DeAgostini Jedrenjak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

r_faruk

#76 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by r_faruk »

heh, vidi..... ja nisam pravio ovaj brod... ovaj Bon Homme Richard je pravio moj otac 1970. godine. mnogo prije nego sam se ja i rodio :). međutim više puta je pao sa police i pucali su mu jarboli, ograde i šta sve ne. pa sam ga ja popravljao, čistio, lakirao i tako to. nemam nekog iskustva tako da ti na zalost ne mogu pomoci u smislu savjeta. u stvari meni je ovaj deagostini prvi brod koji gradim. prije sam radio neke makete - pilane, mostove i tako tih nekih stvari al to sam sve radio kad sam bio klinjo.....

sto se tice ovog bon homme richard-a. za njega, kako mi je pricao moj otac, se kupovala tehnička dokumentacija. dakle svi crteži, sve iskotirano, svaki dio posebno. onda su se kupovale daske i sve se to crtalo na te daske a zatim rezalo, obrađivalo itd. tako da je bilo puno teže nego danas. svaki dio je pravio graditelj, to jest ti :). brod mi je vrlo draga uspomena na starog tako da bih ga volio srediti do kraja...

sve u svemu ima jedna stranica

maketarstvo.net, pa pogledaj sta tamo ima.........
tu sam vidio da se cijene krecu od 50KM do 400KM, ali moras s neta naruciti jer kod nas toga nema.... izgleda da je najblize u zagrebu.

inace, dolazim redovno na blues festival u mostar pa ti se javim za sidra, ako ne potonu :)

pozdrav

PS: nisam vidio PM, izvini
damacn

#77 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

hvala na iscrpnoj poruci, poslao sam ti poruku, pozz
damacn

#78 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

Image
damacn

#79 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

Image
spaha zenica

#80 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by spaha zenica »

jako lijepo ti ovo izgleda,ne znam zašto nisi bojio elemente biće ti kasnije teže,dobre su ti ove štipaljke-potpuno iste imam i isto sam ih ovako iskoristio.pozdrav.
damacn

#81 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

Image

gornje spone nisu ljepljene
sasam1400

#82 DeAgostini Jedrenjak

Post by sasam1400 »

Evo i mog brodića, zaključno sa 7. brojem.
Nisam zadovoljan nijansom boje, trebala je biti drugačija. Izgleda da nešto nije u redu sa bojom koju sam počeo da koristim... al' šta bi' sad.
Rebra nisam zalijepio, zalijepiću ih kada u idućem broju izađe donja paluba. Poslužiću se njome da mi postavi rebra pod pravim uglom, mislim da mi je tako lakše nego lijepiti i poravnavati jedno po jedno (a i neka su malo kriva).
Image
damacn

#83 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

Jako lijepo, nije ti losa boja, ja svog nisam bojio neznam kako cu to na kraju izvesti ali polako cu i strpljivo bojati pa cemo vidjeti, nemam sigurnost da mi ljepilo drzi na boji, i zato sam se odlucio ovaki raditi, iskreno meni je ljepsi neobojan, ali radi razno raznih baja to trebam uciniti, koju ti boju koristis mozes li napisati naziv boje
sasam1400

#84 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by sasam1400 »

@damacn
Rebra sam prešao običnim uljanim lazurom boje oraha, konkretni proizvođač je IRKOM iz Srbije (boja je IRKOLIN classic, br. 4). To sam već imao kod kuće načeto pa sam iskoristio. Kad upije boja (nakon možda par sati ili pola dana), ljepilo drži fantastično, uopšte nije problem što je farbano. Sad mi je ipak malo krivo što nisam kupio slovenački HELIOS, jer su kod njihovih proizvoda boje pažljivo izmiješane, pa mi ne bi bilo ovako svijetlo.

Palube sam prešao bezbojnim uljanim lazurom od HELIOS-a (boja se zove BORI, br. 1 - i to sam imao kod kuće načeto :) ), ne vidi se sjaj, samo je maaaalkice drugačija nijansa od neofarbanog, jedva primjetno, a to sam uradio zbog buba - nisam koristio lak jer nigdje nisam mogao naći mat, a nisam htio sjajni.

Meni super izgleda to tvoje tako neofarbano, pa ako želiš možeš i ti preći sve samo bezbojnim lazurom. Mada, vanjski sloj letvica kojima će se pokrivati brod će doći od orahovog furnira (tako sam, čini mi se, vidio na onom filmu) pa će izgledati čudno ako ti unutra prečke budu bijele. Ili neće?! Nemam pojma, počeo sam ovako i nastavljam, ali mislim da je i to tvoje fora - što svi moraju imati identično ofarban brod? ;)

I da... gdje si kupio ove štipaljke :?: Ja nigdje nisam vidio :!:
damacn

#85 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

e hvala ti na odogovoru, stipaljek sam kupio u OBI-ju, imas ih u sdvakoj trgovini koja prodaje alate i te stvari, pozz
mikisa

#86 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by mikisa »

Stipaljke imaju da se kupe u Robotu na socijalnom i najskuplje kostaju oko 3-4 KM
r_faruk

#87 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by r_faruk »

ovih par zadnjih brojeva koji su dosli su nesto siromasni al eto.... :)
sljedeci je zanimljiviji :)
sasam1400

#88 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by sasam1400 »

Da, zadnji brojevi su baš bili oskudni. Vjerovatno će i u buduće tako neki biti bolji, neki lošiji. Zadnja 3 relano i nije bilo šta da se radi. Sad ide paluba...
Ali, na stranu sve, na stranu i preskupa cijena... moram vam priznati da sam počeo da se radujem što je sutra srijeda i što dolaze novi djelići broda :) Totalno uživam u ovome! :thumbup:
damacn

#89 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by damacn »

Image
kecho

#90 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by kecho »

A koliko je vec brojeva izaslo 8,9 ? Zna li neko gdje mogu kupiti prethodne brojeve,tek sam sada vidjeo da ovo ima kod nas a bas mi je zelja da pocnem praviti nesto slicno.ima li neko duple brojeve da bi prodao? :-D
sasam1400

#91 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by sasam1400 »

@kecho Možeš pitati na kiosku da ti poruče, ali sigurnije je da proguglaš, nađeš broj firme Inter-press iz Š.Brijega, i dogovoriš s njima da ti dostave negdje na kiosk sve one brojeve koji ti nedostaju. Ja sam na ovaj način nabavio neke brojeve časopisa "Blago zemlje" (isto DeAgostini).

@damacn Extra! Ja svoje još nisam sastavio, ali sam napokon kupio štipaljke :D :D :D U OBI-ju. Hvala za info!
kokuz_sa

#92 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by kokuz_sa »

pratim
Grof_mo

#93 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by Grof_mo »

ja imam sve brojeve i još nisam počeo sklapati, još se mislim koju boju da uzmem tamniju ili svjetliju, baš sam neki dan vidio jedan brod u tamnoj boji i izgleda predobro, a ujedno razmisljam i odusajanju od kupovine dijelova jer su po meni malo preskupi a dug je period dok se dođe do kraja, strah e da ne prekinu sa isporukom pa šta onda na pola broda da radim :)
neznam jeste li gledali ove stranice www.brodomaketar.info i www.brodomaketar.net ima dobroh brodova a koštaju cca 100 € pa se mislim bil uzeo jedan da probam ili da nastavim da ovim dugim isčekivanjem.....
r_faruk

#94 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by r_faruk »

Grof_mo. ja ne mogu da nadjem cijenu na ovim stranicama. u principu mi izgleda isto kao i ovaj.

mene zanima ima li igdje kupiti tehni;ku dokumentaciju, pa da ja sam krenem u izgradnju makete...
Grof_mo

#95 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by Grof_mo »

to bi i meni bilo zanimljivo malu pilicu i laganice i gradnju,
a cijene neznam imaju li ja sam slao upit pa su mi odgovorili evo poslat cu ti ma pp ako hoces
spaha zenica

#96 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by spaha zenica »

rado bih se pridružio ovom čavrljanju oko jedrenjaka i vrlo rado bih i ja prikazao neke slike ali nisam baš vičan ovim druženjima po forumima pa ako može neko da me uputi kako postaviti sliku.hvala unaprijed
r_faruk

#97 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by r_faruk »

'ajd posalji poruku..
sasam1400

#98 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by sasam1400 »

Malo sam se napatio u ovoj fazi, počele su komplikovanije radnje :D
Ovo postolje mi je već zaista potrebno, pa sam sam kupio 2 torban vijka, 2 leptir matice i 2 holc vijka, te sastavio postolje. Mislim da me je koštalo oko 60 feniga :D
Image
Grof_mo

#99 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by Grof_mo »

e stvarno bi bilo krajnje vrijeme da i j apočmem slagati jedrenjak,
damacn je odlucio da ne boji svoj jedrenjak ja se jos mislim koju boju odabrati tamniju nijasu ili svijetliju, hajmo sa prijedlozima i iskustvima na na sunce :)
sasam1400

#100 Re: DeAgostini Jedrenjak

Post by sasam1400 »

@Grof_mo Mislim da je bolje tamnijom zbog nekih sitnica (rebra se ionako neće vidjeti, nije bitno da li ćeš njih uopšte farbati), a te sitnice su na primjer ona okna otvora na palubi, oko kojih idu obojene tanke letvice. Npr. kod mene je boja malo svjetlija i čak crvenkasta (nešto nije u redu s bojom, trebao je biti orah). Kasnije će za brod doći orahov tamni furnir za one daske okolo, pa se boje neće slagati. Ako uzmeš tamni, dobićeš kao na slici :D A ako voliš šareno, možeš ti i crvenim, plavim ili zelenim lakom da farbaš :) Mislim da je jedina pametna alternativa ovo što je damacn odlučio, a to je bez ikakve boje - s tim da će i njemu brod izvana biti taman, jer (bar mi se čini) takve letvice kasnije dolaze za okolo.
Post Reply