TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

The Realist

#76 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by The Realist »

zalutala wrote: Onaj osjećaj sreće i veće lučenje serotonina neće doći od antidepresiva. Nije prirodno i nema te tablete koja će u tebi izazvati osjećaj sreće.
Antiderpesivi uglavnom djeluju tako da blokiraju određene receptore, ili da onemoguće razgradnju serotonina. To znači da iako ga se isto izluči, više će se iskoristiti, jer se neće dozvoliti razgradnja istog.
U mom se mjestu skoro objesila poznanica koja je dugo vremena bila na tim terapijama,dobivala jake antidepresive,morala ih mijenjati pa jaču dozu primati.Ništa pomoglo nije-ona je otišla u taj nesretan put.
Znam ja jako puno primjera u kojima su ljudi bili na terapiji radi upale pluća, pa su umrli, ali to ne znači da se ostali ne trebaju liječiti.
Nepovoljne životne situacije itekako znaju dovesti do pojačanja tih simptoma ,sve zavisno kakvog mentalnog sklopa neka osoba i jest.Neki će tek u nepovoljnim situacijama u sebi pronaći snagu i hrabrost,ponaći smisao i cilj za borbu ,neki su jako senzibilni i drugačije reaguju na teškoće koje ih susreću.
Ne smije se biti isključiv i samo u jedan bubanj bubati,za neke osobe su tablete način da se bore protiv depresije,nekima nikako ne odgovara ,čak više pogorša im se stanje.
Ti očito ne razumiješ razliku između depresije kao bolesti i drugih stanja koje karakterišu snižen afektivititet, ali nisu depresije. Problem je što kod nas ljudi neraspoloženje smatraju depresijom.
Medicina,posebno današnja medicina, nije najveći zakon i Bog koji sve zna,to dokazuje i činjenica da je sve više slučajeva depresije a tableta ima dovoljno.
Sve je više i drugih bolesti, a lijekova pun klinac. O čemu ti pišeš? Antiderpesivi trebaju pomoći, ali se uvijek osim tableta ubacuju i psiho i socioterapije i ima razlog tome. I na kraju, niko ne kaže da će svima pomoći, ali mnogima hoće. Treba znati da njima treba duži period da počnu djelovati, te da se pacijenti moraju pridržavati puno drugih stvari, da bi sve funkcionisalo.
Moja komšinica prije kaže "Joj ,danas mi se sve skupilo,drmnula sam apaurin i odspavala tri sata!".Jel joj pomoglo? Ona misli da jeste a zapravo je zatrpala kroz to spavanje to loše stanje i kad se probudi opet i još će te misli i ono loše u njoj i oko nje biti.
Apaurin nije antidepresiv, nego anksiolitik, to su različite grupe lijekova.

Osim toga, to je isto kada kažeš, neko je imao financijskih problema, nije mogao spavati, popio je nešto za smirenje i zaspao. Je li mu to moglo? Nije, jer i dalje ima financijske probleme.

E pa, jeste mu pomoglo, jer se naspavao, a kasnije treba rješavati ostale stvari.
Čovjek mora i sebe mijenjati kroz čitav život,ako je nešto loše oko tebe i u tebi kao prvo se treba gledati šta se tu da izmjeniti da bi se pozitivno kroz život išlo.
Antiderpesivi-da-ali samo kao pratnja, kao neka vrsta oslonca u onom vremenu kada bez tih štaka hodati ne znamo. Sve ostalo,čitav proces ozdravljanja, nalaženja nove volje za život, nalaženja svijetlih stvari i pozitivnih i u tom crnilu, pa makar mrvu, je nešto što osoba naučiti mora. Težak proces ali i velike spoznaje za tu osobu kada uspije prevladati depresiju, ojača i iznutra i ne osjeća se više kao pola insana.
Shvataš li ti da ljudi koji su stvarno oboljeli od depresije, to očito nisu mogli uraditi? Nakon što su oboljeli, tek tada neće apsolutno ništa uraditi po tom pitanju, jer jednostavno ne mogu, još kada dođu u teški oblik depresije, ili nedao Bog u teški oblik sa psihičkim manifestacijama, tek tada nemaju šansu. Lijekovi i jesu tu da spriječe neka stanja, da im pomognu da se vrate u normalu.

Kao što rekoh, radi toga i postoji psihoterapija, socioterapija i druge.
The Realist

#77 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by The Realist »

never give up wrote:ovo mi je prvi post na ovom forumu. imam, po meni, srednje do jaku depresivnu epizodu proteklih pola godine, necu sada o razlozima. otisao psihijatru na nagovor prijatelja prije nekih mjesec dana i on mi dijagnosticira blagu depresivnu epizodu i propise flusetin (prozac), po jednu tabletu dnevno (20 mg), sto od tada pijem, dakle nekih mjesec dana. neki simtomi su mi nesanica (prosjecno 3-4 sata spavam), nagle promjene raspolozenja (cesce sam neraspolozen, naravno) i placljivost (iako sam odnedavno prestao sa ovim). ukratko, otkako pijem ovaj ad, stanje se nije toliko poboljsalo, ali ide nabolje polako, barem se meni tako cini, mozda budem povecao dozu na dvije tablete dnevno ako ne bude dodatnih poboljsanja u narednih mjesec dana.
Odmah da znaš, antidepresivnim lijekovima treba duže da djeluju i tu moraš biti strpljiv, ali postići će oni svoj efekat, a.B.d., pogotovo što ti je blaža depresija dijagnosticirana.

Nego, možeš li objasniti ove nagle promjene raspoloženja? Znači či to da budeš neraspoložen, pa nakon toga "preraspoložen" (puno pričaš, višak energije, malo sna, gubitak kontrole u društvu, povećan seksualni nagon, opasnije ponašanje po sebe, kao brza vožnja, brz tok misli, smanjena mogućnost koncentracije na nešto i brz prelazak interesovanja na nešto drugo), ili šta?
u zadnje vrijeme vozam bajk pomalo, sto sam primjetio da pomaze kod nesanice, jer onda spavam 5+ sati, sto mi super dodje, ali opet ne mogu ni svaki dan na bajk, smrsacu :D imam problema sa koncentracijom, uzrokovanim nesanicom logicno, ali nisu toliko strasni, mada mi onemogucavaju normalno ucenje, studiram etf inace.
To nema toliko veze sa spavanjem, koliko sa samom depresijom. Jednostavno je to jedan od simptoma.
never give up

#78 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

nagle promjene raspolozenja u smislu da mi raspolozenje naglo poraste kada sam u dobrom drustvu, da bi nakon razilazenja doslo do jos naglijeg pada istog. valjda se bojim usamljenosti donekle, trebam naci djevojku sto prije :D samo sto bih onda vjerovatno jos vise zapostavio fax, a mozda i ne bih? ne znam ni sam, prije da bih, mada ga ne mogu puno vise zapostaviti nego sto ga zapostavljam trenutno. vracam se na nagle promjene raspolozenja, mogu reci da mi se to ne desava u posljednjih par dana, raspolozenje jos uvijek cesto varira, ali se ne mijenja tako naglo kao sto se znalo mijenjati.
ice2cube

#79 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by ice2cube »

never give up wrote:nagle promjene raspolozenja u smislu da mi raspolozenje naglo poraste kada sam u dobrom drustvu, da bi nakon razilazenja doslo do jos naglijeg pada istog. valjda se bojim usamljenosti donekle, trebam naci djevojku sto prije :D samo sto bih onda vjerovatno jos vise zapostavio fax, a mozda i ne bih? ne znam ni sam, prije da bih, mada ga ne mogu puno vise zapostaviti nego sto ga zapostavljam trenutno. vracam se na nagle promjene raspolozenja, mogu reci da mi se to ne desava u posljednjih par dana, raspolozenje jos uvijek cesto varira, ali se ne mijenja tako naglo kao sto se znalo mijenjati.
To sto se tice nagle promjene raspolozenja, identicno je kao i kod mene !!
Kada sam sa nekim (a to je veoma rijetko) osjecam se odlicno, a onda npr. samo sto se rastanemo i ja krenem sam nazad kuci opet lose misli i lose se osjecam..
zalutala

#80 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by zalutala »

The Realist wrote:
Shvataš li ti da ljudi koji su stvarno oboljeli od depresije, to očito nisu mogli uraditi? Nakon što su oboljeli, tek tada neće apsolutno ništa uraditi po tom pitanju, jer jednostavno ne mogu, još kada dođu u teški oblik depresije, ili nedao Bog u teški oblik sa psihičkim manifestacijama, tek tada nemaju šansu. Lijekovi i jesu tu da spriječe neka stanja, da im pomognu da se vrate u normalu.

Kao što rekoh, radi toga i postoji psihoterapija, socioterapija i druge.
Shvaćam,vrlo dobro shvatam.
Na vlastitoj koži doživjela i samo iz tog razloga mogu svoje sopstveno iskustvo o tom periodu i iskazati.
I zato jer sam doživjela i preživjela te faze ,znam o čemu govorim i šta sam ja lično iz svega toga naučila.
Ali kao što rekoh nije za svakog isti lijek nit isti put.
Sofija89

#81 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

never give up

ice2cube

tako je isto i kod mene bilo ,ali sad je manje izrazeno . Znala me tolika euforija obuzeti i osjecaj ko da ces poletjeti ( a sve to dok sam u drustvu) :D da bih nakon par sati ( citaj akd ostanem sama) plakala i osjecala se kao najjadnija na svijetu, tako da razumijem kako je to.

Mene je moj/a dr. smorio s tim da moram da nadjem momka a ja zapela i necu pa necu :run: :run:
Sofija89

#82 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

leticija wrote: U svakom slucaju, ne treba se puno oslanjati na lijekove jer covjek ipak, sam sebi najvise moze pomoci.

Najuspjesniji nacin je kad uspijemo da prihvatimo depresiju kao nesto normalno, i kad postanemo svjesni da je ona tu, ne pruzajuci joj nikakav otpor, pustiti je da bude... Vremenom cemo se naviknutii na nju i ona na nas, prestacemo da se bojimo tog stanja, shvatajuci da je bas taj strah najcrnje od svega sto nam se moze dogoditi.
Jadan onaj koga ti budes savjetovala - samo toliko cu prokomentarisati ovaj post i zamoliti te da vise ne pises na temama u koje nisi upucena jer blago receno lupetas i nemas pojma.

Molim te postedi nas daljnjih komentara
never give up

#83 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

i ja sam htio napisati da je potpuno pogresno prepustati se depresiji, prihvatiti da, ali prepustiti joj se nikako, jer tako mozes samo jos dublje potonuti. mozda mijesas depresiju sa anksioznoscu, za koju kazu da joj se trebas prepustiti i da je to dobar nacin da je se vremenom rijesis, izbacujuci je iz organizma na takav nacin.

offtopic: Sofija, ako nemas momka a redovno imas odnose, moram pretpostaviti da si u friends with benefits fazonu? :D
Sofija89

#84 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

Hocel' ti biti bolje ako odgovorim ? :roll:
never give up

#85 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

pitam cisto iz kurtoazije :) nemoj se odma' ljutiti, naravno da ne moras odgovoriti.
The Realist

#86 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by The Realist »

never give up wrote:nagle promjene raspolozenja u smislu da mi raspolozenje naglo poraste kada sam u dobrom drustvu, da bi nakon razilazenja doslo do jos naglijeg pada istog. valjda se bojim usamljenosti donekle, trebam naci djevojku sto prije :D samo sto bih onda vjerovatno jos vise zapostavio fax, a mozda i ne bih? ne znam ni sam, prije da bih, mada ga ne mogu puno vise zapostaviti nego sto ga zapostavljam trenutno. vracam se na nagle promjene raspolozenja, mogu reci da mi se to ne desava u posljednjih par dana, raspolozenje jos uvijek cesto varira, ali se ne mijenja tako naglo kao sto se znalo mijenjati.
Aha, znači to povišeno raspoloženje je ustvari neko normalno raspoloženje za zdrave ljude? OK, jer kada se mijenjaju dvije vrste raspoloženja, onda je drugačija dijagnoza, a ne depresivna epizoda, ali očito to nije slučaj kod tebe.

Hvala na odgovoru.
index_box

#87 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by index_box »

Mislim da meni draga osoba prolazi kroz jednu "depresivnu epizodu". Tesko komuniciramo, neprestano je u vazduhu neka tenzija, uopste ne shvatam zbog cega kad nastojim biti sto blazi u razgovoru. Razmisljam da je pustim da malo predahne, da se "oslobodi" tog sto je tisti, ali opet - pitam se koliko je vremena potrebno da se to dogodi i da li je pametno tako prepustiti stvari nekom, meni nejasnom i neprijatnom, toku?
Ovaj ton osjecam unazad dvije sedmice, izmedju nas postoji jedna malo veca razlika u godinama, ali smo do sada uvijek imali dobar i prijatan odnos, dok su zadnje dvije sedmice bas trauma. Kao da preda mnom nije ona ista osoba.
Mislim da na momente u toj depresiji zaboravlja da ja neke stvari, na zalost, ne mogu da razumijem na nacin na koji ih ona razumije jer mi nedostaje jos zivotnog iskustva i znanja.

Pokusao sam u par navrata da se nasalim, da malo "razbijem" tu atmosferu, ali ne pali, ovo mi dodje kao ulje na vatru.
Bas mi je zao sto je tako jer osjecam da ta negativna energija polako izjeda i moju pozitivnu auru kojom se vec duze vrijeme suprotstavljam emotivnim prenosima.

Izvinite na smetnji, morao sam sa nekim da podijelim.
dek

#88 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by dek »

Ljudi, dajte preporuke za nekog dobrog psihijatra jer dosta ljudi koji se bore sa ovim stvarima ne znaju kome da se obrate.

Ja sam recimo išao dr. Logi koji et važi za najboljeg ali sam prestao, ne paše mi jednostavno, imam osjećaj da tip jednostavno nema više želje da se bavi ovim stvarima, u godinama je, ima puno obaveza i seanse odrađuje ''tek tako''- takav sam utisak ja stekao.

Ako neko zna još nekog, neka slobodno predloži.
Hadzi Lojo

#89 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Hadzi Lojo »

Sve je to izmedju usiju, kako neki kazu.
Kako neko rece, pojedini ljudi sami sebi natovare probleme koji ima kasnije prouzrokuju depresiju kao vrstu bijega iz problema. Po meni to nije depresija nego neracionalno zivljenje. Za lijecenje stvarne depresije ljudi moraju prvo sami sebi priznati sta ih muci paonda sve to ispricati psihijatru.
Samo jaka licnost moze sama sebi pomoci. Recimo vjezbe yoge mogu dosta pomoci ukoliko se praktikuju uz kontrolu pravoga ucitelja.
Neki su rjesili svoje probleme praktikovanjem u vjeri.
Po meni najljepsi vid relaksacije je odlazak na planinu sa istinskim ljubiteljima planina i prirode, ali sve to ide ukoliko imate ljubavi prema prirodi. Ukoliko vam sve ovo ne pomaze ondagutajte otrove sto vam psihijatar prepise, pa ce te imati jetru goru nego alkoholicar.
never give up

#90 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

ja ne planiram "gutati ove otrove" duze od 3 mjeseca, jer sve poslije toga stvara odredjeni vid ovisnosti o lijeku koliko sam ja vidio, cak je i 3 mjeseca malo rizicno. sto se tice ostalih, kvalitetnijih nacina lijecenja depresije, mogu reci da skoro pa da zivim na planini sto mi bas i ne pomaze, cak mi i smeta u smislu sto sam odsjecen od grada i da mi do istog treba nekih sat i po vremena u jednom pravcu. eh sad, religija. vec jako dugo vremena proucavam istu, konkretno Islam i u najkracim crtama, cesto nailazim na logicke nejasnoce za koje jos nisam nasao jasne odgovore i za neke mislim da odgovora i nema...

za kolegu koji sumnja da mu prijateljica prolazi kroz depresivnu epizodu: ako ti je bas toliko stalo do nje, popricaj sa njom o tome, prije toga se i sam malo informisi o depresiji i kako pomoci osobi koja pati od iste (kakvi savjeti ne pomazu, a kakvi pomazu itd.), moras imati jako puno strpljenja i volje da pomognes... meni recimo starci bas i ne pomazu jer nisu bas upoznati sa depresijom, pa me stara recimo i dalje tjera da radim neke kucanske poslove, a ja se ne mogu pomaci iz kreveta... pa se pocne derati na mene, kao lijen si itd... ne konta da se depresija ne moze pobjediti nazor... iako bih ja rado njoj pomogao, jednostavno ne ide... isto tako mi je i sa faxom, koliko god bih ja volio da mogu uciti normalno, ne ide pa ne ide. ne mogu da se nakanim, a volio bih da mogu. u rijetkim situacijama kad se nakanim, ucenje potraje 10tak minuta najvise, onda pad koncentracije i kraj. pored svega, vjerujem u sebe i vjerujem da cu vremenom biti bolje, samo treba jako puno strpljenja i odlucnosti... i znam razloge/probleme zbog kojih sam u ovom stanju i polako radim na njihovom rjesavanju, tako da se nadam najboljem :)
graue_maus

#91 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by graue_maus »

pratim
The Realist

#92 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by The Realist »

never give up wrote:ja ne planiram "gutati ove otrove" duze od 3 mjeseca, jer sve poslije toga stvara odredjeni vid ovisnosti o lijeku koliko sam ja vidio, cak je i 3 mjeseca malo rizicno. sto se tice ostalih, kvalitetnijih nacina lijecenja depresije, mogu reci da skoro pa da zivim na planini sto mi bas i ne pomaze, cak mi i smeta u smislu sto sam odsjecen od grada i da mi do istog treba nekih sat i po vremena u jednom pravcu. eh sad, religija. vec jako dugo vremena proucavam istu, konkretno Islam i u najkracim crtama, cesto nailazim na logicke nejasnoce za koje jos nisam nasao jasne odgovore i za neke mislim da odgovora i nema...
Griješeš, lijekovima treba duže da djeluju, nemoj prekidati terapiju ako nije potrebno. A ako primjetiš poboljšanje, definitivno ne prekidaj, dok ti ne kažu ljekari.

Nemoj misliti da oni ne gledaju toksičnost, opasnost od ovisnosti i slično, ali se ipak mora prvo teže stanje liječiti, a onda lakše.

A naravno da ti planina ne pomaže, jer imaš već depresiju. To su gluposti kako će to pomoći nekome. To će pomoći kod ljudi koji su neraspoloženi i koji nemaju težih problema. Depresivna epizoda se može javiti jednom u životu, a može preći u ponavljanu, koja traje stalno. I može uz lijekove, ako se sve ostalo zanemari.

Ali jako, jako bitan faktor su psiho i socioterapija i bez toga lijekovi neće baš pomoći, tj. teško, zato to obavezno radi.
herimione

#93 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by herimione »

postamina wrote:"serum" "leticia"

Mnogo toga što ste nabrojali (simtoma) nalazi se kod mog oca, zapao je u takvu depresiju da ni sami više ne znamo kuda, i kome više da se obratimo...nema volje nizačim, nemože da spava, kocentracija loša, strah ga stalno nečeg, stalno je u nekom iščekivanju da će se nešto loše dogoditi,crne misli, sve nagativno vidi ako se neko sl. razboli u porodici (brat, mama ili ja) onda tek dobije neku nesnosnu glavaoboju, uznemiri se... tako da sve sad moramo kriti.. što nije nam ni malo jednostavno..

a stvarno nema razlog ni za bilo što navedeno.

Sve nam je dobro, finansijsko,materijalno stanje, sve nam je ostvario da ne nabrajam..vrlo teško je sve to gledati, a nemati način kako pomoći. :?

hvala svima, :zoka:
postamina, citajuci ovaj tvoj post sam shvatila da tvoj tata mozda ne pati toliko od depresijom koliko od GAD (General Anxiety Dissorder). Procitaj malo vise na : http://en.wikipedia.org/wiki/General_anxiety_disorder
I mama i ja smo dugo dobijale diagnozu depresije, davali su nam antidepresante koji su kod mame uzrokovali jos vecu nemoc i tezu depresiju (tip kada prestanes da osjecas, kada vise niti places niti se smijes), dok kod mene su izazivali napade agresije poslije koje bi dolazila faza vegetiranja (spavanje po citav dan i absolutna nezainteresovanost za bilo sto oko mene).

Njemu je potrebna KBT (koju je ranije pomenuo Ivan_ch), ali da bi uopste krenuo sa njom, tvom tati je potrebno da prvo pije ‘anti-anxiety’ tablete. Ja pijem xanax vec godinu dana (znam da nisu preporucljive da se piju duze od 4-6 sedmica), ali one su mi pomogle zajedno sa antidepresantima da :
• Spavam dovoljno da kada se probudim ujutro nisam umorna,
• Nemam traumaticne snove koji me bude i iscrpljuju,
• Smanji otkucaje srca koji nikad nisu bili ispod 100/min (mami su smanjile pritisak za koji je godinama pila tablete koje nisu pomagale),
• Prije bi u budnom stanju osjecala se kao da sanjam jer sam stalno mislila ‘sta bi bilo ako bi bilo’ – nikada nisam bila svjesna trenutnog momenta vec bi bila ili u proslosti ili u buducnosti. Takva razmisljanja su dovela do toga da I ja I mama nismo mogle da napustimo stan jer ne bi znale jesmo li iskljucile peglu, sporet; da li smo zakljucale stan ili zatvorile prozore,…. Ovi simptomi su bili glavni da nas dijagnoziraju sa depresijom.

KBT ja radim sama kod kuce (imam velike stresove i obaveze u zivotu trenutno tako da mi je lakse), mama opet ima uzroke napada panike koji imaju korjene iz njenog djetinjstva, i posto pije xanax samo mjesec dana ocekujem do u narednih mesec, dva ce smoci snage da ide kod psihoterapeuta. Ja sam u boljoj poziciji nego ti jer zene je lakse natjerati da pricaju nego muskarce.

Vise o napadima panike mozes naci na :http://www.lindenmethod.com/
Nemoj kupovati nista od njih – ja ti mogu poslati knjigu jer je na engleskom ali ona ce pomoci prije svega vama da shvatite kako tata razmislja (promjena perceptora u mozgu da i nebitne stvari shvataju da su situacije vazne kao zivot ili smrt koje iniciraju proizvodnju adrenalina). Poenta je relaksacija, i da u dnevnik zapise svaka brigu cim se pojavi, svaki razlog koji prouzrokuje strah, da se definise koji ishod se ocekuje a koji plasi. Poslije toga u drugoj koloni kada je situacije prosla i kada shvati da nije bilo razloga za strah, pise sta se u stvari desilo, da li je bilo razloga za brigu i strah. Ovo je sto se obicno trazi na KBT - i za starije je bitno da takav dnevnik zapocnu pod strucnom kontrolom.

Poslije odredenog vremena, taj dnevnik ce mu pomoci da pronade uzroke straha koje je vec ranije imao, kao i sta se desilo poslije istih situacija. Povremeno njegov mozak ce poceti da povezuje bezopasne situacije onako kako jesu, a ne kao zivotno bitne koje znace zivot ili smrt.

U svakom slucaju - njemu je neophodna tacna dijagnoza - nije sve depresija.
Sofija89

#94 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

dek wrote:Ljudi, dajte preporuke za nekog dobrog psihijatra jer dosta ljudi koji se bore sa ovim stvarima ne znaju kome da se obrate.

Ja sam recimo išao dr. Logi koji et važi za najboljeg ali sam prestao, ne paše mi jednostavno, imam osjećaj da tip jednostavno nema više želje da se bavi ovim stvarima, u godinama je, ima puno obaveza i seanse odrađuje ''tek tako''- takav sam utisak ja stekao.

Ako neko zna još nekog, neka slobodno predloži.
Isti takav sam utisak i ja stekla i vidim da nisam jedina. I ja sam prestala ici iz istih razloga.

Da li je neko isao od dr.Sandic ?

http://www.drsandic.com.ba/

never give up
i ti ocigledno nemas pojma, pa valjda bi trebao znati da se terapija sa AD pije minimalno 6 mjeseci , a o tome da stvara ovisnost bez teksta sam ostala, pa svi bolji lijekovi koji se danas koriste u terapiji depr,anksioznosti itd. ne stvaraju ovisnost ne znam sta ti pijes nadam se samo da nije fluoksetin :run:
never give up

#95 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

nekako sumnjam da ti bolje znas od dr. Emira, koji mi je rekao da terapija ad-om traje minimalno 2-3 mjeseca, ne 6 mjeseci. i da, pijem fluoksetin (prozac), pise to u mom prvom postu, u cemu je tu problem? sto se tice ovisnosti, da si pogledala onaj klip sto sam postavio barem prvih 10tak minuta, znala bi o cemu govorim ;)

nije valjda da me odjednom pocinjes napadati jer sam te indirektno pitao jesi li ravaku :) ako je zbog toga, moje iskreno izvinjenje :) inace, razlog zasto ne volim osobe koje praktikuju 'veze bez obaveza' je taj sto ti ne kazu na vrijeme da je samo to ono sto zele, pa sam se ja jadnik tako zaljubio u jednu djevojku koja mi je prekasno rekla svoje namjere, pa je i to jedan od razloga moje depre. prokleta *****...
Sofija89

#96 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

Stvar je u tome sto ce neko kome je terapija neophodna traziti po netu i onda doci na ovaj forum gdje ti pises da su lijekovi otrov,da stvaraju ovisnost i ostale nebuloze....
a to sto se osjecas ugrozeno je tvoj problem , nema potrebe za vrijedjanjem , to samo govori o tvojoj kulturi odnosno malogradjanstvu i mentalitetu :bih: , i vidi se da si jako nezreo

pices ti taj prozac i duze kako se meni cini :run:
juzna_strana

#97 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by juzna_strana »

Sofija imam pitanje za tebe pa te molim za odgovor. :)
Zanima me kako se manifestira depresija u pocetnoj fazi,kakvi su prvi simptomi ?
Vidjam dosta tuznih ljudi oko sebe,djeluju mi utuceno,nesto kontam mozda je to neki pocetak depresije..
Hvala ti unaprijed !
suzzy_q

#98 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by suzzy_q »

Pij corokutovo ulje i omega 3
never give up

#99 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by never give up »

redom; da smatram da je prozac otrov, ne bih ga ni pio... primjeti da sam stavio navodnike u postu u kojem sam to pominjao. s druge strane ne smatram ga ni sigurnim lijekom, jer on to nije. dalje, vrlo je ocito da idalje nisi ni otvorila onaj klip koji sam postavio, a komentarises o istom, cijeli je fazon u tome da postoje razlicite vrste ovisnosti, te da vecina ad-ova stvara odredjeni (podvlacim odredjeni) tip ovisnosti koji nije definisam kao ovisnost od strane glavnih farmaceutskih kompanija, ako te zanima o cemu pricam, pogledaj onaj klip, barem pocetni dio, bez predrasuda i vidjeces o kakvim 'nebulozama' pricam.

sto se tice vrijedjanja, vec sam se izvinuo, mozda sam malo pretjerao u reakciji jer sam te odmah uporedio sa djevojkom koju sam pominjao, a nju ne mogu smislit nikako... nevazno to, mislim da vise nema potrebe za prepucavanjem, ne treba mi/nam ova dodatna negativna energija.

meni je svaki dan sve bolje tako da cisto sumnjam da cu piti ovaj ad duze od tri mjeseca (pijem ga do sada oko mjesec i po) i ono sto mi najmanje treba je nekakvo nepotrebno prepucavanje.

samo cu ti pomenut jos jednu stvar koju ces ti mozda opet shvatiti kao provokaciju, ali to je nesto sto sam nekad negdje procitao i sto mi ima smisla, a to je da su osobe koje duze vremena konzumiraju takve veze sklone depresiji, pa ti to protumaci kako god zelis, ja ti ovo samo pominjem u najboljoj namjeri.

lp
Sofija89

#100 Re: TEŠKA DEPRESIVNA EPIZODA

Post by Sofija89 »

juzna_strana wrote:Sofija imam pitanje za tebe pa te molim za odgovor. :)
Zanima me kako se manifestira depresija u pocetnoj fazi,kakvi su prvi simptomi ?
Vidjam dosta tuznih ljudi oko sebe,djeluju mi utuceno,nesto kontam mozda je to neki pocetak depresije..
Hvala ti unaprijed !
Uglavnom su simptomi konstantna tuga,negativne misli o svemu,bezvoljnost,povlacenje u sebe,malaksalost,apatija,pojacan umor,poremecaj sna -nesanica ili prekomjerno spavanje odnosno stalna pospanost .....ima mnogo simptoma koji omogucavaju razlikovanje prolazne potistenosti ili neraspolozenosti od prave depresije. Ako ovi simptomi potraju duze od dvije-tri sedmice,svaki dan,postoji mogucnost da se radi o depresiji.
Prije pocetka koristenja terapije,svaki dobar lijecnik ce vas prvo uputiti da uradite nalaze hormona stitne zlijezde i krvnu sliku odnosno zeljezo u krvi-jer poremecaj hormona stitne zl. i anemija mogu uzrokovati simptome slicne depresiji ,tj. malaksalost,umor,bezvoljnost,losu koncentraciju...............

Kod nas upravo zbog stavova da su AD otrov, da postanes ovisnik, da samo ludi idu kod psihijatra, da ce proci vremenom, jos si mlad proci ce, pogledaj kako drugi zive sto se ti zalis...... itd. itd.......i slicnih uvjerenja i krivih stavova depresija se ne lijeci odnosno depresivni bolesnici i ne traze lijecnicku pomoc...ali to je mozda vec druga tema....................................

Za vise informacija obratite se vasem lijecniku ili farmaceutu.... :)

Evo jos nekih linkova za simptome:

http://www.sretneveze.com/expert/depres.html

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/cl ... esiju.html

http://www.ordinacija.hr/halo-doktore/p ... nifestira/
Post Reply