Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shiljak

#76 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Nece im vise nikad ici ovako dobro kao sto im je islo do sad :) Jedino da se pocnu baviti i nekim drugim poslovima, pokupuju druge firme kao sto to google radi.
star(i)mo

#77 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

FB je dosta izgubio na imidzu radi ovako loseg starta na berzi (jedan od najgorih IPO-a u istoriji berze). Investitori se trenutno boje dionice k'o djavo krsta. Mada je ocigledno da haos oko FB tek pocinje. Danas je SEC pokrenuo istragu protiv Morgan Stanley banke radi FB i njihovog IPO-a. Pojedini investitori vec pokrecu tuzbe protiv Nasdaq-a. Bice veselo. :D
ExNihilo

#78 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Najgori IPO u historiji :lol:

Sine, ovaj IPO bio je drugi najveći u američkoj historiji.
star(i)mo

#79 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

"Sin" se bavi time profesionalno. :wink: I nigdje nisam napisao da nije jedan od najvecih (3. u USA i 6. u svijetu) vec da je jedan od najgorih pocetaka u istoriji. Dionice su u prvim danima trgovanja izgubile vec oko 20% vrijednosti. :D
Ali sta drugo i ocekivati? Morgan Stanley je vise puta povecavao volumen da bi na kraju ponudili preko 421 Mio dionica (??? za trecinu vise nego najavljeno). Nominalna vrijednost dionice je bila fiksirana na $28, kasnije na $34 da bi malo prije IPO-a odlucili da je podignu na $38 (???). Za Morgan Stanley, na prvi pogled, veoma lukrativan biznis jer su zaradili preko $ 176 Mio na FB. Realno je ipak bila cista pohlepa, koja ce ih vjerovatno skupo kostati. Sta ce biti s FB , koji je uspjesno "zaradio" preko $ 15.8 Mia na berzi je jos otvoreno. Ocekuje se da ce FB vrlo brzo kupovati sopstvene dionice i na taj nacin polako vrijednost dionice priblizavati nekoj realnoj vrijednosti od $15. Jedan dio ce sigurno ici i u marketing jer je kod (posebno malih) investitora ostao taj gorak ukus u ustima da su u prosli petak bili "prevareni".
Last edited by star(i)mo on 23/05/2012 14:39, edited 1 time in total.
ExNihilo

#80 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Slabo ti to meni nešto profesionalno. Postoji jasna razlika između IPO i preprodaje, odnosno primarnog i sekundarnog tržišta. Reći da je IPO doživio neuspjeh, a to je ono što si ti rekao, nema mnogo veze s ovim što se sada događa - padom tržišne cijene dionice.

Jedino se može reći da je nominalna cijena bila previsoka, sudeći po trenutnom padu. Ali, i to ne mora biti. Znat ćemo tek za mjesec-dva.

Bilo kako bilo, IPO je uspio i facebook je zgrno 16 milijardi čistog kapitala.
star(i)mo

#81 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

Ellinor wrote:Slabo ti to meni nešto profesionalno. Postoji jasna razlika između IPO i preprodaje, odnosno primarnog i sekundarnog tržišta. Reći da je IPO doživio neuspjeh, a to je ono što si ti rekao, nema mnogo veze s ovim što se sada događa - padom tržišne cijene dionice.

Jedino se može reći da je nominalna cijena bila previsoka, sudeći po trenutnom padu. Ali, i to ne mora biti. Znat ćemo tek za mjesec-dva.

Skontao sam sta si mislio. Podgledaj edit na mom proslom komentaru.

p.s. Gdje vidis da sam napisao da je IPO dozivio neuspjeh?! Naprotiv. FB i MS su jako dobro zaradili na ovom IPO.
Last edited by star(i)mo on 23/05/2012 14:42, edited 1 time in total.
ExNihilo

#82 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

ok :)

p.s. to se dalo zaključiti iz tvojih riječi "jedan od najgorih IPO-a u istoriji berze".
Last edited by ExNihilo on 23/05/2012 22:27, edited 1 time in total.
Op3r4t0r

#83 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Op3r4t0r »

I ja sam pravi duduk za ulaganje u dionice iako mi je tema jako zanimljiva.

Ja sam prvo preko Iphone aplikacije a onda i preko interneta naletio na jednu stranicu preko koje se valjda moze ulagati u sve vece berze svijeta bez posrednika, brokera, banki itd

Stranica postoji na raznim jezicima, izmedju ostalog i na hrvatskom i meni djeluje na prvi pogled jako profesionalno
http://www.plus500.com/

http://www.plus500.com/hr/

Ovaj plus500 sam isprobao na iphone aplikaciji, skinuo sam i program sa njihove zvanicne stranice ali njega nisam jos isprobavao, uglavnom, na aplikaciji ima mogucnost demo ulaganja, kao neka vrsta igre sa pravom berzom sto je meni bilo jako zanimljivo, cini mi se da od njih dobijes virtuelnih 20 000 eura i kupujes dionice realnih firmi po njihovim trenutnim cijenama, isto tako i prodajes po trenutnim cijenama, sve je realno osim novca, kao igrica je jako zanimljivo.

Obuhvacena je americka berza, sve vece evropske berze itd.

Ono sto mene zanima je mogucnost i realnog ulaganja sa realnim novcem, cak sta vise za sve one koji to zele od stranice ili programa dobiju na poklon 25 pocetnih eura koje mogu da ulazu, te pare mogu i podici nakon sto izvrse odredjen broj ulaganja, naravno u slucaju da ne propadnu :)

Mene jako zanima ovo ulaganje sa pravim parama, gdje bi npr poceo sa nekih 500 eura ili 1000 maraka za pocetak pa da vidim kako to sve fura, medjutim ovo je nesto frisko na sto sam naletio pa me zanima da li jos neko od vas koristi ovaj plus500 ili mozda neku drugu a istu varijantu ili nacin ulaganja?

Prvenstveno me zanima koliko je ovo sve sigurno pa eto ako ko zna sta vise o ovome hvala unaprijed :)
graditelj

#84 Re: dionice, kupovina itd.

Post by graditelj »

Ellinor wrote:Slabo ti to meni nešto profesionalno. Postoji jasna razlika između IPO i preprodaje, odnosno primarnog i sekundarnog tržišta. Reći da je IPO doživio neuspjeh, a to je ono što si ti rekao, nema mnogo veze s ovim što se sada događa - padom tržišne cijene dionice.

Slažem se da ćemo za da-tri mjeseca vidjeti šta će se desiti, al reci nam ti svoje mišljenje o trenutnim cjenama, i pokušaj to argumentovati, i šta ti znači ovo da je facebook zgrnuo 16 milijardi kapitala, šta će sad sa tim povečanim kapitalom???
Ja mislim da je momak u dukserici pošteno nategao amerikance :mrgreen: i mislim da su jedino osnivači "zgrnuli lovu sa ovim potezom
shiljak

#85 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Op3r4t0r wrote:I ja sam pravi duduk za ulaganje u dionice iako mi je tema jako zanimljiva.

Ja sam prvo preko Iphone aplikacije a onda i preko interneta naletio na jednu stranicu preko koje se valjda moze ulagati u sve vece berze svijeta bez posrednika, brokera, banki itd

Stranica postoji na raznim jezicima, izmedju ostalog i na hrvatskom i meni djeluje na prvi pogled jako profesionalno
http://www.plus500.com/

http://www.plus500.com/hr/

Ovaj plus500 sam isprobao na iphone aplikaciji, skinuo sam i program sa njihove zvanicne stranice ali njega nisam jos isprobavao, uglavnom, na aplikaciji ima mogucnost demo ulaganja, kao neka vrsta igre sa pravom berzom sto je meni bilo jako zanimljivo, cini mi se da od njih dobijes virtuelnih 20 000 eura i kupujes dionice realnih firmi po njihovim trenutnim cijenama, isto tako i prodajes po trenutnim cijenama, sve je realno osim novca, kao igrica je jako zanimljivo.

Obuhvacena je americka berza, sve vece evropske berze itd.

Ono sto mene zanima je mogucnost i realnog ulaganja sa realnim novcem, cak sta vise za sve one koji to zele od stranice ili programa dobiju na poklon 25 pocetnih eura koje mogu da ulazu, te pare mogu i podici nakon sto izvrse odredjen broj ulaganja, naravno u slucaju da ne propadnu :)

Mene jako zanima ovo ulaganje sa pravim parama, gdje bi npr poceo sa nekih 500 eura ili 1000 maraka za pocetak pa da vidim kako to sve fura, medjutim ovo je nesto frisko na sto sam naletio pa me zanima da li jos neko od vas koristi ovaj plus500 ili mozda neku drugu a istu varijantu ili nacin ulaganja?

Prvenstveno me zanima koliko je ovo sve sigurno pa eto ako ko zna sta vise o ovome hvala unaprijed :)
Hajd da ti skratim pricu, ne podrzava Bosnu :D
http://www.plus500.com/hr/SoftwareNotAvailable.aspx/
Op3r4t0r

#86 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Op3r4t0r »

shiljak wrote:Hajd da ti skratim pricu, ne podrzava Bosnu :D
http://www.plus500.com/hr/SoftwareNotAvailable.aspx/
Ja nisam u bosni tako da za mene nije problem, jedino eto sad mi se smanjuje mogucnost da to neko od vas koristi i zna nesto o tome jer bi i taj neko drugi trebao da ne zivi u bosni

Odgovor na pitanje me i dalje jako jako zanima :thumbup:
ExNihilo

#87 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

graditelj wrote:

Slažem se da ćemo za da-tri mjeseca vidjeti šta će se desiti, al reci nam ti svoje mišljenje o trenutnim cjenama, i pokušaj to argumentovati, i šta ti znači ovo da je facebook zgrnuo 16 milijardi kapitala, šta će sad sa tim povečanim kapitalom???
Ja mislim da je momak u dukserici pošteno nategao amerikance :mrgreen: i mislim da su jedino osnivači "zgrnuli lovu sa ovim potezom
Ma ima puno mogućih uzroka trenutnog pada cijena. Teško je reći koji je dominantan. Prvo, cijena vjerovatno jeste bila previsoka. Drugo, investitori su oprezni iz više razloga. Prvo, nesigurni su u facebookove novčane tokove. To je kompanija koja nema u suštini konkretnog proizvoda. Zato su sad pred sami IPO i uveli ovu opciju da platiš 2 $ da ti se istakne post na home feed-u. :lol: Malo da razbiju strah investitora. Imaju oni reklame, ali to je proizvod koji zavisi od publike, tj. broja korisnika. A sve i jedna internet društvena mreža prije facebooka je u određenom trenutku počela da dramatično gubi korisnike kada njihov interes opadne. Ko može investitore uvjeriti da se to neće desiti i facebooku?
Investitori generalno imaju nepovjerenje prema socijalnim medijima. Skoro sve kompanije iz te branše koje su prošle godine izašle na berzu imale su pad cijene ispod nominalne do kraja godine. Pogledaj recimo kako Zynga dionice jadno kotiraju. A znamo da su Zynga i facebook usko vezani.

Što se tiče ovih milijardi, ne bih se složio da služe samo za bogaćenje vlasnika. Ima i toga, naravno. To je jedan od osnovnih razloga za IPO danas :D
Ali ima gdje facebook ulagati kapital, ima se gdje širiti. Ne strahuje Google bezveze od njihove dominacije. Govori se o facebook telefonu (što će tinejdžeri rado popušit, isto ko i iPhone). Google se konkretno boji da ne naprave alternativu njihovom pretraživaču, za šta sigurno postoje ambicije. A da ne govorim o ovim silnim akvizicijama koje vrše u zadnje vrijeme. A još ako se prošire na kinesko tržište gdje su trenutno blokani :D
star(i)mo

#88 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

Ellinor, sve je to divno, krasno ali... ono sto se vec zna o FB (postoje glasine da ce kreirati svoj telefon) je u trzisnoj cijeni dionice, dakle u danasnjem kursu. Research analisti nista dodatno ne vide u "product pipelinu" (niti neku vazniju akviziciju) sto bi opravdalo tako veliki PER (Price-Earning Ratio) kod FB. Ponavljam da konkurenti imaju dosta manji PER od FB.
Da li znas da je Morgan Stanley nekoliko dana prije IPOa upozorio investitore da FB vjerovatno nece imati veliki napredak u prometu u naredne 2-3 godine? Posto FB ima jako male mogucnosti da smanji troskove poslovanja, svi su istog misljenja da ce i profit ostati apsolutno nepromijenjen. Sta onda opravdava tako visok kurs dionica? Nista! Obicna pohlepa investment banke i vlasnika FB.
ExNihilo

#89 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

star(i)mo wrote:Ellinor, sve je to divno, krasno ali... ono sto se vec zna o FB (postoje glasine da ce kreirati svoj telefon) je u trzisnoj cijeni dionice, dakle u danasnjem kursu. Research analisti nista dodatno ne vide u "product pipelinu" (niti neku vazniju akviziciju) sto bi opravdalo tako veliki PER (Price-Earning Ratio) kod FB. Ponavljam da konkurenti imaju dosta manji PER od FB.
Da li znas da je Morgan Stanley nekoliko dana prije IPOa upozorio investitore da FB vjerovatno nece imati veliki napredak u prometu u naredne 2-3 godine? Posto FB ima jako male mogucnosti da smanji troskove poslovanja, svi su istog misljenja da ce i profit ostati apsolutno nepromijenjen. Sta onda opravdava tako visok kurs dionica? Nista! Obicna pohlepa investment banke i vlasnika FB.

Slažem se, ovo za P/E je tačno. Negdje sam čitao analizu koja kaže da bi facebook imao P/E kao kod Googla morao bi povećati neto dobit za 500%, odnosno trebao bi povećati broj korisnika na skoro 5 milijardi, što naravno uopće nije realno. Zato i kažem, cijena jeste vjerovatno pretjerana. Toliko mnogo neće povećati svoju dobit, ali da nemaju gdje ulagati i da neće uspješno levatiti mase i zgrtati dodatnu lovu na tome - ne bih se složio :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#90 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Entropio »

Ellinor wrote:Što se tiče ovih milijardi, ne bih se složio da služe samo za bogaćenje vlasnika. Ima i toga, naravno. To je jedan od osnovnih razloga za IPO danas :D
Ali ima gdje facebook ulagati kapital, ima se gdje širiti. Ne strahuje Google bezveze od njihove dominacije. Govori se o facebook telefonu (što će tinejdžeri rado popušit, isto ko i iPhone). Google se konkretno boji da ne naprave alternativu njihovom pretraživaču, za šta sigurno postoje ambicije. A da ne govorim o ovim silnim akvizicijama koje vrše u zadnje vrijeme. A još ako se prošire na kinesko tržište gdje su trenutno blokani :D
Sadašnja cijena nije realna, to je činjenica. Međutim, Facebook sigurno ima prostora za širenje. Svi ti projekti koje si naveo su ustvari uračunati u ovu cijenu, pa je donekle i opravdavaju. Ko vjeruje da će se Facebook razviti u diva koji će moći parirati Google-u rado će kupiti po ovoj cijeni. Ja sam malo skeptičan... Zuckerberg mi ne ulijeva povjerenje. On je stvorio Facebook, ali bi svoju poziciju trebao prepustiti nekom stručnijem. Google je to uradio stavivši Erica Schmidta na CEO poziciju (veoma stručan čovjek koji je radio u Sunu, Novellu itd) i on je od male kompanije napravio diva (iako su ga nedavno skinuli s te pozicije). Ako bi Facebook uradio nešto slično, bili bi ozbiljan konkurent Google-u.
ExNihilo

#91 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

To si potpuno upravu, zaboravio sam to spomenuti. Zucerberga nazivaju diktatorom, navodi se često ovaj nedavni primjer kupovine Instagrama, za milijardu $ čini mi se, bez da je konsultirao odbor direktora uopće :D

Tako bahato ponašanje sigurno ne ulijeva povjerenje investitorima.
Op3r4t0r

#92 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Op3r4t0r »

Posto niko ne zna nista o plus500 da probam s drugim pitanjem :)

Dakle, ako neko zna a cuo sam da moze :) mene zanima kako trgovati dionicama putem interneta bez brokera, brokerskih kuca, odlazaka u banku itd.

Znaci nesto na ovom principu: imam pare na svom kontu, te pare putem kreditne kartice, moneybookersa ili nekim drugim nacinom bez brokera kao posrednika prebacim tamo negdje na neki svoj account na neku online brokersku kucu i sa tim parama u realnom vremenu kupujem/prodajem dionice putem nekog programa koji bih trebao moci skinuti sa njihove stranice. I naravno da se ne radi o nekoj SCAM gluposti :)

Nisam nesto jak sa objasnjavanjem ali onaj ko zna na sta mislim znace i odgovoriti :)
talić

#93 Re: dionice, kupovina itd.

Post by talić »

Op3r4t0r wrote:Posto niko ne zna nista o plus500 da probam s drugim pitanjem :)

Dakle, ako neko zna a cuo sam da moze :) mene zanima kako trgovati dionicama putem interneta bez brokera, brokerskih kuca, odlazaka u banku itd.

Znaci nesto na ovom principu: imam pare na svom kontu, te pare putem kreditne kartice, moneybookersa ili nekim drugim nacinom bez brokera kao posrednika prebacim tamo negdje na neki svoj account na neku online brokersku kucu i sa tim parama u realnom vremenu kupujem/prodajem dionice putem nekog programa koji bih trebao moci skinuti sa njihove stranice. I naravno da se ne radi o nekoj SCAM gluposti :)

Nisam nesto jak sa objasnjavanjem ali onaj ko zna na sta mislim znace i odgovoriti :)
Prvo kažeš bez brokera a onda ipak spominješ nekog internetskog brokera.
Berza je mjesto trgovine na kojoj se nudi, prodaje i kupuje imovina i bilo ko osim brokera ( čiji je osnivački kapital 500.000 maraka) ne može učestvovati u trgovini jer broker prima nalog i garantuje da prodavac ima vlasništvo na određenom udjelu kao i da kupac ima novac ( uplaćujući ga na račun brokera). Jako je bitna zaštita imovine i kada bi se dozvolilo da telefonom ili internetski neko odrađuje trgovinu vrlo brzo bi sistem pao i investitori bi bili pokradeni.
Za najsitnije nepoštivanje propisa i procedura broker ostaje bez licence.
Dakle odgovor bi bio, u BiH a ni van BiH vjerovatno ne jer lopovi vrebaju na sve strane.
graditelj

#94 Re: dionice, kupovina itd.

Post by graditelj »

Op3r4t0r wrote:Posto niko ne zna nista o plus500 da probam s drugim pitanjem :)

Prijatelju moj, koliko ja razumjem tvoja pitanja i nedoumice, to što ti tražiš teško da se može nazvati investiranjem i ulaganjem. Kako sam kažeš da se ne razumiješ baš u to, onda je to za tebe klasična kocka ili malo sofisticiranija kladionica. Taj princip trgovanja koji si opisao se koristi uglavnom na FOREX-u, a to je tržište valuta, ali ima i robno tržište, tržište zlata, berzanski indexa, dionica. Ev naprimjer to imaš na ovoj stranici
http://www.fxlider.com/cr/
Nisam to probao, i neznam ništa u vezi ove stranice i njihove platforme, al znam da se reklamiraju po Sarajevu, po toaletima kafića :D , tramvajima, i tako to...
Uglavnom ono što znam da se za ove načine trgovanja, kao pomoć koristi najviše, a možda i jedino tehnička analiza, I znam još da su na ovome 99% ljudi na kraju balade u debelom minusu, kao i kod kladionice.

Ukoliko ipak želiš da tih 500eura (koje si gore pominjao), investiraš ili uložiš, onda kupi sebi par ozbiljnih knjiga o investiranju pa počni da čitaš i učiš...
star(i)mo

#95 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

Zuckerberg vec prodao 30.2 Mio dionica po prosjecnoj cijeni od $ 37.60. Navodno da plati porez. :D
Morgan Stanley priznao da je vjestacki odrzavao cijenu dionice FB prvih dana trgovanja.
FB razmatra napustanje NASDAQ-a i odlazak na NYSE.
shiljak

#96 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

googleova aplikacija za android se gasi kada dodajes facebook firmu u "favorite" :lol:
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 5#p7409616
star(i)mo

#97 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

Pa i FB odbija da suradjuje s Google. Svi drugi su dobrodosli, npr. Yahoo. :dance:
star(i)mo

#99 Re: dionice, kupovina itd.

Post by star(i)mo »

Ellinor wrote:ok :)

p.s. to se dalo zaključiti iz tvojih riječi "jedan od najgorih IPO-a u istoriji berze".
Ma mislio sam upravo ovo sto su gore spomenuli u clanku "facebruka desetljeca". IPO je bio uspjesan samo pocetak trgovanja nije...
mO k3

#100 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

star(i)mo wrote:"Sin" se bavi time profesionalno. :wink: I nigdje nisam napisao da nije jedan od najvecih (3. u USA i 6. u svijetu) vec da je jedan od najgorih pocetaka u istoriji. Dionice su u prvim danima trgovanja izgubile vec oko 20% vrijednosti. :D
Ali sta drugo i ocekivati? Morgan Stanley je vise puta povecavao volumen da bi na kraju ponudili preko 421 Mio dionica (??? za trecinu vise nego najavljeno). Nominalna vrijednost dionice je bila fiksirana na $28, kasnije na $34 da bi malo prije IPO-a odlucili da je podignu na $38 (???). Za Morgan Stanley, na prvi pogled, veoma lukrativan biznis jer su zaradili preko $ 176 Mio na FB. Realno je ipak bila cista pohlepa, koja ce ih vjerovatno skupo kostati. Sta ce biti s FB , koji je uspjesno "zaradio" preko $ 15.8 Mia na berzi je jos otvoreno. Ocekuje se da ce FB vrlo brzo kupovati sopstvene dionice i na taj nacin polako vrijednost dionice priblizavati nekoj realnoj vrijednosti od $15. Jedan dio ce sigurno ici i u marketing jer je kod (posebno malih) investitora ostao taj gorak ukus u ustima da su u prosli petak bili "prevareni".
Slazem se .... Kako je moguce da jedna firma koja nista ne proizvodi,nema assets ,ima promet od 4 milijarde ,bude vrijednija ne berzi nego dvije ili 3 Njemacke firme koje se nalaze u DAX-u ....

Razmisljao sam i ja da uzmem FB pocetkom februara da idem all in , dok nisam saznao koliko ce oni traziti sa 1 share izmdju 28-32 dok nisu digli na maxmalu od 38 $ pro share ,mada sam ja vidio ili jos uvijek vidim realnu vrijednost FB 4-6 Milijardi .
Citao sam na nekim DE forumima kako su neki da ocekuju da ce se nakon sto budu baceni na berzu FB dionice da ce im se kurs explodirati na 220 $ share , kada sam ja na to pitao kako je to moguce da jedna firma bude vrijedna 500 miljaridi dolara kod prometa od 4 milijarde niko mi na to nije odgvorrio ,cak se ignorisali moje pitanje ...

Cak su pojedine banke njegovale kurs FB dionica da ne padne ispod 38 $ , u prvih 30 Sekundi 80 Miliona dionica promjenulo je vlasnika
Post Reply