SKODA FABIA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
frngla

#76 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

brate, fabia je popularnije auto, tj. vise ljudi vjeruju skodi jednostavno, ne razumijem te brate nikako... ne znam zasto ti je toliko krivo to :lol:
johntra

#77 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

čuj, popularnije? gdje? :lol:
jedino kod nas i u Češkoj...ups, izvini, pogriješio sam, tome možeš dodati i Poljsku... :D
goran16v

#78 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:čuj, popularnije? gdje? :lol:
jedino kod nas i u Češkoj...ups, izvini, pogriješio sam, tome možeš dodati i Poljsku... :D
Ovo ispod si takodjer ti napisao
" Punto treće generacije zove Grande Punto i dodaš tu onda 4.603 modela, na onih 4.900 Punta..pa onda ukucaš tačan početak proizvodnje Punta mk2, a to je 1999. godina i dođeš do cifre od 5.284 modela, što dođe oko 10 i kusur hiljada...naravno, to je opet manje od 15.000, ali pričamo o samo jednom evropskom tržištu"

Ti si stvarno zanimljiv lik. Na cijencu da je na ogasima Skoda Fabia starih od 2002 do 2012 za 1/3 ili za 5k vise nego Fiata Punta starih od 99 do 2012 odgovaras da je to jedno trziste. Ok, jedn trziste, ali to trziste nije nigdje drugo nego Njemacka. Da li je Njemacka isto sto BiH, Ceska ili Poljska...? Posto vec polovicno i selektivno baratas cinjenicama, budi bar dosljedan. Kad vec pokusavas biti ekspert za podatke onda bi treba znati da se III generacija Faiata Punto prestala zvati Grande Punto i da je prefiks "Grande" izbacen iz imena nego model star 7 god prodaju pod pompeznim imenom "Punto Evo", a u cijeloj prici je evoluirala samo konkurencija.
goran16v

#79 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

ElRe wrote:
goran16v wrote:U poredjenju kvalitete materijala da li se iko sjetio da je osnovna Fabia 5000 KM jeftinija od osnovnog Punta sto je bezmalo 1/4 ukupne cijene, a istovremeno naci za shodno porediti Punta 1,3 MJET ili1,9 JTD sa Fabiom SDI, HTP ili MPI, a zaboraviti npr 1,4 TDI, ili 1,6 TDI, ili 1,9 TDI motore koji bi bili pandan navedenim Fiatovim dizelima. 1,2TSI, 1,4 16v, 1,4 TSI i 1,6 16v tu ne bih ubrajao...
To sam poredio samo sa stanovista cijene. Normalno da se navedeni modeli ne mogu porediti ni po cemu drugom.
Ok,sa stanovista cijene polovnog. Zasto Fabia sa osnovnim motorom ili dizelom bez turbione kosta kao trubo-dizel Puntom? Je li to tek tako ili postoji razlog? Zasto bi bolji auto sa boljim motorom bio jeftiniji od losijeg auta sa losijim motorom? Kakva je tu logika? Dodatno cu zakuhati ako ponovim da je najjeftiniji nov Punto cca 5000 KM skuplji od najjeftinije Fabie.
nosara

#80 Re: SKODA FABIA

Post by nosara »

johntra wrote:čuj, popularnije? gdje? :lol:
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/recom ... small-cars
johntra

#81 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

goran16v wrote: Ti si stvarno zanimljiv lik. Na cijencu da je na ogasima Skoda Fabia starih od 2002 do 2012 za 1/3 ili za 5k vise nego Fiata Punta starih od 99 do 2012 odgovaras da je to jedno trziste. Ok, jedn trziste, ali to trziste nije nigdje drugo nego Njemacka. Da li je Njemacka isto sto BiH, Ceska ili Poljska...? Posto vec polovicno i selektivno baratas cinjenicama, budi bar dosljedan. Kad vec pokusavas biti ekspert za podatke onda bi treba znati da se III generacija Faiata Punto prestala zvati Grande Punto i da je prefiks "Grande" izbacen iz imena nego model star 7 god prodaju pod pompeznim imenom "Punto Evo", a u cijeloj prici je evoluirala samo konkurencija.
mene samo zanima šta bi bilo kad bi se Fabia u BIH prodavala po cijeni Fabie u Srbiji ili Hrvatskoj...sumnjam da bi bila najprodavanije auto, pored, recimo nekog Dacia modela...nerealno spuštene cijene zbog monopola ASA auta meni nisu nikakav pokazatelj kvalitete i popularnosti auta...Škoda je uzimala lopatom dok se nije pojavila Dacia, koja je baš Škodi najviše uzela tržišnog udjela...što znači da se Škoda Fabia kupuje samo zato jer je jeftina ko nova, a ne zato što se radi o kvalitetnom autu...što se tiče polovnjaka, druga je stvar što njihovi vlasnici napucaju cijenu prilikom prodaje, jer, kao što po 100 put kažem, sve što je vezano za VW se u BiH prodaje po nerealno visokim cijenama (sad mislim na polovna auta, da me neko ne shvati drugačije), pa tako i polovna konzerva zvana Fabia...
da, rekao sam jedno tržište, šta je tu problem što se radi o Njemačkoj..jesam li napisao fino koliko je GP-a prodato od 2005 do danas, a ti sad fino otiđi na wiki, pa sračunaj prodaju Fabie u obje generacije, a to opet ispada nešto malo više od JEDNE generacije Punta...znam ja dobro kako ide evolucija GP modela po pitanju imena, btw, sad se opet zove samo Punto.. ;-)
p.s...kad Fabia dostigne prodaju od osam miliona Punta u tri generacije, do tad će Punto, Kunto, Munto ili kako god se zvao, biti na jedno 15 miliona...
Last edited by johntra on 23/03/2012 12:13, edited 1 time in total.
ElRe

#82 Re: SKODA FABIA

Post by ElRe »

goran16v wrote:
ElRe wrote:
goran16v wrote:U poredjenju kvalitete materijala da li se iko sjetio da je osnovna Fabia 5000 KM jeftinija od osnovnog Punta sto je bezmalo 1/4 ukupne cijene, a istovremeno naci za shodno porediti Punta 1,3 MJET ili1,9 JTD sa Fabiom SDI, HTP ili MPI, a zaboraviti npr 1,4 TDI, ili 1,6 TDI, ili 1,9 TDI motore koji bi bili pandan navedenim Fiatovim dizelima. 1,2TSI, 1,4 16v, 1,4 TSI i 1,6 16v tu ne bih ubrajao...
To sam poredio samo sa stanovista cijene. Normalno da se navedeni modeli ne mogu porediti ni po cemu drugom.
Ok,sa stanovista cijene polovnog. Zasto Fabia sa osnovnim motorom ili dizelom bez turbione kosta kao trubo-dizel Puntom? Je li to tek tako ili postoji razlog? Zasto bi bolji auto sa boljim motorom bio jeftiniji od losijeg auta sa losijim motorom? Kakva je tu logika? Dodatno cu zakuhati ako ponovim da je najjeftiniji nov Punto cca 5000 KM skuplji od najjeftinije Fabie.
Zato sto je Fabia I bolji auto od Punta II, to je glavni razlog. Drugi razlog je sto je trziste BiH preplavljeno Puntom II iz uvoza (teretnjaci ili sluzbena vozila ITA opstinara, medicinara, putara...), koji tamo kostaju ispod 2000 eura, pretezno 1000-1500 e u zavisnosti od broja kupljenih automobila.

Ali npr kad bih za 7000 KM kupovao auto i dvoumio se između Fabie SDI/HTP i Punta II 1.3 Mjet/1.9JTD uzeo bih Punta.
goran16v

#83 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
ok, lapsus je do mene, ali opet se radi o autu koje je na tržištu sedam godina i koji tek treba imati sljedeću generaciju...hoćeš još jednom ovo da napišem?
ne moraš biti stručnjak da zaključiš da SEAT i Škoda dobijaju slabiju opremu i tehnologiju sa VW polica, što je i logično, jer imaju nižu cijenu od VW tate...znam da moje mišljenje o precijenjenosti VW automobila dijeli mnogo ljudi, što nema veze sa kvalitetom istih, jer se u posljednje vrijeme kvare isto ko ostali, a argumente o tome zašto mislim da je Fabia konzerva sam nabrojao već nekoliko puta, mrsko mi opet pisati...
što se tiče usporedbe cijena nove Fabie sa ostalim, to sam ti već rekao i objasnio, a boli mene briga što oni srozavaju kvalitetu da bi bili jeftiniji...to nije nikakvo opravdanje...poređenje motora se odnosi na prvu generaciju Fabie i Punta, niko nije poredio motore druge generacije Fabie ili GP-a, osim tebe...
@frngla, ja to napišem da je smeće da bi već bio ispred komentara koji se odnose na FIAT i za koje znam da kad-tad dođu...kakvi prodajni rezultati? Fabia je možda bolja po prodaji prošle godine, ali Punto je uvjerljivo ispred bilo koje generacije Fabie po prodaji...Fabia se u većim ciframa prodaje samo u Češkoj i kod nas, nigdje više...
Nije to lapsus nego se hvatas za slamku koja je u ovom slucaju apsolutno nebitna, jer sve i da je 5. opet je zadnji od konkurenata.
Ne znam jesam li strucnjak ali cinjenice:
1. Motori 1,2 HTP, 1,2 TSI, 1,2 TDI CR, 1,4 TSI, 1,4 TDI, 1,4 16v, 1,6 16v, 1,6 TDIse istovremeno ugradjuju u trenutni VW Pola Mk. V (6R)
2. 2007 godine kad je prestavljena Skoda Fabia je djelila istu platformu PQ24 sa tada aktuelnim VW Polom Mk. 4 (9N3)
3. Skoda Fabia kosti ista tehnicka rjesenja podvozja, prenosa i ogibljenja, te dobavljace kao VW
mi zadaju poteskoce da Skoda i Seat dobijaju slabiju tehnologiju od VW-a.
To sto ti mislis da znas je jedna stvar, a to sta je realnost je sasvim nesto drugo. Vidim da tvoje misljenje o precjenjenosti Skode dijeli veliki broj ljudi tako sto je najpordavaniji auto u BiH vec godina Skoda Fabia.
Evo cisto par stvari da se malo zabavljas u sa odgovorima:
1. Punto je skuplji kao nov za 25% tj. 5000 KM( naveo sam cijene novih, a mozes i sam da provjeris)
2. Punto ima daleko manji izbor motora (prebroj, samo pazi skoda nudi vise od 6 motora)
3. Punto ima daleko veci pad cijene (naveo sam cijene polovnih)
4. Punto ima veci broj kvarova (provjeri statistiku)
Iz prespektive BiH: U 2011. godini prodato je 11.488 novih vozila. Da skratim pricu, Skoda je na 1. mjestu sa prodatih 2137 kom, odnosno 18,60% od kupnog broja prdatih, Fiat je na 23. mjestu sa 42 kom (slovima: cetrdesetdva) i ukupnim udjelom od 0,37% i padom prodaje u odnosu na 2010 za 82%. Treba li sta dodati na ovo?
Altsa

#84 Re: SKODA FABIA

Post by Altsa »

Punto II 1.9 JTD motor je nepoderiv i zaista je klasa, a sve ostalo sto je vezano za punto je sranje...elektronika katastrofa...dovoljno je reci da moras far da izvadis da bi promijenio halogenku...sitnice cine auto dobrim a kod punta se te sitnica stalno kvare i nakon nekog vremena covjek popizdi...sve su to sitne stavri ali dovoljne da ti se auto zgadi...inace koristio oba auta i dao bih veliku prednost skodi...i zaista je smjesno govoriti skoda jer u Fabiji nema nista sa oznakom skode...sve je ili folcvagen ili audi...najobicniji cep za upaljac ima znak audija
Last edited by Altsa on 23/03/2012 14:03, edited 1 time in total.
frngla

#85 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

Altsa wrote:Punto II 1.9 JTD motor je nepoderiv i zaista je klasa, a sve ostalo sto je vezano za punto je sranje...elektronika katastrofa...dovoljno je reci da moras far da izvadis da bi promijenio halogenku...sitnice cine auto dobrim a kod punta se te sitnica stalno kvare i nakon nekog vremena covjek popizdi...sve su to sitne stavri ali dovoljne da ti se auto zgadi...inace koristio oba auta i dao bih veliku prednost skodi
hvala k***u pa neko ostavi normalan post, realan k'o sto i jeste...
johntra

#86 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

Nije to lapsus nego se hvatas za slamku koja je u ovom slucaju apsolutno nebitna, jer sve i da je 5. opet je zadnji od konkurenata.
Ne znam jesam li strucnjak ali cinjenice:
1. Motori 1,2 HTP, 1,2 TSI, 1,2 TDI CR, 1,4 TSI, 1,4 TDI, 1,4 16v, 1,6 16v, 1,6 TDIse istovremeno ugradjuju u trenutni VW Pola Mk. V (6R)
2. 2007 godine kad je prestavljena Skoda Fabia je djelila istu platformu PQ24 sa tada aktuelnim VW Polom Mk. 4 (9N3)
3. Skoda Fabia kosti ista tehnicka rjesenja podvozja, prenosa i ogibljenja, te dobavljace kao VW
mi zadaju poteskoce da Skoda i Seat dobijaju slabiju tehnologiju od VW-a.
To sto ti mislis da znas je jedna stvar, a to sta je realnost je sasvim nesto drugo. Vidim da tvoje misljenje o precjenjenosti Skode dijeli veliki broj ljudi tako sto je najpordavaniji auto u BiH vec godina Skoda Fabia.
Evo cisto par stvari da se malo zabavljas u sa odgovorima:
1. Punto je skuplji kao nov za 25% tj. 5000 KM( naveo sam cijene novih, a mozes i sam da provjeris)
2. Punto ima daleko manji izbor motora (prebroj, samo pazi skoda nudi vise od 6 motora)
3. Punto ima daleko veci pad cijene (naveo sam cijene polovnih)
4. Punto ima veci broj kvarova (provjeri statistiku)
Iz prespektive BiH: U 2011. godini prodato je 11.488 novih vozila. Da skratim pricu, Skoda je na 1. mjestu sa prodatih 2137 kom, odnosno 18,60% od kupnog broja prdatih, Fiat je na 23. mjestu sa 42 kom (slovima: cetrdesetdva) i ukupnim udjelom od 0,37% i padom prodaje u odnosu na 2011 za 82%. Treba li sta dodati na ovo?
ne hvatam se za nikakve slamke, to jeste jednostavno istina...SEAT i Škoda dobijaju lošiju opremu i kvalitet završnih materijala...nisam mislio i na motore, jer ptice na grani znaju da se isti motori ugrađuju u sva auta grupacije..ako nije tako, zašto onda Fabia boluje od problema sa selenima, a Polo ne? Ako nije tako, zašto je Škoda jeftinija od Pola...na osnovu to čega će Švabo ponuditi iste modele, kao što tvrdiš, po jeftinijoj cijeni...gdje je tu logika zarade i prodaje?
- rekao sam ti po hiljadu puta zašto je Punto skup u BiH, a zašto je Škoda jeftina..
- Punto ima 10 ili 11 motora u ponudi
- Pad cijene u BiH sam ti isto već objasnio, a i Elre ti je još slikovitije rekao zašto je to tako...
- I to smo ti objasnili šta se ubraja u kvarove ADAC-a...GP/Evo/Punto ima drastično manje kvarova od Punta mk2...
Poređenje prodaje na isprdak tržištu BiH, gdje FIAT ima zastupnika koji je dno dna, stvarno je smiješno...
da, Škoda ima bolju prodaju na bh tržištu, Punto na svjetskom...hmmm, šta li je bolje?
goran16v

#87 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote: mene samo zanima šta bi bilo kad bi se Fabia u BIH prodavala po cijeni Fabie u Srbiji ili Hrvatskoj...sumnjam da bi bila najprodavanije auto, pored, recimo nekog Dacia modela...nerealno spuštene cijene zbog monopola ASA auta meni nisu nikakav pokazatelj kvalitete i popularnosti auta...Škoda je uzimala lopatom dok se nije pojavila Dacia, koja je baš Škodi najviše uzela tržišnog udjela...što znači da se Škoda Fabia kupuje samo zato jer je jeftina ko nova, a ne zato što se radi o kvalitetnom autu...što se tiče polovnjaka, druga je stvar što njihovi vlasnici napucaju cijenu prilikom prodaje, jer, kao što po 100 put kažem, sve što je vezano za VW se u BiH prodaje po nerealno visokim cijenama (sad mislim na polovna auta, da me neko ne shvati drugačije), pa tako i polovna konzerva zvana Fabia...
da, rekao sam jedno tržište, šta je tu problem što se radi o Njemačkoj..jesam li napisao fino koliko je GP-a prodato od 2005 do danas, a ti sad fino otiđi na wiki, pa sračunaj prodaju Fabie u obje generacije, a to opet ispada nešto malo više od JEDNE generacije Punta...znam ja dobro kako ide evolucija GP modela po pitanju imena, btw, sad se opet zove samo Punto.. ;-)
p.s...kad Fabia dostigne prodaju od osam miliona Punta u tri generacije, do tad će Punto, Kunto, Munto ili kako god se zvao, biti na jedno 15 miliona...
Cijena Skode Fabie 1,2 HTP u Srbiji je 7.989 EUR sa PDV-om, prevedeno u KM to je 15.625 KM. Redovna cijena identicnog modela u BiH je 15.958 KM.
Cijena osnovnog Grande Punta 3vr u SRB sa PDV-om je 9.999,00 EUR.
Cijene u HR ne mozes uporedjivati sa cijenama u BiH jer u HR postoji namet kojeg nema u BiH i SRB, a to je trosarina. Za ilustraciju da cijena Fabie u BiH niej niakkav vjestacki damping evo ti cijena u HR:
Skoda Fabia kosta 68.374 KN,
Fiat Punto 3vr 84.200 KN, na akciji 74.000 KN.
U HR je 2011 naprodavaniji auto buila Skoda Octavia, Skoda Fabia je bila na 14. mjestu, a Fiata (nijedan model) nema u prvih 20.
Sad je opet ASA kriva za spustanje cijena u HR i SRB?????
Niti je cijena Fabie u BiH manja nego u SRB, niti je cijena Fabie u odnosu na Punta u BiH manja nego u SRB i HR. Ljubazno te molim da malo procitas o necemu o cemu zelis raspravljati prije nego sto pocnes lupati proizvoljne gluposti. Ovim si dolazao koliki si strucnjak...
johntra

#88 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

goran16v wrote: Cijena Skode Fabie 1,2 HTP u Srbiji je 7.989 EUR sa PDV-om, prevedeno u KM to je 15.625 KM. Redovna cijena identicnog modela u BiH je 15.958 KM.
Cijena osnovnog Grande Punta 3vr u SRB sa PDV-om je 9.999,00 EUR.
Cijene u HR ne mozes uporedjivati sa cijenama u BiH jer u HR postoji namet kojeg nema u BiH i SRB, a to je trosarina. Za ilustraciju da cijena Fabie u BiH niej niakkav vjestacki damping evo ti cijena u HR:
Skoda Fabia kosta 68.374 KN,
Fiat Punto 3vr 84.200 KN, na akciji 74.000 KN.
U HR je 2011 naprodavaniji auto buila Skoda Octavia, Skoda Fabia je bila na 14. mjestu, a Fiata (nijedan model) nema u prvih 20.
Sad je opet ASA kriva za spustanje cijena u HR i SRB?????
Niti je cijena Fabie u BiH manja nego u SRB, niti je cijena Fabie u odnosu na Punta u BiH manja nego u SRB i HR. Ljubazno te molim da malo procitas o necemu o cemu zelis raspravljati prije nego sto pocnes lupati proizvoljne gluposti. Ovim si dolazao koliki si strucnjak...
Boli me briga šta neko misli na ovom forumu i nemam ja kome dokazivati jesam li stručnjak ili nisam, niti sam ikada tvrdio da to jesam...
što se tiče cijena u BiHP, normalno da se u ASA autu upalila crvena lampica pa su udarili sa dampinškim cijenama Fabie, jer su počeli gubiti tržišni udio...da nema akcije i da se prodaje po redovnim cijenama (koje su eto slične u Srbiji) prodalo bi se barem 100 komada manje...što opet dokazuje da jeftina cijena drži Škodu na prvom mjestu, ne kvalitet...
Pa dobro, znači u Hrvatskoj je na 14. mjestu, što opet dokazuje da je jeftinija bila bi bolje plasirana, što opet znači da nije kvalitetna, a da jeste bila bi prodavanija od recimo Clia, koji je često prvi izbor u Hrvatskoj u toj klasi...(Clio je naveden ko primjer)..Octaviji je to lako pošlo za rukom, koja je, meni ok auto...
dalje, u Hrvatskoj također postoji problem sa dilerom FIAT-a, koji je isti kao i ovdje, a nadam se da će uskoro izgubiti licence, tako da je neozbiljno porediti prodaju FIAT-a u Hrvatskoj...
dalje, molim te da malo pratiš odgovore, a ne da se moram vraćati na predzadnje što sam napisao na ovom forumu, pa moram odgovarati unazad..hvala...
goran16v

#89 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
Pa normalno da se u ASA autu upalila crvena lampica pa su udarili sa dampinškim cijenama Fabie, jer su počeli gubiti tržišni udio...da nema akcije i da se prodaje po redovnim cijenama (koje su eto slične u Srbiji) prodalo bi se barem 100 komada manje...što opet dokazuje da jeftina cijena drži Škodu na prvom mjestu, ne kvalitet...
Pa dobro, znači u Hrvatskoj je na 14. mjestu, što opet dokazuje da je jeftinija bila bi bolje plasirana, što opet znači da nije kvalitetna, a da jeste bila bi prodavanija od recimo Clia, koji je često prvi izbor u Hrvatskoj u toj klasi...(Clio je naveden ko primjer)..Octaviji je to lako pošlo za rukom, koja je, meni ok auto...
dalje, u Hrvatskoj također postoji problem sa dilerom FIAT-a, koji je isti kao i ovdje, a nadam se da će uskoro izgubiti licence, tako da je neozbiljno porediti prodaju FIAT-a u Hrvatskoj...
dalje, molim te da malo pratiš odgovore, a ne da se moram vraćati na predzadnje što sam napisao na ovom forumu, pa moram odgovarati unazad..
Cek, cek, odgovorio sam ti na pitanje, da se Fabia u BiH prodaje po cijeni po kojoj se prodaje u SRB, ne da ne bi bila nista skuplja, nego bi bila jeftinia, samo sto je to odgovor koji nisi ocekivao jer lupas napamet.
Kakve dapning cijene, kakva ASA Auto, kakve gluposti opet lupas???? Cijene koje sam naveo u BiH, SRB i HR nisu na akciji nego redovne iz cjenovnika. Zar ne vidis da je Skoda u BiH skuplja nego u SRB. Cijena osnovne Fabie unazad 13 god je 16.000 KM i nikad se nije znacajnije promjenila.
Ja sam ti pokazao i dokazao da je Punto u poredjenju sa Fabiom 2 god stariji model, koji je skuplji (nov ne samo u BiH), da mu vise pada cijena, da se vise kvari i ti mene uporno ubjedjujes da je Punto kvalitetniji auto od Fabije i bolji izbor. Eto dokazi mi konkretnim podacima to sto tvrdis, a ne filozofijom "ja mislim, ja znam". Pokusavas nekim napamet i odokativnim argumentima koji se zacas obore, pa ih zaboravis, pa predjes na sljedece. Sad se vadis na dilere Fiata u HR. Skoda Fabia je u HR 14. auto po broju prodatih, nijednog model Fiata nema u prvih 20. Dalje rasprave o tome koliko je Punto kompetitivan sa Fabiom u HR nema.
johntra

#90 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

goran16v wrote: Cek, cek, odgovorio sam ti na pitanje, da se Fabia u BiH prodaje po cijeni po kojoj se prodaje u SRB, ne da ne bi bila nista skuplja, nego bi bila jeftinia, samo sto je to odgovor koji nisi ocekivao jer lupas napamet.
Kakve dapning cijene, kakva ASA Auto, kakve gluposti opet lupas???? Cijene koje sam naveo u BiH, SRB i HR nisu na akciji nego redovne iz cjenovnika. Zar ne vidis da je Skoda u BiH skuplja nego u SRB. Cijena osnovne Fabie unazad 13 god je 16.000 KM i nikad se nije znacajnije promjenila.
Ja sam ti pokazao i dokazao da je Punto u poredjenju sa Fabiom 2 god stariji model, koji je skuplji (nov ne samo u BiH), da mu vise pada cijena, da se vise kvari i ti mene uporno ubjedjujes da je Punto kvalitetniji auto od Fabije i bolji izbor. Eto dokazi mi konkretnim podacima to sto tvrdis, a ne filozofijom "ja mislim, ja znam". Pokusavas nekim napamet i odokativnim argumentima koji se zacas obore, pa ih zaboravis, pa predjes na sljedece. Sad se vadis na dilere Fiata u HR. Skoda Fabia je u HR 14. auto po broju prodatih, nijednog model Fiata nema u prvih 20. Dalje rasprave o tome koliko je Punto kompetitivan sa Fabiom u HR nema.
ma šta si ba dokazao? na osnovu prodaje u BiH, da je Fabia dobro auto? nije dobro, nego je jeftino, pa se zato i prodaje...jeftino češko smeće sa kvalitetom materijala sa treće police tate VW-a...kad toliko kakiš o prodaji, daj mi podatke o ukupnoj prodaji Fabie i Punta u svijetu...ja sam ih već napisao, pa ti mozgaj i dalje...skidaj cijene, popuste, akcije i fazone, boli me briga...broj prodatih primjeraka jedne generacije Punta je skoro bolji nego dvije generacije Fabie? i znači, svi su oni glupi i ne znaju uzeti Fabiu, koja je kao bolja?
- čim si dokazao da je Fabia bolja, na osnovu pet mjesta u ADAC listi, uuu, drastična razlika, (objašnjeno već)
- na osnovu pada cijena polovnih u BiH, a fino ti je rečeno kakvi se sve Punto modeli uvoze u BiH (objašnjeno)
- motori (objašnjeno)
a zaboravljaš glavnu činjenicu da se Fabia ovdje smatrala domaćim proizvodom do prije nekoliko godina, pa je sebi mogla dopustiti cijenu od 16 milja, dok je tada prvi konkurent po cijeni bio oko 17 i to mislim Dacia Nova...najjeftiniji konkurent je bio minimum 19 i to go ko pištolj, dok si za te pare mogao uzeti Fabiu sa finom opremom...šta je sa tim i sa lopovskim uzimanjem love državi od strane Imamovića i co?
frngla

#91 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

johntra wrote:ne hvatam se za nikakve slamke, to jeste jednostavno istina...SEAT i Škoda dobijaju lošiju opremu i kvalitet završnih materijala...nisam mislio i na motore, jer ptice na grani znaju da se isti motori ugrađuju u sva auta grupacije..ako nije tako, zašto onda Fabia boluje od problema sa selenima, a Polo ne? Ako nije tako, zašto je Škoda jeftinija od Pola...na osnovu to čega će Švabo ponuditi iste modele, kao što tvrdiš, po jeftinijoj cijeni...gdje je tu logika zarade i prodaje?
- rekao sam ti po hiljadu puta zašto je Punto skup u BiH, a zašto je Škoda jeftina..
- Punto ima 10 ili 11 motora u ponudi
- Pad cijene u BiH sam ti isto već objasnio, a i Elre ti je još slikovitije rekao zašto je to tako...
- I to smo ti objasnili šta se ubraja u kvarove ADAC-a...GP/Evo/Punto ima drastično manje kvarova od Punta mk2...
Poređenje prodaje na isprdak tržištu BiH, gdje FIAT ima zastupnika koji je dno dna, stvarno je smiješno...
da, Škoda ima bolju prodaju na bh tržištu, Punto na svjetskom...hmmm, šta li je bolje?
1. Isto k'o što Fiat ima lošiju opremu od Lancia-e i Alfa Romeo-a :) jer je niža "klasa" vozila i ne ciljaju na istu grupu ljudi (niti po godinama, niti po stalezu)
2. Zato što je planirano tako, Fabia uvijek izlazi ranije najmanje 2 godine da bi se uocile sve boljke i nedostaci za starijeg brata, koji bi po pravilu uvijek morao biti bolji od skoda tj. za polo-a

npr. polo koji dijeli platformu sa fabia-om mk1 Polo Typ 9N je izasao 2002-e godine, dok je Fabia 1999-e... ti kao veliki stručnjak za auta bi to morao znati...
ado-šampion

#92 Re: SKODA FABIA

Post by ado-šampion »

Interesantna je rasprava, poznajem prilicno dobro oba automobila, ne vozim ni jedan, ne vozim ni Nijemce ni Talijane, pa evo mojih vidjenja Fabije I i Punta II:

Fabijin kvalitet izrade je iznad-prosjecan u toj klasi. Gornji dio table u unutrasnjosti je napravljen od meke plastike, sto je u toj klasi tad kad ja Fabija izasla bilo rijetkost. Ne izgleda skupo kao Polo (koji je po tom pitanju po meni bolji od vecine auta klase iznad iz tog vremena), ali izgleda puno skuplje nego kod Punta, kod kojeg plastika nije kao od kanistera kao npr. u Ibizi, ali ni blizu iste u Fabiji. Generalno, Fabija izgleda za klasu cvrsce, posebno preko rupa, Fiat se cini dosta njezniji. Kad se zatvaraju vrata isto se primijeti velika razlika u zvuku udarca kod Fabije i kod Punta.
Prostranost u unutrasnjosti je tu negdje, sjedeca pozicija meni blago bolja u Fabiji (generalno se nesto nize sjedi sto meni odgovara), preglednost tu negdje.
Po udobnosti je u prednosti Fiat; oba imaju tvrde ovjese, ali Fiata vade meksa sjedista. U Fabiji je dovoljno ni sat voznje u gradu da pocnu boliti ledja, sjedista su po meni najgori element tog auta.
Pouzdanost daleko na strani Fabije. Ovo ce biti moj jedini post na ovu temu, ne zelim ulaziti u rasprave, ali to da je Fiat na losem glasu zbog mahalskih prica je za malu djecu. Zasto onda bas Fiat, zasto je bas Punto daleko najjeftiniji u toj klasi?! Bas Fiata su satrale mahaleske price. Zasto nisu Renault ili Peugeot koji isto nisu olicenje pouzdanosti? Kako to da je P 206 jako skup kao polovan a isto tako ima masu mana sto se tice pouzdanosti?

Elem, moj glas ide za Fabiju. Auta su generalno tu negdje, ali Fabija uzima na kvalitetu izrade i opcem osjecaju skupoce kao i na pouzdanosti kroz eksploataciju.
palamuda

#93 Re: SKODA FABIA

Post by palamuda »

Reći da je Punto konkurentniji od Fabije u bilo kojem segmentu je najblaže rečeno neozbiljno.
goran16v

#94 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote: Boli me briga šta neko misli na ovom forumu i nemam ja kome dokazivati jesam li stručnjak ili nisam, niti sam ikada tvrdio da to jesam...
Malo se decko iznervirao... Pa kakosad odjednom nisi strucnjak i nemas se sta kome dokazivati kad ti u svakom postu znas, sumnjas, analiziras trzista, pravis ekonomske projekcije itd isl? Zapravo, ti si pokusao biti strucnjak nekim napamet agrumentima koje sam (a to je mogao i bilo ko), kao laik da ne mogu biti veci, za 15 min na Google-u elementarno oborio.
goran16v

#95 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

frngla wrote:
npr. polo koji dijeli platformu sa fabia-om mk1 Polo Typ 9N je izasao 2002-e godine, dok je Fabia 1999-e... ti kao veliki stručnjak za auta bi to morao znati...
Istu PQ 24 platformu imaju i Fabia Mk.1 iz 1999 i Fabia Mk2. iz 2007 i Polo iz 2002, sta cemo sad????
frngla

#96 Re: SKODA FABIA

Post by frngla »

upravo to sam i govorio, fabia je napravljena 1999-e, a polo 2002-e sto znaci da je 3 godine fabia bila u eksploataciji kako bi se na polu rijesile sve djecije bolesti...
johntra

#97 Re: SKODA FABIA

Post by johntra »

goran16v wrote:
Malo se decko iznervirao... Pa kakosad odjednom nisi strucnjak i nemas se sta kome dokazivati kad ti u svakom postu znas, sumnjas, analiziras trzista, pravis ekonomske projekcije itd isl? Zapravo, ti si pokusao biti strucnjak nekim napamet agrumentima koje sam (a to je mogao i bilo ko), kao laik da ne mogu biti veci, za 15 min na Google-u elementarno oborio.
analiziranje cijena, novih i polovnih, zatim lista pouzdanosti i toga je krenulo od tebe, čak na 90 posto postova to radiš, a i dalje nisi oborio moju glavnu tezu..u jednom trenutku si me uvukao u analiziranje, ali čak i sa mojim površnim analiziranjem sam pobio sve tvoje brojke i slova...da opet ponovim ili?
znači, Škoda Fabia se kupuje zato što je jeftina, a ne zato što je kvalitetna...dalje, polovna Fabia u BiH je skuplja od polovnog Punta jer se u BiH većinom uvoze Punto modeli koji su zgaženi i korišteni u službene svrhe, dok su skoro sve Fabie kupljene u BiH...treće, Fabia zaista koristi lošije dijelove od Pola, što se vidi i na dodir, ali i na dijelovima koji odlaze na Fabiji, ali ne na Polu...e sad, da li je to zato što se koristi kao zamorče za tatu Polo ili zbog nečeg drugog, to ne znamo...četvrto, iako nije bio tema priče, GP/Evo/Punto ima više motora u ponudi od Fabie mk2...peto, kao najvažnije prodato je više od dva miliona aktuelne JEDNE generacije Punta, dok je više od dva miliona, pardon 2,8, prodato Fabie, ali u DVIJE generacije..što znači da Fabia mora jesti još pure da bi KAO mogla biti neki reper u ovoj klasi...
znam dobro ko stoji kako na kojem tržištu i ko koliko prodaje automobila godišnje, Škoda defitivno nije među prvima, slično kao FIAT, ali isto tako ne znači da neće biti u skorijoj budućnosti...
Last edited by johntra on 23/03/2012 14:33, edited 1 time in total.
goran16v

#98 Re: SKODA FABIA

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
analiziranje cijena, novih i polovnih, zatim lista pouzdanosti i toga je krenulo od tebe, čak na 90 posto postova to radiš, a i dalje nisi oborio moju glavnu tezu..u jednom trenutku si me uvukao u analiziranje, ali čak i sa mojim površnim analiziranjem sam pobio sve tvoje brojke i slova...da opet ponovim ili?
znači, Škoda Fabia se kupuje zato što je jeftina, a ne zato što je kvalitetna...dalje, polovna Fabia u BiH je skuplja od polovnog Punta jer se u BiH većinom uvoze Punto modeli koji su zgaženi i korišteni u službene svrhe, dok su skoro sve Fabie kupljene u BiH...treće, Fabia zaista koristi lošije dijelove od Pola, što se vidi i na dodir, ali i na dijelovima koji odlaze na Fabiji, ali ne na Polu...e sad, da li je to zato što se koristi kao zamorče za tatu Polo ili zbog nečeg drugog, to ne znamo...četvrto, iako nije bio tema priče, GP/Evo/Punto ima više motora u ponudi od Fabie mk2...peto, kao najvažnije prodato je dva miliona aktuelne JEDNE generacije Punta, dok je malo više od dva miliona prodato Fabie, ali u DVIJE generacije..što znači da Fabia mora jesti još pure da bi KAO mogla biti neki reper u ovoj klasi...
znam dobro ko stoji kako na kojem tržištu i ko koliko prodaje automobila godišnje, Škoda defitivno nije među prvima, slično kao FIAT, ali isto tako ne znači da neće biti u skorijoj budućnosti...
Normalno je da je analiziranje podataka krenulo od mene jer se samo tako moze razgovarati i uporedjivati auti, a ne nekom pricom napamet, lupanjem cijena, predpostavkama "ja mislim" i "ja znam", teorijama zavjere. Sto si se poklopio usima za cijene u SRB i HR? Sto si se poklopio usima o prici sa ASA Autom, jel ASA pravi i prodaje Skode u HR da bi bile prodavanije of Fiata? Daj mi pokazatelj da je Punto pouzdaniji od Fabie. Ja sam tebi da da nije. Ti nemas apsolutno nijedan argumenat, samo napamet prica...
Da mi se ne rasplaces, necu te pitati da li su bas svi uvezeni Fiati Punto ex sluzbeni zgazeni dostavnjaci da bi niska cijena bol apravilo, i ako jesu (a naravno da nisu) zasto se uvoze iskljucivo Fiati Punto, zasto se ne uvoze iste takve Fabie (koje naravno postoje), zasto se ne uvoze normalni Fati Punto, ili zasto su vec 2 trgovca fiatima propala (Teloptic i Unis automobili) i zasto je Fiat ui 2011. prodao tek 42 automobila u BiH kad je Punto kad su vec tako dobar, ali cu te zamoliti da analiziras cijene polovnih Fiata Punto i Skoda Fabia na mobile.de ili nekoj drugoj stranici.
Uzivaj...
hostapler

#99 Re: SKODA FABIA

Post by hostapler »

Glava govori u korist Fabie
Image

Uploaded with ImageShack.us

Srce govori Grande Punto
Image

Uploaded with ImageShack.us

Ja sve u zivotu biram srcem,a vi mozete glavom (koja god vam padne na pamet :wink: )
530i

#100 Re: SKODA FABIA

Post by 530i »

gorane16v
pozdrav za tebe i tvog šefa svih šefova Nihada...dobit ćeš popust 10% na sljedećem mijenjanju gumica trapa u ASI...to je moj skromni prijedlog...

i btw ja ružnog volana u fabiji 2...ovaj četverokraki...
Post Reply