Koliko je kostalo vase vjencanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
aleckovic

#76 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by aleckovic »

Platformas wrote:Vecina koja prica da je potrosila 10K je ustvari te pare i vratila, skoro da nema svadbe na kojoj po tri puta sergije zalaze.
Niko ne prica koliko je zaradio na svadbi, samo koliko se potrosilo. Kao potrosili smo 10K a skupili sergijanjem 12K, samo sto to 12K niko ne spominje.
Ovaj moj prijatelj o kojem pricam, je imao samo tacnu na ulazu u salu i to je sve, a potrosio je ukupno 5.000 KM NETO (dakle kada se oduzme ono sto je dobio na tacni pri ulazu u salu).

Koliko su stavili na tacnu ne znam tacno, nisam ni pitao.

A tacno je da vecina svadbi ima 2-3 "tacne"
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#77 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Velkoski »

Nije vjencanje ako nema barem 500 ljudi, ako se ne popije 700 litara alkohola i ako ne drma Sinan ! Da ne zaboravim ispaljivanje kojeg okvira metaka iz kalasa :twisted:
gol-man

#78 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by gol-man »

Eh ovako, ja povremeno radim foto & video na svadbama ( ispomoć kolegi koji ima foto studio ) i mogu vam reći ( a nagledao sam se običaja od Tuzle , do Posušja i Š.Brijega , do Cazina na kontra stranu ) da su "bošnjačke" svadbe veoma slabo isplatne mladencima jer ima pun qrac nekih starih običaja , te neko zlato ,te ovo te ono, a ustvari nema tu love nigdje. Osim bliže porodice , niko ne kešira neke velike cifre , ili čak se nakalemi mladi onih lanaca i prstenja pa bude k'o gatara). Kod Hrvata je običaj da se plaća kićenje ( svi ) , i da se mlada kupuje od nekog bližeg (najčešće brat) , jer izvedu jednu , dvije lažne mlade pa moraju svaku platiti , Prava mlada se kešira više (kumovi, otac od mladoženje , brat , ko hoće daje) . I nema davanja para više do torte koja je obično u 00.00 , i do tada svi moraju biti na svadbi. tada idu koverte , za onaj komad torte i zahvalnicu. Nema materijalnih poklona , samo koverte sa lovom. Jednom mi je mladoženja poslije pričao da je dobio para dovoljno da otplati svadbu i kupi namještaj . Jer je bit tih davanja , da se mladencima pomogne da krenu lakše u život , " da ih poguraju" malo.
medvjed23

#79 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by medvjed23 »

.
Last edited by medvjed23 on 28/11/2012 21:35, edited 1 time in total.
kurty

#80 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kurty »

medvjed23 wrote:
kurty wrote:
pirmin wrote:Ogromna je razlika izmedju urbanih i ruralnih platnih obicaja prilikom vjencanja. :)
mozel objasnjenje???
Čini mi se da je kod rustikalnih elemenata :D naglašeniji finansijski element cijele priče vezane za vjenčanje. Često se organizuju velike svadbe za puno ljudi sa puno relativno skupe hrane, postavljaju se neke tacne, prepreke svatovima koje se uklanjaju nakon što svatovi uklanjanje plate... ja sam jednom bio nakonjče :D a to je dijete koje mladenka vrti ukrug ubacujući mu pritom pare u džepove :D uglavnom, mnogo se para vrti na mnogo načina...

kod urbane raje je sve to malo manje naglašeno...
Sta je danas urbano, a sta nije???
Imal ikakve veze izmedju urbanog i tradicionalnog??? Ili ta dva pojma nemamju nikakve dodirne tacke???

Imam osjecaj da je urbano da se prilikom pozivanja kaze: baca se na ulazu u hotel (ili koji vec objekat) i poslije kad maticar odradi svoje mladoj se daju koverte i pokloni
A kontra urbanog bi bilo:
baca se kod mlade na kitnju (pare idu onome ko kupi kitnju, a to su obicno mladini roditelji) i baca se jos na tortu

Pa sad vidi ko vise uzme od raje????

Zlato recimo... Zna se ko mladu kiti zlatom i kako se kasnije mladina porodica "oduzi" tim koji su je zakitili...

Ili jos jedna stvar... Jako veliki broj parova koji se spremaju za brak, jednostavno tjera roditelje od sebe iako su roditelji spremni da se novcano zrtvuju za taj dan, sto za ispracaj, sto za docek svatova... I onda je skoro pa normalno postalo da se ocekuje neka zarada kroz tu svadbu
Ductus Holedocus

#81 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Ductus Holedocus »

ja vas pitam nesto!! Ko se sve zove na svadbu?
Ja recimo s oceve strane,nemam ni tetki ni amidza,a mama ima samo jednog brata(neozenjenog)
:-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#82 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Velkoski »

Nanina/bakina sestra/braca pa njihova djeca, unucad i praunucad i tako.. :mrgreen:
Ductus Holedocus

#83 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

leet wrote:Nanina/bakina sestra/braca pa njihova djeca, unucad i praunucad i tako.. :mrgreen:
ho ho ho :D
nix 8-)
meni dosta moj buduci mladozenja.rodila ga majka ljubi ga zena :D
medvjed23

#84 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by medvjed23 »

.
Last edited by medvjed23 on 28/11/2012 21:36, edited 1 time in total.
Ductus Holedocus

#85 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

f.mash wrote:
Ductus Holedocus wrote:ja vas pitam nesto!! Ko se sve zove na svadbu?
Ja recimo s oceve strane,nemam ni tetki ni amidza,a mama ima samo jednog brata(neozenjenog)
sestro draga, zovi onoga koga ti zelis zvat i s kim zelis podijelit radost. ne mogu da vjerujem da na forumu pitas koga ces zvat na svadbu, jbt...
nisam pitala,koga cu JA zvati,nego sam pitala ko se zove (zove li se tamo neki sin od maminog tetica :-) )
ili samo najuza familija i oni koje poznajes ,licno..a ne one,o kojima samo znas da postoje
Ductus Holedocus

#86 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

medvjed23 wrote:
Ductus Holedocus wrote:
leet wrote:Nanina/bakina sestra/braca pa njihova djeca, unucad i praunucad i tako.. :mrgreen:
ho ho ho :D
nix 8-)
meni dosta moj buduci mladozenja.rodila ga majka ljubi ga zena :D
Moji su vozovi prošli :D ali to je nekad bila i moja vizija vjenčanja... ona i ja i ljubav i neko da obavi formalnosti... matičar, hodža, pop, kapetan broda... svejedno... ko god ima odgovarajuće ovlaštenje...
kakvi bolan vozovi?Oni stalno doalze i odlaze :D
kurty

#87 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kurty »

Ductus Holedocus wrote:ja vas pitam nesto!! Ko se sve zove na svadbu?

Ovo je tesko pitanje... Ja sam blizak sa 99% rodbine...
Ja na svoj docek imam obaveu prema brat bratu 150 ljudi... Mimo svatova...

Sve zavisi kakvu svadbu pravis...tradicionalnu ili "urbanu"
Ductus Holedocus

#88 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

a sta su svatovi :?
(nisam odrasla u bih,pa ne znam) :D
kurty

#89 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kurty »

Ductus Holedocus wrote:a sta su svatovi :?
Imas ovako...
Mladina strana:
Oni koji su pozvani na ispracaj, obicno stariji, koji dodju da "isprate mladu"... Nakon sto svatovi odu, oni ostaju tu, u kuci od mlade da nastave sjedaljku... Obicno mladini roditelji pozivaju tu raju...
Svatovi mladini... kuma, prijateljice i prijatelji od mlade, mladja rodbina ili koga vec mlada zovne u svatove...

Mladozenjina strana...
Docek... Obicno stariji sa mladozenjine strane... tetke, teTKOvi, amidze, dajdze, nane, dede, i ta ekipa, zajedno sa svima onima koje pozovu mladozenjini roditelji... Dio te ekipe kiti mladu zlatom i tako dalje...
Svatovi mladozenjini... Kum, prijatelji i prijateljice od mladozenje i ostali koje mladozenja pozove...

Mladozenjini svatovi se skupe kod mladozenje i odu po mladu...Tamo se zadrze sat, dva, tri ili koliko se vec dogovore, i zajedno sa mladom i njenim svatovima idu u opstinu, dzamiju, crkvu... i onda idu kod mladozenje gdje ih ceka spomenuti docek... i tako dalje i tako dalje :D :D
Ductus Holedocus

#90 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

nije lahko :D
ostajem pri svojoj prvoj opciji,mladozenja ,ja i kumovi :) Kazem ,ja cu to uraditi samo radi formalnosti
ne znaci to da odobravam vanbracnu zajednicu :D

i moram da kazem da mi je plaha ova tema 8)
kurty

#91 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by kurty »

Ductus Holedocus wrote:nije lahko :D
ostajem pri svojoj prvoj opciji,mladozenja ,ja i kumovi :) Kazem ,ja cu to uraditi samo radi formalnosti
ne znaci to da odobravam vanbracnu zajednicu :D

i moram da kazem da mi je plaha ova tema 8)
svaka tema gdje ima par strana je dobra....
ono sto meni licno smeta je sljedece...
Ako ja hocu svadbu na sljedeci nacin:
Ja, mlada, kuma, kum i maticar... Sjedemo u avion i na nekoj visini iskocimo svi skupa... do smo u slobodnom letu, maticar obavi svoje, i onda se padobrani otvore, sletimo kako treba i svak svojim putem.... NEMAM PRAVO RECI DA JE SVE STO JE DRUGACIJE OD OVOGA, LOSE, RURALNO, URBANO, VAKO ILI NAKO...

a to za vanbracnu zajednicu... ja je nisam spomenuo, ako je bila zbog nekog mog posta... Ko voli nek izvoli i ja mu zelim svu srecu :-D :-D

A tebi sretno, ako Bog da
medvjed23

#92 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by medvjed23 »

.
Last edited by medvjed23 on 28/11/2012 21:37, edited 1 time in total.
Nucleux

#93 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Nucleux »

Platformas wrote:Vecina koja prica da je potrosila 10K je ustvari te pare i vratila, skoro da nema svadbe na kojoj po tri puta sergije zalaze.
Niko ne prica koliko je zaradio na svadbi, samo koliko se potrosilo. Kao potrosili smo 10K a skupili sergijanjem 12K, samo sto to 12K niko ne spominje.
Opet ponavljam, kod mene se samo na ulazu u salu nalazila korpa i ko je HTIO stavio je nesto. I dobio sam novaca koliko bi dobio i da se 3 puta tacna vrtila jer ako neko ima 20 KM u dzepu ne moze se to pretvoriti u 60 KM. SItuacija je takva, narod nema novaca.

Ko je planirao dati novac, on to da u koverti i to je gotova prica.

A sto se tice zarade, ja sam bio u plusu oko 2000 KM, ali to je zato sto se poklopilo nekoliko stvari, a imao sam i neke zaista neocekivane dobitke od par osoba. Bez toga bi bio u minusu recimo 3000 KM.
FAP mashina

#94 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by FAP mashina »

otprilike 30 milja eura
saban i to nesto
mayab

#95 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by mayab »

Moj pogled na vjencanja je sljedeci:
kao prvo, to radis prije svega zbog sebe, a ne zbog rodbine i gostiju-zoves nekoga ko ti znaci u zivotu, ali ga ne prisiljavas da ti mora nesto veliko poklanjati, nego koliko moze, a ne mora i nista, meni je bitno da mi dodje!
Ono sa tacnama koje kruze je cisto prisiljavanje da im se uzmu pare, kad me neko zove na svadbu, prvo pitam jel to taj tip svadbe, ako jeste ne idem.
Poklon-novcani- dajem licno mladencima, ne kupujem nikakve stvari, oni ce sa parama bolje izabrati!
Op3r4t0r

#96 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Op3r4t0r »

Kad citam ove svadbe sve mi draze i draze sto je nasa svadba bila cista suprotnost, u zadnjih 10 godina sam bio na dosta svadbi, igrom slucaja i po obicaju mog kraja te svadbe su vecinom ogromneee, minimalno 100 gostiju a cesto i preko 300, sto vise to bolje, iz mog kraja vecinom ljudi rade vani i svadbe su uvijek ili skoro uvijek u vrijeme godisnjih odmora i vjerujem da kostaju 20 000 eura i vise jer se na svadbe pozivaju poznati pjevaci tipa enes begovic, nihad alibegovic itd itd, s druge strane takve svadbe imaju na svakom cosku neku tezgu gdje traze pare, na kicenje, na kolac, pa u kovertu pa na ovo pa na ono...

Na neke svadbe sam isao i sa svojom tadasnjom djevojkom, mojom sadasnjom zenom i ona je po pitanju nase svadbe imala samo jednu zelju a to je da nasa svadba bude cista suprotnost jer su joj se gore opisane svadbe gadile...

Tako da je nasa svadba imala nekih 20-25 gostiju, svadba je bila u jednoj prijatnoj atmosferi u jednom jako lijepom restoranu, sve zvanice su zamoljene da dodju bez poklona bilo koje vrste, ukljucujuci i kumove, vjencane prstenove smo kupili sami sebi i sve ostalo, kumovi nisu imali troska ni jednog centa, odnosno niko od zvanica nije imao nikakvog troska, jedini izuzetak je bila moja mama koja je imala veliku zelju da mladi kupi neki nakit i to je i kupila.

Troskovi svadbe ili bolje receno malo duzeg svadbenog rucka su bili oko 2000 maraka
Magarece_godine

#97 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by Magarece_godine »

"Svadba beše ko svadba i šta da se priča, parada pijanstva i kiča i poznata cura u belom ... "

:D :D :D
EUROBIH

#98 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by EUROBIH »

to ti je ona vrsta sijela-derneka na koju gazda (manager) ode kod jarana u granap i iznajmi piće (renta drink) :lol:
ono što se popije se plati a što ne-vrati ponovo u promet.....
to je način da se obuče ono najbolje što škafa,robot,stup i ini nude za ovu sezonu prerađevina od plastične ambalaže pa rezultat toga=miris znoja koji se širi tek prefarbanom salom doma kulture i još dodaš i muzičare u znojavim bijelim košuljama iz kojih vire buljuci žutih dlaka ispod pazuha-neprocjenljivo :lol: :lol:

a gazda-tj domaćin ili organizator mora organizovati baš kad je najveća žega i vrućina-juli i avgust-top termin!

1.zbog dijaspore i njihovih novčanika--da se familija iz dijaspore ne bi naljutila :-)
2.ili je mlada ušla u polufinale ili još gore baraž-nešto se mlada naglo udebljala
3.manje se i popije:od dva piva već su u klinču,a kod pete klipače u mix-u sa domaćom brljom već su pod stolom ;-)
4.zbog prethodne stavke klimatizirane prostorije su nepoželjne,jer se duže sjedi i pije i jede-nema tu računice
i zato što starije prostorije-to poželjnije (obavezan folklor-titina slika na zidu)
5.kamerman ne mora ništa da snima---samo mora jedno:
kad se stavljaju pare na razne mamipare fazone-CIGANLUKE:od kićenja auta,torte,kafe,sokova,maramica...i čega sve još nije poduzetnički duh bosanca i hercegovca osmislio :lol: :lol:
Da se zna koliko se ko može protegnut-odnosno NATEGNUT :D :D

gazda izdaje naputak prvom-svom najodanijem:
"ti moraš prvi stavit 50 maraka da se vidi početna cijena" :lol: :lol: -da se ostalim daju smjernice za početnu cijenu licitacije kičeraja i onda se i wc zaključavaju jer baš tada se nekolicini prohtije da skoknu do hale spasa
(slinavom kumu 20-tak godina i već ga jebe prostata)
a i fatinom jasminu je nešto muka-(naguto se jadno maksumče tkz kolača punih margarina ) i baš sad mora da bljuje vatru napolju :lol: :lol:
a dajdža-stipsa iz studgarta ne smije da se obruka pred tolikom familijom ako stavi samo 20 oera,a gledaće ga svi na svojim lcd televizorima i samsung galaxy mobitelima (ili laptopima-ali to vrlo rijetko,jer su nešto slabi sa win7).....i koja bi to bruka bila!!!

idemo dalje...

to je povorka svih tipa vozila u kojima mora 1/4 svih auta biti ono naše što bijaše
vozilo godine već 30 godina-legendarni golf koji je ima više godina i od mlade i mladoženje-zajedno

i kolone auta..... svi po sirenama mlate (i kod onog debelog i kratko ostriganog sa debelim vratom i polovka zvekana mora da se vidi) i sve moguće zastave svih država i svih konfesija su dio obaveznog folklora,a njima najdraže i najbliže i najbliskije-one zelene saudijske arabije

a njih dvoje, mlada i mladoženja,mladi,lijepi i (najčešće mahniti-glup je prejak izraz, jer ne znaju šta ih čeka) i još pri tome usput i zaljubljeni, sjedaju obavezno u one moderne gradske traktore-terence,da se ne izgubi i ona najtanja nit što ih veže sa rodnom grudom i selom iz kojeg su krenuli u život-arenje

i godinama me muči jedno pitanje:
ZAŠTO BAŠ SVI U KOLONAMA SVIRAJU I VESELE A SAMO ĆE JEDAN DA JEBE?
pirmin

#99 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by pirmin »

kurty wrote:
pirmin wrote:Ogromna je razlika izmedju urbanih i ruralnih platnih obicaja prilikom vjencanja. :)
mozel objasnjenje???
Nema nekog specijalnog objasnjenja, cisto onako subjektivno zivotno iskustvo-nije nikakvo pravilo.
elmirčo

#100 Re: Koliko je kostalo vase vjencanje

Post by elmirčo »

EUROBIH wrote:
to ti je ona vrsta sijela-derneka na koju gazda (manager) ode kod jarana u granap i iznajmi piće (renta drink) :lol:
ono što se popije se plati a što ne-vrati ponovo u promet.....
to je način da se obuče ono najbolje što škafa,robot,stup i ini nude za ovu sezonu prerađevina od plastične ambalaže pa rezultat toga=miris znoja koji se širi tek prefarbanom salom doma kulture i još dodaš i muzičare u znojavim bijelim košuljama iz kojih vire buljuci žutih dlaka ispod pazuha-neprocjenljivo :lol: :lol:

a gazda-tj domaćin ili organizator mora organizovati baš kad je najveća žega i vrućina-juli i avgust-top termin!

1.zbog dijaspore i njihovih novčanika--da se familija iz dijaspore ne bi naljutila :-)
2.ili je mlada ušla u polufinale ili još gore baraž-nešto se mlada naglo udebljala
3.manje se i popije:od dva piva već su u klinču,a kod pete klipače u mix-u sa domaćom brljom već su pod stolom ;-)
4.zbog prethodne stavke klimatizirane prostorije su nepoželjne,jer se duže sjedi i pije i jede-nema tu računice
i zato što starije prostorije-to poželjnije (obavezan folklor-titina slika na zidu)
5.kamerman ne mora ništa da snima---samo mora jedno:
kad se stavljaju pare na razne mamipare fazone-CIGANLUKE:od kićenja auta,torte,kafe,sokova,maramica...i čega sve još nije poduzetnički duh bosanca i hercegovca osmislio :lol: :lol:
Da se zna koliko se ko može protegnut-odnosno NATEGNUT :D :D

gazda izdaje naputak prvom-svom najodanijem:
"ti moraš prvi stavit 50 maraka da se vidi početna cijena" :lol: :lol: -da se ostalim daju smjernice za početnu cijenu licitacije kičeraja i onda se i wc zaključavaju jer baš tada se nekolicini prohtije da skoknu do hale spasa
(slinavom kumu 20-tak godina i već ga jebe prostata)
a i fatinom jasminu je nešto muka-(naguto se jadno maksumče tkz kolača punih margarina ) i baš sad mora da bljuje vatru napolju :lol: :lol:
a dajdža-stipsa iz studgarta ne smije da se obruka pred tolikom familijom ako stavi samo 20 oera,a gledaće ga svi na svojim lcd televizorima i samsung galaxy mobitelima (ili laptopima-ali to vrlo rijetko,jer su nešto slabi sa win7).....i koja bi to bruka bila!!!

idemo dalje...

to je povorka svih tipa vozila u kojima mora 1/4 svih auta biti ono naše što bijaše
vozilo godine već 30 godina-legendarni golf koji je ima više godina i od mlade i mladoženje-zajedno

i kolone auta..... svi po sirenama mlate (i kod onog debelog i kratko ostriganog sa debelim vratom i polovka zvekana mora da se vidi) i sve moguće zastave svih država i svih konfesija su dio obaveznog folklora,a njima najdraže i najbliže i najbliskije-one zelene saudijske arabije

a njih dvoje, mlada i mladoženja,mladi,lijepi i (najčešće mahniti-glup je prejak izraz, jer ne znaju šta ih čeka) i još pri tome usput i zaljubljeni, sjedaju obavezno u one moderne gradske traktore-terence,da se ne izgubi i ona najtanja nit što ih veže sa rodnom grudom i selom iz kojeg su krenuli u život-arenje

i godinama me muči jedno pitanje:
ZAŠTO BAŠ SVI U KOLONAMA SVIRAJU I VESELE A SAMO ĆE JEDAN DA JEBE?

:lol: :lol: :lol: haha kako jako a sto je najgore, zalosno i istinito :skoljka:

I OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA
Post Reply