Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
krtica_

#76 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by krtica_ »

_Reds_ wrote: Eto ti Kafakultet na PM ;).
Aha dobio sam, bolonja al haj progledat cu ti kroz prste :).
Dobro, u cemu je onda problem, sto mrzis toliko ove s FPN a ni ne znas sta se tamo uci? Sto mislis da je tvoje znanje bolje od njihovog? Sto si imo matematiku je l'? Nemas posla a neko koga znas sa FPNa ima? Neki ti frajer sa FPn pokupio ribu? Jednostavno ti se trola? Nesto mora biti.

Ja i usput, ne uce vas gramatici tamo? :D
Last edited by krtica_ on 15/06/2012 18:56, edited 1 time in total.
Shredder

#77 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Shredder »

_Reds_ wrote:
L00d wrote:Svi ti koji kazu da se samo sa stepenica moze pasti i da ne upisuju taj fakultet...... oni vjerovatno NEMAJU NIKAKVU DIPLOMU niti idu na neki fakultet ili su upisali taj neki famozni masinski pa da kazu da idu na njega, a ustvari ne polazu uopste ispite nego im index sluzi da se pohvale kako studiraju na istom.
Vjerovatno imaju samo KAFULTET i pricu ...
Ako ti posaljem svoju dilomu, hoces li javno napisati ovdje "Ja sam luzer svjetske klase", pa da vidis da nije istina ovo sto pises ovdje.

A sto se tice toga, bolje je studirati i 5-6 godina nesto sto vrijedi, nego 3-4 nesto sto su izgledi da ces imati hajra od njega vrlo mali.

I opet stoji ona naravno, da niko ne zna gdje je njegova nafaka, i svako svoju negdje trazi.
Jesi li završila FPN? Pošalji nam diplomu FPN-a, pa onda možeš pričati koliko je isti težak ili nije.

PS a napisati "smijer" umjesto "smjer" teško da je štamparska greška, kad se već povuklo ovo pitanje
_Reds_

#78 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by _Reds_ »

krtica_ wrote:
Dobro, u cemu je onda problem, sto mrzis toliko ove s FPN a ni ne znas sta se tamo uci? Sto mislis da je tvoje znanje bolje od njihovog? Sto si imo matematiku je l'? Nemas posla a neko koga znas sa FPNa ima? Neki ti frajer sa FPn pokupio ribu? Jednostavno ti se trola? Nesto mora biti.
Me ne mrzim ja ba nikoga, pola onoga je bila zezancija. Ali neke stvari su takve kakve jesu, sviđalo mi se to ili ne. Ova zemlja je jedna običana banana republika, iako bi ja želio da nije. I stvarnost je takva da nikome ne bi preporucio da upise trenutno FPN iz razloga sto ce vrlo tesko naci posao, osim ako nema debelu stelu. Drugo na ZzZ je daleko najvise ovakvih mladih ljudi, sa diplomom bas ovog fakulteta. Ali ako mislis da ucis, i spreman si na to, ipak je puno bolje razmisliti i upisati nesto drugo. Eh drugo je ako zelis doci u Sarajevo, onako zbog diplome samo, i da se vratis kuci sa papirom od kojeg ces tesko koristi imati.

Opet ponavljam da je tacno da niko ne zna gdje se njegova nafaka krije, sa vjerujem da je svako negdje ima, samo je treba naci, no ipak prije upisivanja FPN dva ili tri puta dobro razmislite.

Sretno svima.
_Reds_

#79 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by _Reds_ »

krtica_ wrote:

Ja i usput, ne uce vas gramatici tamo? :D
Sto se tice gramatike, ne na fakultetu te ne uce njoj (to se uci valjda u srednjoj i osnovnoj). I sad ako bi ja poceo da trazim na forumu iglu u plastu sijena nasao bi je svakome. Na forumu malo ko misli, jer se ovdje pise neformalnim jezikom, cisto toliko da te onaj drugi razumije.

Sto se tice onoga sto je on/ona spomenula, odnosno rijec "smjer", tacno je onako kako je napisala, ali ta rijec je izuzetak, a vrlo cesto ljudi pogrijese pogotovo u pisanju na forumu.

Evo recimo "rijec" ide sa ije zato sto je ovo "e" dugo, slijecno je i sa "snijeg", "mlijeko" i sl. Ukoliko je "e" katko onda ide samo "je". (npr. sjecanje)

Smjer je izuzetak, jer dolazi od glagola "mjeriti" kod koga je "e" kratko ;).

Inache se u Sa na vecini fakulteta i ne kaze smjer, nego odsjek, ali zna se na sto se misli.
600

#80 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by 600 »

Prosle godine nije bilo prijemnog 80 % da nece ni ove.Al opet treba otici do faxa raspitati se kako sta da znas na cemu si :D
bazooka

#81 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by bazooka »

FPN je smijesan, ja sam zavrsio ETF i ako mislite da mu je FPN do koljena onda bi stvarno trebali otici doktoru :-) razmisljajte malo o buducnosti, jel fakat mislite da ce sutra bitniji biti neki sociolog od inzinjera :D ja koliko znam, FPN su upisale "trebe" iz moje srednje kojim je najveci zivotni uspjeh se "napucati" i izaci u bejzment :D ne kazem sad da su sve/svi takve/i, ima tamo i pametnih ljudi(na prste nabrojati) :D u svakom slucaju, sta god da upisete, trudite se maximalno da budete najbolji u onome sto vas zanima :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#82 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Truba »

jaro
nije svak za matematiku
Ineedamiracle

#83 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

like_him wrote:
Ineedamiracle wrote:E ljudi evo izašlo :D http://www.fpn.unsa.ba/wpfpn/wp-content ... ciklus.pdf

nek' mi neko malo pojasni, koliko ja vidim prijemni ipak ima :S wtf ? :D

"Ukoliko je za prijem studenata predviđeno polaganje prijemnog ispita, svaka organizaciona
jedinica će utvrditi datum i raspored polaganja prijemnog ispita, kao i sadržaj i način
polaganja prijemnog ispita, što će objaviti na svojim web stranicama i oglasnim pločama.

Prijemni ispiti će se završiti do 31. avgusta 2012. godine. "

Piše ukoliko je previđeno polaganje prijemnog ispita, a nije bilo prošle godine -.- Najbolje da se raspitaš na faxu hoće li biti prijemnog, jedino oni to znaju :S

thx : )
Ineedamiracle

#84 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Black swan wrote:jaro
nije svak za matematiku

Dobro mu ti reče. A isto tako nije svako ni za fpn. Ajd da vidimo ko moze izac pred auditorij i vodit emisiju il slicno. Znaju se "zabit " u kancelarije i računat i crtat.......:P :P
skafiskafsnjak

#85 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

bazooka wrote:FPN je smijesan, ja sam zavrsio ETF i ako mislite da mu je FPN do koljena onda bi stvarno trebali otici doktoru :-) razmisljajte malo o buducnosti, jel fakat mislite da ce sutra bitniji biti neki sociolog od inzinjera :D ja koliko znam, FPN su upisale "trebe" iz moje srednje kojim je najveci zivotni uspjeh se "napucati" i izaci u bejzment :D ne kazem sad da su sve/svi takve/i, ima tamo i pametnih ljudi(na prste nabrojati) :D u svakom slucaju, sta god da upisete, trudite se maximalno da budete najbolji u onome sto vas zanima :thumbup:
A vidim , ti imas siroke poglede na svijet ... dzaba ti stotinu ETF s takvim razmisljanjem.

Haj zdrao !
Truba

#86 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Truba »

Ineedamiracle wrote:
nije svak za matematiku

Dobro mu ti reče. A isto tako nije svako ni za fpn. Ajd da vidimo ko moze izac pred auditorij i vodit emisiju il slicno. Znaju se "zabit " u kancelarije i računat i crtat.......:P :P
ja sam negdje pisao već ovdje

danas intervju sa poznatim političarem
sutra reportaža iz nekog mjesta
prekosutra pišeš o dolasku slavena
u petak o bombardiranju drezdena
u nedjelju o huliganima na terenima

i u svih tih 5- 6 dana rada moraš o svemu znati bolje od ljudi kojima je to struka i od većine čitatelja jer majku mu neko će ti se smijati...ispast ćeš neznalica u očima čovjeka kojemu je povijest ili politika struka za čitav život... a tebi je to samo za jedno popodne a sutra opet novo

sve znamo a zapravo ništa ne znamo
nit pisanje ko cijeni :cry:

jer pisanje je kao i mišljenje... svako ga ima i može izreći i mora se poštovati

a usporedite to s matematikom kojom se rijetki mogu baviti :mrgreen: ili 0 ili 1 nema trećeg
ili radi ili ne radi
hamalalija

#87 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by hamalalija »

bazooka wrote:FPN je smijesan, ja sam zavrsio ETF i ako mislite da mu je FPN do koljena onda bi stvarno trebali otici doktoru :-) razmisljajte malo o buducnosti, jel fakat mislite da ce sutra bitniji biti neki sociolog od inzinjera :D ja koliko znam, FPN su upisale "trebe" iz moje srednje kojim je najveci zivotni uspjeh se "napucati" i izaci u bejzment :D ne kazem sad da su sve/svi takve/i, ima tamo i pametnih ljudi(na prste nabrojati) :D u svakom slucaju, sta god da upisete, trudite se maximalno da budete najbolji u onome sto vas zanima :thumbup:
E raja hajd da malo ovom Inzinjeru pojasnimo neke stvari. Evo ja cu pokusati prvi.
Dakle moj Inzinjeru ti da bi zivio od svog rada treba ti neko ko ce taj tvoj produkt prodati znaci treba ti ekonomista, trgovac, menadzer itd itd.
E da bi oni iamli prolaz na trziste tu moraju doci politicari ( po moguncosti politolozi jer oni uce sta je politika) da bi uspostavili nekakve odonse sa susjednim,plemenom, zajednicom, kantonom, gradom ili drzavom.
Sad da bi gradjani tog grada kupili tvoj prozivod mora se napisati prica, uzeti intervju tvoj ili meandzerov pa to sve nakako uz pomoc PR-a (takoje smijer na FPN) i dobrog zurnaloiste da se to napise u novinama, napravi reportaza itd itd.
A sta cemo sa tvojim ne daj Boze problematicnim djetetom, ili nekim drugim djetetom koje tuce tvoje dijete, ili ne daj Boze sa problemom u barku, tu bi trebao doci na scenu ko??? pa socijalni radnik.
Imamo CZ, SIPU, OSA-u, vojsku, policije, itd itd zamisli sve agencije koje su zaduzene za sigurnonst gradjana, pa imamoap imamo terorizam, ljudka prava, zamisli na FPN ima smijer sigurnost i mirovne studije, mislim da ti ne moram "crtati" sknat ces sto je birtan i ovaj smijer.

Ali hajmo mi po tvom sta ce nam doktroi, sta ce nam pravnici, farmaceuti, gradjevinari, kada imamo vas Inzinjere.
-maggie-

#88 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by -maggie- »

Ako si išao u neku jaku gimnaziju, šteta bi bilo da upišeš FPN. Ja sam htjela upisati žurnalistiku, al' onda me ljudi odgovorište, i sad kad realno sagledam stvari, novinar danas može biti haman svako. Pa eto većina voditelja (a ja sam htjela biti voditeljica) ni nemaju završen fakultet potreban za njihovu struku. Ako ti se ide na fax, samo da nešto studiraš, onda upiši. Uvijek je bolje nešto studirati nego ne studirati ništa. Iako svi govore da je FPN najlakši fakultet, sve zavisi od osobe do osobe. Neko je stvoren samo za matematiku, neko samo za pisanje, nego samo za ovo, neko za ono... A uostalom, svi imamo svoju nafaku, niko ti ne garantuje da ćeš imati posao i ako završiš neki jači fakultet.
Sretno! :)
hamalalija

#89 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by hamalalija »

Faking fascinantno, ljudi koji nikada nisu krocili na taj fakultet nesta savjetuju, isto da bi ja rekao joj nemoj medicinu beze je ili nemoj matematiku rekli mi da je teska.
De ba ako niste bili student nekog fakulteta manite se corava posla, ne nasjedajete na price culakazala.
Ako je taj fakultet toliko lagan sto ga ne upisete pa proed tih vasih super kul teskih dobrih fakulteta imate jos jednu diplomu sa kursa na FPN, od viska glava ne boli, samo cete bitu u plusu, ono neko vas pita za diplomu a vi ko iz topa koju cete.
Morate shvatiti kkavo nam je stanje u drzavi tako i je i obrazovanju, na ulici, u granapu, kod doktora, pa i u kuci.
A to sto ljudi ne rade posao za koji su se skolovali nije nista novo, na zalost, ali to je vec za druge teme.
skafiskafsnjak

#90 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

kakve vam koristi PMF , Saobracajni , Masinski ili nesto drugo .

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A ... QDgVOorpoP

:lol: :lol: :lol: :lol:
Ineedamiracle

#91 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Black swan wrote:
Ineedamiracle wrote:
nije svak za matematiku

ja sam negdje pisao već ovdje

danas intervju sa poznatim političarem
sutra reportaža iz nekog mjesta
prekosutra pišeš o dolasku slavena
u petak o bombardiranju drezdena
u nedjelju o huliganima na terenima

i u svih tih 5- 6 dana rada moraš o svemu znati bolje od ljudi kojima je to struka i od većine čitatelja jer majku mu neko će ti se smijati...ispast ćeš neznalica u očima čovjeka kojemu je povijest ili politika struka za čitav život... a tebi je to samo za jedno popodne a sutra opet novo

sve znamo a zapravo ništa ne znamo
nit pisanje ko cijeni :cry:

jer pisanje je kao i mišljenje... svako ga ima i može izreći i mora se poštovati

a usporedite to s matematikom kojom se rijetki mogu baviti :mrgreen: ili 0 ili 1 nema trećeg
ili radi ili ne radi

Ma toooo :D
Eh...ja se upisah danas..pa sta god bude......:D
Ineedamiracle

#92 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

-maggie- wrote:Ako si išao u neku jaku gimnaziju, šteta bi bilo da upišeš FPN. Ja sam htjela upisati žurnalistiku, al' onda me ljudi odgovorište, i sad kad realno sagledam stvari, novinar danas može biti haman svako. Pa eto većina voditelja (a ja sam htjela biti voditeljica) ni nemaju završen fakultet potreban za njihovu struku. Ako ti se ide na fax, samo da nešto studiraš, onda upiši. Uvijek je bolje nešto studirati nego ne studirati ništa. Iako svi govore da je FPN najlakši fakultet, sve zavisi od osobe do osobe. Neko je stvoren samo za matematiku, neko samo za pisanje, nego samo za ovo, neko za ono... A uostalom, svi imamo svoju nafaku, niko ti ne garantuje da ćeš imati posao i ako završiš neki jači fakultet.

Hvalaaa :) (trebat će mi ) :)
skafiskafsnjak

#93 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Ma ljudi popustite. Nijedan fakultet nije lagan. Neki jesu laksi od drugih, ali nema laganog.

E sada, druga je situacija sto nam je drzava takva pa svako radi svaciji posao. Ministar sigurnosti novinar, a ministar saobracaja doktor. Ovo navodim primjer bezevze, ne znam da li je tacno.
A mislim da je u nas smijesna situacija. Npr . Doktor je ministar saobracaja i komunikacija, a "saobracajac" je ministar zdravstva.

Pa ljudi dragi, dajte ih samo zamjenite i sve okej . Ali ne, kod nas to ne ide tako .... zasto normalno kad moze nenormalno :-)
skafiskafsnjak

#94 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Ineedamiracle wrote:
-maggie- wrote:Ako si išao u neku jaku gimnaziju, šteta bi bilo da upišeš FPN. Ja sam htjela upisati žurnalistiku, al' onda me ljudi odgovorište, i sad kad realno sagledam stvari, novinar danas može biti haman svako. Pa eto većina voditelja (a ja sam htjela biti voditeljica) ni nemaju završen fakultet potreban za njihovu struku. Ako ti se ide na fax, samo da nešto studiraš, onda upiši. Uvijek je bolje nešto studirati nego ne studirati ništa. Iako svi govore da je FPN najlakši fakultet, sve zavisi od osobe do osobe. Neko je stvoren samo za matematiku, neko samo za pisanje, nego samo za ovo, neko za ono... A uostalom, svi imamo svoju nafaku, niko ti ne garantuje da ćeš imati posao i ako završiš neki jači fakultet.

Ako ces matematiku nema tu srece. ili je 0 ili je 1 ... nema srece :lol:
Ineedamiracle

#95 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

L00d wrote:
Ineedamiracle wrote:

Ako ces matematiku nema tu srece. ili je 0 ili je 1 ... nema srece :lol:
Ma kakva matematika...upisala ja jutros fpn : D
Truba

#96 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Truba »

sretno
javljaj ovdje koji je procenat odustajanja
EKatarina Velika

#97 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by EKatarina Velika »

Ja prije nego sto sam upisala FPN isto sam govorila samo mozes pasti sa stepenica,tamo svi prolaze,nikad nista ne treba uciti,al kad sam upisala tek tad sam vidjela da nije tako...Tamo padaju sa stepenica samo guzonjini sinovi i mamine princeze koji mogu kupiti ispite,tj kojima nije zao dati ogromne pare za sesticu...Jos plus sad su poostrili kriterije,mora se dolaziti na predavanja,predavati seminarske,eseje,zadace...znam bruku raje koji radi minusa na predavanjima nisu mogli izaci na ispit i naravno pali taj ispit...
skafiskafsnjak

#98 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

EKatarina Velika wrote:Ja prije nego sto sam upisala FPN isto sam govorila samo mozes pasti sa stepenica,tamo svi prolaze,nikad nista ne treba uciti,al kad sam upisala tek tad sam vidjela da nije tako...Tamo padaju sa stepenica samo guzonjini sinovi i mamine princeze koji mogu kupiti ispite,tj kojima nije zao dati ogromne pare za sesticu...Jos plus sad su poostrili kriterije,mora se dolaziti na predavanja,predavati seminarske,eseje,zadace...znam bruku raje koji radi minusa na predavanjima nisu mogli izaci na ispit i naravno pali taj ispit...
Upises vandredno, kao ja. Hiihihihihih .
Ineedamiracle

#99 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by Ineedamiracle »

Black swan wrote:sretno
javljaj ovdje koji je procenat odustajanja
Hvala...hahah, hoću : P
DJadi

#100 Re: Fakultet Političkih nauka, Sarajevo

Post by DJadi »

Ja sam treca godina na socijalnom radu od 300 na prvoj godini sad ima oko 100( sto redovnih, sto obnove, sto kolizije) negdje oko 60-70 ce odprilike zavrsiti. Toliko o tome da se moze pasti samo sa stepenica. FPN nije ETF normalno. Ja da sam volio brojeve, matematiku da sam osjecao potrebu da budem inzenjer upisao bi ETF ali eto ja sam lud pa mislim da je mogu sutra pomoci ljudima pa sam ovo upisao. Inace prvo sam isao na psihologiju ali nisam polozio Bosanski :D sto se vidi i po mom post da mi ne ide najbolje ali sad sam sretan sto sam zavrsio na socijalnom radu.
Ono sto unistava reputaciju FPN-a je sto primaju sve i svasta ja kad nisam upo u redovne samo sam se prebacio na samofinansirajuce i primljen sam tako je svako mogao. I tako prime neke bolide sto "idu" na FPN a vise sjede po kafama nesto prepisu i poloze nesto realno znam da takvih ima i na ETF-u sam jedno 90% manje nego na FPN-u jer tamo ne primaju svakog.
Sada kako je novi dekan moras molbu pisat da te prebace na samofinansirajuce ali isto ti dojde. Od ove godine ce sve sto ne bude primljeno ici na DL (tako sam cuo da se prica) AKo nekog nesto zanima sto se tice socijalnog rada nek pita :)
Post Reply