Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Industrialyzer

#76 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Industrialyzer »

Fedde Le Grand , Funkerman ,Roger Sanchez , Global DJ's , to je sto se komercijale tice :D
vr4g

#77 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by vr4g »

Kurt Elling

So What!

#78 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by So What! »

@Agnese

Johny Deep je svirao za Partbrejkerse, ali na nekoj svirci u Beogradu. A za Bruceov koncert je nemoguće ništa pronaći od sliki i snimaka na internetu, osim par tekstova o koncertu.

A koncert na kojem je nastupio Eric Burdon održan je u kinu Metalac 1998. godine. Radilo se o koncertu kojim je obilježen kraj kulturnog projekta Bridge, a koji se sastojao iz nekoliko izložbi itd..

On je izveo pjesmu "House of the Rising Sun" uz pratnju Sarajevske filharmonije, Britanske rock simfonije itd.. Osim njega tu noć su nastupili i Transglobal Underground, alržirska grupa Djam & Fam, Laibach, Nenad Bach, Hor Tabačkog mesdžida i hfz. Aziz Alili. (izvor)

@Frooteky

Whitesnake je svirao, ali kao Whitesnake MM Classic, te ga sačinjavaju dva člana najbolje postave Whitsnakea Micky Moody i Bernie Marsden. Za Genesisi prvi puta čujem. Inače na njihovom festivalu Banja Luka Rock Open Air svake godine dođe neka jača grupa, pretprošle godine bio je Uriah Heep. Demofest i da ne spominjem.

I kao što rekoh Sarajevo se može pohvaliti velikim brojem koncerata elektronske muzike kao jaz, blues i world muzike. Ali kada su u pitanju ostali žanrovi kao što je pop, rock, metal, rap, funk, hip hop, soul tu je slabo. A većina zvijezda dolaze baš iz nabrojanih žanrova.
Edin H.

#79 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Edin H. »

So What! wrote:Da dodam još nekoliko koncerata, mada sam mislio da ove prijeratne ne pikamo jer tada su bila malo drugačija vremena i drugačija kultura. Uglavnom, bilo je dosta metla koncerata u Sarajevu, uglavnom nekei prosječni, a još više underground bendovi. Nekoliko iznadpsorječnih bendova (kada je popularnost u pitanju) sam naveo, ali eto zaboravih na Death Angel, a za Madball sam se omišljao mada i oni su sami vrh. Osim toga bilo je tu nekoliko koncerata legendarnih punk grupa poput, kanadskih punk legendi SNFU i NoMeansNo.

1979 - Ian Gillan (pjevač Deep Purple), ???
1982 - Wishbone Ash, Skenderija
198? - Mötorhead, ???
1983 - Uriah Heep, Skenderija
1983 - Peter Green, Dansing Dvorana
1983 - Alvin Lee, Zetra
1984 - Elton John, Zetra
1985 - Rory Gallagher, Skenderija
198? - Saxon, Dom Mladih
1990 - Mötorhead, Zetra
1990 - Scorpions, Zetra
Saxon bi mogla biti neka 1986-ta?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#80 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Entropio »

astrid wrote:Scorpions- 1 .decembar 1990. Zetra
Ima li neko da je bio na ovom koncertu? Ja sam čuo da je prodano samo 50-ak karata, ali su ipak održali koncert za ljude koji su došli.
dezurni_ucenik

#81 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dezurni_ucenik »

Entropio wrote:
Ima li neko da je bio na ovom koncertu? Ja sam čuo da je prodano samo 50-ak karata, ali su ipak održali koncert za ljude koji su došli.

Sto je najzalosnije, i tada smo se brukali.
crusader

#82 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by crusader »

Trebamo napraviti i listu svjetskih glumaca koji su bili u BiH
So What!

#83 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by So What! »

CVIKERASH wrote:
Entropio wrote:

Sto je najzalosnije, i tada smo se brukali.
Ma ne mog ud vjerujem da u Sarajevu 1990. godine nije postojalo barem 1000 ljudi koji bi došli gledati Scorpionse jedan od najvećih i najstarijih rock bendova. A je li siguran taj podatak, jer ja i dalje ne mogu da vjerujem.

Mislim da kada bi danaas napravili koncert u Sarajevu, da bi koncert bio veoma posjećen. Jer 2007. godine na koncertu Deep Purplea bila je puna Zetra.

crusader wrote:Trebamo napraviti i listu svjetskih glumaca koji su bili u BiH
Teško da ima jedan od većih glumaca današnjice, a da nije posjetio BiH. Za to bi trebala neka druga tema, ali barem tu nas ima.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#84 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Entropio »

So What! wrote: Ma ne mog ud vjerujem da u Sarajevu 1990. godine nije postojalo barem 1000 ljudi koji bi došli gledati Scorpionse jedan od najvećih i najstarijih rock bendova. A je li siguran taj podatak, jer ja i dalje ne mogu da vjerujem.

Mislim da kada bi danaas napravili koncert u Sarajevu, da bi koncert bio veoma posjećen. Jer 2007. godine na koncertu Deep Purplea bila je puna Zetra.
Ne mogu tvrditi 100%, ali mislim da je podatak tačan. Negdje sam čitao da je to jedini koncert Scorpionsa gdje su imali tako malu posjećenost (u odnosu na veličinu dvorane). Baš bi bilo dobro da ima neko ovdje ko je bio ili se sjeća, pa da nam kaže. :D
So What!

#85 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by So What! »

Entropio wrote:
So What! wrote: Ma ne mog ud vjerujem da u Sarajevu 1990. godine nije postojalo barem 1000 ljudi koji bi došli gledati Scorpionse jedan od najvećih i najstarijih rock bendova. A je li siguran taj podatak, jer ja i dalje ne mogu da vjerujem.

Ne mogu tvrditi 100%, ali mislim da je podatak tačan. Negdje sam čitao da je to jedini koncert Scorpionsa gdje su imali tako malu posjećenost (u odnosu na veličinu dvorane). Baš bi bilo dobro da ima neko ovdje ko je bio ili se sjeća, pa da nam kaže. :D
Treba također istaći da im je predgrupa na tom koncertu bila poznata američka hard rock grupa Winger.

Image
Image
Ekvatorijal

#86 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Ekvatorijal »

Entropio wrote:

Ja sam isto cuo od starije raje (na ovo pitanje bi Cicak znao najbolje reci odgovor) da je bio slabo posjecen, da ne kazem fiasko. Taj podatak mi je frapantan, to je bila turneja kad su frisko izdali "Crazy World" sa "Wind of change" pjesmom. Kad ce raja doci, ako nece tada. Mozda je bila slaba reklama.
dale cooper

#87 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dale cooper »

Bili su Slade u Tuzli tamo negdje 70-tih godina. Svirali su u Domu Moše Pijade (današnji BKC)
To je čini mi se to. :D
So What!

#88 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by So What! »

I kada sagledamo ovakve žalosne podatke i nema potrebe da se pitamo zašto svi bježe od nas. Negdje sam pročitao da je Lemmy u svojoj autobiografiji napisoa da je na nastupu u Sarajevu dobio flašu u glavu. A Scorpionsi su već 1990. imali su kultni status još su pripremili koncert u najvećoj dvorani u državi sa jednom iznadprosjećnom predgrupom i sa jednom pristupačnom cijenom.

Nema šanse da loša reklama može ugroziti koncert. Jedna od mojih teorija da fanovi iz provincije tj. iz manjh gradova nisu možda ni čuli za koncert, a i da jesu nisu bili u stanju da dođu, jer je to možda bilo luksuz ili jednostavno nije bilo prijevoza kao što je to nešto jednostavnije danas.

Osim toga, ako bi izdvojili baš neke zvijezde prije rata u Sarajevu ustavri jedine zvijezde su bili Elton John, Uriah Heep i Scorpionsi. Kao što reče Nebojša Šerić - Šoba na svom blogu, da su svi bolji koncerti bili rezervisani za Ljubljanu i Beograd, a Zagreb je povremeno imao neki bolje koncert dok je Sarajevo vrlo rijetko imalo bilo kakav koncert neke strane zvijezde. Skoplje, Titograd i Priština mislim da nikada prije rata i nisu imali koncert ovekve vrste pa tako da možemo biti sretni da smo uopšte imali nešto.

Problem današnjice je svakako ostao, kako privući, strane muzičare u našu zemlju. Iako je Banja Luka u BiH, ipak koncerti koji se tamo održavaju su pod sponzorstvom tamošnje vlade, dok naša vlada nema ni na kraj pameti da promoviše svoj grad na taj način.

Uporedimo dva slučaja, koncert Iggy Popa i koncert Depp Purplea. Iggy Pop je otkazao zbog kao navodno dešavanja vezanih za Queer Fest u Sarajevu. Mada, otkazivanje je uslijedilo nakon katastrofalne prodaje karata. Zašto? Iggy Pop jeste institucija, ali nikada to ustavri nije bio na ovim prostorima. I ja koji volim rock muziku ga ne bih gledao jer ne izdvaja mi se 30-50KM samo iz razloga da podržim svirku, a inače ga ne gotivim.

Deep Purple je institucija bilo gdje u svijetu pa tako i ovdje. Posjetili su nas tokom Raptue of the Deep turneje, a na toj turneji su skoro obišli cijeli svijet. Održali su čak dva koncerta u Kazahstanu, gdje nije običaj da nastupaju strane zvijezde, a pogotovo rock zvijezde.

Ono što treba ovdje su zvijezde, mi ne želimo prosjek ili underground. I ja npr. iz Tešnja ne želim dolaziti u Sarajevo zbog Manu Chaoa, ali bih došao zbog Linkin Parka, Metallice, Maidena, Systemaof a Downa, Toola itd.. Neko drugi bi došao zbog 50Centa, Eminema, Shakire, Beyonce, Madonne. Sve te koncerte su imali Zagreb i Beograd, laž je da ne možemo i mi. Ako je Guetta napunio Zetru, napuniće je bilo koja druga veća Pop, Rock, Metal, Rap zvijezda.
So What!

#89 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by So What! »

dale cooper wrote:Bili su Slade u Tuzli tamo negdje 70-tih godina. Svirali su u Domu Moše Pijade (današnji BKC)
U Tuzli je trebao svirati Krisiun prije nekoliko godina, većina metalaca je čula za ovu poznatu death metal grupu. Koncert je otkazan zbog problema oko dokumenata, u Tuzli je svirao HC bend Born from Pain u Palmi 2008. godine.
dale cooper

#90 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dale cooper »

So What! wrote:
dale cooper wrote:Bili su Slade u Tuzli tamo negdje 70-tih godina. Svirali su u Domu Moše Pijade (današnji BKC)
U Tuzli je trebao svirati Krisiun prije nekoliko godina, većina metalaca je čula za ovu poznatu death metal grupu. Koncert je otkazan zbog problema oko dokumenata, u Tuzli je svirao HC bend Born from Pain u Palmi 2008. godine.
Dobro, bilo je ovih nekih manjih bendova, ali naslov teme je "svjetske zvjezde", a Slade su to bili
u to vrijeme.

Slažem se inače sa problematikom koju si spomenuo ovdje na temi, ali bojim se da je to sve
dio našeg mentaliteta i razine muzičkog odgoja u BiH. Koji na žalost nije veliki.

Hrvatska i Srbija su uvijek bili u prednosti što se toga tiče i imali su mnogo veću i raznovrsniju publiku
sklonu muzici o kojoj ovdje razgovaramo, pa shodno tome imaju ovako uspješne festivale kao što su Exit,
InMusic i Terraneo. A nama su uvozili ovaj turbo folk škart koji je očigledno naišao na plodno tlo ovdje.
jasko_ba

#91 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by jasko_ba »

Elektronika ja zalost najveca. I ako treba doci neko poznat, na kraju biva otkazan :lol:
dezurni_ucenik

#92 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dezurni_ucenik »

Cuj Lemmy fasovao flasu u glavu :roll: .

Iz ugla organizatora gledano,zasto bi neko rizikovao pa dovede npr Depeche Mode u Zetru recimo kad moze za manju svotu para dovesti Prljavo Kazaliste ili Parni Valjak i tu je zarada zagarantovana.A nasa publika uglavnom forsira parolu "domace je najbolje".I recimo Kazaliste ce uvijek biti pun pogodak sa njihove strane jer znaju da ce sa njima sale uvijek biti pune.Menadzmet Peppersa je prvo ponudio Sarajevu da budu domacini njihovog koncerta jer su htjeli tu da imaju prvu svirku ikad na ovim prostorima.Niko odavde nije htio da se upusta u taj posao i onda je prebaceno u Srbiju.

Nije mozda toliko ni do organizatora koliko je do publike.Nemam ja nista protiv Kazalista,Valjka,Van Gogh ali zalosno je da se takvi koncerti etiketiraju kao "nastupi i spektakli godine".Treba pogledati ko je sve bio u regiji i ko ce sve doci,i onda pogledati koliko smo cemerno drustvo gdje je Van Gogh npr dogadjaj godine ( o narodnjacima ne zelim da pricam)

I ne ocekujmo strana imena sve dok sale budu punili rock bandovi iz regije i dok se ne prestane sa parolom "domace je najbolje"....

p.s. Mislim da Kazaliste vise ne slusaju cak ni u Listici....A kod nas ih dovedu cak tri puta u 365 dana,,,, :roll:
Beno

#93 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Beno »

meni je roberto baggio bio kralj a nastup'o je u sarajevu a i svjetska zvijezda je bio u pm.
za ove sto su razocarani sto su neki slabo docekani ili sto ih ne zovu da vidite raje sto nema sta da jede, hebe im se za sve koncerte ovog svijeta. inace mi je glupo sto neki muziku stavljaju ispred svega ili je definisu k'o jedinicu neceg modernog, urbanog ili sta ja znam koji vec pozittivni epitet daju. sportski pozdrav
dezurni_ucenik

#94 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dezurni_ucenik »

Beno wrote:meni je roberto baggio bio kralj a nastup'o je u sarajevu a i svjetska zvijezda je bio u pm.
za ove sto su razocarani sto su neki slabo docekani ili sto ih ne zovu da vidite raje sto nema sta da jede, hebe im se za sve koncerte ovog svijeta. inace mi je glupo sto neki muziku stavljaju ispred svega ili je definisu k'o jedinicu neceg modernog, urbanog ili sta ja znam koji vec pozittivni epitet daju. sportski pozdrav
Image
dale cooper

#95 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dale cooper »

Beno wrote:meni je roberto baggio bio kralj a nastup'o je u sarajevu a i svjetska zvijezda je bio u pm.
Blago rečeno, blesav post. To što raja nema šta da jede je problem društva i države. Ima gladne
raje svugdje po svijetu pa to ne sprječava ostale da idu po koncertima. Muzika je umjetnička
forma i kao takva ima uticaj na razvoj duha i kulture svake osobe. Meni lično jako bitna, i mislim
da ne bih mogao zamisliti život bez nje.
dezurni_ucenik

#96 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
Blago rečeno, blesav post. To što raja nema šta da jede je problem društva i države. Ima gladne
raje svugdje po svijetu pa to ne sprječava ostale da idu po koncertima. Muzika je umjetnička
forma i kao takva ima uticaj na razvoj duha i kulture svake osobe. Meni lično jako bitna, i mislim
da ne bih mogao zamisliti život bez nje.

...
So What!

#97 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by So What! »

Druže, ne kaže se džaba ispeci pa reci. Nema raja šta jesti ni u Srbiji i Hrvatskoj pa opet organizuju mega koncerte. Evo ljetos Bon Jovi je na Maksimiru organizovao koncert pred 50 000 ljudi:

I da broj koncerata jeste ogledalo koliko je jedna nacija kulturno muzički osviještena i obrazovana.
Better Man

#98 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by Better Man »

Ekvatorijal wrote:
Entropio wrote:

Ja sam isto cuo od starije raje (na ovo pitanje bi Cicak znao najbolje reci odgovor) da je bio slabo posjecen, da ne kazem fiasko. Taj podatak mi je frapantan, to je bila turneja kad su frisko izdali "Crazy World" sa "Wind of change" pjesmom. Kad ce raja doci, ako nece tada. Mozda je bila slaba reklama.
Predgrupa Scorpionsima u Zetri su bili Kanađani Winger! Dok su Motorheadu bili predgrupa Partibrejkersi! I ne treba zaboraviti koncert na akademiji koji su održali The Jesus Lizard, legendarni alternativni band iz Chicaga 1990 ili 1991 godine!
dale cooper

#99 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by dale cooper »

Better Man wrote:
Predgrupa Scorpionsima u Zetri su bili Kanađani Winger! Dok su Motorheadu bili predgrupa Partibrejkersi! I ne treba zaboraviti koncert na akademiji koji su održali The Jesus Lizard, legendarni alternativni band iz Chicaga 1990 ili 1991 godine!
Ozbiljno? Nisam imao pojma da su Jesus Lizard ikada bili na ovim prostorima. Dovraga, mora da je
bio doživljaj gledati onoga ludaka Yow-a uživo. Sjajan bend.
crusader

#100 Re: Svjetske zvjezde koje su nastupale u BiH

Post by crusader »

Evo clanka na sa-x o dolasku Dj Bobe u Sarajevo (http://www.sarajevo-x.com/magazin/muzik ... /030606014). Jbt ovo bilo na Kosevu, jel prodo makar 100 ulaznica :-) , posto na netu nema nikakvih informacija.
Post Reply