Agnosticizam u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
avicena

#76 Re: Agnosticizam u BiH

Post by avicena »

NIN wrote:Sloboda mi danas izgubila od nekakvih totalnih levata iz Gradacca! :(
Vratili vam za onu kad ste kupili sudiju pa je bilo i nereda. Trebali su vas sada pustiti da 'preživite', ali vam izgleda nisu mogli halaliti. Sumnje iliti agnosticicam. 8-)
NIN

#77 Re: Agnosticizam u BiH

Post by NIN »

avicena wrote:
NIN wrote:Sloboda mi danas izgubila od nekakvih totalnih levata iz Gradacca! :(
Vratili vam za onu kad ste kupili sudiju pa je bilo i nereda. Trebali su vas sada pustiti da 'preživite', ali vam izgleda nisu mogli halaliti. Sumnje iliti agnosticicam. 8-)
I treba joj ispadanje, da se malo svijet opameti! Propast! :x
dzeno123

#78 Re: Agnosticizam u BiH

Post by dzeno123 »

Avicena, upropastio si temu.
Obskurni

#79 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Obskurni »

Post mi je nestao zbog server downtimea no probacu da opet napišem.
Agnosticizam je dosta raširen u Evropi (narocito u sjevernom i zapadnom dijelu) gdje se brojevi krecu između 30% i 50% stanovništva. Na Jugu i Istoku je drugacija situacija i tu se brojevi krecu od 10% do 30 %.
Buduci da mi pripadamo juznijem dijelu ( malo i istocnom jel) za ocekivati je da je dominantniji broj vjernika. Takav je slucaj i sa Hrvatskom gdje se 67 % stanovništva izjasnilo da vjeruje u Boga dok je u Srbiji 87%.
Na popisu stanovništva sljedece godine cemo imati jasniju sliku no vjerujem da brojka nece prevazici 10 %
Bušman

#80 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Bušman »

Obskurni wrote:Post mi je nestao zbog server downtimea no probacu da opet napišem.
Agnosticizam je dosta raširen u Evropi (narocito u sjevernom i zapadnom dijelu) gdje se brojevi krecu između 30% i 50% stanovništva. Na Jugu i Istoku je drugacija situacija i tu se brojevi krecu od 10% do 30 %.
Buduci da mi pripadamo juznijem dijelu ( malo i istocnom jel) za ocekivati je da je dominantniji broj vjernika. Takav je slucaj i sa Hrvatskom gdje se 67 % stanovništva izjasnilo da vjeruje u Boga dok je u Srbiji 87%.
Na popisu stanovništva sljedece godine cemo imati jasniju sliku no vjerujem da brojka nece prevazici 10 %
Skoro svi agnostici koje ja znam jednostavno boli briga za vjerovanje. Uopce ne vole/ne zele razmisljati o pitanjima o kojima i vjernici i nevjernici - da li postoji "neko gore"?
Mada, iz nekih njihovih razmisljanja sam skontao da su zapravo ateisti, ali jednostavno ne zele da trose vrijeme na te stvari.

Btw, mislim da u BIH ima jako puno nevjernika :) cekamo taj famozni popis pa da vidimo gdje smo. Nadam se da tacno mislim :D
derion

#81 Re: Agnosticizam u BiH

Post by derion »

Evo, ja sam vam agnostik (neka vrsta spiritualnog agnostika), pa priupitajte ako vas šta interesuje. :)

Inače, najsmješnije mi je kada određeni likovi kažu da agnostici igraju na neku sigurnu kartu, što je apsolutno netačno, jer bi, po toj gnostičkoj logici, svi agnostici bili kažnjeni od Boga kada bude vrijeme samim tim što nisu vjerovali ili što su sumnjali.

Ja jednostavno nemam dokaza da Bog (u gnostičkom) smislu) postoji i zato odbacujem religiju kao sistem vjerovanja i življenja, kao što i odbacujem mogućnost konzumiranja sirove automobilske gume, dok mi neko ne dokaže da je to ono što je našem tijelu od esencijalne potrebe. U redu, ne baš najbolja analogija, ali shvatićete rezon.

Bertrand Russell, kada je upitan da li se plaši Božje kazne zato što ga ne priznaje, odgovorio je nešto u smislu:
"Apsolutno ne. Također ne priznajem ni Zeusa, Jupiter, Odina i Brahmu, i to mi ne izaziva nikakve probleme. Primjetio sam da vrlo velik dio ljudske rase ne vjeruje u Boga i ne trpi nikakvu vidljivu kaznu kao posljedicu. A ako Bog postoji, ne vjerujem da se On odlikuje tako krhkom taštinom da bi ga uvrijedili oni koji sumnjaju u njegovo postojanje."

To je, u biti, suština agnosticizma.
Vitezanin

#82 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Vitezanin »

Bušman wrote:
Obskurni wrote:Post mi je nestao zbog server downtimea no probacu da opet napišem.
Skoro svi agnostici koje ja znam jednostavno boli briga za vjerovanje. Uopce ne vole/ne zele razmisljati o pitanjima o kojima i vjernici i nevjernici - da li postoji "neko gore"?
Mada, iz nekih njihovih razmisljanja sam skontao da su zapravo ateisti, ali jednostavno ne zele da trose vrijeme na te stvari.

Btw, mislim da u BIH ima jako puno nevjernika :) cekamo taj famozni popis pa da vidimo gdje smo. Nadam se da tacno mislim :D

Istina. Mi zapravo imamo mnogo deklerativnih vjernika. Opet ce ti se 95% izjasniti vjernicima na popisu. U biti, mi smo prilicno nereligozno drustvo (ne u mjeri kako je to na sjeveru ili zapadu Europe), ali mislim da ce s godinama broj vjernika samo opadati. Takav trend je u ama bas svakoj zemlji Europe. Mozda, ali mozda postoji par izuzetaka.
harač

#83 Re: Agnosticizam u BiH

Post by harač »

Vitezanin wrote:
Bušman wrote:

Istina. Mi zapravo imamo mnogo deklerativnih vjernika. Opet ce ti se 95% izjasniti vjernicima na popisu. U biti, mi smo prilicno nereligozno drustvo (ne u mjeri kako je to na sjeveru ili zapadu Europe), ali mislim da ce s godinama broj vjernika samo opadati. Takav trend je u ama bas svakoj zemlji Europe. Mozda, ali mozda postoji par izuzetaka.
:D to me podsjeti na onaj prošli popis u Srbiji kad se ispostavilo da su haman svi vjernici :lol: ... slično će biti i kod nas, s tim da će biti teže taj popis shvatati ozbiljno. islam, barem teološki, ne trpi te deklarativne slučajeve kojih je barem 70% od ih "muslimana"
NIN

#84 Re: Agnosticizam u BiH

Post by NIN »

Hajmo, ko zna porijeklo rijeci agnosticizam?

U kratkim crtama, molim!

:)
fatamorgana

#85 Re: Agnosticizam u BiH

Post by fatamorgana »

NIN wrote:Hajmo, ko zna porijeklo rijeci agnosticizam?

U kratkim crtama, molim!

Od grčkog gnozis - znanje, radi se zapravo o mističnoj spoznaji samog sebe ili boga. Agnosticizam znači ne gnosticizam znači suštinski ne vjerovanje u mogućnost mistične spoznaje samog sebe ili boga ....
NIN

#86 Re: Agnosticizam u BiH

Post by NIN »

fatamorgana wrote:
NIN wrote:Hajmo, ko zna porijeklo rijeci agnosticizam?

U kratkim crtama, molim!

Od grčkog gnozis - znanje, radi se zapravo o mističnoj spoznaji samog sebe ili boga. Agnosticizam znači ne gnosticizam znači suštinski ne vjerovanje u mogućnost mistične spoznaje samog sebe ili boga ....
Gnoza tacno da znaci znanje ali da se slazem s kontekstom u koji stavljas znanje, boga mi, i ne bih bas! Bilo je tu svega i svacega, drug moj - od kretanja planeta pa do toga da li je Zemlja okrugla.
fatamorgana

#87 Re: Agnosticizam u BiH

Post by fatamorgana »

Kontekst koji sam ja pomenuo je onaj iz gnostičkog učenja gdje se govori o mističkom znanju koje omogućava spoznaju sebe ili boga.Rani gnostici tvrde za isusa da je davao takvo znanje, to se tvrdi u ranim gnostičkim evanđeljima, Tominom, Marijinom, Filipovom itd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gnosis
fatamorgana

#88 Re: Agnosticizam u BiH

Post by fatamorgana »

i što na prvi pogled izgleda apsurdno zapravo kršćanska/hrišćanska crkva je agnostična jer pobija i proglašava heretičkim gnostičko učenje o tajnom, duhovnom znanju kao suštini Kristovog/Hristovog učenja ....
harač

#89 Re: Agnosticizam u BiH

Post by harač »

gnosis ne treba prevoditi kao "znanje", već "spoznaju". rani gnostički kršćani su vjerovali da boga mogu spoznati i na načine koji nisu zvanično certificirani, te su zbog toga fasovali.

a-gnosticizam, stoga, znači nemogućnost spoznaje te se od huxleya veže za nemogućnost spoznaje nadnaravnih pojava, a la boga, s tim da čovjek u osnovi može biti agnostik u bilo šta
fatamorgana

#90 Re: Agnosticizam u BiH

Post by fatamorgana »

harač wrote:gnosis ne treba prevoditi kao "znanje", već "spoznaju". rani gnostički kršćani su vjerovali da boga mogu spoznati i na načine koji nisu zvanično certificirani, te su zbog toga fasovali.

a-gnosticizam, stoga, znači nemogućnost spoznaje te se od huxleya veže za nemogućnost spoznaje nadnaravnih pojava, a la boga, s tim da čovjek u osnovi može biti agnostik u bilo šta
Što reče cigo: Pa može i tako .... :wink: , Mislim da termin gnozis-gnoza (irfan u Islamu) označava i jedno i drugo, i samu spoznaju tj. uvid kao i znanje tj. uslovno rečeno tehniku/put uz pomoć koje se dolazi do spoznaje ...

Wiki: Gnosis is the common Greek noun for knowledge (in the nominative case γνῶσις f.). In the context of the English language gnosis generally refers to the word's meaning within the spheres of Christian mysticism, Mystery religions and Gnosticism where it signifies 'spiritual knowledge' in the sense of mystical enlightenment

http://en.wikipedia.org/wiki/Gnosis
Opetja033

#91 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Opetja033 »

harač wrote:islam, barem teološki, ne trpi te deklarativne slučajeve kojih je barem 70% od ih "muslimana"
Ovakve izjave ljudi koji se ne smatraju muslimanima a koji su vrsni islamski teolozi su neprevazidjene. Ovo sto si napisao nema apsolutno veze sa istinom, cak sta vise sa teoloskog aspekta istina je potpuno suprotna. Islamska teologija itekako priznaje ljude koji se barem deklarativno smatraju muslimanima samim time jer medju ulemom postoji maltene koncenzus da je svakoj osobi koja barem jednom istinski potvrdi sehadet - krajnja destinacija dzennet. Ali evo, posto ti tako autoritativno tvrdis da islam ne trpi deklarativne slucajeve - nece ti, kao vrsnom teologu, zasigurno biti problem da mi navedes argumente kojima potvrdjujes tu svoju tvrdnju.
Last edited by Opetja033 on 04/05/2012 17:18, edited 1 time in total.
fatamorgana

#92 Re: Agnosticizam u BiH

Post by fatamorgana »

Opetja033 wrote:
harač wrote:islam, barem teološki, ne trpi te deklarativne slučajeve kojih je barem 70% od ih "muslimana"
Ovakve izjave ljudi koji se ne smatraju muslimanima a koji su vrsni islamski teolozi su neprevazidjeni. Ovo sto si izvalio nema apsolutno veze sa istinom, cak sta vise sa teoloskog aspekta istina je potpuno suprotna. Islamska teologija itekako priznaje ljude koji se barem deklarativno smatraju muslimanima samim time jer medju ulemom postoji maltene koncenzus da je svakoj osobi koja barem jednom istinski potvrdi sehadet - krajnja destinacija dzennet. Ali evo, posto ti tako autoritativno tvrdis da islam ne trpi deklarativne slucajeve - nece ti, kao vrsnom teologu, zasigurno biti problem da mi navedes argumente kojima potvrdjujes tu svoju tvrdnju.
Opet ti, :shock: ..... :wink:
harač

#93 Re: Agnosticizam u BiH

Post by harač »

Opetja033 wrote:
Ovakve izjave ljudi koji se ne smatraju muslimanima a koji su vrsni islamski teolozi su neprevazidjene. Ovo sto si napisao nema apsolutno veze sa istinom, cak sta vise sa teoloskog aspekta istina je potpuno suprotna. Islamska teologija itekako priznaje ljude koji se barem deklarativno smatraju muslimanima samim time jer medju ulemom postoji maltene koncenzus da je svakoj osobi koja barem jednom istinski potvrdi sehadet - krajnja destinacija dzennet. Ali evo, posto ti tako autoritativno tvrdis da islam ne trpi deklarativne slucajeve - nece ti, kao vrsnom teologu, zasigurno biti problem da mi navedes argumente kojima potvrdjujes tu svoju tvrdnju.
Neshvataš paradoks izrečenog.

Nije moguće istaći svoju privrženost jednom normativnom sistemu ("potvrđivanjem šehadeta"), ukoliko se neće poštovati ništa od njegovih mandatornih pravila. Takvo izjašnjavanje može biti suštinsko jedino ako bude pračeno praksom: klanjanjem namaza, postom, zekatom, hadžom i drugim ritualima, kao i različitim vrstama ograničenja, od kojih je nekonzumiranje alkohola najtrivijalniji primjer. Drugim riječima, te stvari nemaju prirodu hobija, već obaveze. Potvrđivanje šehadeta u kojem osoba nema saznanja da je navedeno dio vjere, odnosno naredbe vrhovnog bića čijem se autoritetu podvrgava, ne može se smatrati potpunim. Ukoliko može onda je cjelokupan ideološki poduhvat zvani institucionalizovana religija izlišan: put u raj popločan je listom želja.

Ukoliko je sve prethodno netačno, volio bih da me se uputi na druge izvore, bez generičkog navođenja konsenzusa i sl.
Opetja033

#94 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Opetja033 »

harač wrote:Neshvataš paradoks izrečenog.

Nije moguće istaći svoju privrženost jednom normativnom sistemu ("potvrđivanjem šehadeta"), ukoliko se neće poštovati ništa od njegovih mandatornih pravila. Takvo izjašnjavanje može biti suštinsko jedino ako bude pračeno praksom: klanjanjem namaza, postom, zekatom, hadžom i drugim ritualima, kao i različitim vrstama ograničenja, od kojih je nekonzumiranje alkohola najtrivijalniji primjer. Drugim riječima, te stvari nemaju prirodu hobija, već obaveze. Potvrđivanje šehadeta u kojem osoba nema saznanja da je navedeno dio vjere, odnosno naredbe vrhovnog bića čijem se autoritetu podvrgava, ne može se smatrati potpunim. Ukoliko može onda je cjelokupan ideološki poduhvat zvani institucionalizovana religija izlišan: put u raj popločan je listom želja.

Ukoliko je sve prethodno netačno, volio bih da me se uputi na druge izvore, bez generičkog navođenja konsenzusa i sl.
Donekle si u pravu, ali samo donekle. Svaki musliman nije potpuni vjernik ali svaki potpuni vjernik jeste musliman. Znaci postoji kod vecine pravnika upravo to stepenovanje: muslim - mumin - muhsin. Znaci ne radi se o paradoksu vec o sirokoj lepezi koju Islam pruza kada je u pitanju pripadnost toj vjeri. Osoba koja ne obavi nijedan namaz u svom zivotu, koja ne posti, ne dijeli zekat, pije, drogira se i cak na kraju izvrsi samoubistvo - klanja joj se dzenaza kao i onom muslimanu koji je citav zivot pratio sve propise Islama. Za pripadnistvo Islamu dovoljno je samo iskreno posvjedociti Bozije jedinstvo i potvrditi da je Muhammed a.s. njegov poslanik. Uz sve to ako osoba koja je upoznata sa stubovima Islama zanijece jednog od njih - takodje izlazi izvan okvira Islama. Ukratko: sve dok jedan prosjecan Bosnjak zna da je obaveza muslimanu da klanja 5 namaza ili da posti Ramazan i to prihvata iako ne prakticira - ta osoba je musliman u svakom smislu te rijeci i uziva sva prava kao i drugi muslimani. Ima na desetine hadisa koji govore o tome kako ce osobe koje barem jednom posvjedoce sehadet ili u cijim srcima ima zrno imana (vjerovanja) na kraju uci u dzennet kao muslimani. Ovo grubo shvatanje koje ti propagiras apsolutno je nespojivo sa islamskim ucenjem. Izvini, ali mislim da je poprilicno arogantno sa tvoje strane (kao nemuslimana) govoriti zapravo ko je musliman a ko nije i sta Islam propagira. To bi bilo isto kao kada bih ja, kao musliman, govorio budisti sta je zapravo nirvana.

Ono sto je interesantno jeste sto cemo ovakvo razmisljanje naci mnogo cesce kod nemuslimana nego kod muslimana. Ta kruta shvatanja su iz islamskog ummeta iscezla sa nestankom radikalne sekte haridzije. Medjutim i dan danas kod nemuslimana (prvenstveno ateista) mozemo cuti razmisljanja poput: "sta on ne pije za Ramazan a ostatak godine se lesi", "ide na dzumu a navece se ubije od alkohola", itd. Taj "paradoks" ne postoji u islamskoj teologiji.
harač

#95 Re: Agnosticizam u BiH

Post by harač »

Opetja033 wrote:
harač wrote:Neshvataš paradoks izrečenog.

Donekle si u pravu, ali samo donekle. Svaki musliman nije potpuni vjernik ali svaki potpuni vjernik jeste musliman. Znaci postoji kod vecine pravnika upravo to stepenovanje: muslim - mumin - muhsin. Znaci ne radi se o paradoksu vec o sirokoj lepezi koju Islam pruza kada je u pitanju pripadnost toj vjeri. Osoba koja ne obavi nijedan namaz u svom zivotu, koja ne posti, ne dijeli zekat, pije, drogira se i cak na kraju izvrsi samoubistvo - klanja joj se dzenaza kao i onom muslimanu koji je citav zivot pratio sve propise Islama. Za pripadnistvo Islamu dovoljno je samo iskreno posvjedociti Bozije jedinstvo i potvrditi da je Muhammed a.s. njegov poslanik. Uz sve to ako osoba koja je upoznata sa stubovima Islama zanijece jednog od njih - takodje izlazi izvan okvira Islama. Ukratko: sve dok jedan prosjecan Bosnjak zna da je obaveza muslimanu da klanja 5 namaza ili da posti Ramazan i to prihvata iako ne prakticira - ta osoba je musliman u svakom smislu te rijeci i uziva sva prava kao i drugi muslimani. Ima na desetine hadisa koji govore o tome kako ce osobe koje barem jednom posvjedoce sehadet ili u cijim srcima ima zrno imana (vjerovanja) na kraju uci u dzennet kao muslimani. Ovo grubo shvatanje koje ti propagiras apsolutno je nespojivo sa islamskim ucenjem. Izvini, ali mislim da je poprilicno arogantno sa tvoje strane (kao nemuslimana) govoriti zapravo ko je musliman a ko nije i sta Islam propagira. To bi bilo isto kao kada bih ja, kao musliman, govorio budisti sta je zapravo nirvana.

Ono sto je interesantno jeste sto cemo ovakvo razmisljanje naci mnogo cesce kod nemuslimana nego kod muslimana. Ta kruta shvatanja su iz islamskog ummeta iscezla sa nestankom radikalne sekte haridzije. Medjutim i dan danas kod nemuslimana (prvenstveno ateista) mozemo cuti razmisljanja poput: "sta on ne pije za Ramazan a ostatak godine se lesi", "ide na dzumu a navece se ubije od alkohola", itd. Taj "paradoks" ne postoji u islamskoj teologiji.
Arogantno ili ne, ja sam izrazio svoje shvatanje islama, ali sam naglasio da sam otvoren za nova saznanja, što si mi djelimično i ponudio. Sad shvatam da sam se pogrešno izrazio, ne praveći razliku u gradaciji grijeha, naročito ne uzimajući u obzir one teške koji ipak ne izvode iz vjere (a la samoubistvo; iako je praksa IZ da se dženaze klanjaju i dokazanim ateistima/komunistima, naročito poznatijeg kalibra, "patriotama"/"domoljubima", ali to je već druga priča).

Ipak, reći da sama deklaracija vjere vodi u spasenje još uvijek mi djeluje izazito apsurdno [POGOTOVO ako se prizna to što ti isticeš: da su oni sasvim svjesni svih obaveza, ali ih namjerno ne izvršavaju], te ću tu temu morati sam analizirati jer mi je zanimljiva.
Opetja033

#96 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Opetja033 »

harač wrote:iako je praksa IZ da se dženaze klanjaju i dokazanim ateistima/komunistima, naročito poznatijeg kalibra, "patriotama"/"domoljubima", ali to je već druga priča).

Ipak, reći da sama deklaracija vjere vodi u spasenje još uvijek mi djeluje izazito apsurdno [POGOTOVO ako se prizna to što ti isticeš: da su oni sasvim svjesni svih obaveza, ali ih namjerno ne izvršavaju], te ću tu temu morati sam analizirati jer mi je zanimljiva.
Mislis na neku konkretnu osobu? Ako ciljas na rahmetli profesora Durakovica - bio je musliman, njegova zelja je bila da mu se klanja dzenaza. Postoji poprilicno sirok koncenzus medju ulemom da se samoubicama klanja dzenaza, tj da svojim cinom (koji je veliki grijeh) nisu izasli iz Islama. Isto tako, cak i Talibani, su dopustali da se klanja dzenaza osobama koje su smaknuli radi preljuba, ubistva, itd.

Postoje jedan klasican primjer kako je Imam Ebu Hanife r.a. (osnivac hanefijskog mezheba) usutkao pripadnike ekstremne sekte haridzija (koji su otprilike imali stav slican tvom, da pocinitelji velikih grijeha izlaze iz Islama) primjerom da se od perioda hilafeta Omera r.a. titula halife bila "emir ul muminin" sto u prijevodu znaci "vodja vjernika". Po haridzijskoj logici Omer r.a. ne bi mogao predstavljati nikakav vjerski ili pravni autoritet osobama koje su pocinioci teskih grijeha iz razloga sto nisu ni muslimani a kamoli vjernici.

Kada je drugi dio u pitanju - stvar je jednostavna. Ne smijes kao musliman zanijekati obavezu (farz) poput stubova Islama - namaza, posta, zekjata, itd. Sve dok ne nijeces te stubove kao obavezu, ostajes u okviru Islama iako ih ne prakticiras.
harač

#97 Re: Agnosticizam u BiH

Post by harač »

nekako je ova rasprava otišla u stranu, a ustvari je bila o ovome:
Opetja033 wrote:Islamska teologija itekako priznaje ljude koji se barem deklarativno smatraju muslimanima samim time jer medju ulemom postoji maltene koncenzus da je svakoj osobi koja barem jednom istinski potvrdi sehadet - krajnja destinacija dzennet.
deklarativnim muslimanima i raju, te tu stvari ostaju kako sam ih i iznio. usput, u prošloj emisiji "Religija u službi života", neki srbijanski pravoslavni vjerodostojnik reče da u Crkvi ne može naći članstva niko ko vjeru ne praktikuje (političko pak stanovište, koje se ogleda i u popisu, drugačije je, naravno).
Opetja033

#98 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Opetja033 »

harač wrote:nekako je ova rasprava otišla u stranu, a ustvari je bila o ovome:
Opetja033 wrote:Islamska teologija itekako priznaje ljude koji se barem deklarativno smatraju muslimanima samim time jer medju ulemom postoji maltene koncenzus da je svakoj osobi koja barem jednom istinski potvrdi sehadet - krajnja destinacija dzennet.
deklarativnim muslimanima i raju, te tu stvari ostaju kako sam ih i iznio. usput, u prošloj emisiji "Religija u službi života", neki srbijanski pravoslavni vjerodostojnik reče da u Crkvi ne može naći članstva niko ko vjeru ne praktikuje (političko pak stanovište, koje se ogleda i u popisu, drugačije je, naravno).
Mozes malo elaborirati? Ako sam te dobro shvatio, jos uvijek tvrdis da si bio u pravu? Bez ijednog jedinog argumenta? Stav pravoslavne crkve nije ni najmanje relevantan po ovom pitanju.

Pozdrav
Teea

#99 Re: Agnosticizam u BiH

Post by Teea »

Opetja033 wrote:
Mislis na neku konkretnu osobu? Ako ciljas na rahmetli profesora Durakovica - bio je musliman, njegova zelja je bila da mu se klanja dzenaza. Postoji poprilicno sirok koncenzus medju ulemom da se samoubicama klanja dzenaza, tj da svojim cinom (koji je veliki grijeh) nisu izasli iz Islama. Isto tako, cak i Talibani, su dopustali da se klanja dzenaza osobama koje su smaknuli radi preljuba, ubistva, itd.

samoubici je Kuranom dzehenem obecan, sto bi se onda klanjala dzenaza ?Rekreativno?

“I ne ubijajte sami sebe, Allah je doista prema vama milostiv. Onoga ko to nepravično i nasilno uradi, Mi ćemo u vatru baciti, to je Allahu lahko” (En-Nisa’, 29-30)

niti je bila praksa poslanika da klanja

Poslaniku s.a.w.s., bi donijeta osoba koja je sebi oduzela život kopljem – nije joj klanjao dženazu-namaz!"

(Hadis bilježi: Imam Muslim, 978.; Tirmizi, 1068.; Ibnu Madždžeh, 1526.; Ahmed b. Hanbel u Musnedu, 20835, 20888, 20894, 20913, 20918, 20923, 20948, 21015, 21068.; Sahih Ibnu Hibban, 3093, 3095.; Mustedrek, 1347.)
yozi

#100 Re: Agnosticizam u BiH

Post by yozi »

Bušman wrote:

iznenadit ces se:) vjernika ima vise nego ljudi misle,onih pravih koji postuju vjerske propise,a naravno ima i onih koji ne postuju,ili onih koji postuju neke a neke ne,uglavnom vjernici su ako vjeruju u Boga i znaju da ce jednog dana doci pred Njeg.
Post Reply