Antiderpesivi uglavnom djeluju tako da blokiraju određene receptore, ili da onemoguće razgradnju serotonina. To znači da iako ga se isto izluči, više će se iskoristiti, jer se neće dozvoliti razgradnja istog.zalutala wrote: Onaj osjećaj sreće i veće lučenje serotonina neće doći od antidepresiva. Nije prirodno i nema te tablete koja će u tebi izazvati osjećaj sreće.
Znam ja jako puno primjera u kojima su ljudi bili na terapiji radi upale pluća, pa su umrli, ali to ne znači da se ostali ne trebaju liječiti.U mom se mjestu skoro objesila poznanica koja je dugo vremena bila na tim terapijama,dobivala jake antidepresive,morala ih mijenjati pa jaču dozu primati.Ništa pomoglo nije-ona je otišla u taj nesretan put.
Ti očito ne razumiješ razliku između depresije kao bolesti i drugih stanja koje karakterišu snižen afektivititet, ali nisu depresije. Problem je što kod nas ljudi neraspoloženje smatraju depresijom.Nepovoljne životne situacije itekako znaju dovesti do pojačanja tih simptoma ,sve zavisno kakvog mentalnog sklopa neka osoba i jest.Neki će tek u nepovoljnim situacijama u sebi pronaći snagu i hrabrost,ponaći smisao i cilj za borbu ,neki su jako senzibilni i drugačije reaguju na teškoće koje ih susreću.
Ne smije se biti isključiv i samo u jedan bubanj bubati,za neke osobe su tablete način da se bore protiv depresije,nekima nikako ne odgovara ,čak više pogorša im se stanje.
Sve je više i drugih bolesti, a lijekova pun klinac. O čemu ti pišeš? Antiderpesivi trebaju pomoći, ali se uvijek osim tableta ubacuju i psiho i socioterapije i ima razlog tome. I na kraju, niko ne kaže da će svima pomoći, ali mnogima hoće. Treba znati da njima treba duži period da počnu djelovati, te da se pacijenti moraju pridržavati puno drugih stvari, da bi sve funkcionisalo.Medicina,posebno današnja medicina, nije najveći zakon i Bog koji sve zna,to dokazuje i činjenica da je sve više slučajeva depresije a tableta ima dovoljno.
Apaurin nije antidepresiv, nego anksiolitik, to su različite grupe lijekova.Moja komšinica prije kaže "Joj ,danas mi se sve skupilo,drmnula sam apaurin i odspavala tri sata!".Jel joj pomoglo? Ona misli da jeste a zapravo je zatrpala kroz to spavanje to loše stanje i kad se probudi opet i još će te misli i ono loše u njoj i oko nje biti.
Osim toga, to je isto kada kažeš, neko je imao financijskih problema, nije mogao spavati, popio je nešto za smirenje i zaspao. Je li mu to moglo? Nije, jer i dalje ima financijske probleme.
E pa, jeste mu pomoglo, jer se naspavao, a kasnije treba rješavati ostale stvari.
Shvataš li ti da ljudi koji su stvarno oboljeli od depresije, to očito nisu mogli uraditi? Nakon što su oboljeli, tek tada neće apsolutno ništa uraditi po tom pitanju, jer jednostavno ne mogu, još kada dođu u teški oblik depresije, ili nedao Bog u teški oblik sa psihičkim manifestacijama, tek tada nemaju šansu. Lijekovi i jesu tu da spriječe neka stanja, da im pomognu da se vrate u normalu.Čovjek mora i sebe mijenjati kroz čitav život,ako je nešto loše oko tebe i u tebi kao prvo se treba gledati šta se tu da izmjeniti da bi se pozitivno kroz život išlo.
Antiderpesivi-da-ali samo kao pratnja, kao neka vrsta oslonca u onom vremenu kada bez tih štaka hodati ne znamo. Sve ostalo,čitav proces ozdravljanja, nalaženja nove volje za život, nalaženja svijetlih stvari i pozitivnih i u tom crnilu, pa makar mrvu, je nešto što osoba naučiti mora. Težak proces ali i velike spoznaje za tu osobu kada uspije prevladati depresiju, ojača i iznutra i ne osjeća se više kao pola insana.
Kao što rekoh, radi toga i postoji psihoterapija, socioterapija i druge.