ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jay Gatsby

#76 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:
Alfons Kauders wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
inspektori zarade toliko,to je jedan i od razloga i za nezadovoljstvo policajaca u ze-do kantonu,nesrazmjerne plate u samom mup-u ze do kantona,ali inspektora je npr. u mup-u ze-do kantona najviše 150,sa komesarom i načelnicima,a policajaca sa 700 maraka i administracije sa 550 maraka plate je 1200
Stoji, ali koliki je prosjek kantona?

Meni izgleda kao da su obicni policajci "tu negdje"... I u cemu je onda problem? Trebaju zaradjivati vise od prosjeka? Vise od radnika u Zeljezari ili rudniku? Ok, rade odgovoran i opasan posao, ali to isto vazi i za mnoge druge radnike, koji ce raditi godinama nakon sto policajci odu u penziju. Uostalom ko ce to sve platiti? Neki dan premijer ZDK govori kako kanton potrosi 83% budzeta na plate - dakle u onih 17% stane SVE ostalo, od grijanja za skole, zavoja za bolnice do kojekakvih socijalnih programa.

Ja nemam nista protiv da svi budu posteno placeni, ali stvarno ne vidim nijedan razlog zasto bi policajac sa SSS zaradjivao osjetno vise od ostalih radnika sa istom strucnom spremom. Love jednostavno nema i bolje je da se s tim svi pomire. Prosla su vremena krcmenja PDV-a i suficita.
Sve dok nam plata bude određena sa formalnim nivoom obrazovanja a ne radnim mjestom i rezultatima rada biti ce ovako.Pa ako vec upoređuješ da te ja pitam šta misliš da li istu placu treba da ima portir i recimo jedan elektrotehnicar na opravci kompjutera (oba SSS).Tebi to izgleda logicno?Ovako placanje rada ce ovo društvo da upropasti. Moja puna podrška granicarima,policajcima,rudarima i usput vidite li igdje nezadovoljne VSS sa placama.Da li oni spremaju strajk.Dajt molim vas. Sindikat je posebna tužna prica.
Da, ali najveći problem u poslu upravo jeste normiranje rada i ocjenjivanje rezultata. Ako jedan graničar "uhvati" drogu na granici koja ima street value 2 miliona, koliko njemu treba dati kroz platu? Ili onom ko "uhvati" 12 ukradenih vozila, a ne 2 kao njegov kolega?

Isto priča vrijedi i za VSS, odnosno za regulirane profesije kojima ne možeš ni pristupiti bez odgovarajuće diplome. Ljekari, obrazovni radnici, administracija itd.

Što se tiče privatluka i budžeta... Dok sam bio na budžetu (nekad davno), plata je bila nikakva iako vazda ista. Sad u privatluku - razlika je nebo i zemlja i to nabolje.
Alfons Kauders

#77 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:
tu su negdje ZDK sa ovim kantonima koje si nabrojao po visini plata policajaca
U medijima se prica druga prica, npr. kako je plata policajaca u Posavskom K. oko 450 maraka. Znaci njihov sindikat frizira podatke?

startna plata policajaca i namještenika u mup-u ZDK je 454 km,i sindikat mup-a ZDK to takođe stalno spominje
Ti maloprije pominjes 700KM?
Alfons Kauders

#78 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Alfons Kauders »

kakavdanakneiskustvu wrote: tih 700 km je ono što se dobije kad se na to doda minuli rad,naknada za noćni rad,ovlaštenje
Dakle skoro niko zapravo i ne primi 454KM na koje se poziva sindikat?

Koji je prosjek? S toplim i svim, koliko na kraju mjeseca prosjecno legne na racun?
cigara

#79 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by cigara »

Lagano je pricati jesil izjednacene plate u Sarajevu i negdje drugo, prical iko jesul cijene izjednacene?
Kemo BA

#80 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Kemo BA »

Jay Gatsby wrote: Da, ali najveći problem u poslu upravo jeste normiranje rada i ocjenjivanje rezultata. Ako jedan graničar "uhvati" drogu na granici koja ima street value 2 miliona, koliko njemu treba dati kroz platu? Ili onom ko "uhvati" 12 ukradenih vozila, a ne 2 kao njegov kolega?

Isto priča vrijedi i za VSS, odnosno za regulirane profesije kojima ne možeš ni pristupiti bez odgovarajuće diplome. Ljekari, obrazovni radnici, administracija itd.

Što se tiče privatluka i budžeta... Dok sam bio na budžetu (nekad davno), plata je bila nikakva iako vazda ista. Sad u privatluku - razlika je nebo i zemlja i to nabolje.
Drago mi je za " Sad u privatluku - razlika nebo i zemlja i to nabolje". Normiranje rada i ocjenjivanje rezultata rada je nepoznanica za današnje društvo.Napravili su uravnilovke po kriteriju formalnog obrazovanja.Svi smo tretirani kao mašine u ovisnosti od KS (konjskih snaga).Glupan koji je predložio i glupani koji su prihvatili i usvojili ovako nešto su radili direktno protiv interesa znanja,sposobnosti,kvalitete a na kraju i protiv države jer ovako napretka nema.Ovo je najgori vid uravnilovke gori i od onog koji je zagovarao Komunizam.
pjegica

#81 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by pjegica »

Naježila sam se kad sam naslov pročitala. Možemo pričati o tome da li je ok način štrajka ili ne, ali baš da neko može biti ZA da se nekome i za par feninga smanji jadna plata od šesto i nešto maraka mi je za ne povjerovati... Granična policija sasvim korektno obavlja svoj posao, nikad nikakvih problema nisam sa njima imala. Sinoć sam 45 minuta čekala, ali opet nikakve neugodnosti nisam doživjela od strane njihovih službenika. Ti ljudi, za razliku od mnogih službi u državi, rade nešto konkretno i korektno, i nikako ne mogu biti ZA da im se umanji plata. Svakako da bi bio bolji način štrajka da se direktno usmjere na Špirića, a ne na građane, ali i ovako ih podržavam. I mislim da je ovo tek početak... neće samo njima smanjivati plaće i doprinose...
Neregistrirani

#82 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Neregistrirani »

kakavdanakneiskustvu wrote: e pa ja sam čuo ,od mog tetka koji radi na granici i u vrhu je njihovog sindikata,da će osobito zadržavati na granici političare
Reci tetku da tu instrukciju prenese kolegama na granicnim prelazima. Vec tri dana prelazim na GP B. Gradiska i svakog puta je pored kolone nas projurilo par vozila s trepcucim crveno-plavim svjetlima i 'ladno prosla prelaz. Malo je reci da raja svakog puta poludi i zamalo srusi onaj most i granicni prelaz!
kamen

#83 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by kamen »

iceman ze wrote:Sto se tice plata, ni u svijetu ne cvjetaju ruze. Znam da je jedan sef krim.policije u Becu spominjao, da mu standard ne omogucava, da moze kupovati u centru grada, zivjeti u nekim atraktivnim centralnim zonama grada, nositi kvalitetniju odjecu i sl. Mislim da nasi granicari imaju plate na nivou njihovih kolega iz HR, a vecu u odnosu na MKD ili SRB, ali to se ne mora uzeti kao mjerodavan podatak.

Mislim da je topli u EP BiH 15 KM, a regres 950 KM, u ovakvoj zbilji, ne vidim razlog sto bi granicari imali 6 KM topli i 250 KM regres.

griješiš,nemaju,manja je plata naših graničara nego hrvatskih,tačnije njihove policije,jer kod njih nema granične policije

--> šta li je onda ovo?

MUP RH - Policija - Ravnateljstvo policije - Uprava za granicu

Uprava za granicu
Prati, usklađuje i organizira provođenje mjera i rješenja u policijskim poslovima na državnoj granici, aerodromima i pomorskim lukama otvorenim za međunarodni promet, na teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama, unutarnjim plovnim putovima i primjeni propisa o nadzoru i prelaženju državne granice, te poslove u vezi nezakonitih migracija.

U Upravi za granicu ustrojeni su slijedeći Odjeli:

Odjel za zaštitu državne granice,
Odjel za susjedne zemlje,
Odjel za nezakonite migracije,
Odjel pomorske i aerodromske policije,
Prihvatni centar za strance,
Mobilna jedinica za provedbu nadzora državne granice
SaMaster

#84 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by SaMaster »

filozofija wrote:Prekjucer sam sa malim djetetom od jedanaest mjeseci krenuo na granicni prelaz Bosanski Brod. Nazalost gospoda granicna policija je bila u strajku zbog najavljenog smanjenja plata od 4,5 do 5 posto.

Naravno, umjesto da strajkuju kod nadleznog ministarstva, isti su zapoceli strajk na granici, peglajuci i zadrzavajuci saobraj duze nego li uobicajeno. Ja sam sa malim djetetom, na 30 stepeni, na oko 300 metara do granice cekao cirka tri sata. Nekako sam izdrazao i presli smo granicu. Medjutim, primjetio sam jako mnogo starih i bolesnih ljudi koji su bili prisiljeni cekati na toj istoj granici. Pojedinci su i padali u nesvjest.

Da li je granicna policija zasluzila smanjenje plata? Jeste. Razlog je jednostavan, jer iskaljuju svoje nezadovoljstvo na onima koji nisu krivi, tj. na gradjanima Bosne i Hercegovine koji im i daju plata kroz placanje poreza.

Ovakav cin od strane granicne policije nije profesionalan i krajnje instance bi morale sankcionisati ovakvo ponasanje na sve mogu nacine. Kazniti one koji su odlucili da gradjani naje...u ni krivi ni duzni.
Prvo u sebi pa onda oko sebe. Stav nula bodova! Niko nista ne smiej reci, odmah sankcije? Naravno da ce iskaliti na onome na kome mogu jer nemaju drugi ancin. Svejedno i da su zatvorili prelaz pa dosli pred parlament, opet bi cekao. Prema tome nemoj mnogo suplje. I opet: Prvo u sebi pa oko sebe...
moa

#85 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by moa »

Ovo je cista politika, smanjenje budzeta drzavnim institucijama znaci indirektno urusavanje drzave.
Ljudi ce raditi sve manje onda ce se u jednom trenutku javiti nasi politicari i pocet ce govoriti kako njih treba ukinuti isto kao i vojsku jer nemaju smisla i tako ode sve sto ima predznak drzavno.
Ne podrzavam budzet i podrzavam strajk. Ljudi su fino najavili strajk i rekli su da ne putujemo ako bas ne moramo jer ce biti u strajku.
burek_in_space

#86 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by burek_in_space »

Zar nije prije par godina slichna situacija bila u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, gdje su na potpuno isti nachin tamoshnji granichari se borili za svoja prava?!
insomnia78

#87 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by insomnia78 »

burek_in_space wrote:Zar nije prije par godina slichna situacija bila u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, gdje su na potpuno isti nachin tamoshnji granichari se borili za svoja prava?!
Ma to je normala. Npr. u Francuskoj prosle godine cini mi se strajkuje osoblje aerodroma i u vrijeme bozicnih i novogodisnjih praznika obustave sve letove.
Ljudi koriste najbrzi moguci nacin da budu primjeceni i saslusani
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Sed

#88 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Sed »

moa wrote:Ovo je cista politika, smanjenje budzeta drzavnim institucijama znaci indirektno urusavanje drzave.
A povećanje je pljačka građana i punjenje partijskih trezora. Još se nije rodio ko bi nama ugodio...

Plaće im nisu idealne ali bar imaju posao. Šta s onih pola miliona koji nemaju ni tih njihovih 600-700 maraka? I naravno izabrali su najbolji trenutak da iskažu svoje nezadovoljstvo. Šta su im turisti krivi? I hoće li ti ljudi koji sa malom djecom po tri sata na onoj žegi čekaju na granici poželjeti doći opet u Bosnu? Malo morgen.
gaius

#89 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by gaius »

pa ljudi imaju prosječnu platu u BiH i štrajkuju?
evo šta je problem u BiH.. ti ljudi su SSS.. je li tako.. jeste..

evo ga statistički bilten.. http://www.fzs.ba/god_bilteni/Zap160.pdf

neka vam ne bude mrsko da pogledate str. 42.. i tu ćete vidjeti slijedeće da su naša gospoda policajci i javna uprava daleko iznad prosječne plate sa 901,00 KM (prosjek je ca. 820,00 KM) i da su samo ispred njih proizvodnja električne energije (monopol); finansijsko posredovanje (lihvari, banke) dok je prosjek u građevinarstvu 495,00 KM, trgovini 532,00 KM itd.. itd..

prema tome oni ne da su dobro plaćeni nego su preplaćeni.. imaju ljudi neto plaću veću od prosječne i kukaju..
PapakizSarajeva

#90 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by PapakizSarajeva »

kakavdanakneiskustvu wrote: .
..
...
zarade čistačice 454, policija 700 -750 plate

otkud znam koliko zaradi načelnik,koliko zarade inspektori,ima ih koliko hoćeš sa različitom visinom plata,previše zarade za razliku od policajaca i administracije
Moja zena (koja je inace SSS) radi dosta "pipav" posao u "eminentnoj" firmi, 100 KM sedmicno, bez toplog obroka, prevoza i regresa. Ovo nabrojano : topli obrok, prevoz i regres ne postoji ni na mapi. Znaci, mjesecno 400 KM i kapak. Kad uporedim sa ovom tvojom MUP cistacicom ( NKV radnik) koja dakle primi: 454 osnovna plata + 50 radni staz + 176 TO + 50 prevoz + 450/12 regres, u prosjeku primi 760 KM, vidim da mi je zena zadnja rupa na svirali. A uz to jos radi i na normu ...

Sto se tice ovih "visih" koje pominjes, i njeni "visoki cimbenici" zaradjuju za BMV, Q 7, stanove, ljetovanja i odmore cifre od kojih boli glava ( na jadu i bijedi onih kojima uzimaju od plata i djecijih usta ) ... Al' to niko ne analizira, jer jbg-a oni su gazde ...

Zato, dosta nam je vise ovih leziljebovica po GP, OSA, MUP, GRAS, EP, Telecom ( ne mogu vise ni da nabrajam ove skracenice) ... Gonite se u 3 PM, lijepo ... Pustite malo mene, moju zenu, sina da se onako porodicno uhljebimo gdje na budjet "za sitne pare", da i ja napokon postanem kreditno sposoban ...
jedna tamo

#91 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by jedna tamo »

papak u pravu si, baš sam to jučer spominjala kako treba ukinuti to ako jedno radi u državnoj da drugo može isto tako, jer ima raje koja spajaju kraj s krajem a neko, znam takvih ljudi, imam ih i u porodici rade u državnoj oboje i fino ptičjeg mlijeka mogu kupiti...
jednostavno nije fer.....
ja sam se nakon 5 godina privatluka i neisplaćivanja plata zaposlila u državnoj al na određeno i s obzirom da imam VSS smiješna mi je plata, ne smijem ni napisati al eto svaki dan se Bogu zahvaljujem što su me primili, što mi je redovna plata i molim Boga da me prime na neodređeno a još čekam januarsku platu iz bivše firme ....
Henry Chinaski

#92 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Henry Chinaski »

Mislim da bi sve ljudi koji plaćaju porez trebali u štrajk. Pa da vidim od čega će nehljebi da žive. Mislim na sve budžetske korisnike. Jebote, ako im ukineš marku, svi najebemo, a niko ništa ne zarađuje, samo troše... nemilice.
Pa znaju li oni da je kriza, u pm...
Bodkin

#93 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Bodkin »

Henry Chinaski wrote: Mislim da bi sve ljudi koji plaćaju porez trebali u štrajk. Pa da vidim od čega će nehljebi da žive. Mislim na sve budžetske korisnike. Jebote, ako im ukineš marku, svi najebemo, a niko ništa ne zarađuje, samo troše... nemilice.
Pa znaju li oni da je kriza, u pm...
:thumbup: samo sto toga nema kod privatnika. nabije te nogom jer ima metar ljudi koji jedva cekaju posao. tako treba i sa ovima onda. na svaku strajkacku poziciju ima bar 100 ljudi koji bi iste sekunde krenuli raditi
sanaman

#94 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by sanaman »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /120503033

Ko bi za prosjecnu platu radio? A ne trazim odgovor, znam da ce biti najmanje dva.

1. Sam je birao posao
2. Ako mu se ne svidja neka promijeni

Samo kada je rijec o lose placenima poslovima u privredi i primjerima koji se navode, niko nebi dosao na istu ideju pod 1. ili 2. ili da cak strajkuje i bori se za svoja prava.
Suzie Q

#95 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Suzie Q »

valjda bismo se u ovoj državi trebali boriti da se plaće u privatnom sektoru izjednače sa državnim a ne da se konstantno smanjuje državnim službenicima uz opravdanje da su plaće u privatnom sektoru puno manje.
ne razumijem tu logiku. plaća od 400-500KM je ispod svakog nivoa i upravo zato se treba boriti da se povećaju plaće u privatnom sektoru ali dokle god te plaće služe za primjer pri smanjenju onih drugih plaća neće ova država daleko ni dogurati.

a kada se govori o smanjenju plaća državnim službenicima, treba biti jasno da se ne smanjuju plaće onih koji zaslužuju da im se smanji nego običnim ljudima koji žive kao i svi drugi od prvog do prvog i to nikoga ne bi trebalo radovati. kad se smanje plaće ministrima onda će biti napretka u državi a do tada se sve može okačiti mačku o rep.

štrajk granične policije apsolutno podržavam, uz to su i najavili pa se moglo i planirati.

s druge strane, kad se već spominju standardi, sve neka kuknjava o plaćama a ima se za prvomajska putovanja van granice dok neki nisu imali ni za roštilja ispred svoje kuće.
palamuda

#96 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by palamuda »

Podržavam štrajk graničara jer su ljudi upravu.

To što je onaj sa malim djetetom krenuo na dug put, a nije predvidio sve nelagodnosti koje te mogu zateći je najdgovorniji za nemar prema tom djetetu, pogotovo što je znao za štrajk graničara.

Kad u Francuskoj stanu kontrolori leta možeš mrtav past niko neće reagovat, a kad Bošnjo ne stigne u Zaostrog na vrijeme zbog štrajka graničara na Doljanima i Gabeli onda je to kraj svijeta, samo treba otpočet odstrel.
Forsaken

#97 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Forsaken »

Suzie Q wrote:valjda bismo se u ovoj državi trebali boriti da se plaće u privatnom sektoru izjednače sa državnim a ne da se konstantno smanjuje državnim službenicima uz opravdanje da su plaće u privatnom sektoru puno manje.
ne razumijem tu logiku. plaća od 400-500KM je ispod svakog nivoa i upravo zato se treba boriti da se povećaju plaće u privatnom sektoru ali dokle god te plaće služe za primjer pri smanjenju onih drugih plaća neće ova država daleko ni dogurati.
Kako savjetujes da se bore radnici zaposleni kod privatnika za vecu platu? Evo ja cu ti reci konkretan primjer prijatelja koji se pozalio privatniku da puno radi - dobio je otkaz. Vec sutra je na njegovom mjestu bio neko drugi, presretan sto radi za 500km! Problem je ogromna nezaposlenost koja stvara pogodno tlo za izrabiljivanje jer gotovo na svako radno mjesto mozete naci roba koji ce raditi sta god pozelite za 400-500KM. Pojedinac tu ne moze nista, kriva je drzava koja odobrava ovakvo ponasanje ....
Henry Chinaski

#98 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Henry Chinaski »

Stvar je u tome da privatni sektor generiše sredstva iz kojih se ovima isplaćuju plate. Ako tog novca nema dovoljno, plate se moraju smanjiti. U mojoj (komercijalnoj) firmi su bili otkazi i smanjivane su plate jer nismo zaradili dovoljno. Kod ovih što ne generišu nikakav prihod ne dolazi u obzir da se plate smanje iako para nema. To je ono što me ljuti.
Još jednom kažem, mislim i na prosvjetu, i na političare, sekretarice, vozače, pomoćnike, voojne penzionere, graničare, policajce, opštinare...

Niko od njih se ne okrene kad se treba boriti za ispravnu stvar, sve dok njima ne otkineš jednu marku. Što je još gore, državni sektor je najkorumpiraniji dio društva.

Pa ko ne bi bio ljut?
Bodkin

#99 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by Bodkin »

Henry Chinaski wrote:Stvar je u tome da privatni sektor generiše sredstva iz kojih se ovima isplaćuju plate. Ako tog novca nema dovoljno, plate se moraju smanjiti. U mojoj (komercijalnoj) firmi su bili otkazi i smanjivane su plate jer nismo zaradili dovoljno. Kod ovih što ne generišu nikakav prihod ne dolazi u obzir da se plate smanje iako para nema. To je ono što me ljuti.
Još jednom kažem, mislim i na prosvjetu, i na političare, sekretarice, vozače, pomoćnike, voojne penzionere, graničare, policajce, opštinare...

Niko od njih se ne okrene kad se treba boriti za ispravnu stvar, sve dok njima ne otkineš jednu marku. Što je još gore, državni sektor je najkorumpiraniji dio društva.

Pa ko ne bi bio ljut?
:thumbup: :thumbup:
sanaman

#100 Re: ZA smanjenje plata granicnoj policiji

Post by sanaman »

Samo sto javna uprava, u ovom slucaju policija nije isto sto i privatni sektor. Neko je vec naveo primjer sta dati policajcu koji nadje driogu cija je trzisna vrijednost 100.000KM ili veca? U privatnoj firmi se radi i na procenat, ima i takvih primjera. Ode diskusija u nedogled. Takodjer smatram da nie posteno policajce stavljati u istu ravan sa ostalim zaposlenim u javnoj upravi.

Cinjenica je da niko nikog ne razumije a problemi se ne rjesavaju sistematski. Kako vec rekose Bosanac prihvata i priliku da radi za 500KM na crno ne razmislja kakve to sve posljedice nosi...i naravno da ta situacija nije nastala od jucer i znas se kako to drzava treba da rjesava i zastiti radnika u privredi. Ali ocigledno je da se radnici u privredi ne bune dovoljno glasno ili sta vec pa politika nije primorana da nesto promijeni.

Nisu ovi problemi od jucer.
Post Reply