne.
-
Kuro-sawa
#757 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Nemoj podjebavat sa tim pitanjima o "balijama".ponos wrote:Pa šta je izgleda da ti prehlada još nije prošla?Kuro-sawa wrote:ponos wrote:
Kuro gdje si bio na crti bojišnice prema balijama?
Ja se nikad nisam pomirio sa tim da smo zaratili i uvijek sam se potajno nadao da ce se to ispraviti.
-
ponos
#758 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kuro gdje si bio na crti bojišnice prema balijama?[/quote]
Nigdje. Bio sam prehlađen u to doba.[/quote]
Pa šta je izgleda da ti prehlada još nije prošla?[/quote]
Nemoj podjebavat sa tim pitanjima o "balijama".
Ja se nikad nisam pomirio sa tim da smo zaratili i uvijek sam se potajno nadao da ce se to ispraviti.[/quote]
Kome si to od svojih mogao reći 93 god?
Nigdje. Bio sam prehlađen u to doba.[/quote]
Pa šta je izgleda da ti prehlada još nije prošla?[/quote]
Nemoj podjebavat sa tim pitanjima o "balijama".
Ja se nikad nisam pomirio sa tim da smo zaratili i uvijek sam se potajno nadao da ce se to ispraviti.[/quote]
Kome si to od svojih mogao reći 93 god?
-
ponos
#759 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo jedan izvještaj SIS-a kako su neustrašivi jurišnici bojovnici probijali liniju prema AR BIH u gradu Mostaru:
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/309.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... .g/309.pdf
-
zović
#760 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
agent_zero wrote:Nisi svjestan kakvu nebulozu, glupost i elementarno neznanje si upravo napisao.zović wrote:Prvi su došli posljednji će i otići!
I ovdje bi moderacija pod hitno trebala reagirati. Došlo par bobanovaca, tuđmanovaca i šuškovaca i usrali čitavu temu.
Šta govoriš?
-
Kuro-sawa
#761 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ma ljudi se nikako nisu mogli motivirat da ratuju protiv Muslimana.ponos wrote: Kome si to od svojih mogao reći 93 god?
Jedino kom je neko strado i tako.
-
ponos
#762 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Dobro, a kakvu su motivaciju imali oni što su išli od zgrade do zgrade i kupili bošnjake civile, ženu i djecu, očito je tu motivacija bolja bila jer su znali da hapse goloruke civile i da neće biti nekog otpora?Kuro-sawa wrote:Ma ljudi se nikako nisu mogli motivirat da ratuju protiv Muslimana.ponos wrote: Kome si to od svojih mogao reći 93 god?
Jedino kom je neko strado i tako.
-
ponos
#763 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Dajte neka neko od bojovnika ovo objasni,ko je pokušao ovdje Štelu ubiti, o čemu se ovdje radi?
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/71.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/71.pdf
-
Kuro-sawa
#764 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote: Dobro, a kakvu su motivaciju imali oni što su išli od zgrade do zgrade i kupili bošnjake civile, ženu i djecu, očito je tu motivacija bolja bila jer su znali da hapse goloruke civile i da neće biti nekog otpora?
Uglavnom pljacka, ponegdje osveta a ponegdje vjerojatno cista obijest.
-
ponos
#765 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Hoćeš možda reći da su 09.05.93. u jutarnjim satima bojovnici upadali u stanove sa trakama crven-bijel-plavi radi pljačke i osvete, e ja ću ti reći jer su moji roditelji i sestra to preživili, sve je bilo organizovano do u najmanje detalje, svaka bojna je imala svoj kvart gdje su upadali,obično su išli u drugi dio grada gdje su bili manje poznati, znači primjer oni iz podhuma su išli na aveniju a ovi s avenije u podhum, najokrutniji su bili Štelini i Tutini bojovnici, tu je još učestvovala vojna policija kao i nekoliko postrojba iz škutorije,obično bi se na ulazu u zgradu tražio neko od hrvata koji je tu živio i on bi morao reći u kojim se stanovima nalaze balije,u kojim se garažama nalaze balijska auta itd. ako bi nešto pokušao da kaže za nekoga ili da ga zaštiti bio je pretučen od bojovnika.Kuro-sawa wrote:ponos wrote: Dobro, a kakvu su motivaciju imali oni što su išli od zgrade do zgrade i kupili bošnjake civile, ženu i djecu, očito je tu motivacija bolja bila jer su znali da hapse goloruke civile i da neće biti nekog otpora?
Dakle planski i sistematski smišljeno etničko čišćenje, moja majka kad je upitala:" Zašto ovo radite, kuda nas vodite"? dobila je odgovor: "Etničko čišćenje, idete u Zenicu".
-
juzna_strana
#766 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Slazem se tu s tobom 100 %.Kuro-sawa wrote:juzna_strana wrote:Duhovito,mora se priznati. Liska prava..
trollovi..
Ja ji vala, nisam nikad brojo. Uvijek sam raspolozen za ozbiljnu pricu a kad mi ulete sa pricom da ce Hrvati nestati ili da ce pokrenuti rat da nas istrijebe onda je samo pola moje krivice sto razgovor ode u nezeljenom smjeru.
Nije to ni prvi a ni zadnji puta da ljudi i narodi imaju nerazumijevanje. Zato su pametniji i od tebe i od mene rekli da treba prvo pocistiti ispred svoga praga. Za legalan i legitiman zahtjev kroz institucije BiH za koji su vec potpis stavili vasi predstavnici ovaj prijeti da ce biti rata i niko ni da trepne.
Prica o nestanku Hrvata i mogucem ratu je cista glupost,bolje je govoriti o nestanku gradjana ove zemlje uopste,
koliko ljudi masta o odlasku i slicno.. Tu smo svi u pet deka..
Imam prijatelja na svakom kraju ove zemlje i tesko mi pada ta iskljucivost ljudi,ta mrznja prema onima koji su drugaciji,pogotovo u Mostaru,gradu koji bas volim.. Zato sam uzivao citajuci temu dok nije bilo omalovazavanja.
Samo nastavite..
-
ponos
#767 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo kako SIS prenosi, kako su hrabri bojovnici bježali s linija razdvajanja u gradu Mostaru poslije oslobađanja Bijelog polja, Vrapčića i Sjevernog logora:
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/37.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/37.pdf
-
zović
#768 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Šta si se napalio dobro sam reko jer su za mene katolici i muslimani jedan narod!Bucko iz mahale wrote:zović wrote:A hebi ga tako se čini već tisuću godina no Hrvati su još uvijek tu!Prvi su došli posljednji će i otići!FrankSlade wrote:^^Sto si brisao komentar?
Mislim da su Hrvati jedini koji prizeljkuju rat u ovom trenutku, jer su upravo oni ti koji su najfrustriraniji trenutnim stanjem u drzavi...Srbi nece rat jer su zadovoljni onim sto imaju a Bosnjaci nece jer su svjesni da ce vrijeme mirnije i civilizovanije rijesiti probleme oko hrvatskog pitanja...
Naravno, ovo su samo moje spekulacije, ali mislim da smo vec vidjeli u ovih 17 godina nakon rata za koga vrijeme radi...
Stvari nisu uvijek onakve kako izgledaju na prvi pogled!!
to legendo,neka si nam objasnio cijelu srz problema sa krovatama...
forca kroate
Saš kazat da nije tako!!
-
Kuro-sawa
#769 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:Hoćeš možda reći da su 09.05.93. u jutarnjim satima bojovnici upadali u stanove sa trakama crven-bijel-plavi radi pljačke i osvete, e ja ću ti reći jer su moji roditelji i sestra to preživili, sve je bilo organizovano do u najmanje detalje, svaka bojna je imala svoj kvart gdje su upadali,obično su išli u drugi dio grada gdje su bili manje poznati, znači primjer oni iz podhuma su išli na aveniju a ovi s avenije u podhum, najokrutniji su bili Štelini i Tutini bojovnici, tu je još učestvovala vojna policija kao i nekoliko postrojba iz škutorije,obično bi se na ulazu u zgradu tražio neko od hrvata koji je tu živio i on bi morao reći u kojim se stanovima nalaze balije,u kojim se garažama nalaze balijska auta itd. ako bi nešto pokušao da kaže za nekoga ili da ga zaštiti bio je pretučen od bojovnika.Kuro-sawa wrote:ponos wrote: Dobro, a kakvu su motivaciju imali oni što su išli od zgrade do zgrade i kupili bošnjake civile, ženu i djecu, očito je tu motivacija bolja bila jer su znali da hapse goloruke civile i da neće biti nekog otpora?
Dakle planski i sistematski smišljeno etničko čišćenje, moja majka kad je upitala:" Zašto ovo radite, kuda nas vodite"? dobila je odgovor: "Etničko čišćenje, idete u Zenicu".
Mozda je to bio njihov dojam ali nikakve tu organizacije nije bilo. Sve je se desilo stihijski i sponatno. Inace, imas vise primjera u povijesti na sta je sve spremna masa koja je zeljna osvete. Pada mi na pamet primjer iz americke povijesti kad su lincovali crnce. Odjednom se mirni ljudi pretvaraju u monstrume kad ih ponese masa.
Nego to me navodi i na jednu drugu pomisao. Na jednom sudjenju za Dretelj nekoliko je Bosnjaka izaslo i doslovce se klelo u jednog covjeka da je ispalio rafal koji je na mjestu ubio jednog covjeka a 3 ranilo (jedan teze). Najbolji dio je taj covjek uopce nije bio tamo kad se to desilo ali je najebo jer je, cini se, bio jedan od zapovjednika pa su ga zapamtili. Nije pomoglo nista svjedoci koji su tvrdili da je bio na drugom mjestu u to vrijeme.
Inace, cijeli dogadjaj se zbio u predvecerje i oni su tesko mogli vidjeti ko je pucao a momak koji je ispalio je bio taj dan prvi put postavljen na strazu. Lezao je na jednoj hrpi drveca i kasnije je tvrdio da je ispalio rafal jer su mu zatvorenici zapalili tu hrpu drveca na kojoj je lezao. Momak se inace prije lijecio na zivce a ispada da za njega robija covjek ni kriv ni duzan.
Nemoj se ljutiti ali ja te price ostecenih ljudi primam sa razumijevanjem i sucuti ali mi se cini da od silne zelje za osvetom pucaju na kog bilo tj. ko prvi "naleti" a cini mi se i da ima zelje za onako, "grupnom" osvetom prema Hrvatima opcenito.
-
Liska
#770 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Pa lijepo. Nakon osvajanja releja, šalje se kombinirana ekipa pripadnika IV bojne, MUP-a i drugih bojni na relej. Ja sam bio među njima.Bucko iz mahale wrote:@liska,otkud tebe na releju![]()
ako pises cijelo vrijeme da si bio pripadnik 4 bojne,a ta bojna nije izlazila na taj dio...
kako???
-
Kuro-sawa
#771 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
juzna_strana wrote:Slazem se tu s tobom 100 %.Kuro-sawa wrote:juzna_strana wrote:Duhovito,mora se priznati. Liska prava..
trollovi..
Prica o nestanku Hrvata i mogucem ratu je cista glupost,bolje je govoriti o nestanku gradjana ove zemlje uopste,
koliko ljudi masta o odlasku i slicno.. Tu smo svi u pet deka..
Imam prijatelja na svakom kraju ove zemlje i tesko mi pada ta iskljucivost ljudi,ta mrznja prema onima koji su drugaciji,pogotovo u Mostaru,gradu koji bas volim.. Zato sam uzivao citajuci temu dok nije bilo omalovazavanja.
Samo nastavite..
-
ponos
#772 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Dobro, a kakvu su motivaciju imali oni što su išli od zgrade do zgrade i kupili bošnjake civile, ženu i djecu, očito je tu motivacija bolja bila jer su znali da hapse goloruke civile i da neće biti nekog otpora?[/quote]
Uglavnom pljacka, ponegdje osveta a ponegdje vjerojatno cista obijest.[/quote]
Hoćeš možda reći da su 09.05.93. u jutarnjim satima bojovnici upadali u stanove sa trakama crven-bijel-plavi radi pljačke i osvete, e ja ću ti reći jer su moji roditelji i sestra to preživili, sve je bilo organizovano do u najmanje detalje, svaka bojna je imala svoj kvart gdje su upadali,obično su išli u drugi dio grada gdje su bili manje poznati, znači primjer oni iz podhuma su išli na aveniju a ovi s avenije u podhum, najokrutniji su bili Štelini i Tutini bojovnici, tu je još učestvovala vojna policija kao i nekoliko postrojba iz škutorije,obično bi se na ulazu u zgradu tražio neko od hrvata koji je tu živio i on bi morao reći u kojim se stanovima nalaze balije,u kojim se garažama nalaze balijska auta itd. ako bi nešto pokušao da kaže za nekoga ili da ga zaštiti bio je pretučen od bojovnika.
Dakle planski i sistematski smišljeno etničko čišćenje, moja majka kad je upitala:" Zašto ovo radite, kuda nas vodite"? dobila je odgovor: "Etničko čišćenje, idete u Zenicu".[/quote]
Mozda je to bio njihov dojam ali nikakve tu organizacije nije bilo. Sve je se desilo stihijski i sponatno. Inace, imas vise primjera u povijesti na sta je sve spremna masa koja je zeljna osvete. Pada mi na pamet primjer iz americke povijesti kad su lincovali crnce. Odjednom se mirni ljudi pretvaraju u monstrume kad ih ponese masa.
Nego to me navodi i na jednu drugu pomisao. Na jednom sudjenju za Dretelj nekoliko je Bosnjaka izaslo i doslovce se klelo u jednog covjeka da je ispalio rafal koji je na mjestu ubio jednog covjeka a 3 ranilo (jedan teze). Najbolji dio je taj covjek uopce nije bio tamo kad se to desilo ali je najebo jer je, cini se, bio jedan od zapovjednika pa su ga zapamtili. Nije pomoglo nista svjedoci koji su tvrdili da je bio na drugom mjestu u to vrijeme.
Inace, cijeli dogadjaj se zbio u predvecerje i oni su tesko mogli vidjeti ko je pucao a momak koji je ispalio je bio taj dan prvi put postavljen na strazu. Lezao je na jednoj hrpi drveca i kasnije je tvrdio da je ispalio rafal jer su mu zatvorenici zapalili tu hrpu drveca na kojoj je lezao. Momak se inace prije lijecio na zivce a ispada da za njega robija covjek ni kriv ni duzan.
Nemoj se ljutiti ali ja te price ostecenih ljudi primam sa razumijevanjem i sucuti ali mi se cini da od silne zelje za osvetom pucaju na kog bilo tj. ko prvi "naleti" a cini mi se i da ima zelje za onako, "grupnom" osvetom prema Hrvatima opcenito.[/quote]
Ti si očito još prehlađen, te laži i ta prekrajanja dešavanja vam nikada više neće proći, hoćeš reči da je na hiljade traka crven-bijel-plav koje su nosili vaši bojovnici napravljeno stihijski i spontano i da nije bilo sve organizovano?
Pošli su bojovnici čistiti i Šantićevu i Bulevar, zaletili se ko pile u govna, ali tu nije bilo samo golorukih civila, tu su umjesto zlata i para dobili dosta olova ...
Uglavnom pljacka, ponegdje osveta a ponegdje vjerojatno cista obijest.[/quote]
Hoćeš možda reći da su 09.05.93. u jutarnjim satima bojovnici upadali u stanove sa trakama crven-bijel-plavi radi pljačke i osvete, e ja ću ti reći jer su moji roditelji i sestra to preživili, sve je bilo organizovano do u najmanje detalje, svaka bojna je imala svoj kvart gdje su upadali,obično su išli u drugi dio grada gdje su bili manje poznati, znači primjer oni iz podhuma su išli na aveniju a ovi s avenije u podhum, najokrutniji su bili Štelini i Tutini bojovnici, tu je još učestvovala vojna policija kao i nekoliko postrojba iz škutorije,obično bi se na ulazu u zgradu tražio neko od hrvata koji je tu živio i on bi morao reći u kojim se stanovima nalaze balije,u kojim se garažama nalaze balijska auta itd. ako bi nešto pokušao da kaže za nekoga ili da ga zaštiti bio je pretučen od bojovnika.
Dakle planski i sistematski smišljeno etničko čišćenje, moja majka kad je upitala:" Zašto ovo radite, kuda nas vodite"? dobila je odgovor: "Etničko čišćenje, idete u Zenicu".[/quote]
Nemoj se ljutiti ali ja te price ostecenih ljudi primam sa razumijevanjem i sucuti ali mi se cini da od silne zelje za osvetom pucaju na kog bilo tj. ko prvi "naleti" a cini mi se i da ima zelje za onako, "grupnom" osvetom prema Hrvatima opcenito.[/quote]
Ti si očito još prehlađen, te laži i ta prekrajanja dešavanja vam nikada više neće proći, hoćeš reči da je na hiljade traka crven-bijel-plav koje su nosili vaši bojovnici napravljeno stihijski i spontano i da nije bilo sve organizovano?
Pošli su bojovnici čistiti i Šantićevu i Bulevar, zaletili se ko pile u govna, ali tu nije bilo samo golorukih civila, tu su umjesto zlata i para dobili dosta olova ...
-
juzna_strana
#773 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Molio bih forumase koji su bili u Santicevoj da malo opisu sta se tamo desavalo..
Bio sam dole u aprilu 96-e i dan danas ne mogu da skontam kako je iko tamo ostao ziv..
Pogotovo uz hronicni nedostatak oruzja i municije kod pripadnika Armije BiH..
Slicnu destrukciju sam vidio jos samo u Otes-u i na Dobrinji u Sarajevu.
Hvala unaprijed.
Bio sam dole u aprilu 96-e i dan danas ne mogu da skontam kako je iko tamo ostao ziv..
Hvala unaprijed.
-
Kuro-sawa
#774 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Evo ga opet... serija "ko drukcije kaze taj klevece i laze", pa serija "dobili ste svoje, mi smo nepobjedivi...."ponos wrote: Ti si očito još prehlađen, te laži i ta prekrajanja dešavanja vam nikada više neće proći, hoćeš reči da je na hiljade traka crven-bijel-plav koje su nosili vaši bojovnici napravljeno stihijski i spontano i da nije bilo sve organizovano?
A sta da ti kazem kad ces ti opet diplit po svom? Amerikanci uopce ne idu dalje u ovakve razgovore, oni to zovu "my word against yours" i nastave pricati o necem trecem.
TRAKE:
ma ko zna sta su ljudi vidili i na kome? Kasnije se svakom ucini da je bas tako kako mu ovaj sto ga ispitiva sugerira. Da nisam svojim ocima vidio kako ulaze jedan po jedan i govore "ma on je, ko bi drugi mogo bit, svojim ocima ga vidio" mozda bih prihvatio. Ne kazem da ljudi lazu, nego jednostavno im se od pomijesa i jad i tuga i osveta i svega pomalo i nastanu svakakve price.
-
Kuro-sawa
#775 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Sa nase strane u Santicevu su ti uglavnom isli lokalni momci, znaci oni koji su zivili tamo i u blizini.juzna_strana wrote:Molio bih forumase koji su bili u Santicevoj da malo opisu sta se tamo desavalo..
Hvala unaprijed.
Kazu da su u Vukovaru jedni bili sa jedne strane ceste a drugi sa druge, kazu da su u Sarajevu svaki imali svoje rovove a kazu da je Santiceva u cijelom ratu u pokojnoj Jugi bila najgora bojisnica jer su bili tako blizu da su jedni druge culi kad kaslju.