Svi dokazi i činjenice padaju u vodu onog momenta kada se na konkretan odgovor potkrijepljen argumentima uzvrati sa onim dobro poznatim "svi ste vi naši, ali ste to zaboravili"..Yug wrote:Zasto npr.Bavarci se ne dostanciraju od ostali pokrajina Njemacke drzave ili Firentinci Venecija npr. od Italije a da ne govorim o jugu Italije.JoseMujica wrote:osnovna razlika jeste baš u religiji jer to je ona kulturna različitost koja čini diferencijaciju između jednih drugih i trećih. Tumačenje prošlosti je tek posljedica različitih predmodernih, religijskih identiteta i njihovog položaja unutar miletskog sistema Osmanskog carstva. Tadašnji doživljaj stvarnosti je ovisio od religijskog identiteta, a i njegova kasnija kolektivna, politička reinterpretacija tj. historija/povijest/istorija. A prema S. Džaji (što mislim da definitivno stoji) su religijski identiteti samo preimenovani u etnonacionalne dolaskom Moderne
Jose vidim da dobro baratas ovim,i pitam te da je istorijski tok bio drugaciji i da su ljudi u Hrvatskoj,Srbiji,CG,BIH jedne religije kako bi danas izgledalo sve ovo
Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
- Paranoid
#76 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
-
chill001
#77 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Ma samo ukazujem na njihovo licemjerje.BHCluster wrote:Ovo sa Jugoslovenima je isto kao sa Sovjetima isti kalup samo suplje iznutra.
Oni optuzuju Bosnjake za neki nacionalizam, a da je Jugoslavija opstala isti ti bi danas bili najveci jugoslovenski nacionalisti.
Zale za Jugoslavijom jer im je to bila neka neutralna nadnacionalna zona gdje nisu morali da razmisljaju o svom identitetu... a sad moraju da traze sebe i da biraju strane pa su izgubljeni.
-
Yug
#78 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Care ne amnestiram ja ulogu SPC i srpskih ekstremista za propast projekta Jugoslavije.Hrvati i Srbi su je stvorili oni su je i razvalili,pitam samo Mujicu sta bi se desilo da smo u 19 vijeku svi bili jedna religija jer cinjenica je da je u jednom trenutku jugoslovenski pokret bio snazan kao i sama ideja.chill001 wrote:Bavarci nisu pokusali da nametnu "bavarski" identitet ostalim Njemcima.Yug wrote:Zasto npr.Bavarci se ne dostanciraju od ostali pokrajina Njemacke drzave ili Firentinci Venecija npr. od Italije a da ne govorim o jugu Italije.
Jose vidim da dobro baratas ovim,i pitam te da je istorijski tok bio drugaciji i da su ljudi u Hrvatskoj,Srbiji,CG,BIH jedne religije kako bi danas izgledalo sve ovo![]()
Bavarci nisu tvrdili da su svi Njemci porijeklom Bavarci.
Mozda je to imalo nekog udjela...
-
Yug
#79 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Nisu Bosnjaci tadasnji Muslimani krivi za raspad Jugoslavije i ko god to tvrdi je zlonamjeran i neznalica.chill001 wrote:Ma samo ukazujem na njihovo licemjerje.BHCluster wrote:Ovo sa Jugoslovenima je isto kao sa Sovjetima isti kalup samo suplje iznutra.
Oni optuzuju Bosnjake za neki nacionalizam, a da je Jugoslavija opstala isti ti bi danas bili najveci jugoslovenski nacionalisti.
Zale za Jugoslavijom jer im je to bila neka neutralna nadnacionalna zona gdje nisu morali da razmisljaju o svom identitetu... a sad moraju da traze sebe i da biraju strane pa su izgubljeni.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#80 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
to je šta bi bilo da je bilo i u domenu je maštanja tako da je besmisleno ozbiljno pričati o tome....jednostavno nema jedinstvenog obrasca kako nastaje ili ne nastaje nacija...to će reći i Smith, a i još jedna odličan autor (malo poznat po izučavanju nacionalizma kod nas) Thomas Hylland Eriksen...imate par njegovih knjiga poput "Small places, big issues" i jednu koaj je prevedena kod nas "Etnicitet i nacionalizam"Yug wrote:Zasto npr.Bavarci se ne dostanciraju od ostali pokrajina Njemacke drzave ili Firentinci Venecija npr. od Italije a da ne govorim o jugu Italije.JoseMujica wrote:osnovna razlika jeste baš u religiji jer to je ona kulturna različitost koja čini diferencijaciju između jednih drugih i trećih. Tumačenje prošlosti je tek posljedica različitih predmodernih, religijskih identiteta i njihovog položaja unutar miletskog sistema Osmanskog carstva. Tadašnji doživljaj stvarnosti je ovisio od religijskog identiteta, a i njegova kasnija kolektivna, politička reinterpretacija tj. historija/povijest/istorija. A prema S. Džaji (što mislim da definitivno stoji) su religijski identiteti samo preimenovani u etnonacionalne dolaskom Moderne
Jose vidim da dobro baratas ovim,i pitam te da je istorijski tok bio drugaciji i da su ljudi u Hrvatskoj,Srbiji,CG,BIH jedne religije kako bi danas izgledalo sve ovo
Isto tako za proučavanje etniciteta obavezna literatura Frederik Barth "Ethnic groups and Boundaries"
- Dozer
#81 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Neko ko imalo zna bilo sta o nedavno nam zajednickoj drzavi, ovo nikad ne bi ovako lupio. Sinko, da je Juga opstala, danas bi bila na celu EU. Zato faktori izvana i jesu uticali i rukama i nogama da se razbuca. Igrom slucaja, ovdje su imali i te kako pogodno istorijsko tlo i mozgove da se u tome i uspije. Ti si ocit primjer toga. Pozadina svega toga su, naranvo, bile pare. Evo ti samo jedan "sitni" detalj - '90 i '91 Energoinvest je za naredni petogodisnji period ugovorio ino poslove u vrijednosti od preko 6 milijardi US$. Znas li koliki je bio tadasnji vanjski dug bivse Juge?chil001
Steta sto nismo svi ateisti i Jugosloveni... pa da zivimo zajedno u jednoj velikoj jakoj i mocnoj drzavi i da budemo jaka nacija
Nego ovako sve neki nacionalisti
Umjesto da budemo jaki Jugosloveni!
@Yug
Ovo gore je istovremeno i dobrim dijelom odgovor na tvoja pitanja. I Srbi i Hrvati i Bosnjaci u BiH, da ne idemo dalje na bivsu Jugu, imaju iste korijene. "Razlikuje" ih jedino religija, a dijelom je i to netacno ako se vratimo samo nekih 600 godina unazad, sto u istorijskim razmjerama nije uopste daleko.
Ja sve ovo, inace, postavim na vrlo jednostavan i pragmatican nacin, vec par puta napisan na temama ovog foruma - samo se postavi u situaciju da zaglavis u bolnicu i da ti treba transfuzija, ili da ti dijete tako zaglavi. Tada vise nikakvu ulogu ne igra ni srpska, ni hrvatska ni bosnjacka krv - bitna je samo i jedino krv odgovarajuce grupe/tipa. Sve ostalo pada u vodu, sve te ko folne razlike koje se ogledaju u izgledu objekta u kojem se moli ili u (ne)farbanju jaja, ljubljenju krsta ili polumjeseca i zvijezde, nacinu pozdravljanja i slicnim budalastinama.
Kada se sve ovo zna, a zna se, onda dolazimo do jedine relevantne cinjenice - svi smo mi ovdje najobicnija glupa izmanipulisana stoka. Tacka.
-
Yug
#82 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Pazi chilli forsira pricu da su Srbi nametali drugima svoj identitet,a ja mislim suprotno.Radili su jos gore,pocetkom 19 vijeka kada su se oslobadjali od osmanlija oni su etnicki cistili i protjerivali muslimansko stanovnistvo iz Srbije pod pod pokroviteljsvom SPC.Kada je kasnije ta ideja Jugoslavije zazivjela kod nasih naroda ponovo su vjerski lideri bili ti koji su unistili jedinstvo preko svojih politickih mocnika.Problem je sto je religija kljucni faktor svih razmirica i podjela a ne samo jedan od segmenata u duhovnom zivotu juznih slovena.Dozer wrote:Neko ko imalo zna bilo sta o nedavno nam zajednickoj drzavi, ovo nikad ne bi ovako lupio. Sinko, da je Juga opstala, danas bi bila na celu EU. Zato faktori izvana i jesu uticali i rukama i nogama da se razbuca. Igrom slucaja, ovdje su imali i te kako pogodno istorijsko tlo i mozgove da se u tome i uspije. Ti si ocit primjer toga. Pozadina svega toga su, naranvo, bile pare. Evo ti samo jedan "sitni" detalj - '90 i '91 Energoinvest je za naredni petogodisnji period ugovorio ino poslove u vrijednosti od preko 6 milijardi US$. Znas li koliki je bio tadasnji vanjski dug bivse Juge?chil001
Steta sto nismo svi ateisti i Jugosloveni... pa da zivimo zajedno u jednoj velikoj jakoj i mocnoj drzavi i da budemo jaka nacija
Nego ovako sve neki nacionalisti
Umjesto da budemo jaki Jugosloveni!
@Yug
Ovo gore je istovremeno i dobrim dijelom odgovor na tvoja pitanja. I Srbi i Hrvati i Bosnjaci u BiH, da ne idemo dalje na bivsu Jugu, imaju iste korijene. "Razlikuje" ih jedino religija, a dijelom je i to netacno ako se vratimo samo nekih 600 godina unazad, sto u istorijskim razmjerama nije uopste daleko.
Ja sve ovo, inace, postavim na vrlo jednostavan i pragmatican nacin, vec par puta napisan na temama ovog foruma - samo se postavi u situaciju da zaglavis u bolnicu i da ti treba transfuzija, ili da ti dijete tako zaglavi. Tada vise nikakvu ulogu ne igra ni srpska, ni hrvatska ni bosnjacka krv - bitna je samo i jedino krv odgovarajuce grupe/tipa. Sve ostalo pada u vodu, sve te ko folne razlike koje se ogledaju u izgledu objekta u kojem se moli ili u (ne)farbanju jaja, ljubljenju krsta ili polumjeseca i zvijezde, nacinu pozdravljanja i slicnim budalastinama.
Kada se sve ovo zna, a zna se, onda dolazimo do jedine relevantne cinjenice - svi smo mi ovdje najobicnija glupa izmanipulisana stoka. Tacka.
Last edited by Yug on 03/10/2013 14:22, edited 1 time in total.
- Dozer
#83 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Znam sta cilli forsira. Ja sam samo dao cinjenicna stanja.
Ako ih neko moze pobiti, bujrum.
Ako ih neko moze pobiti, bujrum.
-
pupavac2011
#84 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Upravo zbog toga što sam primjetio da su pomiješani etnički i religijski faktori sam i postavio pitanje. Čini mi se da su neke stvari i nekim "znalcima" nejasne. Ako se kaže da su razlike između Bošnjaka, Srba i Hrvata religijske prirode:
Ako Srbi i Hrvati kažu da od drugih "konstitutivnih" naroda razlikuje vjera.
Koja to vjera dozvoljava masovna ubistva, progone, silovanje, preljubu?
Ako Bošnjaci kažu da se razlikuju od inih po vjeri (islamu), zašto piju alkohol, peku rakiju, uzimaju kamatu, kockaju se, čine blud i preljubu, s ponosom bivaju homoseksualci i da ne nabrajam dalje?
Koliko sam primjetio svi koji se pozivaju na razlike među narodima po vjerskoj osnovi uglavnom praktikuju iste stvari u životu, pa za istim stolom u kafani sjede sve konfesije i ateisti i jugo/nostalgičari i na Zapad nafurani "kod nas ništa ne valja".
Ako je razlika među narodima vjerske prirode u smislu da svi piju alkohol, ali jedni ne jedu svinjetinu, drugi ne prave baklavu, treći ne farbaju jaja i sl..... nekako mi je glupo da se sve ovo do sada desilo zbog toga. Toliko mrtvih, invalidnih, protjeranih, nezaposlenih, ubijenih u glavu, kokuznih ....samo zbog toga? I šta se promjenilo?????
Ako Bošnjaci kažu da se razlikuju od inih po vjeri (islamu), zašto piju alkohol, peku rakiju, uzimaju kamatu, kockaju se, čine blud i preljubu, s ponosom bivaju homoseksualci i da ne nabrajam dalje?
Koliko sam primjetio svi koji se pozivaju na razlike među narodima po vjerskoj osnovi uglavnom praktikuju iste stvari u životu, pa za istim stolom u kafani sjede sve konfesije i ateisti i jugo/nostalgičari i na Zapad nafurani "kod nas ništa ne valja".
Ako je razlika među narodima vjerske prirode u smislu da svi piju alkohol, ali jedni ne jedu svinjetinu, drugi ne prave baklavu, treći ne farbaju jaja i sl..... nekako mi je glupo da se sve ovo do sada desilo zbog toga. Toliko mrtvih, invalidnih, protjeranih, nezaposlenih, ubijenih u glavu, kokuznih ....samo zbog toga? I šta se promjenilo?????
-
Yug
#85 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Zaboravio si privatizaciju u svim ex Yu i desetine multimilionera .Evo sad je jasno i da su nacisti poceli osvajanja ne zbog ideologije vec zbog pljacke,ideologija je bila paravan samo.pupavac2011 wrote:Upravo zbog toga što sam primjetio da su pomiješani etnički i religijski faktori sam i postavio pitanje. Čini mi se da su neke stvari i nekim "znalcima" nejasne. Ako se kaže da su razlike između Bošnjaka, Srba i Hrvata religijske prirode:
- Dozer
#86 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Sustinski nista, osim sto su se pojedini i njhove familije enormno obogatili. Naravno, to su po pravilu vodje etnickih korpusa, ili ti cobani, sto implicira da su podanici/sljedbenici stoka (sto je realnost), a pri svemu tome te vodje uredno "postuju" svaki svoju vjeru.
U realnosti sve to zajedno je = nigdje veze s pamecu.
U realnosti sve to zajedno je = nigdje veze s pamecu.
-
pupavac2011
#87 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Upravo tako. A najtužnija je činjenica da takvi ljudi (koji se nakatranišu po obrazima i ulete u masu uzvikujući kako će im oni riješiti sve probleme) imaju nenormalno uporište u glavama ogromne većine našeg naroda (pod našeg mislim na žitelje Bosne i Hercegovine).Dozer wrote:Sustinski nista, osim sto su se pojedini i njhove familije enormno obogatili. Naravno, to su po pravilu vodje etnickih korpusa, ili ti cobani, sto implicira da su podanici/sljedbenici stoka (sto je realnost), a pri svemu tome te vodje uredno "postuju" svaki svoju vjeru.
u relanosti sve to zajedno je = nigdje veze s pamecu.
Pa "balije" mrze kad pobijedi Slavija ili Borac nekog stranca, ali obožavaju Acu Lukasa, Mace, Kuce, Lare, Mare i ostale (koji pjevaju za Bajrame po elitnim "balijskim" kafanama dok se "normalna" muslimanska omladina leši Jegerima-barem 7 komada). Tako "vlasi" ne vole kad pobjeđuju "balije" iako mnooogo vole Halida i Dinu i Hanku i...
Pa i "ustaše" imaju svoga Thompsona, ali vole i Cecu i Halida i.... Koja ludara!!!
Samo nek' su naši. (Čiji?)
-
talić
#88 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Nađoh nešto vezano za haplogrupe i ne bi mi mrsko da uradim slobodni prevod oli ti prijevod :
„Die am wenigsten vermischten Länder sind nach diesen Erhebungen das Baskenland und die im äußersten Westen gelegenen Staaten bzw. Regionen Wales, Irland, Portugal, Schottland, die Niederlande und Spanien. Bei ihnen finden wir überwiegend oder fast ausschließlich die Haplogruppe R1b der Keltiberer. In fast allen diesen Ländern ist die Haplogruppe I der Finno-Ugrier entweder überhaupt nicht oder nur in sehr geringem Ausmaß vertreten. Weitere keltisch dominierte Länder sind England, Belgien, Tschechien, Frankreich, Italien, Dänemark, Bulgarien, die Schweiz, Norwegen und Deutschland. Davon sind die führenden Länder nur gering slawisch vermischt, Ausnahmen bilden lediglich Spanien, Portugal, Frankreich und die Schweiz, denen mehr berberische Elemente beigefügt sind. Italien, Norwegen und Deutschland sind statt dessen finno-ugrisch durchsetzt, wobei Norwegen den stärksten finnischen Einschlag aufweist. Insbesondere fällt auf, daß Deutschland, welches fälschlicherweise immer als besonders rein galt, unter sämtlichen Ländern Europas den höchsten Grad an Vermischung aufweist.
In den slawisch dominierten Ländern der Haplogruppe R1a rangiert Lettland vor Litauen, Polen, Slowenien, der Ukraine, Ungarn, Rußland und Estland. Unter diesen ist Polen das slawischste Land. Die Länder Lettland, Polen, Ungarn und Rußland tendieren dabei zu einer stärker keltischen Vermischung, Litauen, Estland und die Ukraine zu einer stärker finno-ugrischen, allein Slowenien zu einer mehr berberischen.
Die finno-ugrischen Länder werden angeführt von Finnland vor Bosnien, Schweden, Serbien, Kroatien, Mazedonien und Albanien. Von diesen sind Finnland, Schweden, Bosnien, Kroatien und Albanien slawisch vermischt, Serbien und Mazedonien dagegen berberisch. Im übrigen weist Mazedonien die höchsten semitischen Anteile innerhalb Europas auf, wobei diese allerdings niemals auch nur Platz zwei belegen können.
Berberisch geprägte Völker sind neben Slowenien auch Rumänien, Griechenland und Bulgarien, wobei Bulgarien am stärksten keltisch vermischt ist, Rumänien dagegen hauptsächlich slawisch. Die vorrangigen Berberländer Nordafrikas sind Marokko, Tunesien und Algerien, die zudem stark armenisch vermischt sind. Die nordafrikanischen Länder weisen zusätzlich noch Anteile indischer Herkunft auf (Haplogruppe F), wobei allerdings nicht gesagt ist, daß F auch in Indien entstanden sein muß.
Die armenische Haplogruppe G dominiert in Armenien, gefolgt von Georgien und der Türkei. Georgien und die Türkei sind außerdem stark keltisch geprägt, was von früheren Einwanderergruppen wie den Galatern herrührt, Armenien dagegen mehr skythisch. In der Türkei, in Georgien und Armenien finden wir darüber hinaus noch signifikante Anteile papua-neuguineischer Abstammung.“
Najmanje mješane zemlje su Vels, Irska, Portugal, Škotska, Holandija i Španija.
U njima nalazimo pretežno ili skoro isključivo halposkupinu R1b Keltibere.
U skoro svim ovim zemljama je skoro nikako ili u vrlo maloj mjeri zastupljena Finsko-Mađarska haploskupina.
Ostale keltski dominirajuće zemlje su Engleska, Belgija, Češka, Francuska, Italija, Danska, Bugarska, Švicarska, Norveška i Njemačka.
Većina od tih su malo slavenski mješane dok izuzetak čine Španija, Portugal, Francuska i Švajcarska koje sadrže više barbarskih elemenata.
Italija, Norveška i Njemačka su više mješane finsko-mađarskim genima pri čemu Norveška pokazuje najizraženije primjese Finske.
Posebno se da primjetiti da Njemačka koja je pogrešno smatrana za najčišću naciju pokazuje najveći stepen mješanja od svih europskih zemalja.
U dominantno slavenske zemlje haploskupine R1a rangirane su Latvija ispred Litvanije, Poljske, Slovenije, Ukrajine, Mađarske, Rusije i Estonije.
Među ovim zemljama Poljska je najizraženije slavenska zemlja.
Litvanija, Poljska, Mađarska i Rusija jako tendiraju keltskoj mješavini a Latvija, Estonija i Ukrajina ka finsko-mađarskoj, samo Slovenija više ka barbarskoj.
Finsko-mađarske zemlje predvodi Finska ispred Bosne, Švedske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije. Od ovih zemalja su Finska, Švedska, Bosna, Hrvatska i Albanija mješani slavenski a Srbija i Makedonija više barbarski.
Uz to Makedonija pokazuje od svih europskih zemalja najizraženiji semitski udio.
Barbarski izraženi narodi su osim Slovenaca također i Rumuni, Grci, Bugari, pri čemu su Bugari najviše keltski mješani a Rumuni slavenski.
Najizraženije barbarske zemlje sjeverne Afrike su Maroko, Tunis, i Alžir i uz to su jako jermenski mješane. Pri tome se može reći da su zemlje sjeverne Afrike mješane indijskim korjenima uz napomenu da halpogrupa F možda i nije nastala u Indiji.
Jermenska haplogrupa G dominira u Jermeniji, Gruziji i Turkoj.
Gruzija i Turska su osim toga i keltski jako izražene što potiče od doseljavanja Gala.
U Turskoj, Gruziji i Jermeniji se osim toga nalaze i tragovi korijena Papua Nove Gvineje.
„Die am wenigsten vermischten Länder sind nach diesen Erhebungen das Baskenland und die im äußersten Westen gelegenen Staaten bzw. Regionen Wales, Irland, Portugal, Schottland, die Niederlande und Spanien. Bei ihnen finden wir überwiegend oder fast ausschließlich die Haplogruppe R1b der Keltiberer. In fast allen diesen Ländern ist die Haplogruppe I der Finno-Ugrier entweder überhaupt nicht oder nur in sehr geringem Ausmaß vertreten. Weitere keltisch dominierte Länder sind England, Belgien, Tschechien, Frankreich, Italien, Dänemark, Bulgarien, die Schweiz, Norwegen und Deutschland. Davon sind die führenden Länder nur gering slawisch vermischt, Ausnahmen bilden lediglich Spanien, Portugal, Frankreich und die Schweiz, denen mehr berberische Elemente beigefügt sind. Italien, Norwegen und Deutschland sind statt dessen finno-ugrisch durchsetzt, wobei Norwegen den stärksten finnischen Einschlag aufweist. Insbesondere fällt auf, daß Deutschland, welches fälschlicherweise immer als besonders rein galt, unter sämtlichen Ländern Europas den höchsten Grad an Vermischung aufweist.
In den slawisch dominierten Ländern der Haplogruppe R1a rangiert Lettland vor Litauen, Polen, Slowenien, der Ukraine, Ungarn, Rußland und Estland. Unter diesen ist Polen das slawischste Land. Die Länder Lettland, Polen, Ungarn und Rußland tendieren dabei zu einer stärker keltischen Vermischung, Litauen, Estland und die Ukraine zu einer stärker finno-ugrischen, allein Slowenien zu einer mehr berberischen.
Die finno-ugrischen Länder werden angeführt von Finnland vor Bosnien, Schweden, Serbien, Kroatien, Mazedonien und Albanien. Von diesen sind Finnland, Schweden, Bosnien, Kroatien und Albanien slawisch vermischt, Serbien und Mazedonien dagegen berberisch. Im übrigen weist Mazedonien die höchsten semitischen Anteile innerhalb Europas auf, wobei diese allerdings niemals auch nur Platz zwei belegen können.
Berberisch geprägte Völker sind neben Slowenien auch Rumänien, Griechenland und Bulgarien, wobei Bulgarien am stärksten keltisch vermischt ist, Rumänien dagegen hauptsächlich slawisch. Die vorrangigen Berberländer Nordafrikas sind Marokko, Tunesien und Algerien, die zudem stark armenisch vermischt sind. Die nordafrikanischen Länder weisen zusätzlich noch Anteile indischer Herkunft auf (Haplogruppe F), wobei allerdings nicht gesagt ist, daß F auch in Indien entstanden sein muß.
Die armenische Haplogruppe G dominiert in Armenien, gefolgt von Georgien und der Türkei. Georgien und die Türkei sind außerdem stark keltisch geprägt, was von früheren Einwanderergruppen wie den Galatern herrührt, Armenien dagegen mehr skythisch. In der Türkei, in Georgien und Armenien finden wir darüber hinaus noch signifikante Anteile papua-neuguineischer Abstammung.“
Najmanje mješane zemlje su Vels, Irska, Portugal, Škotska, Holandija i Španija.
U njima nalazimo pretežno ili skoro isključivo halposkupinu R1b Keltibere.
U skoro svim ovim zemljama je skoro nikako ili u vrlo maloj mjeri zastupljena Finsko-Mađarska haploskupina.
Ostale keltski dominirajuće zemlje su Engleska, Belgija, Češka, Francuska, Italija, Danska, Bugarska, Švicarska, Norveška i Njemačka.
Većina od tih su malo slavenski mješane dok izuzetak čine Španija, Portugal, Francuska i Švajcarska koje sadrže više barbarskih elemenata.
Italija, Norveška i Njemačka su više mješane finsko-mađarskim genima pri čemu Norveška pokazuje najizraženije primjese Finske.
Posebno se da primjetiti da Njemačka koja je pogrešno smatrana za najčišću naciju pokazuje najveći stepen mješanja od svih europskih zemalja.
U dominantno slavenske zemlje haploskupine R1a rangirane su Latvija ispred Litvanije, Poljske, Slovenije, Ukrajine, Mađarske, Rusije i Estonije.
Među ovim zemljama Poljska je najizraženije slavenska zemlja.
Litvanija, Poljska, Mađarska i Rusija jako tendiraju keltskoj mješavini a Latvija, Estonija i Ukrajina ka finsko-mađarskoj, samo Slovenija više ka barbarskoj.
Finsko-mađarske zemlje predvodi Finska ispred Bosne, Švedske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Albanije. Od ovih zemalja su Finska, Švedska, Bosna, Hrvatska i Albanija mješani slavenski a Srbija i Makedonija više barbarski.
Uz to Makedonija pokazuje od svih europskih zemalja najizraženiji semitski udio.
Barbarski izraženi narodi su osim Slovenaca također i Rumuni, Grci, Bugari, pri čemu su Bugari najviše keltski mješani a Rumuni slavenski.
Najizraženije barbarske zemlje sjeverne Afrike su Maroko, Tunis, i Alžir i uz to su jako jermenski mješane. Pri tome se može reći da su zemlje sjeverne Afrike mješane indijskim korjenima uz napomenu da halpogrupa F možda i nije nastala u Indiji.
Jermenska haplogrupa G dominira u Jermeniji, Gruziji i Turkoj.
Gruzija i Turska su osim toga i keltski jako izražene što potiče od doseljavanja Gala.
U Turskoj, Gruziji i Jermeniji se osim toga nalaze i tragovi korijena Papua Nove Gvineje.
Last edited by talić on 04/10/2013 12:40, edited 1 time in total.
- Dozer
#89 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Salje mi jaran nesto sto je doboi na emajl. Pa ovo je zaista vrhunac gluposti i karikiranja stvarnosti....
Evo copy tog pisma:
Ma, naremse se je masvi vimao likimve ovo i ono u stau u naramgu tompe da sevi nesta!
Evo copy tog pisma:
Drugim rijecima, Bosnjaci, sa Sejfudinom Tokicem na celu ove idiotske kampanje, upravo su sve one koji se smatraju Bosancima nazvali - konjima!SVI SMO MI BOSANCI I HERCEGOVCI
ALI
Ne postoji narod koji nema države, niti postoji država bez naroda. Bošnjaci su hiljadugo dišnji narod, čije ponosno ime je vraćeno s prvim znacima naše slobode i nezavisnosti. Bosanac i Hercegovac je teritorijalno, a ne etničko određenje. Svi Bošnjaci istovremeno su i Bosanci i Hercegovci. Popis stanovništa u BiH, vrlo vjerovatno biće polazna osnova za naredne pokušaje promjene Ustava. Nezainteresiranošću i nebrigom, pogrešnim izjašnjavanjem i obezimenjavanjem žrtava genocida i agresije, prihvatili bismo etničko čišćenje, protjerivanje i uzurpaciju teritorije. Kao što su se naši očevi borili za svoj narod i svoju zemlju, i mi smo danas pred sličnim izazovom. Oni su ginuli, a mi ćemo živjeti za svoj rod i svoju državu. Bosna i Hercegovina ima svoje posebnosti i autohtone vrste. Tako je Bosanac njen autohtoni brdski konj, a Bošnjak njen ponosni sin što na tom konju jaše. Neka tako i ostane!
Ma, naremse se je masvi vimao likimve ovo i ono u stau u naramgu tompe da sevi nesta!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#90 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
da je Tokić na čelu FIFE presto bi i fudbal odma gledat
nema ništa gore od rehabilitacije političkih mrtvaca...pogotovu ovih što ne razumiju bazične stvari.
potpuno je nebitan naziv...ono što jeste bitno je DRŽAVA jer je to konačni cilj svake nacionalne politike, formalno-pravno ostvarenje političke zajednice DRŽAVE....kulturni artifakti kojima se ove dilajle bave su samo puko sredstvo za mobilizaciju masa koje mijenjaš po potrebi
potpuno je nebitan naziv...ono što jeste bitno je DRŽAVA jer je to konačni cilj svake nacionalne politike, formalno-pravno ostvarenje političke zajednice DRŽAVE....kulturni artifakti kojima se ove dilajle bave su samo puko sredstvo za mobilizaciju masa koje mijenjaš po potrebi
Last edited by JoseMujica on 04/10/2013 16:11, edited 1 time in total.
-
Krushna mrva
#91 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Sta ocekivati od primitivnog pojedinca? Pametan uradak?Dozer wrote:Salje mi jaran nesto sto je doboi na emajl. Pa ovo je zaista vrhunac gluposti i karikiranja stvarnosti....
Evo copy tog pisma:
Drugim rijecima, Bosnjaci, sa Sejfudinom Tokicem na celu ove idiotske kampanje, upravo su sve one koji se smatraju Bosancima nazvali - konjima!
Kampanja je od pocetka zracila gluposcu i do kraja se nista nije izmjenilo.
-
Kaligula I
#92 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Ovo boldirano mi je nejasno. Zašto bi te 'propale' nacije gradile svoj identitet na novim temeljima pored već postojećih? Odnosno zašto bi one posezale za kulturom, privredom, naukom i politikom pored već postojećih mitova i ideologija? Ne vjerujem, baš, da bi se recimo Židovi odrekli svojih mitova i ideologije u ime kulture, nauke, politike i privrede.Bušman wrote:Pogledaj samo primjer Njemacke. Pa vise se razlikuju platt- i hoch- deutsch nego srpski i slovenacki. Kako su to danas oni svi ista nacija? Zato sto su je poceli izgradjivati 1848. i grade je sve vrijeme.kowalski1 wrote:tačno je da u naciji mogu postojati grupe potpuno različitog porijekla, čak i rase (slučajevi u aziji, j. americi), ali , bar kad je u pitanju evropa, osnova za formiranje nacije je jedna etnija i jedan jezik, jer se politički identitet gradi na jednom mitu i ideologiji, a ne više njih. zato mi u bih imamo toliko problema i nerazumijevanja. ovdje imamo tri političke zajednice, a gradnja posebnog (bosanskog) se nikada nije desila, dok ono što je pokušano je odocnilo bar stotinu godina.
Samo propale nacije grade svoj identitet na osnovu mitova i ideologija. Ta prica pripada nekom davnom vremenu. Modernu naciju izgradjuje kultura, nauka, privreda, politika, a ne mitovi i ideologija. Ako mi ne vjerujes pitaj Sovjete, Jugoslavene ili ako hoces malo starije Fenicani, Vandali itd.
Cinjenica je da se gradnja BIH identiteta nikada nije desila. E tu je kriv ovaj politicki faktor koji sam naveo i koji je jako bitan za izgradnju jedne nacije. Druga stvar, balkanci nikada nisu imali prosvjetiteljski pokret u pravom smislu te rijeci. Ogromna populacija je ostala nepismena (i dan danas je tako), nesposobna za kriticko razmisljanje. U takvom drustvu se i ne moze graditi nacionalni identitet, samo plemenski.
- MuaDib
#93 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Glavni problem je što je etnička diferencijacija u BiH utemeljena na religiji, koja htjeli to priznati ili ne ima visoku potenciju da dijeli ljude.
-
uzgajivac
#94 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
odlican materijal za rasiste svih boja. te geneticke analize bi trebali jednom vrsiti Rumuni, Grci i Bugari, umjesto anglosaksonskih Kelta i svajcarskih Germana za koje su Bugari a time i mi eto kao sto sami kazu barbari. Tracani i Dacani su bili civilizacija dok su oni sto se danas prave Englezi gadjali Rimljane preko Hadrijanovog zidaSliver wrote: Barbarski izraženi narodi su osim Slovenaca također i Rumuni, Grci, Bugari (...)
- MuaDib
#95 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Ti idoti sami sebe, demantuju. Upravo sam nedavno svjedočio situaciji, u maniru ako koza laže, rog ne laže. Kada je djevojka čestitala mom prijatelju koji je po prijeklu Hrvat, što se izjasnio kao Bošnjak katolik, uz komentar još da pređeš na islam pa da budeš pravi. Na šta je on meni kazao, koja sam ja budala, bolje Bosanac nego nečiji priljepak.Dozer wrote:Salje mi jaran nesto sto je doboi na emajl. Pa ovo je zaista vrhunac gluposti i karikiranja stvarnosti....
Evo copy tog pisma:Drugim rijecima, Bosnjaci, sa Sejfudinom Tokicem na celu ove idiotske kampanje, upravo su sve one koji se smatraju Bosancima nazvali - konjima!SVI SMO MI BOSANCI I HERCEGOVCI
ALI
Ne postoji narod koji nema države, niti postoji država bez naroda. Bošnjaci su hiljadugo dišnji narod, čije ponosno ime je vraćeno s prvim znacima naše slobode i nezavisnosti. Bosanac i Hercegovac je teritorijalno, a ne etničko određenje. Svi Bošnjaci istovremeno su i Bosanci i Hercegovci. Popis stanovništa u BiH, vrlo vjerovatno biće polazna osnova za naredne pokušaje promjene Ustava. Nezainteresiranošću i nebrigom, pogrešnim izjašnjavanjem i obezimenjavanjem žrtava genocida i agresije, prihvatili bismo etničko čišćenje, protjerivanje i uzurpaciju teritorije. Kao što su se naši očevi borili za svoj narod i svoju zemlju, i mi smo danas pred sličnim izazovom. Oni su ginuli, a mi ćemo živjeti za svoj rod i svoju državu. Bosna i Hercegovina ima svoje posebnosti i autohtone vrste. Tako je Bosanac njen autohtoni brdski konj, a Bošnjak njen ponosni sin što na tom konju jaše. Neka tako i ostane!
-
uzgajivac
#96 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
cuj to, bas tako ti je kaz'o?MuaDib wrote:
Ti idoti sami sebe, demantuju. Upravo sam nedavno svjedočio situaciji, u maniru ako koza laže, rog ne laže. Kada je djevojka čestitala mom prijatelju koji je po prijeklu Hrvat, što se izjasnio kao Bošnjak katolik, uz komentar još da pređeš na islam pa da budeš pravi. Na šta je on meni kazao, koja sam ja budala, bolje Bosanac nego nečiji priljepak.
- area51
#97 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Germani su inače civilizovani bili pogotovo u zadnja dva svjetska ratauzgajivac wrote:odlican materijal za rasiste svih boja. te geneticke analize bi trebali jednom vrsiti Rumuni, Grci i Bugari, umjesto anglosaksonskih Kelta i svajcarskih Germana za koje su Bugari a time i mi eto kao sto sami kazu barbari. Tracani i Dacani su bili civilizacija dok su oni sto se danas prave Englezi gadjali Rimljane preko Hadrijanovog zidaSliver wrote: Barbarski izraženi narodi su osim Slovenaca također i Rumuni, Grci, Bugari (...)
- MuaDib
#98 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Nije suština u tome šta je on meni rekao, već je suština u tome šta je ona njemu rekla:uzgajivac wrote:cuj to, bas tako ti je kaz'o?MuaDib wrote:
Ti idoti sami sebe, demantuju. Upravo sam nedavno svjedočio situaciji, u maniru ako koza laže, rog ne laže. Kada je djevojka čestitala mom prijatelju koji je po prijeklu Hrvat, što se izjasnio kao Bošnjak katolik, uz komentar još da pređeš na islam pa da budeš pravi. Na šta je on meni kazao, koja sam ja budala, bolje Bosanac nego nečiji priljepak.
. još da pređeš na islam pa da budeš pravi (Bošnjak)...
- Penicilin
#99 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Za mene je zanimljivo posmatrati pojam nacije u kontekstu zajedničke političke sudbine određene skupine ljudi. aAko pogledate Švicarce oni nemaju zajednički jezik, kulturu i etničku pripadnost ali svjesno djele zajedničku političku sudbinu i to je ono što ih čini nacijom. Švicarska je opstala kroz sve ratove između Francuske i Njemačke i nikada nije došlo do uplitanja ove zemlje u pokolje koje su njihova etnička braća međusobno upražnjavala u 19. i 20. vjeku. Švicarci iako različitih etničkih pripadnosti historijski su oslonjeni jedni na druge po pitanju zajedničke države odnosno suštinski gledano zajedničke odbrane i zajedničke ekonomije i to je očigledno prevagnulo u odnosu na etničku pripadnost odnosno jezik i kulturu. Pojam nacija vezan je također i uz određenu teritoriju odnosno državu i to je ono što čini pojam nacionalna država. Ako posmatramo recimo Bošnjake ono što nas čini nacijom jeste osjećaj oslonjenosti jednih na druge u slučaju rata. Taj osjećaj zajedničke sudbine u najtežim tenutcima je po mom ubjeđenju ta nevidnjiva spona koja čini pripadnost naciji kao pojmu moderne političke skupine. Isto se odnosi i na Srbe. Oni znaju da su Srbi iz Srbije garant njihovog opstanka a ne Bošnjaci ili Hrvati ili država Bosna i Hercegovina. Isto se odnosi i na Hrvate. Međutim u proteklom ratu bilo je značajan broj onih Ostalih koji nisu Bošnjaci a koji su svoju sudbinu i potpunosti podjelili sa njima (a nadam se da će popis ponuditi nešto bolju uvid u sadašnje stanje). E sad u tom kontekstu mislim da treba tražiti bit pojma bosanskohercegovačke nacije ili bosanske nacije jer i taj pojam ako ga posmatramo kao nacionalni pojam trebao bi da definiše ljude sa zajedničkom političkom sudbinom. Naravno u ovom trenutku sve je ovo hipotetično obzirom da ustav BiH apriori definiše nacionalne pripadnosti i kao takav je diskriminatorski i zato EU i traži da se promjeni. Međutim dugoročno gledano ja (želim) da vjerujem da će Bošnjaci kao nacija nadići ideju zajedničke vjerske pripadnosti i graditi svoj nacionalni identitet na zajedničkoj sudbini sa Ostalima.
-
VCorp
#100 Re: Etnički, nacionalni identitet, teorija nacije.
Cilj nacije ali i stvaranje naroda se događa radi ekonomske isplativosti na svakom mogucem polju do kojeg sežu ljudi unutar određene nacije/naroda. Ljudi su se ujedinili da bi napravili više tako što su izmislili narode i nacije, u određenom vremenskom trenutku shvatile su kulturne grupe da imaju nesto zajednicko, ujedinile se i tako je nastao narod izgrađen na mitu. Dalje je nacija građena na nekom mitu tipa Srbi na Kosovskom boju ili Švicarci na novcu no postoje i one nacije građene na tome da se drugim narodima ne sviđa biti u njima. Spanija( Baski i Katalonci ), BiH ( Srbi i Hrvat ).
Ljudi što prije shvate u BiH da samo svojim drzanjem zajedno mogu napredovati to bolje za ovu drzavu mada kod nas se svi jadaju zasto ostati u ekonomski propaloj i neuspjesnoj zemlji dok s druge strane potkopavaju svaki vid njenog prosperiteta. Karma is a bitch, pa je pukla sve narode u BiH sa siromastvom. Nadam se da ce ljudi shvatiti da je dobit samo važna i početi živjeti normalan život, narod i nacija nisu važne koliko je važno ono šta bi ti trebale omoguciti u zivotu ako ti ulozis u njih.
Ljudi što prije shvate u BiH da samo svojim drzanjem zajedno mogu napredovati to bolje za ovu drzavu mada kod nas se svi jadaju zasto ostati u ekonomski propaloj i neuspjesnoj zemlji dok s druge strane potkopavaju svaki vid njenog prosperiteta. Karma is a bitch, pa je pukla sve narode u BiH sa siromastvom. Nadam se da ce ljudi shvatiti da je dobit samo važna i početi živjeti normalan život, narod i nacija nisu važne koliko je važno ono šta bi ti trebale omoguciti u zivotu ako ti ulozis u njih.