Da, ali najveći problem u poslu upravo jeste normiranje rada i ocjenjivanje rezultata. Ako jedan graničar "uhvati" drogu na granici koja ima street value 2 miliona, koliko njemu treba dati kroz platu? Ili onom ko "uhvati" 12 ukradenih vozila, a ne 2 kao njegov kolega?Kemo BA wrote:Sve dok nam plata bude određena sa formalnim nivoom obrazovanja a ne radnim mjestom i rezultatima rada biti ce ovako.Pa ako vec upoređuješ da te ja pitam šta misliš da li istu placu treba da ima portir i recimo jedan elektrotehnicar na opravci kompjutera (oba SSS).Tebi to izgleda logicno?Ovako placanje rada ce ovo društvo da upropasti. Moja puna podrška granicarima,policajcima,rudarima i usput vidite li igdje nezadovoljne VSS sa placama.Da li oni spremaju strajk.Dajt molim vas. Sindikat je posebna tužna prica.Alfons Kauders wrote:Stoji, ali koliki je prosjek kantona?kakavdanakneiskustvu wrote:
inspektori zarade toliko,to je jedan i od razloga i za nezadovoljstvo policajaca u ze-do kantonu,nesrazmjerne plate u samom mup-u ze do kantona,ali inspektora je npr. u mup-u ze-do kantona najviše 150,sa komesarom i načelnicima,a policajaca sa 700 maraka i administracije sa 550 maraka plate je 1200
Meni izgleda kao da su obicni policajci "tu negdje"... I u cemu je onda problem? Trebaju zaradjivati vise od prosjeka? Vise od radnika u Zeljezari ili rudniku? Ok, rade odgovoran i opasan posao, ali to isto vazi i za mnoge druge radnike, koji ce raditi godinama nakon sto policajci odu u penziju. Uostalom ko ce to sve platiti? Neki dan premijer ZDK govori kako kanton potrosi 83% budzeta na plate - dakle u onih 17% stane SVE ostalo, od grijanja za skole, zavoja za bolnice do kojekakvih socijalnih programa.
Ja nemam nista protiv da svi budu posteno placeni, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zasto bi policajac sa SSS zaradjivao osjetno vise od ostalih radnika sa istom strucnom spremom. Love jednostavno nema i bolje je da se s tim svi pomire. Prosla su vremena krcmenja PDV-a i suficita.
Isto priča vrijedi i za VSS, odnosno za regulirane profesije kojima ne možeš ni pristupiti bez odgovarajuće diplome. Ljekari, obrazovni radnici, administracija itd.
Što se tiče privatluka i budžeta... Dok sam bio na budžetu (nekad davno), plata je bila nikakva iako vazda ista. Sad u privatluku - razlika je nebo i zemlja i to nabolje.