PEKARE U SARAJEVU

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
quarterback

#76 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by quarterback »

nema hljeb bez obicnog bijelog (ili integralnog brasna), hljeb samo od heljde ne mozes napraviti, dobices kašu, trebas imati preko 50% obicnog brasna u tome...

kada pravim hljeb koristim omjer 60% bijelo, 20% kukuruzno, 20% integralno (sto je bijelo nepreradjeno), 20% heljda, raz i sl...

sjemnke lana, suncokreta, susama - to je opcija
holowey

#77 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by holowey »

quarterback wrote:nema hljeb bez obicnog bijelog (ili integralnog brasna), hljeb samo od heljde ne mozes napraviti, dobices kašu, trebas imati preko 50% obicnog brasna u tome...

kada pravim hljeb koristim omjer 60% bijelo, 20% kukuruzno, 20% integralno (sto je bijelo nepreradjeno), 20% heljda, raz i sl...

sjemnke lana, suncokreta, susama - to je opcija
hljeb takvog procentualnog sastava je sigurno odlican :lol:

kontam, tipfeler, shvatio poentu, sve ok... ja odokativnom metodom pravim omjere, ali iz iskustva na bazi pokusaja i pogreske znam da je heljda teska za rad i da ne smije biti u velikom omjeru u odnosu na ostale vrste brasna
quarterback

#78 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by quarterback »

presao se :D, omjer je 40%, 20%, 20%, 20%

da, poceo sam eksperimentisati kada sam kupio kucni pekac hljeba, kontam prije par dana nesto, hljeb recimo bavarski iz pekare mi hladno stoji 7 dana a da se ne ubudjavi, ovaj moj domaci nakon 3 dana pocne da kisi, pomislim samo kakve aditive stavljaju u pekarama....

sigurno su i ova kupovna brasna koja koristimo tretirana kojecime medjutim cini se da je to ipak malo manje nego ono cime se tretiraju hljebovi iz pekare...

ja sam laik, ali kao sto kazes pokusajima sam dosao do nekih zakljucaka, recimo da brasna nisu isto vlazna (laicki govorim, mozda se radi o necemu drugom), jer recimo ako koristim heljdu ide jedna kolicina vode, ako koristim npr raz sasvim druga... uglavnom eksperimentisanjem sa brasnima i sastojcima dobijete stvarno odlican hljeb, aparati sa kucnu proizvodnju hljeba jesu prilicno skupi (mislim da je moulinex najjeftiniji oko 180) medjutim meni je taj hljeb zaista odlican + sjajno je kada isprogramiras pekac da ti hljeb bude gotov kad ustanes, probudis se a ono cijela kuca mirise :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#79 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by ladyblue18 »

dječak sa šibicama wrote:Ajsini somuni su nekada davno bili savrseni, danas mi nisu ni blizu
Ovo je istina :|
Troll_Happens

#80 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by Troll_Happens »

ladyblue18 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ajsini somuni su nekada davno bili savrseni, danas mi nisu ni blizu
Sad somuni dodju ko turske one debele pogace. Nisu ko u cevapdzinicama. Bezveze bas.... :(
dječak sa šibicama

#81 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by dječak sa šibicama »

anonimnaosoba wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ajsini somuni su nekada davno bili savrseni, danas mi nisu ni blizu. Valjda sto vise ne pece na drvima.

Nekad je odlicne somune pravio frajko na Mjedenici na dnu Save Skarica stepenica, imao je odlicne kifle, prodavao ih dole u onom kiosku na Drveniji, kad je veliki odmor ne mozes prici kisoku. Ali umro je stari Murga ima desetak godina, djeca se ne bave time... nekad smo ko klinci, maksuz za ramazan silazili ispod tranzita po njegove somune, ili kod Ajse.
Šta je uopšte sad u onom prostoru, čini mi se da je prazan ili se varam!? Takođe, ne znam radi li taj kiosk, prije koju godinu je radio...
Prazan, sinovi se bave drugim poslovima, pekara vise ne postoji od kako je stari pekar umro. Nesto su pekli ali za svoje potrebe, i ponesto po narudzbi, par godina, sjecam se jer je moja porodica u prijateljskim odnosima sa tom porodicom. Ali odavno od toga nema nista.

Kisok ne znam, mislim da ne postoji, bio je onaj crveni predratni, sjecam se kad onaj niski momak snese punu korpu kifli do kioska, a djeca i raja ko da je dzaba, svi navale :D

I tacno, danas ovi somuni ko pogace, nisu oni tanki fini. Ali ima fora, to sam jos kao dijete vidio kod starih pekara, somune moras slagati propisno. Danas ih samo nabacaju, a nekad su se slagali cik cak, da ne dodju jedan na drugi vec ono ko cigle, blokovi, kad se zida kuca :D

Onda i vrsta peci, ne moze somun iz elektricne peci biti dobar ko onaj sa vatre. A i cini mi se da mnogi pekari ne znaju ni pravu smjesu. Kod Ajse somun ko opanak dodje, odozdo kad gledas, donja kora debela ko djon od cipele. Nekad je to bilo savrsenstvo.
akcid

#82 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by akcid »

Troll_Happens wrote:
ladyblue18 wrote:
Sad somuni dodju ko turske one debele pogace. Nisu ko u cevapdzinicama. Bezveze bas.... :(
Ćevabdžinice snabdijeva Memo s Vratnika, uglavnom
kenzo

#83 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by kenzo »

ima jedna pekara.negdje u KOlodvorskoj(za one kji ne znaju, blizu ekonomske skole )..danas probao kroasan..ono je najbolji kroasan u Sarajevu..pun cokolade za razliku od ostalih..
Labirint

#84 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by Labirint »

To niko nije jeo Mirsine somune sa Logavine? :shock:
kenzo

#85 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by kenzo »

Labirint wrote:To niko nije jeo Mirsine somune sa Logavine? :shock:
oni koji zive u Logavinoj cijeli zivot ih jedu :D
Cholina_Lokica

#86 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by Cholina_Lokica »

Coco maison trenutno za mene ne postoji druga pekara :-D
ladyblue18

#87 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by ladyblue18 »

kenzo wrote:
Labirint wrote:To niko nije jeo Mirsine somune sa Logavine? :shock:
oni koji zive u Logavinoj cijeli zivot ih jedu :D
:thumbup: :mrgreen:
Cholina_Lokica wrote:Coco maison trenutno za mene ne postoji druga pekara :-D
Kakve su im cijene? Ja se vec neko vrijeme kanim da udjem da uzmem sta ali uvijek odustanem, imam osjecaj da su preskupi
Cholina_Lokica

#88 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by Cholina_Lokica »

Jesu im cijene vece nego u drugom pekarama, ali mene sto se tice vrijedi, I nije toliko strasno
brown.sugar

#89 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by brown.sugar »

kenzo wrote:ima jedna pekara.negdje u KOlodvorskoj(za one kji ne znaju, blizu ekonomske skole )..danas probao kroasan..ono je najbolji kroasan u Sarajevu..pun cokolade za razliku od ostalih..
Da ne mislis na pekaru Grbavica II, odmah do mesnice, u neposrednoj blizini pijace? Oni imaju takve kroasane. Ja znam samo za Ekonomsku skolu na krizanju Zmaja od Bosne i Hamdije Cemerlica.
duga puska

#90 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by duga puska »

male kifle u imaretu, sarafi-poricanin, somuni-pekara nafaka otoka
sopran

#91 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by sopran »

Aisina pekara: somuni (za Ramazan se red otegne ihihi, nikad doci na red)
Imaret: one male kifle i strudla sa makom
Huth: hljeb za sjemenkama suncokreta i hljeb sa mrkvom
As: ono lisnato tijesto premazano eurokremom
Neka pekara kojoj se ne sjecam imena na Aneksu: kroasani sa eurokremom i
trenutno moj favorit: francuska pekara Maison Coco u Karingtonci: hljeb sa maslinama, hljeb sa orasima, kolaci subotom- sve prva liga, a jos je drze fakat "pravi" Francuzi :D
ladyblue18

#92 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by ladyblue18 »

sopran wrote:Aisina pekara: somuni (za Ramazan se red otegne ihihi, nikad doci na red)
Zivi na staroj slavi, dok raja skonta da ti samuni nisu vise ni s od nekadasnjih...
shiny

#93 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by shiny »

Dobra mi je pekara preko puta Druge gimnazije, ne znam naziv. Pekara Koševsko brdo ima super hljeb i ogromno pecivo. Mini panini mi je simpatičan - ono za ponijet pa usput grickat. Kaiser mi je isto ok, neki sam zeljanik juče probala, super je. Aspek mi je nekad bio super, nisam odavno ušla, pokvarili su se.
udrch

#94 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by udrch »

ima Pekara kod podvožnjaka u Buća potoku..od ovog ramazana otvorena, prave one prave ramazanske somune, a ne lepine..
čitav ramazan sam bio zadovoljan sa njima, isti kvalitet čitav mjesec..lokalni granap ih je nabavlajao tokom ramazana, a sad ponekad maksuz odem ili svratim kad sam u pokretu..
karanana

#95 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by karanana »

nafaka.

prave somune i za konzum.
racionalista

#96 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by racionalista »

nafaka za sad zadovoljavajuca. nude tri velicine somuna i to je to :D

nema drugih peciva
sopran

#97 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by sopran »

ladyblue18 wrote:
sopran wrote:Aisina pekara: somuni (za Ramazan se red otegne ihihi, nikad doci na red)
Zivi na staroj slavi, dok raja skonta da ti samuni nisu vise ni s od nekadasnjih...
Nista vise generalno nije istog kvaliteta k'o prije, ali je raja jos uvijek gotovo pobozno hodocaste (mama mi tamo blizu zivi, pa upratim) :D
100 godina samoce

#98 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by 100 godina samoce »

racionalista wrote:nafaka za sad zadovoljavajuca. nude tri velicine somuna i to je to :D

nema drugih peciva
NAFAKA-extra somuni!! Moj je dedo bio pekar, znam sta je somun.Odrasla na Carsiji, sad sam blizu ove pekare i pravo mi je drago. Ljudi prave somune iskljucivo na drvima-no plin. Mislim da su oni specijalizovani samo za somune. Ovom dijelu grada je falila jedna ovakva pekara. Ako odrze kvalitet, mene su kupili kao stalnu musteriju. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#99 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by Truba »

što bih sad mogo dva pereca :D
tarikBA

#100 Re: PEKARE U SARAJEVU

Post by tarikBA »

panera :D
Post Reply