Govor o tekfiru na rafidije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mirsad61

#751 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Tebi i slicni tvoje pameti,dovoljno ce bit da procitate knjige CRNI CETVRTAK i SVA RESENJA SU KOD POSLANIKOVOG EHLIBEJTA da bi saznao pravu istinu o islamu.
Towelie

#752 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Towelie »

Nazalost,tolika ti je moc rasudjivanja !!!
Ako sam ja Alijev sija,to ne znaci da sam istovremeno i iblisov sija !!!
I molio bih te nemoj provocirati.
Zaista ne provociram. Sasvim je u redu da ti budes Alijev sija ako tako zelis. Niakda nisam ni rekao da je Alijev sledbenik u isto vreme i sejtanov sledbenik. Allah mi je dovoljan svedok da ja zaista volim Alija kao i ostale pravedne halife.
Ono sto smatram da nije u redu je prozvati ljude kojima je taj isti Ali posvedocio Islam i dao prisegu na vernost sejtanovim sledbenicima.

A za ad hominem ti halalim. :)
mirsad61

#753 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Pravo da ti kazem,nisi vredan nikakvog dijaloga.
Bozji Poslanik s.a.v.a. nije djaba reko u jednom hadisu:
"Tinta ucenjaka vrednija je od krvi sehida".

Haj ti dokazi bosancu !!!
mirsad61

#754 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Dat cu ti jedan primjer koliko "volis" Ehlibejt a.s.:
(jedna kratka biografija prenesena od Taberija)

Ebu Bekr i rodbinske veze između njegove i Poslanikove porodice

Ebu Bekr je imao četiri žene, od kojih je jedna umrla za vrijeme njegovog života. Navešćemo potomke od svake od tih žena:
Žene koje su bile udate za Ebu Bekra prije nego što je prihvatio islam:

1. Kutejla bint Abdul Uzza, koja je rodila:
- Esmu (umrla 76. godine po hidžri), suprugu Zubejra ibn El-Avama (umro 36.
godine po hidžri);
- Abdurrahmana (umro 53. godine po hidžri) čije je pravo ime bilo Abdul Uzza. On je prihvatio islam nakon hudejbijskog sporazuma.

2. Umm Ruman bint Haris (umrla 7. godine po hidžri), koja je rodila:
- Ajšu (umrla 58. godine po hidžri).
Žene koje su bile udate za Ebu Bekra nakon što je prihvatio islam:

3. Habiba bint Hardža Ensar, sa kojom je dobio dvoje djece:
- Umm Kulsum, suprugu Talhe (umro 36. godine po hidžri) koji je bio Ebu Bekrov rođak i čiji otac je bio Ubejdullah
- Muhammeda (umro 36. godine po hidžri)

4. Esma bint Umejs, sa kojom je dobio sina:
- Muhammeda (rođen 10. a umro 53. godine po hidžri). Nakon Ebu Bekrove smrti, Ali se oženio Esmom i odgojio Muhammeda.
Istorija pokazuje da su sâm Ebu Bekr, kao i cijela njegova porodica (izuzimajući Esmu i njenog sina Muhammeda), bili neprijateljski raspoloženi prema Poslanikovoj porodici, ne slušajući ono što je naredio Kur’an i što je Poslanik rekao o poštovanju i ljubavi prema njoj. Slijedi popis članova Ebu Bekrove porodice čije je neprijateljstvo prema Poslanikovoj bilo posebno prepoznatljivo:

1.Nakon što je postao halifa, Ebu Bekr je poslao Omera u Fatiminu kuću kako bi natjerao Alija da mu silom dâ prisegu na vjernost. Omer je zaprijetio da će spaliti kuću i u njoj Fatimu, te je odveo Alija Ebu Bekru gdje je bio toliko ponižavan i vrijeđan da je gorko plakao na Poslanikovom grobu, žaleći se na zlostavljanja koja je pretrpio. Nakon toga se Fatima toliko rastužila zbog Ebu Bekrovog stava da više nikada nije sa njim progovorila dok god je živjela nakon očeve smrti, a prije smrti zabranila je da on učestvuje u njenoj sahrani.

2.Ebu Bekrova kćerka Ajša se pobunila protiv Alija, koji je tada bio halifa, i na čelu armije od trideset hiljada vojnika krenula protiv njega u “bitku kod deve” (ElDžemel). Međutim, bila je poražena i pretrpjela je velike gubitke.

3.Ebu Bekrov sin Abdurrahman se borio na strani svoje sestre u istoj bici.

4.Ebu Bekrov rođak Zubejr ibn El-Avvam, suprug njegove najstarije kćeri Esme, bio je zapovjednik Ajšine vojske. U jeku bitke, on se povukao i krenuo u Meku, ali je ubijen nedaleko od bojnog polja.

5.Ebu Bekrov unuk Abdullah, sin Zubejra i Esme, bio je zapovjednik Ajšine pješadije. Bio je Ajšin posvojeni sin. Nakon bitke, izvučen je iz hrpe mrtvih tijela koja su ležala na bojištu.

6.Ebu Bekrov rođak i suprug njegove kćeri Umm Kulsum, Talha, bio je komandant Ajšinih trupa. U jeku bitke, vidjevši kako se Talha bori sa previše žara, Mervan (sekretar i zli savjetnik halife Osmana), koji je bio oficir u istoj vojsci, rekao je svome slugi: “Prije samo nekoliko dana, Talha je sa žarom pozivao na Osmanovo ubistvo, a sada pokazuje toliko revnosti da osveti njegovu krv. Koliko licemjerja kako bi zadobio veličinu na ovom svijetu!” Kada je to rekao, odapeo je strijelu koja je Talhi probila nogu i uplašila njegovog konja koji se dao u divlji bijeg i zbacio Talhu na zemlju. On je odmah nakon toga odveden u Basru i malo kasnije tamo umro.

7.Ebu Bekrov rođak Abdurrahman, Talhin brat, također je pao u ovoj bici.

8.Talhin sin Muhammed je također pao u ovoj bici.

9.Dž‘uda bint Aš’at, kćerka Ebu Bekrove sestre Umm Ferve, otrovala je el Hasana, sina Alije Ibn Ebi Taliba. To zlodjelo je počinila jer ju je podmitio Jezid ibn Muavija, ili sam Muavija.

10. Ishak, sin Ebu Bekrove sestre Umm Ferve i Aš’ata, kao i njegov brat, bili su u Jezidovoj vojsci i borili se protiv Alijevog sina el-Husejna tokom tragedije u Kerbeli.
Kasnije je prvi od njih dvojice ubijen u borbi protiv El-Muhtara koji je želio da osveti el-Husejnovo ubistvo, a drugi, koji je strgnuo odjeću sa El-Husejnovog mrtvog tijela, poginuo je nakon što ga je raskomadao čopor pasa.

11.Mus‘ab ibn Zubejr, Ebu Bekrov posvojeni sin, borio se protiv El-Muhtara, koji je poginuo dok se borio da osveti ubistvo El-Husejna.
Last edited by mirsad61 on 12/04/2015 21:09, edited 1 time in total.
Kroksica

#755 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

RNG_25 wrote:
mirsad61 wrote:Reci: "Ne tražim od vas za to nagradu, osim ljubavi prema rodbini mojoj – (Ehli bejtu). A ko zaradi dobro, dodaćemo mu u tome dobro. Uistinu! Allah je Oprosnik, Zahvalni" (Šura, 23)
Ne vidim da se u navedenom ajetu, na arapskom, spominje "ehli bejt" direktno... što znači da je, u najboljem slučaju, riječ o "podrazumijevanom" značenju (implikaciji) - koja može, ali ne mora biti tačna.

Usput, zašto je Allah "Zahvalni"? Čemu i kome je zahvalan? Ili je to Njegova dobra osobina da bude zahvalan čovjeku na... npr. obožavanju?

I da, preveliki su ti postovi koje je teško pratiti, jer sadrže gomilu tvrdnji, a koje su uglavnom zasnovane na pretpostavkama, a ne na jasnom i nedvosmislenom značenju. Ne sporim mogućnost da ta značenja su tačna...
U ajetu uopste ne stoji prisvojni pridjev, samo me zanima kako se nasao u ovom prijevodu.
mirsad61

#756 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Kroksica wrote:
RNG_25 wrote:
mirsad61 wrote:Reci: "Ne tražim od vas za to nagradu, osim ljubavi prema rodbini mojoj – (Ehli bejtu). A ko zaradi dobro, dodaćemo mu u tome dobro. Uistinu! Allah je Oprosnik, Zahvalni" (Šura, 23)
Ne vidim da se u navedenom ajetu, na arapskom, spominje "ehli bejt" direktno... što znači da je, u najboljem slučaju, riječ o "podrazumijevanom" značenju (implikaciji) - koja može, ali ne mora biti tačna.

Usput, zašto je Allah "Zahvalni"? Čemu i kome je zahvalan? Ili je to Njegova dobra osobina da bude zahvalan čovjeku na... npr. obožavanju?

I da, preveliki su ti postovi koje je teško pratiti, jer sadrže gomilu tvrdnji, a koje su uglavnom zasnovane na pretpostavkama, a ne na jasnom i nedvosmislenom značenju. Ne sporim mogućnost da ta značenja su tačna...
U ajetu uopste ne stoji prisvojni pridjev, samo me zanima kako se nasao u ovom prijevodu.
Ako imas argumenat da u Poslanikovoj s.a.v.a. rodbini spadaju i zene, iznesi dokaze.
ElDzidziIbnDzo

#757 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by ElDzidziIbnDzo »

mirsad61 wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Nije mi jasno kako se ove sije ne umore od iskrivljivanja vjere :sad:
znaci za tebe bolje je bila Miloseviceva vjera,jel da?
Ili mozda ocekujes nekog drugog veceg milosevica da ti upotpuni vjeru !!!
Znas sta. Ne znam odakle uopste izvlacis to kojeg sam ja pravca,a da ne kazem vjere. Vi sije imate problem,sto sve nekako uvijate i podmecete,ono hinjski sto bi se reklo. Zaista nisam citao sve tvoje postove,mozda par zadnjih stranica,ali mi je dovoljno da shvatim neke stvari.
Izjasnite se vec jednom,kako vjerujete i u cemu je razlika izmedju nas i vas.
Javno odgovorite bez ikakvog uvijanja,da li proklinjete ashabe i prvake ummeta,Bozijeg poslanika a.s.
Javno odgovorite sta mislite o Aisi r.a.
Javno odgovorite,gdje je ta kompletna Knjiga koju samo vi posjedujete,a bez da ju je iko vidio evo zadnjih ca.1400 godina
Javno odgovorite da li su sije bile u doba Bozijeg poslanika a.s. i ako jesu,nabrojte njih par poimenice.
Javno odgovorite kako npr. dozvoljavate izradu slika na kaburovima umrlih koji su slijedili taj pravac,i gdje nalazite utemeljenje za tu rabotu.
Javno odgovorite na osnovu cega tvrdite o nepogresivosti imama.

Imao bih jos toga,ali jednostavno mi se ne da mlatiti praznu slamu.
Kazes-citiras da tinta ucenjaka je vrijednija od krvi sehida.Mozda jeste.Ali ne mora znaciti da je svaki lazov koji je napisao svasta nesto ucenjak?
Ko su lanci prenosilaca i izvori?

mislim stvarno...ne da mi se :run:
mirsad61

#758 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

I mene mi se ne da mlatiti praznu slamu pa sam zato dao link gde mozes procitati sve sta te interesuje.
Ali nema ko citati jer tekstovi su "predugacki".
Problem je kod vas jer ne zelite citati sve sto je siisko.Upamti da sve sto sije prenesaju,dokazano je sunitskim prenosioca hadisa .
mirsad61

#759 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Kroksica wrote: Odakle rijec "sija"?
Od Kur'ana.Pominje se četiri puta a tebi ostavljam da ih pronadješ gde se nalaze.
Što se tiče tvojih riječi u tom ajetu one aludiraju na Božiji zakon, iskušavanja i kažnjavanja, i za njega se kaže da je Allahov sunnet, ili Allahov zakon. A ako želiš da po tome opravdaš riječ sunna,evo ti foto gde piše četiri puta riječ šiija, pa ako ono tvoje prihvatiš, onda prihvati i ovo.

Image
mirsad61

#760 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Takođe u Suri Ahzab pominje se riječ ehlibejt a ne kao u našem prevodu porodica.

Evo ti ajet 33 iste Sure:

Waqarna fee buyootikunna wala tabarrajna tabarruja aljahiliyyati al-oola waaqimna alssalata waateena alzzakata waatiAAna Allaha warasoolahu innama yureedu Allahu liyuthhiba AAankumu alrrijsa ahla albayti wayutahhirakum tatheeran.

U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavaljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slušajte! Allah želi da od vas, o porodico Poslanikova, grijehe odstrani, i da vas potpuno očisti.

http://www.divinequran.com/koran/33-Al-Ahzab.html
Kroksica

#761 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

mirsad61 wrote:
Od Kur'ana.Pominje se četiri puta a tebi ostavljam da ih pronadješ gde se nalaze.
Što se tiče tvojih riječi u tom ajetu one aludiraju na Božiji zakon, iskušavanja i kažnjavanja, i za njega se kaže da je Allahov sunnet, ili Allahov zakon. A ako želiš da po tome opravdaš riječ sunna,evo ti foto gde piše četiri puta riječ šiija, pa ako ono tvoje prihvatiš, onda prihvati i ovo.

Image
1. Zatim ćemo sigurno iz svake sekte istrgnuti onog od njih koji je bio najžešći protiv Allaha buntovnošću. (19:69)

2. I uđe u grad za vrijeme nehajnosti stanovnika njegovih, i nađe u njemu dva čovjeka (kako) se biju, ovaj iz sekte njegove, a ovaj od neprijatelja njegovog. Tad od njega zatraži pomoć onaj iz sekte njegove, protiv onog od neprijatelja njegovog. Tad ga udari Musa šakom, te ga dokrajči. Reče: "Ovo je od posla šejtanovog." Uistinu, on je neprijatelj, zavodnik očiti. (28:15)

3. A uistinu, od stranke njegove je Ibrahim. (37:83)

Samo cetiri puta? Sta je sa ovim putevima koje sam ja neki dan postavila?
mirsad61

#762 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Znači ne prihvataš da u Kuranu piše riječ ŠIJA

a onda ćemo iz svake skupine izdvojiti one koji su prema Milostivome najdrskiji bili,(19/69)

I on uđe u grad neopažen od stanovnika njegovih i u njemu zateče dvojicu ljudi kako se tuku, jedan je pripadao njegovu, a drugi neprijateljskom narodu, pa ga zovnu u pomoć onaj iz njegova naroda protiv onog iz neprijateljskog naroda, i Musa ga udari šakom i – usmrti. "Ovo je šejtanov posao!" – uzviknu -, "on je, zaista, otvoreni neprijatelj koji u zabludu dovodi!
(28/15)

Iste vjere kao i on bio je i Ibrahim,(37/83)

ARAPSKI:

Thumma Lananzi`anna Min Kulli Shī`atin 'Ayyuhum 'Ashaddu `Alá Ar-Raĥmāni `Itīyāan (19/69)

Wa Dakhala Al-Madīnata `Alá Ĥīni Ghaflatin Min 'Ahlihā Fawajada Fīhā Rajulayni Yaqtatilāni Hādhā Min Shī`atihi Wa Hadhā Min `Adūwihi ۖ Fāstaghāthahu Al-Ladhī Min Shī`atihi `Alá Al-Ladhī Min `Adūwihi Fawakazahu Mūsá Faqađá `Alayhi ۖ Qāla Hādhā Min `Amali Ash-Shayţāni ۖ 'Innahu `Adūwun Muđillun Mubīnun (28/15)

Wa 'Inna Min Shī`atihi La'ibrāhīma (37/83)
Last edited by mirsad61 on 13/04/2015 01:07, edited 1 time in total.
Kroksica

#763 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

mirsad61 wrote:Znači ne prihvataš da u Kuranu piše riječ ŠIJA
Kako ba ne prihvatam cak sam ti sama ajete postavljala u kojima se spominje "šija". Citas li ti sta ja pisem ili mehanicki odgovaras copy-paste-om?
zvizdan

#764 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

Kroksica wrote:
Kako ba ne prihvatam cak sam ti sama ajete postavljala u kojima se spominje "šija". Citas li ti sta ja pisem ili mehanicki odgovaras copy-paste-om?
Ne kontam svrhu rasprave. Mislim da bi shi'ah najprikadnije bilo prevesti kao sljedba (sekta mi ima ruzne konotacije), ali kakve veze to ima? Ne kontam kakve veze ima spominje li se taj termin uopste u Kur'anu ili ne?

A i tebe, Mirsade, spucala upala imana, pa smaras okolo. Ne uci tome skola Ehli-bejta, ako dopustas da primijetim. Ta vrsta da've dolazi od glagola daviti i nema hajra u njoj.
mirsad61

#765 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Kroksica wrote:
Zašto onda pitaš:
mirsad61

#766 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Da još jednom ponovimo:
a onda ćemo iz svake skupine izdvojiti one koji su prema Milostivome najdrskiji bili,(19/69)

I on uđe u grad neopažen od stanovnika njegovih i u njemu zateče dvojicu ljudi kako se tuku, jedan je pripadao njegovu, a drugi neprijateljskom narodu, pa ga zovnu u pomoć onaj iz njegova naroda protiv onog iz neprijateljskog naroda, i Musa ga udari šakom i – usmrti. "Ovo je šejtanov posao!" – uzviknu -, "on je, zaista, otvoreni neprijatelj koji u zabludu dovodi!
(28/15)

Iste vjere kao i on bio je i Ibrahim,(37/83)

ARAPSKI:

Thumma Lananzi`anna Min Kulli Shī`atin 'Ayyuhum 'Ashaddu `Alá Ar-Raĥmāni `Itīyāan (19/69)

Wa Dakhala Al-Madīnata `Alá Ĥīni Ghaflatin Min 'Ahlihā Fawajada Fīhā Rajulayni Yaqtatilāni Hādhā Min Shī`atihi Wa Hadhā Min `Adūwihi ۖ Fāstaghāthahu Al-Ladhī Min Shī`atihi `Alá Al-Ladhī Min `Adūwihi Fawakazahu Mūsá Faqađá `Alayhi ۖ Qāla Hādhā Min `Amali Ash-Shayţāni ۖ 'Innahu `Adūwun Muđillun Mubīnun (28/15)

Wa 'Inna Min Shī`atihi La'ibrāhīma (37/83)
Kroksica

#767 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by Kroksica »

zvizdan wrote:
Kroksica wrote:
Ne kontam svrhu rasprave. Mislim da bi shi'ah najprikadnije bilo prevesti kao sljedba (sekta mi ima ruzne konotacije), ali kakve veze to ima? Ne kontam kakve veze ima spominje li se taj termin uopste u Kur'anu ili ne?

A i tebe, Mirsade, spucala upala imana, pa smaras okolo. Ne uci tome skola Ehli-bejta, ako dopustas da primijetim. Ta vrsta da've dolazi od glagola daviti i nema hajra u njoj.
A ne znam ni ja, zivota mi.
mirsad61

#768 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

Dobro.Halali ako sam bio dosadan jer sam samo hteo dokazati da u Kuranu postoji riječ šija a to znači nečiji sledbenik a nikako sekta,kako večina forumaša tvrde.
kritichar

#769 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by kritichar »

Šta na stranici mulla sadra kažu o rafidijama

Terminološka upotreba ove riječi:
Ova riječ u terminologiji ima različite upotrebe kod povjesničara i teologa. I baš zbog toga pojavila su se mnoga razilaženja po ovom pitanju. Svaka skupina je onoj koja joj je bila nasuprot pripisivala ovaj termin, s namjerom da je ponizi i udalji. Radi boljeg upoznavanja, ukazat ćemo na neke od tih upotreba:
1. Napuštanje objave i povratak neznanju
Nakon smrti časnog Poslanika, s.a.v.a., pojavila se osoba pod imenom Abdullah ibn Saba. On je širio cijeli niz pogrešnih i iskrivljenih vjerskih učenja. Raširio je idolopoklonstvo umjesto zbiljskih učenja Kur'ana, utemeljio je pogrešna i iskrivljena vjerovanja, hazreti Alija je predstavio kao Božijeg poslanika itd. Našao je i nekolicinu sljedbenika pa je ta skupina dobila naziv rafidije, tj. odbacili su nebesku objavu i vratili se neznanju. To je značenje odbacivanja nebeske objave i povratka neznanju.
2. Oni koju su napustili Zejda ibn Alija
Druga skupina tvrdi da se 122. godine po Hidžri jedan od potomaka hazreti Alija ibn Husejna po imenu Zejd proglasio imamom i ustao je protiv nasilničke vlasti Emevija, a nekolicina ljudi mu je dala prisegu. Nakon nekog vremena prekršili su svoje prisege i ostavili su ga samog. Skupinu koja je napustila Zejda ibn Alija nazivaju rafidije, jer su prekršili prisegu koju su mu dali.
3. Oni koji hazreti Alija vide boljim i vrjednijim od Ebu Bekra i Omera
Neki su rekli: Rafidijama se smatra ona skupina muslimana koji u pogledu vjerskih vrlina hazreti Alija smatraju boljim od Ebu Bekra i Omera. Ovu skupinu su nazvali rafidije iz razloga što su odbacili moralne i vjerske vrline prvog i drugog halife u odnosu na te iste vrline kod četvrtog halife. Dakle, hazreti Alija su držali učenijim i vrjednijim.
4. Zaljubljenici i prijatelji Ehli-bejta
Neki kažu: Rafidije su ona skupina muslimana koji u srcu nose ljubav prema Ehli-bejtu Poslanika i koji tu ljubav očituju jezikom. Njihova argumentacija je sljedeća: Ljubav prema Ehli-bejtu Poslanika koja se javno očituje znači odbacivanje prisege četverici pravovjernih halifa. Muhammed ibn Idris Šafi, utemeljitelj šafijskog mezheba, u odgovoru na ovo mišljenje kaže:
اِن کان رفضاً حبُّ آلِ محمّد فلیشهد الثقلان انّی رافضی
اذ نحن فضّلنا علیّاً فانّنا روافض بالتفصیل عند ذوی الجهل
Ako ljubav prema Ehli-bejtu Poslanika čovjeka čini rafidijom,
nek džini i ljudi posvjedoče da sam ja rafidija.
Budući da Alija smatramo boljim od ostalih, onda smo

za ljude neznalice prave pravcate rafidije.
Jednake su i riječi Badia Hamedanija, jedne od istaknutih sunijskih ličnosti, kada je jednog dana sjeo uz mezar hazreti Alija ibn Musaa Ride (osmog Imama Ehli-bejta), proučio zijaret, a potom spjevao stihove:
اَنا مع اعتقادی فی التسنن رافضی فی ولایتك
Iako sam u pogledu vjerskih učenja sunija,
po pitanju vilajeta i ljubavi prema tebi sam rafidija.

Ovo je u kratkim crtama bila terminološka upotreba riječi rafidija u pisanjima povjesničara u vezi s pojedincima i skupinama ljudi koje su htjeli oklevetati. Isto vrijedi i za teološke rasprave. Naime, kada bi teolozi kritizirali uvjerenja i vjerovanja drugih, koristili bi se ovim izrazom.
asurbanipal

#770 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by asurbanipal »

La Fata Illa Ali La Saif Illa Zulfiqar

sumirprimus

#771 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by sumirprimus »

ha citam ovaj post eldzidzido,i ako mi dopustite,kakve veze ima ko sta sad misli o ashabima,to su drugovi poslanika,il aisi.pa nisu oni poslanik vjere,ako priznaju glavnog poslanik i njegovu vjeru,u cemu je problem?
basar

#772 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by basar »

mirsad61 wrote:Dat cu ti jedan primjer koliko "volis" Ehlibejt a.s.:

Ebu Bekr je imao četiri žene, od kojih je jedna umrla za vrijeme njegovog života. Navešćemo potomke od svake od tih žena:

godine po hidžri);
- Abdurrahmana (umro 53. godine po hidžri) čije je pravo ime bilo Abdul Uzza. On je prihvatio islam nakon hudejbijskog sporazuma.

- Umm Kulsum, suprugu Talhe (umro 36. godine po hidžri) koji je bio Ebu Bekrov rođak i čiji otac je bio Ubejdullah

- Muhammeda (rođen 10. a umro 53. godine po hidžri). Nakon Ebu Bekrove smrti, Ali se oženio Esmom i odgojio Muhammeda.
Istorija pokazuje da su sâm Ebu Bekr, kao i cijela njegova porodica (izuzimajući Esmu i njenog sina Muhammeda), bili neprijateljski raspoloženi prema Poslanikovoj porodici, ne slušajući ono što je naredio Kur’an i što je Poslanik rekao o poštovanju i ljubavi prema njoj. Slijedi popis članova Ebu Bekrove porodice čije je neprijateljstvo prema Poslanikovoj bilo posebno prepoznatljivo:

1.Nakon što je postao halifa, Ebu Bekr je poslao Omera u Fatiminu kuću kako bi natjerao Alija da mu silom dâ prisegu na vjernost. Omer je zaprijetio da će spaliti kuću i u njoj Fatimu, te je odveo Alija Ebu Bekru gdje je bio toliko ponižavan i vrijeđan da je gorko plakao na Poslanikovom grobu, žaleći se na zlostavljanja koja je pretrpio. Nakon toga se Fatima toliko rastužila zbog Ebu Bekrovog stava da više nikada nije sa njim progovorila dok god je živjela nakon očeve smrti, a prije smrti zabranila je da on učestvuje u njenoj sahrani.

2.Ebu Bekrova kćerka Ajša se pobunila protiv Alija, koji je tada bio halifa, i na čelu armije od trideset hiljada vojnika krenula protiv njega u “bitku kod deve” (ElDžemel). Međutim, bila je poražena i pretrpjela je velike gubitke.

4.Ebu Bekrov rođak Zubejr ibn El-Avvam, suprug njegove najstarije kćeri Esme, bio je zapovjednik Ajšine vojske. U jeku bitke, on se povukao i krenuo u Meku, ali je ubijen nedaleko od bojnog polja.

5.Ebu Bekrov unuk Abdullah, sin Zubejra i Esme, bio je zapovjednik Ajšine pješadije. Bio je Ajšin posvojeni sin. Nakon bitke, izvučen je iz hrpe mrtvih tijela koja su ležala na bojištu.

6.Ebu Bekrov rođak i suprug njegove kćeri Umm Kulsum, Talha, bio je komandant Ajšinih trupa. U jeku bitke, vidjevši kako se Talha bori sa previše žara, Mervan (sekretar i zli savjetnik halife Osmana), koji je bio oficir u istoj vojsci, rekao je svome slugi: “Prije samo nekoliko dana, Talha je sa žarom pozivao na Osmanovo ubistvo, a sada pokazuje toliko revnosti da osveti njegovu krv. Koliko licemjerja kako bi zadobio veličinu na ovom svijetu!” Kada je to rekao, odapeo je strijelu koja je Talhi probila nogu i uplašila njegovog konja koji se dao u divlji bijeg i zbacio Talhu na zemlju. On je odmah nakon toga odveden u Basru i malo kasnije tamo umro.

9.Dž‘uda bint Aš’at, kćerka Ebu Bekrove sestre Umm Ferve, otrovala je el Hasana, sina Alije Ibn Ebi Taliba. To zlodjelo je počinila jer ju je podmitio Jezid ibn Muavija, ili sam Muavija.

10. Ishak, sin Ebu Bekrove sestre Umm Ferve i Aš’ata, kao i njegov brat, bili su u Jezidovoj vojsci i borili se protiv Alijevog sina el-Husejna tokom tragedije u Kerbeli.
Kasnije je prvi od njih dvojice ubijen u borbi protiv El-Muhtara koji je želio da osveti el-Husejnovo ubistvo, a drugi, koji je strgnuo odjeću sa El-Husejnovog mrtvog tijela, poginuo je nakon što ga je raskomadao čopor pasa.

11.Mus‘ab ibn Zubejr, Ebu Bekrov posvojeni sin, borio se protiv El-Muhtara, koji je poginuo dok se borio da osveti ubistvo El-Husejna.
Selam. Sjajan tekst Mirsade, svaka čast, samo nastavi.
Nikada do sada nisam znao za ove činjenice.
zvizdan

#773 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by zvizdan »

sumirprimus wrote:ha citam ovaj post eldzidzido,i ako mi dopustite,kakve veze ima ko sta sad misli o ashabima,to su drugovi poslanika,il aisi.pa nisu oni poslanik vjere,ako priznaju glavnog poslanik i njegovu vjeru,u cemu je problem?
T

To ti se zove sindrom "moja mama kuha najbolje" :D Jos je zanimljivije sto se isti ti likovi nedavno satrase da objasne kako je Poslanik obican covjek koji je mogao pogrijesiti. Ali bilo kojem beduinu koji ga je par puta vidio se, zbog neceg, ne smije ni pomisliti pripisati neku gresku. Valjda strah od razmisljanja, sta li... Mitska slika tog vremena i prostora u glavi, i ne vole ljudi da im se u to barce.
kritichar

#774 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by kritichar »

mirsad61 wrote:Dat cu ti jedan primjer koliko "volis" Ehlibejt a.s.:

godine po hidžri);

Ebu Bekr je vjerovatno bio pritajeni prijatelj Poslanika, a Omer je pravi zločinac
mirsad61

#775 Re: Govor o tekfiru na rafidije

Post by mirsad61 »

kritichar wrote: Ebu Bekr je vjerovatno bio pritajeni prijatelj Poslanika, a Omer je pravi zločinac
Zalosno je gledati kako u 21-om vijeku tonemo u neznanje.Danas imamo sve uslove pronaci ono sto nas interesuje,nauciti za dobrobit nase lijepe vjere Islam i preneti je buducem pokoljenju.Nazalost,nasi predhodnici odabrali su sistem vlasti (sura) da bi najaci i bogati dosli na vlast zanemarivsi Allahov serijat i upute (sunnet) Njegovog poslanika s.a.v.a.Rezultat svega toga,mozemo danas vidjeti.

Ko zeli procitati nesto od biografije poslanikovih naslednika,obratite se na ovom linku:

http://www.siizam.com/poslanikovi-naslednici-1/
Post Reply